BAJET 2011 MALAYSIA

BAJET 2011 MALAYSIA

Jumlah bajet 2011 Mlaysia yang telah diperuntukan keseluruhan kerajaan Malaysia berjumlah RM212 bilion,2.8% lebih tinggi berbanding peruntukan 2010. Daripada peruntukan yang dibuat RM162.8 bilion akan digunakan untuk perbelanjaan mengurus manakala RM49.2 bilion diperuntukan untuk perbelanjaan pembangunan.

PERBELANJAAN MENGURUS 
     

Emolumen 21.5% Perbelanjaan lain 13.7% Bekalan dan perkhidmatan 13.3% Subsidi 11.2% Bayaran khidmat hutang 8.7% Pencen dan ganjaran 5.8% Pemberian dan serahan kepada kerajaan negeri 2.5%

PERBELANJAAN PEMBANGUNAN 
  

Perkhidmatan ekonomi 13.4% Perkhidmatan sosial 7.3% Keselamatan 2.1% Pentadbiran awam 0.5%

Empat strategi telah dilaksanakan dalam bajet 2011 Malaysia :
y y y y

Mendaya kembali pelaburan swasta. Membangunkan modal insan. Mensejahterakan hidup rakyat. Memantapkan penyampaian perkhidmatan awam.

Empat tonggak program transformasi nasional :
y y y y y

Gagasan 1Malaysia Rakyat didahulukan,pencapaian diutamakan Program transformasi kerajaan ( GDP ) Program transformasi ekonomi ( ETP ) RMK-10

* RM850 juta bagi menyediakan infrastruktur sokongan untuk mempercepatkan pembangunan koridor dan wilayah. aktiviti penyelidikan.Intipati Bajet 2011 * Pembinaan projek pembangunan bercampur termasuk kediaman mampu milik bernilai RM10 bilion di Sungai Buloh yang dijangka siap pada 2025. Sungai Telaga dan Sungai Padas di Sabah serta di Batang Ai dan Tanjung Manis di Sarawak dengan peruntukan RM252 juta. * RM411 juta untuk melonjak ekonomi ke arah sebuah negara berpendapatan tinggi. * Pengecualian cukai jualan ke atas semua jenis telefon bimbit. pembangunan dan pengkomersilan sebagai landasan peningkatan aktiviti nilai ditambah dalam setiap bidang ekonomi. hosting kandungan tempatan dan pembukaan saluran baru untuk kandungan. * Peruntukan RM135 juta bagi persediaan prasarana asas menggalakkan petani menceburi bidang bernilai tinggi seperti industri sarang burung walit. * Melanjutkan galakan potongan cukai pendapatan bagi pelabur dan pengecualian cukai pendapatan bagi syarikat dalam aktiviti pengeluaran bahan makanan sehingga 2015. * Pembinaan projek bersepadu "Warisan Merdeka" dengan menara 100 tingkat tertinggi di Malaysia bernilai RM5 bilion yang dijangka siap pada 2015. * RM50 juta bagi membina beberapa laluan pejalan kaki berbumbung di kawasan lingkaran KLCC-Bukit Bintang. . * Pemansuhan duti import ke atas 300 barangan kegemaran pelancong dan rakyat tempatan pada kadar lima peratus sehingga 30 peratus bagi menjadikan Malaysia destinasi utama membeli -belah di Asia. * Pembangunan pusat peranginan bersepadu eco -nature pertama di dunia bernilai RM3 bilion oleh Nexus Karambunai di Sabah bermula tahun depan. * RM85 juta untuk membina kemudahan infrastruktur bagi membolehkan hotel dan pusat peranginan di kawasan pedalaman yang berpotensi menarik pelancong. * Pembangunan Zon Akuakultur Bersepadu di Pitas. * RM119 juta untuk membangunkan penciptaan kandungan tempatan.

2 bagi perbelanjaan pembangunan.4 billion diperuntukkan kepada Pemberian dan Kenakan Bayaran Tetap. * Cukai perkhidmatan juga dicadang dikenakan ke atas perkhidmatan penyiaran TV berbayar. * RM200 juta untuk perolehan hasil kreatif seperti filem.2 bilion (Kementerian Pengajian Tinggi) dan RM627 juta (Kementerian Sumber Manusia). * Di bawah peruntukan mengurus. RM28. * Menubuhkan "Talent Corporation" di bawah Jabatan Perdana Menteri pada awal 2011 untuk membangunkan pangkalan data tenaga kerja berkepakaran serta menjalin kerjasama dengan jaringan bakat di seluruh dunia. * Daripada jumlah itu. * Bagi peruntukan pembangunan.3 bilion untuk Kementerian Pelajaran.6 bilion adalah bagi emolumen dan RM28. RM86. RM45.8 peratus lebih tinggi berbanding peruntukan 2010.4 bilion disediakan untuk pembeli an aset dan RM1. drama dan dokumentari keluaran tempatan yang berkualiti ti nggi.8 bilion adalah bagi perbelanjaan mengurus dan RM49. * Meningkatkan penguatkuasaan dan pengauditan serta memperluaskan liputan ke atas semua pihak yang sepatutnya membayar cukai bagi memantapkan kutipan hasil. * RM212 bilion diperuntukkan bagi Bajet 2011 iaitu 2. RM10. . RM162.2 bilion untuk perbelanjaan lain. * Kadar cukai perkhidmatan dicadang dinaikkan satu peratus kepada enam peratus untuk menjamin kesejahteraan masa hadapan negara. * Menyusun semula dan memperkukuhkan aspek pendidikan dan latihan dengan belanja mengurus RM29. * Sejumlah RM1.3 bilion disediakan bagi sektor ekonomi untuk menampung keperluan infrastruktur.* Penubuhan Unit Inovasi Khas (UNIK) di bawah Jabatan Perdana Menteri dengan peruntukan RM71 juta bagi tahun depan untuk mengkomersilkan hasil penemuan R&D oleh universiti dan institusi penyelidikan. perindustrian serta pertanian dan pembangunan luar bandar.2 bilion bagi perkhidmatan dan bekalan.

kerajaan menyediakan RM576 juta dalam bentuk biasiswa kepada mereka yang ingin melanjutkan pelajaran. sekolah kebangsaan Tamil. sekolah bantuan modal mubaligh dan sekolah bantuan kerajaan seluruh negara.4 billion disediakan bagi membina dan menaik taraf sekolah.3 peratus kepada RM165.4 bilion diperuntukkan bagi pembangunan sektor keselamatan. RM955 juta bagi pentadbiran am dan RM2 bilion untuk simpanan lua r jangka. * RM4. * RM111 juta diperuntukkan bagi program PERMATA antaranya bagi pembinaan fasa 2 Kompleks Sekolah PERMATA Pintar. pemantapan kurikulum serta pelantikan 800 guru prasekolah lepasan ijazah.* Sejumlah RM15.700 kel as. kemudahan dan peralatan serta memartabatkan profesion guru. perumahan serta pembangunan masyarakat. asrama. sekolah bantuan modal jenis kebangsaan Cina. . * RM250 juta diperuntukkan bagi sekolah bantuan modal agama. * RM213 juta lagi dibajet sebagai ganjaran kepada sekolah berprestasi tinggi serta imbuhan kepada Pengetua atau Guru Besar dan Guru Cemerlang.8 bilion berbanding RM162. * Bagi menyediakan guru serta tenaga pengajar kompeten dan berkualiti yang dapat membimbing dan mendidik pelajar sekolah dengan sebaiknya. jumlahnya dianggarkan meningkat 2. * Pendaftaran prasekolah akan ditingkatkan dengan sasaran 72 peratus menjelang akhir 2011 melalui penambahan 1. peruntukan pembangunan sebanyak RM6. kebajikan. * Dari segi kutipan hasil Kerajaan Persekutuan bagi 2011. membina 32 Pusat Anak PERMATA Negara (PAPN) dan membiayai operasi 52 PAPN yang sudah siap. * Defisit Kerajaan Persekutuan bagi 2011 dijangka terus berkurangan kepada 5.6 peratus pada 2010.4 peratus daripada KDNK berbanding 5. * Kerajaan juga bersetuju membiayai bantuan per kapita untuk sekolah -sekolah agama rakyat rendah dan menengah dengan peruntukan RM95 juta sebagai mengiktiraf pendidikan Islam.5 bilion diperuntukkan bagi sektor sosial termasuk pendidikan dan latihan. kesihatan. * Untuk Kementerian Pelajaran.1 bilion pada 2010.

* Menyediakan multivitamin untuk pelajar sekolah rendah seluruh negara. * Memperkenalkan Program Pengedaran Barang Perlu bagi menyeragamkan harga barangan. * Mengkaji semula had minimum kebankrapan yang pada masa ini berjumlah RM30. * Kerajaan bersetuju untuk mengambil 375 guru penutur jati antaranya daripada United Kingdom dan Australia untuk meningkatkan lagi pengajaran Bahasa Inggeris.000. * Meneruskan program subsidi bayaran bil elektrik bagi penggunaan bawah RM20 sebulan.000 unit) untuk golongan miskin dan miskin tegar dengan peruntukan RM300 juta. * Melancarkan Dana Pencen Swasta. * Program Bantuan Rumah (12. * Mewujudkan "Portal 1Malaysia Pengguna Bijak".000. * Memperkenalkan Program Transformasi Kedai Runcit. .* Sejumlah RM213 juta diperuntukkan bagi mengangkat tinggi penguasaan Bahasa Malaysia. Bengkel Automotif dan Projek Pasar Komuniti. * Skim Rumah Pertamaku dengan jaminan kerajaan ke atas bayaran pendahuluan 10 peratus bagi harga rumah di bawah RM220. * Melancarkan Skim Amanah Hartanah Bumiputera bernilai RM1 bilio n dan patuh syariat. * Peratusan staf akademik berkelulus an PhD ditambah kepada 75 peratus bagi universiti penyelidikan dan 60 peratus bagi IPTA lain dengan peruntukan RM20 juta. mempersadakan Bahasa Inggeris dan memperkemaskan kurikulum standard sekolah rendah. * Kadar tol di empat lebuh raya milik PLUS Expressway Bhd tidak akan dinaikkan bagi tempoh lima tahun akan datang bermula serta -merta. * Menyediakan Skim Pembiayaan Perumahan Kos Rendah untuk pekerja estet oleh BSN.

* Permohonan PR boleh dilakukan selepas lima tahun. * Menyediakan empat bas sebagai Klinik Bergerak. . * Merangka Model Baru Pembangunan Orang Asli dan Pribumi. * Memperkukuh JHEOA dengan mentransformasi kepada Jabatan Kemajuan Orang Asli.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful