P. 1
poluarea aerului

poluarea aerului

|Views: 241|Likes:
Published by Reny Renyuk

More info:

Published by: Reny Renyuk on Apr 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/14/2015

pdf

text

original

in care se ard combustibili. executa arderea lor in cocserii. si oxigen (21%).[1] Un compus organic poluant este formaldehida care provine din surse de poluare mobile-autovehicule in principal. Acest amestec de gaze asigura viata pe pamant si ne protejeaza de razele daunatoare ale Soarelui. Toate acestea sunt gaze neutre. heliu si neon. animale sau plante si contribuie la punerea in pericol sau vatamarea activitatii sau bunastarii persoanelor´ (Organizatia Mondiala a Sanatatii O. Se vorbeste despre poluarea atmosferica atunci cand una sau mai multe substante sau amestecuri de substante poluante sunt prezente in atmosfera in cantitati sau pe o perioada care pot fi periculoase pentru oameni. ajunsa astazi la o enorma dezvoltare. O parte semnificativa a acestor pulberi este compusa din particule metalice. mai ales dupa sfarsitul secolului trecut a aparut automobilul.si din surse de poluare stationare.M. in mare parte azot (78%). Industria chimica. hidrogen sulfurat si formaldehida. subtierea stratului de ozon si ploile acide. monoxid de carbon si ozon (O3) precum si gaze nocive. amestecul de gaze ce acopera globul pamantesc. In procesul de poluare atmosferica un rol crescand revine surselor de poluare industriale socotind ca activitatile industriale au devenit semnificative ca factor alternator al ambiantei in ultimele doua secole. o data cu extinderea si diversificarea productiei produsilor de sinteza. hidrocarburi. incalzirea globala. Acel 1% ramas este format din argon. dioxid de carbon. amoniac. Echilibrul natural al gazelor atmosferice care s-a mentinut timp de milioane de ani.de compostare a gunoaielor menajere si industriale. poluarea aerului. un rol din ce in ce mai important îl au compusii organici. Atmosfera este formata din circa 10 gaze diferite.Introducere Aerul pe care il inspiram este parte din atmosfera. Dezvoltarea agriculturii a determinat acumularea unor cantitati mari de metan si oxizi de azot in atmosfera. Astfel industria siderurgica manipuleaza carbuni.pe langa monoxid de carbon. compusi de fluor. produce agenti de impurificare a aerului de maxima . praf si cenusa vulcanica. fenoli. In ultimii 200 ani industrializarea globala a dereglat raportul de gaze necesar pentru echilibrul atmosferic. adica nu intra in reactie cu alte substante. este amenintat acum de activitatea omului. furnale si in fiecare din aceste faze ale procesului intervin pulberi. Intinderea zonei de poluare in preajma intreprinderilor siderurgice de mare capacitate de productie depaseste 3 km. Gazele rezultate in procesele siderurgice sunt . Aceste pericole ar fi efectul de sera. Arderea carbunelui si a gazului metan a dus la formarea unor cantitati enorme de dioxid de carbon si alte gaze. fum.)[4] Surse de poluare La poluarea mediului ambiant. arsen. sare.Un numar important de compusi organici au actiune toxica asupra organismelor vii. Mai exista urme de dioxid de sulf.S.procesele industriale. minereuri.

Intr-un megapolis ca Los Angeles unde numarul autovehiculelor este ½ din nr locuitorilor. pentru a economisi energia calorica. Ca marime a surselor de poluare ale aerului pe primul loc in categoria mijloacelor de transport se situeaza autovehiculele al caror numar este in continua crestere. ventilatoare. cat si pe asamblu . atat in cadrul aceleiasi intreprinderi. în e apamentul automobilelor i în fum de igar . arsenic. concomitent. [2] . monoxid de carbon. mai ales sub forma de gaze si vapori. Formaldehida din interiorul lucuintei isi are originea in fumul de tigara. o preblema majora a sanatatii. Poate fi g sit în focuri forestiere. printre care: nicotina. Cantit i mici de formaldehid sunt produse de metabolismul multor organisme. din care peste 300 sunt extrem de toxice pentru om. Este cea mai simpl aldehid . etc. radon. cianuri. azbest. Allte 43 de substante sunt cancerigene. Aceste subtante de natura organica se caracterizeaza prin volatilitate mare si zona de perceptie redusa la cateva sute de metri. formaldehida este produs de ac iunea luminii solare i a oxigenului asupra metanului i a altor hidrocarburi. Formaldehid rezult din arderea materialelor con in toare de carbon. in primul rand. fenol. alcooli. fenoli. criza poluarii si lupta dintre autoritati si concernurile proprietare in industria de automobile s-a declansat la inceputul deceniului 7. Formaldehida a fost pentru prima oar sintetizat de chimistul rus Aleksandr Butlerov în 1859 dar a fost identificat abia în 1867. foarte multi oameni pot fi expusi poluantilor interiori ai acestora si. mai grava decat poluarea exterioara. cei foarte tineri. de curand. solutii de conservare a lemnului. Concentratia maxima de formaldehida admisa in ord. bolnavi etc. Concentratia formaldehidei evacuata de motoarele Diesel este de 5-20 ppm/vol.000 de substante chimice diferite. circa 90% din populatie isi petrece timpul in interiorul constructiilor. aldehide. În Atmosfera terestr . inclusiv de cel al omului. formaldehida.03 mg/ . benzen. de c tre August Wilhelm von Hofmann. Formula chimic este sau O. locuintelor a devenit. dupa statistici. Dintre acestea vom retine o serie de substante organice ca hidrocarburi. in cele mai multe cazuri. Deoarece. DDT. mai rar sub forma solida. gaze. in special cand cladirile sunt bine etansate. produc poluarea factorilor naturali.[6] O alta sursa de poluare este fumul de tigara care contine peste 4. solventii din agentii de spalare etc.nocivitate si diversificare.[5] Chimia elementului Compusul chimic denumit formaldehid (cu denumirea tiin ific corect metanal sau aldehid metilic . Poluarea aerului din interiorul constructiilor. este un gaz incolor cu miros în ep tor.solu ia apoas de formaldehid 37% fiind cunoscut i sub numele de formol). Ministerului Sanatatii este de 0. batrani. Poluarea interioara este. Mijloacele de transport reprezinta o categorie importanta si foarte diversificata de µaccesorii indispensabile civilizatiei¶ si.

3] [ Propriet i: Mas molar : 30. anume prin oxidare:  sau prin dehidrogenare:  sau dezvoltat 2 procedee: procedeul de oxidare -dehidrogenare.Metode de obtinere: Formal i a se poate prepara pri 2 metode :oxidarea partiala a metanului sau oxidarea matanolului Prepararea prin oxidarea metanului consta in: amestecarea metanului cu aer si preincal irea acestui amestec la C apoi amestecarea lui cu cantitati mici de oxi i de azot trecerea amestecului intr-un reactor tubular la C urmata de racirea produsului si absortia formaldehidei rezultate. in sistem inchis. Solutia apoasa de formaldehida este neutralizata cu lapte de var pentru indepartarea urmelor de acid formic si apoi distilata sub presiune. Astfel. Din solutia apoasa se pot obtine si alti monomeri.Pe baza celor doua reactii de formare a formaldehidei din metanol.03 g/mol Densitate i stare de agregare: 1 kg/m3. se obtine hexametilentetramina. Daca in solutia de formaldehida sa introduce un current de ammoniac. gaz Solubilitate în Ap : > 100 g/100 ml (20 °C Solubilitate in etanol.3 °C (253. sulfoxid de dimetil > 100 g/100 ml Punct de topire: -117 °C (156 K) Punct de lichefiere: -19. daca se adauga in solutia de formalina hidroxizi alcalini sau acid sulfuric concentrat.9 K) Presiunea vaporilor: 3890 mm Hg at 25 °C [2] Incalzita la circa C paraformaldehida se depolimerizeaza formand formaldehida monomer. Prin incalzirea paraformaldehidei cu acid sulfuric. bazat numai pe reactie de oxidare a metanolului. Prin reacirea formaldehidei sa obtine poliformaldehida macromoleculara. rezulta trioximetilena sau trioxanul. bazat pe ambele reactii si procedeul de oxidare. se formeaza diferite polioximetilene. . intr-un turn de spalare. aceton .

in materialele utilizate la zugravit. de obicei. [5] . dezinfectanti. Daca la cateva zile dupa ce a fost cumparat un mobilier nou. putand duce chiar la cancer si deformatii genetice. tulburari de somn si digestive. nu trebuie lasat sa mai stea in camera in care este pusa mobila . la fabricarea oglinzilorde argint.). in fosele nazale. pana mirosul neplacut al acesteia nu dispare. pentru sterilizarea alimentelor. la conservarea pieselor anatomice. adica atunci cand lucreaza sau doarme in camere slab ventilate in care exista surse care emit aceasta substanta. piele si tubul digestiv. a unor coloranti. In cel mai grav caz pot aparea cancere pulmonare. Din cauza puterii antiseptice este folosita ca agent de dezinfectare. daca tinem cont de faptul ca formaldehida se gaseste nu doar in fumul de tigara. in diferite tipuri de vopsele. lacuri. placaj. covoare sintetice.pal. Toate acestea polueaza in permanenta aerul din locuinte. la persoanele sensibile.[8] Tumorile cancerigene provocate de formaldehida apar. plastic etc. poate sa sufere de iritatii ale ochilor. pielii. unde exista surse de formaldehida sufera iritatii ale ochilor. gripa sau da semne de alergie.Int uinta : Formaldehida are numeroase intrebuintari in sinteze organice. panel etc. Un mobilier de calitate proasta este la fel de nociv ca fumatul. gatului. spume poliuretanice. formaldehida este daunatoare sistemului respirator. PFL. [1] Foarte sensibili sunt copiii.Insa cea mai importanta folosire este la fabricarea unor material plastice. gatului. Iar durata expunerii este. nasului. la copii care stau in preajma mobilierului nou apar semne similare cu cele intalnite in raceala. sistemului nervos. mare. [3] Actiunea toxica asupra organismelor In concentratie mare. dar riscul este mic. dozajul formaldehidei variaza enorm. cavitatea bucala. nasului. in tapet. In cazul in care omul este expus la o cantitate mare de formaldehida in timp scurt. de obicei. sistemului imunitar si ficatului. in placile din fibre de lemn sintetice. Persoanele care locuiesc in incaperi neventilate. Riscul imbolnavirii creste proportional cu durata expunerii. dureri de cap. Desigur. pot aparea reactii alergice. caile respiratorii. sau pielii. de dureri de cap sau tulburari de somn. crize de astm bronsic. ci si in mobila lacuita (in special cea obtinuta din semifabricate din lemn . in fotografie. in functie de calitatea mobilierului si a materialelor pomenite. Se mai intrebuinteaza la fabricarea unor tananti de sinteza.

Nocivitatea formaldehidei. precum si a proprietatilor fizico-chimice ale substantelor poluante. concentratia de la care aceasta poate provoca efecte nedorite asupra sanatatii oamenilor se apreciaza diferit in Romania fata de tarile civilizate. concentratia maxima de formaldehida libera admisa în spatiile de locuit (ca urmare a emisiei din obiectele de mobilier) este de 1 mililitru/metru cub aer. principiul de impact soc si inertie. în Germania. ce continea tetraetil de plumb. exista in prezent o gama larga de metode si mijloace de epurare a aerului. spuma izolatoare. care functioneaza cu benzina sau motorina si folosirea unor purtatori de energie (noi combustibili). posibile si eficiente metode de ameliorare a mediului in interiorul cladirilor ar consta in interzicerea fumatului si folosirii: azbestului sub orice forma(la mobilier. In Romania. De exemplu. principii electrostatice-aparate care lucreaza in medii umede si aparate care necesita un tratament prealabil al agentului nociv inainte de epurare.Dupa modul de actionare. placi pentru constructii. principiul centrifugal. exista trei clase de emisie de formaldehida. care prin natura proceselor chimice dau nastere la gaze nenocive (este cazul motoarelor cu hidrogen si a celor care folosesc energia solara) sau cu nocivitate redusa (eliminarea benzinei cu Pb.[6] Pentru diminuarea poluarii aerului se poate actiona pe doua directii (asupra mijloacelor de transport): reducerea toxicitatii gazelor esapate de motoarele clasice. aparatele de epurare se clasifica dupa cum urmeaza:aparate care lucreaza in medii uscate avend la baza-principiul detentei.[9] Cele mai simple. valorile acestor clase de emisie sunt mult mai mici.[7] Metode de reducere a poluarii Purificarea gazelor industriale necesita cunoasterea compozitiei chimice. conform standardului 6438 din anul 1986. medii filtrante. la E3 (peste 10 mg formaldehida la 100 g semifabricat absolut uscat). a dimensiunilor si formei particulelor. O alta metoda de a micsora poluarea si de a proteja marile colectivitati umane de noxe este gruparea pe categorii a surselor de poluare industriale in raport cu pericolul pe care il creeaza in mediul incojurator si amplasarea lor la o distanta de protectie sanitara de zona nepoluanta. .formaldehidelor sub orice forma(mobilier. Datorita marii diversitati a poluantilor atmosferici. În tarile dezvoltate. de la E1 (cea mai putin nociva).

control. in special in SUA.000 de lei noi si a dispus sistarea lucrarilor.[5] Exemple de poluare Firma multinationala Kronospan. de imbunatatire a calitatii aerului. in final.produse de lemn presate-sub forma de placi). in numeroase tari. nici de la Agentia de Mediu. este cel mai important producator de prefabricate din lemn de pe piata romaneasca. proiectarea mai judicioasa a instalatiilor de conditionarea aerului din interiorul cladirilor. nici de la autoritatile locale.Deoarece poluarea aerului din interiorul cladirilor reprezinta o problema considerata deosebit de periculoasa pentru activitatea umana. de asistenta tehnica a publicului. o echipa de control a Primariei Sebes a amendat firma cu suma de 10. cu baza in Austria. cu o capacitate de productie de 60.fibre cu densitate medie). folosite la fabricarea placilor PAL (placi din aschii lemnoase) si MDF (medium density fiber . desi nu are nici un fel de autorizatie. Noua fabrica de formaldehida. subsidiara care are ca obiect de activitate productia de rasini sintetice. legiferare a masurilor de protectie. Pe 1 martie 2007.[10] . este abordata prin elaborarea de programe de informare a publicului. Compania a inceput lucrarile pentru ridicarea celei de a doua fabrici de formaldehida la Sebes.000 de tone/an. Pogramele mentionate mai sus sunt urmate de programul de cercetari si studii. inlocuirea unor substante nocive. urma sa fie ridicata pe platforma combinatului Kronospan din Sebes. in incinta Kronochem SRL. de punere in evidenta a riscului ce-l reprezinta poluarea si. inventariere si monitoring a surselor de poluare si a poluantilor.

http://www.html 5.referate-lucrari.eva.htm 10.´Pamantenii-Dusmanii Terrei?´.Editura tehnica.1995 6.Editura didactica si pedagogica. Mi. http://blog.ro 3.´Protectia mediului inconjurator-manual general´.com/referat_Poluarea-840.html 8. Mihai Zapan.Editura Albatros.Bibliografie 1.yahoo.ro/sanatate/articol327.html 9. http://www.3x.sfin.1987 7.Editura tehnica. www.com/blog-kEbBFTsydLRwylkNzMJW2qtPhSE-?cq=1&p=442 . Wikipedia. dr.1973 4. Gutul-Välutä. ing.Edith Beral.´Protectia mediului ambiant´.ro/curs2.ro/articol_43/in_pat_cu_dusmanul__piata_romaneasca_e_plina_de_mobila _cancerigena_. univ. Me.Cr. Grigoriu. Negulescu.360.C. http://www. http://valicta. Mandravel.´Chimie organica´.1994 2. G.Prof.Pumnea.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->