P. 1
A nő

A nő

|Views: 60|Likes:
Published by AliceCarror
A nő bemutatása biológiai szempontból
A nő bemutatása biológiai szempontból

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: AliceCarror on May 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/10/2013

pdf

text

original

€

A férfiak kromoszómája az X és Y (XY), míg a n knek X és X (XX). A férfiaknak az úgynevezett Y kromoszómája - amely a n knél nem fordul el -, az egyik X kromoszómát helyettesíti. Ett l lesz a férfi férfi, s nem n . S ez azért is különleges, mert az Y kromoszóma az összes kromoszóma közül a legkisebb.

Újszülöttkor: 1-3 hónapos

kisgyermekkor: 3-4 év

gyermekkor: 10-11 év

pubertás: 14-16 Ifjúkor: 18 év fiatalfeln tt: 25

feln tt: 35-40

id skor: 60-70

Serdül korban kezdenek kialakulni a n ies vonások: mell növekedése, szélesebb csíp , menstruáció. Emellett a fiúkkal együtt megjelenik testünkön pattanások, verejtékezés és sz rzet.

Az ember testi fejl dése életszakaszokban

€

A n biológiai értelemben véve petesejttermelést a hímivarsejtek befogadását végzi. Emellett a magzatnak biztosítják a fejl dést, biztonságot, s a világrajövetelét.
A magzat fogalma: Az utód neve a 12. hétt l a születésig. Rajta már felfedezhet k a kés bbi kifejlett egyed formája.

€

€

A legfontosabb n i nemi hormonok, a petefészek által termelt ösztrogének. Ez befolyásolja a n alakját, keble méretét, b rének puhaságát, sz rzetének s r ségét, de még agyának bizonyos részeire is hatással van. Az ösztrogéneket a keringés juttatja el a n testének különböz pontjaira, ám speciális hormonkezel receptorok nélkül ez a folyamat nem következhetne be. Kétféle ösztrogén receptor létezik: az alfa receptor és a béta receptor együtt határozza meg, hogy az egyes szövetek milyen módon válaszoljanak az ösztrogének jelzéseire.

€

€

Serdül korban az agyalapi mirigy (kicsiny, hormontermel terület, idegrostokon keresztül kapcsolódik az agy alsó részéhez. Ha zavar áll be itt m ködés terén, a petefészekben megállhat a peték érése) megfelel serkent hormonjai elindítják a petefészekben a n i nemi hormonok termelését. Ennek nemi ciklus a neve, s átlagosan 28 naponként játszódik le. A peteérés alatt a méh nyálkahártyája folyamatosan duzzad. Így válik alkalmassá a megtermékenyített petesejt befogadására. Ha a megtermékenyítés elmarad, a petesejt 1 nap alatt elpusztul s felszívódik. A ciklus végén pedig a méhnyálkahártya felületi rétege vérzés kíséretében leválik. Ez a menstruáció.

A menzesz átlagosan 4 napig tart. Vértisztító hatása is van. € Az agy dönt befolyással van a ciklusra. Számtalan n tapasztalja, hogy a vérzése késik, vagy kimarad. Ez többnyire akkor van, amikor er s stressznek van kitéve, vagy huzamosabb ideig szorongásban él. Az étvágytalanság (anorexia) is a vérzés elmaradásához vezethet. A n életének kisebb változásai ² pl. fogyókúra, sport ² szintén hatással lehet rá. A menzesz akkor is elmaradhat, ha egy n nagyon teherbe akar esni (ez az áll terhesség). € Rendes esetben a menstruáció 3-5 napig tart, ez id alatt a n mintegy 40 milliméternyi vért veszít, bár ennél jóval nagyobbnak érzi a vérveszteséget. € Ilyenkor megn a fert zésveszély. A vér felfogására az intimbetét és a tampon a legalkalmasabb.
€

Agyalapi mirigy

‡A

n i nemi szervek középpontja egy nagyjából mandula nagyságú páros petefészek. Itt már a születésünkt l találhatók éretlen petesejtek. A peteérés serdül korunktól nagyjából 50 éves korunkig a két petefészekben átlagosan 28 naponként felváltva érik meg egy-egy petesejt.

A petesejt mikroszkóp alatti képe

‡

‡

‡

‡

A petesejt, más néven oocita a hímivarsejt n i megfelel je. Szintén tartalmazza a szervezet teljes genetikai anyagát, de a hímivarsejttel ellentétben nem kell több millió versenytársával megküzdenie. Termékenységének évtizede alatt a n rendszerint minden hónapban csupán egyetlen petesejtet készít fel a fogamzásra a két petefészkének egyikében. A megtermékenyülésre alkalmas, érett petesejt átmér je egytized milliméter, tehát majdnem szabad szemmel látható. Ez a sejt az emberi testben a legnagyobb. A petesejt magjában foglal helyet a n örökít anyaga. A kifejlett petesejtet rengeteg kísér sejt veszi körül; ezek a sejtek szolgáltatnak a számára tápanyagot és oxigént az els néhány napban, amelyben a petesejt megtermékenyül. A petesejt citoplazmája tele van mitokondriumokkal, kicsiny üzemanyag tartályokkal, amelyek energiával és különféle szükséges tápanyagokkal látják el a hordozójukat. Minimum 1000 ilyen mitokondrium van a petesejtben, s ezek maguk is tartalmaznak genetikai anyagot, DNS-t. Ha a DNS hibás, veleszületett rendellenesség mutatkozhat. Ezt feln ttkorban maga is továbbadhatA kor el rehaladtával a petesejtekben a mitokondriumnak m ködése alábbhagy; ez a f oka annak, hogy az id sebb n k nehezen esnek teherbe, s a vetélés esete is nagyobb.

A n bels nemi szervei

Körte alakú üreges szerv. Fala vastag simaizomból áll, üregét pedig nyálkahártya béleli. Feladata, hogy befogadja, táplálja, védje, óvja és világra hozza a magzatot. A méh elkeskenyed része a hüvelybe vezet. A hüvely egy tágulékony rész. Ennek belsejét mirigyekben gazdag nyálkahártya borítja. A savas hüvelyváladéka véd a kórokozóktól, közösülésnél el segíti a hímvessz bejutását. (Közösülés: Az a m velet, amikor a férfi hímivarsejteket juttat a n testébe. A fajfenntartáson kívül örömszerz szerepe is van.) A hüvely nyílását egy vékony, tágulékony b rred , a sz zhártya zárja le. (Sz zhártya: Rugalmas köt szöveti hártya a hüvely bemenetében. Els szeretkezéskor rendszerint beszakad.) A hüvelybemenet a kis és a nagy szeméremajkak védik. Felül, a kisajkak találkozásánál fekszik a csikló. Ez semmi másra nem alkalmas, csak az örömérzetet fokozza a n nél.

€

Újszülött gyermekeknél a két nem, a n i és a férfi nem közötti különbség csak a nemi szervekben nyilvánul meg, testük egyébként felépítését és vonásait illet en is teljesen azonos. Az ún. másodlagos nemi jellegek, amelyek a férfit és a n t egymástól megkülönböztetik, a serdülés korával alakulnak ki.

A serdülés korában, amikor a test maga is er teljesen növekedni kezd, a lánynál megindul a petefészek m ködése, amely kett s jelleg : Egyrészt a vérbe leadott anyaga, a hormon létrehozza mindazt, amit n ies jellegnek nevezünk: kialakulnak az eml k, a testformák zsírpárna felrakódása révén kigömbölyödnek, a csíp szélesebb lesz. Másrészt fejl désnek indulnak a küls és bels nemi szervek, megjelenik a sz rzet, a nemi szervek körül és a hónaljban. € A n vé érés (mellnagyobbodás, csíp szélesedése, sz rzet stb.) egyedenként eltér . A pubertáskor (serdül kor) végén fejez dik be teljesen a bonyolult folyamat.
€

A n i mellek, vagy eml k els sorban mirigyes állományból(eml mirigyek), valamint a mell formáját adó zsír- és köt szövetb l állnak. A mirigyes állomány a tejet termel lebenykékb l (lobulusok), illetve a tejet összegy jt és az eml bimbóhoz elvezet kivezet cs rendszerb l, a tejcsatornákból (duktuszok) áll. A n i eml kben izomszövet nincs, ezért szükséges a melltartó használata. Érdekesség: terhesség során az eml k megduzzadnak. Illetve egyes kutatók szerint a férfiak azért vonzódnak annyira ehhez a n i testrészhez, mert a tudatalattijuk el hozza a csecsem kori szoptatást az édesanyjuk részér l.

A n i medence sokkal puhább, szélesebb és nem olyan magas, mint a férfiaké. A n i szeméremcsont szélesebb, mint a férfiaké és a csíp csont laposabb. Anatómiai szempontból a n i medence alkalmas a terhesség alatt a magzat kihordására és a szülésre. A medence izmai: € Diaphragma pelvis: A szeméremcsontoktól és hátrafelé, az ül csontok peremér l ered izmok összessége. € Gátizomzat: A symphysist l (szeméremcsontok ízületi porcos összekapcsolódása) a farokcsontig terjed terület. A gátat felépít harántcsíkolt vázizomzat a többi izomtól eltér en vízszintes lefutású. A lefutásból következ en bármilyen állandó hasi terhelésre megnyúlással válaszol. Feladata a medencefenék izmainak: € Alátámasztja a hasüregi szerveket, € Zárja a medencekimenetet, € Nyitja-zárja és zárva tartja a húgycs és a végbél nyílását, € Részt vesz a hüvely tónusa megtartásában, € Szülés során az egyes izomrétegek egymás felett Åtet cserépszer enµ eltolódva Ålágyrész-toldalékcsövetµ hoznak létre, amely lehet vé teszi és el segíti a magzat áthaladását a szül csatornán.
€

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->