P. 1
mengintai ruang insaf

mengintai ruang insaf

|Views: 187|Likes:
Published by Muhd Hatta Othman

More info:

Published by: Muhd Hatta Othman on May 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/10/2012

pdf

text

original

KOMSAS HARGA REMAJA TINGKATAN 4 ST SMK. ALMA, BUKIT MERTAJAM, PULAU PINANG.

SAJAK MENGINTAI RUANG INSAF

MAKSUD SETIAP RANGKAP

..Rangkap Pertama : Perjalanan untuk mendapat keredhaan Tuhan semakin sukar kerana kurangnya ilmu pada diri sendiri.

penyajak juga melakukan kesilapan dan akibatnya jalan untuk kembali kepada jalan kebenaran semakin sukar diperolehi.Rangkap Kedua : Dalam menjalani kehidupan seharian. .

Rangkap Ketiga : Penyajak ragu-ragu sama ada wujud perasaan insaf ataupun tidak dalam dirinya .

Rangkap Keempat : Penyajak menaruh harapan agar ada peluang untuk bertaubat atau menebus kembali segala kesilapan yang dilakukannya. .

TEMA & PERSOALAN .

Tema : Sajak ini bertemakan keinsafan seseorang yang bermuhasabah diri atas segala kesilapan yang dilakukannya dan ingin bertaubat kepada pencipta-Nya. .

Keinginan untuk bertaubat kepada pencipta-Nya.Wujud perasaan kesal atas segala kesalahan yang dilakukan.Seseorang perlu ada perasaan insaf dalam dirinya. . . .Manusia tidak terlepas daripada melakukan kesalahan dalam kehidupan.Persoalan : . .

BENTUK SAJAK .

Sajak ini terdiri daripada 4 rangkap. rangkap rangkap rangkap rangkap pertama (4 baris) kedua (6 baris) ketiga (5 baris) keempat (3 baris) .

.Rima akhir bersifat bebas.. .Jumlah patah perkataan dan suku kata bersifat bebas.Sajak Mengintai Ruang Keinsafan adalah berbentuk bebas. .

.UNSUR KEINDAHAN DALAM SAJAK..

.Pemilihan kata sajak ini adalah indah. Contoh: ancala mulia makin kabur .

.Metafora (sebagai perbandingan/kiasan) contoh : padang hidup bermaksud tempat kehidupan.GAYA BAHASA i.

Hiperbola (kiasan yang berlebih-lebihan) contoh : sebelum api dari bara itu menyala melambangkan api neraka.. .

ancala mulia ( rangkap 2 baris 5 ) yang bermaksud gunung.-Perlambangan @ imejan . -Dalam sajak ini ancala mulia melambangkan amalan atau tingkah laku yang baik. .

rangkap 2 baris 3 Suku kata ku adalah pemendekan perkataan aku . .rangkap2 baris 2 tubuhku ..Sinkope (pemendekan sesuatu kata) Contoh : kakiku .

UNSUR BUNYI a) Asonansi pengulangan bunyi huruf vokal Contoh : i ) vokal a apakah dalam saraf khilaf rangkap 2 baris 3 .

UNSUR BUNYI b) Aliterasi pengulangan bunyi huruf konsonan Contoh : i ) Pengulangan bunyi konsonan s sekadar songsong aksara kata rangkap 3 baris 1 .

PEMINJAMAN PERKATAAN ASING . khilaf .Penggunaan Bahasa Arab contoh : Rabb.Penggunaan Bahasa Indonesia contoh : ancala dan pidana .

NADA .Sajak ini bernada melankolik atau sayu. .

.Nilai keinsafan perasaan insaf penyajak terhadap kesalahan yang telah dilakukan pada masa lalu.Nilai kejujuran Sifat jujur dan ikhlas untuk memohon taubat . .Nilai merendah diri Penyajak mengakui terhadap kesilapan yang dilakukannya .NILAI .

. iii) Peluang dan pintu taubat sentiasa terbuka untuk semua manusia. ii) Sentiasa berpegang PENGAJARAN kepada ajaran agama dan menjadi panduan dalam menjalani kehidupan.i) Kita mestilah insaf dengan segala kesalahan yang telah kita lakukan pada masa lalu.

UJI MINDA!!! PENYOALANu .

Antara berikut yang manakah menunjukkan perlambangan dalam sajak Mengintai Ruang Insaf .Jawab dengan teliti soalan yang diberikan di bawah: 1.? a) b) c) Ancala mulia makin kabur Semakin berat kejahilan Sekadar songsong aksara kata .

TAHNIAH!!!!! JAWAPAN ANDA TEPAT SEKALI SETERUSNYA .

MAAF!!! JAWAPAN ANDA KURANG TEPAT SETERUSNYA KEMBALI SEMULA .

. Nyatakan maksud ancala mulia makin kabur dalam petikan sajak ini? a) b) c) Gunung semakin tidak kelihatan. Kesalahan yang dilakukan berkurangan. Perilaku baik semakin kurang diamalkan dalam kehidupan.2.

TAHNIAH!!!!! JAWAPAN ANDA TEPAT SEKALI SETERUSNYA .

MAAF!!! JAWAPAN ANDA KURANG TEPAT SETERUSNYA KEMBALI SEMULA .

3. Peluang dan pintu taubat sentiasa terbuka untuk semua manusia Berani menghadapi kehidupan. Pengajaran yang terdapat dalam sajak Mengintai Ruang Insaf ialah a) b) Hidup ini perlulah dipenuhi dengan keseronokan. c) .

TAHNIAH!!!!! JAWAPAN ANDA TEPAT SEKALI SETERUSNYA .

MAAF!!! JAWAPAN ANDA KURANG TEPAT SETERUSNYA KEMBALI SEMULA .

.KESIMPULAN Sajak Mengintai Ruang Insaf telah mengajak pembaca untuk kembali kepada Tuhan dan kita mestilah sentiasa berpandukan kepada ajaran agama masing-masing agar kehidupan kita sentiasa pada kedudukan yang betul dan lurus.

. diam itu lebih baik daripada berkata-kata yang tidak sepatutnya.... sentiasalah fikir akan kematian kita.KATA RENUNGAN Gunakan hidup ini dengan sesaat yang disukai oleh Tuhan. jangan sia-siakannya dengan mengikut kata hati dan nafsu.Renung dan muhasabah diri disebahagian malam adalah satu keinsafan yang amat menusuk jiwa dan rohani. .

WASSALAM« . TERIMA KASIH.SEKIAN.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->