Corupţia în vămi

4. 3. Prezentarea faptelor Justificarea alegerii Selecţie de articole din presa online Selecţie de imagini . 2.Sumar: 1.

Acestia au fost aduşi la Bucureşti cu doua elicoptere dar si cu microbuze. actiunea DGA-ului efectuată simultan în vamile Naidas. toate buletinele de stiri au prezentat pe larg. ceilalti sase fiind lasati liber . In urma unui flagrant desfaşurat în aproximativ şapte luni. au fost reţinute in total 97 de persoane implicate în luarea de mită şi traficul de ţigări. Deta şi Foieni. Moraviţa.1. Curtea de Apel Bucuresti a arestat 91 din cei 97 de vamesi si politisti de frontiera retinuti pentru luare de mita si favorizarea traficului de tigari in vamile din Timis si Caras-Severin. Prezentarea faptului În data de 8 februarie 2011.

sunt foarte curioasa să vad ce se schimbă in sistem dupa aceste arestări. Dezbaterile privind momentul arestarii.2. Am ales acest subiect pentru că mi s-a părut important. Deoarece s-a demonstrat in intreg sistemul este corupt. Justificarea alegerii Pe plan intern. arestarea vameşilor este evenimentul săptămânii si cel mai mediatizat subiect al presei. . si accepta mita ca pe ceva din normalul unei zile de muncă. interesele politice din spatele acestei acţiuni în masă dar şi politicul implicat în acest sistem de corupţie a fost „deliciul” oamenilor de media. de ce să nu recunosc. vreau să văd ce decizii care să aducă schimbarea poate pronunţa un alt sistem din România. de interes national şi. sistemul judiciar. la fel de corupt ca şi cel vamal.

procurorii au propus arestarea preventiva a sapte politisti. si ultimul dosar privind retinutii pentru fapte de coruptie la vamile din vestul tarii. Directia Nationala Anticoruptie a retinut. 97 de persoane implicate in fapte de coruptie la vamile din vestul tarii. Dintre acestia. 67 sunt de la vamile Moravita. Anterior. Ana Cumpanasoiu si Claudiu Daniel Cancescu. Deciziile Curtii de Apel Bucuresti nu sunt definitive. . 19:30 Moravita: Ultimii 15 vamesi si politisti de la Punctul de Trecere a Frontierei Moravita din cei 45 retinuti de procurori au primit mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile. Deta si Foeni si 30 de la PTF Naidas. Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea si in cazul celorlalti 30. au fost arestati preventiv pentru 29 de zile Gheorghe Catalin Dorobantu.3. Toti sunt acuzati de luare de mita in forma continuata si aderare la un grup infractional organizat. Alte cinci persoane sunt cercetate in stare de libertate in dosarul privind fapte de coruptie la Vama Moravita. Moravita. judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au arestat. recursurile celor arestati preventiv si ale procurorilor urmand sa fie judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Marin Petruta Horatiu. In acest ultim lot. Totodata. cu interdictie de a parasi tara pe perioada cercetarilor. instanta a dispus pentru sase dintre cei 97 retinuti lasarea in libertate cu interdictie de a parasi tara pe perioada cercetarilor. precum si persoane suspectate de trafic de tigari. Cristian Ghita Burdan si Teodor Badiu au fost lasati liberi. vamesi si persoane suspectate de trafic de tigari. incepand de miercuri. Din cele 97 de persoane retinute. instanta a emis mandate de arestare pentru cinci dintre acestia. ceilalti sase fiind lasati liberi Instanta Curtii de Apel Bucuresti a judecatat. in total. Dan Sava. 91 de vamesi si politisti de frontiera de la vamile Naidas. joi. ceilalti doi primind interdictie de a parasi tara. Deta si Foeni. Astfel. In urma audierilor. Selecţie de articole Articolul I Curtea de Apel Bucuresti a arestat 91 din cei 97 de vamesi si politisti de frontiera retinuti pentru luare de mita si favorizarea traficului de tigari in vamile din Timis si CarasSeverin.

Toate miscarile erau posibile numai dupa ce. Aurel Anea si alti 58 de vamesi si politisti de frontiera de la PTF Siret au fost arestati preventiv pentru 29 de zile de Curtea de Apel Bucuresti. si alti 14 vamesi si politisti de frontiera vor ramane in arest. Vamesul lua banii si se prefacea ca isi face meseria. chiar dupa ce s-a dat sentinta. insa tot acolo punea si mita. In inregistrarile realizate de agentii DNA sub acoperire. Avocatii celor arestati aseara au facut deja recurs. unul dintre inculpati a lesinat. Aurel Anea. Ei sunt acuzati de luare de mita in forma continuata si constituire de grup infractional organizat. 75 de vamesi si politisti de frontiera din vamile Moravita (Timis) si Naidas (CarasSeverin) au fost retinuti in urma audierilor de marti.Cu o ora inainte de miezul noptii. A treia strategie se aplica doar daca traficul era facut de femei. Naidas: Curtea de Apel Bucuresti a dispus. In 4 februarie. Siret: Fostul sef al PTF Siret. Medicii de la SMURD i-au acordat repede ingrijiri si omul si-a revenit. Nu a fost dus la spital. Acestea puneau mita direct in geanta pe care o deschideau pentru ca angajatul statului sa o verifice. . Metode prin care vamesii faceau bani Prima si cea mai folosita era aceea in care traficantul de tigari oprea masina. cu interdictia de a parasi tara. Un alt vames a fost lasat liber. O alta metoda era aceea in care contrabandistul punea banii pentru lucratorul vamal sub scaunul din dreapta. arestarea preventiva pentru inca 14 vamesi si politisti de frontiera de la PTF Naidas. miercuri seara. De asemenea. printre care se afla si seful Vamii. ridica portbagajul pentru control. Instanta suprema a respins. fiind implicati in contrabanda cu tigari. Ei se adauga astfel celorlalti 15 vamesi si politisti de la PTF Naidas. astfel incat orice fel de controale facute de institutiile statului ar fi fost semnalate". spun procurorii. Toti cei 59 de arestati au facut recurs impotriva deciziei Curtii de Apel Bucuresti. sotia prim-procurorului Parchetului Judecatoriei Oravita. ci in celula. arestati. contestatiile lor la decizia Curtii de Apel Bucuresti. una dintre persoanele arestate preventiv la Vama Naidas este vamesul Camelia Mihaila. sefii de tura "primeau confirmarea ca intreaga zona este supravegheata. la fel ca si colegii sai pe numele carora au fost emise aseara mandate de arestare preventiva. colegii acesteia spuneau despre Camelia Mihaila ca sotul i-a interzis categoric sa ia mita. miercuri.

Uneori incasarile erau impresionante. Unii dintre vamesi riscau enorm. coruptia a functionat perfect. In 2010.stirileprotv. ca un ceas elvetian. Nici nu aveau cum. la randul lor. la doar 371. scenele au fost inregistrate de camerele de supraveghere instalate acolo pentru a vedea daca angajatii iau mita.307. ca sa nu apara garda financiara. toata tura isi umplea buzunarele. Si totusi cum erau distribuiti banii in natura? Cei care asigurau paza in perimetrul vamii primeau cel mai putin. sumele cerute drept spaga se pastrau. Politista de frontiera a spus ca avea datorii mari.000 de euro. Cu 50 de euro baxul sau 5 euro cartusul. de cel putin 50.ro . Anchetatorii presupun ca sume importante ajungeau mai sus la sefii de zone sau de regiune. www. valoarea confiscarilor a scazut dramatic de la 1. Ar fi vorba. zeci de mii de euro politicienilor sau sefilor de institutii care i-au propus in functii.Ba mai mult. Ei luau de fapt mita de la contrabandisti sau turisti. Dovada ca inculpatii au reusit sa se miste stau si datele oficiale ale Politei de Frontiera. Colegii n-au reclamat-o. cu bune si cu rele. se purtau ca o mare familie. spun anchetatorii. Si totusi. De exemplu. Au trecut peste asta. O politista de frontiera a fugit cu toata spaga adunata intr-o tura si n-a mai adus banii inapoi. o masina de frontiera a asigurat protectia unui transport de tigari de contrabanda pana la destinatie.. sumele cele mai mari le obtineau sefii de tura care organizau lucrul si care decideau practic cine are acces la miere si cine nu. De altfel. Intr-una dintre tonete o politista de frontiera a facut amor cu un coleg.. Practic. In schimb. Urmau angajatii din tonete. Din pacate pentru ei. in toti acesti 20 de ani si toata lumea a fost multumita. Acestia ar fi putut trimite.496 lei.504 lei. anchetatorii au interceptari din care rezulta ca suspectii erau anuntati chiar de la Bucuresti de eventuale controale interne.

Deciziile Curţii de Apel Bucureşti nu sunt definitive. Ceilalţi şase au fost lăsaţi în libertate. procurorii au propus arestarea preventivă a şapte poliţişti. susţin magistraţii.ro . În acest ultim lot. Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a judecat. Motivarea deciziei de arestare Curtea de Apel Bucureşti a emis mandate de arestare pentru 29 de zile în cazul a 91 din cei 97 de vameşi şi poliţişti de frontieră reţinuţi pentru luare de mită şi favorizarea traficului de ţigări în vămile din Timiş şi Caraş-Severin.Articolul II 91 de vameşi şi poliţişti arestaţi preventiv. Din cele 97 de persoane reţinute. joi. în total. Magistraţii şi-au motivat şi decizia de arestare. recursurile celor arestaţi preventiv şi ale procurorilor urmând să fie judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Deta şi Foeni şi 30 de la PTF Naidăş. www. Astfel. politiştii de frontieră şi vameşii reprezintă un pericol social pentru că nu-i mai controlau pe contrabandişti la punctul de trecere a frontierei. 97 de persoane implicate în fapte de corupţie la vămile din vestul ţării. 67 sunt de la vămile Moraviţa. vameşi şi persoane suspectate de trafic de ţigări. În opinia lor. în cazul primelor mandate emise. traficanţii puteau introduce în ţară chiar droguri sau arme.tvr1. ultimul dosar privind reţinuţii pentru fapte de corupţie la vămile din vestul ţării. Direcţia Naţională Anticorupţie a reţinut. cu interdicţia de a părăsi ţara.

scrie Radu Tudor în Jurnalul Naţional. cu datoriile din bănci şi explozia preţurilor.agerpres. bolnavi şi revoltaţi vor avea ce să toace până în noiembrie 2012. din data de 10 feb 2011 . cu filmări din unghiuri favorabile. Şi ei trebuie să răspundă în faţa legii. După o perioadă atât de lungă. mulţi poliţişti de frontieră sunt corupţi. actualul regim s-a hârjonit prin vămi şi frontiere cu băieţii buni. politicieni de marcă ai opoziţiei şi tot ce poate reprezenta o ţintă pentru actuala putere vor fi răscoliţi. la sacoşă. care l-a adus în sapă de lemn. Şi mintea de pe urmă. În campania de reţineri şi arestări de zilele acestea sunt însă două probleme uriaşe: de ce au fost lăsate aceste filiere să funcţioneze atât timp şi în beneficiul cui. Da. generatori de sume imense. Al lor va fi adevărul.Articolul III Timp de mai bine de şase ani. şi-au reevaluat averea din 'vânzări anterioare'. cu locurile de muncă şi spitalele. www. S-au bucurat. Se spune că în acelaşi CSAT s-a dat ordin de pregătire a dosarelor marilor privatizări din ultimii 15 ani. Ca să uitaţi de problemele cu pensiile şi salariile. ni se pregăteşte ceva. Bine manipulat. Vinovaţi vor fi alţii. oameni de afaceri înstăriţi. cu elicoptere. în euro.ro (preluare Jurnalul Naţional). uitând până la alegeri şi mai ales în preajma lor de puterea actuală. Aud că cei sărăciţi. românul sărac va înjura privatizarea şi privatizaţii. incompetentă şi coruptă. Figuri cunoscute. Cu mandate. documente şi înregistrări ambientale. în care negrişorii mititei numiţi în funcţie au asigurat fluxul uriaş de cash dinspre punctele vamale spre vârfurile puterii. a venit vremea sacrificării lor. au încasat. Da. mulţi vameşi sunt corupţi. Fericiţi cei care vor rezista mizeriei ce va urma.

a afirmat Morar. adică de la DGA din MAI care a sesizat procurorii DNA pentru soluţionare competentă".) Pun întrebarea: presupunând că am fi aderat la Schengen ce am fi făcut cu acest dosar? Noi oricum trebuia să-l instrumentăm şi acesta a fost calendarul procurorilor pe care l-au stabilit ei. chiar pe cele care sunt acum investigate. (. Este vorba de luni bune. care s-au făcut în luni şi luni de zile. Sunt la DNA din 2008. a explicat el. de activităţi procedurale făcute cu sprijinul judecătorilor. procurorul-şef al DNA a susţinut că. Despre posibile presiuni sau frâne din partea unor organe politice naţionale sau locale. Daniel Morar. 2007.. a declarat. investigatori sub acoperire. Ce pot să vă spun este că toată această investigaţie a pornit de la un organ judiciar. Întrebat despre declaraţia şefului statului potrivit căreia a existat un raport de la un serviciu de informaţii privind averile vameşilor şi printr-o decizie a CSAT s-a ajuns la o acţiune de amploare. Daniel Morar a spus că nu au existat. multe răspunsuri le vor da cercetările ulterioare. la TVR. Este o pură coincidenţă". 10 feb 2011 . În legătură cu cât de "sus va merge investigaţia". nu putem să gândim că o acţiune de o asemenea amploare a fost pusă la cale pe şest într-o lună sau în două.ro . joi seara. "Dosarele acestea sunt în lucru la procurori de ani buni şi dosare pe vămi. procurorulşef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. www. Daniel Morar a precizat că un dosar de o asemenea anvergură nu are la bază o sesizare dintr-o singură sursă.Articolul IV Acţiunea privind corupţia din vămi este investigaţie strict judiciară şi nu are legătură nici cu agenda României de aderare la Schengen şi nici cu diferite interese politice aşa cum se speculează. "Indiferent ce se crede..agerpres. doar că mersul dosarului este mai greu. pentru că această acţiune a fost foarte bine securizată din punct de vedere al scurgerilor de informaţii. deşi presa scrie şi speculează.

ADI PICLISAN / MEDIAFAX FOTO . Selecţie imagini Lucratori vamali si politisti de frontiera. Zece politisti de frontiera si vamesi de la Vama Stamora Moravita suspectati de luare de mita si inlesnire a traficului de tigari au fost urcati intr-un elicopter al MAI care a decolat spre Bucuresti. sunt adusi la Bucuresti cu un elicopter.4. marti. alti cinci urmand sa fie dusi in Capitala cu un alt elicopter. 8 februarie 2011. unde acestia vor fi audiati. luati din vama Stamora Moravita.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful