Liceul Teoretic “Ioan Slavici” Panciu, Vrancea

Editarea documentelor in Word

Realizator: Cristian Stefania Coordonator: Prof. Apreutesei Maricica

-2011-

care dau posibilitatea utilizatorului sa aiba acces la principalele componente ale calculatorului prin reprezentarea My Computer. Sistemul de fisiere aduce noutati. 2. Este destinat cu precadere utilizatorilor atehnici. Windows XP Home Edition – sistemul de operare ce este comercializat impreuna cu achizitionarea unui calculator destinat folosirii “casnice” sau in cadrul unor firme ce nu dispun de retele de calculatoare sau nu au intentia de a conecta aceste calculatoare la o retea de calculatoare. lansat in octombrie 2001. incluzand modalitati de configurare pentru lucrul cu doua procesoare. Lansarea in executie a Windows se face automat de catre calculator la stabilirea contactului de alimentare cu energie electrica. al interfetelor grafice (ferestrelor). lucrul care a determinat aparitia unor prescurtari stranii. care nu sunt preocupati de configurari complicate sau de obtinerea unui sistem ridicat de securitate. precum si componentele de securitate necesare pentru includerea calculatoarelor intr-un domeniu Windows NT/2000/XP. se prezinta la o prima vedere cu un nou design.Cristian Stefania Capitolul I: Sistemul de operare Windows XP Windows XP. • bara de task-uri. Windows XP Professional. Windows XP Professional este optimizat pentru a lucra cu echipamente hardware performante. in plus mai sunt puse la dispozitia utilizatorilor posibilitatea conectarii calculatoarelor la o retea. mai ingrijit. Aceasta versiune include toate facilitatile disponibile in Home Edition. prin 2 . Zona activa a ferestrei contine o serie de reprezentari grafice implicite. Inca de la inceput. Windows accepta si nume de fisiere cu o dimensiune de maxim 255 caractere. in locul celor opt caractere prin care se specifica sub MS-DOS numele fisierului. fiind compatibil cu orice computer personal sau notebook dotat doar cu un singur procesor si o singura placa video. Ecranul calculatorului va fi ocupat in intregime de fereastra de baza care se caracterizeaza prin urmatoarele elemente: • zona activa a ferestrei. la reteaua INTERNET. sistemul de operare Windows XP a cunoscut doua versiuni distincte: 1. precum si o multitudine de posibilitati in ceea ce priveste configurabilitatea acestora.

Cristian Stefania reprezentarea grafica Internet Explorer si la un gestionar al fisierelor sterse. Figura 1.1 Prezentarea casutei de dialog pentru oprirea calculatorului Executarea unui click pe butonul Start va produce lansarea programelor. volumul sunetelor produse de catre placa de sunet. repornirea calculatorului in Windows. producand trecerea sistemului in stare de asteptare (Stand By). asigura utilizatorului accesul nemijlocit la elementele software si hardware ale calculatorului. localizarea unui program. • Elementele butonului Start sunt urmatoarele: 3 . la aplicatiile aflate in lucru si la numele fisierelor asociate acestora. economisirea resurselor energetice in special ale calculatoarelor portabile. prin pozitionarea prompterului de mouse a urmatoarelor elemente: modelul tastaturii utilizate. afisarea si posibilitatea de apelare automata a ultimelor 15 fisiere create sau actualizate. Recycle Bin. modificarea parametrilor de configurare. Bara de task-uri. care poate permite utilizatorului reconstituirea acestora. Dorinta utilizatorului de a realiza oprirea calculatorului se realizeaza prin pozitionarea prompterului de mouse pe butonul Start din linia de stare. lansarea unui program prin scrierea denumirii sale. pozitionata implicit in partea de jos a ecranului. obtinerea rapida a unui ajutor din partea calculatorului. cu reluarea procesului de initializarea a sistemului (Restart). care va avea ca efect aparitia pe ecran a unei ferestre de dialog (figura 1. selectarea optiunii Turn Off Computer. realizand aducerea la cunostinta a calculatorului.1) in care utilizatorul poate avea trei optiuni: renuntarea la lucrul cu Windows. precum si posibilitatea opririi sau a repornirii sistemului Windows. data curenta. pentru a se realiza oprirea calculatorului (Turn Off).

aiprogramelor existente si ai dispozitivelor atasate la calculator. Documents – afiseaza lista ultimelor 15 documente deschise.Cristian Stefania Programs – reprezinta lista cu numele programelor disponibile pe calculator care sunt instalate in meniul Program Files.2 Butonul Start si optiunile aferente Windows XP Control Panel – deschide un grup Professional  de programe de gestionare a parametrilor de functionare pentru sistemul de calcul si pentru dispozitive periferice. Aici gasim programele utilitare care fac parte din pachetul sistemului de operare Windows. Reprezinta o modalitate foarte rapida pentru a redeschide un fisier. un gestionar de posta electronica – Outlook Express si tot aici gasim cel mai important grup de aplicatii al Windowsului – Accessories. un navigator pentru internet – Internet Explorer. Figura 1. 4 . Dintre acestea amintim:      Calculator Imaging NotePad Paint WordPad Tot aici gasim grupul de aplicatii Games care contine 4 sau 5 jocuri.  Printers – gestioneaza activitatea imprimantelor si permite instalarea noilor drivere pentru imprimante. Oricum. In Programs gasim prompterul de MsDos (MsDos Prompt). Tot de aici se pot instala si dezinstala correct pachetele software pe si de pe hard disk. trebuie retinut faptul ca un program se poate afla pe disc iar numele lui sa fie scos din lista Programs. gestionarul de informatii al sistemului de operare Windows – Windows Explorer. Settings – conduce la programe sau grupuri de programe destinate pentru stabilirea diversilor parametri de functionare ai sistemului de calcul.

definite de acesta (Shortcuts) Pictograme si shortcut-uri Deskto p 5 . Help – porneste ghidul de utilizare al sistemului Windows.  Componentele Interfetei Grafice:     Linia de stare (Taskbar) Gestionarul de unitati periferice (My Computer) Butonul Start Gestionarul de fisiere sterse (Recycle Bin) Bara de task-uri Reprezentari grafice sau icoane proprii ale utilizatorului. Run – se utilizeaza prin pornirea de aplicatii prin comanda nu prin actionare pe pictograma. Este necesara scrierea complete a caii de acces pana la fisierul executabil care pune in functiune acel program.Cristian Stefania Search – este o functie de cautare pe unitatile de disc ale fisierelor si directoarelor.

destinate fie imbunatatirii performantelor calculatorului.Cristian Stefania Conturile utilizator (User Accounts) reprezinta elementele specifice de securitatea. Create Files. instalarea sau dezinstalarea de software. 6 . Permisiunile standard asociate unor foldere sau fisiere sunt: Control total. Fiecare dintre aceste permisiuni poate fi constituita la randul sau din combinatii de alte permisiuni speciale. permite citirea continutului fisierelor din acel folder. Administratorul de sistem va fi singurul in masura sa ruleze aumite aplicatii. Figura 1. Datorita implicatiilor majore pe care le are utilizarea acestui cont asupra bunei functionari a calculatorului. persoanele care vor avea acces la acest tip de cont vor trebui sa detina cunostinte de software si hardware avansate. ce poarta denumirea de power user. Informatiile definitorii pentru delimitarea tipurilor de conturi sunt reprezentate de numele si parola utilizatorului. Acorda dreptul de a crea un fisier intr-un anumit folder. Utilizatorul care se va conecta pe acest cont va putea efectua schimbari majore asupra sistemului. rutina de setup cere crearea a cel putin un cont de utilizator (contul de administrator si contul de invitat sunt create implicit). avand rolul de a identifica in mod unic fiecare individ ce utilizeaza un calculator. La instalarea sistemului de operare Windows XP. fie mentenantei acestuia. Permite vizualizarea subfolderelor sau a fisierelor Read Data continute de un folder. Contul de administrator este reprezentat de acea persoana ce are un control absolut asupra calculatorului absolut asupra calculatorului respectiv.4 Afisarea si stabilirea drepturilor utilizatorilor Permisiuni Actiune Speciale List Folder. cum ar fi: instalarea sau reconfigurarea componentelor hardware are calculatorului. Modificare. schimbarea drepturilor de acces si a permisiunilor celorlalte tipuri de conturi etc. Citire si Executare.

Cristian Stefania Write Data Create Folders. Permite executarea unui fisier continut de acel folder. Append Data Traverse Folder. Execute Files Delete Delete Subfolders and Files Read Change Permission de a scrie sau modifica continutul unui fisier. Nu acorda dreptul de a modifica continutul de informatii din acel fisier. Confera abilitatea de a crea subfoldere intr-un folder si de a vizualiza continutul unui fisier. Acorda abilitatea de a schimba permisiunile pentru un folder sau fisier. Acorda dreptul de a sterge foldere sau fisiere Acorda dreptul de a sterge fisiere sau subfoldere fara a sterge folderol pe care este aplicata aceasta permisiune. Permite navigarea in structura arborescenta a folderului printer subfolderele continute de acel folder. Permite citirea continutului informational al unui folder sau fisier. 7 .

selectand optiunea Tool Bar. Categorii de ferestre • De grup – sunt acele ferestre in care sa gasesc adunate pictograme destinate lucrului cu diverse programe si pictograme ale folderului. Bara de meniuri – Meniul – este o lista caracteristica tuturor ferestrelor care cuprinde optiunile de lucru pentru folosirea respectivei aplicatii. afisarea acestor bare este in ferestre este optional.Cristian Stefania Capitolul II: Lucrul cu ferestre I. Se acceseaza prin combinatia de taste • • • 8 . totusi. • • • II. se utilizeaza pentru deplasarea ferestrei prin tarare cu mouse-ul. Ea se face de obicei din Meniul View. Pentru a accesa un meniu sa de pe el un click. De dialog – o astfel de fereastra se dechide pe ecran in situatiile in care utilizatorul trebuie sa confirme anumite actiuni sau sa precizeze o optiune de lucru. Structura ferestrelor Windows Elementele componente de baza ale ferestrelor • Chenarul (border) – margineste orice fereastra si serveste la redimensionarea ferestrei prin tragere cu mouse-ul. De aplicatie – sunt ferestre in care se desfasoara activitatea programelor. Bara de titlu – pastreaza titlul aplicatiei sau al documentului deschis in respectiva fereastra. In plus. Campul de control – este o mica pictograma situate pe bara de titlu la extremitatea stanga. De document – o fereastra de document se afla in interiorul ferestrei de aplicatie si este zona in care utilizatorul poate lucra cu acel program.

se situeaza intotdeauna la extremitatea dreapta a barei de titlu. Daca este vorba de o fereastra aplicatie. Buton de inchidere – se utilizeaza pentru inchiderea ferestrei. Pentru a vizualiza informatia se apasa pe butoanele de tip sageata la stanga. ocupand suprafata maxima posibila. in jos. Butonul de maximizare – mareste la maxim fereastra. Fereastra se restaureaza printr-un click pe numele sau de pe taskbar.Cristian Stefania ALT+SPACE si conduce la un meniu pentru manevrarea ferestrei. programul respective se va opri din functionare. fara mouse. - - • Barele de derulare (scroll bars) – sunt elemente care se genereaza automat pe latura de jos si latura dreapta a ferestrei in cazul in care dimensiunile ferestrei sunt prea mici pentru a permite vizualizarea completa a continutului ferestrei respective. - Buton de minimizare – prin apasare determina redeucera ferestrei la dimensiunea minima. • Butoanele de control . in sus. • 9 . din fereastra se mai poate vedea numai titlul pe taskbar. aceasta se va exinde. Bara de stare – este o zona in partea de jos a ferestrei in care se afiseaza informatii sumare despre continutul sau activitatea desfasurata in fereastra la fiecare moment. la dreapta. Locul acestui buton va fi luat automat de un nou buton. pe care se poate apasa pentru restaurarea dimensiunii dinainte de marire a ferestrei. buton de restaurare.

BaraBare de de stare derulare Cristian Stefania Camp de control Bara de meniuri Bara de titlu Butoane de control Bara de butoane utilitare Figura 2. 10 . Pozitionand cursorul mouse-ului oriunde pe desktop (nu pe un obiect de pe desktop. Butonul din dreapta al mouse-ului este utilizat pentru a accesa proprietatile obiectului respectiv. Pozitionand cursorul mouse-ului pe oricare dintre obiectele dispuse pe desktop si efectuand un click cu butonul din dreapta al mouse-ului este afisat un meniu contextual. ale carui optiuni sunt selectate cu un click din butonul din stanga.1 Componentele unei ferestre Cu ajutorul mouse-ului se poate apela la meniul contextual. si pe o portiune libera de pe desktop) si efectuand un click cu butonul din dreapta este afisat urmatorul meniu contextual (Figura).

dupa urmatoarele criterii: by Name: dupa nume by Type: dupa tip sau natura by Size: dupa dimensiune Auto Arrange: ordonare automata • Refresh permite actualizarea informatiilor afisate pe ecran. Tipurile de obiecte ce pot fi create depend de aplicatiile instalate pe sistemul de calcul. • • • Figura 2. respectiv a modului de afisare al obiectelor pe desktop. denumita Clipboard. Properties permite afisarea/modificarea proprietatilor desktop-ului. Paste si Paste Shortcut permite copierea unor informatii pe desktop din zona speciala de memorie. New permite crearea unor obiecte noi si dispunerea lor pe desktop.Cristian Stefania Optiunile meniului contextual sunt: • Arrange Icons permite dispunerea ordonata a iconurilor pe desktop.2 Meniul contextual 11 . Varietatea de obiecte ce pot fi create este data de apicatiile instalate pe sistemul de calcul. in urma efectuarii unor modificari.

… In fereastra dreapta se afiseaza intotdeauna continutul folderului active (in care s-a intrat). Acest continut poate fi prezentat in diverse moduri.Cristian Stefania III. Aici este singurul loc unde se pot vedea fisierele (pictograma acestora are forma unei foi pe care se afla diverse forme care ne specifica tipul de fisier din care face parte) • 12 . Pe acest arbore se vad simbolurile unitatilor de disc din My Computer. Control Panel. Utilizarea aplicatiei Windows Explorer Windows explorer este un program care permite facilitati de gestionare a informatiei de pe disc. precum si cateva foldere speciale ca Recycle Bin. care afiseaza informatia astfel: • In fereastra stanga se afiseaza intotdeauna structura arborescenta pe directoare si subdirectoare (foldere si subfoldere). Ecranul acestei aplicatii este organizat pe doua zone. incepand de la desktop. in functie de optiunile pe care le alegem din meniul View sau din butonul utilitar Views. Printers.

Sau se da click dreapta pe respectivul obiect iar din fereastra care se va deschide se alege optiunea Restore. • Se merge pe meniul File.3 Windows Explorer IV. optiunea Empty Recycle Bin. Este specific sistemelor Windows si “capteaza” fisierele si folderele sterse prin metode ce tin de Windows. continutul si locatia avute inaintea stergerii. Stergerea unui obiect din Recycle Bin se face la fel ca orice stergere. Utilizarea aplicatiei Recycle Bin Acesta face parte din sistemul de operare. Recycle Bin va avea 640 MB). aceasta capacitatea poate fi insa modificata.: pentru un hard disk de 6.4 GB. Figura 2. Stergerea efectiva a tuturor datelor se face prin “golirea cosului de gunoi” Golirea se face astfel: • Meniul File. optiunea Restore. Datele respective pot fi restaurate exact cu numele. Recycle Bin are o capacitate de 10% din capacitatea respectivei unitati de disc (ex. In mod normal.4 Recycle Bin 13 .Cristian Stefania Figura 2. de exemplu prin Windows Explorer. Pentru a reface un fisier sau folder sters se procedeaza astfel: • Se selecteaza numele acelui fisier/folder.

grafice (graph). plecand de la un text simplu si pana la Bara de stare un raport (document) complicat de 800 de pagini. Microsoft Word ofera posibilitatea ca utilizatorul sa dispuna printr-un Browser-ul de document singur produs de posibilitatea crearii.Cristian Stefania Capitolul III: Editarea documentelor in Word I. butoane etc. editarii de ecuatii. prin adaugarea sau inlaturarea unor elemente ca linii de utilitare. rigle. Interfata procesorului este deosebit de agreabila si Zona prietenoasa. putand fi de lucru configurata la cerere. Exista posibilitatea crearii de desene (draw).1 Fereastra procesorului de texte Word Linia de instrumente Bara de titlu Cursor de deplasare 14 . crearii de formulare etc. incadrandu-se perfect in pachetul Microsoft Office XP. crearii unor baze de date (database). Figura 3. Procesorul de texte Microsoft Word Microsoft Word este cel mai raspandit si apreciat procesor de texte utilizat Rigla in mediul Windows.

Aplicatia va ajuta ca textul sa apara in pagina pe mai multe coloane. 15 . Pentru a schimba fontul: selectezi textul pentru care doresti sa utilizezi un font nou. • Schimbarea unui font Nota: Fonturile sunt un set de caractere care au o anumita infatisare . Unele fonturi le poti utiliza pentru a putea realize titluri decorative. sau a documentului in intregime. selectezi dimensiunea dorita. ca intr-un ziar sau revista. sau alte formate. Italic sau Underline textului selectat: selectezi textul pe care doresti sa-l evidentiezi. Se pot utilize in mai multe stiluri si dimensiuni. Portrait sau Landscape).Cristian Stefania II. executi click pe butonul Font. Formatarea documentelor In timp ce editarea documentelor este o abilitate esentiala pentru procesarea de text. U. parcurgi lista pentru a alege fontul dorit. Font Color: prin acest buton selectam culoarea caracterelor selectate. Pentru a dimensiona un font: execute click pe butonul Font Size. Highlight: acest instrument se utilizeaza ca un “marker” si se foloseste pentru colorarea fundalului de text. in orice moment. cunoasterea modalitatilor de formatare a unui document determina diferenta dintre un utilizator obisnuit si un expert. Aplicarea atributelor Bold. • Asezarea in pagina Nota: Aplicatia Microsoft Word permite stabilirea dimensiunilor zonei albe ce inconjoara textul. I. selectezi fontul dorit. utilizand comanda Change Case. • Definirea paginii In momentul in care dorim sa formatam un document trebuie sa definim marimea paginii de lucru (A4. Formatarea reprezinta modificarea aspectului unei parti dintr-un document. A5. altele pentru a scrie textul propriu zis. Change case: orice text poate fi introdus atat cu litere mici (minuscule) cat si cu litere mari (majuscule). parcurgi lista pentru a allege dimensiunea dorita. execute click pe unul din butoanele B. Conversia unui text de la un tip de caractere la altul se poate realiza. Utilizatorii cu experienta apeleaza la aceste operatii de formatare inainte de a introduce textul.

modelul de umplere. Styles Font Color Change case Highlight • Alinierea paragrafelor Nota: Textul poate fi centrat intre margini. Decrease Indent: micsoreaza indentarea unui paragraf selectat fata de alinierea facuta. 16 . sau efectele aplicate in interiorul unui obiect desenat. Shrink Font: Font Font Size scade marimea textului. Sectiunea Numbered: permite numerotarea automata a paragrafelor. Se executa click pe unul din butoanele de aliniere. Line Spacing: modifica spatiul dintre randuri. Sectiunea Outline numbered: contine o combinare a celor doua modalitati prezentate anterior.Cristian Stefania Grow Font: creste marimea textului. selectand in prealabil paragrafele dorite pentru marcare. aliniat la marginea din stanga sau din dreapta sau asezat proportionat intre cele doua margini. Tasta sau de taste CTRL+E CTRL+J CTRL+L CTRL+R combinatia Actiunea Text centrat Text aliniat stanga dreapta Text aliniat la stanga Text aliniat la dreapta - Sectiunea Bulleted: permite atasarea de simboluri. Increase Indent: mareste indentarea unui paragraf selectat fata de alinierea facuta. selectand in prealabil paragrafe dorite pentru numerotare. Fill Color: acest buton controleaza culoarea.

executi click pe butonul New. bifezi optiunea Add to template pentru a salva stilul in documentul model. 17 . faci click pe butonul OK. din lista Based on. in campul Name introduci numele stilului. nu pot fi sterse. execute click pe butonul OK. din lista Style for following alegi stilul paragrafului urmator. executi click pe butonul Style din bara de formatare. Enter. executi click pe stilul dorit. parcurgi lista pentru a gasi stilul dorit. ci doar modificate. Heading 1.Cristian Stefania Show/Hide: cu ajutorul acestui instrument putem vizualiza elementele nonprintabile (Tab. Crearea unui stil nou: alegi comanda Format. Modificarea unui stil: alegi comanda Format. executi click pe butonul Modify. Style. alegi stilul de baza. alegi din lista stilul vizat pentru modificare. din lista format alegi caracteristicile stilului. Style. Heading 2. executi modificarile dorite. Nota: Stilurile de baza: Normal. Space) Tables and Borders: cu ajutorul acestui instrument se pot introduce in document tabele ce pot fi trasate “cu mana libera” Bullets Numbering Multilevel Shading Show/Hide Align Text Tables and Borders Aplicarea unui stil: selectezi paragrafele vizate.

. Parametru . pentru scrierea cat mai clara a acestora. care servește la caracterizarea unor proprietăți ale acestora.marime proprie a unui obiect. Bibliografie 18 . unui mecanism. unui sistem. Cursor .desen sau sir de desene simbolice. afisata pe prima pozitie libera de un calculator. Mentenanta . Pictograma . prin care sunt redate obiectele si ideile in unele sisteme primitive de scriere. Interfata grafica – program – ecran care permite operatorului sa utilizeze calculatorul cu usurinta. unui fenomen etc. Indentare . prin intermediul unor simboluri grafice.plasare a programelor pe linii. fara a mai fi nevoie de scriere de comenzi.linie de subliniere clipitoare.totalitatea operatiilor de intretinere si reparatie ale unui sistem tehnic. sugestive.Cristian Stefania Dictionar        Aplicatii Windows – programele create pentru utilizarea sub controlul sistemului de operare Windows.

Mares V.... International Computer School. Postolachi C. Budasca M...ro/ Cuprins Capitolul I: Sistemul de operare Windows XP…………………………………………………………………………. Matei I... 2 Capitolul II: Lucrul cu ferestre ………………………………………………………………………………………………….. Ghipse C. 16 19 . 2007 Mone F. Bucuresti. Fundamentele Informaticii.. Mihai G.Cristian Stefania      Fusaru D. Office XP – instrumente birotice. 2001 Panaite P. Procesorul de texte Microsoft Word ***http://dexonline. Editura Romania de Maine. Mihai G. 7 Capitolul III: Editarea Documentelor in Word ………………………………………………………………………… 12 Dictionar………………………………………………………………………………………… ……………………………………… 16 Bibliografie……………………………………………………………………………………… …………………………………….. Mares D. Bucuresti.. Operare P. Bucuresti.. Editura Romania de Maine... 2007 Mares D.C..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful