14 • Jobb

KARRIÄR JOBB

CITY • MÅNDAG 21 MARS 2011

EN TREND I TIDEN
tecken på att den sociala medvetenheten är en trend i tiden: 1 De senaste åren har företagens ekonomiska bidrag till välgörenhet nästan fördubblats. 2 Att kanal 5:s program ”Den hemliga miljonären”, om baddräktsmiljonären som vill göra gott hade nära en halv miljon tittare första programmet. 3 Att antalet unga som vill arbeta som volontärer ökar stadigt (Volontärbyrån har just nu över 25 000 volontärer, de flesta unga).

3

DE FÖRELÄSER
Några av de sociala entreprenörer som kommer att föreläsa på kursen är: G Sara Wallén, grundare av företaget ”Mjuka flytten”, som handlar om hur man kan underlätta för barn som måste flytta ofta. Sara är själv diplomatbarn och har egen erfarenhet av identitetsproblem som drabbar barn som flyttar mycket. G Maja Frankel, som med företaget ”Framtidsboxen” hjälper unga och politiker att förbättra sin kommun. G Josefin Uhnbom, som med företaget ”Food for thought” vill förändra samhället med hjälp av mat!

FOTO: LAURA MENDELIN

VÄLGÖRARE. Arne Forstenberg är entreprenör och har startat en kurs i socialt entreprenörskap. ”Det finns mycket gott kvar att göra”, säger han.

Arne vill göra världen bättre ”
BASKET-EX Att göra gott genom sitt arbete är en trend i tiden. Det är Arne Forstenberg, 31, social entreprenör, övertygad om. Så övertygad att han har startat en kurs i socialt entreprenörskap. – Det här är framtiden, säger han.
entreprenörskap – business for good” i ett samarbete mellan Folkuniversitetet i Stockholm och Social entrepreneurship forum, SE-Forum. Arne Forstenberg är själv social entreprenör, vd och grundare av GlobalFOCUS, en miljöorienterad projektplattform som arbetar för att lösa hållbarhetsproblem i Kina, Sverige och andra länder.
Varför blev du en social entreprenör?

ANA UDOVIC

koll@city.se

Mår du dåligt över världens orättvisor, miljöproblem och trafficking? Känns det hopplöst, som att du inte kan göra något? Tänk om! Du behöver inte borra brunnar i Afrika eller skänka miljoner du inte har – du kan också bidra till ett bättre samhälle genom att jobba i ditt eget lilla företag. Det menar Arne Forstenberg, som driver intensivkursen ”Socialt

– Ja! Det är viktigt att det sociala entreprenörskapet håller ekonomiskt, över tid. Man ska inte slita ut sig själv. Så en av de stora frågorna vi ska lösa under kursen är finansieringen. Kursen handlar mycket om Vad gör du för gott i världen då? goda exempel, och det kommer en – Syftet med GlobalFOCUS är att del andra sociala entreprenörer som visa hur man kan lösa olika hållkämpat ett tag, och kan dela med sig barhetsproblem. Vi designar, utav sina framgångar och misslyckför och möjliggör innovativa anden. Jag tror att allra bäst lär OM ARNE FORSTENprojekt världen över – till exemman sig socialt entreprenörskap BERGS FÖRETAG PÅ WWW. GLOBALFOCUS.NET pel en entreprenörstävling i Svegenom att göra, sätta i gång. Du säger att det här är framtiden? rige och en kortfilmsfestival i – Ja, absolut! Även om Sverige ligKina. Jag har dessutom föreläst om

– Jag var basketspelare förr. Det var allt jag gjorde. En dag kände jag ”det här är inte rätt sport” – Sverige är skitdåliga på basket – och funderade över vad jag ville med mitt liv. Jag hade en livskris, och ville göra världen bättre. Jag gav mig själv tio år att hitta en plattform för vad jag skulle göra. Det tog ett tag att inse vad jag var: en social entreprenör!

När man bryter ny mark, inte är anställd, och vill göra världen bättre, står man inför stora utmaningar.

projekten i över tio länder.

Hur får man ekonomi i att göra gott? Kan du försörja dig?

– Ja, och jakten på en fungerande affärsmodell är viktig. När man bryter ny mark, inte är anställd, och vill göra världen bättre, står man inför stora utmaningar. Det finns goda exempel – folk som blivit miljardärer på att arbeta med lösningar på globala hållbarhetsfrågor.

Arne Forstenberg, social entreprenör.

Kursen kostar ändå 3 575 kronor, för fem gånger – kommer den att ge något för goda entreprenörer som har svårt att försörja sig?

ger lite efter, så växer det sociala entreprenörskapet i världen, USA, Storbritannien, Indien och Bangladesh. Vi står inför stora globala utmaningar och många av samhällets gamla institutioner behöver nya aktörer för att komma med lösningar på problemen. Det är toppen när de äldre institutionerna kan samarbeta med de nya, hungriga entreprenörerna – som jag gör nu, som arbetar med Folkuniversitetet. Då blir det klockrent att samarbeta med en liten förening som SE-Forum. – Ja. Lycka för mig är, bland annat, att göra meningsfulla saker och känna sig behövd. Jag känner i alla fall stort hopp inför framtiden. Men det är inte läge att slå sig till ro och vara nöjd. Det finns mycket gott kvar att göra.

Blir man lyckligare av att vara social entreprenör?

LÄS MER

ARNE FORSTENBERG
Ålder: 31 år. Familj: Flickvän. Bor: Årsta. Gör: Social entreprenör, vd för GlobalFOCUS som arbetar med miljöfrågor. Utnämndes 2008 till ”Framtidens ledare” av Junior chamber international.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful