MAJLIS PERBANDARAN SEBERANG PERAI (MPSP

)

terima kasih. Saya juga terhutang budi kepada Perpustakaan Awam.Dalam menyiapkan buku ini saya mendapat sokongan dan bantuan daripada pelbagai pihak. kerana bimbingan dan teguran yang sangat berharga semasa membuat kerja kursus ini. . Saya ingin menyampaikan penghargaan yang setinggi-tingginya kepada Suseela Devi . Kerja Kursus Sejarah dapat disiapkan tepat pada masanya.PENGHARGAAN Saya ingin mengucapkan syukur kepada Tuhan kerana dengan izin-Nya. Tidak ketinggalan juga penghargaan untuk rakan-rakan di Kelas 3 S yang turut sama membantu dari segi memberi tunjuk ajar dan idea dalam usaha untuk me. Saya juga merakamkan ucapan terima kasih kepada Cikgu Puan Noor Aini binti Abu Seman kerana sanggup berkorban meluangkan masa untuk menyemak hasil kerja kursus saya ini.Pulau Pinang atas kerjasama yang diberi kepada saya semasa menjalankan penyelidikan. Seberang Jaya.ibu saya. Sekian.

Ini akan dapat membantu saya membuat satu kajian ilmiah dengan tatacara yang betul. d.Menambah pengetahuan saya tentang institusi pentadbiran tempatan di Malaysia c.Menanamkan semangat patriotisme di dalam diri saya dan juga kalangan generasi muda melalui kajian ini .Mengenal pasti sumber-sumber sejarah yang sahih. b.OBJEKTIF KAJIAN Saya dikehendaki menjalankan satu kajian tentang satu perayaan tradisi kaum di Malaysia merangkumi objektik-objektif berikut: a. jelas dan tepat.Memenuhi kehendak sukatan pelajaran Peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR).

Saya juga telah mengunjungi rumah-rumah jiran saya yangberbangsa Cina bagi mendapat maklumat tentang Tahun Baru Cina b.Penyelidikan  Saya telah menjalankan penyelidkan di perpustakaan sekolah. melihat infraskutur dan suasana di bangunan MPSP. d.KAEDAH KAJIAN Saya menggunakan beberapa kaedah dalam kajian ini seperti a.Rujukan  Saya telah menjalankan rujukan terhadap surat khabar. majalah. . c. melawat lamanwe yang b berkaitan institusi pentadbiran tempatan dan merujuk majalah yang berkaitan.Pemerhatian  Kaedah ini dilakukan sekitar bangunan MPSP di Bandar Perda Kaedahini dipilih bertujuan . dan buku -bukuyang berkaitan.Bekerja di MPSP sebagai Pembantu Am Rendah. Semuamaklumat ini saya analisis agar ia bersesuaian dengan kajian yang dijalankan.Kaedah ini dilakukan untuk memperoleh maklumat berkaitan latar belakang MPSP.Temu ramah  Saya telah menemu ramah Puan Suseela Devi a/p Krishnasamy.

saya juga dapat menghayati nilai kesabaran. Ketika menjalankan kerja kursus ini.rakan semasa menjalankan danmenyelesaikan kerja kursus ini dengan sempurna. Selepas menjalankan Kerja Kursus Sejarah bertajuk Institusi Pentadbiran Tempatan.memupuk semangat patriotisme dan kerjasama antara rakan . banyakpengajaran dan nilai yang telah saya pelajari.Ketika menjalankan kerja kursus ini. ketabahan.banyak pengetahuan. . saya juga telah mempelajari tentang peranan dan perkembangan institusi pentabbiran tempatan di Malaysia. saya rasa amatbersyukur sebagai seorang warganegara Malaysia kerana kecekapan dan kemantapan institusi pentadbiran yang terdapat di Negara kita.Selepas melakukan kerja kursus ini. saya juga dapat menguasai kemahiran membuatpenyeledikan dengan tatacara yang betul serta dapat meningkatkan kemahiran berkomunikasi.pengajarandan nilai yang telah saya pelajari. kejujuran. Nilai kerjasama telah membuatkan sayabersama rakan-rakan berganding bahu untuk mencari maklumat tentang kerja kursus ini. Disamping itu.Selain itu.RUMUSAN Saya amat bersyukur kerana telah menyelesaikan Kerja Kursus Sejarah dalam tempohmasa yang ditetapkan.

. Di samping itu. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada guru Sejarah saya iaitu Encik ________________. saya juga mengucapkan terima kasih kepada orang sumber saya iaitu Puan __________________ kerana telah banyak membantu saya dari aspek membekalkan maklumat berkaitan dengan tugasan dan menyediakan bahan-bahan yang diperlukan untuk menyiapkan kajian ini. maka tugas menyiapkan kerja kursus ini dapat dilaksanakan dengan mudah.Penghargaan Dalam usaha untuk menyiapkan kerja kursus yang bertajuk Institusi Pentadbiran Tempatan : Majlis Perbandaran Seberang Perai ini. Daripada tunjuk ajar mereka. terima kasih juga saya ucapkan kepada rakan -rakan saya iaitu _________________ dan __________________ kerana sudi berkongsi pengetahuan untuk menjayakan tugasan ini. saya ingin merakamkan ucapan penghargaan dan terima kasih yang tidak terhingga kepada semua pihak tersebut. Selain itu.Dengan bimbingan yang diberikan oleh beliau. Oleh yang demikian. Terlebih dahulu saya berterima kasih kepada kedua-dua ibu bapa saya iaitu Encik ___________________ dan Puan _______________ kerana mereka berdua sentiasa memberikan dorongan dan bantuan dari segi kewangan kepada saya.Tanpa bantuan daripada mereka agak sukar untuk saya melaksanakan tugas ini. saya dap membaiki kesilapan yang at saya lakukan sepanjang tempoh kajian ini dijalankan.Beliau telah banyak memberikan tunjuk ajar serta bimbingan dalam melaksanakan tugasan ini. banyak pihak yang telah membantu saya.

Akhir sekali. . Sekian terima kasih. saya ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada semua pihak yang membantu saya untuk menyiapkan kajian ini sama ada secara langsung atau tidak s cara e langsung.

Hal yang demikian kerana daripada kajian yang dibuat.Hal yang demikian kerana ketika menjalankan kajian ini. maka saya dapat mengetahui tentang sejarah penubuhan. ramai orang sumber yang saya temui dan banyak prosedur yang perlu saya ikuti sepanjang tempoh kajian ini.Objektif Kajian Pelaksanaan kerja kursus Sejarah ini mempunyai pelbagai objektif yang ingin dicapai. kajian ini juga telah memberikan pendedahan awal kepada saya untuk mempelajari kaedah melaksanakan kajian ilmiah. Dari aspek yang lain pula. saya telah menggunakan pelbagai kaedah untuk mendapatkan maklumat dan menyiapkan laporan kajian. Kami bekerja sebagai satu pasukan dan sentiasa bertukar tukar idea serta sumber rujukan yang diperoleh.Secara tidak langsung.Hal ini memberikan kesedaran kepada saya bahawa penduduk tempatan juga mampu mentadbir negara kita sendiri. . Di samping itu.Unsur patriotisme ini dapat diterap apabila saya berasa bangga dengan kemampuan yang ditunjukkan oleh pegawai-pegawai di Majlis Perbandaran Seberang Perai menjalankan tugas dan tanggungjawab mereka. fungsi serta peranan yang dimainkan oleh Majlis Perbandaran Seberang Perai Objektif seterusnya ialah kajian yang dijalankan ini dapat memupuk semangat patriotisme dan saling bekerjasama dalam diri saya. saya dan rakan-rakan juga saling bekerjasama ketika melaksanakan kajian ini. Antara objektif yang dapat diperoleh daripada kajian ini ialah saya dapat mengetahui dengan lebih mendalam dan terperinci tentang Institusi Pentadbiran Tempatan iaitu Majlis Perbandaran Seberang Perai.

.Konklusinya. saya amat yakin bahawa kajian ini telah berjaya memberikan pendedahan yang berguna kepada saya dan rakan-rakan yang lain. Oleh itu. kajian ini mempunyai banyak objektifnya.

saya turut menggunakan Kaedah Lawatan ke tempat kajian. Saya turut menggunakan Kaedah Penyelidikan di Perpustakaan Negeri Pulau Pinang Cawangan Seberang Jaya.Antaranya ialah Kaedah Internet.Saya dan rakan-rakan sekumpulan telah pergi ke Perpustakaan Negeri pada 21 Februari 2011 bersamaan hari Khamis. banyak maklumat tambahan yang kami peroleh. kami telah mencari maklumat yang berkaitan dengan Majlis Perbandaran Seberang Perai daripada keratan akhbar serta sumber-sumber yang lain Setelah menghabiskan masa selama 2 jam. Banyak info yang berkaitan dengan Majlis Perbandaran Seberang Perai saya peroleh daripada laman sesawang tersebut. Seberang Perai. Di situ. Saya dan rakan-rakan meninggalkan Perpustakaan Negeri pada pukul 4.Menggunakan internet merupakan kaedah yang mudah dan cepat dilaksanakan.Kami berasa puas kerana maklumat yang dicari akhirnya kami temui. Selain itu. Tujuan kami ke sana adalah untuk mendapatkan maklumat yang lebih mendalam tentang Majlis Perbandaran Seberang Perai.00 petang iaitu selepas waktu persekolahan tamat. saya telah menggunakan beberapa kaedah. Banyak informasi yang kami peroleh dan sangat berguna untuk kajian yang sedang dijalankan.45 petang.Pada 14 Februari 2011 (hari Isnin) saya dan rakan-rakan saya telah berkunjung ke Ibu Pejabat Majlis Perbandaran Seberang Perai di Bandar Perda. Kami sampai di sana lebih kurang pukul 3. Bahan-bahan untuk kajian ini saya peroleh melalui laman sesawang www: http://_____________________.Kaedah Kajian Untuk melaksanakan kajian ini. .

Informasi yang saya peroleh dan kumpul ini penting untuk memantapkan hasil kajian saya. melalui kaedah yang saya gunakan ini telah banyak membantu saya dalam menyiapkan kajian ini. .Kesimpulannya.

Jalan Hijau 1. 2.The star. Chong Hui Ling. muka surat B6.html . 2.Lena Gnoi. -Internet http://spgis. muka surat B12. 10400 Pulau Pinang.my/laporan_pemeriksaan/html/alamsekitar.mpsp.Chong Yoon Choi. 21. -Orang Sumber 1. -Buku 1.Rujukan -Surat Khabar 1. Petaling Jaya. 25-A Jalan Siam. Bhd. 25 January 2008. 2002. 20 tahun.Ng Lay Tin. Media Network Sdn. 12 Mei 2008.Guang Wah Yit Poh. 11600 Pulau Pinang. 40 tahun. Geografi Tingkatan 1.gov. Kang Chai Yeong.

mpsp.my .RUJUKAN Internet y http://www2.gov.

09. tarikh 19.2010) . tarikh 06.2010) Harian Metro-(m/s 35.Jalan Tasik Gelugor. (m/s U24. tarikh 03.2010) dan (m/s M2. (m/s N18. tarikh 23.07. tarikh 15.11.2010) dan (m/s U24.09.04.org/wiki/Seberang_Perai http://www2. 14000 Bukit Mertajam Suratkhabar y Sinar Harian-(m/s U24.14000 Kepala Batas Puan Suseela Devi a/p Krishnasamy. tarikh 05.2010) The Star-(m/s M2.2010) .my/web/guest Melawat Tempat Kajian y Majilis Perbandaran Seberang Perai. tarikh 27.2010) . Bandar Perda.mpsp.2010) The Sun-(m/s 7.Jalan Teratai 1.2010) dan (m/s 4.02.08. tarikh 12. tarikh 15. Jalan Perda Utama. (m/s M2. tarikh 16. tarikh 25.05. beralamat 146.2010) dan (m/s 6.04. (m/s M6.12.2010) Kosmo-(m/s 11. tarikh 16.2010) .13400 Butterworth . tarikh 07.y y http://ms.2010) y y y y Orang Sumber y y Puan Azizah binti Omar.wikipedia.09.01.Taman Teratai.2010) .10. beralamat 36.10. (m/s N12. tarikh 12.gov.