Ce este fotografia?

Termenul de fotografie vine din grecescul “photos” – lumina si “graphein” – a desena.Tehnica fotografica cuprinde modalitati variate de producere a unor imagini permanente pe suprafete sensibile prin actiunea fotochimica a luminii sau a unei alte forme de radiatie sau prin tehnici mult mai recente de captare a imaginilor prin mijloace electronice. In societatea de azi fotografia joaca un rol foarte important ca mediu informational, ca o unealta in slujba stiintei si industriei, ca o forma de arta sau ca un hobby foarte raspandit. Este esentiala in afaceri si industrie, fiind folosita in publicitate, documentare, fotojurnalism si in multe alte domenii. Cercetarile stiintifice, de la cercetarile in spatiu la cele subatomice se bazeaza pe fotografie. Istoria dezvoltarii fotografiei arata ca in secolul 19 fotografia era domeniul catorva profesionisti deoarece necesita aparate mari si placi fotografice de sticla, dar in primele decenii ale secolului 20, odata cu introducerea rolfilmului si a aparatului portabil, a captat atentia publicului larg. In ziua de azi industria ofera fotografilor amatori si profesionisti o mare varietate de aparate si accesorii Lumina este esentiala in fotografie. Aproape toate formele de fotografie se bazeaza pe proprietatile unor cristale de argint, compusi chimici ai argintului si a unor halogeni (bromina, clorina sau iodina), sensibile la lumina. Aceste cristale se gasesc sub forma de emulsie (o pelicula fina gelatinoasa) care se afla in filmul fotografic. Fotografia se bazeaza asadar pe principii fizice si chimice. Sensibilitatea la lumina a compusilor argintului este principalul principiu chimic utilizat. Principiile fizice care guverneaza sunt cele ale opticii si ale fizicii luminii. Termenul generic de lumina se refera la portiunea vizibila din spectrul radiatiilor electromagnetice, care includ unde radio, raze gamma, raze X, infra-rosii si ultra-violete. Pentru ochi unda cea mai lunga este rosu, iar cea mai scurta albastru. Dar oare cum a aparut fotografia pentru ca mai apoi sa evolueze in ceea ce este in ziua de azi? Care este istoria de inceput a stiintei fotografice? Dezvoltarea proceselor fotografice a inceput cu recunoasterea faptului ca anumite substante chimice isi schimba noanta sau culoarea datorita expunerii la lumina. Dupa anii 1820 a inceput cercetarea pentru a reusi fixarea permanenta a imaginii obtinuta prin expunerea la lumina. Din acei ani si pina in ziua de azi oamenii de stiinta au rafinat si imbunatatit procedeele chimice si optice ale proceselor fotografice. Sursa - Mezei Constantin

Mai mulţi experţi avertizează oamenii asupra importanţei acestor date şi spun că majoritatea fotografilor amatori afişează fără să ştie informaţii private. majoritatea telefoanelor mobile din ultima generaţie. De exemplu. . Cred că este o mare problemă. dispozitive necesare pentru identificare coordonatelor spaţiale. oamenii nu realizează sau nu ştiu ce se află în datele EXIF pe care le publică". Thomas Hawk. Oklahoma. permit utilizatorilor să folosească această funcţie. fostul director executiv al site-ului de fotografie Zooomr şi un utilizator Flickr spune că EXIF este o parte importantă a procesului de arhivare. Coordonatele casei tale în fotografii Toate fotografiile conţin date personale ale utilizatorului. cum ar fi adresa lor. Oricine îţi poate afla adresa datorită informaţiilor ce se ascund în fiecare fotografie pe care o postezi pe internet. potrivit CNN. Aceste informaţii sunt accesibile oricui prin folosirea unui program precum Google Maps. Aceste date. De exemplu. cum ar fi dacă s-a folosit blitz-ul. Pericolul aplicaţiei GPS a telefonului tău Componenta de etichetare geografică a EXIF este ignorată de multe ori pentru că foarte puţine camere digitale conţin cip-uri GPS. EXIF poate să indice şi coordonatele GPS din momentul în care a fost făcută fotografia. Dar aceste date pot fi folosite şi în alte scopuri.„Formatul interschimbabil al fişierului imagine" permit fotografilor profesionişti să identifice unele informaţii despre fotografie.Fotorgafia “libera” Îţi place să pui multe poze pe site-uri precum Flickr sau Facebook? Încarci fotografii cu tine sau cu câinele tău care este atât de drăgălaş în timp ce se joacă în curte sau pe canapea? Poate nu îţi dai seama dar fotografiile pe care le încarci pe aceste site-uri conţin indicii despre locul unde te afli. spune Hawk. Totuşi. Hawk spune că a folosit informaţiile pentru a identifica locaţia unei persoane care îl hărţuia online. imprimate de camerele digitale sau de programele de prelucrare a fotografiilor. „Nu îmi etichetez geografic nici o fotografie. pot fi copiate în programul Google Maps pentru a obţine o imagine satelit a locuinţei sale din Edmond. care sunt afişate pe pagina web a fiecărei fotografii. Probabil ea nu ştie că informaţiile cu privire la adresa sa. ce efecte s-au aplicat fotografiei sau când a fost făcută ea. numite Exchangeable Image File Format (EXIF) . cum ar fi sistemul Android. în fotografiile puse pe Photobucket de o femeie apar copii săi în timp iau prânzul sau fac baie.

Site-urile Flickr şi Picasa nu afişează coordonatele în mod automat. El adaugă faptul că orice utilizator poate activa o opţiune existentă pe site. Cu toate acestea. dar şi aceste reţele oferă link-uri pentru a accesa pozele originale care conţin datele EXIF „Opţiunea de a descărca versiunea originală a pozei pe Flickr este o aplicaţie foarte importantă pentru membrii noştri. ajutăm oamenii să îşi păstreze confidenţialitatea informaţiilor prin faptul că datele EXIF nu se pot vedea pe site. Iar milioane de imagini sunt puse pe Facebook folosind aplicaţiile de pe telefoane ca iPhone.Sistemul cere permisiunea utilizatorului pentru a accesa informaţii despre locaţia în care se afla în schimbul furnizării altor servicii. Oamenii care nu vor ca fotografiile lor să conţină informaţiile EXIF pot dezactiva această opţiune al camerei digitale sau pot să şteargă datele geografice din imagine într-un program cum este Photoshop. toate fotografiile făcute cu acel telefon vor conţine coordonate GPS. Dacă accesul este permis. spune purtătorul de cuvânt al Flickr. el va putea utiliza programe precum iPhoto sau Picasa. Abundenţa fotografiilor de pe Flickr care conţin informaţii despre locaţia unde a fost făcută fotografia arată că majoritatea oamenilor care deţin un smartphone nu se gândesc la consecinţele pe care le poate avea utilizarea aplicaţiei GPS a telefonului lor. Totuşi. iar după ce ea este postată pe Flicker sau Photobuckt oricine poate vedea acele date private. Camerele foto integrate în aceste telefoane sunt un rival incontestabil pentru aparatele foto tradiţionale şi cei mai mulţi dintre posesorii acestor telefoane le au permanent asupra lor. oricine poate descărca poza originală folosind un link de pe Photobucket şi în acest mod poate vedea coordonatele geografice într-un program precum Adobe Photoshop. iar accesul la această informaţie este condiţionat de utilizator". potrivit unui studiu realizat de firma de cercetare Gartner. Vânzările telefoanelor mobile din ultima generaţie au crescut cu 50 % de anul trecut. care grupează imaginile în funcţie de locaţie şi le amplasează pe o hartă. Dacă utilizatorul permite accesul telefonul la coordonatele sale geografice. care interzice accesul celorlalţi membri la datele sale geografice. Poze cu EXIF-alegerea utilizatorilor „Am adăugat datele EXIF acum câţiva ani la cerinţa utilizatorilor noştri. Telefoanele ultra performante au devenit pentru mulţi utilizatori un înlocuitor perfect pentru camera digitală. Iar până acum nu am avut nici o plângere de la utilizatorii care nu ştiau de aplicaţia de etichetare GPS". Site-uri care şterg automat datele EXIF . majoritatea fotografiilor postate pe site sunt făcute cu un telefon iPhone 3G. În urma unui sondaj realizat de Flickr. Droid sau BlackBerry. purtătorul de cuvânt al site-ului Photobucket. spune Rob Newton. Dar fotografii amatori nu realizează că aceste informaţii rămân întipărite în imaginea captată.

. indiferent dacă ele au fost comprimate sau nu. deţinut de Yfrog. Acest program nu a fost creat iniţial cu scopul de a proteja datele personale ale utilizatorului. purtătorul de cuvânt al site-ului ImageShack.Unele site-uri. care este integrat în sistemul site-ului. În cazul site-ului Facebook. Facem asta pentru că utilizatori pot afişa fără să îşi dea seama informaţii importante prin datele EXIF". purtătorul de cuvânt al site-ului Facebook. spune Jaime Schopflin. TwitPic şi Yfrog şterg datele EXIF imediat ce o fotografie este încărcată pe site şi nu oferă modalităţi pentru a accesa fişierul original. Pentru Yfrog. precum Facebook. „Ştergem datele EXIF şi din fotografiile pe care nu le comprimăm. spune Mike Harkey. toate datele EFIX sunt şterse din fotografiile existente pe site. lipsa informaţiilor EXIF este rezultatul utilizării unui program de optimizare automată a imaginii.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful