P. 1
RADU

RADU

|Views: 15|Likes:
Published by ionutz172007

More info:

Published by: ionutz172007 on Apr 29, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/29/2011

pdf

text

original

ROMÂNĂ Acest citat atrage atenţia asupra faptului că, indiferent de epoca, de familia sau societatea din care provine

, copilul îşi trăieşte această perioadă semnificativă din viaţă în acelaşi fel ca oricare alt copil. Fiecare copil este preocupat de jocuri, de farse, de bucuriile mărunte după care tânjim apoi viaţa întreagă. De asemenea, autorul trage o concluzie la sfârşitul întâmplărilor relatate, apreciind copilăria personală, nu ca pe ceva unic, ci ca o experienţă egală cu a tuturor copiilor. Iar concluzia sa, nu lasă loc de argumente contradictorii „măcar să zică cine ce-a zice”. Comentariul strofei Conţinutul poeziei, pe deplin dezvoltă titlul semnificativ al poeziei „Mulţumire” de Ioan Alexandru. Ca şi celelalte strofe, cea de-a patra, prin enumerarea unor fiinţe vii „crini şi pelicani” etc., a unor termeni care ţin de viaţa sufletească a omului „amintiri”, „ziua de-nmormântare” etc., scoate în evidenţă recunoştinţa poetului, care se exprimă la persoana întâi. El recurge la imagini vizuale „zăpezi”, „fluturi” etc., precum şi la enumeraţie. În ultimul rând, poezia pare a fi asemenea unei rugăciuni, astfel că poetul, printr-un monolog, nu cere răspuns, ci doar îşi exprimă sentimentele. ENGLEZĂ Dear John,

I was very happy about your letter. You told me about your weekends and asked about I. First, in weekend, I usually wake up around 9. I sleep much because I work hard in week. Then I drink coffee with my wife and talk about the children. Sometimes I help my wife to cook or go shopping. Two, I visit my grandchildren and we go out to play with the dog. I am tired because I run long with the grandchildren and with the dog. In summer we go to eat ice cream and go home after.

1

După aceea beau cafea cu soţia mea şi vorbim despre copii. Câteodată citesc ziarul. Vara mergem să mâncăm îngheţată şi după aceea mergem acasă. Câteodată o ajut pe soţia mea să gătească sau merg la cumpărături. Şi anume. După weekend sunt fericit pentru că am petrecut timp cu familia mea. I like watch football. Traducerea de la scrisoarea ce-am scris-o! Dragă John. Sunt obosit pentru că alerg mult cu nepoţii şi cu câinele. personalitatea ta şi perspectiva ta despre viaţă pot fi la fel de importante pentru bunăstarea ta ca mişcarea şi mâncatul corect. Textul lung de tradus Obezitatea şi fumatul pot fi cele mai evidente cauze ale bolilor din această ţară. 2 . dar factorii fizici nu explică totul. Mi-ai spus despre weekend-urile tale şi m-ai întrebat de ale mele.In evening I watch TV and eat something sweet cooked of my wife. care poate duce oamenii la riscul apariţiei unor boli mentale cum ar fi depresia. Am fost foarte fericit că mi-ai scris. Dorm mult deoarece lucrez din greu în timpul săptămânii. dar de asemenea poate cauza moarte timpurie şi poate pricinui oamenilor indispoziţie fizică. începând de la banala răceală la boli cardiace şi tulburarea imunităţii. În primul rând. O ştiinţă întreagă a crescut în jurul riscurilor unei gândiri negativiste (asemenea în ce priveşte puterea gândirii pozitive) şi ultimele descoperiri confirmă că perspectiva pesimistă nu doar aprinde neliniştea. psihicul tău. eu de obicei mă trezesc la 9. În al doilea rând. Seara mă uit la televizor şi mănânc ceva dulce făcut de soţia mea. îmi vizitez nepoţii şi mergem să ne jucăm cu câinele. After the weekend I am happy because I spend time with my family. Sometimes I read newspaper. cu economia lumii rostogolindu-se spre depresie. Îmi place să mă uit la fotbal. este un timp potrivit să aluneci şi tu într-unul. Şi mai ales în aceste zile.

Ceea ce poate fi o veste bună pentru guru motivaţionali. pe de altă parte. care implică recunoaşterea că în marea schemă a vieţii.” Aceasta l-a îndemnat să lanseze aria psihologiei pozitive. „optimismul sănătos înseamnă să fii în legătură cu realitatea” spune Tal Ben-Shahar. este perspectiva (P).” Ben-Shahar. Ben-Shahar foloseşte trei exerciţii optimaliste. Îşi reaminteşte sieşi că nu fiecare lectură poate fi învingătoarea premiului Nobel. pe care le numeşte PRP. chiar dacă nu e cazul) şi totul este bun şi minunat. unele vor fi mai puţin eficace decât altele. anxietate sau mânie. Dar e nevoie de efort. „Cu siguranţă nu înseamnă că eşti de modă veche (Pollyanna=cineva care vede doar partea bună a lucrurilor. cu un pahar perpetuu pe jumătate plin. o prelegere nu contează cu adevărat. el a discutat că psihologii trebuie să ajute 3 . cercetătorii Universităţii din Pittsburgh au descoperit că femeile optimiste au trăit mai mult decât cele severe. cu o adresă inovatoare la Asociaţia Psihologică Americană în 1998. spune că se simţea mândru ori de câte ori a ajutat pacienţi depresivi să scape de tristeţe. De-a lungul ultimelor opt ani de studii. Următorul ar fi reconstrucţia (R). dar ce se întâmplă cu noi care nu suntem mereu atât de vioi? Suntem predestinaţi la boală sau eşecului? Sau e posibil să stăpânim principiile pozitivismului în acelaşi mod în care am putea învăţa un hobby nou sau să urmăm o reţetă? Răspunsul de la experţi pare să fie da. un profesot de la harvard care a ţinut cursul cel mai poular din universitate. din 2002 până în 2008. care este autorul cărţii „Mai fericit” (2007) şi a unei cărţi noi. Să vezi partea bună nu este uşor. Martin Seligman. Psihologia Pozitivă. Ca medic psiholog. care conduce Centrul Psihologic Pozitiv la Universitatea din Pennsylvania. „Am crezut că va deveni o persoană fericită” spune el. Dar aceasta e exact acel gen de veselie înşelător pe care psihologii pozitivişti nu îl recomandă. este asociat cu o viaţă mai fericită şi mai lungă. ci cei care fac ca cele mai bune lucruri să se întâmple.Optimismul. după o prelegere nereuşită – îşi acordă permisiunea (P) de a fi om. Analizează prelegerea firavă şi învaţă lecţii pentru viitor despre ce funcţionează şi ce nu. Să fii optimist nu înseamnă să înlături emoţiile triste sau dureroase. descrie optimiştii realişti ca „optimalişti” – nu cei care cred că toate lucrurile care se întâmplă sunt spre binele nostru. 2009). Ce am obţinut era o persoană goală. Majoritatea oamenilor ar defini optimismul ca fiind etern plin de speranţă. fericit la nesfârşit. Când este dezamăgit – exemplu. În final. „Dar nu a devenit niciodată. În loc să se concentreze doar spre îndreptarea defectelor şi să înlăture suferinţa. „Urmărirea Perfectului” (aprilie. În viaţa lui însuşi.

spune Seligman. 4 . Ideea este să înveţi pacienţii să-şi împuternicească puterile decât să le îmbunătăţeşti pur şi simplu slăbiciunile. „Nu este îndeajuns să cureţi buruienile şi păduricile”. trebuie să plantezi un trandafir”. „Dacă crei trandafiri.pacienţii în sprijinirea unei sănătăţi mentale bune prin metode constructive.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->