Programare neuro-lingvistica

Introducere in Programare Neuro-Lingvistica

Andy Szekely

www.andyszekely.ro

Pagina 1

Programare neuro-lingvistica

Acest material este extras din prima carte de Programare Neurolingvistica scrisa de un român (NLP – Calea Succesului – Andy Szekely) aparuta la Editura Amaltea 2003. Pentru a comanda cartea NLP – Calea Succesului: © 2003 Editura Amaltea adresa: Cp 9-8 Bucuresti internet: www.amaltea.ro – email: office@amaltea.ro www.astc.ro Toate drepturile asupra acestei editii sunt rezervate Editurii Amaltea.

www.andyszekely.ro

Pagina 2

Programare neuro-lingvistica

“Capacitatea de a-ti stapâni propriile strari prin controlul pe care-l exerciti asupra propriului creier”

Richard Bandler

www.andyszekely.ro

Pagina 3

. Aventura NLP ........ro Pagina 4 ............................................................................................................... Stapânirea propriei minti ...... 29 30 Epilog ................................................................................... Emularea excelentei ........ 18 Al patrulea pilon: Flexibilitatea Comportamentala 25 Ancorarea starilor ........... 34 Despre Autor ..... 12 Al doilea Pilon: Stabilirea obiectivelor .......................................................................................... Dimeniunile succesului cu NLP ......................................................................... 5 6 7 7 7 8 8 9 Pilonii Succesului .........................................Programare neuro-lingvistica CUPRINS Introducere ................................................................................. 14 Al treilea pilon: Acuitatea senzoriala ................ 9 Primul pilon: Rapportul ................... 35 www.................................andyszekely.................................................................. Ce este NLP? ............ NLP în România? ... Instalarea unei ancore kinestezice ............................................................ Comunicare eficienta ......................

când pornesti pe calea succesului.andyszekely.Programare neuro-lingvistica INTRODUCERE Succesul este o stare dorita. Este o destinatie pe care fiecare om si-o propune.ro Pagina 5 . iar popasurile ti le alegi singur. dupa criterii care îi apartin în totalitate. la fel ca si drumul celorlalti a început din copilarie de când îti fixai obiectivele.ro Pagina 2 www. Este un drum care începe în copilarie. alegi sa iei cu tine propriul bagaj de cunostinte care sa-ti foloseasca în calatorie. Ceea ce pentru mine înseamna succes pentru tine ar fi un efort inutil. www. De aceea.astc. Drumul tau.

domeniul era cvasinecunoscut la noi. De atunci am cautat sa adun informatii care ar putea face posibila practicarea acestui sistem în tara. Ca instrument de dezvoltare personala.Programare neuro-lingvistica NLP în România? Când am aflat prima data despre Programare Neuro Lingvistica. si cunoaste o dezvoltare exploziva. co-creatorul NLP. Ideea de la care am pornit este ca NLP înseamna în primul rând o cale de a-ti deschide noi perspective. la începutul anilor ’80. Îti darâma convingerile care te saboteaza si îti ofera multe resurse pentru atingerea scopurilor. Indiferent daca o constientizam sau nu. În america (locul de origine). NLP a schimbat multe destine în ultimele decenii. exista o nevoie colectiva pentru “mai bine”. în 1995.ro Pagina 6 . Cu aceste avantaje la nivel individual. De fapt. mai ales în mediul de afaceri. este un foarte bun impuls de schimbare a mentalitatilor la nivel social. www.andyszekely. Rezultatul: 40 de practicieni NLP licentiati de Richard Bandler. În Europa occidentala a patruns la scurta vreme dupa creare. În România în iunie 2002 a avut loc finalizarea primei etape a programului de formare NLP practitioner. Dezvoltarea individului folosind puterea NLP va face ca acest “mai bine” sa fie si mai aproape. precedentul este creat in occident. este utilizat la scara mare.

Limbajul este mijlocul prin care gândim si dam sens lucrurilor din jurul nostru. Exista numeroase abordari privind beneficiile acestui sistem. procesul de convertire a experientei în limbaj presupune în mod inevitabil distorsiuni. Practicând NLP recunosti ceea ce oamenii presupun atunci www. Dezvoltarea competentei de modelare este o contributie personala a fiecaruia. Totusi. importanta în dezvoltarea Comunicare eficienta Conditia noastra de oameni presupune comunicare. În esenta. nu comunicam intodeauna ceea ce intentionam. ariile pentru care NLP este calea succesului sunt urmatoarele: Emulare excelentei NLP este legat de descoperirea modului în care performerii obtin rezultate de exceptie. cunoscutasi sub numele metaforic de “ghid de utilizare pentru creierul uman”.Programare neuro-lingvistica Ce este NLP? Programarea Neuro-Lingvistica (NLP). Acest proces de “modelare” a excelentei presupune scoaterea la lumina a succesiunii actiunilor si a proceselor interne prin care ei trec. este considerata astazi cea mai puternica tehnologie pentru succes. Totusi. NLP ofera instrumente practice pentru oricine doreste sa devina un comunicator abil.ro Pagina 7 . Îndata ce ai înteles CUM cineva face un anumit lucru poti sa reproduci strategia respectiva si vei obtine rezultate similare. Acesta este modul cel mai eficient de a învata o noua abilitate.andyszekely.

astfel. Schimbarea devine un proces mult mai usor si putem deveni mult mai eficienti. NLP ofera instrumente pentru a face acest lucru cu abilitate si respect. abilitatea de a întelege punctul de vedere al celuilalt este o piatra de hotar în NLP. pot relationa eficient. NLP ofera instrumente pentru a întelege mai bine cum functioneaza creierul. ma pot alinia interlocutorului la toate nivelurile gândirii sale si. Stapânirea propriei minti Majoritatea oamenilor recunosc ca mintea omeneasca este “unealta” extrem de puternica si ca folosim numai o mica parte a acestui potential. Când întelegem modalitatile specifice prin care “ne punem mintea la contributie” ne aflam în situatia de a lua decizii mai bune. Dimeniunile succesului cu NLP: SUCCES comunicare eficienta stapânirea propriei minti modelarea excelentei www.Programare neuro-lingvistica când vorbesc si folosesti un limbaj de precizie pentru a îmbunatati întelegerea reciproca. Pe de alta parte.andyszekely. O data ce l-am înteles.ro Pagina 8 .

Uneori facem acest lucru în mod eficient. A comunica eficient si a învata eficent devin temelia succesului tau personal si profesional cu NLP. Ritmul este infernal! Daca ai avea numai trei minute la dispozitie.) www. starea de spirit din interior se degrada. (L-a privit cu subânteles pe manager si acesta i-a facut semn sa continue. în orice moment al vietii. Termenele de livrare erau ratate sistematic. comunicam unii cu altii în fiecare zi. alteori nu. El trece prin diverse stari emotionale pe care daca le poate controla devine eficient în timp foarte scurt... Forma suprema de învatare în NLP este modelarea excelentei.andyszekely. desi oamenii munceau foarte mult. a replicat practicianul. Pilonii succesului Un cosultant NLP a fost solicitat de o mare companie pentru a rezolva o situatie de criza. Foarte bine. managerul general i-a spus consultantului: . ce le-ai spune managerilor mei de linie ca sa-si faca treaba mai bine? .Programare neuro-lingvistica Filozfia care sta la baza NLP este ca. succesul parea ca se îndeparteaza pe zi ce trece. omul învata si foloseste experientele pe care le acumuleaza. si a început: Pentru a avea succes ai nevoie sa sti numai trei lucruri. Nu în ultimul rând. Firma era în cadere liberasi. Grabit ca în fiecare zi.Aici trebuie sa ne miscam foarte repede pentru a face fata.Asadar un semninar de trei minute.ro Pagina 9 . zâmbind. clientii erau nemultumiti.

si a zâmbit din nou cu subînteles. cu atât functioneaza mai bine. sa ai o idee clara a obiectivelor pe care vrei sa le atingi în orice situatie. Contractul a fost semnat. Contractul nu ar fi fost semnat daca demonstratia nu ar fi avut un ingredient esential.Programare neuro-lingvistica În primul rând. Apoi a luat o coala de hârtie si a scris: . Sfârsitul seminarului. sa stii ce vrei. a spus el într-un târziu. sa fii mereu atent si sa observi cu acuitate ceea ce obti. a raspuns consultantul. Este prea simplu. Managerul a ramas perplex. sa ai flexibilitatea de a ajusta mereu ceea ce faci pâna când obtii ceea ce vrei.Acuitate . Si cu cât este mai simplu.. Pe lânga cele trei elemente - www. Un lucru important mai trabuie spus.Flexibilitate S-a ridicat a lipit coala de hârtie pe usa biroului si s-a asezat din nou. zâmbind iarasi în stilul lui caracteristic. Atât!..Obiective . În al treilea rând..andyszekely. pas cu pas. În al doilea rând.ro Pagina 10 . pentru a sti daca te apropii de obiectivul fixat.

vocala si verbala. Se completeaza unul pe altul – când unul se opreste. Totusi.andyszekely. atunci le poti alege si iti maresti capacitatea de a stabili relatii eficiente.Programare neuro-lingvistica cheie ale succesului. de exemplu în ceea ce priveste pozitia corpului si tonalitatea vocii. Asadar. patru elemente esentiale ale NLP sunt pilonii succesului: • Rapport • Obiective • Acuitate • Flexibilitate Esenta NLP consta în întelegerea. Când sunt în rapport oamenii se potrivesc. Aceste modele de comportament se desfasoara inconstient. Primul pilon: Rapportul A intra în rapport înseamna a genera o relatie în care doi oameni se înteleg bine. se aseamana unul cu altul. orice comunicare eficenta se bazeaza pe abilitatea de a intra in rapport. Concluzia lui surprinde 3 caracteristici esentiale în transmiterea mesajelor: vizuala. intr-o atmosfera de încredere reciproca. Rapport este fundamentul aplicarii oricarei tehnici NLP. www. Profesorul Albert Mehrabian de la Universitatea UCLA (California) a demonstrat prin studii facute în 1967 ca limbajul nonverbal are o importanta covârsitoare. daca le constientizezi. Tehnica rapport se bazeaza pe faptul ca în comunicare cuvintele au o pondere minora în transmiterea mesajelor.ro Pagina 11 . celalalt continua. aprofundarea si practicarea acestor abilitati pentru fiecare din actiunile pe care le întreprinzi pe drumul catre succes.

Apoi iesi din exercitiu si continua-ti ritualul de socializare obisnuit. aminteste-ti ca intodeauna poti gasi ceva de apreciat. Discutiile despre vreme. Chair daca nu esti de acord cu ce spune persoana din fata ta .Programare neuro-lingvistica Chiar daca nu sunt cifre absolute care sa se verifice în orice context. www. despre “starea natiunii”. 38% tonul vocii 7% cuvinte 55% limbajul corpului Dar cum se creeaza rapportul? Pentru a putea intra în rapport cu cineva trebuie sa gasesti mai întâi elementele de interes comun pe care le aveti. despre sport.andyszekely. Fixeaza-ti un termen limita (de exemplu 15 minute) si gaseste câte trei elemente comune pe care le ai cu un numar cât mai mare de persoane. studiul profesorului Mehrabian ofera o buna indicatie a ponderii limbajului nonverbal în comunicare. Un exercitiu simplu pentru a dezvolta aceasta abilitate îl poti face la o petrecere sau la o întâlnire de afceri în care nu cunosti dinainte participantii. Vei constata o mare usurinta în abordarea persoanelor pe care le-ai abordat în timpul exercitiului. în care au mari sanse sa gaseasca interese comune. De cele mai multe ori oamenii intra în contact pe teme generale si “sigure”. Vechea zicala româneasca “Cine se aseamana se aduna” îsi gaseste aici cea mai literala ilustrare.ro Pagina 12 . sunt câteva dintre supapele care elimina tensiunea initiala si favorizeaza intrarea în rapport.

strângerea buzelor. potrivesti ritmul vocii cu respiratia celeilalte persoane sau miscarile capului cu clipirea ochilor sai.ro Pagina 13 . În timp ce înveti mai multe despre NLP si astfel devii mai abil. • Tonul si ritmul vocii. poti potrivi: • respiratia – observa subtil diverdse moduri de respiratie si preia ritul respectiv. www. vei fi capabil sa folosesti “încrucisarile”. pozitia capului si a umerilor. • expresiile faciale – ridicatul sprâncenelor. ritmul vocii si celelalte elemente pe care le observi si sa spui ceea ce ai de spus în acelasi mod ca si partenerul tau de dialog.Programare neuro-lingvistica Ce ar fi daca ai aprecia si ai onora intensitatea sentimentelor? Nu este un lucru extraordinar sa exprimi emotii de diferite intensitati? Rapportul. • Miscarile repetate – cateodata este recomandat ca acestea sa nu se potriveasca exact – concentreaza-te asupra ritmului. De asemenea. tot ce ai de facut este sa preiei (asociezi) tonalitatea. De exemplu. Cele mai evidente modele de comportament care pot fi asociate sunt: • Pozitia corpului: întregul corp. ca intr-un dans reusit. alinierea si ghidajul creeaza o sincronizare placuta.andyszekely. Pentru a intra în rapport.

. sau cel putin stii care este în mod concret rezultatul final. bine.Nu vreau sa merg pe strada Sperantei si nici pe Solidaritatii.Bine. lucrurile par mult mai simple pentru amândoi. taximetristul se învârte în cerc pâna când clientul îsi limpezeste gândurile si se hotaraste unde vrea sa ajunga de fapt. Sa nu fie în Piata Centrala! .? Iata un exemplu: Un pasager se urca într-un taxi si soferul. îl întreaba: .andyszekely. www... un batrânel simpatic si binevoitor.! În viata de zi cu zi nu toate drumurile duc în “Piata Centrala”. condu si vedem noi unde ajungem. Om cu foarte multa experienta. sunt obosit si stresat.? . Apoi.OK! Unde vrei sa mergi atunci? .Stii ceva.. da-i drumul. A stabili cu exactitate rezultatul dorit este o borna importanta pe drumul catre succes..Programare neuro-lingvistica Al doilea Pilon: Stabilirea obiectivelor Cum abordezi o problema pe care urmeaza sa o rezolvi? Crezi ca îti va fi mai usor daca planifici modul de rezolvare.. bine dar unde vrei sa ajungi? .Bine.. .Unde vrei samergi? .ro Pagina 14 ..Nu stiu ...

Urmatorul sunet pe care l-au auzit a fost clinchenitul cheii care se rostogolea pe mozaicul treptelor. dupa program. urca scarile spre vestiar împreuna cu un coleg. În urmatoarele trei minute concentreaza-te sa nu te gândesti al un elefant roz. Sa facem un mic experiment.Programare neuro-lingvistica Atunci când îti stabilesti un obiectiv acesta trebuie sa fie specific si exprimat în termeni pozitivi. te rog sa raspunzi la urmatoarea întrebare: www.. Asa ca l-a întrebat pe colegul sau: . Usa beciului era încuiata.AI GRIJA SA nu SCAPI CHEIA! . pentru a încheia experimentul. pentru a ateriza în final în beci.ro Pagina 15 . Era întuneric si pe masura ce se apropiau de încapere si-a amintit ca usa era încuiata.Ai cu ce deschide usa? .andyszekely. Scopul este verificarea abilitatii tale de a evita sa te gâdesti la un el efant roz. ca doua fantome ratacite în miez de noapte. Acum. apoi printre balustrade. De aceea NLP foloseste conceptul de afirmatie pozitiva ca prim pas pentru stabilirea obiectivelor.. Nu te gândesti la un elefant roz? Buuuun! Un prieten de -al meu care este medic stomatolog mi -a povestit de curând o întâmplare hazlie: Într-o seara. Asa se face ca cei doi au traversat centru orasului în halate albe si pantofi albi.Da .

În consecinta.andyszekely. îi tra nzmite de fapt la nivel inconstient sa continue..!”. Marea majoritate a oamenilor. la fel ca în povestea colegului meu. se gândeste exact la ceea ce intra în aria lor de atentie. În plus. si de cele mai multe ori la finalul episodului acelasi parinte se simte îndreptatit sa îl “altoiasca” pe neastâmparat spunându-i “Ti-am spus ca o s-o patesti. în viata adulta se întâmpla exact la fel.. Ce sa mai spunem de un mesaj de genul “Ai sa CAZI.ro Pagina 16 . creierul are proprietatea naturala de a îndeparta negatiile si de a percepe în termeni pozitivi mesajele comunicate. Ne conditionam reciproc pentru mai mult sau mai putin succes în functie de modul cum folosim doua litere: “nu”. fa acest lucru în termeni pozitivi.. Un parinte care îi striga copilului “NU sari ca un bezmetic!”.. dar si pentru mesajele pe care le tranzmiti celorlalte creiere atunci când comunici. Când le propui celorlalti obiectivele. este un obiectiv gresit formulat. Este valabil pentru mesajele pe care le tranzmiti propriului creier.. Nu mai vreau sa fiu gras(a). Când îti propui un obiectiv. Vreau sa fiu suplu(a) este un obiectiv bine gândit. esti o exceptie.Programare neuro-lingvistica Ce culoare are elefantul? Loc pentru raspuns: ______________ Daca ai reusit sa NU raspunzi la aceasta întrebare. www. Daca n-ASCULTI ce-ti spun!” Evident. fa acest lucru în termeni pozitivi.. pentru a avea succes trebuie sa îi tranzmiti creierului mesaje formulate în termeni pozitivi.

Aceasta re-reprezentare a realitatii se numeste harta sau model despre lume.andyszekely.Programare neuro-lingvistica Afirmatia pozitiva este o tehnica foarte simpla si eficienta în programarea creierului pentru atingerea obiectivelor. Varianta pe care am preferat-o este aceea de sisitem senzorial pentru ca face referire directala simturi. moduri sau modalitati. Acestea sunt portile prin care percepem lumea în care traim. În NLP exista 5 sisteme senzoriale: Vizual Auditiv Kinestezic Gustativ Olfactiv Una dintre ideile de pornire este ca percepem realiatea prin intermediul sistemelor senzoriale si formam în creier o harta a ceea ce reprezinta de fapt realitatea. Pentru a cuantifica succesul. când analizam folosirea simturilor în comunicare. Ne reprezentam realiatea si experientele prin intermediul simturilor. cele 5 simturi se mai numesc sisteme reperezentationale. obiectivul tau mai trebuie sa fie si specific. Aceste denumiri se folosesc interschimbabil în NLP. Uneori. termenul NLP utilizat este acela de canale.ro Pagina 17 . Din fericire harta este suficient de apropiata de realitate pentru a ne putea orineta si a ne întelege unii cu ceilalti. De aceea. www.

Printre cele mai importante filtre ale gândirii se numera limbajul si sistemul de valori. Am folosit aceasta abilitate înca de când ne -am nascut. a sculta s a i simti ce se întâmpla de fapt cu tine si cu lumea din jurul tau. Copii mici au o acuitate senzoriala extraordinara. O persoana cu bratele încrucisate ar putea fi într-o www. Totusi. Ei nu înteleg toate cuvintele care li se spun. Ne folosim simturile în exterior pentru a percepe realitatea înconjuratoare. Parte din aceasta abilitate se pierde prin învatarea “bunelor maniere” si a convenientelor sociale. Al treilea pilon: Acuitatea senzoriala Acuitatea înseamna folosirea eficienta a simturilor: a privi. Stim ca atunci când cineva spune DA cu un anume ton. NLP te face constient de acuitatea senzoriala pentru a o putea folosi mai eficient. a dezvolta acuitatea nu înseamna a atribui semnificatii oricarui gest al partenerului de dialog. si intern pentru a “reprezenta” experienta pentru noi însine. dupa ce filtram stimulii din mediu.Programare neuro-lingvistica Conform NLP aceasta harta este construita cu ajutorul sistemelor senzoriale.ro Pagina 18 . o anumita expresie faciala si postura.andyszekely. dar înteleg tot ce li se comunica. Cu totii avem abilitatea de a percepe si înma gazina informatii despre lumea din jurul nostru. Termenul provine din cuvântul acutus (latina). ceea ce ni se tranzmite de fapt este NU. care înseamna “ascutit” sau “taios” si se refera la abilitatea de a face distinctii de finete.

poti ghici si poti întreba în ce stare se gas este interlocutorul. fericita. Comunicatorul de succes nu numai priveste. Mai mult o buna calibrare înseamna folosirea tuturor simturilor din partea celui care aplica tehnica. Pleiada de tehnici si abilitati de comunicare bazata strict pe limbajul nonverbal este apa de ploaie deca nu ia în considerare persoana în întregul sau. În mod concret înseamna observarea atenta a modului cum cealalta persoana îsi foloseste simturile.Programare neuro-lingvistica pozitie defensiva. precum si o buna perceptie a relatiei în ansamblu. simte. www. dar la fel de bine ar putea fi relaxata.ro Pagina 19 . În toate cazurile. nivelul de rapport în care te afli cu el determina succesul pe care îl obtii. El asculta. cum poti sti în ce stare se afla celalalt? În NLP tehnica folosita în acest scop se numeste calibrare. cum îti poti îmbunatati acuitatea senzoriala? Poti calibra. A calibra înseamna a recunoaste sta rea în care se afla interlocutorul pe baza semnalelor nonverbale. sau pur si simplu s-ar putea sa-i fie frig. analizeaza. Nu poti presupune ca o anumita pozitie a corpului înseamna acelasi lucru în orice situatie.andyszekely. Asadar. Si atunci.

care este observarea cheilor de acces ale ochilor. Spune-mi când ai aflat ca Nate ancheteaza furturile din fondurile de pensii! www. ilustreaza cum nu se poate mai bine aceasta realitate. În negocierile de afaceri. În jocul de poker. fara sa stie în mod constient cum procedeaza. el ia patru ostatici dintre proprii colegi pe care îi banuieste de înscenare si îi propune unui tir de întrebari. Roman foloseste una dintre cele mai spectaculoase tehnici de calibrare NLP. Iata demonstratia de calibrare: DR: Vreau sa te uiti în ochii mei. Exista situatii si mai dramatice.Programare neuro-lingvistica Aplicatii ale acestei abilitati se gasesc la tot pasul. Întregul film este o demonstratie a maiestriei în negocierea situatiilor de criza.ro Pagina 20 . Un film remarcabil care se numeste chiar “Negociatorul”. Jackson (Danny Roman) sa predea ostaticii cu care s-a baricadat într-o cladire administrativa. În cursul interogatorului. uite aici! (face semn cu degetele catre ochi). unii jucatori ramân la masa si aduna tot potul. Kevin Spacey (Chris Sabian) este negociatorul din partea politiei care încearca sa îl convinga pe Samuel L. Niebaum. Pentru a -si scapa pielea. Danny Roman este un politist onest caruia niste colegi corupti îi însceneaza o crima. cum ar fi negocierea pentru propria viata.andyszekely. diferentele în capacitatea de a calibra se masoara în cifre de 6 zerouri (în dolari).

ro Pagina 21 .. sa mor eu! Niebaum: Du-te dracului! Nici n-am clipit! DR: Nu era nevoie! Limbajul trupului spune tot! www.? DR: Ti-o citesc în ochi! Ochii nu pot minti!. adica manânci rahat! Hai sa mai încercam: care este emisiunea ta prefereta? Niebaum: Nu joc jocul asta tâmpit! DR: De ce ? Ti-e frica sa nu te prind cu minciuna? Când ai aflat ca Nate ancheteaza furturile? Niebaum: Tu mi-ai spus! Un alt ostatic : Minte. Exemplu: daca te întreb ce culoare îti place. Nu stiai ce fac? Asta facem noi.... Daca ochii se orienteaza în sus si spre dreapta.andyszekely. deci nu minti. activezi centrii creativitatii. si eu stiu asta! Niebaum: Zau?! Îmi citesti gandurile. politistii adevarati! Studiem mincinosii. dupa ce el a fost omorât (se uita în dreapta sus de doua-trei ori) DR: Minti! . iar ochii se orienteaza în sus si spre stânga..Programare neuro-lingvistica Niebaum: Am afalt de ancheta de la tine. neurofiziologii spun ca accesezi cortexul vizual..

înseamna ca persoana asculta ceva. De exemplu... o melodie preferata care este rememorata va induce miscarea ochilor în plan orizontal spre stânga (ca si când ai încerca sa te uiti la propria ureche).Programare neuro-lingvistica Un alt ostatic : E agitat! La ce te-ai fi asteptat? DR: Taci naibii din gura! Nu întelegi ce spun? Nu e vorba doar de ochi! Niebaum. Miscarea ochilor spre dreapta în acelasi plan presupune construirea de sunete. spre stânga persoanei. Este vorba despre o amintire auditiva. te scarpini în fund. În NLP cei doi au demonstrat dupa cercetari asidue ca modul de functionare al creierului poate fi observat cu cheile (indiciile) de accesare ale ochilor astfel: Când privirea este orientata în sus. Ceea ce se întâmpla în film ilustreaza cum nu se poate mai bine observatiile lui Grinder si Bandler. adica sunete care au mai fost auzite în trecut. stranuti. înseamna ca acceseaza amintiri vizuale. www. Sistemul e mai tare! Nu poti învinge sistemul! O ultima întrebare: Cine l-a omorât pe Nate? . În partea opusa. în sus spre dreapta. încrucisezi picioarele. indicatia este pentru crearea de constructii vizuale în creier. Daca ochii se îndreapta spre urechea stânga.ro Pagina 22 .andyszekely. De exemplu încerci sa modific melodia preferata si sa creezi una noua folosind sunete pe care le alegi. daca tusesti. totul te tradeaza! Poti sa te holbezi oricât la mine cu ochii aia de mort.

Este o tehnica de finete. orientarea ochilor indica accesarea senzatiilor tactile si a emotiilor. urmate de observarea miscarilor oculare. În partea opusa. www. Vc Ac Va Aa Ad K Vc – vizual construit Ac – Auditiv construit K – Kinestezic Va – vizual amintit Aa – Auditiv amintit Ad – Auditiv digital Folosirea calibrarii în comunicare presupune verificarea prin întrebari adresate persoanei din fata ta.andyszekely.Programare neuro-lingvistica Privirea orientata în jos si spre stânga indica un dialog interior care are loc în acel moment.ro Pagina 23 . dreapta jos. iar rezultatele sunt spectaculoase.

Notiunea se aplica atât la procesele mentale cât si la cele fizice. Atunci când practici cheile de accesare ale ochilor s-ar putea sa ai o viteza mai mica de observatie la început. s-ar putea ca pozitia ta sa nu fie cea potrivita. Daca nu esti în starea portivita sa îti amintesti ceva ce ai vazut zilele trecute. armoniei si integritatii individuale. Prin practica însa.Programare neuro-lingvistica Care este utilitatea acestei tehnici? În afara de “amanuntul” ca îti poti da seama ca o persoana spune adevarul sau nu. indiciile nu ofera neparat o descriere exacta. calibrarea ochilor nu este singurul lucru ce desemneaza acuitatea senzoriala. ajungi sa îti verifici presupunerile sau observatiile initiale cu alte indicii si ajungi la concluzii sigure. Nici o problema! În NLP tehnicile de calibrare sunt numeroase si folosite împreuna ofera informatii detaliate pentru succesul personal si pentru comunicare eficienta. tehnica observarii ochilor îti permite sa îti modific propriile stari.ro Pagina 24 . Luate separat. Privind acolo nu poti vizualiza informatia.. Te uiti cumva în dreapta jos si esti din ce în ce mai mâhnit(a) ca nu îti poti aminti. s-ar putea sa descoperi ca memoria îti “revine” cu rapiditate. www. Principiul de baza este sa dezvolti flexibilitatea pentru a deveni un comunicator mai bun si pentru a excela în ceea ce faci.andyszekely.. Daca vei privi în stânga sus. Al patrulea pilon: Flexibilitatea comportamentala Flexibilitatea se refera la gamna de posibilitati si optiuni de care dispune o perosana sau un sistem la un moment dat. Întregul sistem de comunicare verbala si nonverbala care este omul da indicii clare asupra sinceritatii. Dupa cum reiese si din exemplul din film.

pentru a nu raspunde reactiv sau haotic la problemele care apar. Adesea cheltuim bani pentru a obtine aceste stari din afara. este util sa ai cel putin o alternativa. flexibilitatea se poate trata ca un sir continuu de schimbari ale starilor în care te gasesti.andyszekely. Putini oameni daca ar avea de ales între bogatie si sanatate ar alege bogatia. cauza este probabil propria ta inflexibilitate.) Conform acestui principiu. dar de fapt sunt doar un mijloc pentru a obtine anumite stari. Daca deja este dovedit ca ceea ce faci nu functioneaza. O implicatie importanta a principiului flexibilitatii în comunicare este ca daca întâmpini rezistenta din partea interlocutorului. siguranta). sentimentul ca esti acceptat. când ai doua variante ai facut rost de o dilema.Programare neuro-lingvistica Este important sa ai mai multe optiuni înainte de a începe ceva. O stare este un fel de a te gasi la un moment dat. sentimentelor.ro Pagina 25 . emotiilor. nu are nici un rost sa te straduiesti sa îti demonstrezi acest lucru în continuare. Din perspectiva NLP. Unele stari sunt foarte apreciate de noi (fericire. Principiul afirma ca daca ceva nu functioneaza. (alte doua variante) înainte de a începe ceva. iar abia când ai trei variante poti sa simti ca esti liber sa alegi. (John Grinder afirma ca atunci când ai o singura varianta pentru a rezolva o problema esti ca un robot. Banii sunt adesea vazuti ca un scop în sine. www. o suma a gândurilor. atunci fa alceva. energiilor fizice si mentale. sanatate.

andyszekely. cel mai util lucru ar fi sa poti decide în ce stare vrei sa te gasesti pentru a fi eficient. Fa o comparatie între cele doua liste. Pune-le pe hârtie si pe acestea. Deci cum poti schimba starea? Începe prin a raspunde la o serie de întrebari: Ce stari induci în celelalte persoane în mod obisnuit? Ce stari te ajuta în munca ta? Care stari îti aduc deservicii? Cum recunosti în ce stare se gasesc cei din jurul tau? Poti sa treci rapid de la o stare la alta fara tulburari interioare si stress? Dupa ce ai gasit raspunsurile.Programare neuro-lingvistica Starea în care te gasesti este foarte importanta. În NLP a fi flezibil înseamna a avea abilitatea de a schimba starea în functie de necesitati. calitatea deciziilor. Îti afecteaza sanatatea. Apoi sa poti accesa acea stare dupa vointa. Mai gandeste-te la câteva stari care îti aduc deservicii si de care ai vrea sa scapi. Pune-le pe hârtie. alege câteva stari prin care daca le ai la dispozitie atunci când ai nevoie de ele îti pot mari sansele de succes. Ai vrea sa iei o decizie importanta când ai gripa si o temperatura de 40ºC? În consecinta. www. cât de bine înveti si cât de bine reusesti sa duci la îndeplinire o anumita sarcina.ro Pagina 26 .

frenezie.bucurie. cu exceptia numelui si a marcii. Capacitatea de a gestiona propriile stari în folos propriu se numeste managementul starilor resursaîn NLP.ro Pagina 27 . Era în www. ce simti când esti la volan si vezi un politist? Dar când auzi undeva în spate o sirena de politie si o voce în megafon îti spune sa tragi pe dreapta? Celelalte simturi au de asemenea influenta în accesarea diferitelor stari: Cu doi ani în urma lucram în birou si tocmai desfacusem o portocala.andyszekely. succes. libertate. De exemplu. Cele mai eficiente sunt cele care leaga produsul de o anumita stare emotionala. Sunetele si imaginile au capacitatea de a-si schimba starea. De exemplu majoritatea reclamelor la automobile nu spun mai nimic despre masina.Programare neuro-lingvistica Felicitari! Acum esti constinet de una dintre cele mai importante diferente dintre mediocritate si succes în viata ta. Ideea de pornire este ca starile noastre se schimba oricum în interactiunea cu mediul. Cumpara aceasta masina si vei cumpara aceasta stare. trebuie sa stii ce anume o declanseaza. Reclamele Tv sunt cu atât mai eficiente cu cât sunt repetate mai des. putere. Gândeste-te la reclamele de la televizor. Pentru a putea alege starea în care vrei sa te gasesti (a fi flexibil). Ceea ce fac este sa ofere un context în care asocieaza automobilul cu o anumita stare dorita: .

În NLP. mascota este un exemplu de ancora externa. uitându-ma la el. www. O anocra poate fi externa sau interna (creata în mintea ta). Unul dintre colegi a intrat sa vada ce mai fac si. De asemenea mai poate fi olfactiva. si a spus: “Aici miroase a Craciun!” Va mai amintiti poate anii de dinainte de 1989 când singurele ocazii în care puteam savura o portocala erau sarbatorile de iarna? Acea stare de bucurie copilareasca a sarbatorii pe care o citeam pe fata lui era declansata de mirosul de portocala. ca în povestea cu portocala.andyszekely. sau gustativa (un gust care evoca un anumit sentiment ori o amintire).Programare neuro-lingvistica timpul verii. În lumea sportului. auditiva sau kinestezica (o strângere de mâna sau o bataie pe umar). O ancora interna este ceea ce fac unii atleti când se pregatesc de cursa pentru a se transpune în starea specifica performatei. am vazut cum se schimba la fasa.ro Pagina 28 . orice stimul care duce la modificarea starii în care te gasesti poarta numele de ancora. altii îsi pun în gând o anumita “formula magica” uitându-se în dreapta jos (acceseaza starea emotionala). A zâmbit larg. O ancora poate fi vizuala. altii fac joc de glezna. Unii îsi freacalobul urechii. ca un copil.

ro Pagina 29 . pentru a nu fi nevoiti sa treaca prin filtrele gândirii fiecare stimul pe care îl gândesc. Rugbistii. A putea alege în mod constient mai multe ancore înseamna a îmbunatati calitatea vietii. Ancorarea este una dintre cele mai simple si elegante modalitati de schimbare a starii în NLP.andyszekely. Gâdeste-te la o situatie sau la un moment în care ti-ai dori sa te manifesti în mod diferit si sa te simti diferit (de exemplu o întâlnire cu cineva care te pune sub stress). curaj. sau orice alceva intuiesti ca ti-ar fi util). o stare pe care ti-ai dori sa o ai la dispozitie în situatia de la pasul 1 (poate fi încredere. iar unele sunt de-a dreptul nefolositoare si genereaza stari neplacute. alegem în mod co nstinet foarte putine dintre ancorele pe care le avem.Programare neuro-lingvistica Ritualurile sunt ancore. Gâdeste-te la un moment din trecutul tau când stii ca ai experimentat aceasta stare (alege o situatie în care starea a fost traita cu intensitate). în sensul ca oamenii au abilitatea de a lega sistemul de raspuns în mod automat. www. 2. Alege o anumitastare resursa dintre cele pe care le-ai experimentat dea lungul vietii. baschetbalistii sau jucatorii de fotbal american au tot felul de ritualuiri care le ancoreaza stari specifice diferitelor momente ale jocului. Ele se formeaza în mod aleator de-a lungul vietii. 3. În consecinta. Pentru a instala o ancora kinestezica trebuie sa parcurgi urmatorii pasi: 1. Ancorele sunt universale. Multe dintre ele sunt neutre. creativitate.

Pâna acum ai aflat care este cel mai bun mod prin care accesezi starea resursa si cât dureaza sa faci acest lucru. de la cap la coada. Alege un gest unic si discret care sa fie ancora pentru starea dorita (de exemplu o presiune scurta si intensa între degetul mare si aratatorul de la mâna stânga). Schimba starea – spune numarul de telefon al unui prieten în ordine inversa. Repeta de mai multe ori pasii 7 si 8 pentru a fixa ancora. Poti sa începi chiar sa simti aceleasi senzatii. aceleasi emotii care faceau parte din experienta ta. 9. (gestul trebuie safie identic). Când aceste emotii si senzatii retraite încep sa scada în intensitate. 5. ce vedeai si ce auzeai. Urmeaza ancorarea starii resursa: 7.andyszekely. Acum reacceseaza starea dorita si exact în momentul când atinge intensitatea maxima fa gestul pentru ancorare ales în pasul 4. 6. Faci acest lucru pentru a schimba starea.. aminteste-ti unde erai si ce faceai.. Aminteste-ti de momentele când ai experimentat starea resursa dorita si retraieste-le.Programare neuro-lingvistica 4.. 8. Retraieste experienta la intensitate maxima. spune cu voce tare care este numarul tau de telefon..ro Pagina 30 .. a reveni la situatia actuala.. www.

pentru a-l putea aplica în orice situatie. Pentru ancora kinestezica. procesul poate parea lung. De aceea. Când instalezi ancora trebuie sa declansezi gestul în momentul de intensitate maxima a starii traite. Pentru a folosi ancora cu beneficii maxime.Programare neuro-lingvistica Atunci când instalezi o ancora. tehnica ancorarii este folosita de mult de catre profesionisti. În lumea vânzatorilor. fii atent la urmatoarele detalii: Asocierea se pierde în timp daca nu este folosita. Ancora (gestul) trebuie sa fie unica pentru a nu amesteca starea resursa dorita cu alte stari ce ar putea fi asociate cu un gest comun. starea ancorata trebuie declansata din când în când pentru a ramâne functionala. De exemplu.ro Pagina 31 . Chiar daca este toiul verii. ei aprind focul în semineu. Înainte de a aplica ancora în viata de zi cu zi. Nu e lung! Poti lucra repede si intuitiv. Creierul face asocieri le necesare în ritm alert mai bine decât lucrând încet. a sta în cap pentru a accesa o stare de încredere poate fi o ancora eficienta. macina cafea proaspata si prajesc pâine exact în monetele când clientii trebuie sa soseaca. Un “truc” al agentilor imobiliari consta în a pregati casa pe care urmeazasa o vânda ca si cum ar fi un leagan al fericirii familiale. gândeste-te care este situatia potrivita si care este momentul cel mai bun pentru a declansa starea resursa pe care o doresti. www. gestul trebuie sa fie discret. dar nepotrivita.andyszekely.

pentru ca ele nu fac alceva decât sa declanseze stari. ci si abilitati. te adaptezi la conditiile de mediu pentru a-ti putea atinge scopul. www. pentru a obtine repid tot atâtea rezultate concrete. Privind în ansamblu. . Tom Hopkins. liderul formatorilor în profesia de vânzator în SUA afirma: “Marii vânzatori.andyszekely. împreuna cu stapânirea tehnicilor si proceselor ce le însotesc.Programare neuro-lingvistica Amestecul acesta de ancore da rezultate întodeauna. practica NLP înseamna întelegere si mai ales integrarea (trairea) acestor principii.. pur si simplu executa foarte bine elementele fundamentale” A executa foarte bine elementele fundamentale înseamna nu numai pricipii. ca si marii sportivi. NLP dispune de sute de tehnici usor de învatat. Modul cum îti controlezi starile si implicit flexibilitatea de care dispui sunt un mare atu pentru succes. Când esti flexibil..ro Pagina 32 .

ce alceva este libertatea.. Si tocmai prin faptul ca le citesti. Mai sunt si altele. daca nu sansa de a decide singur pentru tine însuti?! Mai cred în unicitatea si frumusetea interioara a fiecarui om si în libertatea fiecaruia de a-si fauri propriul destin. Eu am ales calea succesului cu ajutorul unor instrumente de dezvoltare personala cum este NLP. care citesti acum aceste rânduri. Poate ca unele dintre ele ti se potrivesc mai bine tie. ai putearea cea mai de pret: puterea de a alege..andyszekely. De fapt. Mizeria este optionala! Succesul la fel.ro Pagina 33 . Si asta este extraordinar! www.Programare neuro-lingvistica Epilog Am scris aceste rânduri pornind de la credinta ca fiecare dintre noi are puterea extraordinara de a alege cum sa îsi traiasca viata.