ISTORIA BOXULUI SI REGULILE DE BAZA

Boxul nu este un sport exclusiv masculin, asa cum s-ar putea crede. ,,Sportul cu manusi este cel mai puternic antrenament pentru capacitatea de rezistenta, este transformarea corpului neinarmat in arma , afirma "Egon Erwin Kisch".

UN SCURT ISTORIC DESPRE BOX: O definitie a boxului este si aceasta: «arta de a lovi un adversar, fara ca tu sa primesti loviturite acestuia». De aceea, pentru a fi un bun boxer iti este necesara o foarte buna pregatire fizica, o dezvoltare fizica generala armonioasa, o mare rapiditate in executia miscarilor de lovire, de aparare, de deplasare, curaj, hotarare, agilitate, o buna pregatire tehnica si o deosebita inteligenta tactica. Respectand regulile sale - unde se poate si unde nu se poate lovi, folosirea manusilor speciale etc.- boxul nu trebuie confundat cu o bataie dura, cu pumni, ci cu o disciplina sportiva care se conduce dupa un regulament precis si implica aceleasi cerinte privind pregatirea si curajul. Originea boxului se pierde undeva in negura vremii, cand era o lupta de forta, o confruntare violenta, brutala, care dadea castig de cauza celui mai puternic. Asa au aparut invingatorii Olimpiadelor antice grecesti si, mai tirziu, in arenele romane, unde gladiatorii se bateau intre ei pana la epuizare pentru a culege aplauzele publicului si indurarea imperatorului. Diferitele forme vechi de practicare a boxului se sfarsesc la inceputul secolului al XVIII-lea, cand, in Anglia, se stabilesc primele reguli de lupta, dintre care cea mai importanta prevede obligativitatea purtarii manusilor. Apoi, aceste reguli se perfectioneaza, stabilindu-se durata unei intilniri, spatiul de lupta, loviturite permise si nepermise, impartirea boxerilor pe categorii de greutate s.a. Pe plan mondial, in decursul etapelor sale de evolutie, sunt consemnati campioni celebri care au uimit lumea prin invincibilitatea lor, sau prin inteligenta lor tactica ori prin tehnica lor desavirsita. James Corbett (1866-1933), Joe Louis declarat «boxerul secolului» in acele vremuri, Archie Moore, George Carpentier,

. Nicolae Linca. la Bucuresti.10 m.m. Amatorii vor avea pe ei un maiou. desi se practica in diverse forme inca de multa vreme. meciurile se desfasoara eliminatoriu. Sunt cunoscute numele unor boxeri care au dominat prin rezultate activitatea pugilistica interna si chiar pe plan european. fratii Cutov s. olimpic si mondial: Lucian Popescu.90 si maximum 6. este o suprafata patrata. Incaltamintea va fi usoara si este obligatorie centura de protectie. sa nu fie uns pe trunchi. Pentru sustinerea unui meci. sa se cantareasca inaintea fiecarui meci. -Intr-o competitie de box. la toate categoriile de boxeri. boxerii sunt grupati in amatori si profesionisti. conform unei programari facute de forul organizator. locul desfasurarii meciurilor de box. In cadrul fiecarei categorii. Mircea Dobrescu. oficial. Ringul. Mainile vor fi bandajate si apoi se pun manusile. boxul isi face aparitia oficiala in anul 1905. care au o greutate de 227 gr pentru amatori si de 143-171 gr pentru cei profesionisti.Ray Sugar Robinson. se organizeaza primele meciuri. participantii sunt obligati ca.pentru profesionisti: pina la 15 reprize a 3 minute.a. cum este caracterizat de specialisti. dupa 23 August 1944. alaturi de antrenorii lor. Toma Aurel.d. se acorda o pauza de un minut. ringul este prevazut. Intre reprize. ceea ce determina si reguli diferite de confruntare pugilistica. cu cate un suport. Construit ca un podium. in cele patru colturi.pentru seniorii amatori: 3 reprize a 3 minute. cand. Durata unui meci de box este: . inainte de 23 august. Reguli de baza ale Boxului: -In primul rand trebuie precizat ca pe plan mondial. Doua colturi opuse ale ringului sunt afectate boxerilor care isi disputa intaietatea si unde ei isi petrec pauzele dintre reprize. de care sunt fixate trei-patru corzi. . la o inaltime de circa 1 m fata de sol. La noi in tara. boxerul trebuie sa nu aiba barba sau mustata. Cassius Clay alias Muhammad Ali si multi altii au demonstrat ca boxul este o arta. cu laturi de minimum 4.

haltere. cu mingi speciale (pucing-ball.tinerea reciproca intre doi boxeri. cu oglinzi pentru corectarea pozitiei. Directa . umarul sau genunchiul. Gala.. precum si casti speciale de protectie pentru cap (la antrenament). 7.Pozitia boxerulul in timpul unui meci. Break (engl. Conditii materiale: Echipamentul boxerului consta din ghete speciale. y VOCABULAR IN BOX 1.a.comanda data de arbltri unor boxeri care raman agatati unul de celalalt si trebuie sa se desparta pentru a continua meciul.competitie de box care cuprinde mai multe intalniri ce se succed conform unei programari stabilite.schimb de lovituri intre doi boxeri aflati foarte aproape unul de celalalt.). Clinci (engl. prin fata. ca sa nu mai continue lupta etc. 2. cand au o buna dezvoltare fizica generala si o musculatura in formare. piciorul. sa se arunce la podea. cu corzi de sarit. maieu si bandaje. cu bratul drept sau stang 6. in timpul meciului. Initierea in box incepe de la virsta de 9-10 ani.lovituri prin ducerea energica a bratului usor indoit. 4. sa se tina sau sa-si faca avant de coarda ringului. Exista manusi speciale pentru antrenament si pentru competitie. Corp la corp . sa loveasca cu capul.lovitura data direct. crochet) . o sala de box trebuie sa fie dotata cu ring. prin plan orizontal 5. Croseu (fr.In timpul unui meci. sa loveasca adversarul dupa comanda de «stop» data de arbitru. proteza dentara de protectie s. Garda .. dar o instruire sistematica vizeaza baietii de 14-15 ani. mingi para etc. a inota) . Pentru antrenamente. cu sac cu nisip. chiloti. sa loveasca adversarul cazut sau care se ridica din cazatura. boxerilor le este interzis: y y y y y y y sa loveasca sub centura sau sa schiteze aceasta lovitura. . sa vorbeasca in timpul meciului. centura de protectie etc. a se desface) . 3.

in dreptul barbiei Boxul. fara a-si periclita sanatatea.O. 14. . 13. Jab (engl. 11.termen folosit in box mai ales cind unui boxer care se pregateste pentru un meci. «swlng»-pendulare) . cu bratul usor indoit. este intr-o stare de ameteala generala.) (engl. data prin lateral. desi nu a cazut.. in timpul meciului. a izbi . 9. «groggy»-ametit) . Knock-Out (K. i se asigura un partener cu care poate boxa la antrenamente. partener de antrenarnent) .momentuli in care un boxer. Sving (engl.. pentru a incerca diferite actiuni tactice de atac sau aparare. pentru a se obisnui cu dozarea efortului etc. cade la podea si nu se poate ridica in limp ca arbitrul numara trecerea a 10 secunde. in zona nasului.situatie intrun meci de box. 10. nu mai poate continua meciul.down) .lovitura in box. . deci. care consta din lovirea adversarului prin ducerea rapida a bratului de jos in sus. a lovi) .. cand unul dintre combatanti cade din cauza lovituriulor primite.knock si a tranti . in urma unei sau a unor lovituri primite.8. Upercut (engl. nu mai poate continua sa boxeze. «uppercut» .D.lovltura in box. cand arbitrul apreciaza ca unul dintre boxeri. ideal pentru a te mentine in forma fara sa te plictisesti. 12. Knock-Down (K. Knock-Out tehnic . in urma uneia sau a unor lovituri primite.lovitura de jos in sus) .decizie intr-un meci de box. in urma loviturilor primite. nu-si mai poate controla miscarile si. 15. scoatere din lupta) .situatia unui boxer care.) (engl. Groghi (engl. Sparing-partener (engl.lovituri repetate date adversarului in fata. pentru a se obisnui cu conditiile de meci.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful