PARANOIA

Paranoia este o psihoza caracterizata prin iluzii sistematizate, aparent coerente, fara pierderea abilitatilor intelectuale. Ii afecteaza mai mult pe barbati si se instaleaza treptat la inceputul varstei adulte, in jurul varstei de 35 de ani. Personalitatea paranoica In general, paranoia apare la oamenii "predispusi" de catre profilul lor psihologic: adesea este vorba de oamenii orgoliosi cu o stima de sine ridicata, caracterizati de rigiditatea mintii si de dificultatea de a se pune de acord cu cineva. Cand paranoia se instaleaza, apar anumite simptome sau semne, cum ar fi protestele si comportamentul combativ. Persoana paranoica protesteaza impotriva unor situatii pe care le considera nedrepte si dezvolta o dorinta de razbunare. Regurge la autoritatile oficiale, depune plangeri si reclamatie, scrie scrisori amenintatoare, da in judecata... in cele din urma, dorinta de razbunare o duce intotdeauna in situatiile in care se afla intr-o pozitie de victima in raport cu un persecutor. Acest tip de situatie poate duce chiar si la delir. In acest caz, vorbim despre delirul de revendicare. Paranoia apare de cele mai multe ori la subiectii predispusi: supraestimarea de sine (orgoliu, megalomanie), rigiditate psihica (neincredere, dogmatism), erori de judecata cauzate de premise subiective, desi rationamentul este logic. Delirul de paranoia se dezvolta in mod coerent, uneori plauzibil, urmand o serie de interpretari si de polarizari afective: idealism pasionat, gelozie, revendicare privind un prejudiciu minor sau imaginar, erotomanie etc. Acest delir sfarseste prin a se constitui intr-un sistem permanent si de neclintit, functionarea gandirii, vointei si actiunii ramanand clara si ordonata. Delirul paranoic Mai presus de toate, trebuie sa fiti constient de faptul ca nu toti paranoicii delireaza. Dintr-o perspectiva exterioara, aceste deliruri nu vor ofensa sau alarma anturajul deoarece ele sunt intotdeauna foarte coerente si foarte clare. In unele cazuri, paranoicul depune multa energie pentru a-i convinge pe ceilalti de ideile sale. Si problema exact atunci apare, cand realitatea sau ceilalti nu merg in ce directie vrea el. In acel moment, poate deveni agresiv fie cu el insusi, fie cu altii. Personalitatile paranoice care ajung la putere pot fi foarte periculoase si influente.

Delirul in psihoza paranoida este de mai multe tipuri: - erotoman: pacientul are credinta ca o anumita persoana este indragostita de el; - grandomanie: pacientul crede ca este deosebit de bogat, influent, destept, etc; - gelozie: tema principala a delirului este faptul ca partenerul il inseala; - persecutor: pacientul crede ca este constant persecutat de cineva;

. paranoicii nu isi acorda increderea cu usurinta si accepta cu greu sa vorbeasca despre delirul lui sau despre halucinatii. atunci cand reprezinta pericol public sau manifesta riscul de a trece la fapte. Intr-adevar. Acolo unde se poate face ceva. Nevoia de tratament nu va fi acceptata nici ea prea usor si e dificil sa ii facem sa inteleafa ca au nevoie de ajutor. . unii paranoici.nespecificat: deliruri fara o tema constanta. Acesta se dovedeste in general lung si nu este intotdeauna eficient. tratamentul combina neurolepticele cu psihoterapia. Din cauza facultatilor lor mintale. paranoicul este spitalizat involuntar intr-o institutie de psihiatrie.. Tratament Paranoicii nu sunt constienti de starea lor si cu greu accepta ideea ca se pot insela sau nu au dreptate. Din contra. sunt bine integrati in societate si pot duce o viata "normala".somatic: exista credinta ca ar exista un defect fizic sau o boala.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful