P. 1
2.Memoriu PSI+Breviar de Calcul

2.Memoriu PSI+Breviar de Calcul

|Views: 2,387|Likes:
Published by Cezar Cătălin

More info:

Published by: Cezar Cătălin on May 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/18/2013

pdf

text

original

2.

Memoriu tehnic instalatii PSI+Breviar de calcul

1. GENERALITATI 1.1. Denumirea proiectului 1.2. Investitor : 1.3. Adresa: 1.4 Proiectant general : 1.5 Proiectant de specialitate-rezistenta: 1.6 Cod Proiect: 1.7 Data intocmirii: 1.8 Faza de proiectare:
.

---------------------------------------------------------------- Pagina 1 din 13-----------------------------------------------------------------

denumire obiectiv . -situatia concreta de pe teren privind amplasamentul retelelor de utilitati existente. fiecare schimb avand o durata de maximum 8 ore/zi. corespunzatoare specialitatii “Is “. Categoria de importanţă – C conform HGR nr.investitor .. DESCRIEREA LUCRARILOR A. pentru conductele de incendiu . 10/1995 . B.. 2.... 2. Personalul angajat isi va desfasura activitatea in doua schimburi. Categoria de importantă a construcţiei/amenajării A.1 Datele de recunoaştere . -tema de proiectare prezentata de arhitect sau beneficiar . 766/1997. fatadele si sectiunile..incercarea de etanseitate pentru conductele de canalizare a apei in caz de incendiu.incercarea de etanseitate la presiune la rece si calitatea apei . 7 zile/saptamana. .Pagina 2 din 13----------------------------------------------------------------- . In conformitate cu Legea nr 10/1995.2.3. La baza proiectarii au stat urmatoarele elemente: -partiul de arhitectura.. 5 . proiectul va fi verificat la cerintele de calitate AF. privind calitatea in constructii art.Prezentul memoriu tehnic pentru instalatiile PSI are drept obiect Avizul de prevenire si stingerea incendiilor pentru investitia .  Programul de functionare al ansamblului comercial (pentru public) este de 13 ore/zi (830-2130)...amplasament . depozitare si vanzare catre public de marfuri alimentare/nealimentare) si administrative.. In conformitate cu Legea nr.II conform P 100/1-2006 ---------------------------------------------------------------..proiectant general : : : : 2.. Destinaţia construcţiilor  Cladirile vor fi destinate pentru activitati comerciale (aprovizionare.. fazele determinante in executia lucrarii sunt : ... CARACTERISTICILE CONSTRUCŢIEI/AMENAJĂRII 2. destinate gestionarii complexului. Clasa de importanţa a construcţiei .

Constructia analizata va fi structurata intr-un numar de 3 compartimente de incendiu dupa cum urmeaza: C1 -GALERIE COMERCIALA format din zona destinata galeriei comerciale ce cuprinde: . tablou electric.in volumul destinat zonei de Galerie Comerciala este amenajata si o supanta in suprafata de 175mp amplasat deasupra unui coridor de evacuare -spatii pentru alimentatie publica. .magazin . ---------------------------------------------------------------. generator electric) Ac=2560mp Ad=2560mp V=23 000mc C3 – ZONA NEAMENAJATA format din spatiu cladire neamenajata.depozit si spatii tehnice si tehnologice pentru deservirea Hipermagazinului (centrala termica.3 LIMITAREA APARITIEI SI PROPAGARII FOCULUI SI FUMULUI IN INTERIORUL CONSTRUCTIEI 3.format din zona destinata hipermagazinului .magazine tip .1. Compartimentarea antifoc. instalatii de alimentare cu apa si canalizare. Instalatiile utilitare aferente obiectivului vor fi conforme memoriilor de specialitate pentru fiecare categorie de lucrari. post trafo. instalatii termice-ventilare si climatizare si instalatii electrice.Pagina 3 din 13----------------------------------------------------------------- .aceasta zona urmeaza a fi amenajata si utilizata intr o faza ulterioara şi nu face obiectul scenariului. Ac=4854mp Ad=4854mp V =45870mc Numarul cailor de evacuare va fi conform scenariului de securitate la incendiu pentru fiecare compartiment de incediu in parte. .spatii social sanitare pentru clienti si personal .spatiu de vanzare a marfurilor nealimentare cu profil sportiv.magazine pentru vanzarea marfurilor preponderent nealimentare pe specificul diverselor firme ce inchiriaza spatiile respective cu mici spatii social-sanitare . -Ac=1840mp -Ad=2015mp -V=17388mc C2 .

instalaţiile şi dispozitivele de limitare şi stingere a incendiilor Fata de prevederile Normativului pentru proiectarea. Magazinul DEC este prevazut cu trape pentru evacuarea fumului in suprafata de 1:100 din suprafata pardoselii.Sisteme de evacuare a fumului si după caz a gazelor fierbinţi. prin trape montate in acoperis. Determinarea debitelor de calcul si dimensionarea conductelor instalaţiilor de stingerea incendiilor sau făcut conf. asigurandu-se masurile constructive necesare.36. indicativ NP 086 – 05 si ale Normei de dotare specifice unitatilor de comert interior.5. instalatiile vor corespunde prevederilor legislatiei in vigoare.5. Trapele se deschid automat si manual in caz de incendiu. cu suprafata de minim 1% din aria spatiilor respective. executarea si exploatarea instalatiilor de stingere a incendiilor. 3. 3. astfel incat acestea sa nu contribuie prin componentele lor la initierea. cladirea va fi prevazuta cu: instalatie de stingere cu hidranti interiori. Circulatiile orizontale inchise (coridoare de evacuare) din cladire au asigurate posibilitati de desfumare. 2. Introducerea aerului se realizeaza mecanic. permitand astfel eliminarea rapida a fumului prin trapele de desfumare. instalatii de ridicare a presiunii apei pentru stins incendii (grupuri de pompare independente pentru fiecare tip de instalatie de stingere).Pagina 4 din 13----------------------------------------------------------------- .ECHIPAREA SI DOATAREA IMPOTRIVA INCENDIILOR CU MIJLOACE TEHNICE DE APARARE Sistemele. Introducerea aerului se realizeaza prin usile exterioare a caror suprafata este mai mare decat a trapelor.7 si tab.2. In fiecare caseta astfel formata sunt prevazute trape cu deschiderea precizata mai sus. dezvoltarea si propagarea unui incendiu. NP 086-05. Spatiul galeriei de circulatie adiacente. Eventualele plafoane suspendate din cadrul galeriei si magazinului se prevad cu grile perforate pentru evacuarea fumului. după cum urmează : ---------------------------------------------------------------. 4.Prin proiect. mijloace de prima interventie. instalatii de protectie cu perdele de apa. Spatiul dintre partea superioara a grinzilor si invelitoare se inchide cu materiale C0 (CA1). cu actionare automata. rezerva de apa pentru stingerea incendiilor. Trapele se deschid automat si manual in caz de incendiu. este prevazut cu trape pentru evacuarea fumului si a gazelor fierbinti a caror deschidere este de minimum 1:70 din aria pardoselii. instalatie de stingere automata cu sprinklere. conform P 118-99 art.

Din distribuitor se vor realiza si racordurile tip B montate pe peretele exterior. prin proiect s-au prevazut instalaţii automate de stins incendiu cu sprinklere tip apa-apa. al. numarul sprinklerelor poate fi marit la 1200. ---------------------------------------------------------------.5 m si cu tevi de refulare universale cu diametrul duzei de refulare de 12 mm. 7. Sectoarele de sprinklere care cuprind maximum 800 de capete sunt racordate la aparatele de comanda si semnalizare cu dispozitivele anexe.Debitul specific minim al unui jet : qih = 2.Pagina 5 din 13----------------------------------------------------------------- ..0 m. cu plecarile spre instalatia interioara. cu acces direct din exterior. STAS 3081.05 Anexa 3.Numărul de jeturi in funcţiune simultana pe clădire : 2 . Instalatia de hidranti de incendiu interiori este de tip inelar. .3. art. diametrul interior de 19 mm. Hidrantii vor fi amplasati in cutii pe perete sau pe stalpi si vor fi dotati cu robinet Dn 2”. montate in camera dispecerat de incendiu. de 10 minute. din incinta.1. conducte principale. Fiecare sector va fi echipat cu Aparate de Control si Semnalizare (ACS) prevazute cu accelerator. In camera de incendiu din cladirea Complexului Comercial Existent este amplasat distribuitorul alimentat din 2 conducte de la statia de pompare hidranti de incendiu interiori. .INSTALAŢIA DE HIDRANŢI INTERIORI Dimensionarea instalaţiilor de stingere a incendiilor cu hidranţi interiori se face conform normativului NP 086 .3. ACS-uri. conductele de ramificatie si distributie. Pe distributia inelara se vor monta robinete.00 l/sec. cate un inel pe fiecare corp.1 si 7.Debitul de calcul al instalaţiei : Qih = 5.. Astfel este obligatorie prevederea hidranţilor de incendiu interiori cu următoarele caracteristici : . cu debitul de 30 l/s. Timpul teoretic de funcţionare a hidranţilor interiori este.2.50 l / sec. INSTALAŢIA DE SPRINKLERE Conform prevederilor NP 086 – 05. Grupul de pompare pentru hidrantii interiori este amplasat la gospodaria de apa pentru incendiu. jetul de 6.Lungimea minima a jetului compact : Ic = 6. Sprinklerele vor fi grupate in sectoare conform cu compartimentele de incendiu stabilite. in baza STAS 1478 – 90. vor fi echipati cu furtun semirigid (SR EN 671/1-2002) cu lungimea de maximum 30 m. pentru pompele mobile. astfel ca in caz de avarii sa nu se intrerupa functionarea a mai mult de 5 hidranti. Pentru cazul in care sprinklerele sunt montate in mai multe incaperi separate intre ele prin pereti si usi de clasa C0 (CA1). Instalatia de sprinklere este formata din: sprinklere.47.

pct.4). camere tehnice. unde au fost montate un manometru. coeficientul de debit = 0. Sprinklerele vor fi amplasate astfel incat sa asigure protejarea intregii suprafete a magazinului. 525% din numarul total de sprinklere. la o distanta de minim 8 cm si maxim 40 cm de plafon. Debitul instalatiei de sprinklere: Qt=Sc x is=216 m2x5l/min.46. corespunzator cerintelor NP 086 – 05.m2=18 l/sec ZONE TIP HHS3(Confrom SR EN12845-04) .5 mm. Din cauza configuratiei specifice fiecarei zone din complex se va monta si al doilea rand de sprinklere la nivelul plafonului fals acolo unde este cazul. 14.4 m intre capete. presiunea la orificiul capului de debitare = 10 mmCa.0 mm / min  aria de declanşare simultana maxima : As = 216 m2. pe retele de distributie vor fi montate indicatoare de trecere a apei corespunzator prevederilor NP 086 – 05. Se va asigura o rezerva de capete de sprinklere. Instalaţia va fi dimensionata in concordanta cu prevederile din NP 086 – 05 Anexa 2 pentru: ZONE TIP OH3(Confrom SR EN12845-04) – pentru NY:  is = 5. birouri Dec si galerie comerciala:   is = 7. iar cele care alcatuiesc al doilea strat de la nivelul plafonului fals sunt montate cu capul in jos avand aceleasi caracteristici ca cele montate cu capul in sus. pe ramuri cu maximum 6 capete. Instalatia va fi realizata din teava de otel.0 m2 Tip cap sprinkler : -Sprinkler conventional cu raspuns standard -Temperatura de declansare: 68oC(conform SR EN 12845/2005. Capetele de sprinkler care alcatuiesc primul strat de la nivelul plfonului sunt montate cu capul in sus si sunt de tipul obisnuit de 12.Pagina 6 din 13----------------------------------------------------------------- . ---------------------------------------------------------------. Aria maxima protejata de instalatia de sprinklere: 12.0 m2 Tip cap sprinkler : -Sprinkler conventional cu raspuns standard -Temperatura de declansare: 68oC(conform SR EN 12845/2005.4).5 mm / min aria de declanşare simultana maxima : As = 260 m2. Timpul teoretic de stingere: 90 min. executata in montaj aparent in zona de vanzare. Instalatia a fost prevazuta cu panta pentru aerisire in punctul cel mai inalt. 14. fiind montate la plafon. Aria maxima protejata de instalatia de sprinklere: 9. prevazute cu dop de curatire. in zona de depozitare. un robinet de aerisire si un robinet dublu serviciu pentru spalare.pt zona de vanzare. in zona de birouri. Pentru localizarea intrarii in functiune a sprinklerelor. pct.Sprinklerele sunt montate la distante cuprinse intre 2 si 3.

m tip drencer : Ø ½ ‘’.5 ore.Debitul instalatiei de sprinklere: Qt=Sc x is=260 m2x7. : qd = 9 : 1.Tipul si parametrii funcţionali . instalaţie de drencere si sprinklere. spuma.m2=32. p=1.0 bar debitul unui cap drencer : qd = k p = 63 l/min = 1. gaze/aerosoli. NP 24/97. ---------------------------------------------------------------. corespunzător NP 086 – 05. dotări psi de prima intervenţie.1.05 x 1.5 l/sec Timpul teoretic de funcţionare pentru instalaţia de sprinklere este de 1.5 mm. Capetele de drencere sunt montate in pozitia in jos si sunt de tipul obisnuit – drencer de perdea – de 12.15 = 11 l/s timpul de actionare : 1 h 5. instalatia fiind de tip uscat. NP 25/97 si tinand cont de caracteristicile constructive ale obiectivului.stingere cu apa.MASURI CONSTRUCTIVE ADAPTATE PENTRU LIMITAREA PROPAGARII INCENDIULUI IN INTERIORUL COMPARTIMENTELOR DE INCENDIU 5. Normativul P 118-99. coeficientul de debit = 0.Pagina 7 din 13----------------------------------------------------------------- . pentru protejarea si stingerea incendiilor sunt prevăzute următoarele mijloace tehnice de apărare impotriva incendiilor: instalaţii de hidranti interiori. hidranti exteriori.05 l/s debitul minim necesar : Q min = L x ir = 9 l/s numarul min. presiunea la orificiul capului de debitare = 10 mmCa. Distanta intre capete va fi de 1. pulberi. K=63.0 m intensitatea de stropire : ir = 1 l/s. In conformitate cu prevederile Normativului NP086/2005.5l/min. cu intrare in functiune numai la semnalul detectorului de incendiu. Instalatia de drencere cuprinde sectoare de maximum 9 de capete.05 = 9 capete debitul de calcul : Qc = 9 x 1. INSTALATIA DE DRENCERE Pentru separarea compatimentului C2 de incendiu de zona culoarului existent se va monta o instalatie de drencere cu deschidere automata in caz de incendiu. -lungimea perdelelor de apa in functionare simultana: L=9 m -inaltimea perdelei : >3.0 m.501. de capete necesar : n = Q min.

---------------------------------------------------------------. iar pentru instalaţiile de stins incendiu din exterior. instalaţiile interioare de stingere se vor dimensiona in funcţie de compartimentele de incendiu protejate.1 .5 l/s Timpul teoretic de functionare a instalatiei conf. Toate accesoriile necesare pentru debitarea apei (furtun. 2. în holuri sau în vestibuluri. 5. pe coridoare. în case de scări. ajutaj de pulverizare.0 l / sec. manomentre pentru citirea presiunii.Pagina 8 din 13----------------------------------------------------------------- .3. lângă intrări în clădiri. Astfel pentru compartimentul de incendiu cu volum mai mare de 5000 mc vor fi necesare doua jeturi in functiune simultana.2.50 m de pardoseala.2.2.. 3 din NP 086-05 .1. pentru protejarea si stingerea incendiilor este necesara montarea hidrantilor interiori de incendiu in compartimentul de incendiu supus avizarii. golire si aerisire. 4.5l/s x 10min x 60 sec = 3 mc. este ti=10min.7.16/P118/99.al. se va lua in calcul volumul compartimentului de incendiu cel mai mare (conform NP086-05) al intregii clădiri : 5. tabel 5 pct. Instalatia pentru stingerea incendiilor cu hidranti interiori In conformitate cu prevederile Normativului NP086/2005. lângă intrarea în încăperi şi în interiorul acestora . teava de refulare.BREVIAR DE CALCUL In conformitate cu STAS 1478/90. retelele de distributie vor avea prevazute armaturi de inchidere. in locuri vizibile si usor accesibile in caz de incendiu. Hidrantii utilizati sunt de 2". ANEXA Nr. Rezerva de apa pentru instalatia de hidranti interiori : 2x 2. STAS 1478/90 pct. 1.In conformitate cu prevederile art. instalatia cu hidranti va asigura : nr. debitul de calcul al instalatiei = Qih = 5 l/s lungimea jetului compact lc = 6. avand urmatoarele caracteristici (in conformitate cu Anexa A din STAS 1478/90): Robinetii de hidrant se vor monta la 1. chei) vor fi amplasate in cutii de hidrant STAS 3081. retinere. jeturi in functiune simultana = 2 debitul specific minim al unui jet qih = 2. Hidrantii vor fi amplasati astfel incat sa se asigure udarea fiecarui punct al cladirii cu doua jeturi.4 m Debitul de calcul al instalatiei : Qih = 5. 3.

5. de capete necesar : n = Q min.3.0 bar debitul unui cap drencer : qd = k p = 63 l/min = 1.0 m intensitatea de stropire : ir = 1 l/s.1 si 7. Dimensionarea hidraulica s-a facut prin metoda pierderilor specifice medii pe tronson. art.5 mm. STAS 1478-90. K=63. 7. pentru o suprafata de stingere simultana de 216 mp pentru clasa de risc Oh si 260 mp pentru clasa de risc HHS.0 m. : qd = 9 : 1. presiunea la orificiul capului de debitare = 10 mmCa. ---------------------------------------------------------------. conform anexa D.05 = 9 capete debitul de calcul : Qc = 9 x 1. p=1. prin proiect s-au prevazut instalaţii automate de stins incendiu cu sprinklere tip apa-apa.Dimensionarea instalatiei s-a efectuat in functie de intensitatea necesara de stingere care este 0. Instalatia pentru limitarea si stingerea incendiilor cu drencere Pentru asigurarea continuitatii peretilor coridoarelor de evacuare din Compartimentul C2 Hipermagazin – DEC si Compartimentul C1 sunt prevazute perdele de apa cu instalatie de drencere. cu intrare automata in functiune in caz de incendiu. rezerva intangibila : 11l/s x 1 h = 39600 l = 39.05 l/s debitul minim necesar : Q min = L x ir = 9 l/s numarul min.m tip drencer : Ø ½ ‘’. Sprinklerele vor fi grupate in sectoare conform cu compartimentele de incendiu stabilite.47. Distanta intre capete va fi de 1. cu debitul de 30 l/s. Debitul total conform STAS 1478-90 este de 50.4 Instalatia pentru limitarea si stingerea incendiilor cu sprinklere Conform prevederilor NP 086 – 05. Instalatia de sprinklere va fi in sistem apa-apa. Capetele de drencere sunt montate in pozitia in jos si sunt de tipul obisnuit – drencer de perdea – de 12. coeficientul de debit = 0.501.2 l/s*mp.05 x 1.5 l/s.6 mc 5. -lungimea perdelelor de apa in functionare simultana: L=9 m -inaltimea perdelei : >3.15 = 11 l/s timpul de actionare : 1 h Volum min.Pagina 9 din 13----------------------------------------------------------------- .

sonerie si lampa cu semnalizare intermitenta. Retelele vor fi realizate din teava de otel. 7. ---------------------------------------------------------------.0 mm / min  aria de declanşare simultana maxima : As = 216 m2.apa . pentru instalatiile tip apa . 2. Fiecare sector va fi echipat cu Aparat de Control si Semnalizare (ACS). Aria maxima protejata de instalatia de sprinklere: 12. birouri Dec si galerie comerciala:   is = 7. Instalatiile de sprinklere. iar in punctele cele mai inalte se vor monta robinete de inchidere de aerisire si port -furtun pentru spalarea conductelor.5. pe fiecare ramificatie fiind montate maximum 6 capete de sprinklere. prin intermediul detectoarelor de curgere. executate in montaj aparent sub plafoane. Aparatele de Control si Semnalizare (ACS-urile) vor fi montate in incaperea special amenajata de langa rezervorul suprateran. Capetele de sprinklere vor avea temperatura de declansare de 68° C si vor fi montate cu capul in jos si cu capul in sus amplasarea lor facandu-se in asa fel incat sa se asigure o stropire uniforma a tuturor spatiilor.0 m2 Tip cap sprinkler : -Sprinkler conventional cu raspuns standard -Temperatura de declansare: 68oC(conform SR EN 12845/2005. Debitul instalatiei de sprinklere: Qt=Sc x is=216 m2x5l/min.Instalatiile vor fi de tip ramificat. Retelele de distributie vor fi montate cu pante de 2 %o .Pagina 10 din 13----------------------------------------------------------------- . vor fi interconectate cu sistemele de desfumare aferente spatiilor respective. 14. precum si stuturi cu robinet si mufa pentru montarea manometrelor (in scopul masurarii presiunii). .pt zona de vanzare.41. art.4). corespunzator cerintelor din Normativul P 118 99. camere tehnice.11 din Normativul NP 086 -05 Instalaţia va fi dimensionata in concordanta cu prevederile din NP 086 – 05 Anexa 2 pentru: ZONE TIP OH3(Confrom SR EN12845-04) – pentru NY:  is = 5. va fi asigurata semnalizarea intrarii in functiune a instalatiilor.localizarea prin detectoare de curgere a apei montate pe ramurile instalatiilor.23. pct. Corespunzator prevederilor art. Se va asigura o rezerva de capete de sprinklere. corespunzator cerintelor art. astfel .5%o si vor fi prevazute in punctele coborate cu robinete de golire. 7. care vor avea un numar de sprinklere de maximum 800 buc. suprafata de protejat cu sprinklere va fi impartita in sectoare. In caz de incendiu.m2=18 l/sec ZONE TIP HHS3(Confrom SR EN12845-04) .acustica si optica prin accesoriile ACS -ului: turbina hidraulica.5 mm / min aria de declanşare simultana maxima : As = 260 m2.

protejate anticoroziv prin grunduirea si vopsire.5 ore. Conductele de distributie.m2=32.5l/min. prin suporti confectionati din profile metalice. amplasate in punctele indicate in planul anexat. 6. incalzita. Conductele aferente instalatiei interioare de sprinklere nu vor strapunge elementele de rezistenta ale constructiei.Timpul teoretic de stingere: 90 min. Pentru un debit de stingere mai mare de 5 l/s de la grupul de pompare catre ACS vor pleca 2 conducte de alimentare de 160 mm. se vor monta cu panta continua de 2% spre coloana si camera ACS .4).5 l/sec Timpul teoretic de funcţionare pentru instalaţia de sprinklere este de 1. este o incapere proprie.Pagina 11 din 13----------------------------------------------------------------- . dimensionati in functie de presiunile interioare ale apei. pct.0 m2 Tip cap sprinkler : -Sprinkler conventional cu raspuns standard -Temperatura de declansare: 68oC(conform SR EN 12845/2005. Aria maxima protejata de instalatia de sprinklere: 9. vor fi din otel carbon si se vor ancora de invelitoarea metalica prin intermediul inelelor de sustinere si tirantilor. ramificatiile care alimenteaza sprinklerele sunt echipate cu vase de aerisire ½’’ si manometre pentru verificarea presiunii. rezistenta la foc. corespunzător NP 086 – 05. greutatea conductelor. de legatura si panourile de sprinklere se vor executa conform planurilor anexate prezentului proiect din teava de otel carbon STAS 404/2. (conform indicatiilor inginerului structurist). Conductele se vor monta sub grinzile de rezistenta de la nivelul planseului (conform cotelor prezentate in schema izometrica) si se vor ancora de elementele de rezistenta ale cladirii. Conductele de alimentare cu apa si distributie a instalatiei de sprinklere. SURSELE DE ALIMENTARE CU APA PENTRU SISTEMELE DE STINGERE SI REZERVELE AFERENTE ---------------------------------------------------------------. cu acces direct din exterior si are asigurat spatiul pentru buna deservire si reparare a aparatelor. Camera in care se amplaseaza aparatul de control si semnalizare (ACS). protejati anticoroziv prin aceeasi metoda ca si conductele. pentru a se asigura golirea instalatiei Deasemenea. si fortele de deplasare a conductei in caz de declansare a instalatiei. Conductele de distributie principale au diametre de 6” si 4” (comform planurilor anexate). 14. Debitul instalatiei de sprinklere: Qt=Sc x is=260 m2x7.

S. Scenariul de securitate la incendiu îşi pierde valabilitatea atunci când nu mai corespunde situaţiei pentru care a fost întocmit. actualizându-se periodic în funcţie de modificările intervenite.12. în conformitate cu prevederile Legii 307/2006. prin care se certifica parametrii tehnico-functionali ai instalaţiilor utilizate. Prin lucrările de amenajare ce fac subiectul prezentului memoriu se asigura încadrarea in nivelurile de performanta prevăzute de reglementările tehnice. indicativ NP 086 – 05.1. beneficiarul va pune Ia dispoziţie agrementele tehnice si procesele verbale de lucrări ascunse care atesta calitatea lucrărilor efectuate. sprinklere. Scenariul de securitate la incendiu se păstrează de către utilizator pe toată durata de existenţă a construcţiei. Condiţiile sau recomandările care trebuie avute in vedere la întocmirea documentelor de organizare a apărării impotriva incendiilor. Acestea sunt amplasate intr-o incapere special prevazuta in cadrul gospodariei de apa pentru incendiu amplasata intr-o cladire independenta.22 din Normativul pentru proiectarea. Prin proiect. drencere se vor utiliza sursele de alimentare cu apa existente.Pentru asigurarea in permanenta a debitului si presiunii necesare functionarii instalatiilor de stingere cu hidranti interiori.Pagina 12 din 13----------------------------------------------------------------- . Scenariul de securitate la incendiu a fost intocmit in baza temei însuşite si aprobate beneficiar. Persoanalul muncitor va fi instruit pentru a cunoaşte reglernentarile in vigoare si masurile ce se impun în caz de necesitate. La solicitarea organelor de competenta. gaze si alte utilitati Racordurile de alimentare cu energie electrica.C. Incadrarea construcţiei sau amenajării in nivelurile de performanta prevăzute de reglementările tehnice si se stabilesc masuri pentru îmbunătăţirea parametrilor si a nivelurilor de performanta pentru securitatea la incendiu. inclusiv prin prevederile scenariului de securitate la incendiu s-au stabilit masuri pentru Îmbunătăţirea parametrilor si a nivelurilor de performanta pentru securitatea la incendiu a imobilului. in incinta.5. gaze vor fi pozitionate la loc vizibil si semnalate in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.Electrica. Distrigaz. in conditiile art. aferente construcţiei ori amenajării respective.Pozitionarea racordurilor de alimentare cu energie electrica . la autorizarea PSI a obiectivului. executarea si exploatarea instalatiilor de stingere a incendiilor. beneficiarul poate încheia convenţii sau contracte cu serviciile de pompieri cele mai apropiate în vederea garantării intervenţiei acestora în normele stabilite la calculul "TIMPILOR OPERATIVI DE INTERVENŢIE ". 7. ---------------------------------------------------------------. art.14. Poliţia. 6. In eventualitatea unui incendiu se va întrerupe alimentarea cu energie electrica si se va anunţa telefonic Dispecertul pentru Situaţii de Urgenta. MASURI TEHNICO-ORGANIZATORICE Condiţiile si masurile necesare a fi luate potrivit reglementarilor tehnice in funcţie de situaţia existenta.

S. Se vor respecta normele de protectie a muncii si masurile de prevenire si stingere a incendiilor. Data Aprilie 2011 Intocmit Verificat ---------------------------------------------------------------. privind organizarea si desfăşurarea apărării impotriva incendiilor.Beneficiarul va asigura îndeplinirea atribuţiilor legale ce-i revin. inclusiv pe cele incluse in NORMELE GENERALE de apărare impotriva incendiilor. conform legislaţiei legale in vigoare.Pagina 13 din 13----------------------------------------------------------------- . NORME P. 8.I.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->