You are on page 1of 7

CONTABILITATEA IN JAPONIA

Desi a fost puternic afectat, in perioada 1980-1990,de
presiunile internationale,sistemul contabil din Japonia si-a
mentinut identitatea nationala si traditia.
Contabilitatea din Japonia a adoptat partida dubla.

1.SURSE DE DREPT

In a doua jumatate a secolului al XIX-lea,contabilitatea
traditionala a fost influentata de o versiune a Codului Comercial
Prusac,si de o legistatie bursiera inspirata dupa cea americana.O
astfel de influenta s-a manifestat dupa cel de-al doilea razboi
mondial.
Contextul actual de reglementare releva prezenta,mai intai,a
unui Cod comercial bazat pe un vechi model german.Aceasta
reglementare se afla sub controlul Ministerului Justitiei.Toate
companiile trebuie sa urmeze acest cod.
Codul este orientat catre protectia creditorilor.El solicita un
audit independent numai pentru societatile mari.
Societatile japoneze trebuie sa indeplineasca doua criterii
pentru a se incadra in categoria celor mari:
-un capital social superior valorii de 500.000.000 yeni
-datorii totale superioare sumei de 20.000.000.000 yeni.
Sistemul contabil este influentat de:
1.Sistemul de impozitare,pentru a promova politicile industriale
2.Legea bursiera -The Securities and Exchange Law- aplicata
societatilor mari,cotate la bursa.
Legea bursiera este supervizata de Ministrul Finantelor.
Prin aceasta lege se solicita intreprinderilor mari un audit
independent si o serie de cerinte pe linie de publicare a
documentelor de sinteza,inclusive a conturilor consolidate.

2.NORMALIZARE CONTABILITATII

1

-o examinare intermediara care include testarea cunostiintelor din mai multe domenii cum ar fi stiintele economice.contabilitatea costurilor. 3.administrarea afacerilor si teoria auditului.analiza financiara si practici contabile.Toate companiile care cad sub incidenta legii bursiere trebuie sa respecte aceste standarde.Acest consiliu este organismul japonez de normalizare a contabilitatii. Dupa a doua etapa candidatii promovati sunt numiti experti juniori.in comparative cu profesia tarilor anglo-saxone.infiintat in 1948 si care numara aproximativ 8400 de membrii.profesia contabila.din care un an de formare si 2 ani de experienta profesionala. Un candidat la profesia contabila trebuie sa treaca 3 niveluri de examinare: -o examinare preliminara.Codul comercial.tehnicile contabile. Ministrul de Finante dispunde de un corp de consiliere numit Consiliul de Deliberari Contabile (BADC) ai caror membrii reprezinta medii diferite : sectoarele industriale.unde absolventii unei universitati sau unui colegiu sunt scutiti de aceasta. 2 .De asemenea candidatii trebuie sa intocmeasca si sa sustina o teza.contabilitatea financiara.PROFESIA CONTABILA Din cele prezentate anterior reiese ca profesia contabila japoneza nu are o influenta puternica. -examinarea finala consta intr-un test de competenta tehnica. Examinarea finala este o combinatie de probe scrise si probe orale.rescunoscute sub numele de BUSINESS ACCOUNTING PRINCIPLES. Acestia trebuie sa faca un stagiu de 3 ani. Profesia contabila japoneza este organizata in cadrul – Institutului Japonez al Expertilor Contabili .El include practica de audit. BADC pregateste standardele contabile.guvernul si universitatile.

in plus fata de ele care corespund scopurilor Codului comercial si al Ministerului de Finante. Pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.are maxim 50 de actionari. Foarte putini membri ai JICPA detin functii financiare inalte in sectorul industrial si cel comercial de unde si slaba influenta asupra celor care pregatesc documentele de sinteza.forma predominanta de organizare a intreprinderilor este joint stock company ( kabushiki kaisha-kk).in mare parte si intr-o mica masura prin economisire publica. O alta forma de organizare limited company este yugen kaisha-yk. Numarul lor este de apoximativ un milion.In acest sens multe holdinguri pe actiuni au fost divizate si vandute investitorilor japonezi individuali.FORME JURIDICE DE COMPANII SI COMUNICAREA FINANCIARA In Japonia. Desi cei mai multi dintre membrii Keiretsu sunt compani cotate pe pietele interne si externe de capitaluri. Keiretsu principale si-au construit o banca membru care sa actioneze ca principal furnizor de fonduri.economia japoneza a fost dominata de conglomerate bancare Zaibatsu. Zaibatsu au fost inlocuite cu Keiretsu. 3 . Aceste traduceri ajutatoare prezinta urmatoarele particularitati: -sunt intocmite in engleza.FINANTAREA INTREPRINDERILOR In mod traditional. 4. 4. Un specific al marilor companii japoneze este acela ca produc un extraset de conturi. Organismul profesiei (JICPA) emite recomandari pe probleme contabile.companiile japoneze au finantat operatiunile lor cu imprumuturi bancare.

O companie trebuie.dar elementele sunt clasificate conform modelului american.Pe baza Codului comercial Reglementarile specifice privind forma si continutul situatiilor financiare solicitate prin Codul comercial sunt continute in “Reglementari privind bilantul.in Japonia singurele companii care sunt supuse acestei operatii sunt “kabushiki kaisha”.datorii si capitaluri proprii.Pe baza legii bursiere 4 . Bilantul contabil Contine active.in timp ce toate “limited companies” britanice trebuie sa faca publice conturile anuale.de asemenea.inclusive detaliile privind schimbarile in structura capitalului social si al rezervelor. -sunt adaptate pentru a fi compatibile cu prezentarile si comunicarile societatilor americane.achizitionare si vanzarea de active fixe.un cont de profit si perdere.si o situatie a castigurilor propuse.in contabilitatea japoneza sunt utilizate formele standardizate cerute de raportarea conform Codului comercial. Situatiile financiare pregatite pe baza Codului comercial trebuie sa includa un bilant.contul de profit si pierdere. 5. Din punct de vedere al comunicarii. Totusi aceste traduceri nu au un caracter statutar.-sunt prezentate atat in dolari cat si in yeni. 2.sa prezinte in adunarea actionarilor programe suplimentare. In privinta prezentarii documentelor de sinteza. Formatele japoneze au imprumutat minutiozitatea si sistemul de numerotare german.raportul de gestiune si programele suplimentare”.DOCUMENTE DE SINTEZA 1. Fiecare sectie prezinta un total.

un cont de profit si perdere. -comunicarea separata a tranzactiilor si a soldurilor pentru partile legate. Programele suplimentare includ detalii privind capitalul social si rezervele.sunt continute in “Reglementarile privind terminologia. pentru cuatumurile de 10% si 20% in cazul elementelor din contul de profit si pierdere.si o situatie a castigurilor propuse.generale si administrative. -publicarea structurii cheltuielilor de vanzare. In anul 1982.debitorii pe termen lung. Conform acestor regelmentari trebuie sa includa un bilant.anumite programe suplimentare si anumite informatii aditionale neauditate. b. pentru cuantumul 1% din totalul bilantului pentru publicarea separata a unei clase distincte de stocuri. -forma juridica predomina realitatea . -utilizarea standardului “importantei relative”: a. -aplicarea cu strictete a costurilor istorice.JICPA a mentionat cateva dintre cerintele aditionale ale Legii bursiere: -prezentarea activelor si a datoriilor in ordine descrescatoare a lichiditatii. -publicarea oricarei observatii aditionale in situatiile financiare. -formate uniforme pentru situatiile financiare. -predominanta regulilor fiscale.formele si metodele de inlocuire a situatiilor financiare”. -rezerva legala. -controlul guvernamental. Influenta trasaturilor germane se manifesta prin: -lipsa disponibilitatii conturilor. Reglementarile specifice care guverneaza forma si continutul situatiilor financiare impuse conform Legii bursiere. 5 .activele fixe si tranzactiile in interiorul grupului.

-forma speciala de audit statutar. 6 . -informatii privind fluxurile de trezorerie. -utilizarea terminologiei contabile americane. -publicarea “castigului pe actiune”. Trasaturile proprii se refera la: -utilizarea cursurilor de schimb istorice pentru anumite elemente monetare. Influenta trasaturilor americane se manifesta prin: -reguli speciale pentru companiile cotate. -prezenta unor formate americane. -amortizarea fondului comercial. -exprimarea situatiilor financiare in procente.

Contabilitatea in Japonia ENACHE OANA SPECIALIZARE:C.I.G. ANUL III 7 .