Majlis Ugama Islam Singapura Khutbah Jumaat 18 Februari 2000 / 12 Zulkaedah 1420

Adab-adab berkawan

.

.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah, Marilah kita meningkatkan ketaqwaan kita kepada Allah dengan melaksanakan apa jua suruhannya dan menjauhi apa jua larangannya. Antara perkara yang perlu kita berikan perhatian adalah adab dan cara berkawan. Tidak ada manusia yang dapat hidup bersendirian. Setiap satu dari kita mengharapkan yang lain. Setiap dari kita tidak boleh lari dari berkawan. Inilah antara hikmah Allah s.w.t menciptakan manusia berbagai bangsa, warna dan bahasa. Allah s.w.t berfirman didalam surah AlHujurat, ayat 13:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan

berbohong. Akan tetapi jika kita mengambil seseorang sebagai sahabat yang mana sifatnya adalah cenderung kepada melakukan maksiat dan keburukan. Rasulullah mendidik kita agar memilih sahabat yang dapat mendorong kita menambah kebajikan dan amal soleh. ugama dan kelakukan kawannya. Kawan yang sopan. Agar kita berkenal-kenalan. Kerana setiap dari kita akan terkesan dengan sifat. lagi Maha Mendalam PengetahuanNya. memaki-hamun. Maka Islam telah meletakkan panduan untuk kita apabila kita ingin berkawan. maka lama-kelamaan akan sekaki dengan mereka. lama-kelamaan kita juga akan terdorong untuk melakukan maksiat itu. lama-kelamaan kita juga akan mempunyai mulut yang cabul sepertinya.w.w bersabda: ³Seseorang adalah atas agama rakannya. yang menyeluruh. Akan tetapi setiap sesuatu ada panduannya.a. ayat 29: .t berfirman didalam surah Al-Kahfi. yang lengkap. maka hendaklah setiap dari kamu memerhatikan siapakan yang harus dipilih menjadi rakan. Islam adalah agama yang syumul. Juga jika kita mengambil seorang sahabat yang suka berkat kotor. Antara perkara pertama yang perlu kita fahami adalah jenis orang yang kita harus ambil sebagai kawan atau sahabat. Jika kita mengambil kawan yang suka berborak-borak. Inilah tujuannya. Maka perhatikanlah dan selidikilah sebelum kita mengambil seseorang sebagai sahabat. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui. Allah s. kawan yang mempunyai budi pekerti yang tinggi akan mendorong kita untuk mempunyai sifat mulia sepertinya. Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu. Rasulullah s.´ Inilah kaedah orang Islam dalam bersahabat.yang lain). membuang masa di kedaikedai kopi.

Sebenarnya. dia akan cuba merokok juga. dia juga suka melepak. Seseorang remaja yang memelih kawan yang buruk akan secara semulajadi ingin mengikuti cara kawannya itu.Ertinya: Dan janganlah engkau mematuhi orang yang Kami lalaikan hatinya daripada mengingati Kami. serta ia menurut hawa nafsunya. dan tingkah-lakunya pula adalah melampaui kebenaran. Sebaliknya Allah s. bagaimana asuhan kita terhadap anak-anak kita akan diabaikan apabila mereka sudah bersekolah menengah. ayat 15: ³Dan ikutilah jalan orang yang suka kembali (bertaubat) kepada Ku (Allah). Firman Allah s. Jika kawannya tidak suka belajar. Mereka lebih pentingkan kawan dari keluarga.t didalam surah Luqman.. Jika kawannya merokok. Akhirnya timbullah masalah. Kita tidak faham. punca utama adalah jenis kawan mereka.´ Sidang Jumaat rahimakumullah. Mereka mengambil sifat-sifat buruk yang tidak pernah kita lihat dalam diri mereka sebelum ini.w. Orang yang lebih cenderung kepada melakukan maksiat dari amal soleh.t menyuruh kita agar mengambil orang-orang yang sukat beramal soleh dan selalu bertaubat kepada Allah sebagai sahabat kita. Sering kita mendengar keluhan atau membaca laporan tentang bagaimana anak-anak yang baik kelakuannya ketika kecil tibatiba berubah menjadi seorang yang liar apabila sudah berumur belasan tahun. yang bukan . Inilah jenis orang yang mana kita dilarang untuk mengambilnya sebagai sahabat. Orang yang lali hatinya dari mengingati Allah. Jika kawannya suka melepak.w. dia juga akan akhirnya hilang minat untuk belajar.

Seorang kawan adalah orang yang kita dampingi dan rapat. Yang Islam dan bukan Islam. undanglah mereka ke rumah kita. Untuk mengenal siapakah kawan-kawan anak kita. Inilah jenis yang kita harus berhati-hati apabila kita mengambilnya sebagai kawan. Kita tidak rapat dengannya. . maka dia akan terselamat perjalanan hidupnya. Keluarga adalah benteng pertama. Sidang Jumaat rahimakumullah. sehingga kita tidak bertegur-sapa dengan mereka. Perhatikan siapakah yang wajar anak kita berkawan dan siapakah yang tidak wajar. Kita didik mereka bukan sahaja dengan budi pekerti. tetapi juga dengan sentiasa memperingatkan mereka akan jenis manusia yang boleh dijadikan kawan. Tidak ada halangannya. Kita tidak mengongsi curahan hati kita. Seorang yang kita kongsi bersama beberapa rahsia dan curahan hati kita. anak-anak kita akan menghargai nasihat dan panduan dari kita. Malah kita diharuskan agar berlaku baik kepada semua orang. Oleh kerana itu. siapakah yang harus dia berkawan dan siapakah yang tidak harus. Apabila seorang anak faham dan mampu mengenal kawan yang baik dari kawan yang buruk. Berkenal-kenallah dengan mereka. Kemudian nasihatilah anak kita dengan baik. Saya tidak bermaksud bahawa kita menjauhkan diri dan memasamkan muka terhadap semua orang yang kita rasa tidak layak untuk kita berkawan. negara kita telah meletakkan nilai keluarga yang utuh sebagai salah satu nilai-nilai utama negara. Jadi apakah jalan keluarnya? Didikan dan asuhan rohani. Seorang kawan adalah berbeza dari seorang kenalan.sahaja menghantui keluarga tersebut malah memberikan malu dan beban kepada masyarakat. Sesungguhnya apabila kita menjalankan tugas ini dengan hikmah. Dan kita tidak terikut-ikut dengan perbuatannya. Yang baik dan jahat. Keluarga adalh unit terpenting dalam satu-satu masyarakat. Kenalan boleh datang dari berbagai jenis lapisan masyarakat. Adapun seorang kenalan adalah mereka yang kita kenal.

. . Kita berkenal dengan orang yang kurang baik agar mereka dapat kita nasihati dan menjadi contoh kepada mereka. Kita bercakap lembut dengan mereka dan menghormati mereka. jangan sampai kita terikut-ikut dengan cara mereka.sentiasa menguntum senyum kepada mereka kerana senyum itu adalah sedekah. Kita berkawan dengan orang yang baik untuk kita ikuti adab mereka. Tetapi kita meletakkan had pergaulan kita.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful