You are on page 1of 13

Cuprins

:

Introducere
1. Caracteristica generală Turismului rural.
1.1. Atributele caracteristice turismului rural
2. Tipuri de turism rural in Moldova
2.1. Caracteristicile tipurilor de turism rural
3. Deficientele practicarii tipurilor de turism rural in Republica
Moldova
3.1. Directii strategice de dezvoltare si ameliorare a practicarii tipurilor
de turism rural in Republica Moldova
Concluzie

activitati. ca destinatie turistica. atit natural. cultura. servicii pentru vizitatori). Produsul turistic al tarii reprezinta un ansamblu complex de mediu. dispune de un bogat potential pentru vizitatorii sai. Introducere Republica Moldova. cit si creat de oameni (patrimoniu. Turismul are toate sansele de a ameliora balanta de plati a statului prin majorarea exportului de servicii turistice. .

Ceea ce este nou însă. iar pe de alta parte de o forma de turism alternativa. care se impune prin atractii de un pitoresc deosebit. turismul rural se defineste ca fiind valorificarea turistica : -a spatiilor rustice. divertisment si diverse servicii. Republica Moldova dispune de un valoros potential turistic natural. potentialul turistic hidrografic. alimentatie.sat. rezervatiile peisagistice. -a traditiilor satesti . Turism religios . pe de-o parte este vorba de relansarea si dezvoltarea domeniului rural. patrimoniul cultural etc. constituind unul dintre cele mai bogate resurse turistice. Caracteristicile generale ale agroturismului Agroturismul este un fenomen de data recenta. Turism de recreiere . activitati recreative. -a imobilelor culturale. -a produselor agricole . Turism pentru cumparaturi . la turismul de masa. Elementele reprezentative ale potentialului natural. in scopul unei dezvoltari locale. ariile naturale protejate. care sa acopere nevoile consumatorilor in materie de primire.silvice. traditional . relief si geologie. monumente ale naturii – hidrologice. In ţările europene se practică de cateva decenii spontan sau organizat. -a resurselor naturale. Aceasta expansiune este determinata de existenta a doua motivatii pentru turismul rural . . rezervatiile naturale. vegetatia si fauna. intr-o noua viziune sociala oras. Agroturismul 1. prin intermediul unor produsee de marca (consacrate) ilustrative ale identitatii regionale. Turism de sănătate şi recreiere . Valorificarea acestor resurse turistice se realizează în cadrul tupurilor de turism practicate ca : . -a patrimoniului cultural. care pot conferi o calitate necesara dezvoltarii turismului sint: relieful republicii. In ansamblul economiei globale a turismului. Turism vitivinicol . durabile si a unui raspuns adecvat la nevoile de recreere din societatea moderna. se referă la dimensiunea fenomenului in spaţiul rural.

asistenta si coparticiparea in comunitatea siciala locala prin respectarea normelor ce fac posibila intreaga actiune. nepoluata. care scoate in evidenta elemente de identitate.cazare in camere mobilate in stil traditional. recreere. Agroturismul reprezinta actiunea de deplasare a unei persoane intr-o localitate rurala. umane) ca si dotarile si echipamente turistice. cu mic dejun traditional de multe ori preparat din produse realizate in casa. implicarea in activitati agricole. presupune activitate si servicii in sate. cazare la preturi mici. avand un specific agrar finalizata pentru un sejur de cel putin 24 de ore intr-o gospodarie taraneasca. Agroturismul se contureaza ca o activitate capabila sa valorifice excelentul de cazare existent in gospodariile taranesti spre consumul persoanelor care pe o perioada determinata de timp. coabitarea. agrement. Practica arata ca aceste doua categorii se identifica pana la un moment dat. Exemple: -in Finlanda – inchirierea unor cabane. etc.Turismul rural este un concept care cuprinde activitatea turistica organizata si condusa de populatia locala si care are la baza o stransa legatura cu mediul ambient. pe oameni si produse specifice locului care trebuie sa se adapteze cerintelor pietii turistice. observatia. Atat turismul rural cat mai ales agroturismul se bazeaza pe potentialul spatiului rural. consumull de produse locale alimentare si nealimentare. -in Slovenia – “turismul la ferma” – oaspetii locuiesc cu familiile de fermieri. -in Olanda- camparea la fermeunde majoritatea serviciilor sunt legate de activitati precum ciclismul. -in Ungaria – “turism la sat”. plimbari cu cai. sa puna in valoare traditiile culinare specifice locului. Termenul de agroturism are intelesuri diferite in tari diferite. In Republica Moldova agroturismul este o forma de turism care se desfasoara in mediul rural. sau oferireaa de servicii in mediul rural de tip hrana sau transport. Desi actioneaza in spatiul rural. agroturismul si turismul rural sunt doua concepte care pentru unii autori reprezinta acelasi lucru iar pentru altii sunt doua notiuni diferite. cat si elemente diferite care le conduc la departajare/diferentiere. trebuie sa-si amenajeze gosposdariile pentru a fi la nivelul standardelor de calitate dorite de turisti. vin in asezarile rurale pentru odihna. natural si uman. inclusiv pensiunile si fermele agroturistice. valorificand resursele turistice locale (naturale. -in Grecia . . incluziune. culturale.

week-end-uri. -este o activitate complementara activitatii agricole si nu alternativa acesteia . in peisajul mediului rural cu valori culturale educative si cu o ospitalitate specifica . . -nu necesita investitii foarte mari pentru amenajari de infrastructura sau suprastructura turistica . 1. -este un sistem difuz prin specificul ofertei sale diversificate si marea diseminare in spatiu . -se evita marile aglomerari turistice de pe litoral sau din statiunile balneae sau montane . turismul rural are un caracter permanent si dispune de o structura de primire eterogena reprezentata nu numai prin gospodariile taranesti ci si prin campinguri. -nu aduce prejudicii prea mari mediului natural sau a celui construit insa trebuie sa se tina cont de un anumit plan ecologic si fizic . -ofera populatiei cu venituri reduse posibilitatea de odihna.1. -oferta turistica este autentica condusa de oamenii locului . Atributele caracteristice ale agroturismului Agroturismul prezita mai multe trasaturi care il diferentiaza de turismul clasic prin : -consumul turistic se petrece in mediul rural unde esentiale sunt : calitatea pensiunii. serviciilor de primire (ferme) .Aceasta activitate turistica are un caracter ocazional. In acest caz activitatea de baza a persoanelor implicate este prestarea de servicii turistice iar veniturile realizate au un caracter permanent. sate taranesti. de recreere in vacante. Spre deosebire de agroturism.

unde salariile populatiei sint sub nivelul mediu.familiarizarea cu folclorul.prestarea serviciilor de cazare traditionala de tip rural. Turism de sănatate şi frumuseţe . In mediul rural din Republica Moldova exista multe cladiri construite in stil traditional.oferirea unor posibilitati de procurare a produselor mestesugaresti. . . Tipuri de agroturism Agroturismul constituie un remediu benefic pentru a evada din stresul urban şi de a beneficia de facilităţile care le oferă. ca nu exista nici o evidenta a acestor structuri de cazare si nu este elaborat cadrul legislativ necesar pentru a incuraja dezvoltarea turismului rural. reprezinta elemente esentiale pentru dezvoltarea turismului rural. distractiile si traditiile locale. Dintre tipurile de turism care pot fi practicate in mediul rural sunt . .oferirea unor posibilitati pentru vizitatori de a se incadra in activitatile si preocuparile rurale. care. constituie o sursa importanta pentru: . dupa o eventuala reconstructie. Mediul rural cu comunitatile sale. In Republica Moldova practicarea acestei forme de turism poate sa aduca beneficii directe comunitatilor rurale. Satenii pot oferi servicii de cazare in gospodariile proprii. . 2. insa. creind noi locuri de munca si venituri suplimentare pentru fermieri. desfasurind activitati agricole specifice. cu o bogata cultura si traditii populare.prezentarea mestesugurilor cu posibilitatea de participare la procesul de lucru ca atare. Mediul rural din Republica Moldova. ar putea fi utilizate pentru cazarea turistilor. cu comunitatile agricole si satele sale pitoresti. De mentionat . Turism de vacanţă .-nu este compatibil pentru turismul de masa.

balneoterapia etc. Sergheevka. peloidoterapia. Caracteristicile tipurilor de turism rural in Moldova Turismul de vacanţa Constituie o oportunitate deosebita de apetrece timpul liber destinat vacanţei întrun mediu linistit de recreere şi de eliberare de stresul urban. prezinta interes pentru activitatea turistica si poate atrage. Hirjauca). b) de odihna si recreere: "Victoria" (Soroca). pe linga vestigiile si monumentele sale istorice. Aceasta forma de turism este motivata de dorinta de intoarcere la natura. oferind diferite servicii de tratament. cu colectivele de creatie etnografica si de folclor.. Şi alte forme în dependenţă de dornţele şi necesitaţile turistului. Zatoka etc. cu arhitectura populara si centrele artizanale si . Turismul de sanatate si frumusete In Republica Moldova functioneaza statiuni balneoclimaterice si de odihna care ofera prestatii in cadrul turismului de sanatate si frumusete. Albota) etc. . fluxuri turistice. "Albasadorf" (Taraclia. Turism de aventură . Turism cultural . "Albinuta" (Ungheni). in numar de peste 15 mii. Turism de afaceri . ampeloterapia. Ele sint amplasate in locuri atractive pitoresti. "Codru" (Ungheni. la viata si obiceiurile traditionale si presupune sederea in gospodaria taraneasca. "Nistru" (Vadul lui Voda) etc. talasoterapia. dispunind de inalte calitati curative. Turism cultural Republica Moldova dispune de un variat potential cultural care. terencuroterapia. Republica Moldova detine in proprietate si un sir de statiuni balneoclimaterice si de recreere amplasate pe teritoriul Ucrainei (Truskavet. "Dumbrava Alba" (Balti). reprezinta un factor determinant de dezvoltare a turismului balnear. prin valoarea sa. Bahmut).). "Bucuria-Sind". Izvoarele cu ape minerale din Republica Moldova (peste 47).Potentialul cultural-turistic al Republicii Moldova. In aceste statiuni se odihneste populatia autohtona si un numar neinsemnat de clienti permanenti din strainatate. aeroterapia. De mentionat cele mai importante statiuni: а) balneoclimaterice: "Nufarul Alb" (Cahul). Koblevo. se suplimenteaza cu institutiile de cultura si arta. Particularitatile climaterice favorabile ale Republicii Moldova permit aplicarea in statiunile balneoclimaterice a diferitelor metode de tratament: helioterapia. Odesa. "Codru" (Ungheni.1. - 2.

Nivelul redus de constientizare de catre populatia rurala si autoritatile din teritoriu a necesitatii dezvoltarii turismului rural si a avantajelor acestuia pentru tara noastra. fără a avea un plan de sejur anumit. Turism profesional (de afaceri). Deficientele practicarii agroturismului in Republica Moldova Agroturismul este o forma de turism care se practica nu an atat de mare masura in Republica Moldova. dintre care 250 sint membri ai Uniunii Mesterilor Populari. Mai des este intalnit în rîndu iubitorilor de distractii şi în special persoanelor tinere. 3.Lipsa cunostintelor despre valoarea reala a patrimoniului turistic rural si valorificarea insuficienta a acestuia. Turism de adventură Este un model de practicare a turismului in mediul rural a carei caracteristica reprezintă spontanietatea sejurului .mestesugaresti. Actualmente sint cunoscute peste 10 mii de mesteri potentiali.Folclorul muzical are o valoare deosebita.Datorita acestui fapt se atesta un nivel scazut de dezvoltare a acestei ramure si prezenta a unor numeroase deficiente rezultate din uram fiecarui tip de turism practicat in mediul rural. . in ansamblu. . sau să se informeze cu unele tehnici de dezvoltare a afacerii în mediul rural. .Numarul redus al structurilor de cazare in mediul rural. fiind prezentat de 270 de ansambluri etnofolclorice de maturi si 320 de ansambluri etnofolclorice de copii. . . pot fi valorificate cu succes in turism.Cauza aparitiei deficientelor care impedica practicarea pe larg a activitatii de turism in mediul rural sunt rezultate dintr-un sir de factori.În mediu rural este practicat înprivinţa organizării şi planificarii un business. Deficientele practicarii turismului rural : .Lipsa de investitii in infrastructura rurala. de circa 880 de orchestre de muzica populara.Lipsa unei pregatiri adecvate a populatiei din mediul rural pentru a primi vizitatori din tara si de peste hotare. Toate acestea. Este practicat un interes de serviciu sau un interes individual de către oamenii de afaceri ce desfăşoară activităţi economice şi sociale. precum si lipsa unui cadru legislativ ce ar reglementa dezvoltarea acestora. loc de cazare etc. Colectivele de creatie se intrunesc la diferite festivaluri.

gazificare etc.Lipsa sistemului de magazine destinate comercializarii obiectelor de artizanat.Nu exista o coordonare si reglementare la nivel de stat a activitatii institutiilor balneoclimaterice. uneori vadita.) in mediul rural necesare turismului rural si problema inhumarii deseurilor. . Deficientele practicarii turismului cultural in mediul rural : .Starea tehnica a cladirilor si infrastructura aferenta sint deplorabile.Imperfectiunea sistemului de ocrotire a patrimoniului cultural.Lipsa sistemului de publicitate a monumentelor.Starea nesatisfacatoare a cailor de acces spre obiectivele turistice amplasate in localitatile rurale. obiecte de arta.Lipsa spatiilor amenajate adecvat pentru organizarea activitatii mesterilor populari. .Nu exista oferta pentru agrement aditional ( bazine de inot.Indiferenta.Personalul nu poseda limbi de circulatie internationala. alimentarea cu apa. ciclisti.Lipsa panourilor informationale in apropierea acestor obiective.Lipsa informatiei despre diferite evenimente culturale din mediul rural (hramul satului.Absenta unor rute rurale trasate (itinerare pentru automobilisti. . in majoritatea lor. . . . ca rezultat. a comunitatilor locale fata de degradarea patrimoniului rural.Lipsesc posibilitatile pentru o alimentatie diversificata conform exigentelor turistilor.Utilajul medical si mobilierul sint invechite. . . multe obiective culturale (monumente de arhitectura.Lipsa accesului amenajat pentru vizitatori spre cele mai importante monumente si situri culturale. palate de cultura) se afla intr-o stare de degradare si nu pot fi incluse in circuitul turistic.Lipsa capacitatilor de primire pentru vizitatori in zonele cu o deosebita atractie culturala. . . alimentatie si comert cu suvenire. .). . .). . festivaluri etc.Spatiile de cazare nu sint. .). . sarbatori traditionale.Nu exista materiale promotionale de calitate editate in limbi de circulatie international.. . teatre. . monumente istorice. drumeti etc. terenuri de tenis etc.Lipsa facilitatilor turistice in imediata apropiere a atractiilor rurale (servicii de ghidaj si interpret.Insuficienta dotarii tehnico-edilitare (canalizare. Deficientele practicarii tursimului de sanatate in mediul rural: .). . grupuri de asistenta medicala etc. amenajate in stil modern si nu corespund exigentelor pentru turismul international. energie electrica.

.Identificarea comunitatilor rurale in care exista posibilitati pentru implementarea unor proiecte-pilot in domeniul turismului rural.Crearea in teritoriu a serviciilor de specialitate in domeniul turismului.Lipsa modalitatii de stimulare economica a tinerilor pentru antrenarea lor in domeniul artizanatului.Crearea bazei informationale. a clasifica structurile de primire turistica din cadrul acestor statiuni.Efectuarea clasificarii structurilor de primire a turistilor in localitatile rurale.Lipsa oportunitatilor de formare initiala profesionala in domeniul mestesugurilor si artizanatului. iar de plasarea in unele locuri ale tarii a asistentei medicale este imposibila datorita infrastructurii neadecvate cit si a distantei lungi in timp. . .Elaborarea si promovarea proiectelor investitionale pentru crearea. . 3. repararea si modernizarea infrastructurii generale si a celei turistice. dataorita faptului ca mediul rural nu dispune de asistenta medicala urgenta.A elabora un program guvernamental privind dezvoltarea turismului balnear. Cat si alte deficiente ce le are fiecare din tipurile de turism practicate in cadrul mediului rural precum in cazul turismului de aventura persoanele care practica acest timp de turism in mediul rural sunt dispusi la pericolul sanatatii personale datorita lipsei asigurarii de sanatate la timp in cazul unor accidente. ca: . Directii strategice de dezvoltare si ameliorare a practicarii tipurilor de turism rural in Republica Moldova Pentru practicarea tipurilor de turism an mediul rural este necesar implimentarea unor directii si strategii de dezvoltare pentr ameliorarea situatiei si valorificarea adecvata a spatiilor si patrimoniului touristic rural .Elaborarea si implementarea cadrului legislativ necesar cu privire la turismul rural.1. a bazelor de odihna si recreere. . . . ceia ce pune in risc sanatatea si viata persoanelor. editarea de ghiduri si cataloage privind oferta de turism rural. .Implementarea unui program de instruire la nivelul autoritatilor administratiei publice locale si al populatiei.A efectua analiza resurselor de ape minerale din Republica Moldova si a calitatii acestora din punct de vedere balneoclimateric si a elabora proiecte investitionale spre a fi promovate pe piata internationala.A efectua acreditarea statiunilor balneoclimaterice. . .. .

A amenaja zonele de odihna si recreere in conformitate cu standardele international . .A implementa un program de marketing in general pe republica si in particular pentru statiuni. . . .A asigura implementarea unui program de training pentru managerii statiunilor si unitatilor relevante in vederea unui management si marketing turistic eficient.A include in sistemul de cercetari statistice in domeniul turismului rapoarte statistice ale statiunilor balneoclimaterice si statiunilor de odihna si recreere. si includerea acestora in circuitul turistic. . .Elaborarea unui sistem de publicitate a monumentelor.Instalarea panourilor informationale in apropierea celor mai importante obiective culturale. . .Promovarea si desfasurarea evenimentelor culturale in incinta muzeelor. .Amenajarea cailor de acces spre diferite obiective culturale.Facilitarea vinzarii obiectelor de artizanat prin diferite retele de magazine.Facilitarea crearii si functionarii atelierelor specializate pentru artizanat si mestesuguri populare.Constructia si amenajarea capacitatilor de cazare a vizitatorilor in zonele cu un deosebit potential cultural. .Organizarea instruirii si a formarii profesionale a specialistilor in acest domeniu prin intermediul scolilor polivalente. . .Perfectionarea si dezvoltarea activitatilor de protectie si restaurare a obiectivelor patrimoniului cultural. .

etc. pitoreasca. In ultimii 10 ani. Ritmul de crestere al dezvoltarii agroturismului este nevoie de ridicat cu ajutorul programelor statale de dezvoltare a turismului. peisagistice si climatice. pentru practicarea sporturilor de iarna. neglijat. Marketingul a fost. satul turistic este definit ca asezare rurala. muzee si case memoriale. mulsul oilor. pescaresti si de interes vanatoresc. ca rezultat al efectelor negative din sfera economico-sociala a tarii. viti-pomicole. implimentarea unor strategii. pastratoare de traditii si un bogat trecut istoric care indeplineste functia de primire si gazduire a turistilor pentru petrecerea unui sejur de durata nederminata.) care. pescuit. sport. mai mult sau mai putin. in activitatile traditionale ale respectivei zone sau gospodarii. Una dintre cauzele reducerii numarului de vizitatori sositi in Republica Moldova a fost generata de schimbarile conjuncturale pe pietele turistice si de lipsa investitiilor in infrastructura turistica a tarii. el poate participa la recoltarea fructelor. Concluzii: In prezent aportul agroturismului in economia nationala este relativ nesemnificativ. din tara si strainatate. la viata si obiceiurile traditionale si presupune sederea in gospodaria taraneasca (ferma sau pensiune agroturistica ) sau intr-o pensiune. In functie de caracteristicile geografice ale zonelor. tratament. pastorale. ocupatii raditionale. viticultura. situata intr-un cadru natural nepoluat. satisfacand motivatiile turistilor (recreere. vanatoare. Nivelul calitativ scazut al capacitatilor de cazare si venitul obtinut din activitatea turistica plaseaza Republica Moldova printre tarile in care turismul este slab dezvoltat. Datorita acestor investitii vom obtine un nou model de practicare a turismullui. de asemenea. pastorit. Republica Moldova nefiind astfel promovata eficient pe pietele turistice internationale. In ideea unei dezvoltari turistice a comunitatilor rurale. de creatie artistica si artizanala. pescuit. cu un bogat trecut istoric sau a altor resurse turistice care permit realizarea unor oferte diversificatesi personalizate. Turistul poate fi implicat.Aceasta forma de turism este motivata de dorinta de intoarcere la natura. investitii semnificative in domeniu. situri arheologice. Pentru a fi favorabile agroturismului.Din toate aceste . in afara functiilor administrative economice si culturale proprii. Astfel. pomicultura. artizanat. detinatoare a unor valori etnofolclorice. culturale si traditii satesti. evolutia circulatiei turistice in Republica Moldova manifesta o tendinta relativa de reducere a numarului de vizitatori. apicultura etc. localitatile rurale trebuie sa fie situate intr-un mediu fara factori poluanti. satele turistice se grupeaza in: etnofolclorice. asigura servicii pentru turisti.

.activitati ce le pot efectua turistii in cadrul turismului rural va aduce un beneficiu tarii din punct de vedere economic si va duce la valorificarea eficienta patrimoniului turistic al tarii .