© 2008 Alina Sima [UTILIZĂRI ŞI GRATIFICAŢII ALE SPAŢIULUI VIRTUAL.

PARTEA I]

Halucinaţiile consensuale experimentate zilnic de milioane de utilizatori din toate naţiunile, prin intermediul interacţiunii online mediate de computer... O reprezentare grafică a datelor abstractizate din bazele fiecărui computer în sistemul uman. Neimaginabilă complexitate. Linii de lumină în non-spaţiul minţii, mănunchiuri şi constelaţii de date, aprinzându-se asemenea luminilor unui oraş... acesta este spaţiul virtual. William Gibson

Spaţiul social virtual implică procese consistente şi complexe de comunicare, pe baza cărora sunt desfăşurate toate manifestările individuale. Comunicarea mediată de computer (CMC) oferă o gamă variată de servicii comunicaţionale, informaţionale şi de divertisment, drept pentru care, tot mai mulţi oameni din întreaga lume utilizează Internetul pentru a trimite e-mail, pentru jocuri, pentru a consulta ştirile şi pentru a accesa diverse informaţii, în scopuri de cercetare, pentru a descărca muzică sau filme, pentru a păstra legătura cu familia şi prietenii, pentru a interacţiona cu alţi oameni, pentru a efectua diverse tranzacţii on-line şi lista poate continua. Internetul, susţine Strangelove (1994), implică o participare în masă, bidirecţională şi necenzurată. Internetul nu este atât despre tehnologie şi despre informaţie, cât este despre comunicare – despre oameni interacţionând. Termenul Internet descrie un complex de reţele electronice care conectează indivizii şi conţinuturile informaţionale prin intermediul computerelor şi al altor dispozitive digitale, permiţând comunicarea de la persoană la persoană şi obţinerea diverselor informaţii (Castells, 2001). Comunicarea este deci fundamentul spaţiului virtual, iar Internetul este o comunitate de comunicatori cronici. Expresia spaţiu virtual (cibernetic) a fost lansată în anul 1982 de scriitorul de science fiction William Gibson, în nuvela Burning Chrome, însă a devenit cunoscută abia doi ani mai târziu, datorită apariţiei în nuvela de succes Neuromancer. Viziunea lui Gibson asupra secolului

Dacă în anul 1981 erau 213 utilizatori de Internet. www. incredibila cotă de 1 319 872 109 utilizatori. iar în ultimii trei ani numărul global al utilizatorilor de Internet s-a dublat (fig. în 2000 a avut loc o schimbare de ordin la 109 574 000 utilizatori. suma interconectată a tuturor reţelelor de computere din lume. din care 252 818 939 utilizatori din Uniunea Europeană (51. conform datelor oferite de Internet World Stats 1. Scriitorul defineşte mişcarea cyberpunk focalizându-se pe “halucinaţiile consensuale experimentate zilnic de milioane de utilizatori. din toate naţiunile.internetworldstats. zece ani mai târziu numărul a crescut la 727 000. 1984).com .3% din populaţia UE) şi 7 000 000 utilizatori din România (31. Ficţiunea lui Gibson pare să descrie şi să modeleze însă realitatea odată cu popularizarea Internetului începând cu anii ’90.© 2008 Alina Sima [UTILIZĂRI ŞI GRATIFICAŢII ALE SPAŢIULUI VIRTUAL. PARTEA I] XXI: sistemul telefonic mondial este înlocuit de Matrix. 1). 1 Usage and Population Statistics.4% din populaţia ţării). prin intermediul interacţiunii online mediate de computer” (Gibson. datorită creşterii gradului de accesibilitate a interfeţelor grafice şi a permiterii desfăşurării activităţilor comerciale în spaţiul virtual (Castells. La finele anului 2007 numărul global al utilizatorilor de Internet atingea. 2001).

Lucrarea de faţă îşi propune abordarea spaţiului virtual – asa cum este el definit de David Hakken în lucrarea Ciborgi în ciberspaţiu (1999): „arena socială pe teritoriul căreia paşim atunci când apelăm la computere pentru a comunica” – din perspectiva teoriei “utilizări şi gratificaţii”. noi roluri sociale şi o nouă percepţie a identităţii de sine. 1991. Ciberspaţiul nu reprezintă altceva decât difuziunea acestor două medii (Rheingold. Shifting traditions: Internet rivaling TV in media consumption stakes.pewinternet.eiaa. iar potrivit cercetărilor efectuate de organizaţia americană Pew Project 2 şi de UCLA3 în anul 2000. Dezvoltarea tehnologiei informaţiei a schimbat profund modul în care oamenii interacţionează şi cel mai pregnant semn al acestei schimbări a constat din crearea unor medii noi de comunicare interactivă: Computer Mediated Communication (comunicarea mediată de computer. urmează să prezentăm în capitolul 1 interacţiunea socială în spaţiul virtual.org/ University of California. Gradul de sociabilitate al indivizilor dimensionează calitativ şi cantitativ accesarea spaţiului virtual. disponibil la http://www. ca rezultantă a sociabilităţii. Los Angeles 4 The European Interactive Advertising Association. CMC) şi Computer Supported Collaborative Work (cooperarea asistată de computer. Optând pentru această perspectivă. http://www.© 2008 Alina Sima [UTILIZĂRI ŞI GRATIFICAŢII ALE SPAŢIULUI VIRTUAL. PARTEA I] Ciberspaţiul a fost treptat asimilat cu fenomenul Internet căruia i s-au atribuit noi dimensiuni sociale.net/ . respectiv modurile diferenţiate de utilizare a Internetului cât şi gratificaţiile aşteptate a fi obţinute ulterior. una dintre cele mai răspândite utilizări ale Internetului este interacţiunea socială. 2 3 Pew Internet & American Life Project. şi de Asociaţia Europeană de Publicitate Interactivă 4 în anul 2007. CSCW).Raportul din data de 12 noiembrie 2007. un teritoriu fertil pentru noi relaţii sociale. 1993).

reprezintă defapt. Invenţie tehnologică şi socială. libertatea de exprimare caracteristică spaţiului virtual. state şi un extrem de mare număr de utilizatori din întreaga lume. Actualitatea Internetului este convergentă cu teoria „utilizări şi gratificaţii”: Internetul nu se mai subscrie doar titulaturii de „media”. Însă nu doar domeniul Ştiinţei şi Tehnologiei Informaţiei a fost puternic şi profund supus schimbărilor ce au urmat acestei invenţii. participăm la discuţii de grup. ci este my media (media mea). scriem şi creem pe Internet. la închegarea diverselor jocuri on-line. indispensabilă desfăşurării activităţilor rutinice. vizionăm filme şi ascultăm muzică pe Internet. formăm noi prietenii pe Internet. Internetul a căpătat forma sa de astăzi în urma unor interacţiuni între specialişti. dinamic şi tulburător de transformare şi extindere. Accesibilitatea. efervescenţa interesului oamenilor în utilizarea Internetului ca o componentă firească şi. comunicăm prin intermediul Internetului – ne transferăm din ce în ce mai mult viaţa pe Internet. este un tip de comunitate virtuală care promovează o viaţă complet virtuală . Citim pe Internet. Mai mult. Internetul a devenit platforma tehnologică care oferă utilizatorilor săi posibilitatea promovării şi creării în spaţiiile . Anul 1990 avea să propulseze Internetul într-un proces complex. SecondLife spre exemplu. cotidiene. la continua sa (re)structurare. de multe ori. Societatea secolului XXI este profund marcată de un fenomen de migrare al activităţilor noastre zilnice către Internet.aici oamenii îşi construiesc identităţi. tot mai numeroşi. ceea ce noi utilizăm şi cunoaştem ca fiind Internet. efectuăm diverse tranzacţii comerciale on-line şi ne verificăm contul bancar on-line. interfeţele tot mai prietenoase. au proiectat acestuia o nouă dimensiune caracterială: acesta nu mai este doar un simplu tip de media. prin participarea utilizatorilor. case. locuri de muncă şi vise prin doar cateva click-uri. Internetul nu mai reprezintă doar un fenomen tehnologic. prin tehnologia World Wide Web (www). PARTEA I] Argument Apariţia Internetului poate fi considerat cel mai mare eveniment tehnologic al secolului XX. ci mai ales unul social. ci şi sistemul social global. Aceasta este o aplicaţie a Internetului care a schimbat fundamental Internetul şi care. instituţii.© 2008 Alina Sima [UTILIZĂRI ŞI GRATIFICAŢII ALE SPAŢIULUI VIRTUAL.

spaţiul virtual reprezintă mai mult decat o modalitate plăcută de petrecere a timpului liber. materiale media şi conţinuturi informaţionale: de la simplul upload (încărcarea diferitelor fişiere electronice precum muzica.© 2008 Alina Sima [UTILIZĂRI ŞI GRATIFICAŢII ALE SPAŢIULUI VIRTUAL. . poze) până la construirea propriilor pagini web (amintesc aici expansiunea fenomenului blogging). atât de atractive pentru sociologul în formare. Complementar motivaţiilor personale. PARTEA I] virtuale. cu familia. Ca viitor profesionist. Dintr-o perspectivă personală. Acest parteneriat cu Internetul va fi unul de lungă durată. Paleta largă şi diversificată a aplicaţiilor www reprezintă totodată una dintre principalele resurse informative valorificate pe întreaga perioadă de pregătire educaţională. Internetul constituie pentru mine şi principalul mijloc de comunicare cu prietenii şi cunoştinţele din toată lumea. şi nu numai. Acesta îmi oferă posibilitatea de a-mi dezvolta aptitudinile – artistice şi de utilizare a diverselor limbaje de programare şi aplicaţii software – prin proiectarea şi crearea paginilor web (web design). a propriilor idei. dar şi cu cadrele didactice care au coordonat diversele proiecte în care am fost implicată. interesul pentru studiul ştiinţific al acestui fenomen rezidă în complexitatea şi caracterul „colorat” al multiplelor implicaţii sociale ale Internetului. îmi voi pregăti şi susţine variatele sarcini de lucru utilizând aplicaţiile Internetului în proporţii considerabile pentru optimizarea randamentului profesional. inclusiv această lucrare de licenţă.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful