P. 1
obrada portreta

obrada portreta

|Views: 441|Likes:
Published by aserdar0115193

More info:

Published by: aserdar0115193 on Apr 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/28/2013

pdf

text

original

Poglavlje 10 Retuširanje portreta

Retuširanje portreta
Ah, konačno jedna dobra pesma za naslov poglavlja - "Photograph" Defa Lepparda. Niste valjda pomislili na onu "šonjavu" pesmu Ringo Stara "Photograph" ili jeste? Hajde, hajde, meni možete da kažete. Mislim da smo izgradili dovoljno poverenja i dovoljno smo se zbližili da možemo da budemo iskreni jedan prema drugom, je li tako? Pomislili ste prvo na tu pesmu Ringo Stara, zar nije tako? Znao sam! Gubitniče! Čudaku! Ne mogu da verujem da Vam se sviđa ta pesma! Nema više nikakve šanse da budemo prijatelji. Vidite, to mi zovemo "okrenuti se protiv" u ovom biznisu. Drugi autori bi to uradili, ali ja ne. To je bila samo simulacija da bih pokazao kako drugi autori, oni nemilosrdni, surovi, bezdušni, sledbenici-đavola-autori, tretiraju čitaoce za koje saznaju da su mislili da je naslov "Photograph" u vezi sa tom "šonjastom" pesmom. Ali ne ja. Ja mislim da imate petlju čim ste izabrali tu pesmu. Mnogi Ijudi (pogotovo neki od onih uobraženih muzičkih kritičara) nasmejali bi Vam se, ali ja nisam takav. U stvari, ja sada osećam više poštovanja prema Vama nego ikada pre i biću prvi koji će stati u Vašu odbranu. Nema sumnje, ja obožavam tu pesmu, bog blagoslovio tu pesmu! Baš sada, dok pišem ovo, počeo sam da razmišljam o nečemu. Prethodne verzije ove knjige su prevedene na veliki broj različitih jezika (uključujući ruski, kineski, korejski, francuski, nemački, japanski i još mnoge druge). Vrlo brzo, kineski ili ruski prevodioci će prevoditi ove "visokoameričke" uvode u poglavlja na kineski ili ruski. Zar ne biste voleli da vidite izraz na njihovim licima?

Fotografija

Retuširanje portreta

Poglavije 10 267

Uklanjanje f leka

Kada se postavi pitanje uklanjanja fleka, akni ili biio kojih drugih nedostataka na koži, naš cilj je da zadržimo što više od originalne teksture kože. Ako taj cilj ostvarimo, naše retuširanje neće izgledati pastelno i očigiedno. Evo tri tehnike koje funkcionišu prilično dobro. a kada imate sva ova tri metoda u arsenalu za retuširanje, ako jedan ne izvrši ispravku na način na koji ste želeli, možete da isprobate drugi, pa, ćak, i treći.

Metod jedan: Clone Stamp alatka Korak jedan:
Otvorite fotografiju koja sadrži neke nedostatke na koži koje želite da uklonite (u ovom primeru mi ćemo da uklonimo mladež sa levog obraza).

Korak dva:
Pritisnite slovo S da biste dobili Clone Stamp alatku iz palete sa alatkama. U liniji opcija kliknite umanjeni prikaz desno od reči "Brush" i u Brush Pickeru izaberite četkicu mekih ivica, koja je malo veća od nedostatka koji želite da uklonite. Možete da upotrebite Master Diameter klizač u vrhu Brush Pickera da biste odredili veličinu koja Vam je potrebna. Dok radite, ako Vam je potrebno da brzo podesite veličinu četkice, upotrebite tastere sa zagradama na tastaturi: Leva zagrada smanjuje četkicu, a Desna zagrada je povećava.

268

Poglavlje 10

Photoshop CS2 za digitalne fotografe

Korak tri:
U liniji opcija promenite Mode padajući meni za Clone Stamp alatku na Lighten. Sa Mode podešenim na Lighten, Clone Stamp će uticati samo na piksele koji su tamniji od uzorkovanog područja. To znači da će svetliji pikseli (regularni tonovi kože) većinom ostati netaknuti, dok će biti modifikovani samo tamniji pikseli (fleke).

Korak četiri:
Pronađite područje odmah pored fleke, koje je prilično čisto (bez vidljivih tačaka, mana i tako dalje), pritisnite i držite pritisnut Option (PC: Alt) taster i kliknite jednom. Na taj način ćete uzeti uzorak kože sa konkretnog područja. Postarajte se da područje uzorka bude veoma blizu fleke, tako da se tonovi kože poklapaju. Ako se previše udaljite, rizikujete da rezultati budu malo drugačije boje, što znači da ste uzalud retuširali.

Korak pet:
Postavite kursor direktno na fleku i kliknite jednom. Nemojte da slikate! Samo kliknite. Jedan klik će odmah ukloniti nedostatak, dok će istovremeno tekstura kože ostati netaknuta. Međutim, šta urditi ako je fleka svetlija od kože, a ne tamnija? Jednostavno, promenite Mode na Darken, umesto na Lighten - t o l i k o je to lako. Pređimo na metod 2.

^etuširanje portreta

Pogiavije 10 269

izaberete četkicu koja je samo malo veća od mane koju pokušavate da uklonite. Međutim. 270 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe .Metod dva: Spot Heaiing Brush Korak jedan: Takođe možete da upotrebite Spot Healing Brush alatku da biste efektno i brzo uklonili mane. U liniji opcija kliknite umanjeni prikaz desno od reči "Brush" i izaberite veličinu koja Vam je potrebna pomoću Diameter klizača (napomena: standardno podešavanje za Spot Healing Brush je četkica sa tvrdom ivicom). Samo kliknite manu i ona će nestati. ključno je da. Korak dva: Kao i kod Clone Stamp alatke. za razliku od Clone Stamp alatke. ne treba da uzimate uzorak područja pre nego što kliknete. Pritisnite J da biste dobili konkretnu alatku iz palete sa alatkama. pa zato počnite da klikćete (ovde sam ja kliknuo sve vidljive mladeže na licu i vratu). kada upotrebljavate Spot Healing Brush za retuširanje.

idite u Select meni i izaberite Feather. što će pomoći da sakrijete tragove retuširanja. Pronadite čisto područje (bez mana. Umekšavanje zamućuje ivice selektovanog područja. Korak dva: Nakon što je selekcija na mestu. tačaka i tako dalje) blizu nedostatka koji želite da uklonite (u ovom slučaju mladež je na desnom obrazu). Retuširanje portreta Pogtavije 10 271 . Kada se pojavi Feather Selection okvir za dijalog. primenjivaćete ga veoma često da biste "sakrili svoje tragove". Umekšavanje ivica selekcije je veoma važan deo retuširanja lica. U ovom čistom području upotrebite Lasso alatku da biste izvršili selekciju koja je malo veća od nedostatka.Metod tri: Lasso alatka Korak jedan: Pritisnite L da biste se prebacili na Lasso alatku. unesite 1 piksel za Feather Radius i kliknite OK.

što za rezultat daje ispravku koja ne može da se primeti. Kliknite unutar selekcije i povucite ovo područje čiste kože pravo na nedostatak da biste ga kompletno prekrili. otpustite tastere (i taster miša. držite pritisnute tastere Option i Command (PC: Alt-Control) i videćete da je kursor promenjen u dvoglavu strelicu . To govori da ćete da kopirate selektovano područje. mladež je nestao. 272 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . Kao što možete da vidite. Korak četiri: Kada čisto područje prekrije mladež. Najbolje od svega je što ste prevukli kožu iz susednog područja i tekstura kože je savršeno očuvana.belu sa crnom koja je poklapa.Korak tri: Sada. kada ste umekšali ivice selekcije. naravno) i pritisnite Command-D (PC: Control-D) da biste deselektovali.

Ova tehnika je popuiarna među fotografima koji snimaju portrefe učenika starijih razreda. tragova od boginja ili pega. Retuširanje portreta Poglavije 10 273 . pa su im potrebni smanjivanje iii uklanjanje veiikih područja akni.nemojte dozvoliti da Vas to obeshrabri. ali to ćemo odmah da ispravimo . Trebalo bi da fotografija bude jako zamućena. Kada se pojavi Gaussian Blur okvir za dijalog. Korak dva: Idite u Filter meni. zatim u Blur. a zatim ga povlačite polako udesno. Redukovanje pega ili bubuljica Korak jedan: Otvorite fotografiju koju treba da retuširate. sve dok ne vidite da su pege (ili akne) zamućene. Ovo je naročito korisno kada imate mnogo fotografija za retuširanje (kao što je retuširanje portreta). a nemate vremena da upotrebite metode pomoću kojih rešavate svaku manu pojedinačno. a zatim kliknite OK. povucite klizač sasvim ulevo. Uverite se da je dovoljno zamućena i da pege više nisu vidljive. i izaberite Gaussian Blur.

trebalo bi da vidite dva stanja (States): prvo stanje gde će pisati "Open" (ovo je operacija kojom ste otvorili dokument) i drugo stanje gde će pisati "Gaussian Blur" (ovde ste dodali zamućenje).zato pritisnite Y da biste dobili ovu četkicu.Korak tri: Idite u Window meni i izaberite Historv da biste otvorili Historv paletu. Korak četiri: Kliknite Open State da biste vratili fotografiju na izgled kakav je imala kada ste je originalno otvorili. Ako biste sada slikali pomoću History Brush alatke. ona bi slikala nazad fotografiju kakva je bila nakon što ste je zamutili (što ne bi puno koristilo). Historv paleta takode radi u kombinaciji sa alatkom u paleti sa alatkama koja se zove Historv Brush . ali stvarna moć Historv Brush alatke je u tome što možete da slikate iz različitih stanja istorije. ali ćete to uskoro da ispravite. Ova paleta prati poslednjih 20 operacija koje ste izveli u Photoshopu. Korak pet: U Historv paleti kliknite u prvu kolonu pored Gaussian Blur stanja. Ovo može da bude veoma korisno. Kada slikate pomoću nje. U sledećem koraku ćete da vidite na šta sam mislio. prema standardnom podešavanju ona slika nazad fotografiju onako kako je izgledala kada ste je prvi put otvorili. 274 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . Ako pogledate listu koraka (koja se zove "Historv States").

Korak šest: Da ne biste jednostavno naslikali nazad zamućenu verziju fotografije. idite u liniju opcija i promenite Mode padajući meni History Brush alatke na Lighten. Ako previše izblede i osoba izgleda "previše čista". dok slikate. četkica će uticati samo na piksele koji su tamniji od zamućenog stanja. Vidite li kuda ovo vodi? Dakle. videćete da pege malo blede. smanjite Opacity četkice na 50 odsto. vratite se u liniju opcija. a zatim probajte ponovo. Pre Posle Retuširanje portreta Pogiavije 10 275 . kliknite umanjeni prikaz desno od reči "Brush" u liniji opcija i izaberite četkicu srednje veličine sa mekim ivicama u Brush Pickeru. kada slikate. Sada slikajte preko područja nedostataka pomoću History Brush alatke i. pritisnite CommandZ (PC: Control-Z) da biste poništili History Brush poteze. Sada.

Uklanjanje tamnih kolutova ispod očiju Metod jedan: Clone Stamp alatka Korak jedan: Otvorite fotografiju koja ima tamne kolutove koje želite da smanjite (napomena: ako je potrebno. Evo dve različite tehnike za uklanjanje tamnih kolutova koji se ponekad jave ispod očiju osobe naročito posle teškog pijančenja. promenite Mode padajući meni na Lighten (tako da ćete uticati samo na područja koja su tamnija od uzorka). Bar su mi tako rekli Korak dva: Idite u Iiniju opcija i smanjite Opacity Clone Stamp alatke na 50 odsto. pritisnite Z da biste dobili Zoom alatku i uveličajte područje očiju subjekta). Zatim. U liniji opcija kliknite umanjeni prikaz pored reči "Brush" i u rezultirajućem Brush Pickeru izaberite četkicu mekih ivica koja je široka koliko polovina područja koje želite da ispravite. Pritisnite slovo S da biste selektovali Clone Stamp alatku iz palete sa alatkama. 276 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe .

Korak četiri: Uzmite Clone Stamp alatku i slikajte po tamnim kolutovima da biste ih smanjili ili uklonili. možete da kliknete tamo. Možda će biti potrebna dva ili više poteza da bi tamni kolutovi nestali. Pre Posle Retuširanje portreta Pogiavlje 10 277 . Ako obrazi nisu previše rumeni. ali najverovatnije ćete moći da kliknete (uzorak) područje odmah ispod tamnih kolutova. nemojte da se plašite da ponovo predete preko iste tačke ako prvi potez nije završio posao.Korak tri: Držite pritisnut taster Option (PC: Alt) i kliknite jednom u područje pored oka gde nema tamnog koluta.

ako treba da joj dodate.Metod dva: Patch alatka Korak jedan: Idite u paletu sa alatkama i izaberite Patch alatku (kliknite i držite na Healing Brush alatki sve dok se ne pojavi padajući meni ili samo pritiskajte Shift-J dok ne dobijete alatku). Korak dva: Uverite se da je Patch alatka podešena na Source u liniji opcija i nacrtajte selekciju oko jednog od tamnih kolutova ispod oka. držite pritisnut taster Option (PC: Alt). Isto tako kao kod Lasso alatke kada je selekcija na mestu. Ako treba da oduzmete od selekcije Patch alatke. Patch alatka radi kao Lasso alatka za crtanje selekcija (jednostavno kliknite i povlačite da biste kreirali selekciju). samo držite pritisnut taster Shift i "dodajte" još područja. 278 Pogiavlje lO Photoshop CS2 za digitalne fotografe .

vidite dve selekcije na ovde prikazanoj slici). ivica lica i tako dalje. Potrebno Vam je čisto. prilepiti ga nazad na originalno selektovano područje i izvršiti retuširanje. umesto Vas. otpustite taster miša i Patch alatka će automatski uzeti uzorak. neprekinuto područje kože. kao što su nos.Korak tri: Nakon što je selekcija na mestu. Retuširanje portreta Poglavlje 10 279 I . obrve. Korak četiri: Nakon što ste pronašli to čisto područje. Pod tim podrazumevam da ne treba da postavite selekciju da preklapa ivice bilo kog dela lica. kliknite direktno unutar selektovanog područja i prevucite ga na deo lica koji je čist i nema nikakvih ivica. usne. U Photoshopu CS2 videćete prikaz koji pokazuje kako će "zakrpa" izgledati (zbog toga.

Pre (tamni kolutovi ispod očiju) 280 Poglavije 10 Posle (tamni kolutovi su uklonjeni pomoću Patch alatke) Photoshop CS2 za digitalne fotografe . ali Patch alatka to radi tako brzo i bez napora da joj ja uvek dajem prednost kod ovakve vrste retuširanja.Korak pet: Pritisnite Command-D (PC: Control-D) da biste deselektovali i videćete da su tamni kolutovi potpuno nestali. Healing Brush alatka takode može da se upotrebi za izbleđivanje ili brisanje tamnih kolutova.

a to obično dobro funkcioniše u ovoj tehnici.Photoshop ima dve alatke koji su pravi "čudotvorci" kada se javi potreba za uklanjanjem bora oko očiju i drugih znakova starenja na licu. Prema standardnom podešavanju. Korak dva: Izaberite Healing Brush alatku iz palete sa alatkama (ili pritiskajte Shift-J dok ne dobijete alatku). Retuširanje portreta Poglavlje 10 281 . ali evo detaljnijeg objašnjenja kako da upotrebite ove neverovatne alatke da biste brzo podmladili bilo koju osobu za 10 ili 20 godina. Healing Brush je podešena da ima tvrdu ivicu. znakova Uklanjanje l irenja Metod jedan: Healing Brush alatka Korak jedan: Otvorite fotografiju osobe čije znakove starenja želite da uklonite. N/li smo u prethodnim vežbama ovog poglavlja predstavili malo te alatke. U liniji opcija kliknite umanjeni prikaz desno od reči "Brush" i izaberite veličinu četkice koja je dovoljno široka da pokrije bore na slici.

Stephanie Cole. sve dok ne uklonite sve znakove starenja. a dovodi do toga da tekstura izgleda nasumično i realistično. idite u liniju opcija i kliknite umanjeni prikaz desno od reči "Brush" da biste otvorili Brush Picker. Kada imate Healing Brush alatku. ali sekundu kasnije Healing Brush će obaviti svoje kalkulacije i predstaviti svoju finalnu "magiju". Na taj način ćete uzeti uzorak teksture područja koje ste kliknuli i upotrebićete ga za retuširanje. na momenat se nijanse neće poklopiti i retuširanje će izgledati očigledno. ali pravi trik dolazi u oblikovanju četkice. član NAPP-e. 282 PoglavljelO Photoshop CS2 za digitalne fotografe . koji omogućava da te mane nestanu. Nastavite ovaj proces uzorkovanja čistog područja. a Spacing na 25 odsto.Korak tri: Držite pritisnut Option (PC: Alt) taster i kliknite područje glatke kože blizu bora. a zatim slikanja po području bora. koja se bešavno stapa sa originalnom teksturom. otkrila je jednostavan trik za promenu oblika četkice. a Roundness na samo 16 odsto. SAVET: lako je Healing Brush toliko zapanjujuća. tako što ćete podesiti Angle na -49. Korak četiri: Pomoću Healing Brush alatke izvucite potez preko bore koju želite da uklonite (ja sam slikao preko bora odmah ispod levog oka). uklanjajući bore. ponekad daje umrljani izgled ili možete da vidite kako se tekstura ponavlja u "izlečenim" delovima. Pa. Sada. Ostavite Hardness podešen na 100. dok budete slikali. četkica kreira ono što izgleda kao šara zvezde. Kada prvi put vučete potez. tanku ovalnu četkicu. Napravite visoku.

samo ponovite metod jedan. koristi za još realističnije retuširanje. tako što ćete pritisnuti Command-J (PC: Control-J). Retuširanje ćete obaviti na ovom dupliranom sloju . Otvorite fotografiju koju želite da "izlečite".Pre (vidljive bore na čelu i ispod očiju) Posle (uklanjanja bora na čelu i ispod očiju) Metod dva: Profesionalno uklanjanje bora Korak jedan: Ovo je jednostavan trik koji Kevin Ames. Duplirajte Background sloj u Lavers paleti. modni fotograf. Retuširanje portreta Poglavije 10 283 .

U Fade okviru za dijalog možete da smanjite Opacitv da biste vratili neke od originalnih bora. ali ni približno mnogo upadljive.Korak dva: U Lavers paleti smanjite Opacitv da biste vratili neke od originalnih bora. sve dok bore ne budu vidljive. sa svim netaknutim borama). Pre 284 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe Posle (vraćanja izbledellh bora) . Ovde omogućavate da se providi mali deo originalne fotografije (Background sloj. SAVET: Možete da dobijete veoma sličan efekat ako izaberete Fade (nalazi se pod Edit menijem). tako da fotografije izgleda mnogo realističnije. odmah nakon slikanja poteza pomoću Healing Brush alatke. Nastavite da smanjujete Opacitv.

zato što omogućava brže korigovanje veće površine. ako treba da dodate selekciji. Pazite da se selektovano područje ne preklapa ni sa jednim drugim delom lica (kao što su nos. ivice lica i tako dalje). selekcija će se "prilepiti" nazad na područje koje ste originalno selektovali.Metod tri: Patch alatka Korak jedan: Možete da postignete slične rezultate pomoću Patch alatke. Kada to uradite. usne. držite pritisnut Option (PC: Alt) taster. a bore će nestati. Patch radi kao Lasso alatka. oči. držite pritisnut taster Shift. kliknite je i prevucite na područje lica osobe koje ima čistu teksturu (u Photoshopu CS2 videćete prikaz krajnjeg izgleda "zakrpe" .zato ćete videti dve lasso selekcije). uverite se da je podešena na Source u liniji opcija i nacrtajte selekciju oko područja sa borama. Korak dva: Nakon što je selekcija na mestu. Korak tri: Pritisnite Command-D (PC: ControlD) da biste deselektovali i pogledajte neverovatan posao koji je Patch alatka obavila na desnom oku. ja je više volim nego Healing Brush alatku u većini situacija. a da biste oduzeli od selekcije. Retuširanje portreta Poglavlje 10 285 . Pritiskajte Shift-J sve dok ne dobijete Patch alatku. a zatim pustite taster miša.

pratite prosvećenu putanju "nedestruktivnog retuširanja". Sada kliknite OK i cela fotografija će dobiti tešku crvenu nijansu. umesto toga. podešavajte klizače. pa zato treba da pomerimo gornji klizač ka Red za Shadovvs (do +16).Bojenje lcose Ova tehnika (koju sam naučio od Kevina Amesa) obezbeđuje maksimainu kontrolu i fleksibilnost dok menjate i podešavate boju kose. zatim za Midtones (do +74) i na kraju za Highlights (do +45). sve dok ne dobijete boju koju želite za kosu. Najbolje od svega je da. Izaberite Color Balance iz Create New Adjustment Layer padajućeg menija (kružna ikonica pola crna/pola bela) u dnu Layers palete. Možete da podesite Shadovvs. Midtones i Highlights. 286 | Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . Korak jedan: Otvorite fotografiju koju želite da retuširate. pošto koristite maske sloja i sloj podešavanja. ne "povređujete" piksele. tako što ćete selektovati svaki od njih u Tone Balance odeljku Color Balance okvira za dijalog. U ovom slučaju mi ćemo kosu napraviti crvenom. Korak dva: Kada se pojavi okvir za dijalog. a zatim ćete pomerati klizače boja.

a zatim iz Brush Pickera izaberite četkicu mekih ivica. Na taj način ćete ukloniti crvenu boju sa fotografije. kliknite umanjeni prikaz desno od reči "Brush" u liniji opcija. Pritisnite D da biste podesili boju prednjeg plana na belu. Korak četiri: Pritisnite B da biste dobili Brush alatku iz palete sa alatkama. Dok slikate. Kada je kosa u potpunosti obojena.Korak tri: Pritisnite slovo X da bi boja prednjeg plana postala crna i pritisnite OptionDelete (PC: Alt-Backspace) da biste ispunili Color Balance masku sloja crnom bojom. a zatim počnite da slikate po kosi. idite u Lavers paletu i promenite režim mešanja Color Balance sloja podešavanja sa Normal na Color. crvena boja koju ste dodali pomoću Color Balancea će se vratiti. a zatim smanjujte Opacity. sve dok kosa ne izgleda prirodno (oko 50 odsto). Pre Posle Retuširanje portreta Poglavlje 10 287 .

Korak jedan: Otvorite portret koji želite da retuširate. 288 Pogiavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . U Feather Selection okviru za dijalog unesite dva piksela i kliknite OK. tako da budu selektovane obe beonjače. Napomena: pritisnite Z da biste dobili Zoom alatku i uveličajte ako je potrebno. Pritisnite i držite taster Shift i nacrtajte selekciju oko beonjače drugog oka.Izbeljlvanje očiju (brz trik) Ovo je odlična mala tehnika za brzo izbeljivanje beonjača u očima i ima dodatnu prednost uklanjanja crvenila iz očiju. Pritisnite L da biste dobili Lasso alatku iz palete sa alatkama i nacrtajte selekciju oko beonjača u očima. Korak dva: Idite u Select meni i izaberite Feather da biste umekšali ivice selekcije da retuširanje ne bude očigledno.

i izaberite Hue/ Saturation. Kada se pojavi Hue/ Saturation okvir za dijalog. Poboljšanje će izgledati prilično blago u ovde prikazanim slikama. ali kada pokušate sami pri punoj veličini. zatim u Adjustments. u Edit meniju izaberite Master.Korak tri: Idite u Image meni. Korak četiri: Dok se još nalazite u Hue/Saturation okviru za dijalog. Tada povucite Saturation klizač levo da biste smanjili zasićenost crvenih boja (što će ukloniti zakrvavljen izgled u beonjačama očiju). Pre Posle (smanjena je zakrvavljenost I posvetljene su beonjače) Retuširanje portreta Pogiavije 10 289 . efekat će biti izrazitiji. Povucite Lightness klizač udesno da biste povećali svetloću beonjača očiju. završavajući retuširanje. a zatim pritisnite Command-D (PC: Control-D) da biste deselektovali. Kliknite OK u Hue/Saturation okviru za dijalog da biste primenili podešavanja. izaberite Reds iz Edit padajućeg menija u vrhu (da biste editovali samo crvenu boju na fotografiji).

a zatim pritisnite Option-Delete (PC: Alt-Backspace) da biste ispunili masku Curves sloja podešavanja crnom bojom.Izbeljivanje očiju Evo tehnike Kevina Amesa za posvetljavanje beonjača očiju. Kada se pojavi Curves okvir za dijalog. Na taj način ćete posvetleti celu fotografiju. promenite režim njegovog mešanja sa Normal na Screen. Idite u Layers paletu i izaberite Curves iz Create New Adjustment Layer padajućeg menija u dnu palete. nemojte ništa da podešavate . 290 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . Pritisnite slovo X da bi boja prednjeg plana postala crna. Korak dva: Kada se pojavi Curves sloj podešavanja u Layers paleti.samo kliknite OK. iako traje malo duže i ima nekoliko koraka više. stvamo obavlja brilijantan posao i nudi najrealističnije posvetljavanje beonjača očiju koje sam ikada video. Time ćete sakriti efekat posvetljavanja koji ste uneli kada ste promenili režim mešanja na Screen. Korak jedan: Otvorite fotografiju osobe čije oči želite da izbelite.

a zatim pritisnite slovo B da biste dobili Brush alatku.Korak tri: Pritisnite slovo D da biste promenili Foreground boju na belu. Zato smanjite Opacity ovog Curves sloja podešavanja da biste ublažili belinu i napravili je prirodnijom (ja sam ga smanjio na oko 55 odsto). Korak četiri: Oči će izgledati previše bele (dajući subjektu opsednut izgled). Napomena: Da biste promenili veličinu četkice. pritiskajte taster Leva zagrada ako želite da je smanjite ili taster Desna zagrada ako želite da je povećate. Dok slikate. U liniji opcija kliknite umanjeni prikaz iza reči "Brush" i iz Brush Pickera izaberite veoma malu četkicu mekih ivica. posvetljavate područja. zato što vraćate Screen efekat koji ste ranije primenili. Pre Posle Retuširanje portreta Pogiavlje 10 291 . Tada počnite da slikate po beonjačama očiju i duž donjeg dela očnog kapka.

za poboljšanje uhvaćenog svetla i. primenite ga ponovo. zatim u Sharpen. i izaberite Unsharp Mask. Idite u Filter meni. unesite odgovarajuća podešavanja (ako su Vam potrebni neki saveti za podešavanja. kliknite OK da biste izoštrili celu fotografiju. i nastavite da ga primenjujete. Korak dva: Nakon što ste primenili Unsharp Mask filter. tako što ćete pritisnuti Command-F (PC: Control-F). generalno gledano. sve dok oči ne budu jako istaknute (ja sam taj filter ovde primenio četiri puta). tako što ćete napraviti da izgledaju ošfre i sjajne (sjajne u smisiu oštre i čiste. 292 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . Kada se pojavi Unsharp Mask okvir za dijalog. to ćemo ispraviti u sledećem koraku. za fokusiranje pažnje na oči. a ne sjajne u smislu "spržio sam zenicu dok sam gledao u Sunce"). lako oči sada verovatno izgledaju lepo i sjajno. pročitajte Poglavlje 13). koristeći istu prečicu na tastaturi. koristeći ista podešavanja. ostatak osobe je previše izoštren i verovatno ćete videti mnogo šuma i drugih neprijatnih artefakata. Zatim.Napravite sjaj u očima Ovo je još jedno od onih "čuda za 30 sekundi" za posvetljavanje očiju. Korak jedan: Otvorite fotografiju koju želite da retuširate.

koja "govori" Photoshopu da "slika onako kako je fotografija izgledala kada je bila u tom stanju". Ova paleta prati poslednjih 20 koraka. Ona radi to zato što ste kliknuli u tu prvu kolonu u History paleti. Korak četiri: U History paleti kliknite jednom u prvu kolonu pored najnižeg Unsharp Mask stanja. Pritisnite Y da biste se prebacili na History Brush alatku i u liniji opcija kliknite Brush umanjeni prikaz da biste izabrali četkicu mekih ivica (veličine dužice) iz Brush Pickera. zovu "stanja istorije". Uzgred budi rečeno. oštro oko. ostavljajući ostatak lica netaknut. Kliknite jednom tačno dužicu i ona će naslikati nazad sjajno. ovi koraci se. U listi palete ćete videti pet koraka koje ste do sada primenili (Open korak i četiri Unsharp Mask koraka). u stvari. Izvanredno! Pre Posle (sa očima koje sjaje) Retuširanje portreta Poglavije 10 293 .Korak tri: Idite u Window meni i izaberite History da biste otvorili History paletu. Kliknite Open State da biste fotografiju vratili na stanje kako je izgledala pre nego što ste primenili Unsharp Mask filter.

možete da je koristite za crvene oči (u stvari. Ja sam glupavo upitao: "Zašto?". Dao sam mu do znanja da nikada nisam prestao da ga "mrzim" zbog dodatnog posla koji mi je "natovario" u prethodnoj verziji knjige. Color Replacement alatka obavlja prilično dobro posao uklanjanja crvenih očiju. U ovom slučaju subjekat ima zelene oči. ali pošto je dodata Red Eye alatka u CS2. dok smo razgovarali o tome da sam upravo završio ažuriranje ove knjige. 294 Pogiavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . stvamo ćeš me mrzeti". reče mi: "Opet ćeš me mrzeti". a Kevin odgovori pitanjem: "Da li si isprobao Color Replacement alatku za promenu boje očiju?" Stvarno mi ide na živce. Korak jedan: Otvorite fotografiju osobe čiju boju očiju želite da promenite. a on reče: "Ne. ali mi ćemo ovde da je upotrebimo za mnogo cenjeniji posao). a treba da budu promenjene u plave. Korak dva: Idite u paletu sa alatkama i izaberite Color Replacement alatku (napomena: ona je sakrivena iza Healing Brush alatke). U Photoshopu CS Adobe je ovu alatku imao na umu za uklanjanje crvenih očiju.Menjanje boje očiju Nazvao me je telefonom Kevin Ames i.

na kojoj je boja očiju ona koju želite. Uzmite Color Replacement alatku i postavite je na oko u izvornoj fotografiji. Korak četiri: Sada se prebacite na fotografiju gde želite da promenite boju očiju i počnite da slikate po oku.Korak tri: Treba da otvorite izvornu fotografiju. Napomena: Ako je potrebno. nova boja (iz plavog oka čiji ste uzorak uzeli ranije) zamenjuje zelenu boju (kao što je ovde prikazano na levom oku subjekta). Držite pritisnut taster Option (PC: Alt) na oku i kliknite jednom da biste uzeli uzorak boje oka. pritisnite Z da biste se prebacili na Zoom alatku i uveličajte oči subjekta dok zamenjujete boju. Dok slikate. Pre Posle Retuširanje portreta Pogiavlje 10 295 .

ali ako su vidljive obe obrve. Možda je Vaš subjekat okrenut tako da je vidljiva samo jedna obrva. Korak dva: Kada su obrve selektovane. kao što je ovde prikazano. Korak jedan: Otvorite fotografiju koju želite da poboljšate. ja sam potpuno napustio metod koji sam godinama koristio i prebacio sam se na ovaj metod. prebacite režim mešanja ovog sloja obrva sa Normal na Multiplv u Layers paleti.Isticanje obrva i trepavica Nakon što mi je Kevin Ames pokazao ovu tehniku za isticanje obrva i trepavica. nakon što ste selektovali jednu. Zatim. iakši i moćniji nego bilo koja tehnika koju sam do sada upoznao. pritisnite Command-J (PC: Control-J) da biste obrve postavili na poseban sloj. Pritisnite L da biste dobili Lasso alatku i nacrtajte slobodnu selekciju oko jedne obrve. 296 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . napravite slobodnu selekciju. zato što je brži. pritisnite i držite taster Shift dok kreirate selekciju oko druge obrve. Nije neophodno da selekcija bude precizna. što će potamneti ceo sloj.

Korak četiri: Počnite da slikate preko obrve. ali možete to da ispravite tako što ćete smanjiti Opacity Multiply sloja u Layers paleti. Korak pet: Finalni efekat će verovatno biti previše intenzivan. Retuširanje portreta Pogiavlje 10 297 . Pošto ste držali pritisnut Option/Alt taster. Obrve će ponovo izgledati normalno. Slikanje po maski sloja otkriva Multiply efekat. pritisnite i držite taster Leve zagrade da biste smanjili četkicu prateći obrvu. ispunili ste masku sloja crnom bojom. Dok slikate. U liniji opcija kliknite umanjeni prikaz desno od reči "Brush" i iz Brush Pickera izaberite četkicu mekih ivica koja je velika koliko najveći deo obrve. potamnjujući obrve. a zatim pritisnite B da biste se prebacili na Brush alatku.Korak tri: Pritisnite i držite Option (PC: Alt) taster i kliknite Add Layer Mask ikonicu u dnu Layers palete. što će sakriti Multiply efekat. Tada se uverite da je boja prednjeg plana podešena na belu (trebalo bi da bude prema standardnom podešavanju). idući sdesna nalevo.

298 Pogiavije 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . Kada je obavljena selekcija očiju i trepavica.Korak šest: Sada pređite na trepavice .u Lavers paleti kliknite Background sloj. Korak sedam: Za trepavice ponovićete ono što ste upravo uradili za obrve. pritisnite Command-J (PC: ControlJ) da biste ih kopirali na poseban sloj. Ponovo uzmite Lasso alatku i nacrtajte slobodnu selekciju oko očiju. ali se postarajte da slobodna selekcija potpuno obuhvata trepavice. što će potamneti ceo sloj. Promenite režim mešanja ovog sloja sa Normal na Multiplv.

prateći njenu konturu da biste je potamneli. Koristeći veoma malu četkicu. Možda ćete morati da upotrebite četkicu veličine jedan ili dva piksela. Ako je efekat previše intenzivan. samo smanjite Opacity sloja.Korak osam: Držite pritisnut Option (PC: Alt) taster i kliknite ponovo Add Layer Mask ikonicu da biste dodali masku sloja ispunjenu crnom bojom. SAVET: Da biste istakli pojedinačne trepavice. Pre Posle Retuširanje portreta Poglavlje 10 299 . Kada je boja prednjeg plana podešena na belu. pratite osnovu trepavice. tako da možete da kontrolišete Opacity svakog sloja posebno). upotrebite istu tehniku. mi smo stavili trepavice i obrve na posebne slojeve. slikajte duž osnove trepavica da biste potamneli to područje pomoću veoma male četkice mekih ivica. Na ovaj način ćete sakriti Multiply efekat. Isto tako slikajte duž gornjeg očnog kapka u osnovi trepavica.

Izbeljivanje zuba Ovo bi realno trebaio da se zove "uklanjanje žute boje. ako je potrebno. Pritisnite L da biste se prebacili na Lasso alatku i pažljivo nacrtajte selekciju oko zuba. unesite jedan piksel i kliknite OK da biste umekšali ivice selekcije. tako da ćemo prvo to da uklonimo pre nego što nastavimo proces izbeijivanja. ali rezultati imaju veliki uticaj na ukupan izgled portreta. pa izbeljivanje zuba" zato što skoro svako na zubima ima malo žute boje. Napomena: pritisnite Z taster da biste se prebacili na Zoom alatku i uveličajte. 300 PoglavljelO Photoshop CS2 za digitalne fotografe . Korak dva: Idite u Select meni i izaberite Feather. nećete videti grube ivice duž područja koje ste selektovali nakon što izbelite zube. Kada se pojavi Feather Selection okvir za dijalog. Zahvaljujući tome. što je i razlog zašto ja radim ovo svakom portretu gde se subjekat smeje. Ovo je jednostavna tehnika. pazeći da ne selektujete desni ili usne. Korak jedan: Otvorite fotografiju koju treba da retuširate.

Kada se pojavi okvir za dijalog. jer će retuširanje biti očigledno. Zatim. Tada pritisnite Command-D (PC: ControlD) da biste deselektovali i videćete završni rezultat. i izaberite Hue/ Saturation. Pazite da ne vučete predaleko. Kliknite OK u Hue/Saturation okviru za dijalog da biste primenili poboljšanja. Pre Posle Retuširanje portreta Pogiavije 10 301 . povucite Saturation klizač ulevo da biste uklonili žutu boju sa zuba. prebacite Edit padajući meni nazad na Master i povucite Lightness klizač udesno da biste izbeleli i posvetlili zube.Korak tri: Idite u Image meni. izaberite Yellows iz Edit padajućeg menija u vrhu. zatim u Adjustments. Korak četiri: Kada je žutina uklonjena.

Uklanjanje "vrućih" tacaka Ako je ikada bilo potrebno da ukianjate "vruće" tačke (sjajna područja na licu subjekta. 302 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . ako ne znate sledeći trik. znate da je to prilično teško ispraviti. Menjanjem Mode na Darken ćete uticati samo na one piksele koji su svetliji od područja sa kojeg uzimate uzorak (ti svetliji pikseli su "vruće" tačke). izazvana nepravilnim osvetljenjem ili reflektovanjem blica sa sjajnih površina. tako da subjekat izgleda kao da se znoji). U liniji opcija promenite Mode padajući meni sa Normal na Darken i smanjite Opacitv na 50 odsto. Korak dva: Pritisnite S da biste selektovani Clone Stamp alatku iz palete sa alatkama. Korak jedan: Otvorite fotografiju koja ima "vruće" tačke koje treba da budu redukovane.

dok to radite. "vruće" tačke će da izblede.Korak tri: U liniji opcija kliknite umanjeni prikaz posle reči "Brush" i iz Brush Pickera izaberite veliku četkicu mekih ivica. tako da se poklope sa nijansama kože. Ovo će biti područje uzorka (ili referentna tačka). pritisnite i držite Option (PC: Alt) taster i kliknite jednom čisto područje kože (područje bez "vrućih" tačaka). tako da Photoshop zna da treba da utiče samo na piksele koji su svetliji od ovih. kada radite na "vrućim" tačkama ispod očiju. Na primer. Pre Posle Retuširanje portreta Poglavije 10 303 . treba da ponovo uzmete uzorak (Option/Altklik) bliskih područja kože. Korak četiri: Počnite pažljivo da slikate preko područja "vrućih" tačaka pomoću Clone Stamp alatke. Zatim. Dok radite na različitim "vrućim" tačkama. Neverovatno je šta može da uradi retuširanje od 60 sekundi za Vašu sliku. uzmite uzorak područja kože sa obraza (ili čak čela) gde ne postoje takve tačke.

a zatim smanjite Opacity na 40 odsto u Layers paleti. kliknite prazno polje da biste otkrili ikonicu oka. Promenite režim mešanja ovog najvišeg sloja na Lighten. tako što ćete kliknuti njegovu ikonicu oka. Korak pet: Nakon što ste primenili zamućenje. Retuširanje portreta Poglavlje 10 305 . Korak četiri: Vratite se nazad u Blur podmeni u Filter meniju i primenite Gaussian Blur od 60 piksela na ovaj najviši sloj.Korak tri: U Lavers paleti sakrijte srednji sloj (Layer 1). a zatim kliknite gornji sloj (Layer 1 copy) i kliknite u prazno polje sa leve strane da biste ga ponovo napravili vidljivim (ponovo će se pojaviti ikonica oka). kliknite srednji sloj (Layer 1).

Zatim. ali sakrijte dva duplikata sloja u sredini (Layer 1 i Layer 1 copy). tako što ćete kliknuti prazno polje levo. ali u većini slučajeva nećete želeti da umekšate područja detalja (oči. tako što ćete kliknuti ikonicu oka. pritisnite i držite taster Option (PC: Alt) i izaberite Merge Visible iz padajućeg menija Lavers palete. Korak sedam: U Layers paleti ponovo prikažite sloj Background. a zatim smanjite njegov Opacity na 40 odsto. 306 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . To će kreirati zaravnjenu verziju dokumenta u novom sloju. Smanjivanje Opacitya tog sloja kreira efekat opšteg umekšavanja (što je dobro ako to želite). Uverite se da je najviši sloj u grupi (Layer 2) i dalje aktivan. Kliknite i prevucite ovaj sloj na vrh grupe slojeva. usne i tako dalje).Korak šest: Sakrijte Background sloj. tako što ćete kliknuti njihove ikonice oka. pa kreirajte novi sloj. tako što ćete kliknuti Create a New Layer ikonicu u dnu Lavers palete.

uši.uglavnom sve. oči. U liniji opcija kliknite umanjeni prikaz posle reči "Brush" i iz Brush Pickera izaberite četkicu srednje veličine sa mekim ivicama. Pritiskajte slovo X sve dok boja prednjeg plana ne bude crna. kosa. trepavice. Pre Posle Retuširanje portreta Pogiavlje 10 307 . a zatim pritisnite B da biste dobili Brush alatku. Tada slikajte po područjima koja bi treba da imaju sve detalje (usne. osim kože). Napomena: Pritisnite taster Leve zagrade da biste smanjili četkicu ili pritisnite taster Desne zagrade da biste ie uvećali. obrve.Korak osam: Kliknite Add Layer Mask ikonicu u dnu Layers palete da biste dodali masku sloja zamućenom sloju. odeća .

Kliknite jednom ili dva puta unutar prozora prikaza da biste uveličali lice subjekta. Kada se pojavi Liquify okvir za dijalog.koji ćesto može da spasi fotografiju koju biste. ignorisali. izaberite Warp alatku (to je najviša alatka u paleti sa alatkama Liquifya). inače.Transformisanje mrštenja u osmeh Ovo je prilično lukava tehnika. Zatim. Koristeći je. izaberite Zoom alatku (izgleda kao lupa) iz Liquify palete sa alatkama (nalazi se duž leve strane okvira za dijalog). Korak jedan: Otvorite fotografiju koju želite da retuširate. uz samo maio podešavanja. 308 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . možete fotografiju gde se subjekat mršti (ili je bezizražajan) da pretvorite u fotografiju sa prijatnim osmehom . Korak dva: Idite u Filter meni i izaberite Liquify.

Ovo podizanje obraza dovodi do toga da se uglovi usana podignu. Pre Posle Retuširanje portreta Pogiavije 10 309 . koristeći već povučenu stranu kao vizuelni vodič za to koliko da povučete. Postavite četkicu blizu ugla usana. Budite pažljivi da ne biste povukli predaleko ili ćete subjekat pretvoriti u Jokera iz filma Batman Returns. Kliknite OK u Liquify okviru za dijalog da biste primenili promenu i retuširanje će biti primenjeno na fotografiju. sve dok ne bude otprilike velika koliko i obraz osobe. kliknite i malo "povucite" prema gore.Korak tri: Pritiskajte tastere Leve/Desne zagrade na tastaturi da biste podesili veličinu četkice. Korak četiri: Ponovite "povlačenje" na suprotnoj strani usana. kreirajući osmeh.

za Feather Radius unesite 10 piksela (za visokorezolucijske. to znatno olakšava kloniranje. Pritisnite L da biste dobili Lasso alatku i nacrtajte slobodnu selekciju oko nosa subjekta. idite u Select meni i izaberite Feather. a zatim kliknite OK. zato što treba da uhvatite i područja kože oko nosa. Samo skupljanje nosa je iako i traje samo minut ili dva. Možda ćete potrošiti još malo vremena na brisanje stranica originainog nosa kloniranjem. 300 ppi slike unesite oko 22 piksela). Korak dva: Da biste umekšali ivice selekcije. Evo kako se to radi: Korak jedan: Otvorite fotografiju koju želite da retuširate.Digitalna opefacijd nosa Ovo je veoma jednostavna tehnika za smanjivanje veličine nosa subjekta za 15 do 20 odsto. Korak tri: Tada pritisnite Command-J (PC: Control-J) da biste kopirali selektovano područje na sopstveni sloj u Layers paleti. Pazite da selekciju ne napravite previše blizu ili previše precizno. Kada se pojavi Feather Selection okvir za dijalog. ali pošto će se novi nos pojaviti na sopstvenom sloju. 310 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe .

ali će sada biti manji. Držite pritisnute tastere Shift-Option-Command (PC: Shift-Alt-Control). Ako deo starog nosa viri iza novog nosa. pritisnite Return (PC: Enter) da biste zaključali promene.Korak četiri: Pritisnite Command-T (PC: ControlT) da biste otvorili Free Transform ograničavajući okvir. Time osobi dajete prćast nos. otpustite sve tastere. Korak pet: Da biste se oslobodili efekta prćastog nosa. kliknite Background sloj i upotrebite Clone Stamp alatku (S) da biste uklonili ta područja: pritisnite Option i kliknite (PC: Alt-kliknite) područje pored nosa da biste uzeli uzorak. zatim uhvatite gornju centralnu tačku i povucite je pravo prema dole da bi nos ponovo izgledao prirodno. ali ćete to u sledećem koraku ispraviti. a zatim slikajte (klonirajte) odmah pored njega da biste završili retuširanje. Pre Posle Retuširanje portreta Poglavlje 10 311 . zatim uhvatite gornju desnu ugaonu tačku ograničavajućeg okvira i povucite prema unutra da biste nosu dodali efekat perspektive. Kada je nova veličina otprilike kakva želite da bude.

Prilikom njene primene na fotografije nikad nisam bio otkriven i nikada klijenti nisu bili nezadovoljni svojim izgledom. Pritisnite Command-A (PC: Control-A) da biste postavili selekciju oko cele fotografije.7 odsto. Možda će biti malo teško dohvatiti ručice Free Transform okvira. Koliko daleko je predaleko (drugim rečima.prilično je sigurno da možete da povučete prema unutra na oko 95 odsto (ili čak 94. pritisnite Command-T (PC: Control-T) da biste otvorili Free Transform funkciju. Zatim. tako što ćete kliknuti i povući njegovu donju desnu ugaonu ručicu prema napolje. a da Vas ne uhvate. pa predlažem da malo proširite prozor slike. Korak jedan: Otvorite fotografiju osobe koju želite da stavite na brzu dijetu. koliko daleko možete da povučete pre nego što Ijudi počnu da izgledaju kao da su retuširani)? Pogledajte VVidth polje u liniji opcija za smernice . Najteži deo ove tehnike je možda da ne kažete klijentu da ste je upotrebili. 312 Pogiavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . osoba postaje mršavija. kao što sam ja ovde uradio). Postaće vidljiv mali deo sive pozadine i mnogo će olakšati hvatanje ručice Free Transform okvira.Mršavljenje i stanjivanje Ovo je neverovatno popuiarna tehnika. Korak dva: Uhvatite levu centralnu ručicu i povucite horizontalno bliže desnoj da biste stanjili subjekat. Što dalje povlačite. zato što uvek dobro obavi posao i zato što skoro svi žele da izgledaju 10 do 15 kilograma mršaviji.

Korak tri: Kada osoba izgleda prirodno mršavije. Pre Posle Retuširanje portreta Poglavije 10 313 . koja će ostaviti malo viška belog radnog prostora sa leve strane fotografije. pritisnite Return (PC: Enter) da biste primenili transformaciju. sa aktivnom selekcijom slike (iz koraka 1) idite u Image meni i izaberite Crop da biste uklonili beli prostor. Pritisnite Command-D (PC: Control-D) da biste deselektovali i završili ste.

Kada se pojavi Liquify okvir za dijalog. Korak dva: Idite u Filter meni i izaberite Liquify.vk^>rijanje " p o j a s a ije" z a Ovo je veoma korisna tehnika vajanja tela i verovatno ćete se iznenaditi koliko često ćete je koristiti. kada tražite kroz stock fotografije. ali. skoro je nemoguće pronaći osobu koja nema savršeno telo). Korak jedan: Otvorite fotografiju koja ima "pojas za spasavanje" koji čeka na retuširanje (znam da je ova osoba verovatno poslednja na svetu kojoj je potrebno uklanjanje tog "pojasa". kliknite Zoom alatku u dnu palete sa alatkama sa leve strane okvira za dijalog. koju mnogi ijudi na prvi pogled pogrešno tumače kao "igračku" za davanje "buijavih" očiju i ogromnih usta Ijudima na fotografijama. Ona koristi Liquify funkciju. Zatim. 314 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . izvucite selekciju oko područja na kojem želite da radite da biste ga uveličali radi tačnijih rezultata. ali profesionainim retušerima nije potrebno mnogo da bi videli koliko je ova alatka stvarno moćna.

koje se nalazi blizu gornje desne ivice Liquify okvira za dijalog. Korak četiri: Kada kliknete OK. ali je Adobe shvatio da ste se navikli na taj naziv. slikajte prema gore. tako da ga je promenio samo da bi Vas držao na ivici. Pre Posle Retuširanje portreta Poglavlje 10 315 . Tada slikajte potezima prema dole. a ne prema dole). ispravka "pojasa za spašavanje" je gotova (napomena: ako treba da uklonite "pojas" sa leve strane tela.Korak tri: Uzmite Push Left alatku iz palete sa alatkama (šesta od vrha). počevši odmah iznad i izvan "pojasa za spasavanje". U Photoshopu 6 i 7 bila je poznata kao Shift Pixels alatka. Zatim. Pikseli će se pomeriti ka telu. izaberite relativno malu veličinu četkice u Brush Size polju. uklanjajući "pojas" dok slikate.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->