AVIAN INFLUENZA

By : Group 4

iaitu selesema yang disebarkan oleh virus influenza jenis A (virus H5N1) yang berjangkit dari kalangan ayam. itik dan jenis burung/unggas ‡ Dikenali juga sebagai Bird Flu/Chicken Flu/ Selesema Burung .DEFINISI ‡ Penyakit berjangkit disaluran pernafasan.

. ‡ Tahun 2003 wabak selesema burung melanda Asia seperti Hong Kong dan Vietnam.PREVALENCE/INCIDENCE ‡ Dikesan pada tahun 1997 di Hong kong pada binatang ternakan seperti ayam dan burung. itik dan babi dan telah merebak hingga ke USA. menjangkiti manusia dan menyebabkan kematian ‡ Tahun 1998. Avian Flu mula menjangkiti manusia.

beratus ribu ternakan ayam dan itik dimusnahkan bagi mengawal rebakan penyakit . dan kes mula dikesan di Thailand.PREVALENCE/INCIDENCE ‡ Tahun 2006 Avian Flu dikesan boleh merebak kepada manusia.

AGEN PENYEBAB ‡ Kumpulan virus influenza -> Avian virus H5N1 / AV flu ‡ Virus ini boleh didapati pada unggas iaitu cecair hidung. air liur dan najis .

CARA REBAKAN 1) Kontak secara langsung ± Daripada najis binatang/ unggas yang telah dijangkiti ± Melalui bulu binatang ternakan ± Melalui kaki penternak yang terdedah pada air yang tercemar oleh najis unggas yang dijangkiti .

.

Untuk export binatang ternakan .Dari negara yang telah dijangkiti oleh wabak Avian Flu 3) Kemudahan penerbangan/pengangkutan . daging dan kulit dari binatang yang dijangkiti .Bulu.Dari manusia yang berhijrah/melawat/bekerja yang dijangkiti tanpa disedari .CARA REBAKAN 2) Penghijrahan burung .

4) Bekalan bahan bahan mentah atau binatang ternakan ke pasaraya/pasar awam .Pusat penyembelihan .Ladang ternakan .Pameran binatang ternakan .

asphyxia(oksigen dihalang daripada sampai ke tisu kerana penyekatan/kerosakan pada sistem pernafasan) .dypsnea.MANIFESTASI KLINIKAL ‡ Demem tinggi melebihi 38rc.tachycardia.40rc ‡ Sakit tekak/batuk ‡ Keluaran mukus yang banyak dari salur pernafasan dan mengganggu pertukaran gas ‡ Pening kepala disebabkan kurang bekalan oksigen ke otak ‡ Kegagalan respiratori/ pneumonia . cynosis.

MANIFESTASI KLINIKAL ‡ Kurang selera makan dan kurang berat badan ‡ Malaise ‡ Fatigue .

ERS.PENYIASATAN ‡ DIAGNOSTIC ± pemeriksaan darah ‡ FBC. ABG ± sputum C&S ± Chest X Ray . BLOOD C&S.

sarung tangan apron dan but ± Amalkan tabiat membasuh tangan dengan sabun dan air yang bersih ± Amalakan kebesihan dalam mengendalikan daging mentah terutama dari unggas (pilih unggas yang sihat) ± patuhi peraturan kawalan/arahan yang dikeluarkan oleh pihak kesihatan .RAWATAN ‡ Isolation dengan mengamalkan cara perlindungan diri yang baik : ± amalkan memakai mask.

.

LANGKAH PENCEGAHAN & KAWALAN ‡ Menghapuskan binatang ternakan sebelum dijual / dibawa keluar dari kawasan berjangkit ‡ Kuarantin ± Pendatang/ pelawat asing ± Pekerja dari poultry atau ladang ternakan terbabit ‡ Semburan disinfectant ke kawasan yang telah dijangkiti ‡ Notifikasi ± Melaporkan ke pejabat kesihatan untuk tindakan selanjutnya .

KOMPLIKASI ‡ Radangan paru paru/ pneumonia ‡ Kerosakan otak dan kematian .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful