P. 1
Jocuri Teambuilding

Jocuri Teambuilding

|Views: 544|Likes:
Published by sasu.victoria9072

More info:

Published by: sasu.victoria9072 on Apr 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/22/2013

pdf

text

original

Activitati recomandabile pentru a organiza un teambuilding!

Inainte de a aplica unul dintre exercitii, este obligatoriu a se analiza in ce masura se potrivesc cu tipurile de participanti la team building. Astfel, se va tine cont de pregatirea profesionala a acestora, relatiile de comunicare dintre ei, existenta sau nu a conflictelor, plus obiectivele care se urmaresc.

Prima activitate (Atentie, se aplica doar in cadrul unor grupuri care nu au prejudecati si sunt
deschisi catre ceva nou, altfel este foarte posibil ca jocul sa li se para stupid si deloc potrivit circumstantei ). Denumire: « Catelul din Leu sau Rozatoarea din Leu ». Marimea grupului : 10-30 participanti Timp : 10-15 minute Materiale: un catel din plus, o rozatoare din plus. Obiective : 1. A ne insusi numele tuturor participantilor. 2. A crea o atmosfera destinsa de lucru. Procedura : Tot grupul va forma un cerc. Jucaria aleasa va trece pe la fiecare participant care va trebui sa isi spuna numele si sa aleaga ce ii place la catel. Ordinea trecerii poate fi intamplatoare, in functia de dorinta participantului. Dupa ce a trecut pe la fiecare, toti au obligatia de a saruta zona declarata anterior ca i-ar fi placut. Astfel, daca cineva a ales urechile catelului, atunci ii va saruta urechile etc. De aceasta data, catelul va fi transmis de la stanga la dreapta. Toti vor aplauda dupa ce cineva isi va fi indeplinit porunca. Cuvintele cheie ale jocului : Intercunoastere si stimulare ! In urma acestui exercitiu, voi adresa participantilor urmatoarele intrebari : 1. Va mai plac jucariile ? 2. Cum te-ai simtit ? 3. De ce ai ales .... de exemplu, nasul catelului ? 4. Iti reaminteste de ceva anume ? 5. Cum te-ai simtit cand a trebui sa il saruti in public ? 6. Ce ai fi vrut sa faci in acel moment ?

Cum organizam un teambuilding?

2

7. Cum crezi ca te-au perceput ceilalti ?

A doua activitate
Denumire: « Protejati-va oule ! ». Marimea grupului : 5-7 participanti Timp : 5-7 minute Materiale: 8 foi A4, 8 paie de suc, 4 chibrite cu lipici, 4 oua proaspete. Obiective : 1. A stimula creativitatea si gandirea . 2. A incuraja utilizarea si exprimarea abilitatilor in realizarea sarcinii. Procedura : Se vor forma patru, cinci echipe, in mod aleatoriu, fara o conditie de selectie anume. Le vom oferi un spatiu in care sa se desfasoare si un timp limitat de indeplinire a sarcinii lucrand in echipa. La final, voi chema reprezentantii echipelor in fata, impreuna cu oule care vor avea un sistem de protectie inventat de ei si la comanda mea « Dati drumul la oua » le vor arunca in jos de la jumate de metru inaltime. Cuvintele cheie ale jocului : Creativitate si organizare ! Ce vom evalua rezultatul obtinut ?  Cat de rezistent a fost sistemul de protectie al oului ?  Cat de frumos a fost realizat din punct de vedere estetic ? Intrebarile adresate la final vor fi : 1. Cum v-at simtit ? 2. Cum ati reusit sa va impuneti punctul de vedere ? 3. Ce idei v-au venit in minte pentru a realiza sarcina ? 4. Cine a coordonat ? 5. Cum vi s-a parut atitudinea celorlalti ? 6. A fost greu sa va decideti asupra echipamentului de protectie al oului? 7. Ati fost atenti si la celelalte echipe ? 8. Ce v-a placut cel mai mult ?

Cum organizam un teambuilding?

3

9. Cum v-ati descurcat cu timpul ? 10. Ce ati descoperit ca fiind nou, interesant ?

A treia activitate
Denumire: ÄTurnul din Pisa´ Marimea grupului : 10 participanti Timp : 10 minute Materiale: un fular. Obiective : 1. A creste nivelul de incredere in ceilalti. 2. A invata sa ceara ajutor, sprijin suplimentar atat moral cat si fizic. Procedura : Participantii se vor imparti in doua grupuri. Vom alege doi voluntari. Primul voluntar va fi pus in mijloc, in picioare cu ochii legati ca sa nu vada. Va avea dreptul sa vorbeasca sau sa isi exprime sentimentele. El va trebui sa se lase usor pe spate de cinci ori, fiind asigurat ca va fi prins, apoi transmis in sens opus catre celalalt grup. A doua persoana care va fi in postura de turn, va fi cel de-al doilea voluntar. Dupa care, vor mai experimenta si alti doritori din cele doua echipe. Intrebari adresate ? 1. Ce ai simtit ? 2. Ce ai fi vrut sa faci, sa spui ? 3. Cum te simteai avand ochii legati ? 4. Ce-ti trecea prin minte ? 5. Ai mai fi vrut sa te lasi de cateva ori pe spate ?

Cum organizam un teambuilding?

4

A patra activitate
Denumire: « Ma mananca aici !!! » Marimea grupului : 10-30 participanti Timp : 15 minute Materiale : nimic Obiective : 1. A scapa de inhibitii si stereotipuri sociale. Procedura : Tot grupul formeaza un cerc. Prima persoana isi spune numele "ma numesc Nicu si ma, mananca aici", improvizand gestul, spre exemplu pe cap´. Urmatoarea persoana spune "numele lui este Nicu si il mananca acolo¶scarpinand capul lui Nicu´. Apoi continua cu propriul nume. Jocul se incheie odata cu inchiderea cercului. Cuvantul cheie: comunicare tactila! In urma acestui joc, voi cauta sa aflu cum se simte fiecare persoana in parte, ce dificultati a intampinat, daca a simtit ceva anume, ce ar fi vrut sa faca in momentul in care, era nevoita sa se prezinte atat pe sine cat si pe celalalt din dreapta sa si mai ales cand trebuia sa intre in contact cu zona pe care colegul sau o declarase ca fiind Äproblematica´, Ä ma mananca´. Posibile intrebari? 1. Cum te-ai simtit? 2. Evitai sa alegi o anumita zona? 3. Ce te gandeai sa faci? 4. Te-a deranjat faptul ca vecinul tau a pus mana pe tine? 5. De ce? ± va fi o intrebare ajutatoare adresata de cate ori va fi nevoie pentru a explica si mai mult trairile, sentimentele incercate.

Cum organizam un teambuilding?

5

A cincea activitate
Denumire: Ä Esti special pentru ca...!´ Marimea grupului : 10-30 participanti Timp : 6 minute Materiale: nimic Obiective: 1. A invata sa isi exprime verbal, cat si non-verbal (prin strangere de mana), respectul fata de celalalt. 2. A descoperi valoarea fiecarui participant in parte.

Procedura: Aceasta este o ultima activitate. Toti membrii echipei vor face un cerc, tinandu-se de mana. Sarcina lor fiind sa ii spuna vecinului din dreapta, in felul urmator: ÄEsti special/a pentru ca ... Ä. Este obligatoriu ca fiecare participant sa identifice minim doua calitati ale celui apreciat. Cuvantul cheie: valorizare!

In final, vom avea o discutie libera, ca intre colegi, pentru a face un schimb de idei, feedback-uri, si nu in ultimul rand pentru a le multumi ca s-au implicat si au fost deschisi in colaborare.

Cum organizam un teambuilding?

6

Bibliografie:
1. Les Equipes intelligentes / l'équipe CRC sous la responsabilité de Patrick AudebertLasrochas ; préf. Jean-Marie Descarpentries ; témoignages de dirigeants d'entreprise. Paris : Ed. d'Organisation, 2000. 2. Le Management des équipes interculturelles / Sylvie Chevrier. Paris : PUF, 2000. 3. Les Equipes haute performance : Imagination et discipline / Jon Katzenbach, Douglas Smith ; trad. de l'américain Marie-France Pavillet. Dunod, 1994. 4. Animer, diriger une équipe / Monique Selles, Jean-Pierre Testa. Paris : ESF éditeur, 1999.

http://www.teambuildingactivities.net/team-building-games.htm http://www.businessballs.com/teambuildinggames.htm

http://icebreakergames.net/

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->