Tajuk novel: PAPA...(akhirnya kau tewas jua!

) Pengarang : Deana Yusof Biodata Pengarang: Nama sebenar Deana Yusof ialah Norhaiza binti Yusof yang dilahirkan pada 3 Mac 1957 di Kepong, Selangor. Beliau memperoleh pendidikan awal di Sekolah Menengah Kampung Baru, Kuala Lumpur.Seterusnya, melanjutkan pelajaran di Universiti Teknologi MARA di Shah Alam, Selangor. kini, Deana merupakan suri rumahtangga sepenuh masa dan menjadi penulis di Pekan Ilmu Publications. Beliau, berazam menulis sebuah novel setahun kerana lebih mementingkan kualiti karya daripada kuantiti.

SINOPSIS NOVEL PAPA Cerita bermula pada suatu petang, ketika Intan Julia perasan akan kemesraan papa dengan mama.Mak cik Noraini, pembantu rumah mereka menyediakan minuman petang. Ju berasa kagum tetapi jengkel melihat kehangatan hubungan tersebut meskipun mereka sudah lama mendirikan rumahtangga. mak cik Noraini sering bercerita tentang sejarah percintaan mama dan papa Juliana. Perbualan mereka terputus tatkala papa memberitahu Juliana bahawa mamanya sedang mengandung anak yang kedua.Mendengar berita tersebut, membuatkan hati mak cik Noraini bimbang. Malah rakah-rakan Intan Marliana juba bimbang risiko yang bakal dihadapi oleh Intan Marliana memandangkan mama pernah mengalami komplikasi yang teruk tatkala melahirkan Juliana.Namun, kedegilan Intan Marliana untuk membuktikan kasihnya kepada papa, beliau bertekad untuk meneruskan kandungannya dan pasrah kepada Tuhan.Hal ini demikian kerana, papa memang sudah lama teringin menimang cahaya mata kedua. Di dalam kereta, Cikgu Suzie mengingatkan Intan Marliana tentang risiko yang bakal dihadapi oleh sahabatnya itu. Namun Intan Marliana tetap dengan pendiriannya untuk terus mengandung dan melahirkan cahaya mata demi cintanya yang mendalam kepada Jefri. Julia yang mendengar perbualan tersebut perasan akan perubahan air muka mamanya. Hal ini menyebabkan Julia ingin tertanya-tanya dan mencari jawapan daripada mak cik Noraini. Makcik Noraini menceritakan sejarah kelahiran Julia yang tidak cukup bulan dan keadaan mamanya yang pengsan serta betapa susahnya untuk menjaga Ju. Memandangkan Intan Marliana mengandungkan anak kembar, maka Jefri menyediakan dua buah katil buat bakal bayi mereka. Intan Marliana dibawa ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia tatkala saat melahirkan tiba.Doktor memaklumkan bahawa mama perlu menjalani pembedahan kerana komplikasi terhadap kandungannya itu.Akhirnya, bayi kembar lelaki yang melekat dari bahagian kepala hingga punggung dilahirkan melalui pembedahan. Namun, tidak panjang umurnya dan meninggal dunia. Manakala Intan Marliana pula koma akibat kehilangan banyak darah.Kembar tersebut dinamakan Ahmad dan Muhammad.

Kesedihan menyelubungi keluarga mereka lantaran anak yang dinantinantikan pergi menyahut seruan Ilahi. Jefri menggantikan tempat Intan Marliana menguruskan kehidupan dan tidak jemu-jemu menjaga dan mendoakan agar isterinya pulih seperti sediakala. Ketika di rumah, Ju menatap foto-foto lama milik mama dan papa sambil membayangkan kisah mereka semasa usia muda. Sepucuk surat yang pernah dikirimkan oleh papa kepada mama dibaca.Melalui surat itu, Ju mengetahui betapa tingginya kasih sayang papa terhadap mama. Juliana pula kian dewasa dan rapat dengan Rasylan, rakan sekolahnya. Papa benar-benar menentang akan hubungan tersebut memandangkan Rasylan merupakan anak angkat yang status keturunannya serta asal-usulnya tidak diketahui.Ju dan Rasylan memperoleh keputusan cemerlan dalam SPM dan berjaya melanjutkan pelajaran di Pusat Matrikulasi, Universiti Islam Antarabangsa(UIA).Dalam masa yang sama, papa mula rapat dengan pelajar beliau yang bernama Aishah. Aishah, sentiasa mengambil berat dan memberi perhatian kepada papa menyebabkan hubungan mereka menjadi rapat. malah ,Ju telah beberapa kali terserempak mereka berbual-bual di kedai makanan segera. Hakikatnya, papa mula tertarik kepada Aishah dan ingin memperisterikannya. Hasrat hatinya disuarakan kepada mak cik Noraini. Perbualan tersebut telah didengari oleh Ju dan bermula konflik antara mereka kerana Ju berasa kurang senang dengan hasrat papa yang ingin berkahwin lagi. kata-kata Ju menimbulkan kemarahan papa. Ju juga telah ditampar oleh papa. Akhirnya konflik tersebut dapat dileraikan apabila papa berbincang dari hati ke hati dengan Ju.Ju bersetuju kerana kasihan melihat papa yang kesunyian sepanjang mama koma. Aishah pandai mengambil hati Ju dan sering bertanya khabar dan mengajak bermain tenis.Malah Aisyah membawa Ju pulang ke rumahnya dan ketika itu barulah Ju tahu bahawa Aisyah anak orang berada.Jefri pula tidak jemu-jemu "berbual-bual" dengan isterinya tentang masa depan anak mereka. Papa selamat diijabkabulkan dan Ju pula akhirnya berjaya menamatkan kursus di UIA. Intan Marliana telah bertahun-tahun koma akhirnya telah membuka mata di biliknya. Ju terkejut dan berasa amat gembira. Papa hanya

tersenyum tenang menghadapi situasi tersebut. Namun keadaan bertukar sepi apabila Aishah masuk ke bilik itu sambil memegang bahu papa. Situasi tersebut menyebabkan papa serba salah lalu menceritakan keadaan yang sebenar. Mama kelihatan marah mendengar berita tersebut dan mendengus dengan kuat sambil melepaskan genggaman tangan papa. Akhirnya mama meninggal dunia selepas lebih tiga tahun koma.

TEMA NOVEL PAPA:

Malah. PERSOALAN NOVEL PAPA: 1. Pengorbanan suami dan isteri demi kebahagian pasangan masingmasing buktinya Intan maliana sanggup mengandung kali kedua demi memenuhi kehendak suaminya. 3. Ketabahan menghadapi dugaan daripada Tuhan. LATAR . 4. Buktinya . Malah. Jeffri tabah menghadapi dugaan ketika isterinya koma dan berusaha untuk mengubatinya.Jeffri setia menemani isterinya yang koma selepas kehilangan banyak darah semasa melahirkan kembar Ahmad dan Muhammad. Intan Julia turut membuktikan kasih sayangnya dengan mengizinkan papa mengahwini Aishah meskipun pada peringkat awalnya dia menentang hasrat papa. Jeffri juga enggan berkahwin lain ketika didesak oleh Mak Cik Noraini sebagai bukti kesetiaannya itu.Novel karya Deana Yusof ini bertemakan kasih sayang.Malah. berbual-bual dengan mama sepanjang masa mama koma dengan harapan mama akan pulih seperti dahulu. Malah. Buktinya. Kesetiaan seorang suami terhadap isterinya.Buktinya mama sanggup mempertaruhkan nyawanya untuk mengandung kali kedua sebagai tanda kasih sayang yang mendalam terhadap papa yang inginkan anak meskipun tahu risiko yang bakal dihadapi sekiranya mama meneruskan kandungannya itu. Jeffri pula berkorban dengan cara menjaga isterinya yang koma selama lebih tiga tahun 2. Papa juga membuktikan kasih sayang yang mendalam terhadap mama dengan cara menjaganya.Namun. dia juga tabah tatkala kedua-dua anak kembarnya turut meninggalkannya. keputusan untuk berkahwin lain dibuat selepas bertahun-tahun hidup keseorangan. Keprihatinan terhadap masalah orang lain dapat dibuktikan melalui watak cikgu Suzie yang cuba menasihati Intar Marliana agar tidak terus mengandung kerana sedar akan risiko yang bakal dihadapi.

Cheras >>>tempat mama dibedah >>>tempat kembar siam diumumkan meninggal dunia Universiti Islam Antarabangsa di Gombak.LATAR TEMPAT Sekolah Menengah Seri Gading >>>tempat Intan Maliana mengajar >>>tempat Julia belajar Restoran Starbucks. Selangor >>>tempat Julia dan Rasylan menyambung pelajaran selepas berjaya memperoleh keputusan cemerlang dalam SPM Kedai Kopi (Coffee House) di Hotel Paya Serai >>>tempat Papa memujuk Julia agar merestui perkahwinannya dengan Aisyah. Mid Valley Megamall >>>tempat Julia dan Rasylan sering bekunjung >>>tempat Julia terserempak dengan papa dan Aisyah Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia. LATAR MASA .

ZAMAN MODEN >>>zaman ini sudah wujud peralatan canggih seperti kelengkapankelengkapan di hospital dan sebagainya >>> (sekitar 2000-an) TEMPOH MASA >>>>>bermula dari Julia berada dalam Tingkatan 4 sehingga dia menyambung pengajiannya di UIA(3 tahun) 14 TAHUN DAHULU >>>sewaktu mama mengimbas kembali kisah silamnya sewaktu melahirkan Julia LATAR MASYARAKAT .

Masyarakat Moden >>>sudah wujud permainan moden seperti Tenis dan peralatan canggih di hospital Masyarakat Pendidik >>>Papa merupakan pensyarah bidang ekonomi >>>Mama merupakan guru Matematik Masyarakat anak angkat >>>Rasylan diambil sebagai anak angkat oleh Datuk Mustakim Masyarakat Berpoligami >>>Papa berkahwin dengan Aisyah semasa mama koma GAYA BAHASA .

akan senyaplah macam cicak berak kapur! (m/s 34) NILAI&PENGAJARAN . buat apa nak tangguh-tangguhkan lagi!" (m/s 51) Simile Renungan mata papa amat tajam setajam tombak hulubalang yang mengawal istana. I LOVE YOU!" kata Papa dengan muka yang amat tenang dan penuh beremosi..Penggunaan Bahasa Inggeris "Have you think it over?" (m/s 38) "Julia. (m/s 44) Peribahasa Walaupun pada mulanya mereka nampak garang. bila lagi kak? Kerja saya ni bukannya tentu! Sekarang saya ada masa. (m/s 48) Sinkof "Kalau tak sekarang. iauitu dimakan tidak habis. (m/s 66) Ungkapan Bahasa Cina Macam kata orang Cina. tetapi apabila digertak sedikit.. car beh liau.I want you to remember only one thing.

mama dan Julia tidak berbelah bahagi. Kasih sayang antara papa. .Tabah Kita perlulah tabah dalam menghadapi dugaan hidup. Kasih Sayang Kita perlulah menunjukkan kasih sayang antara satu sama lain. Mama membantu Cikgu Suzie dengan menghantarnya ke bengkel kereta di Seksyen 14. Gigih Kita perlulah berusaha dengan gigih untuk mencapai kejayaan. Saling Membantu Kita mestilah saling membantu antara satu sama lain. Berdikari Kita harus belajar hidup berdikari untuk kebaikan sendiri. Julia dan papa tabah menghadapi realiti bahawa anak kembar yang dilahirkan mama meninggal dunia manakala mama jatuh koma. Papa pula membantu Mak Cik Noraini yang kehilangan ahli keluarganya. Julia begitu gigih belajar sehingga dia berjaya memperoleh keputusan cemerlang dalam SPM. Mereka saling menyayangi dan mengambil berat. Julia hidup berdikari semasa menuntut ilmu di UIA.

KEGIGIHAN DAN KETEKUNAN Julia gigih mengulang kaji pelajarannya. Akhirnya. dia sentiasa mendoakan agar ibunya segera sembuh. BERTOLAK ANSUR BERTOLAK ANSURWalaupun pada awalnya Julia tetap dengan pendiriannya yang tidak mengizinkan papanya berkahwin lagi. Bapanya bernama Jeffri manakala ibunya bernama Intan Maliana. keluarga Julia amat bahagia. pertengkaran antara dia dengan Rasylan. Dia memperoleh kasih sayang yang mendalam daripada ibu dan bapanya. dia ditawarkan peluang untuk menyambung pengajian di Kolej Matrikulasi Universiti Islam Antarabangsa. Kehidupannya bertukar suram selepas ibunya koma dan adik kembarnya meninggal dunia. JEFFRI / papa Jeffri merupakan bapa kepada Julia. Julia merestui bapanya untuk memperisterikan Aisyah. namun. Julia turut menyayangi bapanya. Berkat kegigihan dan ketekunannya. Demi membahagiakan bapanya. Namun Julia sentiasa tabah dan sabar mengharungi cabaran serta dugaan hidup. kenyataan bahawa bapanya ingin berkahwin lagi. Julia membenarkan atas sebab-sebab kesihatan . Sebagai ketua keluarga. Dia juga berusaha untuk menjaga ibunya setiap kali pulang daripada kampus pada hujung minggu. Pada mulanya. kematian adik-beradik ekmbarnya. setelah dibawa berbincang. dia Berjaya lulus SPM dengan cemerlang. Antaranya ialah keadaan ibunya yang jatuh koma. PENYAYANG Julia amat menyayangi ibu bapanya.WATAK&PERWATAKAN INTAN JULIA Intan Julia atau lebih dikenali sebagai Julia ialah watak utama novel ini. Semasa ibunya jatuh koma. Dia bekerja sebagai pensyarah dalam bidang ekonomi . KETABAHAN Julia banyak menghadapi cabarn hidup. dan kematian ibunya. Namun Julia tabah menghadapi dugaan tersebut. jeffri memikul tanggungjawabnya dengan baik. Julia ialah seorang remaja yang menuntut ilmu di sekolah menengah dalam tingkatan lima.

Walaupun Julia tidak bersetuju dengan keputusannya. dia amat sedih apabila mama jatuh koma. Papa juga tetap dengan pendiriannya untuk berkahwin lagi.di Kolej Iktisas. Papa sentiasa reda dan berserah kepada takdir. Dia pernah menghadapi komplikasi ketika . Dalam novel ini. Kasih sayangnya terhadap mama tidak berbelah bahagi dan berlandaskan keikhlasan hati. Dia tidak membenarkan Julia berkawan dengan Rasylan kerana latarbelakang keluarganya tidak baik. Kesunyian yang dialaminya membawa kepada pperkahwinan antara dia dengan Aisyah. Dia jugan prihatin dengan perasaan Julia yang tidak mahu papanya berkahwin lagi lalu memujuknya. papa tetap melarang Julia daripada terus berkawan dengan Rasylan. watak ini lebih dikenali sebagai mama atau Kak Maliana. Lantaran itu. BERPENDIRIAN TEGAS Papa amat tegas dengan pendiriannya bahawa Rasylan bukan orang yang baik-baik. Dia membawa mama pulang ke rumah agar dia sentiasa dapat berdampingan dengan mama yang koma. PENYAYANG Papa amat menyayangi mama dan Julia. Mama amat menyayangi papa dan sanggup berkorban untuk kebahagiaan papa. Walaupun Julia menyatakan rasylan baik-baik orangnya. papa cuba memujuk dengan sedaya upaya supaya Julia menerima kehadiran Aisyah dalam hidupnya. PRIHATIN Papa prihatin terhadap kesihatan mama dan sentiasa menasihati mama agar menurut arah ndoktor. Dia juga amat sayang akan Julia. Papa turut sentiasa mengerjakan sembahyang tepat pada waktunya. KEPERCAYAAN KEPADA TUHAN Papa sentiasa berdoa agar mama cepat sembuh. INTAN MALIANA / mama Intan Maliana ialah isteri kepada Jeffri dan ibu kepada Julia. Kasih sayangnya terhadap mama tidak berbelah bahagi walau apa jua rintangan yang terpaksa diharunginya.

Teknik ini mampu menghidupkan cerita novel di samping menyalurkan mesej-mesej penting kepada para pembaca melalui dialog antara watak.melahirkan Julia suatu ketika dahulu. Mama sanggup berkorban untuk membahagiakan papa yang ingin menambah ahli keluarganya. SANGGUP BERKORBAN Walaupun menyedari hakikat bahawa dirinya akan menghadapi kesulitan semasa melahirkan anak. mama tetap dangan keputusannya untuk mengandung lagi. TEGAS PENDIRIAN Mama tegas dengan pendiriannya bahawa dia tidak akan menggugurkan kandungannya. dia tetap dengan keputusannya demi membahagiakan raja hatinya. PENYAYANG Kasih sayangnya yang mendalam terhadap papa terbukti apabila dia sanggup mengandung lagi demi memenuhi hasrat papa. BERTANGGUNGJAWAB Mama merupakan seorang guru yang bertanggungjawab. . Mama bekerja sebagai seorang guru di Sekolah Menengah Seri Gading. Walaupun banyak orang telah menasihatinya agar tidak meneruskan kandungan ini. Dia begitu berusaha member tunjuk ajar kepada pelajarnya sehingga dia disukai oleh pelajarnya. TEKNIK PLOT TEKNIK PLOT >>> • DIALOG • Perbualan antara dua atau lebih watak dalam plot sesebuah novel. Mama dikatakan sentiasa berdedikasi dalam menyalurkan ilmu pengetahuan kepada anak muridnya.

Teknik ini memberi gambaran yang jelas tentang sesuatu peristiwa mahupun keadaan yang timbul dalam plot novel. Mereka lebih menampakkan kemesraannya ketika mama ditemani angin petang yang bertiup lembut. • CONTOH • Kemesraan dua insan itu nyata amat payah untuk dipisahkan. • "Saja. Mereka sering menemani satu sama lain untuk kerja-kerja sedemikian. • CONTOH . I nak jenguk Kak Maliana. Aku dapat mengenali suara papa. I'm talking to you. Rasa-rasanya dia sedang marah. please answer me!" Ulang papa sekali lagi dan kali ini lebih keras daripada tadi. • CONTOH • Papa ada di sini? Kali ini dengan siapa pula? Mungkinkah dengan wanita yang kulihat di Starbucks Coffee di Mid Valley dahulu? Oh. dan perasaan seseorang. tidak. • "Aisyah. • IMBAS KEMBALI • Imbas kembali sesuatu watak terhadap peristiwa suatu ketika dahulu. suasana.• CONTOH • "Apa you buat dalam bilik tu tadi?" Diam. Tiada jawapan yang kudengar. Teknik ini memberi maklumat tentang latar belakang watak serta sebab musabab berlakunya suatu konflik. Hati kecilku menjerit kerana tidak mahu terserempak dengannya. salah ke?" • PEMERIAN • Digunakan untuk memerihalkan suatu keadaan. • MONOLOG DALAMAN • Percakapan batin sesuatu watak bukan bertujuan untuk berkomunikasi tetapi untuk menyatakan sesuatu keadaan perasaan atau fikiran ketika berhadapan dengan sesuatu situasi. ciri-ciri fizikal.

" • UNSUR KEJUTAN • melahirkan perasaan kejutan dalam diri pembaca.• Soalan yang berbunyi begini pernah aku dengar terkeluar daripada mulut papa ketika dia melarang mama daripada berbelanja sewenang-wenangnya. • CONTOH • "Isteri encik telah selamat melahirkan sepasang anak kembar. dan Mama (Intan Maliana) digambarkan amat bahagiia. unsur ini menjadikan plot cerita lebih menarik. Sebagai anak. Papa (Jeffri) . "Betullah macam apa yang you kata. " PLOT PERMULAAN Keadaan keluarga Julia. Julia berasa kagum terhadap kasih sayang antara papa dengan mama. Julia turut rasa bangga kerana mempunyai sebuah keluarga . tapi duit tu bukannya daun kering yang bersepah di tepi jalan. Kasih sayang antara papa dengan mama menjadi asas keharmonian dan kesejahteraan hidup mereka. tetapi kedua-duanya telah meninggal dunia sewaktu masih dalam kandungan lagi.

Keengganan Datuk Mustakim untuk bersemuka dengan papa selepas kejadian tersebut telah mencetuskan rasa tidak puas hati dalam diri papa. mama menghadapi komplikasi sekali lagi kerana sukar untuk melahirkan anak kembar yang dikandungnya dan terpaksa dibedah. Kehidupannya menjadi kurang ceria. seorang pelajar baru di kelasnya. Tidak lama kemudian. Dalam kemarahan. mama sakit memandangkan sudah tiba masanya untuk mama bersalin. PERKEMBANGAN Papa memaklumkan Julia bahawa mama telah mengandung sekali lagi. Bapa angkatnya. Dalam pada itu. dia sanggup menghadapi risiko demi membahagiakan papa. Papa melarang Julia untuk terus berkawan dengan Rasylan membuatkan Julia terpaksa merahsiakan hubungan mereka. Ketidakpuasan hati Julia memuncak apabila papa ingin berkahwin dengan Aisyah. Starbucks Coffee. Namun begitu. Panggilan papa juga tidak dijawab. Julia yang tidak merestui perkahwinan tersebut telah bertengkar dengan papa. kejadian itu tidak menggentarkan mama. Mak Cik Noraini bimbang Mama akan menghadapi kompilasi seperti dahulu. dia hanya perlu tabah dan menyerahkan segalanya kepada Allah.yang dibentuk atas dasar kasih sayang seorang suami yang tidak berbelah bahagi terhadap isterinya. Baginya. Julia akan mempunyai adik sebagai pelengkap keluarga mereka. doktor yang bertanggungjawab membedah mama memberitahu bahawaanak kembar yang dilahirkan mama merupakan kembar siam. Mak Cik Noraini terpaksa mengeluarkan susu mama dengan bantuan doktor. mereka telah meninggal dunia sewaktu kandungan lagi. rakan sekerja mama. Namun. Pada masa yang sama. Julia sempat berkenalan dengan Rasylan. Mama jtuh koma manakala Julia menghidapi masalah alah susu tepung. Ketampanan Rasylan Berjaya menarik perhatian Julia. turut menyuarakan kebimbangannya terhadap keadaan mama yang mengandung lagi. Jenazah Ahmad dan Muhammad dibawa pulang untuk dikebumikan. salah seorang pelajarnya. Tidak lama kemudian. Papa. Dalam pertengkaran itu. Beliau menasihati mama agar pandai menjaga diri kerana beliau tidak ingin melaihat mama ditimpa sebarang kecelakaan. Namun. Julia membuat keputusan untuk tidak pulang ke rumah pada hujung minggu itu. Dia menetap di kampus selam abeberapa minggu. Di sekolah pula. Pada saat itulah. Rasylan merupakan anak angkat kepada Datuk Mustakim. Tamparan itu telah meregangkan hubungan Julia dengan papa. papa menjalinkan hubungan intim dengan Aisyah. Tanpa kehadiran mama di sisi. Julia pernah terserempak dengan mereka dalam suasana penuh mesra di Restoran Pizza Hutt. Julia dan Rasylan semakin intim dan kini sepasang kekasih. papa tidak merestui hubungan mereka kerana bagi papa. Mama pula jatuh koma. . Datuk Mustakim. Rasylan cuba mengaturkan pertemuan antara mereka namun ditolak papa. Raslan tidak mempunyai latar belakang keluarga yang baik. papa telah menampar muka Julia. Julia Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia untuk bersalin. Cikgu Suzie. dan Restoran A&W ketika dia keluar bersamasama Rasylan. merupakan orang yang melanggar ibu bapa papa sehingga mereka meninggal dunia. Namun. papa berasa sangat sunyi.

Rasylan ditinggalkan oleh ibunya di tepi longkang. salah seorang pensyarah UIA. Tidak kira dalam apa jua keadaan. papa Berjaya memujuk Julia untuk merestui perkahwinannya dengan Aisyah. Nasib Rasylan baik kerana diselamatkan dan ditempatkan di rumah anak yatim sehinggalah Datuk Mustakim mengambilnya sebagai anak angkat. Kebahagiaan hidup keluarganya tiba-tiba sahaja diragut oleh nasib malang yang langsung tidak diduganya sama sekali. Rasylan ialah anak luar nikah Encik Muaz dan pengemas biliknya yang berbangsa Indonesia. Selepas dilahirkan. KLIMAKS Mama tiba-tiba sahaja sedar daripada koma. Julia tidak akan menafikan hubungan anak dengan bapa antara dia dengan papa. papa membuat keputusan untuk memperisteri Aisyah. PERSOALAN •KETABAHAN DALAM MENGHADAPI DUGAAN HIDUP •Papa terpaksa menerima realiti bahawa mama koma dan zuriatnya meninggal dunia. Berita tersebut cukup menggembirakan papa dan Julia. Bagi Julia. Dalam tangisannya.Melalui Rasylan. Selepas sedar. Papa pula sempat memperkenalkan Aisyah sebagai isteri keduanya. Julia dapat mengetahui bahawa bapa kandung Rasylan ialah Encik Muaz al-Khalibi. papa sepatutnya setia . PELERAIAN Mama tidak dapat menerima bahawa dia telah dimadukan dengan Aisyah. dia telah menghembuskan nafasnya yang terakhir. Pada mulanya. Akhirnya. Aisyah mengandung. Bagi Rasylan. Tidak lama kemudian. keinginan papa dibantah hebat oleh Julia. Encik Muaz ingin menjalin semula hubungan dengan Rasylan namun Rasylan enggan. Julia menerima Aisyah sebagai ibu tirinya demi membahagiakan papa yang kesunyian. sikap tidak bertanggungjawab Encik Muaz membuatkannya tidak layak untuk menjadi bapa Rasylan. papa tabah menghadapi liku-liku hidupnya. •POLIGAMI DALAM SESEBUAH KELUARGA •Akibat kesunyian ketika mama koma. Namun begitu. mama ingin memakan pizza.

•PENGORBANAN DEMI ORANG YANG DICINTAI •Mama sanggup hamil lagi sekali walaupun berisiko untuk menghadapi komplikasi. •KEGIGIHAN MENIMBA ILMU PENGETAHUAN •Julia begitu gigih mengulang kaji pelajarannya sebagai persediaan untuk menghadapi peperiksaan SPM. mama koma akibat komplikasi yang dihadapinya sewaktu melahirkan kembar siam. Akhirnya. Namun. terutamanya pada waktu-waktu genting seperti keadaan mama yang koma. mama sanggup menempuh segala dugaan yang bakal dihadapinya. dia lulus peperiksaan SPM dengan cemerlang. SINOPSIS SINOPSIS BAB DEMI BAB BAB 1 . demi membahagiakan papa. Kembar siam tersebut diumumkan meninggal dunia sewaktu kandungan. Namun. dia ditawarkan mengikuti pengajian Kolej Matrikulasi Universiti Islam Antarabangsa. bukannya menduakan mama. Akhirnya.dengan mama. Berkat kegigihannya. papa berjaya memujuk Julia.

Kadang kala Julia berasa segan apabila papa dan mama tanpa segan silu memperlihatkan belaian kasih saying antar mereka di hadapan Julia kerana bagi Julia. Dia melihat Mak Cik Noraini. Petang itu. pandangan Mak Cik Noraini tertumpu kea rah tingkap. intim. Kemudian. Papa membawa mama ke klinik. jagung separa matang sedap dibuat bubur jagung yang merupakan makanan kegemaran Encik Jeffri. jagung yang ditanamnya perlu menunggu selama dua atau tiga minggu sebelum jagung tersebut matang. mama Julia pula sedang berehat di sebuah kerusi plastik berwarna merah sambil bercakap kepada suami tercinta. Mak Cik Noraini menyuruh Julia makan seketul karipap sahaja dan meninggalkan baki yang lain untuk papa dan mama Julia. Intan Maliana. dan bahagia terjalin erat antara mereka. Julia. Mama mula merajuk seketika sebelum mereka berdua masuk ke dalam dapur untuk menikmati minuman petang yang disediakan oleh Mak Cik Noraini. rumah kediaman mereka hanya dihuni oleh Julia dan Mak Cik Noraini. dia sudah menjadi seorang remaja belasan tahun. Bagi mama.Selepas berehat di dalam biliknya. Encik Jeffri. sepupu papa. Menurut papa. Ibu sepupu kesayangan Julia mula menceritakan kisah pertemuan papa dan . Julia turut mengikuti perlakuan mak cik kesayangannya itu. Julia sendiri berasa harmoni dan bahagia tinggal di sisi mereka berdua yang saling menyayangi. Perbualan mereka berkisar tentang kacang panjang yang ditanam oleh mereka sama ada mencukupi untuk mereka berempat. SINOPSIS BAB DEMI BAB BAB 2 Julia terpaksa pulang sendiri dari sekolah kerana mama kurang sihat. Sambil menghidangkan kopi O kepada Julia. Di luar. masakan mama amat sedap dan sentiasa memenuhi seleranya. mama bertanya kepada papa tentang tanaman jagung. Kasih sayang Encik Jeffri terhadap Puan Intan Maliana begitu dikagumi oleh puteri tunggal mereka. Julia turun ke bawah lalu menuju ke dapur. Papa mahu mama memasak lauk pada malam nanti kerana baginya. sedang sibuk mengerjakan kebun sayur-sayuran mereka. sedang sibuk membancuh kopi dan menggoreng karipap. papa Julia. Hubungan mesra. Papa sempat mengusikya dengan mengatakan bahawa dia hanya suka bubur jagung masakan kekasih hatinya sahaja.

SINOPSIS BAB DEMI BAB BAB 3 Ketika pulang dari sekolah. Menurut Mak Cik Noraini. Julia terdengar perbualan antara mama dengan Mak Cik Noraini. Dia berasa amat bimbang mendengar berita mama mengandung kerana mama pernah mengalami kompilasi sewaktu melahirkan Julia dahulu. Bagi mama pula.mama. Mak Cik Noraini mengingatkan peristiwa semasa mama melahirkan Julia. Julia terkenang akan peristiwa jari mama terhiris pisau. Papa mengejutkan Julia dengan berita bahawa mama mengandung. Mak Cik Noraini khuatir akan keselamatan Intan Maliana dan bakal zuriatnya . Bunyi dan honkereta papa kedengaran di pintu hadapan. Mama pula sering meminta buah daripada papa. Namun. Muka mama pucat lesi kerana takut akan darah. papa merupakan seorang guru Sains Pertanian dan sentiasa menasihati pelajarnya agar berbudi kepada tanah. Julia segera menyambut kepulangan mereka. Julia memeluk mama erat dan tidak sabar untuk mengetahui keadaan mama. tidak bagi Mak Cik Noraini. . Julia amat gembira dengan berita tersebut. Lamunan Julia terhenti apabila Mak Cik Noraini menegurnya. dia telah bersedia menghadapi apa jua dugaan yang bakal ditempuhnya.

Mama koma akibat kehilangan banyak darah. kata mama seorang isteri perlu melakukan pengorbanan demi membahagiakan seorang suami. menegur papa. Yang pasti. Pada mulanya. mama sanggup menggadaikan nyawanya. Oleh sebab papa menginginkan anak lagi. Semasa papa sedang sibuk menuam muka Julia. banyak orang. Papa hanya menganggap Aisyah sebagai penuntutnya dan tidak lebih daripada itu. mama akan menjaga kandungannya dan tidak akan menggugurkan kandungan itu walaupun dirinya menghadapi risiko. Namun. Julia mengajak papanya bermain tenis di Kelana Jaya. salah seorang daripada pelajar papa. Selepas bermain tenis. Papa pulang tidak berapa lama selepas itu. papa enggan tetapi akhirnya bersetuju kerana tidak mahu membabitkan mama yang sedang mengandung. Ketika Julia mengimbas kembali sesuatu peristiwa. Julia menghidap penyakit demam kuning dan alah kepada susu tepung bayi. Aisyah. Julia bertanyakan pendapat papa tentang Aisyah. terutamanya anak gadis. tergila-gilakannya. Lantaran itu. Papa merupakan seorang pemain tenis yang handal. Namun. SINOPSIS BAB DEMI BAB BAB 4 . secara tidak sengaja bola tenis yang dibaling oleh papa terkena muka Julia. Julia tidak berasa selesa dengan kehadiran Aisyah lalu mengajak papa pulang. Selepas Julia dilahirkan juga. papa mengajak Aisyah minum di kantin.

mama tetap berkeras untuk tidak menggugurkan kandungannya. walaupun terpaksa menghadapi pelbagai risiko. Julia menerangkan bahawa beberapa rakan sekelasnya ingin meminjam nota Geografinya. Cikgu Suzie khuatir perkara yang sama akan berlaku kepada kandungannya kali ini. Namun. Menurut papa. dia sanggup melakukan apa-apa sahaja demi membahagiakan papa.Selepas waktu sekolah. Cikgu Suzie bertanya tentang hasrat mama untuk mengandung lagi. mama merungut kerana lama menunggu Julia. Cikgu Suzie mengungkkit kisah silam mama yang koma selepas melahirkan Julia. mama bakal melahirkan anak kembar dalam masa empat bulan lagi. . Julia yang tidak cukup bulan pula menghidap Jaundis. Bagi mama. Mama memberitahu Julia bahawa dia terpaksa menghantar Cikgu Suzie ke bengkel kereta di Seksyen 14 untuk mengambil kereta yang telah siap dibaiki. Julia berasa sungguh gembira kerana akan menerima kehadiran adik-adiknya. Dalam perjalanan. BAB 5 Kandungan mama kian hari kian membesar. Julia amat terharu dengan sikap mamanya yang tabah dan sanggup berkorban.

Di dapur. Mak Cik Noraini menceritakan segalanya dan memberitahu bahawa dialah yang banyak menjaga Julia sejak kecil. SINOPSIS BAB DEMI BAB . mama menyuarakan perasaannya kepada papa tentang kerisauannya mengenai apa yang akan berlaku. Julia bertanyakan keadaan mama ketika melahirkannya kepada Mak Cik Noraini. Papa juga bertanya kepada mama sama ada dia menyesal ataskeputusannya untuk mengandung itu. Papa mengatakan bahawa sekiranya kejadian lama berulang lagi. Papa khuatir dengan kompilasi yang bakal dialami mama. Papa menasihati mama agar sentiasa menurut arahan doktor dan mengambil ubatan tepat pada masanya.Semasa sedang duduk di ruang tamu. dia telah bersedia untuk menghadapinya.

Namun. Sebagai anak gadis kepada seorang hartawan yang kaya. terdapat seorang daripada pelajarnya. papa tidak memenuhi pelawaan Aisyah itu kerana tidak mahu menimbulkan salah faham antara dia. Kadang kala. mama tidak mengizinkan papa memadukannya. sering berjumpa dengan papa untuk bertanya tentang pelajarannya. Julia mengetahui bahawa Aisyah akan tamat pengajiannya pada tahun itu. Aisyah sering mempelawa papa minum di warung yang berhampiran kolej. Daripada papa. sebagai seorang suami yang setia. Aisyah seorang yang jelita. pencapaian akademiknya bukan penentu masa hadapannya. Kasihnya terhadap mama tidak berbelah bahagi dan tidak ingin melihat mama berkongsi kasihnya dengan perempuan lain. Bagi Julia. kehidupan Aisyah terjamin mewah dan selesa dengan harta ayahnya yang menggunung. Oleh itu.BAB 6 Di kolej tempat papa mengajar itu. papa akan menumpangkan Aisyah hingga ke rumahnya di Seksyen 7. Aisyah. Lebih-lebih lagi. SINOPSIS BAB DEMI BAB . Aisyah amat meminati pengajaran papa. Kelana Jaya. Namun papa memberitahu Julia bahawa dia tidak berminat untuk menjalin hubungan erat dengan Aisyah. Pernah Julia menduga papa kalau-kalau papa berminat untuk menjadikan Aisyah sebagai kekasihnya dan seterusnya isteri keduanya. Badannya lebih besar dan lebih berisi daripada mama dan Julia. mama dan Intan Julia.

SINOPSIS BAB DEMI BAB . Mak Cik Noraini kerana menurut kepercayaannya. semua orang dikejutkan oleh papa kerana sudah tiba masanya untuk mama bersalin. Bagi papa. Papa memarahi MAk Cik Noraini kerana terlalu mempercayai perkara karut-marut. beberapa pembantu hospital segera menolak stretcher untuk membawa mama. Apabila sampai di hospital. Mama menahan kesakitan. kelengkapan di hospital kerajaan lebih baik berbanding kelengkapan di hospital swasta. Mama juga memohon maaf atas segala kesalahan dan kesilapannya. Semasa mama ditolak menuju ke bilik pembedahan. tidak elok membeli barangan bayi pada peringkat awal kehamilan. Pada pukul 4 pagi. Matanya terbeliak. Mama dihantar ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) di Cheras untuk menerima rawatan. mulutnya terkumat-kamit dan dahinya berpeluh. Tindakan papa itu ditegur oleh sepupunya.BAB 7 Papa telah menyediakan pelbagai kelengkapan untuk anak kembar lelakinya. Mama mengeluh beberapa kali menyatakan kesakitannya. Selepas masuk ke dalam kereta. Julia ciba mententeramkan mama. mama sempat berpesan kepada papa agar reda dengan sebarang kemungkinan yang terjadi. Julia membantu papa memapah mama menuruni anak tangga. Bagi papa segalanya terpulang kepada takdir. Papa masuk ke dalam rumah untuk menyalin pakaian sebelum ke hospital.

Menurut doktor. doktor tersebut memberitahu papa bahawa zuriatnya merupakan kembar siam. Namun begitu. papa didatangi olehseorang doktor dan papa diminta menandatangani surat kebenaran untuk menjalankan pembedahan ke atas mama kerana terdapat komplikasi terhadap kandungan kembar mama. Mama Berjaya diselamatkan namun koma.BAB 8 Mama telah dimasukkan ke dalam bilik pembedahan. Papa. Papa mengisi boring permohonan untuk membawa mayat kedua-dua anak lelakinya pulang untuk disemadikan. Selepas tiga jam berlalu. BAB 9 . Banyak orang mengunjungi rumah papa dan memberi dorongan kepada papa supaya tabah menghadapi cabaran. mama kehilangan darah yang banyak. mereka telah meninggal dunia sewaktu masih dalam kandungan. Tidak lama kemudian. Julia dan Mak Cik Noraini menunggu di luar bilik pembedahan dengan penuh keresahan.

Julia menyatakan bahawa dia akan pergi hospital bersama-sama papa dan mencadangkan Cikgu Suziyah mengikuti kereta ppapa daripada belakang. Julia menangis apabila teringat akan mama. Ketika di dalam kelas. meminta maaf sekiranya dialah yang menyinggung perasaan Julia. Selepas rehat. Rasylan menyatakan hasratnya untuk berjumpa dengan Julia di perpustakaan selepas waktu persekolahan. Rasylan . Papa sempat mencium pipi Julia sebelum meninggalkannya.Kini tugas menghantar dan mengambil Julia diambil alih oleh papa. Selepas tamat mengajar. Julia terpaksa menolak. Rasylan mengatakan bahawa Julia begitu bertuah memiliki seorang bapa yang prihatin. Cikgu Suziyah memberitahu Julia tentang hasratnya untuk melawat mama selepas waktu sekolah. Beliau turut mempelawa Julia agar pergi bersama-samanya. Julia dan rakan-rakannya ketiadaan guru sejarah. SINOPSIS . tanpa mengetahui sebab Julia menangis. Julia disapa oleh seoarang pelajar baru bernama Rasylan . Namun. Ketika itulah .

Namun dia telah kehilangan suami dan anak-anaknya tujuh belas tahun dahulu. Pelbagai kenangan manis timbul tenggelam dalam fikirannya. dia melihat foto papa. papa. dia memikul tanggungjawabnya dengan penuh dedikasi. Julia. Mak Cik Noraini umpama ibu keduanya kerana dialah yang telah menjaga Julia sejak kecil. Julia amat terharu mendengar kata-kata papa itu. Papa sempat menyatakan hasratnya untuk melihat mama cepat sembuh. gambar Julia ketika dia dilahirkan. Papa berterima kasih terhadap mama atas nasihat dan dorongannya. Dalam surat tersebut. Sebelum memasuki wad tersebut. Hanya Mak Cik Noraini yang terselamat. Mak Cik Noraini mengajak Julia makan bersama-samanya. Mak Cik Noraini yang mulanya sentiasa menangis diberikan tanggungjawab untuk menjaga Julia. dan gambar semasa menyambut hari jadi Julia yang pertama. mama dan dirinya. SINOPSIS . Papa bersyukur kepada tuhan kerana memilik seorang isteri yang baik seperti mama. Sejak itu. Mereka telah terlibat dalam suatu kemalangan ketika dalam perjalanan ke Bidor. mereka terpaksa menyalin pakaian untuk memastikan kebersihan. Ketika Julia menelaah buku di dalam bilik bacaannya. papa mengajak Mak Cik Noraini tinggal bersama-samanya.BAB DEMI BAB BAB 10 Apabila sampai di hospital. papa meluahkan perasaan cinta dan kasihnya terhadap mama. dan Cikgu Suziyah berjalan menuju ke wad ICU. Sebagai pertolongan. Kemudian Julia mengambil sepucuk surat yang ditulis oleh papa kepada mama lalu membaca kandungannya. Bagi Julia . Dia melihat gambar papa dan mama ketika berkahwin.

Pada suatu petang. Julia meminta izin daripada papa untuk ke rumah Rasylan pada keesokan harinya. dia terdengar perbualan antara Mak Cik Noraini dengan papa.BAB DEMI BAB BAB 11 Keadaan mama masih juga sama seperti dahulu. BAB 12 . Mak Cik Noraini meminta papa agar berkahwin lagi. Namun. Lebih-lebih lagi. Dia tidak sampai hati melihat papa hidup sendirian dan tidak seceria dahulu. papa mengatakan bahawa dia sanggup menanti mama pulih dan sukar baginya mencari pengganti mama. Julia sepatutnya memperkenalkan Rasylan kepadanya terlebih dahulu sebelum pergi ke rumahnya. sekembalinya Julia daripada menduduki kertas Matematik untuk peperiksaan SPMnya. Papa bertanyakan Julia tentang peperiksaannya pada hari itu. dia dapat menjawab soalansoalan tersebut dengan baik dan yakin. Sebagai seorang perempuan. Papa menyedarkan Julia tentang kepentingan untuk membuat pertimbangan yang wajar sebelum mengambil sebarang tindakan. dia perlu menjaga perasaan Julia. Menurut Julia. Julia harus menjaga maruahnya dengan baik. Pada pandangan papa.

Namun. Kak Aisyah membawa Julia pulang ke rumah banglonya dan memperkenalkan Julia kepada ibu bapanya. Petang itu. Ketika dalam perjalanan. Julia telah mengikuti Kak Aisyah bermain tenis di Kelab Kelana Jaya. Pada mulanya. Kak Aisyah bertanya sama ada Julia ingin melanjutkan pelajarannya ke peringkat yang lebih tinggi. sekembalinya Julia dari sekolah.Pada keesokan hari. Julia menyatakan bahwa mama sudah dibenarkan untuk dibawa pulang. Mama telah dihantar pulang dan ditempatkan di sebuah bilik yang dilengkapi dengan peralatan perubatan. Kak Aisyah menasihati Julia supaya menumpukan perhatian kepada pelajaran kerana itulah tanggungjawab utama Julia. SINOPSIS . Dia akan menjaga mama sementara menunggu keputusan SPMnya. Julia sempat berbual-bual dengan ibu Kak Aisyah yang bertanyakan keadaan mama. Julia berasa gembira kerana dapat berdampingan dengan mama lagi. dia mendapati bahawa sebuah ambulans berada di hadapan rumahnya. papa menggesanya kerana dia telah berjanji dengan Aisyah. Selepas bermain tenis. Julia agak keberatan untuk pergi kerana dia mahu meluangkan masa dengan mama. Julia menyatakan bahwa dia berminat namun terpaksa menangguhkan hasratnya dan menjaga mama.

Datuk Mustakim tidak menghentikan keretanya selepas melanggar ibu bapa papa. Sebelum dijadikan anak yatim oleh Datuk Mustakim. Selepas kejadian tersebut. Papa tetap mencurahkan kasih sayng yang tidak berbelah bahagi kepada mama dan berjanji akan sentiasa menemani mama sehingga ke saat-saat mama sedar. mungkin kerana takut dibelasah penduduk kampung. Julia memperkenalkan Rasylan kepada papa. Rasylan memberitahu bahawa dia tinggal di klang bersama-sama Datuk Mustakim yang merupakan bapa angkatnya. Rasylan bersedia untuk mengaturkan pertemuan papa dengan bapa angkatnya. mungkin kerana masih marah terhadap perbuatan Datuk Mustakim yang meragut nyawa kedua ibu bapanya. Keputusan SPM Julia bakal diumumkan tidak lama lagi. Namun. dia tinggal di Jabatan Kebajikan Masyarakat. papa menolak. ibu papa meninggal dunia. BAB 14 . Papa sebenarnya kenal benar dengan Datuk Mustakim.BAB DEMI BAB BAB 13 Sudah hampir lapan bulan mama koma. Kemalangan itu menyebabkan bapanya meninggal dunia manakala ibu papa menjadi lumpuh. Datuk Mustakim sentiasa menghantar wang pampasan demi membiayai kesemua kos rawatan ibu papa. semasa Julia berumur empat tahun. kereta yang dipandu oleh Datuk Mustakim telah melanggar ibu bapanya. Menurut papa. Namun begitu.

latarbelakang Rasylan tidak begitu jelas. Tambahan pula. Setelah pulang ke rumah. Pendirian papa itu amat mengejutkan dan mengecewakan Julia. dia memiliki nilai-nilai kemanusiaan yang murni. Julia ditegur oleh papa kerana buat lewat. Namun begitu. Rasylan baik orangnya. Petang itu. Nyatalah Julia menaruh hati kepada Rasylan. malah. Julia bertanya kepada papa sebab-sebab papa tidak merestui hubungan Julia dengan Rasylan. Namun bagi Julia. Rasylan bukan sahaja pandai dan bijak. SINOPSIS . ibu bapa angkat Rasylan tidak memperlihatkan cirri-ciri yang mulia. dia berjanji akan merenggangkan hubungannya dengan Rasylan. Papa tidak senang hati apabila Julia bersahabat dengan Rasylan. Menurut papa.Hubungan Julia dengan Rasylan bertambah intim dan mesra. sebagai seorang anak yang patuh. Julia sendiri berasa keliru dan kecewa dengan perasaan papa itu.

BAB DEMI BAB BAB 15 Keputusan peperiksaan SPM diumumkan. Julia disambut papa dengan mesra. Keadaan itu menyebabkan Julia berasa kurang selesa. Papa sempat bertanyakan rancangan Julia selepas itu. Julia terserempak papa bersama seorang perempuan sedang menikmati pizza bersama-sama dengan mesranya. Julia memberitahu papa bahawa dia ingin melanjutkan pelajarannya di Universiti Islam Antarabangsa dalam bidang ekonomi. Di Starbucks Coffee. Selepas mendapat keputusan. UIA menitikberatkan ajaran dan didikan agama yang dapat mendorong kepada pembentukan insan mulia. Papa berasa amat gembira dngan keputusan Julia yang begitu cemerlang. Julia mempelawa Rasylan untuk meraikan kejayaan itu bersama-sama. Bagi Julia. Sekembalinya ke rumah. BAB 16 . Julia dan Rasylan Berjaya memperoleh keputusan yang cemerlang.

Rasylan menyatakan rasa cemburunya terhadap hubungan mesra Julia dengan papa. Papa menghantar Julia ke UIA untuk sesi pendaftaran. Selepas pendaftaran. Julia terserempak papa dan Aisyah yang begitu mesra berbual-bual. Julia ingin memaklumkan perkara itu kepada mama. Julia dan Rasylan bertemu. hubungan mereka agak renggang. Pada keesokan hari. Mereka tidak menemani Rasylan pada hari pendaftaran kerana pergi ke Kuala Kangsar. Julia ditempatkan di Asrama Khadijah. Selepas itu.Permohonan Julia untuk menyambung pelajaran di Kolej Matrikulasi Universiti Islam Antarabangsa telah diluluskan. Dia sendiri tidak menikmati hubungan semesra itu bersama=sama ibu bapa angkatnya. Buat kali keduanya. Papa akan berasa kehilangan tanpa Julia di sisinya. Julia dan Rasylan pergi ke kedai buku MPH di Mid Valley. Rasylan kecewa dengan sikap mereka. Belakangan ini. SINOPSIS . mereka ke Starbucks Coffee untuk menikmati kopi dan muffin kegemaran Julia. Papa sedang memberitahu mama tentang keputusan Julia untuk menyambung pelajarannya di matrikulasi UIA. Julia melihat papa sedang berbual-bual dengan mama. Sebelum meninggalkan rumah. Dia turut menyuarakan harapannya agar mama cepat sembuh. Rasylan turutditerima masuk ke universiti yang sama dan ditempatkan di Asrama Usman bin Affan.

Encik Muaz memintanya untuk menjalankan pemeriksaan DNA. selepas memikirkankalau-kalau papa membawa berita penting tentang mama. Papa turut memberikan wang saku yang banyak kepada Julia memandangkan Julia tidak pulang ke rumah pada hujung minggu itu. Julia bertanyakan keadaan mama kepada papa dan dimaklumkan bahawa mama masih koma. SINOPSIS . Julia agak keberatan untuk menjawabnya kerana dia sibuk dengan tugasannya. Julia memikirkan hubungan antara papa dengan Aisyah.BAB DEMI BAB BAB 17 Peristiwa Julia terserempak dengan papa dan Aisyah begitu merunsingkan Julia. Julia pulang ke rumah. Julia berasa sia-sia sahaja dia menjawab panggilan papa itu. Tanpa disedari. Pada hari minggu. Pada keesokan hari. Julia masih merahsiakan hubungannya dengan Rasylan daripada papa memandangkan papa tidak merestui hubungan mereka. Julia mendapati papa sedang berbual-bual dengan Aisyah. Namun begitu. Julia sempat memohon maaf kepada papa atas sikapnya itu. Julia menyatakan bahawa dia ingin meninggalkan restoran itu kerana dia tidak ingin kehadirannya disedari oleh papa. Julia terlihat kereta papa. terdapat kemungkinan papa memerlukan teman untuk berkongsi perasaan dan fikirannya. Kemudian. Julia telah menyinggung perasaan papa dengan melemparkan soalan yang tidak patut ditanya. Dia ingin bertanya kepada papa mengenai hubungan mereka pada hari Sabtu nanti. Rasylan memberitahu Julia tentang Encik Muaz yang mendakwa dirinya sebagai bapa kandung Rasylan. papa menghantar Julia untuk pulang ke matrikulasi UIA. Ketika mereka tiba di pusat beli belah tersebut. Di suatu sudut Restoran A&W. Julia membuat keputusan bahawa sangkaannya tidak benar. Baginya. Setelah diberitahu bahawa keadaan mama masih sama. Pada mulanya. Rasylan mempelawa Julia untuk menjamu selera di Restoran A&W yang terletak di Amcorp Mall. Ketika berada dalam bilik. Julia kecewa dan sedih melihat kemesraan mereka berdua. papa menelefon Julia. Akhirnya. Pada petang sabtu. Dalam perjalanan.

papa yang sedang membaca majalah menyambut kedatangan Julia dengan senyuman. Ketika masuk ke rumah. Julia pulang ke kampus. Julia berasa terkejut dan sedih kerana papa tidak pernah melayannya sedemikian. Julia terdengar perbualan antara Mak Cik Noraini dengan papa. Pada keesokan harinya.BAB DEMI BAB BAB 18 Julia pulang ke rumahnya. papa seperti insan yang lain. Julia tetap dengan pendiriannya kerana dia . Ekspresi wajah papa jelas memperlihatkan kekesalannya. Namun. Julia duduk di ruang tamu dan cuba membangkitkan niat papa untuk berkahwin lagi. Dia juga memberitahu papa bahawa dia telah terserempak papa dengan Aisyah sebanyak tiga kali. ingin mempunyai teman berkongsi pengalaman hidup dengannya. Pelawaan papa untuk bersarapan bersama ditolak Julia. Dia tidak sanggup melihat papa menjadi seorang suami yang tidak setia kepada isterinya. Bagi Rasylan. Julia menganggap papa sebagai pengkhianat dan seorang suami yang curang. Dakwaan Julia itu benar-benar membuatkan papa marah sehingga bertindak menampar Julia. Julia mengingatkan papa bahawa mama masih hidup. Mak Cik Noraini menyatakan dia menyokong penuh keputusan papa untuk berkahwin lagi. Semasa di pintu masuk. Kemudian. SINOPSIS BAB DEMI BAB BAB 19 Rasylan menasihati Julia agar menerima kenyataan bahawa papa ingin berkahwin lagi.

tidak sanggup berkongsi papa dengan perempuan lagi selain mamanya. Julia mendakwa bahawa papalah punca mama jatuh sakit. dia ditinggalkan di tepi longkang di Bandar Klang kerana tidak sanggup menanggung malu melahirkan anak tanpa suami. Rasylan berasa benci terhadap ibu kandungnya dan Encik Muaz. Julia merestui keinginan papanya berkahwin lagi. Penjelasan papa benarbenar membimbangkan Julia. Rasylan memberitahu Julia tentang nasib dirinya sebagai seorang anak luar nikah hasil hubungan Enck Muaz dengan pengemas biliknya yang berbangsa Indonesia. Julia bertemu dengan Rasylan di Laman Budaya. Papa tetap bersabar dengan karenah Julia dan memberitahu Julia bahawa dia tetap bersabar sekian lama kerana terhutang budi kepada mama. Dia berasa sunyi sejak mama koma. Baginya. Di Coffee House. Namun. Julia bertanya Rasylan sama ada dia telah menjalani pemeriksaan DNA. Rasylan yang pada ketika itu sedang berbual-bual dengan Encik Muaz memberitahu Julia bahawa papanya sedang menunggu di luar kampus. dia memerlukan teman untuk berkongsi pengalaman hidup. Dia berasa khuatir akan kesihatan papa. Papa mempelawa Julia minum bersamanya kerana ingin membincangkan sesuatu dengan Julia. Selepas Rasylan dilahirkan. Dakwaan Julia itu mengejutkan papa.Kemudian. Sebagai seorang lelaki. Akhirnya. SINOPSIS . Encik Muaz meninggalkan Malaysia sewaktu ibu Rasylan mengandungkannya. hanya Datuk Mustakim bapanya. Hotel Paya Serai. Rasylan memberitahu bahawa keputusan pemeriksaan itu adalah positif. Kesihatan papa juga kian merosot. Namun begitu. papa menerangkan situasi yang sedang dihadapinya.

Julia enggan dan member alas an bahawa dia ingin menjaga mama di rumah. Hari itu. Papa hendak memperkenalkan kak Aisyah kepada Julia. Baginya. Selepas Rasylan dilahirkan. Namun. BAB 21 . Julia benar-benar berharap mama cepat sembuh supaya keluarga tersebut kembali bahagia. hanya Datuk Mustakim bapanya. Rasylan berasa benci terhadap ibu kandungnya dan Encik Muaz. papa bertindak mahu membatalkan upacara pernikahan itu namun dihalang Julia. Encik Muaz meninggalkan Malaysia sewaktu ibu Rasylan mengandungkannya. dia ditinggalkan di tepi longkang di Bandar Klang kerana tidak sanggup menanggung malu melahirkan anak tanpa suami.BAB DEMI BAB BAB 20 Rasylan memberitahu Julia tentang nasib dirinya sebagai seorang anak luar nikah hasil hubungan Enck Muaz dengan pengemas biliknya yang berbangsa Indonesia. Emosi Rasylan itu telah membuatkan Julia terfikir akan keikhlasan hatinya mengizinkan papa untuk berkahwin lagi. Namun begitu. Ketika melihat Julia menangis. Pada hujung minggu itu. Papa meminta agar memanggil Kak Aisyah “mak cik” . Namun dia khuatir kasih sayang papa terhadapnya akan berkurangan. Julia terpaksa akur dengan pelawaan papa untuk minum di luar. Julia sudah lama berkenalan dengan Aisyah dan pertemuan itu sebenarnya bukan pertemuan yang pertama. papa meminta agar Julia hadir ke upacara pernikahannya.

Kemudian. Ketika terlantar di hospital. doktor menyuntik ubat ke dalam badan Julia. Ketika Julia sedar. Selepas itu. SINOPSIS .Julia mengalami demam panas yang agak serius dan dihantar ke hospital. Julia tetap berat hati untuk menerimanya. Jeffri memujuk Julia supaya merelakan keputusan papa untuk berkahwin lagi kerana itulah satu-satunya cara untuk membahagiakan papa. papa dan Mak Cik Aisyah sedang memandangnya sambil melemparan senyuman. Walau bagaimanapun. Julia tidak sedarkan diri. Julia bermimpi didatangi seorang lelaki bernama Jeffri yang mirip papa.

Julia pulang ke rumahnya. SINOPSIS . Papa menegur perbuatan Mak Cik Aisyah yang memasuki bilik mama kerana baginya mama merupakan orang paling penting dalam hidupnya. Perbuatan Julia mencuri dengar perbualan papa dan ibu tirinya ditegur Mak Cik Noraini. Dia mengemaskan rambutnya dan mengenakan gincu pada bibirnya. Dia yakin bahawa dia akan memperoleh keputusan yang baik. Julia didatangi Doktor Razif. Dia juga menyatakan keikhlasannya untuk menerima Mak Cik Aisyah sebagai ibu tiri. Julia menceritakan perbualan papa dengan Mak Cik Aisyah kepada Mak Cik Noraini. Doktor menasihati Julia agar tabah menghadapi dugaan hidup. Julia memberitahu bahawa keputusannya akan diumumkan dua minggu sebelum akhir tahun. Rasylan mengajak Julia pergi ke Mid Valley. Julia enggan memberiathu masalahnya.BAB DEMI BAB BAB 22 Tiga hari. Papa tidak mengendahkan pertanyaan Julia dan bertanya tentang peperiksaan yang diduduki Julia. Mak Cik Aisyah meminta Julia agar mengemaskan rambutnya. Selepas peperiksaan semester kedua. Selepas lapan minggu Julia dan Rasylan belajar. Julia terlantar di hospital. Julia dapat tahu bahawa Mak Cik Aisyah mengandung. Pada hari yang ketiga. Ketika berada di meja makan. Beliau menyatakan bahawa Julia mengalami masalah jiwa dan emosi sehingga menjejaskan kesihatannya. Julia meminta maaf kerana terlanjur kata. Julia akan menduduki peperiksaan akhir semester yang bakal menentukan sama ada dia akan ditawarkan tempat di kampus induk UIA di Gombak atau tidak. mereka diberi pelepasan selama beberapa hari untuk merehatkan minda. Cuti pertangahan semester telah tamat dan Julia akan pulang ke kampus. Dia dan Rasylan berusaha bersungguh-sungguh tanpa jemu. dia terdengar pertelingkahan antara papa dengan ibu tirinya. Julia bertanya kepada papa tentang perancangan bulan madu mereka. Beliau cuba bertanyakan sebab-sebab Julia jatuh sakit. Ketika Julia melepasi bilik bacaan papa. Daripada perbualan mereka. Semasa duduk di ruang tamu. Mak Cik Aisyah berterima kasih atas kesudian Julia untuk menerimanya dan berjanji akan menjaga papa dan Julia dengan baik. Papa dan Mak Cik Aisyah menjemput Julia pulang. Julia menyatakan bahawa terdapat kemungkinan Mak Cik Aisyah ingin meracuninya. Mak Cik Noraini terdengar dakwaan Julia dan berasa amat sedih. Julia bertanya kepada papa tentang bilakan mama akan sedar daripada koma. Sebelum dia melangkah turun dari kereta. Julia yang pada mulanya tidak mengendahkan arahan Mak Cik Aisyah akhirnya akur.

Dalam perjalanan pulang. Pertengkaran mereka terhenti apabila pelajar perempuan senior member salam kepada mereka. SINOPSIS . Oleh sebab Rasylan mengendahnkan pertanyaannya. dia bertanya pula sama ada Rasylan menerima tawaran Encik Muaz. tidak kira senior atau junior. dia cukup berterima kasih kepada Datuk Mustakim kerana mengambilnya sebagai anak angkat. Julia menyatakan bahawa dia akan tetap bersama Rasylan walau apa keputusan yang Rasylan pilih. perkara itu menimbulkan rungutan dan perasaan cemburu dalam diri Rasylan. Encik Muaz seorang yang tidak bertanggungjawab. Bagi Rasylan janji yang dibuat oleh Julia itu masih terlalu awal kerana dia sendiri tidak tahu apa yang akan berlaku di kemudian hari.BAB DEMI BAB BAB 23 Hubungan antara Julia dengan Rasylan bertambah intim. Julia pula mengungkit kenyataan bahawa Rasylan sentiasa didampingi pelajar-pelajar perempuan. Julia bertanya kepada Rasylan sama ada Datuk Mustakim mengetahui tawaran Encik Muaz. Kadang kala. Dia kecewa Encik Mustakim dan ibunya sanggup meninggalkan Rasylan begitu sahaja. Namun di luar dugaannya. Tidak kira ke mana mereka berdua di dalam kampus. Julia tetap menegaskan bahawa dia akan berpegang teguh pada janjinya. Dia menyuarakan ketidakselesaannya buat pengetahuan Rasylan. Rasylan pernah terserempak Julia ditegur dan didampingi seorang senior yang kacak. Namun. Nasihat Julia supaya Rasylan menerima encik Muaz diendahkan oleh Rasylan. Bagi Julia. Julia berasa kurang selesa dipandang orang begitu sahaja. dia tidak menerimanya kerana baginya. kemunculan Rasylan menarik perhatian sesetengah warga kampus. Sebaliknya. Kekacakan Rasylan pula kian terserlah. dia tidak pernah memarahi Rasylan tentang itu. Namun. Rasylan menjawab salam mereka dengan cepat. Menurut Rasylan. Rasylan mempunyai kebebasan untuk bertegur sapa dengan sesiapa pun. tiada guna untuk dia cemburu kerana baginya.

BAB DEMI BAB BAB 23 Apabila Julia samapi di rumah . Mama sukar untuk menerima kenyataan tersebut. Mak Cik Aisyah bertanyakan masalah Julia. suasana rumahnya kelihatan lengang. Julia berasa gembira menunggu saat kelahiran adiknya tidak lama lagi. Selesai sembahyang maghrib. Mak Cik Aisyah menyatakan bahawa papalah orang yang dicintainya di universiti. Tanpa disangka. Papa memperkenalkan Aisyah kepada mama dan menerangkan bahawa dia merupakan isteri keduanya. Namun. dia menghembuskan nafas yang terakhir. Perbualan mereka terhenti apabila papa memberitahu bahawa Rasylan menelefon Julia. Julia dan pap ke bilik mama. Papa kini semakin bersemangat untuk menjalani kehidupan. Mak Cik Aisyah menasihati Julia agar sabar menghadapi karenah teman lelakinya kerana perasaan cemburu merupakan perkara biasa dalam hubungan. Papa dan Mak Cik Aisyah telah pergi ke rumah Mak Cik Aisyah di Singapore. Julia yang pada mulanya enggan menjawab panggilan tersebut dinasihati papa supaya menyelesaikan masalah antara mereka secepat mungkin. papa betul-betul telah tewas akibat kehilangan isteri kesayangan. Semasa duduk-duduk di ruang tamu. Papa dan Julia berasa gembira dengan perkembangan mama. Bagi Julia. mama membuka matanya. Julia bertanyakan sama ada ibu tirinya pernah menghadapi masalah seperti itu. kemunculan Aisyah menghairankan mama. Papa tidak dapt menahan air matanya atas pemergian mama. Rasylan mengajak Julia keluar tetapi Julia menolak. . Dalam tangisannya. Julia menceritakan masalah hubungan cintanya dengan Rasylan. menggerak-gerakkan jarinya dan mulutnya kelihatan terkumatkamit seolah-olah cuba mengucapkan sesuatu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful