P. 1
Bautura Cu Istorie Indelungata

Bautura Cu Istorie Indelungata

|Views: 11|Likes:
Published by Bogdan Fedo

More info:

Published by: Bogdan Fedo on Apr 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/31/2011

pdf

text

original

Ursus Vision Sep 2010

Bautura cu istorie indelungata
de Dan Orehov (dan.orehov@cmgromania.ro)

Productia de masa a berii pe teritoriul æarilor Romane dateaza, potrivit A sociatiei Berarii Romaniei, de la inceputul secolului 19, cand Johann de Gotha a inaugurat, in 1809, la marginea Bucurestilor, o fabrica de bere. Incepand cu a doua jumatate a secolului 19, aparitia catorva fabrici de bere se traduce prin inaugurarea a numeroase berarii, dintre care unele au avut numai o viata efemera. Foarte repede beraria devine o ?institutie? si mai ales un punct de intalnire important al ziaristilor, poli ticienilor sau oamenilor de teatru. Asa s-a creat si un limbaj specific, cum era, de exemplu, denumirea masurilor de vanzare a berii. Celebrul ?tap? isi trage numele de la renumitul berar german Bock (tap pe nemteste) comercializat pent ru prima data in Bucuresti, la beraria ?Capitanul?, langa statuia lui Gh. Lazar. ?Halba?, masura comuna p ana atunci in vanzarea berii, isi trage numele din nemtescul ?haber liter? adica jumatate de litru. Ambi anta berariilor bucurestene de la cumpana dintre cele doua veacuri, transpare deseori in nuvelele lui Caragiale, datorita, in mare parte, experientei sale de ?vanzator de bere?. In Romania, cea mai veche atestare documentara a berii o reprezinta un act din 1366, ce precizeaza ca la rascoala taranilor si a mestesugarilor din Floresti (Cluj) a participat si Iacob Berarul. Cel mai probabil, berea a fost introdusa in viata locuitorilor transilvaneni de catre sasi. In Moldova si Muntenia, berea a inceput sa se consume odata cu venirea soldatilor austrieci, chiar daca voievozi ca Stefan cel Mare, Alexandru Lapusneanu si Aron Tiranul au incurajat fabricarea berii. Prima fabrica de bere romaneasca a fost infiintata la Timisoara in anul 1718, iar prima fabrica de bere din Bucuresti s-a construit in 1809.

Ursus - o poveste romaneasca de succes Inceputurile berii Ursus se inregistreaza in 1878. La aceasta data, fabrica de bere din Cluj producea deja bere sub blazonul ursului. In perioada interbelica, in anul 1929, fabrica de bere din Cluj urma sa poarte numele nou infiintatei intreprinderi ?Ursus - Fabricile de Bere Unite din Cluj?. In perioada nati onalizarii, in anul 1948, Ursus a primit denumirea ?Fabrica de Bere Inainte? - Cluj. Dupa lucrarile de inve stitii din 1958, modernizarea a mers in pas cu imbunatatirea procesului de productie. In aceasta perioada, s-a implementat si procesul de pasteurizare a berii.

. cunoscuta doar in zona Clujului. Relansarea marcii a venit odata cu privatizarea si achizitionarea fabricii S. incepe distributia catre zone invecinate Clujului. dar si prima marca de bere care a avut un spot difuzat la TV. care avea sa inlocuiasca Berea Blonda Speciala. Anul 1996 aduce o alta premiera nationala. Si-a asumat acest rol si a actionat ghidat de o strategie care s-a bazat intotdeauna pe ambitie si inovatie.Dupa 1989. dar si prima bere roma neasca a carei imagine publicitara a fost sustinuta de reclama TV. Ursus S. atentia noastra s-a indreptat si asupra imbunatatirii substantiale a calitatii si prezentarii produselor.C. URSUS Breweries. Ursus a cunoscut un progres accelerat. conchide Grant Mc Kenzie Marketing VP. precum si in Bucuresti si in Constanta. Ursus Premium Pils devenind prima bere romaneasca ambalata in doza. povestea URSUS a fost mereu marcata de inovatii. intr-o marca foarte apreciata in toata tara?. Din 1994. toate acestea pentru a deveni cea mai apreciata marca de bere din Romania. in anul 1992. Fabrica de bere Cluj a fost prima fabrica din Romania care a produs bere Pils.A. a avut curaj sa inoveze si a facut mereu ?primul pas?. Toate aceste demersuri au dus la extinderea distributiei: berea URSUS s-a transformat dintr-o marca locala. acestea sunt doar cateva dintre momentele importante ale povestii URSUS. In 1994 se lanseaza berea Ursus Premium Pils in sticla Euro. Deloc surprinzator. ?URSUS a privit mereu inainte. In 1995 se lanseaza Ursus Pils. prima sticla twist off sau prima doza cu aspect mat. Dupa primele modernizari tehnologice. prima etichetata ?Premium?. aceasta fiind prima bere romaneasca ce poarta denumirea de ?Premium?. fiind prima bere pasteurizata din Romania.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->