Universitatea ALEXANDRU IOAN CUZA Facultatea de Geografie şi Geologie - Iaşi

Studenti:

un grup de greci au plănuit construirea unui imens oraş în peninsula Peloponez. detineau un cadru construit format din locuinte spatioase. Pataliputra. Alexandria. vai. Teba. Roma. In evul mediu. Sebrecia. Orasul medieval era relativ static din punct de vedere al evolutiei populatiei. in principal in vaile fertile ale fluviilor. intinderii si structurii sale. inconjurate de ziduri care aveau ca nucleu temple sau palate. multe destinate cultului (Memphis. Megalopolisurile au aspectul unor ansambluri de asezari orasenesti cu o desfasurare spatiala de ordinul sutelor de kilometri. Orasele antice erau asezate in zone calde si regiuni cu pamant arabil. din 2 . Memphis. Cezareea. Cartagina. dar au construit. interurbatii si aglomeratii. Antiohia. Evolutia orasului in antichitate este reflectata in principal in structura marilor orase din acea perioada: Teba. sociale. metropolele antichitatii au fost depasite ca numar al populatiei doar de cele ale Orientului Indepartat. aparitiei unor tehnici agricole relativ moderne si mijloacelor de transport corespunzatoare. Agrigent. Kattak. Au fost necesare 3 milenii ca sa apara primele 100 de orase mari. Termenul de “megalopolis” provine din limba greacă şi înseamnă “oraş foarte mare”. chiar cu fragmente de terenuri agricole sau de vegetatie naturala. care prezinta adesea caracteristicile unor orase parazitare. Efis.orasul mortilor. favorizate din punctul de vedere al cailor de comunicatie (litorale. Asia si Orient. micul oraş Megalopolis care există şi azi. chiar si unele asezari rurale. Ninive.orasul zeilor) si fiintau ca centre ale comertului si civilizatiei. dar si orase propriu-zise. situandu-se deasupra celorlalte superorganisme urbane. dezvoltarii economice. cuprinzand si subordonandu-si o serie de conurbatii. linii de contact). care pot lasa intre ele spatii mai putin urbanizate. totuşi. Babilon. În antichitate.-2006- Megalopolisurile (termen introdus de geograful Jean Gottman) reprezinta forma cea mai inalta de hipertrofie urbana. dezvoltandu-se preferential pe anumite axe. Planul lor nu a dat roade. Aparitia oraselor a fost facilitata de producerea unui excedent de bunuri ca urmare a cresterii fertilitatii solului. Ceea ce era caracteristic pentru orasele antice si medievale ale Europei nu este intre totul valabil si pentru evolutia oraselor din America. culturale si politice.

Explozia urbana a distrus in cateva decenii echilibrul vechiului oras. cartiere rezidentiale ale claselor avute. in special a metropolelor moderne bazate pe comert. Un rol deosebit de important in cresterea oraselor. comportamentului agentilor privati. la sfarsitul lui o alta categorie s-a impus.au fost inlocuite de o specializare regionala in care centrul urban a devenit sediul activitatilor de conducere si afaceri.000 locuitori. de remodelare a structurii acestora. Tendinta pentru urmatoarele decenii este de crestere a numarului concentrarilor uriase de populatie. cate existau in 1983. 3 . comerciala.600 de astfel de orase. l-au avut mijloacele de transport. a megalopolisurilor sau regiunilor urbane. Extinderea spatiala a orasului a condus la disocierea functiilor sale. Astfel. Din antichitate si pana in evul mediu. Din punct de vedere sociologic. dintre care 1/3 aglomerari urbane cu peste 500. se formeaza arii sau districte urbane in locul oraselor de tip clasic. Din cele 234 de orase „milionare” ale Terrei. 26 intre 3 si 5 milioane. etc. Daca la inceputul secolului XX omenirea se afla in fata fenomenului „metropole cu peste 1 milion de locuitori”. Europa a dat 2 din cele mai mari orase ale lumii (Roma si Londra) care si-au discutat pe rand intaietatea cu marile orase chinezesti (Xian. mai mult de jumatate (138) aveau doar intre 1 si 2 milioane de locuitori. in timp ce numarul locuitorilor oraselor centrale este in scadere. de peste 10 milioane de locuitori. 41 intre 2 si 3 milioane. care asociau mai multe functiirezidentiala. iar 29 peste 5 milioane. transformand strada intr-o simpla cale de trecere. Efectele negative pe care le provoaca cresterea exagerata a oraselor existente sau a imprejuimilor acestora si incercari de stavilire a expansiunii urbane. mobilitatii excesive a populatiei. Nucleele centrale. profesionala. industrii. aceea a aglomerarilor de peste 10 milioane. si la distrugerea multor spatii verzi prin umplerea golului „transei urbane”.000-200-000 locuitori si doar unul singur cu peste 1 milion. tipul ideal de megalopolis corespunde procesului de dezintegrare a orasului. In schimb. pe cand zonele periferice concentreaza locuinte muncitoresti. Dezintegrarea urbana se datoreaza si slabului control social.care 2/3 cu 100. in numai 2 secole s-au constituit aproape 1. Extinderea orasului in spatiu este caracterizata de faptul ca suburbiile oraselor centrale au o populatie in crestere (in multe cazuri depasind-o pe cea a oraselor propriu-zise). Beijing).

Tocmai prin acestea ele sunt adevarate metropole. Ele reprezinta concentrari demografice foarte mari. tendinta lor continua spre gigantism si complexitate. Intre altii un rol aparte il joaca o anumita independenta a productiei fata de vecinatatea resurselor naturale. Cresterea marilor orase este inlesnita de o gama larga de factori. Treptat dependenta productiei fata de vecinatatea resurselor naturale a fost inlocuita prin dependenta fata de o vasta retea de factori . dar ocupa si suprafete din ce in ce mai mari. mai rar in spatii verzi. accesibilitatea creditelor. polarizatoare si coordonatoare de activitato economice. devine o prezenta permanenta si de anvergura.Dar marele oras „tentacular” se modifica in principal gratie schimbarilor dimensiunilor profilului si speculatiei financiare. economica si sociala. Budapesta 20 % din cea a Ungariei). adica masiva concentrare demografica. Ceea ce mai caracterizeaza ultimele secole si mai ales ultimele decenii este explozia numerica a oraselor pe tot cuprinsul planetei noastre. organizeaza si dezvolta spatii inconjuratoare imense. uneori intreg teritoriul national. sociale si culturale. adica in drumuri. inscriindu-se in teritoriu si in cadrul unor retele urbane nationale ca puncte nodale. deseori in jur de 10-20 %. Abia in ultimele secole „marele oras”. 4 . Pana in epoca moderna. Prin importanta pe care au in regiunile in care s-au dezvoltat. a mijloacelor de transport si de asigurare. Orasele milionare s-au format in epoca moderna ca o consecinta a dezvoltarii economice impretuoase a omenirii. Caracteristica lor esentiala e data insa de functiile complexe si majore pe care le indeplinesc. parcaje si constructii. intre care capitalul fizic si uman. prezenta marilor orase era un fenomen mai mult sau mai putin izolat si cu o durata relativ scurta. (Parisul concentreaza 19 % din populatia Frantei. prin dimensiuni si functii. transformand de obicei terenuri agricole fertile in teritorii urbane. uneori si mai mult din populatia unei intregi tari. dar si demografice si spatiale. Recrutarea unei forte de munca stabile si diversificate a fost si ea un factor esential. cat si starea de conflict cu natura inconjuratoare datorita efectelor nocive si dezechilibrelor pe care le produc teritoriului in care se dezvolta. Orasele milionare ale Terrei sunt cele care coordoneaza. determinata in primul rand de prograsul tehnolofic si de dezvoltarea mijloacelor de transport. orasele milenare sunt ceea ce numim frecvent metropole. apropierea de consumatori. Sunt intr-un fel mari consumatoare de spatii .

In altele. inlesnind transporturile si comunicatiile cu teritoriile vecine (Moscova. în Japonia “Tokaido” (ce cuprinde oraşele Tokio. Paris. Baltimore şi Washington). Los Angeles. Osaka şi Kobe). conditiile geografice favorizeaza foarte mult concentrarea urbana. Cleveland. Los Angeles şi San Diego). Cairo). Tokyo. Detroit şi Pittsburg) şi “San-San” (alcătuit din San Francisco. Chicago.Dezavantajul cel mai evident al marilor concentrari urbane este congestionarea traficului urban (New York. Megalopolisuri există pe tot globul : în Brazilia Rio de Janeiro-Sao Paulo-Belo Horizonte. India. In unele locuri. ”ChiPitt” sau Marile Lacuri (cu oraşele Chicago. NewYork. Cum s-au format si dezvoltat unele metropole ale Terrei: 5 . dar mai ales în SUA:”BosWash” ( alcătuit din Boston.În curs de formare sunt megalopolisuri în Europa. China şi Indonezia. Tokyo. Philadelphia. Paris. din contra. Milano. Ciudad de México). conditiile locale de relief sau clima impiedica expansiunea oraselor sau o fac foarte costisitoare (Ciudad de Mexico. Viena).

Megalopolizarea duce la aparitia unor vaste arii urbane caracterizate prin concentrari. incepand din Marea Britanie si continuandu-se prin Belgia si Olanda. Acesta este format in primul rand de reteaua rutiera si feroviara care leaga Osaka de Tokyo. Tokaido inseamna „drumul de coasta rasaritean”. numite in recensamantul din 1975. Scheletul acestuia sa format inca din epoca feudala. Toate acestea favorizeaza contopirea ariilor metropolitane existente. Aceasta imensa arie urbana a fost considerata deseori ca un adevarat Europolis. imparatul domnea dar nu guverna. uneori se ajunge ca procesul de megalopolizare sa depaseasca mult limitele regionale. adica un fel de faza regionala in formarea uni viitor „oras mondial”. cele mai dinamice. lucru pe care-l faceau insa 6 . Inceputurile lui se leaga de conditiile vietii socialistorice a Japoniei medievale de acum o mie de ani. Acest aspect recent al procesului de urbanizare este numit megalopolizare. caruia i s-a dat numele de Ecumenopolis. incontestabil. o parte din metropole. cand tara era alcatuita din opt provincii care-si disputau intaietatea. in sudul Insulei Hanshu. iar in al doilea rand marele megalopolis nipon care s-a dezvoltat de-a lungul coastei Pacificului. Megalopolisul nipon se numeste si Tokaido. In afara acestora au mai fost stabilite si 3 arii metropolitane: Sendai. In ultimii ani in Japonia existau 5 arii de concentrare urbana. Apar un fel de supermegalopolisuri sau polimegalopolisuri. arii metropolitane majore (Major Metropolitan Area): • Keihin MMA – alcatuita din Tokyo-Kawasaki-Yokohama • Keihanshin MMA-alcatuita din Kyoto-Osaka-Kobe • Chukyo MMA (Nagoya) • Kitakyushe – Fukuoka MMA • Sapporo MMA. Okayama si Hiroshima. manifesta o evidenta tendinta spre supradimensionare. Japonia. desi Japonia era un stat centralizat. dar si dispersie demografica. Tara in care procesul de megalopolizare actuala a atins cel mai ridicat nivel este. cat si la o dependenta puternica de dezvoltarea mijloacelor de transport si de circulatie a informatiilor. Un astfel de polimegalopolis este cel dezvoltat in Europa Occidentala. In acelasi timp.Incepand cu a doua jumatate a secolului 20 cand s-a atins nivelul cel mai ridicat al urbanizarii.

Inlocuirea dinastiilor imperiale sau a sogunilor ducea de obicei la transferarea capitalelor respective in alte orase. 7 . Pentru a lega aceste numeroase capitale cu restul tarii s-a dezvoltat o retea importanta de drumuri. al doilea mare centru al tarii dupa Kinki. sub noul nume de Tokyo. exista o disociere a capitalei (una politica si alta administrativa). Ca urmare. capitala Japoniei. creste importanta campiilor litorale pacifice si a magistralei rutiere Tokaido. adica drumul care ducea in lungul coastei de vest a Pacificului. iar intre ele o rivalitate permanenta. legand restul tarii de Dazaifu. in timp ce puterea executiva se mutase inca din secolul 12 de la Nara la Kamakura. In acea perioada. Tokaido era de importanta secundara. de unde in secolul 14 s-a mutat la Kyoto si apoi in 1603 la Yeda.sogunii( dictatori militari). In 1868 Yeda a devenit. Astazi. Dar din secolul 9. Mult timp cel mai important drum imperial al Japoniei a fost Sanyodo. cand Japonia rupe oficial legatura cu alte tari. Kyoto a fost timp de zece secole resedinta imparatului. capetele traseului Tokaido cunt cele doua metropole importante ale Japoniei: Kyoti si Tokyo. desi el lega capitalele de campia Kanto.

alungit in lungul coastei Pacificului. Boswashul depăşeşte jumătate din suprafaţa României şi reprezintă cca.A. locuitori. Nagoya si Osaka. acolo unde o bara de bronz coboara de pe zidul observarorului astronomic prelungindu-se pana in apele Tamisei si marcand G. cu o populatie de unsprezece miloane locuitori. oraşele din zona litorală s-au dezvoltat vertiginos.Ca forma. Londra are cel mai vechi metrou din lume. Pentru Europa una din cele mai mari metropole este Londra. în acelaşi timp. Greenwich. cea mai puternică concentrare mondială de bunuri materiale şi umane. Repezinta un centru turistic cu insemnatate mondiala. a meridianelor ce impart imaginar planeta. formând un mare areal urban.U. Beneficiind de ţărmuri propice amenajărilor portuare. fiind de fapt un sistem urban polinuclear. reprezentând. având o lăţime ce oscilează între 40 şi 150 km. (Greenwich Meridian Time) – meridianul zero cu care incepe numaratoarea fuselor orare. remarcându-se totuşi zone cu densităţi foarte ridicate în alternanţă cu altele mai scăzute. rămâne cel mai tipic. cristalizat după cel de–al doilea război mondial. Metropola londoneza este alcatuita din County of London si Greater London. Specific Londrei esre suburbia londoneza. 8 . acesta are o forma discontinua. extins aproape continuu de la Boston la Washington. Creşterea rapidă a populaţiei pe baza imigrărilor masive. mai ales în a doua jumătate a secolului trecut şi prima jumătate a secolului XX.M.000 km2. Din cauza conditiilor naturale. precum si un centru financiar si economic important. megalopolisul Tokaido este liniar. trei campii litorale mici. cât şi de poziţia geografică foarte avantajoasă atât pentru pătrunderea în interiorul continentului. reprezinta un centru al culturii si stiintei. Primul magalopolis al lumii. 2% din suprafaţa S. El este alcatuit din 3 mari arii metropolitane: Tokyo. despartite de prelungire muntoasa care strapung si liniile Tokaido-ului. conjugată cu posibilităţi reduse de dezvoltare a aşezărilor spre interior (datorită Munţilor Apalaşi) a determinat o extindere a suprafeţelor urbane în câmpia litorală şi respectiv o contopire a oraşelor. Boswash–ul. Lungimea totală a megalopolisului este de aproape de 1000 km. inaugurat in 1863. Populaţia întregului areal urbanizat depăşeşte 40 mil. cât şi pentru intensificarea legăturilor economice cu Europa.T. Cu o suprafaţă de circa 140.

dezvoltarea reţelei de comunicaţii intraurbane. Prima perioadă. 3. alături de activitatea portuară un rol tot mai crescând revenind activităţilor industriale.000 locuitori şi care realizează treceri neobservabile între centrele primare. 5. Aceasta este şi era construcţiei canalelor (Syracuse. valea fluviului Hudson şi coridorul Mohawk. Newport. În perioada 1860-1940 se accelerează dezvoltarea aşezărilor urbane. Altoona) ceea ce asigură legături facile între interiorul continentului nord-american şi litoralul atlantic. 6. în această perioadă. care ocupă spaţiul din Great Valley. dezvoltânduse o serie de porturi ca: Boston. Cel mai important oraş al coloniilor a fost. se distinge. considerată ca era urbanizării. New York preia supremaţia în competiţia cu oraşele Philadelphia şi Boston. În perioada 1783-1815 continuă expansiunea comerţului maritim şi dezvoltarea aşezărilor spre interior. desfăşurată până în anul 1720. 4. Orientarea predominantă a acestora a fost deci către mare. până în preajma anilor 1860. prin puternice mişcări de populaţie în regiunile metropolitane. A doua perioadă (până în anul 1783) se caracterizează printr-o intensificare a numărului de imigranţi.În dezvoltarea reţelei de aşezări a viitorului megalopolis se disting câteva perioade caracteristice: 1. 9 . Nantucket. 2. relevă o limitare strictă a aşezărilor la litoral. Zonele suburbane şi oraşele –satelit din jurul marilor oraşe cunosc o dezvoltare foarte accentuată. între care se dezvoltă alte 21 de oraşe cu o populaţie mai mare de 100. Boston. Modificări substanţiale au loc în peisajul urban. prin apariţia construcţiilor uriaşe structurarea originală a spaţiului. După anul 1815. prin stabilirea populaţiei imigrante şi prin stabilirea în ariile periferice a populaţiei din zonele centrale ale oraşelor. în general. New London şi New Haven. Binghamton) şi a căilor ferate (Harrisburg. Boston-ul împarte acum rolul de conducător al coloniilor cu oraşul Philadelphia. Se dezvoltă oraşul Baltimore ca port şi se întemeiază oraşul Washington. Philadelphia. Sub raport demografic remarcăm existenţa în cadrul megalopolisului a cinci oraşe bimilionare. continuă dezvoltarea centrelor secundare. Perioada de după 1940.

electrotehnică şi electronică.U. Industria grea este reprezentată de ramurile: siderurgie. pielăriei şi încălţămintei. după megalopolisul americanocanadian al Marilor Lacuri.Activităţile industriale ocupă în ansamblu megalopolisului un rol important. iar dintre ramurile industriei alimentare: a tutunului. Sunt dezvoltate in mod deosebit industriile uşoare: confecţiilor. şi pe locul II în lume. maşini unelte şi chimie. conservelor de peste şi de carne etc.A. material rulant şi rutier. plasându-l pe locul I în S. a produselor zaharoase. 10 . textilă şi tricotajelor.

Boswash-ul este conectat la un întreg sistem de conducte de gaze (. frecvenţa huricanelor tropicale şi a furtunilor de coastă). tone). Analiza de detaliu a agriculturii de piaţă. existând 7 porturi cu un trafic de peste 20 mil. Aproape toate oraşele mari ale megalopolisului nord-est american sunt imense complexe industriale de origine portuară. caracteristică marii concentrări urbane. creşterea vacilor de lapte şi legumicultura. Philadelphia şi centrale atomoelectrice: Indian Point şi New Haven. tone. în câmpiile de coastă.A. New York. creşterea păsărilor. poate fi împărţit în 4 sectoare: sudul Noii Anglii.U. relevă specializarea fermelor în patru activităţi: horticultură.. Megalopolisul din nord-estul S. tone. irigare şi protejare a culturilor. valea Delaware şi conurbaţia Baltimore-Washington. Baltimore-50 mil. tone. Această activitate de transport maritim cunoaşte intensificări deosebite. obţinându-se produse perisabile destinate direct consumului. Agricultura acestei mari concentrări urbane este specializată pentru piaţă.. tone (New York-peste 300 mil. Philadelphia-60 mil. 11 . Boston-30 mil. New York. Deşi condiţiile pedoclimatice sunt în general puţin favorabile (soluri nisipoase. prin care i se asigură necesarul energetic şi de materii prime pentru industria petrochimică.Big Inch”) şi petrol (din zona Golfului Mexic). apropierea pieţei asigură o rentabilitate sporită a investiţiilor făcute pentru fertilizare.Transco” şi .Necesităţile energetice ale megalopolisului sunt acoperite prin aportul unor mari termocentrale: Boston.

zis. 12 . New Haven şi Bridgeport până la limita cu arealul metropolitan al New York-ului. al treilea: Haverhill. Arealul marelui Boston însumează o populaţie de peste 3. Sommerville şi Watertown. Lowl. în imediată apropiere a Bostonului include oraşe industriale: Cambridge. Waltham şi Quinsy. Salem. axa continuându-se spre vest prin racordarea oraşelor Worcester şi Springfield. Lawrence. locuitori concentrată într-o zonă centrală.1 În sudul Noii Anglii. Worchester. Legăturile dintre aceste oraşe şi centru se fac printr-o reţea radiară de căi ferate şi şosele ce pornesc din oraşul propriu-zis. Primul.55 mil. iar al patrulea semicerc este alcătuit din: Fitenburg. al doilea oraşele: Lynn. Woonsocket şi Providence. a celor de pe valea Connecticut (prin Hartford). dar şi într-o serie de oraşe satelit dispuse sub formă de semicercuri în jurul oraşului propriu. rolul cel mai important revine arealului urbanizat al Bostonului.

locuitori (la nivelul anului 1983). locuitori).U.000 loc/km2).2 Arealul metropolitan al oraşului New York este unul dintre cele mai complexe din S.6 mil.5mil. În ceea ce priveşte repartiţia populaţiei în arealul metropolitan se constată că circa o jumătate aparţine oraşului New York cu cele 5 cartiere ale sale: (Brooklyn-2. Oraşul New York este cel mai important centru al lumii contemporane prin intensitatea legăturilor comerciale.A.3 mil. având o populaţie ce depăşeşte 16. poziţiei favorabile în raport cu căile maritime şi hinterland-ului său continental. 13 . persoane din celelalte zone ale oraşului. locuitori. cartier spre care se deplasează zilnic circa 3 mil.U. Bronx şi Manhattan-câte 1. financiare. posedând circa 1/8 din totalul marilor întreprinderi ale ţării. locuitori. Densitatea cea mai mare se constată în Manhattan (depăşind 30.9 mil. Arealul oraşului New York corespunde cu o zonă puternic remaniată de glaciaţia cuaternară.0 mil..A. până în portul Troy.6 mil. fluviul Hudson însuşi fiind un mare canion glacial pe 240 km. locuitori şi Richmond-0. din care circa 7. Queens-2. bancare şi diplomatice. restul revenind oraşelor satelit. revin oraşului propriu-zis dezvoltarea oraşului New York s-a datorat în special avantajelor naturale ale plasării portului. Oraşul New York este cel mai important centru industrial al S.

şi este aşezat la confluenţa râurilor Delaware şi Schwykill. întinzându-se de la sud de Trenton până la sud de Philadelphia şi Washington. Oraşul Philadelphia împreună cu suburbiile. Lancaster. locuitori.6 mil. Bethlehem. însumează circa 5.U. Allentown. fiind a patra concentrare urbană din S.A. La nord şi vest Pfiladelphia este înconjurat de oraşe mici: Easton. 14 .3 Valea Delaware formează o subunitate în cadrul Boswash-ului .

guvernat de comitetul Congresului. cu o populaţie de peste 6 mil locuitori. În oraş există 2 aeroporturi internaţionale cu un trafic anual de circa 15 milioane pasageri. ale problemelor grele care pun in 15 . Sunt remarcate doar industriile uşoară şi alimentară. sediile ministerelor şi ale reprezentanţelor sociale. În oraş se situează Capitoliul (sediul congresului SUA). Washington-ul fiind singurul oraş mare al SUA în care populaţia de culoare este majoritară. Oraşul Baltimore este localizat la capătul navigaţiei de pe râul Patapsco. Casa Albă (reşedinţa preşedintelui). important centru bancar. din care 20% o reprezenta populaţia de culoare. Baltimore este un centru care s-a dezvoltat exclusiv pe produse importate. Washington a devenit capitală SUA în anul 1800. din punctul de vedere al poluarii urbane. Formare megalopolisurilor a fost tinta unor critici asprea din partea multor specialisti. Din punct de vedere industrial. Populaţia oraşului la nivelul anului 1983 depăşea 2. înainte de vărsarea acestuia în estuarul Chesapeake în zona de contact între munţii Apalaşi. care se întind la vest şi nord-vest. reprezintă partea cea mai sudică a megalopolisului nord-est american.1 mil locuitori. mai ales de când a crescut rolul guvernului federal în economia naţională.4 Conurbaţia Baltimore – Washington. la circa 18 km de golful Chesapeake. Funcţia fundamentală a oraşului rămâne cea politicoadministrativă. industria sa reprezentând numai 10% din producţia realizată în oraşul Baltimore. dispunând de condiţii propice dezvoltării activităţii portuare. cunoscând o dezvoltare continuă până în preajma anilor 1950. Sub aspectul banistic este evidentă ponderea foarte mare a spaţiilor verzi (revenind în medie 53m2/locuitor). pentru educaţie şi artă. Washington reprezintă un centru pentru turism şi convenţii. şi zona de câmpie nisipoasă din est şi sud-est. oraşul Washinghton este slab dezvoltat. Nucleele de bază ale concentrării urbane sunt oraşele Baltimore şi Washington. a clădirilor cu 10-11 etaje în partea centrală a oraşului şi a vilelor în zonelor limitrofe. circa 54% reprezintă populaţia de culoare. Oraşul Washington este localizat pe râul Potomac. când populaţia sa a început să scadă numeric. Teritoriul conurbaţiei aparţine statelor Mariland şi Virginia şi Distictului Columbia. Din cei peste 3 milioane locuitori. cât are cu suburbiile sale.

Editura Albatros.Cucu.A.C. 1986 „Enciclopedia lumii”. 2001  Al.Ungureanu –„Geografia populatiei si asezarilor umane”. electricitate. 1991  V. Caterina Radu- statelor lumii”. V. Silviu Negut. Editura Stiintifica.fata aprovizionarii cu apa. Ion Nicolae. produse alimentare.Beaujeu Garnier. 1982  George Erdeli. „Orasele milionare ale Editura Stiintifica. Editura Stiintifica si Enciclopedica. gaz. Bucuresti. Vlasaceanu. Editura Merona. U. foarte fertile (Japonia.Urucu - lumii”. Olanda).I. 1983  J. 2002  Microsoft Encarta ’98 16 . Bucuresti.„Geografie  Horia Matei. al acoperirii cu constructii a unor intinse terenuri. Ioan Ianos- „Mari concentrari urbane ale umana”. Bibliografie:  Dorel Abraham- „Introducere in sociologia urbana”. Gh.

17 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful