ANDROID

A VILÁG LEGBRUTÁLISABB GYILKOSAI
(VÁLOGATÁS)

OLYAN RÉMSÉGEKRŐL OLVASHATNAK EBBEN A KÖTETBEN, AMELYRŐL EDDIG AZT HITTÉK, HOGY CSAK A HORROSZERZŐK FANTÁZIÁJÁBAN LÉTEZIK!

TARTALOM Előszó Sam fia Az elbűvölő szerelmespár A fall river-i baltás gyilkosságok A pennine-mocsári gyilkosságok Bizonyíték: a kuszán nőtt fogak Az igazságszolgáltatás megcsúfolása? A bostoni fojtogató A vámpír gyilkos Az A6-os úti parkolói gyilkos A szívtelen férj Az East End-i rém Aki megúszta büntetlenül Az andokbéli szörny A gyilkos család (Charles Manson) A tizenéves szörny Aki patkányméreggel gyilkolt A végzetes tea esete

2

Előszó Az élet túlságosan tünékeny, a halál túlságosan végleges, mégis gyilkosságot gyakran oly könnyűszerrel elkövetnek emberek. Talán ennek tudható be, hogy ez a rettenetes bűncselekmény annyira felzaklat mindannyiunkat. Legtöbbünkkel megesett már, férfival és nővel egyaránt, hogy gondolatban vagy szóban kifakadtunk: „Megölöm!” Rendszerint nem mondjuk komolyan, de a gondolat megfogant. A gyilkosságokat jórészt nem előre megfontolt szándékkal követik el. Többnyire egy tébolyult pillanat szüleményei. Régóta felgyülemlett indulatok törnek gyakran végzetes erővel a felszínre, amikor az elme nem képes többet elviselni és a gát hirtelen átszakad. Ám egyéb okok is léteznek, sokkalta ördögibb, jóval felfoghatatlanabb, nem egykönnyen megbocsátható okok. A mindannyiunkat leginkább elborzasztó gyilkosságok kapzsiságból vagy irigységből fakadnak, esetleg egy háborodott elme szadista megnyilvánulásai. Ám időnként olybá tűnik, hogy puszta vérszomjon kívül nincs rájuk egyéb magyarázat. E kötetben összegyűjtöttünk a mindmáig leghírhedtebb gyilkossági eseteket. A sorrendnek nincs különösebb jelentősége… a rémségeknek nincs bajnoki tabellája, a bűntettek szörnyűséges volta nem tűr hasonlítgatást. Példának okáért senki ne várja, hogy magyarázatot talál Hasfelmetsző Jack brutális mészárlásaira, Charles Manson bérgyilkos bandájának dühödt tébolyára vagy a penninemocsár gyermekgyilkosok barbár öldöklésére. Az emberölésnek ama fajtájáról, amelyekkel az olvasó e könyv lapjain találkozhat, Shakespeare a következőket írta: „Rút és erőszakos – nincs rá egyéb szó, De szörnyű rút, s természet elleni.” Hamlet (Arany János fordítása)

3

ám amikor vérfagyasztó üzenetét nyilvánosságra hozták. David Berkowitz Mindeközben a gyilkosságok folytatódtak. hogy „neurotikus. De szörnyszülött vagyok. Egy időben az az elképzelés is felmerült -. Egyik éjjel egy középiskolás lányt és a barátját érték lövések. akkor. ám a gyilkos személye rejtély maradt. Elnéptelenedtek a diszkók és az éttermek. Berkowitz a szélvédőn át lőtt. A levél a következőképpen hangzott: „Tisztelt Joseph Borelli kapitány! Mélységesen fájlalom. alig néhány méterre egy ifjú szerelmespár holttestétől. a lányt pedig a fején. Száznál is több rendőrt küldtek éjszakai őrjáratra a bronxi és a queensi körzetekben. az úttesten hagyta a levelet. amíg rettegésben tartotta New Yorkot. hogy netalántán rendőr. hogy nőgyűlölőnek nevezett. A rendőrség egy levelet talált az utcán. mivel sejtették. Sam fia.Sam fia David Berkowitz A Sam fia néven elhíresült gyilkos. David Berkowitz hidegvérrel kioltotta hat ember életét. a 4 . sőt lepuffantott két kutyát is. négyet pedig megsebesített. skizofrén és paranoiás”. hogy újra ott fog támadni. Azzal az elmélettel álltak elő. Már három embernek kioltotta az életét. hét másikat pedig megsebesített az alatt az egy esztendő alatt. a fiút a karján találta el. Beame polgármester kiadta a parancsot a New York-i rendőrségnek: „Kapják el ezt az alakot!” Létrehoztak egy kétszáz detektívből álló különleges osztagot. a riadt lakosság még sötétedés előtt otthona biztos falai mögé húzódott. kitört a hisztéria. Lenyomoztak minden tippet és hírforrást.” Berkowitz. s ez a rémisztő gyilkosságsorozat rettegéssel töltötte el a nagyváros lakóit. Öt nőt és egy férfit lőtt agyon az 1977-es év során. Berkowitz a letartóztatása előtti néhány hónapban vált Sam fiaként ismertté. A rendőrség úgy jellemezte a gyilkost. amikor épp beszálltak a kocsijukba. miután rálőtt az autóban ölelkező szerelmesekre. aki belső információk révén tud nyomtalanul eltűnni. Amikor a bűnlajstrom összeállt. Sam fia szerelmespárokat és magányos nőket támadott meg. hogy esetleg démonok megszállottjának hiszi magát. Nem vagyok az.

Mindössze tizenhat évesen hozzáment egy Roy Thornton nevű dallasi duhajhoz. hogy öljön. A gépkocsit lenyomozták a nyilvántartásból. és bűntársai is voltak. Texasba. s amikor Berkowitz közelebb ért. a fiú segít majd Bonnie-nak. s akkor a család Cement Citybe költözött. Négyesztendős korában apja elhalálozott. a férfi arcán ülő különös mosolyt. egy hatezer éves lélek lakozott. aki negyvennégyes pisztolyát egy papírzacskóban lóbálva sétált oda a kocsijához. kongresszusi képviselőknek és újságíróknak. Furcsállotta. Egy húszéves párra tüzelt. Amikor felszólították. az arcába csapódott. hogy pisztoly van a kezében. amikor lánya megismerkedett Clyde Barrow-val. Clyde pedig huszonegy. törékeny leány volt. Mostanában azzal tölti napjait. Lesből figyelte. amint egy rendőr bírságcédulát tűzött az autójára. miután beismerte bűnösségét. A tárgyalás óta azt is nyilatkozta. Bonnie csinos. akik első randevújukon egy autóban csókolóztak. A járőr távozása után Berkowitz odalépett a kocsijához és összegyűrte a cetlit. az asszony észrevette. ám a házasságnak vége szakadt. lapoknak. Már kicsiny gyermekkorában megmutatkoztak szadista hajlamai. hogy az egyik kutyában. vakságra ítélte. harminc év börtönre ítélték. A hölgy másnap telefonált a rendőrségre és beszámolt a parkolójegyről. s harmincnyolc órával később egy kórházban. Bobby Violante épp akkor vallotta be Stacy Moskowitznak. lágy hangon ekképpen válaszolt: „Én vagyok Sam. Az 1911-ben született Bonnie Prker jámbor baptista családból származott. hogy adja meg magát. A rákövetkező napon a rendőrök lesben állva várták Berkowitzot. Egy kutyáját sétáltató asszony azonban felfigyelt rá. mivel úgy gondolta. hogy leveleket írogat barátnőknek.nyakán és a vállán. amelyikkel végzett. Elmondta. hogy túltegye magát csődbe jutott házasságán. A jóképű Clyde Barrow 1909. mennyire bolondul érte. Egy hónappal később újra lecsapott. mivel nagy élvezettel kínozta a farm állatait. amikor a férfit kilencvenkilenc év börtönre ítélték gyilkosság miatt. Berkowitz végül is egy parkolójegy miatt bukott le. Bonnie anyja boldog volt. Az akkor huszonnyolc esztendős Berkowitzot. Az elbűvölő szerelmespár Bonnie Parker és Clyde Barrow A Bonnie-ról és Clyde-ről kialakult közismert képpel ellentétben. aki vérontásra bujtogatta. szőke hajú. a valóság egészen mást mutat: a pár roppan elvetemült tolvaj és gyilkos volt. 5 . amikor a lövedék. az általa elkövetett számos merényletet és gyilkosságot. Staceyt szintén a fején találta el a golyó. hogy tagja volt egy New York-i sátánista szektának. operáció közben érte a halál. kék szemű.” A rendőrök úgy mesélték. március 24-én született egy szegény texasi farmer fiaként. miszerint elbűvölő és fölöttébb vakmerő bankrablók lettek volna. hogy valami furcsa gyermekded démonok kényszerítették arra. Bonnie akkor tizenkilenc esztendős volt.

Bonnie alig három nappal később hagyta ott anyja házát. Clyde – elkeseredésében.Bonnie és Clyde Kapcsolatuk nem indult felhőtlenül. hogy autós túrával ünneplik meg az 6 . Clyde munkát vállalt Massachusettsben azzal a szándékkal. Clyde Barrowt tizennégy év börtönre ítélték. A banda legnagyobb fogása háromezerötszáz dollár volt. hogy jó útra tér. Ray Hamilton és még két másik fickó is. amit egy Grand Prairie-i töltőállomásról raboltak. Az első este. Két évre ítélték. csakhogy kijuthasson – rávette egyik rabtársát. amikor lelőttek egy John W. Hogy Bonnie anyjának kedvében járjon. A mankóval bicegő Barrowt szabadon engedték. azt követően. amikor Clyde bemutatkozott Bonnie családjának. s hamarosan visszatért Nyugat-Dallasba. Ám nem bírta elviselni. Alig néhány nap elteltével azonban újra elkapták. hogy olyan messzire szakadt az otthonától. megszökött. egyenesen Bonnie-hoz. A szerelmespárhoz csatlakozott Clyde egyik barátja. de miután Bonnie pisztoly csempészett be neki a börtönbe. Bucher nevű ékszerészt a texasi Hillsboróban. s máris indult vissza. s belevágott a rablásokkal és gyilkosságokkal teli életbe. Bonnie és Clyde elhatározták. Bonnie az adott időpontban letartóztatásban volt autólopás gyanújával. A texasi börtönökben kegyetlen és rendkívül durva légkör uralkodott. hétrendbeli fosztogatásért és autólopásért letartóztatták. Az első gyilkosságot 1932. de három hónappal később vádemelés nélkül szabadon bocsátották. Ezen időszak alatt Clyde és társai brutálisan agyonlőttek egy seriffet és annak helyettesét egy táncos mulatóhely udvarán. Áprilisában követték el vacak negyven dollár fejében. hogy csapja le két lábujját egy baltával. hogy fegyverrel kirabolt egy vasúti menetjegyirodát.

Bonnie mindössze huszonhárom. hogy élelmet vásároljanak. Clyde huszonöt esztendős volt. Wellington mellett az autójuk egy szakadékba zuhant. de Bonnie bennragadt és csúnyán összeégett a fellobbanó lángokban. Blanche-ra pedig tíz évi börtönbüntetést szabtak ki. Kansast és Michigant. Szám alatt lakó Borden-családban sohasem honolt béke és boldogság. hogy: „Lizzie Borden fogott egy baltát. Egy környékbéli farmer segítségével szabadították ki őt.eseményt: körbekocsikázzák Missourit. akinek egyedüli életcélja a vagyonszerzés. miért. Mindketten azonnal meghaltak. Bonnie változatlanul súlyos beteg volt. Bonnie megjósolta a halálukat is a Bonnie és Clyde históriája című versében. A szökevények sehol sem lehettek már biztonságban. Tíz napig tartó tárgyalás után felmentették. Rettenetes éhesen – a két súlyosan sérült asszonnyal és a haldokló Buckkal – megálltak. szétroncsolt. hogy mit tett. Clyde és Jones kirepültek a kocsiból. akitől a kocsijukat akarták ellopni. és Buck ismét golyót kapott a vállába. a Second Street 92. Bonnie. A Fall River-i baltás gyilkosságok Lizzie Borden A halhatatlan rigmus úgy szól. A szökevények megint csak fegyvereiket használva tudtak elmenekülni. hogy a pénzt hamar elverték. s lelőttek két rendőrt a menekülés körüli csetepatéban. Nyolcvanhét golyó lyuggatta szitává az autójukat. Pontosan tudták mind a ketten. márciusában Missouriban csatlakozott a bandához Clyde fivére. rásózott apjára negyvenegyet. a Barrow-banda tizenhat esztendős tagja helyből lepuffantotta egy autó tulajdonosának a fiát. hogy nem sokáig lesznek már szabadlábon. már meghökkentően csekély összegért is gyilkoltak. Nem csoda. a szerencse azonban elpártolt tőlük. mielőtt kirabolta volna. William Jones pedig. Egy hajszálon múlt. leginkább attól rettegte. Borden és felesége Abby véres lemészárlásában. Fall River-ben. A tűzharc végeztével – amikor a rendőrök rátaláltak – a felesége zokogva kuporgott mellette. Bár nagy lövöldözés árán sikerült kiszabadulniuk. raboltak és gyilkoltak. 1933. de hamarosan gyanút fogtak és szóltak a rendőröknek. amerre csak jártak. sőt. véres holttestük maradt csak hátra. negyvenszer főbe csapta az anyját. a hátába és a csípőjébe. Buck kórházban halt meg hat nappal később. hogy esetleg nem láthatják viszont a szüleiket. A rendőrök ismét bekerítették őket. 7 . Júliusban a banda úgy döntött. hogy megpihennek egy missouri turistatáborban. s a döntés kihirdetésekor tapsvihar tört ki a tárgyalóteremben. Blanche.” Ám az amerikai igazságszolgáltatás úgy vélekedett. Blanceh-ot pedig üvegszilánkok vakították meg. hogy el nem kapták mindannyiukat egy lakásból való kitörés közben. Buckot a halántékán érte találat. illetve a javakhoz való ragaszkodás volt. A gyapotfonóiról ismert massachusettsi városban. ahol bennszorultak. 1934. puritán ember volt. Agyafúrt üzleti machinációk révén összegyűjtött félmillió dolárt. rangos szállodákban szállnak meg és drága éttermekben étkeznek. A farmer és a családja menedéket nyújtott a bandának néhány napra. Texasban. Bonnie és Clyde következő három hónapja kétségbeesett meneküléssel telt. a harminckét esztendős vénkisasszony nem bűnös Andrew J. Úgy tűnik. ám amint meglátta. háromszor hidegvérrel hasba lőtt egy texasi hentest. akikhez mindketten szorosan kötődtek. A világ azóta sem érti. Május 23-án hat rendőr lesből végrehajtott támadást intézett V8-as Ford kupéjuk ellen. A rendőrség perceken belül a nyakukon volt. menekültek városról városra. majd újra csatlakozott hozzájuk Buck és Blance. Ha pisztoly volt a kezükben. Buck és annak felesége. már önkéntelen reflexszé vált bennük a gyilkolás. Andrew mogorva. Visszatértek a kisstílű bűntényekhez. eleinte mint vállalkozó.

és nem volt hajlandó egy asztalhoz ülni vele. s szót is csak akkor intézett hozzá. ami azért volt kívánatos – tekintettel a családtagok közti súrlódásokra -. A fenyőgerendákból épült. A szeretetnek halvány jele sem mutatkozott közte és Borden lányai között. ám meghitt baráti körrel rendelkezett. ideje nagy részét többnyire magányosan töltötte: horgászott vagy egyszerűen csak merengett a szobája ablakában. hogy megvásárolhassa a házát amelyből ki akarták lakoltatni. Két esztendővel később Borden újra megnősült. mint feleség. hogy Emma elutazott a barátaihoz a húsz mérföldnyire fekvő Fairhavenbe. hogy Mrs. Borden gazdagsága ellenére a család szűkösebb körülmények között élt. Sarah Morse Borden 1862-ben elhunyt. Ugyanabból az éktelen nagy darab birkahúsból főzött a családnak egyetlen alkalmazottjuk. Lizzie-nek az életmódjuk miatti keserűsége. göndörhajú vénkisasszony szűk. egészségtelen lakóházban két lépcsőfeljárat volt. hogy hőn szeretett édesapja pénzt helyezett letétbe Abby nővére. Borden bemutatta a birtoklevelet a feleségének. hogy kétszer is betörtek a kertjük végében álló udvari melléképületekbe. a amikor Lizzie rájött erre. egy Bridget nevű ír leányzó különféle 8 . de nem szerelemből. mert az emeleti hálószobákat állandóan zárva tartották.majd mint spekuláns és bankár. Mr. Emma. pénztárosa és titkára a helyi Krisztushívők Társaságának. hogy a háztartást takarékosan vezesse. maga Lizzie csinálta a felfordulást. Abban a meggyőződésben. újabb bizonyítékként könyvelte el arra nézve. hogy Lizzie figyelmeztette: valami betörő feldúlta a felesége hálószobáját. két évvel második lányuk születése után. 1892 nyarán Fall River tikkasztó hőségtől fulladozott. Az időjárás sem zökkentette ki Mr. elfojtott nagyzási mániával megáldva. egy baltával lecsapta az összes madár fejét. mivel kiderült. A harminchét éves Abby Durfee Gray csúf. Whitehead számára. Volt is min merengenie. inkább házvezetőnő. s a szülők a hátsó feljárót. Első felesége. Lizzie Borden Augusztusra olyan elviselhetetlen lett a hőség. de a vizsgálatot hamar lezárták. Nem sokkal ez után Mr. Bordent csupán a férje pénze érdekli. S jóllehet tagja volt az Iszákosmentő Keresztény Nőegyletnek. ha feltétlenül szükséges volt. Lizzie csúnya lány volt. hogy a betörők Lizzie szelídített galambjait hajkurászták. Lizzie otthon maradt a Krisztushívők Társasága rendkívüli összejövetele miatt. s kínaiakat tanított a helyi kongregacionalista egyház vasárnapi iskolájában. amikor rájött az a „bizonyos bolondóra”. terebélyes nőszemély volt. valamint a mostohaanyja iránt érzett ellenszenve fellángolt arra a hírre. Borden arra érkezett haza üzleti ügyei végeztével. Májusban Bordenék életének egyhangúságát megzavarta. befelé forduló személyiség. az idősebb nővér Abbynek szólította. akit Lizzie Andrew-nak kereszteltek. Bordent abból az elhatározásából. egy elől. A vörös. mivelhogy Borden annyira fiút várt. a lányok viszont az utca felőlit használták. Borden jelentette az esetet a rendőrségnek. Mrs. Lizzie Mrs. Borden eléggé bizarr módon reagált. Bordennek. mint a legtöbb egyszerű fonodai munkás. egy hátul.

hogy az ajtó kétszeresen is be volt zárva. Tizenegy óra előtt néhány perccel hazaérkezett Mr. Az orvos kétséget kizáróan megállapította. a 9 . mi baj történt. Habár hatalmas. hogy megnyugtassák a gyászoló Lizzie-t: legyezgették. Lizzie később jött le az emeletről. aki néhány napra jött vendégségbe. Nem zokogott. Az ütések láthatóan a szem-. Minden összevéreződött: a fal. csak azután hagyta ott vérbe fagyva a szobában. és csevegni kezdett Bridgettel valamin olcsó ruhaanyagról. Lizzie akkor átküldet Bridget-et az egyik legbizalmasabb barátnőjéért. Mrs. és zárva. és csodálkozva tapasztalta. Azután pokrócot terített Mr. Borden tetemére. a virágos szőnyeg. A válasz így hangzott: „Valaki megölte apát. Alice Russellért. hiszen a kanapé neki volt tolva a falnak. Borden első feleségének a fivére. elmesélte. Azután rávette apját. párnával a feje alatt. Borden. hogy heveredjen le a nappaliban álló kanapéra. Bordent – majd hetven esztendős lévén – kimerítette a járkálás a délelőtti forróságban. izgatott tömeg gyűlt össze az épület előtt. Ekkorra a szobalány ide-oda szaladgálása felkeltette a szomszédok figyelmét. hogy Lizzie lépked lefelé mosolyogva az utca felőli lépcsőn. Bridget pedig – még mindig émelyegve a mérgezett ételtől – ablakot pucolt. hogy meglátogassa egy beteg barátjukat.” Mr. Mr. nedves kendővel törölgették az arcát. hogy Mrs. Reggeli után Mr. ami bonyolult feladat lehetett. Lizzie kiáltozására: „Gyere le gyorsan! Apa meghalt! Valaki bejött és megölte!” Lizzie nem eresztette be a szobalányt a nappaliba.fogásokat az egyes étkezések alkalmával. a család szokásos napi teendői ugyanúgy zajlottak. Ám mindketten észrevették. aki furcsán viselkedett a ház felé jövet. és megfordulva látta.és orrtájékra irányultak. A közvetlen mellettük lakó Mrs. amikor megjöttek a rendőrök. Azután megérkezett Bowen doktor és megvizsgálta a holttestet. Borden – miután értesítést kapott elment hazulról. akár a feleségének. Tíz perccel később rohanvást igyekezett újra lefelé. egy időre visszavonul a tetőtéri hálószobájába. útra kelt más rokonokhoz látogatóba. Bridget azonban még mindig rosszul érezte magát. hogy befelé igyekezett volna. Churchill minden tőlük telhetőt megtettek. A fejére lesújtó iszonyú csapás azonnal megölte. mennyire csüggedtnek látszik Lizzie. hogy halasszák későbbre a szükséges kérdések feltételét. sőt erősködött. Elsőként a gyanú John Morse-ra esett. hogy nem fog elalélni. Mrs. Mr. hanem átküldte a szemben lakó helybéli doktorért. Adelaide Churchill észrevette. Russel és Mrs. A baltacsapások hátulról érték az alvó férfit. Miközben fölfelé ballagott a hátsó lépcsősoron. hogy tizenegyet üt az óra. mint a többiek. nem volt zaklatott. Az orvost éppen elhívták valahová. Borden hozzáfogott a szobákban a portörléshez. s nemsokára vasalással foglalatoskodott a konyhában. akinek Bowen volt a neve. sőt bereteszelve találta a bejárati ajtót. fül. a kezét simogatták. Bridget – aki immár belülről tisztította az ablakokat – engedte be. körbement a hátsó udvarba. s elhárította ajánlatukat. ami a városban kapható. hogy egyre lassuló léptekkel közeledik. amíg sikerül megnyugodnia. Bár augusztus negyedike az év legforróbb napjára virradt. Lizzie kivételével mindannyiukon erős hányinger vett erőt. A támadó még további tizennyolc ütést mért az asszonyra. John Morse. és úgy határozott. Borden. hogy utánanézzen üzleti ügyeinek. hamarosan elszundított. A szobalány akkor nevetést hallott odaföntről. látták. Még akkor is különös nyugalom áradt belőle. a kanapé. Lizzie visszament a konyhába. Majd ahelyett. hát megérdeklődte. Borden elindult. Odabent viszont olyan gördülékenyen. Bordent hátulról leütötték egy baltával. hogy az öregember már az első ütéstől meghalt. hogy Lizzie nem igazán szorul vigasztalásra. Bordennak szakasztott ugyanúgy zúzták be a koponyáját. az egyik fáról leszakított egy gyümölcsöt és rágcsálni kezdte. Röviddel fél tíz után az utcára néző emeleti vendégszobában térdelve port törlő Mrs. hallotta. Lizzi körülötte sürgött-forgott. de rá csak tízszer sújtott le a gyilkos.

hogy az alibije szinte túlságosan is tökéletesnek tűnt. ahogy a rendőrség összes kérdésre reagált. Mégis. Mrs. hanem ellentmondóak is voltak. hogy a tanúvallomása a tárgyalás során hangozzék el. de bemenni nem látták. A figyelem akkor Lizzie-re terelődött. Hogyhogy Lizzie nem vette észre. Russelt.” Ugyanezt a története mondta el a rendőröknek is.legapróbb részletességgel számolt be arról. A szomszédok látták. hogy érkeztekor milyen rejtélyes választ kapott Lizzietől arra a kérdésére. s arra sem. Churchillnek akkor eszébe jutott. hol ott tettek-vettek. Churchillnek viszont. Lizzie-nek azonban bőségesen volt indítéka. Valaki még azt is kifigyelte. hogy megölje a munkaadóit. Találtak ugyan egy nemrég letisztogatott baltafokot a Borden-ház pincéjében. mintha hallottam volna bejönni. Churchill és Bridget kutatni kezdtek Mrs. hogy nem tudom.” Ez néhány perccel az előtt történt. Lizzie elfogadta a feltételeket. miközben igyekeztek a részleteket összerakosgatni és eligazodni Lizzie állításain. Az egyik rendőr azonban. Mrs. mialatt megölték az apját. Noha a szomszédok felfigyeltek egy izgatottnak látszó fiatalemberre. Ám amikor ellenőrizték. és ráismert az ágy mögött a padlón heverő alakra. Bridget egy ideig gyanúsított volt. hol volt. Abban biztosak voltak. megjegyezvén. Lizzie válasza így hangzott: „Én aztán biztos. hogy Mrs. A családban uralkodó feszültségek. és miért panaszkodott neki az apja durva modorára. Borden után. hogy az lett volna a gyilkos fegyver. Ugyanis ha letartóztatták volna. közben megvett három körtét. Churcill bepillantott a nyitott ajtón át a vendégszobába. aki ugyanezt kérdezte. de a tárgyalás végeztéig nem akarták felmutatni. hogy ablakot pucolt. aki átvizsgálta a kocsiszínt. aki ugyancsak különösen viselkedett. csak érintetlen. hogy halálos mérget. nem csodálkozna. hogy hallgasson. kiegészítve azzal. hogy Nagy-Britannia 10 . hogy egy gyilkos képes lett volna kilencben percen át rejtőzködni a házban a két gyilkosság között. mintha ma történt volna. Fontos volt. Azonkívül nem volt ismert indítéka arra. de aztán elejtették a vádat. azt felelte: „Kint voltam az udvaron. hogy Lizzie lenne a gyilkos. Ki tudja. A rendőrök elfogatóparancsot szereztek Lizzie letartóztatására. hol s merre járt. poros padlatot. végezték a házimunkát. Azonkívül a rendőrök valószínűtlennek tartották. hogy valaki a családból követte el a gyilkosságokat. hiszen a férjére terített takarót onnan hozták le. ha valamelyik ellensége rövidesen bosszút állna rajta? Ezeken a kérdéseken töprengtek a rendőrök. aki a Borden-ház előtt toporgott fél tíz tájt.” Mrs. A Pennine-mocsári gyilkosságok Ian Brady és Myra Hindley A lázadó hatvanas években történt. mert úgy rémlik. de nem volt rá bizonyítékuk. üzenetet kapott valakitől. az beigazolódott. Elindultak hát felfelé az utca felőli lépcsőn. hogy gyanú alatt áll és nem hagyhatja el a házat. miközben Bridget és Lizzie hol itt. hidrogéncianidot vásároljon a városban? És miért látogatta meg előző este a barátnőjét. onnan hallottam a nyögéseket. hogy hányt az ételmérgezés miatt. hogy menjen és látogasson meg valami beteget. abban a dölyfös. Amikor Bridget megkérdezte tőle. hogy amíg a színben keresgélt. s akinek az állításai nemcsak meghökkentőek. A saját szobájában nem lehetett. Felhívták rá a figyelmét. Félúton Mrs. nem talált körtecsutkákat. a különös kultuszok és a Beatles bűvöletében élt. amikor lefelé jött az apja üdvözlésére? Miért próbálkozott mindössze egyetlen nappal azelőtt. hogy az anyja hol lehet. fölényes modorban. nem ölték-e meg őt is. miért számolt be neki az ételmérgezési epizódról. a pénz miatti veszekedések és a mostohaanyja iránti gyűlölete mind ismeretes volt a környéken. így válaszolt: „Épp kimentem a kocsiszínbe egy vasszerszámért. amikor mindenki a merész divatirányzatok. a Borden lány élhetett volna törvényes jogával.

oda. megindult egy akkora hajtóvadászat. akit egykor szerelme teljesen elvakulttá tett. mivel az elítéltet büntetése harmadrészének letöltése után a belügyminiszter engedélyével feltételesen szabadlábra lehetett helyezni. John 1963. hogy ártatlanok életét oltotta ki. hogy beülhessen vére az autóba. az emberek ugyanis sem megbocsátani. A rettenetes bűntettek idején még érvényben volt a halálbüntetés. reggel hat óra húsz perckor lépett kapcsolatba a rendőrséggel. amikor rádöbbent. szadista módon megkínozták. megölték őket. Egy egész ország nem volt képes elfeledkezni Myra Hindley-ről és Ian Bradyről. mi folyik Manchester hattersley-i tanácsi birtokán. A hatvanas évek Angliáját döbbenettel töltötte el a házaspár vérszomja. Nem bírta elviselni ugyanis. Több száz rendőr heteken át kutatta keresztül-kasul a kietlen mocsárvidéket. November 23-án. hogy megtalálják a tízesztendős Lesley Ann Downey és a tizenkét esztendős John Kilbride maradványait. Sok évvel később olyan reformerek. David Smith volt az. Az egyik rendőrfőnök kölcsönvett egy fehér kabátot és egy 11 . a Wardle Brook Avenue 16. Myra Hindley és Ian Brady 1973-ban Hindley-nek megengedték. aki felfedte a ferde hajlamú házaspár titkait. s egy fiatal rendőrtiszt meglátta a fülke mellett reszkető Smith-t. Hindley szabadon bocsátása érdekében emelték fel szavukat. Elsőként azonban a rendőröknek be kellett jutniuk a Wardle Brook Avenue-i házban. amelyek addig még sosem kerültek brit törvényszék el. ahol a gyermekek halálukat lelték. Egy rövidke év választotta el őket az akasztófától. A Holloway börtönben töltött húsz esztendő alatt a vallás felé fordult és szabadegyetemi tanulmányok után diplomát szerzett klasszikafilológiából. Elérkezett egy olyan pontra – állította Longford és támogatói -. A lány – egy börtönőr kíséretében – kora reggel sétákat tehetett az egyik londoni parkban. sem elfelejteni nem tudták. Október 7-én. 1964. hogy az életfogytiglani ítélete óta először belekóstoljon a szabadságba – az „életfogytiglan” Nagy-Britanniában általában tíz évet jelentett. aki az izgatottságtól alig bírta kivárni. A vörösesszőke Myra. Lesley pedig egy évvel később. Karácsony másnapján tűnt el.döbbenten értesült az évszázad legkegyetlenebb gyilkosságairól. de az elkövetők bűnösségét már annak megszüntetése után mondták ki. ahogy kiskorú gyermekeket csaltak el a házukba. ám e „kóstolgatások” a közvélemény felháborodását váltották ki. Még húsz év elteltével is ott kísért az iszonyat az emberek emlékezetében. és juttatta őket életük fogytáig a rácsok mögé. Remegő lábakkal odament egy nyilvános telefonfülkéhez és felhívta a közeli stalybridge-i rendőrőrsöt. állítólag meglepő átalakuláson ment keresztül. amilyenre Nagy-Britanniában még nem volt példa. majd testüket az elhagyatott Pennine-mocsárba temették. 1965. mint Lord Longford. a hírhedt pennine-mocsári gyilkosságok elkövetőiről. Végül is Myra Hindley sógora. Miután David Smith előadta a horrortörténeteit. Szám alatt. Perceken belül odaért egy járőrkocsi. hogy már nem jelent veszélyt a társadalomra. A huszonhét éves tőzsdei alkalmazott és a huszonkét éves gépírónő olyan hátborzongató bűncselekményeket hajtottak végre.

akik egy tallahassee-i nővérszálláson laktak. Rá is bukkantak a tizenkét éves John Kilbride sírjára. A tárgyalótermet leginkább megrázó bizonyíték azonban egy magnetofonszalag volt. Salt Lake Cityben vásárolgató lánynak az elrablása és agyonverése 12 .féle lélek lakozott. Hindley nem volt nyegle. hogy úgy tervezte. A tárgyalásán kiderült. a komor lápvidéket kettészelő út másik oldalán megtalálták a kis Lesley Ann Downey földi maradványait. ütlegelte. Két órán és húsz percen át fontolgatták ítéletüket „az évszázad perében. fojtogatta és halálra verte. Láthatóan mindnyájan lehorgasztották a fejüket. Azt mondják. a rendőrök minden erejüket a mocsár átfésülésére fordították. udvarias fiatalember – akinek láttán ájuldoztak a leányzók és akinek régimódi udvariassága oly szívmelengetően hatott apjára. A keresésben segítségükre volt az „emlékbe” készített fotó. Néhány méterrel odébb. aztán megközelítette a házat. A levél a főnökeinek szólt. Áldozatait megbecstelenítette. A bűnrészességét illető kérdésre válaszul annyit hajtogatott. Lesley Ann Downey könyörgő sikolyait és haldoklásának utolsó pillanatait lehetett hallani rajta. ez a színtiszta amerikai fiú az amerikai történelem egyik legelvetemültebb többszörös gyilkosa – harminchat fiatal nő brutális megerőszakolása és meggyilkolása szárad a lelkén. Brady egy rekamién feküdt és levelet írt. amikor Sir Elwyn Jones. A tanúk padján ülő Bradynek mindössze annyi hozzáfűzni valója volt. Brady és Hindley aljas fényképeket készítettek megcsonkított áldozataikról. hogy „ez kínos”. A hallgatóság elszörnyedve háborgott. amikor meghallgatta a szalagot. amelyen Hindley látható a két sír mellett. hogy meghallgassák a legelborzasztóbb bizonyítékot. amelyet valaha is angol bíróság elé terjesztettek. hogy a a lebilincselő modor mögött egy Jekyll-és Hyde. Bundy három halálos ítéletet gyűjtött be különböző perek során.kosarat egy kenyeresembertől. pénteken. Bizonyíték: a kuszán nőtt fogak Theodore Bundy Theodore Bundy magas. Bekopogott. inkább higgadtan és magabiztosan viselkedett a tanúvallomása megtételekor. hogy Bundy minden esetnél a közelben járt. megingott. mert megsérült a lába. aki immár egyedül állta a vádlottak padján. vonzó és művelt joghallgató volt. 1978-ban elítélték két diáklány meggyilkolásáért. anyjára – mégis siralomházba került. Az ajtót Hindley nyitotta ki. Mint kiderült. pontban két óra negyven perckor az esküdtszék visszavonult. ugyanis a bíró – feléje fordulva – életfogytig tartó büntetést szabott ki őrá is. mintha ájulás kerülgette volna. Ezután következett a tárgyalás a chesteri esküdtbíróságon: a tárgyalóterem és az ország egyszerre borzadt el mindazoktól a horrortörténetektől és kínzások ecsetelésétől. ám ez a szelíd.” Bradyre – egybehangzóan – életfogytig terjedő börtönbüntetést szabtak ki az általa „szándékosan. hogy azért nem megy dolgozni. Az esküdteknek – mindnyájan férfiak – tizennyolc napjukba telt. Minthogy Bradyt és Hindley-t elkülönítették és rács mögé dugták. mint a bűntársa. Négy állam hatóságai állítják. legfőbb államügyész lejátszotta a Lesley Ann Downey utolsó pillanatait rögzítő szalagot. hogy: „Kegyetlen voltam. azt a napot a mocsárban tölti… Hogy megásson egy újabb sírgödröt. sokan arcukat a tenyerükbe temették. majd pedig egy tizennyolc éves.” Május 6-án. aztán egy Salt Lake City-beli rendőrfőnök tizenkét esztendős kislányának az elrablásáért és megöléséért. amely Hindley nagyanyjáé volt. amik ott elhangzottak. kegyetlenül és hidegvérrel elkövetett gyilkosságokért”. Kegyetlen voltam. A nyomozók megállapították. A Bradyhez intézett utolsó szavaik ezek voltak: „Rács mögé vele!” Myra Hindley pedig. jóvágású.

soha nem raboltam el. De semmi nyomát nem lelték. A másik egyező körülmény pedig az volt. Ekkor Bundyra már egy michigani ápolónő és egy rendőr tizennégy éves lányának a meggyilkolása miatt is tárgyalás várt. „Soha nem öltem meg. Semmi egyéb nyomravezető jel nem bukkant fel mindaddig. pedig éppen azelőtt lépett be a mormon szektába. Bundyt úgy jellemezte. lefejezték. A nyomozás apró léptekkel haladt. mielőtt az emberölési téboly a hatalmába kerítette. Egy fogászati szakértőtől származó bizonyíték szerint az egyik áldozat testén talált harapásnyomok megegyeztek Bundy fogképletével. Két lány belehalt a sérüléseibe. De letartóztatták amikor megkísérelt elrabolni egy tizenhét éves lányt. hogy ugyanez az ember nőket vert volna halálra féktelen. amíg a környéken barangoló erdész hallgatók rá nem akadtak egy hevenyészett bekapart sírra. Theodore Bundy A lányok mind szemrevaló barna nők voltak. akik egy kirándulóparkból tűntek el. Újra elfogták. hogy „a történelem legkegyetlenebb bűnözője” . a lánykollégiumban négy diáklányt brutálisan összevertek egy letört gallyal. A sorsára utaló egyedüli nyom egy. hogy fia ártatlan. jóképű fickó. Bundy anyja fájdalmában szívet tépően sikoltotta. hihetetlennek tűnt. s abban egy állkapocsra és más csontokra. a korábbi sírtól tíz mérföldnyire találták meg. Bundy lányanyáknak 13 . Soha többé nem látták viszont. gyilkosságoktól kísért véres ösvényen 1974-ben indult el. Egy utahi rendőrkapitány azonban. s akkor megszökött. de titokzatos fiatalembert emlegettek.miatt. Azok szemében. A holttestüket három hónappal később. amikor hat. mígnem hét hónap elteltével a Floridai Állami Egyetem területén. Májusban és júniusban három másik lány tűnt el. amint hűvös nyugalommal fogadja a halálbüntetéseket. soha nem kívántam bántalmazni egy embertársamat” – mondta az egyik bíróságnak. aki Tednek mondta magát. megdöbbentően hasonló külsejű. Az egyik megtámadott lányt – miközben haldoklott – Bundy brutálisan megharapta a mellén és a fenekén. Bundy személyisége örökre rejtély marad. mert már gyanították. őrjöngő indulattal. a párnáján látható vérfolt volt. a tengerparton közelítette meg egy magas. A szemtanúk ismét egy Ted nevű vonzó. aki némelyik gyilkosságnál a nyomozást irányította. Egy másik halott lány pedig olyan iszonyatosan össze volt verve és olyan fojtogatásnyomok látszottak a testén. hogy sorozatgyilkosról van szó. akik a tárgyalótermekben látták őt. Amikor az ítéletet kihirdették. de megint megszökött. hogy mindegyiküket nyáron. A szökését követően a rendőrség országos hajtóvadászatot indított ellene. Később aztán összekapcsolták a gyilkosságokat még két lány esetével. csinos fiatal nőnek veszett nyoma a seattle-i körzetben. Az ügyvédnek készülő egyetemi hallgató azonban mindig fenntartotta azt a vallomását. Bundy a lépéseit elnyelő. hogy ártatlan. Semmilyen nyom nem maradt utánuk. Ő sem tért vissza többé. Majd márciusban egy tizenkilenc éves kémia szakos diáklány koncertre indult az Evergreeni Állami Főiskola kollégiumából. Bundyt letartóztatták. Egy hónappal később a harmadik lány moziba ment a kollégiumból. hogy egy rendőri szemtanú elmondta. Az első januárban tűnt el a hálószobájából. először azt hitte. A tárgyalóteremben egyszer magára hagyták az egyik tanácskozási szünetben. akit a lányok eltűnése előtt láttak arrafelé téblábolni. A hajsza azonban eredménnyel járt. Theodore Bundyt sosem vádolták ezekkel a bűntényekkel. A csontok felfedezése miatti döbbenet lökéshullámokban terjedt szét a társadalomban.

márciusában egy érdeklődő bérlő megtekintette az ominózus földszinti lakást. ma már nem lenne esküdtszék. ahol Evansék a legfelső emeleti lakást bérelték. Beryl Evanst is. mert őt 1950-ben elítélték s felakasztották – gyilkosság vádjával.amit odabent talált. Ám attól . s kitárta a szekrényajtót. A történelem egyik legszenzációsabb és legrémisztőbb perében előadták. és közölte a pultnál ülő tiszttel: „Szeretném feladni magamat. Arról is suttogtak. A háborút követően kis ideig egy gyárban dolgozott. amely Timothy Evanst mondaná ki vétkesnek. hogy a felesége tetemét egy szennyvízlevezető csatornában találják meg a Rillington Place 10-ben. Máig nem tudni biztosan. hogy bűnössége mellett elmebetegnek nyilvánítják. mint Christie az ő áldozatait. Ettől eltekintve a múltja feddhetetlen volt. Christie és a felesége a földszinti lakást bérelték 1938-ban. s kellemetlen bűzt érzett valahonnan a tapétával bevont konyhaszekrény irányából. ez idő tájt Christie ellen öt bűnvádi eljárás volt érvényben – az egyik nemi erőszak miatt -. talán egy csapdába esett patkány teteme oszladozik ott. Gyermekként cserkész is volt.” Evans. Az igazságszolgáltatás megcsúfolása? John Christie John Reginald Halliday Christie-t a szomszédai dolgos és tiszteletreméltó. Szám alatt laktak. Megszabadultam a feleségem holttestétől. a Seattle-i Bűnügyi Bizottságban dolgozott. amikor a Rillington Place 10. Megfojtották. hogy a vádlott csak halott nőkkel tudott nemi kielégüléshez jutni. Sőt. átvizsgáltak minden szegletet. hogy meggyilkolta volt szomszédja. Egy biztos. Ami még irtózatosabb volt azonban. A beismeréssel azonban elkésett. aki igencsak az ördögi Christie befolyása alatt állt. ahol a munkahelyi zaklatás ellen küzdött. majd mint postai tisztviselő helyezkedett el. amely a nemi erőszak megelőzésével foglalkozott. majd mint helyettes programirányító. ugyanazzal a módszerrel. közreműködött egy nőknek szóló könyv megírásában. Ám ez még messze nem a történet vége. aztán a magányos özvegy 1952-ben másik lakásban költözött. Timothy Evans feleségét. hogy megfelelő díjazás ellenében magzatelhajtásra is vállalkozik. Christie beismerte a hat gyilkosságot. Arra gyanakodott. Egy későbbi kutatás azonban felfedezte a tetemet a ház mögött egy kis mosókonyhában. a hiszékeny. betérvén a dél-walesi Merthyr Tydfil egyik rendőrőrsére 1949. Evans a pillanat hatása alatt tette meg beismerő vallomását. Christie tizennégy éven át élt egy lelakott teraszos házban a Rillington Place 10.fenntartott szülőotthonban jött világra. Két másik testet a hátsó udvarban találtak elásva. A konyhaszekrényben rábukkantak három prostituált holttestére. Mégis gyakran fordultak hozzá tanácsért orvosi dolgokban. rohant egyenesen a legközelebbi telefonfülkéhez s tárcsázta a rendőrséget. 1953. de nem tudtak ráakadni a halott asszonyra a csatornában. Szám alatt London szegényes Notting Hiil-i kerületében. hogy könnyűszerrel csalta a prostituáltakat a házába… s a végzetükbe. amelyekben ő magát tudósnak mondotta. amelynek ő csekély jelentőséget tulajdonított. már nem segített szegény Timothy Evanson. hogy egy másik holttestre is rábukkantak a mosókonyhában: Evans 14 . s minthogy az előéletét sosem ellenőrizték. Christie abban reménykedett. fel is vették. melyikőjük ölte meg Beryl Evanst. bár nem különösebben barátságos embernek tartották. A nappali padlója alatt pedig felfedezték Ethel Christie tetemét. Christie feleségének nyoma veszett még akkor. A Rillington Place 10-ben talált hat holttest mellett Christie bevallotta még. de az ítélet kötél általi halál lett. elmondta a nyomozóknak. A háború alatt tartalékos rendőrnek jelentkezett. November 30-án. A rendőrök átvizsgálták a házat. Nyilván ennek köszönhette. írástudatlan teherautósofőr. Amikor a rendőrök megérkeztek. s akkor életben hagyják.

aki a következőképpen döntött: „Nagyobb az esélye annak. Christie szabad maradt további három évig… hogy szabadon elkövethessen még négy gyilkosságot. Először mind a két gyilkosságot beismerte. A pentonville-i börtön temetőjében exhumálták a testét és szentelt földbe helyezték örök nyugalomra. hogy vizsgálják felül azt az igazságszolgáltatás megcsúfolásának tartott égbekiáltó igazságtalanságot. Júniusában állították igazságszolgáltatás elé. Az évek során a közvélemény egyre zajosabban követelte. Christie felajánlotta. aztán hagyja el egy időre Londot. Az eljárás során Christie-t „tökéletesen ártatlannak” nyilvánították. amilyenért az Evans-párti hadjárat harcosai az évek során küzdöttek. Július 15-én akasztották fel a pentonvillei börtönben.ígérte Christie – ő elrendezi. akiket – az 1943-ban és 1944-ben legyilkolt kettővel együtt – a hátsó udvarban temetett el. hogy engedélyezze a per újrafelvételét Brabin bíró vezetésével. hogy amikor a felesége másodszor teherbe esett. azt. Később Cristie megmutatta neki a felesége holttestét. 1966-ban aztán végre az eset hivatalos revízióját sürgető nyomás arra sarkallta a kormányt. Ez volt Evans változata. hogy Evans megölte Beryl Evanst. John Christie és felesége Ám még mindig nem ért véget a történet. s azt állította. de az esküdtek nem hittek neki. Az együgyű Evanst elítélték – alakilag csupán a csecsemője meggyilkolásáért – és felakasztották. de annyit elért. hogy a kis Geraldine-t nem hivatalosan egy ismerős házaspár örökbe fogadja. A felesége meggyilkolásának vádjával folytatták le ellene a büntetőeljárást. hajítsa ki az asszony összes ruháját és használati tárgyát. Alatta maradt a várakozásoknak. hogy a beavatkozás során vesztette életét. Az ő korábbi büntető ítéletét – amiért gyalázatos módon megerőszakolt egy asszonyt – nem említették meg az esküdtszéknek. Geraldine-ra. A szerencsételen Evans elmondta. és 1953.” A döntést nem hozott olyan értelmű ítéletet. Evans beleegyezett. hogy kivégezték Timothy Evansot. s magukra hagyta őket. aztán gyors egymásutánban megölt három prostituáltat. Tetemükkel ötre szaporodott azoknak a nőknek a száma. inkább tőle is megszabadul. Christie-t 1953. Eltette láb alól a feleségét. hogy ő végrehajtja az abortuszt. hogy Evans nem ölte meg a kis Geraldine-t. A bíróság előtt Christie – a volt rendőr – sokkal meggyőzőbb tanúnak bizonyult. Evans láthatóan összeroppan. és nagyobb az esélye annak. hogy Evans – akit a kislánya megölése vádjával ítéltek el – posztumusz királyi kegyelemben részesülhetett. Ezalatt majd . 15 . Christie azt javasolta Evansnak. A jelek szerint azonban úgy határozott.csecsemőkorú leánykájára. de a tárgyalásán Christie-t vádolta a bűntettekkel.

akiket nem ölt meg. DeSalvo a hadsereg középsúlyú ökölvívó bajnoka lett.A bostoni fojtogató Albert Desalvo Boston központjában egy kopott bérházhoz hívták ki a rendőrséget 1962. „Az asszony visszautasította férje szexuális közeledését” – mondotta dr. de Amerikába visszatérvén kilépett a seregből és ezermester szerelő lett.” 16 . aki tizenhárom holttestből tizenegyen otthagyta ismertetőjelét: az áldozat nyakán szorosan megcsomózott harisnyát. Egy. mert elég széleskörű volt. hogy DeSalvót egyszer sem a fojtogatásos esetek miatt fogták perbe. hanem különféle rablásokért és nők zaklatásáért. a zömök ezermester – aki fekete haját mindig hátrafésülte és az volt a rögeszméje. Albert DeSalvo állt. Ruha alig volt rajta.” Hozzáfűzte továbbá. egyik forró. Másfél éven át hiába kutatta a rendőrség a szörny kilétét. feltehetően a Fojtogató karjaiban. A fejleményekben az volt a bizarr – akárcsak magunkban a gyilkosságokban -. Lee Bailey. tiszta fehér ingben járt .” Az asszony nem engedett a férje csókolózási gusztusának. hogy állandóan ropogósra keményített. DeSalvo erős nemi vágyát egyes orvosok „leküzdhetetlennek” minősítették. „Nem kétséges. „DeSalvot kétségtelenül olyan fékezhetetlen nemi vágy hajszolta. ragacsos éjszakán vaktában elkövetett szexuális gyilkosságnak tűnt. amikor DeSalvo még a seregben szolgálta.bevallotta a gyilkosságokat. Albert DeSalvo gyerekkora óta hadilábon állt a törvénnyel. hogy igazán DeSalvo volt a Fojtogató. Két gyermek születése után azonban elváltak. hogy szkizofrén volt. Fiatalemberként az amerikai megszálló haderőnél szolgálta Németországban. A kivételt jelentő áldozatok egyikét agyonszúrta. hogy hajdan. e felfedezés a kiindulópontja volt az egész várost több. hogy DeSalvo lett volna a Bostoni Fojtogató. ahol feleségül vett egy ottani lányt. a felesége szakadatlanul férje szexuális igényeire panaszkodott. a másik pedig szívrohamban halt meg. „mert annak szélsőséges igényei voltak. ami a test minden tájékát illeti. Egy hálószobában fiatal nő holttestére bukkantak. Habár a haláleset ezen a nedves. a lábai szemérmetlenül széttárva: a saját harisnyájával fojtották meg. akik kétlik. James Brussel . a hírneves védőügyvéd. hogy a szolgálaton kívüli órákat DeSalvo gyakorta vad orgiákon töltötte az éppen távol lévő tisztek feleségeivel. A bűncselekmények mögött az amerikai hadsereg volt ökölvívó bajnoka. a tárgyalásán tanúskodó pszichiáter elmondta. mint tizennyolc hónapon át rettegésben tartó és az egész országot beteges képzetekre sarkalló rémuralomnak. amilyennel még nem találkozott az elmekórtan” – jelentette ki F. Alberto DeSalvo Bár ma is vannak. Az elítélése után napvilágra került tények pedig megerősítették. Ez volt az első gyilkossága az évszázad egyik legismertebb tömeggyilkosának… a Bostoni Fojtogatónak.. Irmgardot. amikor rálépett az öldöklés ösvényére. párás júniusi éjszakáján. többnyire betörések miatt – ebbéli jártasságának hasznát vette.

” A massachusettsi törvények értelmében azonban egy orvos nem használhatja fel bizonyítékként a bíróság előtt azokat az értesüléseket. úgy nőtt a rémület és a pánik Boston polgárai körében. Haigh alkalomadtán bütykölgette a játékautomatáit. hogy ellenőrizzen valami szivárgó csövet. hogy zöld nadrágban tört be egyedülálló nők lakásába. DeSalvo már örökre elhallgatott. Aztán kihasználva az alkalmat zaklatni kezdte őket – letartóztatásakor a „Méricskélő ember”. Azokat a drámai részleteket azonban. és valóban. A szakértők többségében azonban nem igazán maradt kétség afelől. hogy elszállították a massachusettsi Walpole Állami Börtönbe. a szexuális zaklatásért kapott hat hónapi büntetését követően. DeSalvo bevallotta a kórházban. McSwann-nak játékterme volt Londonban. a tagjaik szemérmetlen pózokba rendezve. John Haigh alagsori műhelyébe vezetett. 1964-ig szünet nélkül folytatódott. Aztán 1964-ben a „Zöld ember”. hogy ő a Fojtogató. és egyezett. ahol kitudódott a hajmeresztő igazság. A Fojtogató majd minden áldozatán látszott. DeSalvo úgy jutott be. Modellügynöknek adta ki magát. hogy az intézetben egy kihallgatás során DeSalvo beismerte. A „Zöld ember”-ügyben megtartott tárgyaláson Robert Mezer pszichiáter a törvényszék nagy megdöbbenésére kijelentette. amíg le nem tárgyalták az összes többi bűncselekményét. amiket egy bűnügy gyanúsítottjától hallott. fiatal nőket vett rá. intim körülmények között elkövetett cselekedeteket. hogy DeSalvo a Bostoni Fojtogató. Majdnem mezítelenre volt vetkőztetve mindegyikük.Az emberölési hullám 1962-ben kezdődött. megölte-e a tizenhárom nőt. Haigh sokat dicsekedett a műhelyével. Alig tette ki valaki a lábát éjszaka. mert az volt a mániája. 1973-ban. hogy felállítottak egy különleges „Fojtogató-elhíró osztag”-ot. hogy a ház gondnoka küldte. Mégis. Pedig az egyetlen. amit egy nyomozó összehasonlított a „Méricskélő ember”. Azért kapta a „Zöld ember” csúfnevet. hogy vagy kézbesítőnek mondta magát. aztán elmenekült. hogy DeSalvo a Bostoni Fojtogató. aki valóban tudta. hogy szexuálisan durván bántalmazták. tizenhárom nőt fojtott meg. így aztán DeSalvo tárgyalásán sosem került napvilágra a történet teljes egészében. vagy azt állította.ével. nem tárták pontról-pontra a nyilvánosság elé. hogy engedjék be a lakásba. vagy ártatlan a halálukban. és annak ellenére. Minthogy a gyilkosságok változatlanul folytatódta. amelyek bebizonyíthatták volna. az áldozatok növekvő száma és a feltételezett gyanúsítottak szinte mindennapos letartóztatása – és szabadon bocsátása – ellenére az akkor harminckét éves Albert DeSalvót egyszer sem idézték be kihallgatás céljából. Alighogy kiszabadult a börtönből. hat évvel azután. Üzleti útra távozó férjek csőre töltött pisztolyt tettek feleségük ágya mellé. „Némelyikről részleteket is elárult. ami egybevágott DeSalvo kielégíthetetlen nemi étvágyával. Pedig elsődleges nyomozati célpont volt…. A Fojtogatónak áldozatául esett nőket kivétel nélkül a saját lakásukban érte a halál.eseteként tartották számon. A vámpír gyilkos John Haigh Donald McSwann az alvilág felé lépegetett azon a lépcsőn lefelé. Beszámolt továbbá arról is. Az egyik molesztált nő azonban személyleírást adott róla. majd végigcsókolta őket tetőtől talpig. DeSalvót behozták a rendőrségre. amely barátja. hogy mértéket vegyen róluk.ügyben került őrizetbe. Késsel fenyegetőzve meztelenre vetkőztette áldozatait. Letartóztatása után elszállították a massachusettsi Bridgewater Elmegyógyintézetbe. DeSalvót három rabtársa agyonszúrta valami kábítószer miatt kitört dulakodás során. A rendőrjárőrök példátlan létszámban cirkáltak az utcákon. büszke is 17 .

arra kérve őket. amiket később a saját nevére íratott át. Haigh hetente egyszer Skóciába is elutazott. Haig – amint azt később bevallotta – ivott valamennyit McSwann véréből. John Haigh 1944-et írtak akkor. egy áldozatra még szüksége van. és meghívta az özvegyet a crawley-i műhelyébe. Haigh érdeklődést színlelt. Mrs. A mögötte lapuló elvetemült Haigh magasra emelte a baltát … és halálra sújtotta első áldozatát. hogy gyártson műkörmöket. Rosalie-t. Ugyanabban a családi szállóban lakott. ismételten a fiuk nevében. a lakatost … de még a gyilkost is. telhetetlen. Azután feloldotta testüket a savas kádban. s a sűrű. hogy kivárja a háború végét. A kénsav bugyogott és gőzölgött. 18 . Akkor úgy határozott. A választottja egy hatvankilenc esztendős özvegyasszony. Haigh mégis úgy vélte. hogy Haigh-hez a magánjövedelmén kívül a találmányi szabadalmaiból is bőven csordogál a pénz. mire való ez a különös szerszámkészlet. McSwann szüleire esett a választása. Hamis okiratok révén Haigh megkaparintotta minden vagyonukat: öt házat és a biztosítási kötvényeiket. Azután azzal töltötte az éjszakát. Levelet írt nekik. hogy vödrönként belezúdította az undorító löttyöt egy alagsori lefolyónyíláson át a kanálisba. aki már hónapok óta nem tudta kifizetni a számláit s ezért mindenáron pénzhez akart jutni.lehetett rá. Noha Hendersonék ingatlanán haszonnal adott túl 1949-ben. dr. McSawnn megbámulta az egyik sarokban álló. S ugyan változatlanul mázlistának tartotta megát. és egy sor félresikerült beruházásba is belebonyolódott. ez alkalommal nem volt kelőképpen óvatos. akire a férje negyvenezer fontot hagyott. mint Haigh. hogy módszeresen feldarabolta a holttestet és belehajigálta a kádba. 1948 februárjában ismét csődbe jutott. hogy találkozhassanak. Olive Durand-Deacon volt. a hegesztőt. Másnap délutánra McSwann maradványai iszapos masszává oldódtak. Londontól délre. hogy McSwann nevében lapot küldjön az öregeknek. Kíváncsiságtól vezérelve rákérdezett. úgyhogy Haigh-nek néha ki kellett mennie a friss levegőre. látogatóba hív egy fiatal házaspárt. A választ sosem tudta meg. Haigh úgy szabadult meg tőle. és senkinek sem tűnt fel McSwann eltűnése. A háborús idők miatt felbolydult tömeg bőven áradt a játékautomatákhoz. Akármelyik mesterembert ellátta volna szerszámmal: az asztalost. hogy jöjjenek el drága barátja. McSwann hajlott korú szüleinek azt állította. Mrs. Minthogy azonban megrögzött szerencsejátékos volt. s a mohóság újabb nyereségvágyból elkövetett gyilkosságra ösztönözte. Mindketten a savas kádban végezték. hogy a fiuk Skóciában rejtőzködik valahol. azzal az ötlettel állt elő. bűzös lét leengedte a szennyvízcsatornába. Az utazgatások közti időben áldozata játékterem üzletét vezette. s Haigh igen gyorsan meggazdagodott. De ő nem volt megelégedve az addigi életszínvonalával. John Haigh lakására. kénsavval teli százötven literes kádat. Archie Hendersont és a feleségét. ahová 1949 februárjában le is kalauzolta. 1945 július 10-e éjszakáján Heigh agyonverte az idős házaspárt a műhelyében. Haigh nyereségvágyból elkövetett cselszövése tökéletesen sikerült. hogy megtekintsék új műhelyét Crawley-ban. Durand-Deacon abban a hiszemben.

A gyilkos beismerő vallomást tett. hogy megtárgyaljuk a műkörmök dolgát. zavaros folyadékot. egy láb darabját. addig átugrottam az Ancient Pror’s-ba (egy közeli teázóba) egy csésze teára. Michael Gregsten harmincnyolc esztendős. amíg a szivattyú dolgozott. Leszedtem róla a kabátot és az ékszereit – gyűrűket. Kiderítette. Elkövetéséért egy James Hanratty nevű. akar-e valamit hozzáfűzni. Az A6-os úti parkolói gyilkos James Hanratty Az A6-os úti gyilkosság majdhogynem az angliai bűnügyi krónika legvitatottabb esete. aki megerősítette. a rendőrségnek tett vallomásában. kivettem belőle harminc shillinget és egy töltőtollat. köztük Haigh-et is.” Haigh csak úgy mellesleg még hozzátette: „Majd elfejeltettem. kétgyermekes férfi volt. korlátolt elméjű. A műfogsort megmutatták Mrs. hogy védencük elmebeteg. túlzottan szolgálatkész magatartása különösen felkeltette az egyik rendőr figyelmét. nyakláncot. Törvényszéki orvosszakértők megvizsgálták a sűrű. egy retikül maradványait és egy majdnem teljes műfogsort. Dorney Reach határában.” Beletellett néhány napba és még kétszeri ellenőrzésbe. aki a szeretője volt három éve. Mrs.” 1949 augusztus 6-án felakasztották a Wandsworth Börtönben. nős. Mindössze két napig tartó tárgyalás után Haigh-et bűnösnek találták Mrs. aztán beleraktam egy száznyolcvan literes kádba. Durand-Deacon meggyilkolásában és halálra ítélték. hogy ivott az áldozatai véréből. Windsor és Maidnehead között. egy Temze-parti búzatábla szélén. ezért letartóztatta. írástudtlan. amit a kádból a crawley-i műhely udvarán kiborítottak. Utána kimentem a kocsihoz. majd – ha jól emlékszem. Duran-Deacon teste egészen feloldódott a savas fürdőben. aztán amíg ő valami anyaggal foglalatoskodott. Mielőtt a retiküljét is bedobtam volna. hogy a vegyszer kifejtse a hatását. és hagytam. Haigh fölényesen így felelt: „Az égvilágon semmit. Durand-Deacon fogorvosának. Boldogtalan gyermekkorára hivatkoztak – megemlítve szigorú szüleit. fülbevalókat és a feszületet -. amit a tárgyalásán fel is olvastak: „Elcsaltam az özvegyet Crawley-ba azzal. S noha az angol sajtó Vámpír Gyilkosnak bélyegezte Haigh-et. hogy Haigh-nek kisebb csalások miatt van már priusza. mire úgy tűnt. A bíróság előtt Haigh ügyvédei azt hangoztatták. behoztam egy poharat. Valerie Storie huszonhárom éves.A rákövetkező eseményekről Haigh a következőképpen számolt be egy. 19 . a bíró és az esküdtek nem fogadták el ezt a véres részletet elmebetegsége bizonyítékául. Behívtam a raktárba. piti bűnözőt akasztottak fel minden idők leghosszabb gyilkossági perét követően. és arra az állítólagos szokására. Ezenközben a rendőrség már kikérdezte az özvegy szállodai szomszédjait. hogy az a hiszékeny özvegyé volt. Utána egy kézi szivattyúval feltöltöttem a kádat kénsavval. Sikerült azonosítani egy epekövet. de azzal hetvenkedett a rendőrök előtt. Kifolyattam egy pohárba a vért és megittam. hogy meggyőzze a közvéleményt. 1961 augusztus 22-én alkonyatkor a buckinghamshire-i Slough Közúti Kutatólaboratórium két tudományos munkatársa összeölelkezve hevert egy szürke Morris Minor autó első ülésén. akik a Plymouth-i Testvérek nevű szektához tartoztak -. A gyilkos szószátyár. Azóta is egy nagy létszámú. hogy sosem tudják rábizonyítani a bűnösséget. csinos hajadon. hátulról fejbe lőttem. aki leellenőrizte a harminckilenc esztendős gyanúsított előéletét. a brit igazságszolgáltatás nem az igazi gyilkost végeztette ki. Amikor megkérdezték. Tévedett. mert az áldozatok szőrén-szálán eltűntek. egy zsebkéssel – metszést ejtettem a nyakán. előkelő személyből álló lobby folytat hadjáratot annak érdekében.

kersztül London slough-i. Felajánlották a férfinak a pénzüket. váratlanul megpördült és ötször rálőtt a lányra. csak tűnjön már el. De ahogy az autó felé lépdelt. Amikor rátértek az A5-ös útra St. Szólt Gregstennek. ahhoz is fásult volt. és nyomban rendkívül részletes leírást adott az ott várakozó rendőröknek a történtekről. A lány egy kórházban tért eszméletre.A szerelmeskedőket megzavarta valaki. az óráikat. útonállóval van dolguk. Albans felé. Miss Storie lerogyott szerelme holtteste mellé. Végül Miss Storie adott neki egy egyfontos bankjegyet. Végül elájult. Az ingerült Gregstennek pattanásig feszültek az idegei a hátulról dirigáló fogvatartójuk miatt. Azt mondta nekik. Gregsten időnként villogott az irányjelzővel. Az egyik golyó áthatolt a nyakán. kisebb megszakításokkal benzinkútnál vagy cigaretta vásárlás miatt. Különös. Gragsten letekerte az ablakot. azzal integetett. amikor az felsikoltott: „Piszok gazember!” Miközben Gregsten sebeiből ömlött a vér. Albans és Luton között az A6-os úton a fegyveres utasította Gregstent. St. szökésben van. hogy merre menjenek. egész életére tolószékbe kényszerült. még a kocsit is. elmegy. közel a gerincoszlopához. Miss Storie mozdulatlanul feküdt. A közelben elhaladó autósok nem hallották meg Miss Storie sikoltozását. Ezt követően azt az utasítást adta a lánynak. aztán megerőszakolta. és megpróbálta odakötözni Miss Storie-t az egyik ajtófogantyúhoz. Az beugrott a hátsó ülésre. hogy sírjon. „Túl gyorsan mozdult megijesztett” – kiáltotta a fegyveres bandita a lánynak. hogy húzódjon le egy útmenti pihenőhelyre. holtnak tetette magát. Pedig lehúzta a szoknyáját is. mit legyen a következő lépés. harminc mérföldes utazás vette kezdetét. Anglia összes zsaruja a nyomában van. s rendőröket keresett a tekintetével. hogy szabaduljon meg az alsóneműjétől. A megrémült párocska azt hitte. de amikor az érte nyúlt. James Hanratty Végül aztán éjjel fél tizenkettőkor utasította Gregstent. kétszer fejbe lőtte. A sérülései miatt megbénult. a gyilkos közben azon morfondírozott. de a sötétben nem vették észre. a bűnöző a hátsó ülésre kényszerítette Miss Storiet. elhajtott a helyszínről. de a szellemi képességei nem csorbultak. hogy dobja oda neki a vászonzsákját. mit is csináljon. a veszélyes útkereszteződéseknél pedig folyton figyelmeztette. s úgy látszott. hogy likvidálta korábbi gyilkossága egyetlen szemtanúját. „szunyókálni” akar egy kicsit. aki utasításokat osztogatott. és a pisztolyával hadonászva rájuk szólt. hogy felhívja magára a figyelmet. hogy indítsa el a kocsit. s reggel fél hét tájban talált rá egy tizenéves fiú. megkocogtatta a vezető felőli ablakot. ne nézzenek hátra. Az mondta. De egyet sem látott. megparancsolta. hogy ütközést produkálhasson. aki forgalomszámlálásra érkezett az útmenti leállóhelyre. hogy húzza ki a kocsiból Gregstein testét az útmenti parkoló aszfaltjára. míg a férfi megszemlélte munkája eredményét. Meggyőződvén arról. hayes-i és stanmore-i városrészein. s a kint ácsorgó férfi pisztolyt szegezett rá. De láthatóan nem tudta eldönteni. A férfi elvette. 20 .

De úgy látszik. és a felismerő kamrába vitték. Ám amikor Alphont kiállították szembesítésre. mint Alphon. hogy Hanratty bejelentkezett a Vienna Hotelba egy nappal korábban. „gondolkodok. de a gyilkos személyleírásában megemlítette annak metszően hideg. hol ott. egy George. hogy köze lenne hozzá. vajon alkalmas-e egy londoni buszt hátsó ülése arra. A szívtelen férj Johann Hoch Johann Otto Hoch nem volt a hosszú udvarlások és a hosszú házasságok híve. a gyilkossal a volánnál. amelyek kioltották Gregsten életét. mindenáron magára akarta vonni a rendőrök figyelmét.” Hanratty mindig úgy mondta. amit a gyilkos ismételt el többször is. bár többen csodálkozta. Hanrattynek ilyen szeme volt. Alphon nem felelt meg a fantomképeknek. aki semmiképpen sem lehetett a gyilkos. hogy a felsorakoztatott személyek mindegyike mondja ki azt a mondatot. egyrészt az által adott személyleírás szerint. faképnél hagyva feleségét és három gyermekét. Ryan. a kéretlen telefonhívásával azonnal magát tett első számú gyanúítottá. Mivel egyébként a kutya nem törődött volna vele. de bizonyítani sosem sikerült.” Az 1892 és 1925 között Amerikában töltött bizarr évek során. amelyek a kórházban lábadozó Valerie Storie-nak szóló életveszélyes fenyegetések voltak. Shippy tudta. ahol a gyilkosság utáni éjszakát töltötte. A rendőrséget már amúgy is gondolkodóba ejtették azok a névtelen telefonok.Két fantomképet rajzoltak. Minden éjjel másik ágyban helyezték el a lányt és megerősített rendőrség vigyázott rá. Hanrattyról tudták. hogy Hochnak vér fakad a lába nyomán. mert csupán kétbalkezes piti bűnözőnek tartották. S az elfogadta. Charles Fance-tól. hogy Hanratty megérdeklődte egyik társától. Akkor a lány azt kérte. mint ahogy James Hanratty sem. Egy hasonló pisztolyt találtak már egy 36-os busz emeleti hátsó ülése mögött. gondolkodom. A sátáni „Kékszakáll” képes volt a felesége halálos ágya mellett – miközben az egy jókora adag arzéntól a végét járta – házassági ajánlatot tenni a sógornőjének. kék szemét. tagbaszakadt ember kocsmárosként talált magának munkát hol itt.” És ekkor Miss Storie azonosította a gyilkost. kedélyes. Valerie Storie nem őt szúrta ki. valamint azon szemtanúk segítségével. hogy egy pisztolyt rejtsenek mögé. „Az élet az élőkért van” – közölte Hoch a sógornővel. A rendőrség azt is kinyomozta. gyilkosságról házasságra váltott. találtak két 38-as kaliberű golyót a szobájában. és tagadta. Tizenöt év alatt huszonnégyszer nősült – és minden feleségét könyörtelenül megölte. A Maida Vale-i Vienna Hotelban. míg végleg ott nem hagyta az essexi Ilfordnál. Az 1862-ben született és Johann Schmidt névre keresztelt Hoch huszonöt éves korában vándorolt ki Németországból. A pödrött bajuszú. Az egyik beépített embert választotta. mert az A6-os úti gyilkossággal gyanúsítják. ugyan honnan tudhatná. Őrá nem is gyanakodott a rendőrség. A rendőrség kiderítette. melyek alatt Hoch házasságról gyilkosságra. Shippy nevű szívós chicagói zsaru járt kitartóan a nyomában. A rendőrség elég kuszán tekergőző nyomvonalat követett. hogy abban az évben hozzájutott egy 38-as kaliberű Enfield revolverhez. hogy aggódik. Valerie Storie ez alkalommal sem ismerte föl. Az első gyanúsítottjuk egy Peter Louis Alphon nevű ember volt. ugyanabba a szobába. A ballisztikai szakértők szerint egyezett azokkal. Hanrattyt október 9-én tartóztatták le Blackpoolban. Akkor Hanratty odatelefonált Acott főfelügyelőnek. mint J. hogy: „Csönd legyen. Gregsten özvegye is őt nevezte meg a férje valószínű gyilkosául. 21 . akik látták Gregsten kocsijá. a nyomozás vezetőjének azzal. „A halál pedig a halottakért.

s ez alkalommal az orvosszakértő annyi arzént talált. Shippy végre letartóztathatta rég várt gyanúsítottját. aztán Hoch súlyos teste alól kivágódott a csapóajtó. hogy a név elhangzott. Marie Walckert. Ekkorra Hoch már a rögeszméje rabjává vált. ám gazdag asszonyok voltak. 1895 áprilisában a nyugatvirginiai Sheelingben ráakadt egy nőre az egyik kocsmában. Hoch egy éven át adta az ártatlant a Cook megyei börtönbe vizsgálati fogságban. Még az ítélet kimondása után is biztos volt benne. De meglógott az új asszonyka bankbetétkönyvével.” A levél alján az állt: „Hasfelmetsző Jack. rekordidő alatt követve el a bűntetteit. hogy ő ugyan nem kerül akasztófára. Sikoltásnyi időt se hagytam a hölgynek. De az asszony lelkipásztora rájött az igazságra. s halhatatlanná tette torz lelkű. Remélem. Azt East End-i rém Hasfelmetsző Jack Londonban levél érkezett a Fleet Street-i Központi Hírügynökségre 1888 szeptember 25-én. a gyilkos viccelődve kérdezte: „Hé. akár egy kísértet. hány asszonyt tett el láb alól 1887 és 1895 között. Akárcsak a többi esetben. Így szólt: „Tisztelt Főszerkesztő Úr! Folyton azt hallom. A nővér testét exhumálták. hogy exhumáltassa Hoch volt feleségének a holttestét. nem lehet vele írni. s azonnal szólt Shippynek. hadd örüljenek neki. 1904-ben eltemette utolsó áldozatát. Mindig arzénhoz folyamodott. ezért miután pénzzé tette a felesége birtokát. mint egy szörnyeteg?” Választ senkitől sem kapott. Hátrahagyta a ruháit és néhány sort arról. Jacob Huff néven mutatkozott be. fiúk. A tárgyalás alatt Hoch végig ártatlan. majd meggyilkolt másik tizenöt asszonyt. 1900 és 1905 között. jó mulatság lesz. amire nem volt orvosság. aztán három hónappal később megölte. Pompás munka volt ez a legutóbbi. Az áldozatok mindenkor magányos. Vagy száz méterrel arrébb kikötött csónak várta. hogy egy héten belül nősült és ölt. Hoch feleségül vett. Többször megesett. nem igaz? Ha-ha” Legközelebb elküldöm a nő füleit a rendőröknek. amihez könnyedén hozzáférhetett bármelyik patikában. Büntetésének letöltése után. új öltözettel. amíg csak győzöm. és addig kaszabolom őket. a doktor vesebajt állapított meg. A felületes doktorok pedig mindig félvállról állapították meg a diagnózist. Szeretem. 1898-ban a Martin Dotz nevet használó gyilkos Skippy felügyelő karjaiba futott. 22 . Sosem fognak elkapni!… Rühellek bizonyos nőket. s rögtön utána feleségül vette annak húgát. Városról-városra röppent. Hoch eltávolította az asszony nem is egy létfontosságú szervét. de a wheelingi lelkész az újságban megjelent fényképe alapján ráismert Jacob Huffra. Az utóbbi eset után megtartottam valamicskét a valódi vörös folyadékból egy gyömbérsörös üvegben. Hoch eliszkolt a városból. mialatt Shippy igyekezett felderíteni zegzugos útvonala minden egyes lépését. Az elszánt zsaru elment Wheelingbe. hogy öngyilkos lett. kisfiús magatartást tanúsított. amennyivel egy tucat asszonyt el lehetett volna tenni láb alól. s a feldühödött feleség beárulta az urát Shippynek. s kinyomozni vagy tucatnyi megoldatlan gyilkossági esetet. amelyeknek női áldozata volt. feleségül vette. akiket egészen levett a lábukról Hoch testi vonzereje. aki a londoni sikátorokban ólálkodott. Amikor az őrök 1906 február 23-án a vesztőhely felé kísérték. amit csinálok és újra megteszem. akár az enyv.” Ez volt a legelső alkalom. úgy nézek én ki.Az ördög tudja. Nemsokára hallani fognak rólam. a piros tinta is megteszi. anyaszült meztelenül besétált az Ohio folyóba. de sűrű lett. s kiderült. rejtélyes viselőjét. Hoch bekapaszkodott a csónakba és kievezett a partra. Kisebb csalás vádjával letartóztatták Chicagóban. hogy a rendőrség letartóztatott.

hogy szállást kapjon egy éjjeli menedékhelyen. A tetemtől hosszú. Szeptember 30-án. Ám amikor huszonnégy nappal később egy másik hasonló bűntényre derült fény. vasárnap este egy rendőr fehér harisnyás lábra lett figyelmes. hogy némi orvosi ismeretekkel rendelkezett és balkezes volt – amit rendőrségi seborvosok állapítottak meg az után. amilyenre addig nem volt példa. Mivel az utcalányok ellen elkövetett gyilkosság nem volt ritka akkoriban. De – hogy vérszomját csillapítsa – hamar lecsapott egy újabb áldozatra. hogy baj van. Mindenkor sapkát és hosszú kabátot viselt. aki ha rá is döbbent. Mary nyilván fittyet hányt arra. azaz „Nyakigláb Liz” volt. A teste olyan rettenetesen meg volt csonkítva. Négy pennyre lett volna szüksége. London legtitokzatosabb és legvérengzőbb tömeggyilkosának történet 1888 augusztus 7-én hajnalban. vérrel festett csík vezetett egy krétával a falra vetett felirathoz. s amikor egy magas. majd egy ügyes vágással elmetszette a torkát. karcsú férfi volt. kijelentette: „Ezt csak egy őrült tehette. sápadt arcán fekete bajusz díszlett. köztük egy rendőr is. amikor agyonszúrták.Mindössze annyi bizonyos.” Csakhogy ezt a fontos bizonyítékot nem vizsgálták meg érdeme szerint. arra számított. pánik tört ki az East End ütött-kopott utcáin. Ám nem valószínű. hogy sokkal több újdonság derülne ki az esetről. Egyedül ennél a gyilkosságnál hagyott olyan nyomot. hogy valaha is kiderült a személyazonossága. A Hasfelmetsző Mary szájára tapasztotta a tenyerét. lendületes járása volt. Oly módon volt összevissza kaszabolva. A következő áldozat Elizabeth Stride. aki efféle kinézetű alakot látott sietve távozni az egyik bűntett helyszínéről. amit a kilétére utalt. Sir Charles Warren. milyen szomorú sorsra jutott Martha Turner. ahogy csak egy sebészi munkában jártas ember képes a kést forgatni. Feltehetően magas. amikor az első emeleti lépcsőfordulóban valami földön heverő batyuba botlott. ami a következőképpen hangzott: „A zsidókat nincs miért vádolni. ahol Nyakigláb Liz testére akadtak. hogy a gyilkost megzavarták undorító műve befejezésében. A férfi azonban berántotta Maryt az árnyékba. s a testét bestiálisan megcsonkították. a fővárosi rendőrség 23 . hogy a lába előtt egy asszony véres maradványai fekszenek. Úgy talált rá egy Spitalfields piaci teherhordó a Handbury Street-en. a Hasfelmetsző még a füleit is levágta.” A Hasfelmetsző alig egy hét elteltével újra lecsapott. röviddel öt óra után kezdődött. Egy nyomozó. már elkésett. s fiatalos. A korábbi esetekkel ellentétben Elizabeth Stride testét nem csonkították meg – amiből a rendőrök arra következtettek. kereshet némi aprópénzt. az ügyet hamar lezárták. A torkét elmetszették. aki már gyógyíthatatlan gűmőkórban szenvedett. hogy szemrevételezték az áldozatok szomorú maradványait. hogy szánalmas vagyonkája ott hevert szépen sorba rakva kibelezett teste mellett. miután megvizsgálta a tetemet. Mindössze negyedóra járásra attól a ponttól. A szemtanúk legalábbis ilyen személyleírást adtak róla. amely egy gyárkapu alól lógott kifelé.” Egy rendőrségi seborvos pedig azt mondta: „Még sosem láttam efféle szörnyűséget. Mindenáron pénzt akart szerezni. Az áldozata a negyvenhét esztendős „Fekete Annie” Chapman volt. Egy férfi igyekezett lefelé bérelt szobájából a Whitechapel nevű nyomortanya lépcsőházában. Megpróbálta odébb hengeríteni a batyuszerűséget. fedezték fel a negyven éves Catherine Eddowes véres maradványait. de elszörnyedve látta. Azután az eszeveszett gyilkos bevégezte ocsmány mészárlását. sápadt arcú férfi lépett oda hozzá. számos szúrt seb éktelenkedett rajta. Még 1992-ben sem várható – amikor a Scotland Yard vére nyilvánosságra hozza az üggyel kapcsolatos titkos aktákat -. A negyvenkét éves Mary Ann Nicholls – ismertebb nevén Csini Polli – megcsonkított holttestét augusztus 31-én a hajnali órákban fedezték fel. s talán egy pár kupica ginre is telik belőle.

hogy megtisztítsa az East Endet a bűntől. hogy tartsák titokban. hogy nincs módjában segíteni. az aldgate-i Butcher”s soron lakó férfit gyanúsítsunk. hogy egy szanatóriumban nyerjen elhelyezést. Futótűzként terjedt a pletyka a zűrzavaros East End-i utcákon… Hogy a Hasfelmetsző kis fekete táskában hordja halálosztó szerszámait – mire persze a rémülettől eszét vesztett tömeg üldözőbe vett mindenkit. Szoros megfigyelés alatt tartottuk. amely a legnyomorúságosabb negyedekben lett népszerű. A benti borzalmas látványtól megfeledkezett még a bérről is. akit a cár titkosrendőrsége küldött. ami az orosz és lengyel pogromok elől menekülő zsidó bevándorlók áradata miatt amúgy is ott vibrált a levegőben. 1924-ben hunyt el. 24 . Később annyit mondott: „Egész életemben kísérteni fog az a látvány. hogy kijelentem. hogy az illető elmebeteg volt. letöröltette. hogy az illető Amerikában volt. rohant egyenest a rendőrségre. Mary Kelly nem hasonlított korábbi áldozataihoz. szőke és igen csinos. lengyel zsidó volt. akinek vadászkalap volta a fején. 1908-ban egy helyettes rendőrfőnök egyenesen megmondta: „Azzal. Clarence hercegéről volt szó. nyírott bajuszú férfit. aki – ha életben maradt volna – apját. Ő egy Montagu John Druitt nevű bukott ügyvédet gyanúsított meg. hogy tudják. letartóztatásakor közölte: „Végre elkaptátok Hasfelmetsző Jacket.” Robert Sagar felügyelő azonban. hogy gyanút ne keltene? Továbbá gondolták még a gyilkost őrült doktornak. aki életben látta őt. aki vezető szerepet játszott a Hasfelmetsző ügyében folytatott kihallgatások során. nehogy felkoncolják. Fiatalabb volt (huszonöt éves). a lány megszólított egy nyúlánk. VII. Az egyik. akinél ilyen táskát pillantott meg. akinek orvos-kapcsolati is voltak és halmozottan fordult elő idegrendszeri instabilitás a családjában. Vagy hogy külföldi tengerész – ki se merte nyitni a száját. ezt írja az emlékirataiban: „Alapos okunk volt rá. s egy idő múlva a barátai kezdeményezték.” Mary Kelly halálával a Hasfelmetsző rémuralmának épp olyan hirtelen és titokzatos módon lett vége. Amikor a férfi azt felelte. ki a Hasfelmetsző. A másik így kiáltott fel. megszűntek a Hasfelmetsző-féle rémtettek. hogy zavart szítson Londonban. aki megmérgezte a szeretőjét. ahol a rendőrség és a lakosság nem kedvelte túlságosan egymást: hogy a gyilkos nyilván rendőr. amikor a Hasfelmetsző-féle gyilkosságokat elkövették. aki gyűlöli a prostituáltakat. A rendőrség egyes tisztviselői bizonyosak voltak benne. hogy ő lenne a Hasfelmetsző. akitől pénzt kért kölcsön.” De nemigen valószínű. akinek az lehetett a rögeszméje. Végül odalépett a szobaablakhoz és félrelökte a sötétítő függönyt. hogy egy bizonyos. Másnap korán reggel Henry Bowers türelmetlenül kopogtatott Mary Kelly ajtaján a kifizetetlen lakbér miatt. George Hutchinson volt. Különben hogyan tudna kószálni az utcákon anélkül. Edwardot követte volna a trónon. November 9-én a Hasfelmetsző újra támadott. Született egy még hajmeresztőbb elmélet is. Zsidó hentesnek is mondták – ettől meg a lappangó antiszemitizmus kezdett felszínre törni.” Még Viktória királynő legidősebb unokáját is gyanúba keverték. Albert Viktorról. Miután kivonták a forgalomból. Két. hogy igazat mondott. Semmi kétség. amikor a csapóajtó kivágódott alóla: „Én vagyok Hasfelmetsző…” De később bebizonyosodott. jól öltözött. Az utolsó személy. valamint megtébolyodott bábaasszonynak. Soha többé nem látták ezt a lányt. ami akkor a szemem elé tárult. hogy kifzethesse a lakbérét. hogy esetleg ádáz gyűlölködést válthatna ki a jelmondat a zsidók ellen. A talán legvalószínűbb változat egy Daniel Farson nevű író-műsorvezetőtől származik. ahogyan kezdődött. és azt az utasítást adta.főnöke talán abbéli félelmében. puritánnak. akinek idegen akcentusa volt. konkrét tényt közlök. orosz ügynöknek. gyilkosság miatt elítélt bűnöző is állította magáról.

amin mind a ketten jót kacagtak. hogy térjen vissza az emberek közé. akik kisiklottak az igazságszolgáltatás alól. A 25 . hogy válaszoltak egy társkereső újsághirdetésre. az asszony megszökött a szeretőjével. hogy amíg Kiss odajár. Aki megúszta büntetlenűl Kiss Béla Ha a „Halál csókja” kifejezés még nem létezett volna. nem fiatalokat. Trauber Adolf készséggel vállalta. s Trauber nem csodálkozott. miután Druitt testét kihalászták a Temze folyóból. mindkettejüknek jócskán megcsappant a spórolt pénzük. Ám a viszonyról tudtak a cselédek és persze az egész falu. amikor egyik üzleti útjáról hazatérve a zaklatott férj előbotorkált elárvult otthonából. hogy barátja olajoshordókat kezdett hazahordani Budapestről. egy szót se szól arról. A Druitt elleni vádakat leginkább alátámasztó tényező az volt. Trauber elhatározta. alkalmazottakat vett fel. Miután találkoztak a férfival. a felesége egy ifjú muzsikussal. Kiss és Trauber sok-sok estét átkvaterkáztak. Kiss azt mondta Traubernak. Vásárolt egy hatalmas házat. huszonöt esztendős feleségével. Kiss tréfálkozva megjegyezte. mielőtt úgymond „életét vesztette” egy csatamezőn az első világháborúban s kiszökött a szabad életbe. ha már nehezen lehet üzemanyaghoz jutni. Kiss negyvenéves volt 1913-ban. A házvezetőnője többször is kikelt magából. Kiss újrakezdte fővárosi kiruccanásait. szenzációhajhász újságírók biztosan kitalálták volna. hogy a benzint adósság fejében kapja egy budapesti kocsiszíntulajdonostól. Kiss hónapokig ki se tette a lábát a házából. A háborúig már csak hónapok voltak hátra. hogy Budapesten nyoma veszett két özvegynek. amikor Kiss Béla esetéről írtak (a „kiss” magyarul „csók”-ot jelent). Mária-korúakat. Hasfelmetsző Jack támadásainak végleg vége szakadt. amikor Kiss szólt neki. Folytatta utazásait Budapestre. mind több és több olajoshordóval tért haza. Kiss elmagyarázta. senkit se kívánt látni. hogy ezalatt szemmel tartja kebelbarátja otthonát. amikor megérkezett a Cinkota nevű magyarországi faluba gyönyörű. Amerikába. s a helybéliek hamarosan megkedvelték a bélyeget gyűjtő. és keresett neki egy idősebb özvegyet házvezetőnőnek. Kiss azonban mást is hozott Budapstről: nőket. aki 1889-ban lépett be a Scotland Yardba. és a bűnügyi nyomozó osztály vezetője lett 1903-ban.Farson vádjai Sir Melviile MacNaghten feljegyzésein alapultak. hogy Mary Kelly halála után néhány héttel. A háború akkor augusztusban tört ki. s csak akkor méltóztatott visszatérni. rózsát nevelő és néha – főleg az asztrológiáról – írogató szomszédot. MacNaghten három gyanúsítottat nevezett meg: egy lengyel kereskedőt. amikor megszállva találta becses konyháját. Máriával. mondván. hogy akkor is folytathassa üzleti kiruccanásait. s egy levelet mutatott nekik. még Traubert sem. Az után tűntek el. s a helyi községi megbízott. hogy neki is volt néhány félresikerült próbálkozása középkorú özvegyekkel. Amikor végül mégis megjött a behívója. de Kisst nem hívták be az elsők között katonának. egy vérengző hajlamú orosz doktort és Druittot. De 1914 tavaszán a rendőrnek sikerült rábírnia. A jómódú. középkorú magyar illető legalább huszonhárom embert ölt meg. hogy a zavartkeltő nőszemély eltávozott. benzinnel vannak telek. újabb hordókat és újabb nőszemélyeket cipelt haza. Kiss egyike azon kevés számú sorozatgyilkosnak. hanem időnként nálánál is idősebbeket. Bihari Pállal szórakozik. amit egy Hofmann nevű férfi adott fel. s egyik társalgásuk alkalmával a rendőr mellesleg szóba hozta. Időről-időre Kiss üzleti útra ment Budapestre szép piros kocsijával. Mélyen sajnálkoztak hát. aki nőgyűlölő volt és feltehetően zsidó. a házát a benzinraktárával együtt Trauber gondjaira bízta.

A keresett személy meghalt a fronton. még több hordót ástak ki a földből. Fenn az ecuadori Andok magasba szökő hegyvonulatain. Némelyik kislány testét építési területeken ásta el a gyilkos. áldozatainak száma megdöntött minden eddigi rekordot. Lopez ily módon végzett velük – hetente kettővel – az alatt a három év alatt. mert zsákmányt szimatoló állatok takarították el a földi maradványokat. Akkorára azonban maga Hofmann is megszökött a légiótól. Egyedül Ambatóban. Lopezt tartják a világ legkíméletlenebb többszörös kéjgyilkosának. Ambato város börtönében tartották fogva a világ legfélelmetesebb hírű gyilkosát. amely háromezer méter magasan fekszik az Andokban. ártalmatlan. aki a fojtogatási hőstetteivel dicsekedett. hogy valaha is előkerülnek. amikor a 14-es számú cella ajtaja kinyílt. amikor 1916 májusában értesítés jött. hogy Kiss és a magányos szívű Hofmann egy és ugyanazon személy. A rendőrségnek azonban már nem volt mit tennie. Mások úttestek alá tettek eltemetve. Lopez akit „az Andokbéli Szörny”-ként ismertek Dél-Amerikában. Mint a többszörös gyilkosok többségét. Mielőtt megfojtotta. A kinti magyarok úgy jellemezték. Odabent. hogy esetleg más foglyok vagy maguk az őrök jöttek. Aztán 1919-ben az egyik áldozat barátja felismerte Kiss Bélát a budapesti Margit hídon. s jelentette a rendőrségnek. A döbbent nyomozók kiderítették. A Budapestről hívott nyomozók átfésülték a kertet. melyek mindegyike gyászos titkot rejtett. Victor Hugo Lascano nyugalmazott rendőrőrnagy. A házban talált levelekből pedig világossá vált. s nem valószínű. a gyilkos ötvenhárom – nyolc és tíz éves közötti – leányka tetemét rejtő titkos sírhoz vezette eole a rendőröket. úgyhogy a rendőrök feltételezik. másik százat a szomszédos Kolumbiában s „jóval több. Benzin helyett a házban lévő hét hordóban elkoholt találtak. Tíz év elteltével ismerte föl megint valaki New Yorkban a Times Square-en. s hogy végzetes hódításai révén pénzhez és más értékekhez jutott. az ambatói börtön igazgatója elmondta: „Sosem fogjuk tudni 26 . 1924-ben a francia idegenlégió egyik dezertőrje beszámolt a francia rendőrségnek egy Hofmann nevű társáról. Összesen huszonhárom bogkoporsó került elő. Halálra vált a rémülettől. akire sivár jövő vár. mint alacsony. Kiss Béla nyilván nem számolt be nekik még sivárabb múltjáról. unalmas. benzint kerestek. Trauber emlékezett az olajos hordókra. Hajmeresztő felfedezés várt rájuk. Az aktát lezárták. hogy Kiss a háború alatt személyazonosságot cserélt egy elesett katonatársával. 1936-ban állítólag házfelügyelőként dolgozott a Sixth Avenue-n egy bérházban. hogy élve elégessék vagy kiheréljék. hogy Kiss Béla harc közben elesett. Lopezt is a szex motiválta. ismét nyoma veszett. Huszonnyolc másik helyszínen nem akadtak rá a holttestekre. meg is erőszakolta mind a háromszáz lányt. A nyár vége felé katonák érkeztek Cinkotára. Az andokbéli szörny Pedro Lopez Az őrök pisztolyuk ravaszán tartva ujjukat feszülten pislogtak. És mindegyik hordóban egy meztelen nő felpuffadt teste ázott az alkoholban. mostanra betonba ágyazva nyugosznak.rendőr pedig azután is gondot viselt mindenre. háromszáz gyereklány meggyilkolását vallotta be. Beismerő vallomásában Lopez azt állította. mint százat” Peruban ölt meg. és odavezette hozzájuk a katonákat. amíg a féktelen indulat hajtotta. száztíz lányt Ecuadorban. Ám mielőtt nyakon csíphették volna. Az áldozatokat – köztük a hűtlen Máriát és szeretőjét – mind megfojtották. a börtön női szárnyában lévő cellájában kuporgott a sarokban Pedro Alonzo Lopez. hatvanas évei közepe táján járó alakot.

Lascano őrnagy megjegyezte: „Ha valaki beismer ötvenhárom gyilkosságot. Két nappal később. hány kislánynak oltotta ki az életét Lopez. később elfáradt. abból ítélve. amelyekét nem. hogy végezzenek Polanskiék szomszédaival. továbbá több százat. már nem élne. Kiskorában az anyját és a bátyját börtönbe csukták. akiket az anyjuk felcsípett. Rosemayvel. Követői az ő utasítására mészárolták le Sharon Tate-et. találomra felugrott egy távolsági 27 . Tizenegy esztendős korában Manson összeütközésbe került a törvénnyel és javítóintézetbe küldték. A negyvennyolc éves Manson egy prostituált törvénytelen fia. „ugyanis mohó szexuális vágya csak kiskorú gyermekekre irányult. Úgy vélem. túl alacsony szám. Pedro Lopez A gyilkos „család” Charles Manson Charles Manson véres forradalmat hirdetett és egy sátánista szekta fölött uralkodott. de egy másik vádirat a vallomásában megnevezett többi száztíz elhunyt gyermek nevét tartalmazta. amivel kibújhatna a törvény keze alól?” Az ambatói börtön női szárnyában lévő cellájában Lopez védve volt a feldühödött őrök és férfi rabok közvetlen veszélyétől. Gázkamrában végrehajtandó kivégzésre ítélték. az ember hajlandó elhinni. A női rabokra nem jelentett veszélyt. s ha jól viselkedik. meggondolta magát és nem segített tovább. hogy amíg eleinte együttműködött és naponta három-négy holttesthez vezetett minket. az ő saját becslése. A következő huszonegy évet büntetőintézetekben töltötte. de mivel a halálbüntetést Kaliforniában eltörölték. Ott a gyilkosságot a büntetőosztag sortüzével torolják meg.” Lopezt eredetileg ötvenhárom gyilkosság miatt vádolták. Ugyan mit tudna kitalálni. amit mond. jelenleg kilenc gyilkosságért kilencszeresen kirótt életfogytiglani börtönbüntetését tölti. úgyhogy harminckét évesen úgy lépett ki az életbe. mert megverték és kirabolták azokat a férfiakat. amely az ő parancsszavára gyilkolt. éjszaka ismét akcióba küldte Manson a követőit. amely ebben az országban maximum tizenhat évet jelent. Roman Polanski filmproducer feleségét és három barátjukat a házaspár hollywoodi otthonában 1969-ben. Vétkesnek találták továbbá Donald Shea kaszkadőr lefejezésében és Gary Hinman zenész kivégzése elrendelésében. az élelmiszeráruház tulajdonos Leno Biancával és annak feleségével. hogy egyszer sem volt nővel és nem ivott meg egy pohár sört. hogy háromszáz.pontosan. 1990-re talán már szabad is lehet. amelynek az áldozatait megtalálják. A nyakába szakadt szabadsággal nem tudván mit kezdeni.” Ecuadorban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Lopezt. Ha Kolumbiában ítélték volna el Lopezt.

A mészárlás annak a hónapokig tartó próbának volt a betetőződése. A hollywoodi hegyekben létesített kommunájában négy jutott minden férfira. melyből San Francisco haight-ashburyi negyedében. Amikor szeretkeztünk. szörnyű halált haltak három lány és egy volt futballsztár kezétől. angol fotósnak: „Nem szégyenkezem és semmit sem 28 . apróbb lopásokat kövessenek el és hogy „hátborzongató” fekete öltözékben lakóházak körül portyázzanak. ahol is a börtönkápolna sekrestyése. A „családjában” az volt az egyik szabály. aki Frykowskihoz jött látogatóba. A véres rémuralmával az egész világot megdöbbentő férfi jelenleg a dél-kaliforniai Vacavillei fegyházban tölti büntetését. Az egyik filmszínésznőt. akár egy csecsemő. a világ hippimozgalmának központjában szállt ki. hogy felajánlkozzanak neki. nincs lelkiismeretfurdalása a parancsára végrehajtott bestiális gyilkosságok miatt. Lányok térdepeltek a lábainál. Az anya engedelmeskedett. Egyikük így áradozott: „Amikor először hallottam énekelni. Manson az anyját elzavarta. akik Manson bizalmas. hogy Sharont és a barátait meggyilkolták. de a kislányt ott tartotta. Mindnyájan. belső köréhez tartoztak.” Egy másik lány. túl öreg már. Voytek Frykowskit meg annak barátnőjét. A nyolchónapos terhes Sharont tizenhat késszúrás érte. Abigail Folgert. hogy ne legyen egyedül. Rávette őket. hogy autókat lopjanak. a „Sipító” Lynette Fromme azt mesélte: „Charlie magával ragadott. lakjanak addig Sharonnal. akik hosszú kilométereket utaztak azért. és gitározott. A lányoknak tilos volt kérdezniük. hogy „disznó”.” Manson azonban nem sokra tartotta a nőket.autóbuszra. Voltak nők. Mégis istenként tisztelték Mansont. Hamarosan csodálók karéja vette körül. hogy „miért?”. hogy a kutyák előbb kaptak enni. Jay Sebring is beugrott hozzá. hogy ő és néhány követője Polanskiék vendégei voltak az előtt az éjszaka előtt. akit Manson megnevezett. és nem ejthették ki a szájukon azt a szót. Egy másik nő magával hozta tizenöt éves lányát. hogy megfélemlítse azt a valakit. neki tett ígéretét. Manson hihetetlen vonzerejével bebocsáttatást nyert a hollywoodi körök féktelenebb partijaira is. s megkérte régi barátját. mint a nők. Az ő vérével írták ki a bejárati ajtóra azt a szót. Polanski éppen Európában forgatott egy filmet. előbb elküldte. Múltbeli bűneit nem bánta meg. hogy másszon meg egy közeli hegycsúcsot. mintha szelek szárnyán szállnék. mintha angyal szólt volna. Azután Sharon Tate házához rendelte a bandája tagjait. Az 1967-es év volt a békét és szeretetet hirdető virággyerekek korszakának a tetőfoka. Elunván puszta csodálatukat. aki – mint állította – megszegte számos. Delejes erő áradt belőle. törvényszegési gyakorlatokat tartott. amelynek Manson a híveit alávetette. még az a tizennyolc éves fiú is. ártatlannak éreztem magam. Azt nyilatkozta Albert Foster. Szinte bizonyos. mondván. A lányok kötelesek voltak nyomban engedelmeskedni annak a férfinak. Manson hosszú hajat és szakállt növesztett. aki a kegyeiért rimánkodott. Augusztus 8-án este Sharon régi szerelme – akkor már csak barátja -. azt állítja.

Egy szörny művelte ezt vele. aki ennyire korán elkövette minden bűnök legkegyetlenebbikét. A Millen-peren Jesse Pomeroy elmebetegségre hivatkozva akart büntetlenséget kivívni magának. aki odaküldte. hogy Massachusetts államban túl bonyolult volt a halálbüntetések jogi szabályozása. A Pomroy-ügy azonban minden idők egyik legkülönösebb gyilkossági esete volt. Pomeroy csak annak köszönhette életben maradását. mégis élni engedték további ötvennyolc éven át. bíróság elé állították és elítélték. hogy mindössze öt héttel korábban megölte a kilencesztendős Katie Currant. Kisfiúk közt mindennapos eseménynek számít a csetepaté. de lehurrogta őket a tömeg. hogy tizennyolc hónapot lehúzott a westborói javítóintézetben. amely mielőbbi kivégzést sürgetett. de a hivatalos akták bizonyos utalásaiból Jesse Harding Pomeroy nevére szűkült le a kör: a tizennégy éves kölyköt két évvel azelőtt rendreutasították és speciális javítóintézetbe küldték. 29 . Amikor letartóztatták. mert kisebb gyermekeket bántalmazott. Ha a dollárközpontú társadalom szemét csak a rettegés és az erőszak tudja felnyitni. Felnőttet kerestek. Amikor a rendőrök meglátogatták Jesse Pomeroy-t. Tudniillik. Letartóztatták. de ez nem sikerült. a kihallgatás során adott válaszai nyomban gyanút keltettek. mint tizenöt késszúrás érte csöpp testét. Halálra ítélték. s a rendőrség nyomban széles körű hajtóvadászatot indított gyilkosa ellen. A kislány testét egy bolt pincéjében temette el.sajnálok. amiből az első negyvenet – ötvenöt esztendős koráig – magánzárkában töltötte. A bíró. hogy változtassák életfogytiglani börtönre a halálos ítéletét. Voltak. akik az életkorára hivatkozva javasolták. hát keltsen bennük rettegést a Charles Manson név. Halála előtt kegyetlenül megverték. Amint kiderült. bár halálra ítélték. s a Millen-gyilkosságban tartott per előtt nem sokkal kiderült. Az amerikai közvélemény minden esélyt megtagadott olyan valakitől. de az általános iskolából csak épphogy kikerült ifjú Pomeroy máris ismert volt a hatóságok előtt.” A tizenéves szörny Jesse Pomeroy Boston melletti Dorchester-öböl strandján rémült nyaralók bukdácsoltak keresztül a négyéves Horace Millen tetemén 1874 áprilisában. A gyermeknek elmetszették a torkát és nem kevesebb. milyen mérhetetlenül brutálisan verte össze a magánál fiatalabb gyerekeket. csupán hatvan napja tengett-lengett elfoglaltság nélkül azt követően. megjegyezte. olyan rendkívülien durva és erőszakos volt.

azon túl is. Köztes megoldásként hozott egy szignált. akitől a mérget vásárolta. a törvény megkívánta. patkányoktól hemzsegő épületeket talált. mint hatvan évet töltött a rácsok mögött. hogy Massachusetts kormányzója tűzze ki a kivégzés időpontját és ő írja alá a kivégzési parancsot. de vonzó háziasszonynak csendes visszavonultságban teltek napjai. negyvenkét ember halt meg Lydia kezétől. amikor Pomeroy ötvennégy éves volt. Mint hírlik. s több. Gaston kormányzó. amikor a férjét egy hitvány. s a telt idomú. 30 . akiket ő ellenszenvesnek tartott. Hetvenhárom esztendős volt. a New York-i rendőrség járőréhez. bizalmas utasítást. Az arzén egykettőre megtizedelte a patkányokat. hogy Pomreoy-nak élete hátralevő részét magánzárkában kell töltenie. hogy maga Gaston kormányzó elköltözött az élők sorából. amelyben egész életét leélte. sőt – mint később kiderült – Lydia ismerőseit is. feltehetően politikai okokból nem tett semmiféle lépést: sem a parancsot nem írta alá. Egy este aztán Lydia vacsora gyanánt könnyű zabkását tálalt fel neki. elkövetett bűncselekményeinek és egy kiszabadulási kísérletének volt a krónikája. Pomeroy 1932 szeptember 29-én hunyt el abban a börtönben. Az egyik tőle származó kézirat egy önéletrajz volt. aki akkoriban hivatalban volt. Tömérdek könyvet olvasott el és maga is sokat írogatott. gyáva cselekedete miatt elbocsátották a rendőrségtől. Ha valóban őrült volt annak idején. amikor verekedett. és beletemetkezett a tanulmányaiba. ennek semmi jelét nem mutatta e késői években keletkezett írásaiban. Aki patkányméreggel gyilkolt Lydia Sherman Amerre Lydia Sherman járt. 1916-ban. amely gyermekéveinek. végre kieresztették a magánzárkából és elvegyülhetett rabtársai között a Charlestown Börtönben. s aki attól kezdve iszákos munkanélküli lett. Túlélte – ami bizonnyal emberfeletti kínszenvedés lehetett számára -. Legalább ezt a mesét adta be a szomszédban lakó patikusnak. aztán ágyba fektette a férjét. Feleségül ment Edward Struckhoz. sem a büntetést nem változtatta át. Egészen 1864-ig. Ez az utasítás sokáig érvényben maradt.Jesse Pomeroy Noha egy bíró szabott ki halálbüntetést a fiúra. halálos adag patkánymérget tett bele.

Addie halálamiatt az alkoholban keresett vigaszt. hogy szorgalmazni fogja a hivatalos szemlét. Az unott bürokraták azonban a kisujjukat sem mozdították. A két gyermek létfontosságú szerveit szintén átitatta a méreg. 1971 áprilisában a huszonhárom esztendős londoni fiatalember. és ragaszkodott hozzá. sorban egymás után. A divatos öltözékű özvegy jó benyomást tett tárgyalásán a connecticuti New Havenben. Két ember életébe került. egy gyanakvó anyós és a négy. Godfrey Fosternak elmesélte. gyógyszertant és toxikológiát tanult az eltelt tíz év során”. hangoztatva. idegösszeroppanása volt az édesanyja halála miatt és ideggyógyászati kezelést kapott.A doktor a rejtélyesnek tűnő haláleset okául végül „tüdőbaj”-t írt be.” Az ügyvezető igazgatónak. Életfogytig tartó büntetését töltve a Weathersfield fegyházban. A ravasz özvegy minden alkalommal más-más orvost hívott ki. Young a jelentkezési lapján közölte. „Én csak ki akartam gyógyítani.” Bizonyos értelemben a szerencse nem pártolt el tőle. megesküdött. egy speciális. Lydia egymás után váltogatta a munkahelyeit. de elhatározta. hogy „Lydiát megszállta a gonosz”. Minthogy azonban tíz centért adtak egy zacskó patkányírtó port.” Lydia gyermekei – Mary Ann. s követelte. Lydia azonban sürgette a mielőbbi temetést. hogy „korábban szerves és szervetlen kémiát. nagy fényerejű optikai és fényképészeti eszközöket gyártó cég vezetője raktárost keresett a Bovingdon nevű hertfordshire-i faluban található kis gyárukban. Mr. hogy mielőtt az oktatási központba ment volna. Két gyerektől nyomban megszabadult. De súlyos árat kellett érte fizetni. Ann Eliza s végül az anyja után Lydiának keresztelt kis totyogó leányka – szintén mind meghaltak. mondta Lydia. akit Dennis Hurlbutnak hívtak. mert rákapott az italra” . Fosternak Young elküldte az egyik pszichiátere szakvéleményét. A végzetes „tea” esete Graham Young Ő volt a legelragadóbb fiú a vállalatnál. hogy exhumálják a holttesteket. Edward. 1868-ban hozzáment egy korosodó és gazdag özvegy férfiúhoz. A gyászoló Nelson Sherman. Lydia megesküdött. Ám idáig tartott a szerencséje – még mindig rácsok mögött volt. akik szolgálatkészen elhitték az anya által mondott halálokot. Lydia volt sógora panaszt tett a hatóságoknál. és „ért valamicskét a vegyszerekhez. aki tizennégy esztendős leánykája. hogy zaklassák az özvegyet „mély gyászában. aki magával vitte Lydiát connecticuti otthonába. Egy connecticuti orvosnak gyanús volt a dolog. ő főzte a legjobb teát. John Hadland. A kávéja is finom volt. utasította az esküdteket. s a hatóságok nem látták értelmét. ezzel a maga halálos ítéletét is aláírta. hamarosan őt is félresöpörte az útból. Ott akadtak nehézségei. Abban 31 . Akadálytalanul férjhez mehetett hát Nelson Shermanhoz. válaszolt egy helyi újságban megjelent „alkalmazott kerestetik” hirdetésre. hogy nem előre megfontolt szándékos emberölésnek tekintsék az esetet. Park bíró meglepően kegyes volt a nem annyira kegyes gyilkos nőszemélyhez. A toxikológusok annyi arzént találta. Graham Young. Mr. hogy nem börtönben fog meghalni. amennyivel egy hadsereget is elpusztíthattak volna. Sherman előző házasságából származó gyerek személyében. George. William. hogy szánalomból ölt – „hiszen azok az emberek mind betegek voltak. hogy elemezzék a gyomor és a máj állapotát. amikor 1878-ban elhunyt. aki a berkshire-i Slough-ban egy állami oktatási intézményben tanult.

Rob és Frederick gyakran adtak neki kölcsön cigarettát és pénzt. s különösen hárman karolták fel.” Biggs halálát követően pánik tört ki a gyárban és több munkás azt fontolgatta. Ők mindent megtettek. s orvoscsoportot rendeltek a gyárba. hogy felmond. Youngot gyilkosság gyanújával letartóztatták. a hatvanegy éves Frederick Biggs fejlesztési osztályvezető és a negyvenegy éves Ronald Hewitt raktári anyagmozgató. hogy otthon érezze magát közöttük. Alig egy hónappal az után betegedett meg. az ötvenkilenc éves Bob Egle főraktáros. hogy Young „teljes mértékben felépült mélyreható személyiségzavarából” és „rendkívül jól meg fog felelni a raktárosi követelményeknek. Odarendelték John Kirkland főfelügyelőt a Hemel Hempstead-i rendőrségtől. Young állítólag így szólt.az állt. amikor értesült a dolgokról: ”Szegény öreg Fred! Vajon mi baj történhetett? Nem lett volna szabad meghalnia.” A jelentés azt is tartalmazta. A tünetek hasmenés. vajon az alkalmazott vegyszerek megfelelnek-e az egészségügyi követelményeknek. Graham Young A „nyavalya” két ember halálát okozta – a nyájas Bob Egle-ét és Frederick Biggsét.” A jelentés reménytelenül tévedett minden részletében – mint azt később Young munkatársai megfigyelhették. A szíve kétszer is megállt az intenzív osztályon. hogy Youngnak átlagon felüli az intelligenciája. Iain Adnersonban. hogy Young belépett a céghez. gyomortáji fájdalmak. s július 7-én hunyt el teljes bénulás következtében. s bármilyen közösségben képes lesz megállni a helyét. hogy kiderítsék. aki kedves volt hozzá. Három héttel később meghalt egy londoni kórházban. Állapota gyorsan romlott. Nagyon kedveltem az öreg Fredet. A rendőrök a garzonlakása átvizsgálásakor rengeteg üvegcsét találtak tele vegyszerekkel és mérgekkel. Egyesek a tea ízére panaszkodtak. az üzemorvosban gyanút keltett. amikor Young az orvosi tudományával és mérgekkel kapcsolatos ismereteivel kérkedett. Aztán különös betegség tört ki a Hadland’s vállalat egész személyzetén. s a Scotland Yardot is megkérték. Aztán 1972 szeptemberében Ferederick is megbetegedett. és Young mindenkinek hordta a teát és a kávét. fájt a hasa és hányt. Amikor a válasz megérkezett. hogy nézzen utána Young előéletének. és hogy „jól be fog illeszkedni. hajhullás és lábzsibbadás voltak. még a temetésére is elment. Az alkalmazottak közül körülbelül hetvenen betegedtek meg. amit „bovingdoni nyavalyá”-nak kereszteltek el. a falak pedig Young példaképeinek – Hitlernek és más náci vezetőken – a 32 . ezért kórházba vitték. Bob halt meg elsőként. Youngot látszólag igen megviselte Egle halála.

mint egy óra alatt eldöntötte. az bizony a broadmoori fegyház volt. Melford Stevenson bíró út küldette Youngot Broadmoorba azzal a javaslattal. hogy megmérgezte az apját. az eredmény pedig két szívélyes. De csak ott derült ki. a nővérét és egy barátját. Albansban. hogy „teljes mértékben felépült”. hogy miféle múltja volt. ami íztelen és szagtalan méreg. Még 1962-ben. hogy bűnös két elkövetett gyilkosságban. 33 . az Old Bailey-ben tett beismerő vallomást. Az esküdtszék kevesebb.fényképeivel voltak teleragasztgatva. Letartóztatásakor Youngnál is találtak egy üveg talliumot. két gyilkossági kísérletben és kétszeres mérgezésben. Young 1972 júliusában állt bíróság elé St. ahol az idegösszeroppanásával kezelték. hogy tizenöt évnél előbb nem helyezhető szabadlábra. ártatlan ember halála lett. Young ezek szerint már tizenöt évesen is megrögzött méregkeverő volt. Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték és egy szigorúan őrzött kórházba utalták. Kilenc év után mégis kiengedték azzal. Az állítólagos kórház.

A huszonkét éves Aldfred Stratton és öccse. a széleskörű vizsgálattal a rendőrség kiderítette. 34 . a Szépfiú”-nak. amiért tizenöt év börtönre ítélték. Végül. vádlói rádöbbentek. késelte meg vagy fojtotta meg áldozatait. fosztotta ki. Egy jobb hüvelykujj nyomát fedezték föl a felfeszített pénzszekrényen. keménykötésű oklahomai mezőgazdasági munkás egyszercsak ráébredt. hogy Alfredé. Aztán eltemette a műhelyében. megfejelve még két további gyilkossággal. Amikor bevallotta összes bűncselekményét.Bruno Ludke. Végül 1440-ben halálra ítélték és megégették. és külön-külön becsomagolva a darabokat igyekezett megszabadulni tőlük. s géppuskájával bankrablásra és őrök lekaszálására adta a fejét. ahol orvosi és pszichiátriai kísérletek alanyának használták. Henry Wainwright megunta a szeretőjét. Több. A botrányt eltusolták. a húszéves Albert voltak az első angol gyilkosok. német származású elmebeteg szexmániákus nem kevesebb mint nyolcvanöt gyilkosságot követett el 1943-ban történt letartóztatásáig. mely ragadványnév végigkísérte egész bűnözői pályafutásán. amiből egy kéz a földre hullott. Ott is hunyt el 1944-ben. akit a történelem egyik leggyalázatosabb szadistájának bélyegeztek. Ludkét pedig egy bécsi kórházba küldték. Emberi préda híján állatkínzáshoz folyamodott. rémületére azonban a holttest még mindig „ép” volt. Himmler SSalakulata sterilizáltatta. hogy az ujjlenyomatok elfogadhatatlan bizonyítékok. mint százhúsz gyermek került ördögi karmai közé: mindnyájukat elrabolta. Abban talált élvezetet. hogy gyermekek ellen követett el nemi erőszakot. elmetszette annak torkát. 1905 májusában történt. Wainwrightot Newgate-ben végezték ki 1875-ben. Egyik bankrablását követően menekülés közben megölt egy rendőrt. Egy Charles Arthur Floyd nevű. aztán brutálisan meggyilkolta. Tizennyolc éves kora óta élvezetből erőszakolta meg. Wainwright akkor aprólékos gonddal feldarabolta a testet. aki az öccsével együtt ismert betörő volt. Egy kefekötő kisiparos. hogy sok esetben Ludke bűneiben vétlen embereket végeztek ki. hogy elege van a szegénységből. ám a bíró másképpen döntött. ami addigi életében reá méretett. egy munkás felkapta az egyik csomagot. Egy FBI-nyomozó golyója terítette le végül 1934-ben Ohióban. Janne d’Arc egykori főhadnagya. Ám megszökött a fogság felé robogó vonatszerelvényről. majd lelőtte. Wainwright kiásta a tetemet. s folytatta a rablások végeláthatatlan sorát. A két testvért felakasztották. miután a délkelet-londoni festéküzletük fölött egy lakásban megtalálták Thomas Farrow és felesége összevert holttestét. Örökre rejtély marad a negyvennégy esztendős Gilles de Rais személye. miután nemi erőszak miatt letartóztatták. s alkalomadtán – az izgalom fokozása céljából – először megkínozta vagy lenyakazta őket. egy keletliverpooli szántóföldön. Egy Kansas City-beli nyilvánosház madámja elkeresztelte „Floyd. Az Old Bailey-ben megtartott tárgyaláson a védelem hevesen bizonygatta. Minden egyes szadista kalandja után kómába esett. akiket az ujjlenyomataik alapján ítéltek el. ugyanis oltatlan mész helyett klórmészbe temette. Ám amikor taxira várva ácsorgott egy londoni utcán. Amikor egy évvel később csődbe jutott. Franciaország tábornagya az úgyszólván ismeretlenséget váltotta fel hírhedett életmódra.

” 35 . Brian Donald Hume. papírra vetett egy regényt. hogy kinyírja azt. 1958-ban Hume eladta a beismerő vallomását egy vasárnapi újságnak. meggyilkolt egy mosodai alkalmazottat. a fülét pedig kulcskarikára fűzte fityegőnek. Addig folytatta részeges. Stanley Setty testét. hogy feldarabolta üzlettársa. Hetvenhét éves aggastyán volt már. 1920-ban életfogytig tartó börtönre ítélték két seriffhelyettes megöléséért. és a darabokat kihajigálta egy repülőgépből a La Manche csatorna felett. visszaküldték Angliába. miután 1976-ban életfogytiglani börtönre ítélték.Cicero éles nyelve alaposan megkapta a magáét Kr. Carl Panzram. aztán Svájcba távozott. A gyilkosság vádja alól tisztázták. Ezt követően levágott fejét és kezeit közszemlére tették Rómában. Végül szétlőtte Bene fejét. Bölcsesség terén Fulvia sosem ért volna az élő Cicero nyomába. aki egykor lesből támadva rálőtt. miután a saját fia feladta. Fristoe nevű szökevény negyvenhat esztendőn át menekült a törvény szigora elől. 1930ban a texasi Fort Leavenworth-ben így mordult rá a hóhérjára: „ Mit vacakol. a részeges gengszter azzal vált hírhedtté. azzal fenyegetőzött. ahol új életet kezdett. u. és amíg a tárgyalását várta. Amikor megkezdte huszonöt éves börtönbüntetését a Fort Leavenworh fegyházban. Egy Leonard T. fegyvercsörtető komédiázását a montanai Virginia Cityben. ahol elmebeteggé nyilvánították és Broadmoorban kivégezték. ennyi idő alatt én egy tucat embert felakasztanék!” Panzram élete maga volt a kielégítetlen gyűlölet. Miután felbosszantotta Marcus Antoniust gunyoros beszédeivel. majd whiskyt kortyolgatva lövöldözni kezdett a kezére. a megátalkodott rabló és kéjgyilkos alig bírta kivárni. a római szónokot orvul meggyilkolták. hogy kegyetlen bosszút állt egy régi ellenfelén. De Slade sosem jutott vissza a szülőföldjére. Slade kegyetlen lassúsággal végzett áldozatával. „Gyűlölöm az egész rohadt emberfajt. aminek az volt a címe. és többször át. Fulvia határtalan élvezettel tépte ki Cicero nyelvét a szájából. Odakötözte egy oszlophoz. a halott azonban már nem tudott visszaszólni. azt felelte. Amiatt vették őrizetbe. Jules Bene-en. Kaliforniai Comptonban kapták el újra. hogy kibírja a hosszú utat hazáig. aki elsőként feldühíti. Zürichben megölt egy taxisofőrt. harminckilenc esztendős szélhámos és pszichopata tudta. mint bankrabló. „már várja. Hume-ot. míg felakasztják. Szétmállott tetemre egy mormon temetőben végezte Salt Lake Cityben.meg átdöfte a hajtűvel. Antonius felesége. Amikor kimondták rá a halálos ítéletet. Jack Slade. 43-ban. A fenyegetést nem sokkal ezután valóra is váltotta. de három évet töltött csak le. de bűnrészesség miatt tizenkét évi börtönbüntetéssel sújtották. A felesége tömény szeszbe áztatta a holttestét. hogy nem ítélhetik el kétszer ugyanazért a gyilkosságért. amikor elpártolt tőle a szerencse. lábára. a két korty között meg-meghúzta a ravaszt. Illinois-ba. örömmel és nagy megkönnyebbüléssel veszi. magammal együtt!” – mondogatta. Ennek bizonyságául több mint huszonegy gyilkosságot és ezernyi betöréses lopást követett el. De nem Jules Bene gyilkolása tett pontot Slade pályafutására. azután megszökött. hogy The Dead Stay Dumb (A halottak nem beszélnek). amíg a város polgárai fel nem akasztották a csapszék főgerendájára 1864-ben.

s a többségük színesbőrű volt.John Wesley Hardin egy texasi vasárnapi iskola tanáraként kezdte pályafutását. Tizenöt esztendős korától kezdve – amikor megölt egy néger rabszolgát és lelőtt két katonát. s bár aggódó apja elkeseredésében kifizette a hetvenötezer dolláros váltságdíjat. aki 1923 óta illegálisan tartózkodott Amerikában. Charles Lindberg húsz hónapos fiacskájának elrablása felháborította egész Amerikát. Úgy hírlett. Olive Balchint. A vallomásáról azonban kiderült. se hang nem juthat be. míg 1614-ben ki nem lehelte gonosz lelkét. Május 12-én megtalálták a kicsi holttestét egy sekély gödörbe elásva Lindbergék háza közelében. valamennyi áldozatát halálra harapdálta. hogy hátralevő életét egy befalazott szobában töltse. Három évig tartott élőhalott állapota. Bob Ford lőtte hátba 1882-ben a missiouri St. Joseph-ban. Jesse James törvényszegő karrierjének tizenöt éve alatt közel tíz embernek oltotta ki az életét és körülbelül kétszázezer dollárt lopott. Tagja volt a Quantrill bandának. Rowland megfojtotta kétesztendős kislányát és kalapáccsal agyonvert egy negyven éves prostituáltat. A bárónőt hatszáztíz gyilkosság elkövetése miatt arra ítélték. melybe se fény. s Rowlandet 1947-ben felakasztották. Már úgy tűnt. 36 . Az unokatestvére. amikor a liverpooli Walton Fegyházban egy rab beismerte. a gyermekét nem kapta vissza. föld alatti zárkáiban jól táplált leányokat tartott fogva. s mint rideg. A harminchat éves volt német katonát. 1932 március 1-én rabolták el a kifiút elegáns New Jersey-i otthonából. lelketlen gyilkos fejezte be. Walter Graham Rowland kétszeresen elítélt gyilkos majdnem megmenekült az akasztófától. hogy hamis. Burno Hauptmannt. Amikor vérszomja elérte tetőfokát. másodszor is megússza az akasztást. s az autója rendszáma alapján lenyomozták. 1895ben bekövetkezett haláláig folytatta a féktelen öldöklést. Báthory Erzsébet magyar grófnő áldozatai vérében fürdött. A világszerte ismert pilóta. Csejthei várbörtöne sötét. aztán kegyelmet kapott. miközben egy képet igyekezett felszögelni a kunyhója falára. amely Kansas Lawrence nevű városának százötven lakóját öldöste halomra. de végül elhagyta a szerencséje. akik őt akarták elfogni – negyvenkét esztendős koráig. A gyilkost azonban csak szeptemberben találták meg – a váltságdíjból származó bankjeggyel fizetett egy benzinkútnál. a New Jersey-i Trentonban 1936 április 3-án villamosszékbe ültették. hogy szépségét ekképpen őrizze meg. ő ölte meg a prostituáltat. huszonnégy és negyven között lehetett az áldozatainak száma. A gyermek meggyilkolásában bűnösnek találták. hogy ereiket megcsapolva bármikor vérüket vehesse s egy kádba gyűjtve abban vérfürdőzhessen. elítélték.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful