P. 1
PENDEKATAN BERSEPADU

PENDEKATAN BERSEPADU

Ratings:
(0)
|Views: 1,063|Likes:
Published by supsayur

More info:

Published by: supsayur on Apr 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/03/2013

pdf

text

original

NAMA WAN KHAIRULFAIRUZ BIN WAN KHALID MOHD HISAAMUDIN BIN SA'ADON MOHD BULIAMI BIN ABDULLAH

NO. I/C 870227-11-5013 880109-23-6083 880425-03-5101

Apakah pendekatan bersepadu?
Enam teras utama telah digariskan bagi mewujudkan satu pendekatan bersepadu di antara warga sekolah. PIBG, sektor awam, sektor swasta, badan bukan kerajaan serta masyarakat setempat ke arah melahirkan sekolah yang sihat. 1. 2. 3. 4. 5. 6. Polisi Kesihatan Sekolah Persekitaran Fizikal Sekolah yang sihat dan Selamat Persekitaran Sosial Sekolah yang sihat dan Selamat Penglibatan Komuniti Kemahiran Kesihatan Diri Perkhidmatan Kesihatan Sekolah

.Teras-teras ini hendaklah diterjemahkan kepada strategistrategi dan kaedah pelaksanaan yang lebih khusus agar ianya mudah difahami dan dapat dilaksanakan oleh semua warga sekolah.

Ciri-ciri promosi kesihatan. penerapan nilai-nilai kesihatan secara menyeluruh yang merangkumi aspek fizikal. . psiko-sosial dan kerohanian adalah di antara ciri-ciri yang diberikan penekanan dan penelitian bagi membangun dan membentuk satu model sihat dan amalan gaya hidup sihat. mental.

Kurikulum sekolah 2. Peraturan dan garis panduan yang memberi impak kepada kesihatan. Keadaan fizikal dan sosial sekolah 3. Perkhidmatan kesihatan sekolah 4.Pendekatan Bersepadu memberi ruang untuk tindakan bersepadu yang mengambil kira: 1. .

Ianya melibatkan semua warga sekolah termasuk: Masyarakat setempat Guru Pentadbir sekolah Pekerja .

Pendekatan Bersepadu dapat menyokong dan meningkatkan pendidikan dan kesihatan seluruh warga sekolah. Seterusnya menjadi asas dalam membentuk satu negara yang sihat. .

.Melahirkan warga sekolah dan persekitarannya yang: Sihat Berkualiti Selamat Untuk ke arah pencapaian wawasan negara.

Memelihara dan menigkatkan persekitaran sekolah yang bersih. Memastikan agar setiap sekolah dapat: 2. 3. ceria dan selamat.1. Meningkat kerjasama dan penglibatan komuniti di dalam program kesihatan sekolah. . Membina satu persekitaran sosial sekolah yang menggalakkan amalan cara hidup sihat. Menetapkan polisi kesihatan sekolah. 4. 5.

bimbingan dan kaunseling 8. . Menyediakan perkhidmatan kesihatan sekolah dari aspek: ‡ ‡ Penilaian taraf kesihatan murid Khidmat rawatan (termasuk rawatan kecemasan). Mengenal pasti. rujukan. Pengawalan dan pencegahan kejadian penyakit 9. 7. merujuk dan membantu dalam penempatan kanakkanak kurang upaya. Memberi pengetahuan serta memupuk sikap dan amalan kesihatan yang baik agar setiap warga sekolah lebih bertanggungjawab terhadap penjagaan kesihatan diri. keluarga dan masyarakat.6.

KEBAIKAN KEPENTINGAN Pendekatan Bersepadu .

Pendekatan Bersepadu ini memberi beberapa kebaikan dan kepentingan seperti: 1. 2. Ini mempastikan satu persekitaran sekolah yang sihat terbentuk dan membuka peluang kepada kanak-kanak untuk mengamalkan tabiat kesihatan yang baik. sosial dan persekitaran. Ia menggalakkan penglibatan keluarga dalam perkembangan pengetahuan dan kemahiran kesihatan kanak-kanak. . Ia mempergunakan model kesihatan holistik yang merangkumi aspek fizikal. mental.

. Ia juga mengenal pasti kepentingan iklim sosial sekolah di dalam membantu suasana pembelajaran yang positif. 4. bekalan air dan padang permainan kanak-kanak yang mempengaruhi kesihatan kanak-kanak. Ia juga memberi penekanan kepada pentingnya persekitaran fizikal seperti bangunan.3. sanitasi.

. Ia memberi penekanan kepada penglibatan pelajar secara aktif di dalam kurikulum formal untuk membentuk satu siri pengetahuan dan juga kemahiran berkaitan kesihatan.5. 6. Ia menghubungkaitkan sekolah dengan perkhidmatan kesihatan daerah dan kawasan bagi menyelesaikan masalah kesihatan tertentu di kalangan kanak-kanak.

keluarga dan anggota masyarakat.7. Ia memberikan satu persekitaran kerja yang menggalakkan dan positif kepada warga sekolah. 8. Ia memperkemaskan perseimbangan di antara pendidikan dan kesihatan di dalam meningkatkan keupayaan kesihatan bagi kanakkanak perempuan dan wanita dalam komuniti. . Ia memberi kesempatan kepada sekolah dan masyarakat setempat bagi bekerjasama dalam inisiatif kesihatan yang membawa faedah kepada pelajar. 9.

PERANAN GURU Guru merupakan penggerak utama untuk memastikan kejayaan pendekatan ini. . Penerangan yang jelas mengenai pendekatan bersepadu hendaklah diberi bagi membolehkan perancangan dan pelaksanaan berkesan aktiviti pendekatan bersepadu.

Menyokong. .Antara peranan guru ialah: 1. 2. 6. Menggalakkan murid menyertai aktiviti Pendekatan Bersepadu dengan aktif. 5. 3. Bertanggungjawab untuk memastikan aktiviti-aktiviti boleh dilaksanakan oleh Jawatankuasa peringkat sekolah. Memberi penerangan kepada Ibu bapa dan mesyarakat setempat mengenai Pendekatan Bersepadu. melaksana dan memperkukuhkan aktiviti-aktiviti Pendekatan Bersepadu yang dirancang oleh Jawatankuasa peringkat sekolah. 4. Memahami teras utama PBSS. Menjadi contoh kepada murid dalam mengamalkan cara hidup sihat.

Objektif Umum Memberi pengetahuan warga sekolah untuk meningkatkan kemahiran mereka dalam aspekaspek kesihatan fizikal. . mental dan sosial.

Meningkatkan kemahiran guru. PRS dan pelajar tentang perkara-perkara berkaitan: ‡aspek perkembangan mental dan sosial ‡cara-cara mengatasi masalah mental dan sosial ‡tekanan . pelajar atau murid seharusnya dapat: 1. rambut dan pakaian) ‡Makanan yang sihat 2.Objektif Khusus Pada akhir program. kuku. Mewujudkan warga sekolah yang faham dan melaksanakan aspek-aspek kesihatan fizikal iaitu: ‡kebersihan diri (gigi.

Activity (37)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
amirulamir liked this
nickzen liked this
nickzen liked this
Abdul Al-hadi liked this
Kartikeyan Arunasalam liked this
Kartikeyan Arunasalam liked this
Aneif Zack liked this
Elisha Paul liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->