P. 1
Ere Geologice

Ere Geologice

|Views: 265|Likes:

More info:

Published by: Alexandra Ioana Scripcaru on Apr 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/31/2015

pdf

text

original

Clasa a IX a E Scripcaru Alexandra Ioana Rimbu Elena Daniela

Ere Geologice

Arhaic
Arhaic-ul impreuna cu Hadean-ul si Proterozoic-ul fac parte din Precamprian.

Durata acestei ere este cuprinsa intre 3800 si 2500miliarde Pozitia oceanelor si a continentelor

de ani.

Pe de alt parte în timpul erei Arhaic crusta P mântului se r cise destul de mult astfel încât încep s se formeze roci i platouri contine ntale. 

fotografia al turat reprezint o reconstituire artistic a rmului arhaic.  în prim plan sunt reprezentate stromatolite, colonii de bacterii fotosintetice care au fost g site în stare fosil în rocile de vârsta Arhaic Inferior din Africa de Sud i vestul Australiei.  stromatolitele devin din ce în ce mai des întâlnite în timpul Arhaicului i intr în declin în timpul Paleozoicului. 

absen a fosilelor organismelor cu cochilie i raritatea datelor paleomagnetice demne de încredere fac dificil realizarea unei h r i paleogeografice a Precambrianului; cu ajutorul datelor disponibile s-a putut realiza o hart ce prezint pozi ia continentelor acum 650 milioane de ani.

America de Nord s-a îndreptat spre sud-vest. temperaturile din timpul Precambrianului Superior sunt sc zute. Australia.  pân la sfâr itul Precambrianului. Precambrianul Superior este interesant având în vedere c în acest interval actualele continente formau un mare supercontinent.  fragmentarea Rodiniei s-a produs acum 750 milioane de ani.1 miliarde de ani s-a format supercontinentul Rodinia. dar se presupune c America de Nord era situat în centrul acestui supercontinent. cele trei continente s -au unit.  dimensiunea i configura ia sa nu se cunoa te.  acum 1. compus din partea central nordic a Africii. iar P mântul se afla într -o important perioad glaciar . iar partea de vest era lânga Australia i Antarctica.cratonul Congo. dând na tere unui nou supercontinent Pangaea. Partea nordic a Rodiniei. iar dovezi ale glacia iunii se cunosc aproape pe toate continentele. totu i. Arabia i fragmente continentale ce fac parte din China actual s-au indreptat spre Polul Nord. între aceste dou p r i ale Rodiniei se g sea un al treilea continent . alcatuit din Antarctica. India. . prin deschiderea Oceanului Panthalasa. adic spre Polul Sud.în ce prive te clima.  .  Estul a Americii de Nord era adiacent vestul Americii de Sud.  evenimentul orogenetic asociat acestei coliziuni poart numele de orogeneza Panafrican .

. amoniac i alte gaze care sunt toxice pentru majoritatea formelor de via de ast zi. organismele au trait numai in mediul acvatic. formate in acest timp. Specii vegetale si animale Specii atribuite unor grupe identificate Sea pen Thaumaptilon Vierme Aysheaia Arthropod Sidneyia Chordate Pikaia Annelid Canadia Spongier Choia Priapulid Ottoia Crab Canadapsis Crab Perspicaris Crab Waptia Arthropod Leanchoilia Hallucigenia Existenta vietii spre sfarsitul erei arhaice ar putea fi dedusa dupa prezenta sisturilor grafitoase. in acest timp.Compozitia ae ¡ ¡   i ¢ Atmos e a e a foarte diferit fa de cea pe care o respir m noi ac m. Aceasta mare unitate stratigrafica se crede ca a durat aproximativ 1. de la inceputurile vietii pana in urma cu 600 de milioane de ani. în acea perioada era o atmosfera reduc toare alcatuit din metan.6 miliarde de ani. cand incepe era paleozoica.

In acest timp. numita infracambrian. deoarece aceste formatiuni au fost uneori profund metamorfozate (transformate in sisturi cristalofiliene). deci. meduzelor. Sunt impresiuni de stramosi ai coralilor. separandu-se apoi in plante si animale. A fost identificata o statiune fosilifera foarte bogata in tipare de animale infracambriene la Ediacra in sudul Australiei. reprezentanti ai tuturor increngaturilor de nevertebrate. In formatiunile precambriene este greu sa se afle urme de viata. S-a trecut de la arhiplast la talul unicelular. viermilor si stelelor-de-mare. Raspandirea organismelor in precambrian. formele de viata animala au evoluat pana la artropode si moluste. din zona litorala inspre largul oceanelor. apoi la cel pluricelular. s a facut incet. au aparut.Viata a aparut prin formele procariote. . Evolutia animalelor a fost mai rapida si s-a produs spre sfarsitul precambrianului. heterotrofe si autotrofe. la aceasta contribuind si curentii marini. Vechimea impresiunilor animale din aceasta statiune este de aproximativ 680 de milioane de ani. apoi eucariote. Evolutia organismelor vegetale in mediul acvatic precambrian a fost lenta. intr -o perioada de cateva sute de milioan e de ani.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->