Langkah pertama Senaraikan semua subjek yang anda ambil.

Tuliskan gred yang biasa diperolehi atau gred yang diperolehi pada peperiksaan lalu. Tuliskan juga gred yang ingin diperolehi (gred matlamat) dalam peperiksaan sebenar nanti.

. mulakan dengan belajar subjeksubjek lemah ini. Subjek-subjek ini perlu diberi keutamaan untuk dipelajari semula dan diulangkaji.Langkah kedua Kenalpasti mana-mana subjek yang yang gred sekarang dan gred matlamat agak jauh berbeza jaraknya. Jadi. jika mahu bermula.

Langkah ketiga Untuk subjek-subjek yang perlu diberi keutamaan ini. Jadi keyakinan diri akan jadi tinggi sedikit. senaraikan pula semua topik-topiknya. Kemudian kenal pasti topik mana yang dirasakan paling lemah. Apabila kita mulakan dengan topik yang paling pendek. Ia membuat proses pembelajaran menjadi lebih mudah. Langkah keempat Antara senarai topik paling lemah ini. . ia kelihatan seperti yang paling senang. pilih topik yang paling pendek dahulu untuk dikuasai.

Seperti yang saya terangkan tadi. . Jadi. apabila ada masa terluang dan ketika minda dan fizikal masih cergas. Ini akan membuat pelajar ini rasa letih dan penat semasa mahu mula belajar subjek yang lemah itu. Jika ada dua subjek yang ingin dipelajari. pelajar suka belajar subjek yang mereka boleh skor dahulu berbanding subjek lain. Begini. kali ini. belajar subjek yang anda lemah dulu.Langkah kelima Belajar topik-topik itu semasa anda paling aktif dan bertenaga. belajar subjek yang dirasakan lemah tadi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful