8/26/2011

Pejabat Agama Jajahan Kota Bharu

1

Dan Sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam banyak dari jin dan manusia Yang mempunyai hati (Tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan Yang mempunyai mata (Tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan Yang mempunyai telinga (Tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orangorang Yang lalai. (Al-A¶raf; 179)

Firman Allah Taala :

dan Bahawa Sesungguhnya Engkau mempunyai akhlak Yang amat mulia. (Al-Qalam:4)

FADHILAT HUSNUL KHULUQ ´ Sesungguhnya aku diutuskan untuk menyempurnakan akhlak yang mulia .

´ Ditanya lagi amalan yang paling ramai manusia masuk neraka? JwbNya : Mulut & kemaluan ´ .Nabi Saw ditanya amalan yang paling ramai manusia masuk syurga? JwbNya : Taqwa & akhlak mulia.

DEFINISI AKHLAK ´ Akhlak 1 kelakuan atau tingkah laku yg baik. budi pekerti. (Kamus Pelajar Edisi Kedua) . tabiat. 2 kelakuan. moral.

KELAHIRAN MANUSIA Setiap ejakulasi menghasilkan 300 juta sperma hanya satu akan mensenyawakan telur Janin berusia 10 minggu 120 hari dalam kandungan. ditetapkan 3 perkara. Rezeki. ajal dan pengakhiran hidup. .

.

merancang dan mengambil tindakan terhadap kehidupannya.Kita tidak dilahirkan terus BERJAYA BAHAGIA PANDAI MENANG Kita juga tidak dilahirkan terus GAGAL MENDERITA KECEWA KALAH Tetapi kita berpotensi untuk menjadi apa yang kita inginkan Manusia diberikan kebebasan memilih. .

´ ´ ´ ´ ´ ´

ARAH HIDUP TUJUAN HIDUP JALAN HIDUP BEKALAN HIDUP DORONGAN HIDUP PENGHALANG HIDUP

INPUT

PROSE S

OUTPUT

IMAN

IBADAH

AKHLAK MULIA

CABARAN MENUJU AKHLAK MULIA

MASALAH INPUT

MASALAH PROSES

.

.

.

.

SIAPA YAHUDI???
€ € € € € €

14 juta Yahudi di muka bumi ini 7 juta di Amerika 5 juta di Asia 2 juta di Eropah 100,000 di Afrika Bagi setiap orang Yahudi ada 100 orang Muslim (1:100). Namun, jika dicampur semua sekali, Yahudi lebih 100 kali berkuasa daripada orang Islam. Mengapa ini berlaku?

Jawapannya!!!
y 57 negara anggota OIC y Hanya 500 buah universiti y sebuah universiti untuk setiap tiga juta orang

Islam y AS mempunyai 5,758 universiti y India ada 8,407 y Pada 2004, Shanghai Jiao Tong Universiti membuat kajian 'Kedudukan Akademik Universiti-universiti Dunia' - dan menakjubkan - tiada satu pun universiti-negara Islam yang berada di puncak 500
Sumber :Pengarah Eksekutif Pusat Penyelidikan dan Kajian Keselamatan (CRSS) Pakistan, Dr. Farrukh Saleem (rujuk Why Are Jews So Powerful)

Ahmad Robert Abd Rahim. semalam. Katanya. Kejayaan Nik Nur Madihah Nik Mohd Kamal yang memperoleh 20A dalam SPM 2008 tahun lalu dijadikan idola serta pembakar semangat kepada pelajar Maahad Muhammadi Perempuan (MMP).µ kata Habibah Hanan MatYusoff. Habibah berkata.µ katanya. semalam. Habibah Hanan menjadi pelajar terbaik di bawah kelolaan Yayasan Islam Kelantan (YIK) apabila memperoleh keputusan cemerlang 15A termasuk 10A+ dalam peperiksaan diumumkan. . selain sokongan guru dan rakan membantunya merealisasikan impiannya. kejayaan itu disokong dengan kesabarannya mengulang kaji pelajaran serta bijak membahagiakan masa. ´Usaha gigih saya selama ini membuahkan hasil kerana dinobatkan sebagai pelajar cemerlang seperti kejayaan dikecapi Nur Madihah tahun lalu. Habibah Hanan yang diumumkan sebagai pelajar cemerlang MMP menerima keputusan slip peperiksaan SPM serta hadiah wang tunai RM500 yang disampaikan Pengarah YIK.KOTA BHARU: ´Saya jadikan Nik Nur Madihah sebagai idola untuk berjaya dan hasilnya terbukti sebaik mendapat keputusan cemerlang 15A dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) diumumkan semalam. 18. kesabaran belajar tanpa mengira waktu dan mendapat dorongan daripada ibu bapanya. tetapi saya sudah berusaha sebaik mungkin untuk mencapai keputusan terbaik bagi diri saya dalam SPM 2009. ´Walaupun tidak sehebat pencapaian Nik Nur Madihah yang memperoleh 20A.

ANAK NELAYAN DAPAT 20A Nik Nur Madihah bt Nik Mohd Kamal. ibu pula tukang sapu di Universiti Malaysia Kelantan (UMK).µ ´Saya mengulangkaji awal pagi pada setiap hari selepas solat tahajud dan membaca al-Quran yang menjadi amalan saya sejak di sekolah rendah lagi. namun mereka adalah kebanggaan saya kerana sentiasa memberi dorongan untuk mencipta kejayaanµ ´Guru-guru di Maahad Muhammadi juga banyak membantu kerana mereka sentiasa memberi perhatian dann sedia memberi tunjuk ajar pada bilabila masa. guru dan berdoa selepas melakukan segala usaha terbaik. Kelantan mencatat sejarah apabila mendapat 20A dalam peperiksaan SPM 2008. pelajar SMK Agama (Arab) Maahad Muhammadi.µ ´Untuk berjaya. bapa hanya nelayan. yang paling penting adalah usaha memajukan diri. Berikut ialah petikan beberapa kata-kata dan petua resipi yang diamalkan oleh beliau : ´Keluarga saya miskin. sokongan ibu bapa.µ . Kota Bharu..

.

Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) menyerahkan seunit komputer riba dianggarkan bernilai lebih RM2.000. Selepas menerima lebih RM4. Ketua UMNO Bahagian Pengkalan Chepa. Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mengunjungi keluarganya memberi penghargaan sebanyak RM5.000.000 daripada Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia danYayasan Nelayan Malaysia (Yanim) semalam.KOTA BHARU 15 Mac ² Pencapaian cemerlang pelajar miskin.000 yang akan dibangunkan oleh PKINK. Kewangan dan Kebajikan Datuk Husam Musa sebanyak RM500. . Selain itu.Kamal dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2008 ternyata cukup manis untuk dikecapi bersama keluarga apabila hadiah dan bantuan juga mula datang mencurah.000 manakala Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi. Tanpa diduga hari ini. Dali Hussin turut menyampaikan sumbangan sebanyak RM1. hari ini Menteri Besar. kerajaan negeri membayangkan akan menyediakan rumah baru dianggarkan bernilai lebih RM100. Nik Nur Madihah Nik Mohd.

Rumah baru Madihah .

KUALA LUMPUR: Kajian Biro Keahlian dan Daftar Pemilih Pemuda UMNO mendapati nisbah antara orang Melayu dan bukan Melayu yang mendaftar sebagai pengundi baru sejak Pilihan Raya Umum 2008 sehingga bulan ini adalah satu Melayu dan 40 bukan Melayu (1:40) .

Kenyataan Koo Kai Bo      Ramaikan rakyat untuk pihanraya Milik tanah sebanyak2nya Tinggikan Akademik Bolot ekonomi sebanyak2nya Memperhambakan orang2 melayu ~ gaji murah .

.

MENYALAHKAN ORANG LAIN Manusia suka mencari SIAPA salah y Sepatutnya mencari APA sebabnya! y .1.

MENYALAHKAN DIRI SENDIRI y y y y y Menyalahkan diri sendiri bahawa dirinya merasa tidak mampu Kita sering membandingkan kejayaan orang lain dengan kekurangan kita ´Dia punya ijazah. saya hanya diplomaµ ´Dia ada banyak waktu. saya sibukµ Penyakit ini seperti kanser .2.

3. y Buat target jangka panjang dan jangka pendek secara bertulis y . tetapi arahnya tidak jelas. TIDAK PUNYA CITA-CITA CITAKita sering asyik dengan kesibukan kerja.

y Ibarat seorang yang mahu kaya. fokus kita juga salah. MEMPUNYAI CITA-CITA. lalu dia pergi merompak bank yang akhirnya di tangkap polis dan di penjarakan y . TAPI CITASALAH MENCAPAINYA Biasanya dialami oleh orang yang tidak ´teachableµ y Goalnya salah. arahnya juga salah. jalannya juga salah.4.

´SHORT CUTµ Kejayaan tidak pernah dicapai dengan jalan pintas. y .5. kerana tidak mengikuti proses. kejayaan yang di capai tidak sempurna. y Jalan pintas tidak membawa orang ke kejayaan yang sebenarnya. MENGAMBIL JALAN PINTAS. ´REAL SUCCESSµ. y Kalau kita menghindari proses.

memerlukan kecepatan minimum 300 km/jam. MENGAMBIL JALAN TERLALU PANJANG. TERLALU SANTAI y y y Analoginya begini : Kapal terbang untuk membolehkannya take-off. Jikalau kecepatan dia cuma 50 km/jam. untuk membuat take-off.6. Pesawat Boeing 737. harus mempunyai kecepatan minimum. manakan dapat untuk pesawat tersebut membuat takeoff. .

MENGABAIKAN HAL-HAL HALYANG KECIL Kita mahu yang besar-besar. yang hebat. tetapi hal-hal kecil tidak dilalukannya. pasti ada komponen yang kecilnya y .7. y Kita lupa bahawa struktur bangunan yang besar.

€ . € Bukan membuat kesalahan menjadikan seorang itu gagal tetapi berhenti pada tempat yang salah € Jika kita membuat kesalahan.8. TERLALU CEPAT MENYERAH Jangan berhenti kerja pada masa percubaan 3 bulan. kita boleh memperbaikinya TETAPI jika kita berhenti di tempat yang salah kita akan menyesal.

y Kita selalu dipenuhi oleh memori y Kita pernah gagal. tidak berani untuk mencuba lagi y Dipengaruhi bayang-bayang negatif y Kita kadang-kadang lupa bahawa hidup itu maju terus y Waktu itu terus berjalan y Hidup kita pun terus berjalan juga .

€ .Sambungan«.. pasti pernah gagal. Berlari saja ke depan € Kalaupun harus jatuh. pastikan jatuh ke depan. € Orang yang berjaya.

tidak ke mana-mana lagi y Napoleon pernah berkata: ´SAAT YANG PALING MERBAHAYA DATANG BERSAMA DENGAN KEMENANGAN YANG BESARµ . MUDAH PUAS HATI DIRI DENGAN KEJAYAAN y ´Pseudo Success Syndromeµ y Kita kalau pernah berjaya dengan kejayaan kecil.10. terus berhenti.

SAMBUNGAN«« kerana orang lupa dan mabuk kemenangan ´ Jangan terjebak dengan kejayaan-kejayaan yang kecil. sasaran yang jauh ´ Jangan berpuas diri. kerana kita akan terlepas sasaran yang besar. terus takabur ´ . jangan jadi sombong.

PROTOKOL YAHUDI y Song y Sex y Smoke y Sport y Fun y Female y Fashion y Food .

Statistik jenayah melibatkan pelajar di Malaysia. 2006 dan 2007 Jenayah Bunuh Rogol Cabul kehormatan Samun tanpa senjata api Peras ugut Curi Curi motosikal Pecah rumah 2006 11 96 79 56 49 348 589 240 2007 56 211 97 99 116 701 893 425 Sumber: Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia .

BATUK. TUAK MASAM MELAHIRKAN PELBAGAI JENAYAH. DADAH. RAKAMAN. . ARAK. RAKAMAN.APABILA TIDAK BERKHLAK FESYEN : GLOBAL FOOD : KFC. KUDA. ARAK. JENAYAH. SEKS BEBAS.MC DO FUN : HEDONISME DADAH. UBAT BATUK. PIL KUDA. DILAKUKAN : BERJEMAAH9. BERJEMAAH9.

HIDUP HARI INI.V Curi.I. Budaya hidup berubah . rogol dll. HARI ESOK 250 000 : Penagih 30 minit : Seorang 65 000 : H. bunuh.

Rusita berkata.µ kata Hakim Mahkamah Sesyen. hukuman itu setimpal dengan perbuatan tertuduh yang kejam dan tidak berperikemanusiaan terutama mangsa yang masih terlalu kecil ketika kejadian. bekas pengawal keselamatan didakwa melakukan perbuatan itu di rumahnya di Kupang. Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya. mulai 2002 hingga 2008. Tertuduh berusia 42 tahun manakala anak perempuannya berusia tujuh tahun ketika kejadian pertama berlaku ditahan pada 7 Mei 2008 selepas mangsa yang pada masa itu berusia 13 tahun membuat laporan di Balai Polis Kupang bersama keluarganya. Baling. pagar makan padi. Rusita berkata. pendakwa berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah dan mendapati tertuduh bersalah kerana merogol dan melakukan sumbang mahram terhadap anaknya.SUNGAI PETANI: ´Perbuatan kamu ini umpama haruan makan anak dan ibarat harapkan pagar. Rusita Md Lazim ketika menjatuhkan hukuman penjara 20 tahun dan 12 sebatan terhadap lelaki berusia 49 tahun yang didapati bersalah merogol anak kandungnya pada 2002 hingga 2008. Zulfadilah Mahmud manakala tertuduh tidak diwakili peguam dan didakwa mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan. . Tertuduh.

telah mendirikan rumah tangga sejak lima tahun lalu dan dikurniakan dua cahaya mata berusia empat dan tiga tahun. kira-kira enam bulan yang lalu saya mula mengesyaki sesuatu tidak kena dengan isteri saya apabila dia mula rapat dengan seorang lelaki yang berusia 21 tahun. Menurutnya. "Kini setelah apa yang berlaku saya masih belum membuat keputusan sama ada mahu menceraikan isteri saya atau tidak dan cuba mendapatkan nasihat daripada keluarga sebelum membuat keputusan. "Bagaimanapun." jelasnya. dia terus mengekori pergerakan pasangan berkenaan sebelum mereka berhenti dan menyewa sebuah lagi hotel di bandar itu. "Apabila saya bertanya. Zul. "Ketika saya berada di luar pintu hotel secara tiba-tiba saya melihat sebuah kereta yang dipandu seorang lelaki menjemput isteri saya di luar lobi hotel kira-kira pukul 11 malam kelmarin. .25 pagi oleh sepasukan Penguat Kuasa Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) wanita itu hanya memakai tuala manakala pasangannya berpakaian lengkap.Lebur hati seorang suami yang sepatutnya menyambut Hari Bapa hari ini selepas isterinya sendiri ditangkap ketika berkhalwat dengan seorang lelaki di dalam sebuah bilik hotel di Port Dickson dekat sini. isteri saya memberi alasan bahawa lelaki itu hanyalah adik angkat dan mereka juga selalu berjumpa kerana menyertai satu peniagaan jualan langsung. Lebih memalukan ketika ditahan kira-kira pukul 4. Kegiatan tidak bermoral pasangan berkenaan terbongkar selepas suami wanita itu sendiri melakukan intipan dan terus melaporkan perkara tersebut kepada JHEAINS.21/6/2010 SEREMBAN 20 Jun . 26." katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini hari ini." katanya. Beliau hanya mahu dikenali sebagai.

Katanya. di sini kelmarin. pihaknya masih menyiasat kemungkinan suspek menukar kenderaan lain atau melarikan diri ke kawasan berhampiran. kereta mangsa bagaimanapun ditemui ditinggalkan di tepi jalan. Ketika kejadian. mangsa sedang tidur di bilik utama bersama suami dan anak bongsunya manakala empat lagi anak mereka berusia antara lapan dan 17 tahun. seorang daripada empat penyamun dipercayai warga Indonesia tergamak merogol seorang suri rumah ketika memecah masuk rumah mangsa di Bukit Gambir." katanya pada sidang akhbar di sini hari ini. Kesemua suspek yang bersenjatakan parang dan tidak memakai penutup muka itu mengambil wang tunai RM1. . berhampiran Pagoh. Tanpa perikemanusiaan wanita berusia 40-an dan mempunyai lima anak itu dirogol di hadapan suami dan seorang anak pasangan tersebut berusia 11 tahun. suspek menceroboh masuk setelah memotong pintu jeriji di belakang rumah yang terletak berhampiran kebun kelapa sawit. sesiapa yang mempunyai maklumat mengenai kejadian itu boleh menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Ledang di talian 06-9781222 atau mana-mana balai polis berhampiran. kira-kira 20 kilometer dari rumah mangsa. Ketua Polis Daerah. Dalam kejadian pada pukul 3.4/6/201 0 LEDANG 3 Jun . di sebuah bilik lain. Katanya. Supritendan Harun Idris berkata.000.30 pagi itu. "Polis melancarkan operasi besarbesaran bagi mengesan kumpulan penjenayah itu dan ia turut membabitkan operasi di kawasan penempatan pekerja asing. barang kemas dan empat unit telefon bimbit bernilai RM3. Mereka kemudian melarikan diri menggunakan kereta milik mangsa.Akibat tidak berpuas hati dengan hasil samun.000.

selain dapat mendengar suara anak sulung yang amat dirindui kerana saat itu amat dinanti-nantikan oleh keluarganya. selain meminta supaya menunaikan hasrat untuk mendengar suaranya bercerita keadaannya di sana. semalam. di penjara ibarat mimpi menjadi kenyataan kerana tidak menyangka doanya akan termakbul. 7 Januari lalu. Umi Azlim. namun kami tidak puas kerana tidak mendengar sendiri suaranya. Katanya. "Sebelum ini. baru-baru ini. kira-kira jam 11 malam. pertengahan 2008. saya tidak lupa berdoa kesejahteraan Umi. terutama adikadik Umi Azlim. mendengar suara anaknya buat pertama kali pada 7 Januari lalu dan sekali lagi pada 18 Februari. keputusan itu dibatalkan dan diganti hukuman penjara seumur hidup. Bagaimanapun. Bagi Mohamad Lazim Jusoh. tiada perkara paling indah dalam hidupnya. sejak tiga tahun lalu selepas ditahan pihak berkuasa China atas tuduhan mengedar dadah." katanya ketika dihubungi di Pasir Putih.KUALA LUMPUR: Hasrat seorang bapa yang berdoa hampir setiap malam untuk mendengar suara anaknya. Menceritakan detik pertama menerima panggilan telefon anaknya. Dalam suratnya Umi sering menceritakan kehidupannya di sana. Akhbar ini. 53. Kelantan. beliau terkejut apabila mendapat panggilan itu . termakbul apabila anaknya dibenarkan membuat panggilan telefon kepada keluarganya. Mohamad Lazim berkata. kami hanya berkomunikasi melalui surat setiap bulan. 26. "Setiap kali selepas solat. baru-baru ini melaporkan penahanan bekas penuntut Universiti Malaysia Sabah (UMS) itu atas tuduhan mengedar dadah jenis heroin ke republik itu pada 19 Januari 2007. Dia dikenakan hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi UndangUndang Jenayah Guangzhou pada 15 Mei 2007.

suspek ialah seorang penagih dadah tegar dan tinggal berdua dengan bapanya di rumah berkenaan. sebaliknya dia dikatakan seperti dirasuk hantu apabila terus membelasah bapanya. mangsa ditikam menggunakan gunting selepas suspek yang berusia awal 20-an hilang pertimbangan kerana dilarang menghisap dadah jenis syabu di kediaman berkenaan. suspek kini direman empat hari bagi membantu siasatan berhubung kejadian itu. . suspek tidak mempedulikan keadaan bapanya walaupun lelaki itu berlumuran darah. kelmarin.´ katanya. ³Bagaimanapun. suspek tiba-tiba meluru masuk ke biliknya. Sumber itu berkata.KUALA LUMPUR: Angkara anak durjana. Sebelum kejadian kira-kira jam 6 petang.µ katanya. Menurut sumber.´ katanya. Difahamkan. ´Mangsa yang terkena tikaman di leher terjatuh sebelum menjerit meminta tolong. ´Suspek kemudian mengambil sebilah gunting sebelum menerkam ke arah bapanya dan menikam lelaki berkenaan sebaik keluar dari bilik berkenaan. Jinjang Utara di sini. bapa terbabit bertengkar dengan anaknya sehingga dua beranak terbabit bergelut. seorang bapa berusia awal 40-an cedera parah di leher selepas ditikam dengan gunting ketika bergelut di rumah mereka di Jalan 9. selepas bergelut kira-kira 20 minit. manakala bapa mangsa dikejarkan ke klinik berhampiran untuk rawatan kecemasan. Sebaik menerima maklumat. Difahamkan. jeritan bapa mangsa didengari jiran sebelum seorang daripada mereka segera menghubungi pihak berkuasa. sepasukan polis bergegas ke lokasi kejadian sebelum mendapati mangsa yang berlumuran darah terbaring di atas lantai di ruang tamu rumah berkenaan. Sumber itu berkata. ³Suspek kemudian diberkas sebelum dibawa ke Balai Polis Jinjang untuk siasatan.

hakikatnya gejala sosial termasuk kehadiran pegawai perhubungan pelanggan (GRO) di beberapa premis di negeri ini semakin berleluasa. selain itu. Dalam serbuan di sekitar negeri ini pada 11 Mei lalu. Terbaru. lima wanita Thailand ditahan ketika sedang memberi khidmat seks kepada pelanggan mereka. seorang lelaki berusia 30-an ditahan di sebuah restoran di Pasir Mas kerana disyaki terlibat membawa masuk wanitawanita tersebut dari negara jiran. "Siasatan akan dilakukan di bawah Peraturan 39(b) Peraturan-peraturan Imigresen 1963 kerana melanggar syarat pas lawatan. Katanya. Timbalan Penolong Pengarah (II) Bahagian Penguat Kuasa Negeri. Bahagian Penguat Kuasa Imigresen Kelantan telah menahan 81 GRO dari negara jiran yang aktif melakukan aktiviti tidak bermoral itu. Malah. seramai 12 wanita warga Thailand ditahan ketika sedang menjalankan aktiviti tidak bermoral itu.KOTA BHARU 5 Jun . dalam serbuan di Pasir Mas. Mohamad Zaidi Che Morad berkata." ujarnya. sembilan lagi GRO ditahan ketika menjalankan aktiviti mereka di daerah Tumpat.Walaupun gelaran Serambi Mekah menjadi identiti Kelantan. . Ini terbukti apabila dalam tempoh tidak sampai sebulan. dalam serbuan di beberapa buah premis awal pagi ini. seramai 60 GRO berjaya ditahan manakala dua hari selepas itu.

Menurut kajian itu. . bukan saja tidak kesal. malu atau takut dari segi dosa malah menyifatkan pengalaman berkenaan sebagai menyeronokkan. Prof Madya Dr Mohammad Shatar Sabran. hasil kajian juga mendapati ada beberapa faktor yang umpama ¶mencurah minyak ke dalam api· yang menambah kepada gejala itu. Beliau berkata. Pengarah Pusat Kokurikulum UPM yang mengetuai kajian itu. termasuk kebebasan dan kepercayaan terlalu tinggi diberikan oleh ibu bapa kepada anak. menonton video lucah dan melayari laman web pornografi. sebaliknya tertarik dengan pengaruh rakan sebaya. sehingga ada yang menggugurkan janin. ´Ada responden yang menjawab mereka tahu perbuatan itu berdosa tetapi berkata ¶enjoy dulu. Ini bermakna remaja berkenaan ada pengetahuan dan kesedaran agama. termasuk muat turun gambar lucah melalui telefon bimbit. mereka yang terjebak dengan gejala terbabit bukan disebabkan faktor tekanan akibat kegagalan institusi keluarga termasuk rumah tangga porak-peranda. tetapi ia tidak menyentuh jiwa mereka. Lebih mengejutkan.Pengaruh rakan sebaya punca utama gejala: Kajian UPM KUALA LUMPUR: Kajian terbaru Universiti Putra Malaysia (UPM) mendedahkan lebih 300 remaja Melayu di bandar dan luar bandar berusia antara 13 hingga 25 tahun mengakui terbabit dengan salah laku seksual dan gejala seks bebas. berkata ada responden mengakui terdedah kepada ¶dunia seksual· seawal sekolah rendah. kira-kira 85 peratus daripada mereka yang melakukan perbuatan itu. Sebahagian besar mereka juga mengakui menerima pendidikan agama mencukupi. nanti taubatlah·.

ketika ditemui. "Sebaik sahaja tiba di tempat kejadian. berkata. dia mendapat panggilan mengenai kejadian itu oleh pekerjanya dan bergegas ke tempat kejadian. Jasmani Yusof berkata. Nor. Mohd. 63. "Kaki dan tangan mangsa turut diikat dengan pita pelekat malah kedua-dua pergelangan tangannya turut dikelar. pihaknya bergegas ke lokasi kejadian sejurus menerima aduan mengenai penemuan mayat tersebut. Sementara itu. "Polis percaya berlaku pergelutan antara mangsa dan pembunuh dan dia dibunuh di tempat lain sebelum mayatnya di campak ke sini." katanya. Menurut Mohd.Menurut penjaga ladang terbabit." katanya ketika ditemui di tempat kejadian di sini hari ini. saya terkejut apabila melihat mayat seorang lelaki lengkap berpakaian dalam keadaan berlumuran darah. Asisten Komisioner Mohd. mangsa memakai baju kemeja dan berseluar panjang berwarna cerah. Ketua Polis Daerah Kuantan. Nor Yusuf. keadaan mangsa sangat mengerikan dengan lehernya yang hampir putus seperti dikelar dengan senjata tajam. Kata beliau. .

Namun. Istilah carian paling lazim yang mereka lakukan di Google ialah 'bogel'. tambah Google Trends. 'seks Melayu' dan 'cerita seks'. Antaranya para pelungsur Internet di Kota Bharu sering menggunakan istilah carian 'sex' dan 'porn'.PELUNGSUR INTERNET DUA BANDAR µMINAT SEKS¶ PETALING JAYA: Para pelungsur Internet di Kota Bharu dan Kuantan mendahului senarai para pengunjung laman lucah di Malaysia. yang mengamalkan dasar-dasar konservatif dalam hal-hal sensitif seperti isu keseksualan. Pakar psikologi Universiti Malaya. Klang dan Shah Alam pula kerap menggunakan istilah 'Melayu bogel'. manakala mereka di Batu Pahat. menurut Google Trends. Profesor Madya Dr Jas Laile Suzana Jaafar. Johor Bahru. menanggap perkembangan itu sebagai satu fenomena biasa khususnya di Kelantan. penyedia khidmat penggunaan Internet oleh enjin carian dalam talian. Google. 'gambar bogel'. . Petaling Jaya. menurut Google Trends. Dr Jas Laile juga berkata beberapa kajian menunjukkan bahawa mencari bahan-bahan seks dalam talian boleh mengakibatkan ketagihan.

8/26/2011 Pejabat Agama Jajahan Kota Bharu 53 .

412 Melaka 2.496 P Pinang 3.920 Sabah 8.Anak Tak Sah Taraf (1999~2002) NEGERI JUMLAH NEGERI JUMLAH Selangor 12.730 Perlis 691 Sarawak 617 Terengganu 574 70.677 JUMLAH Kedah 3.836 Perak 9.430 .439 Johor 8.108 Pahang 3.788 K Lumpur 9.435 N Sembilan 4.707 Kelantan 1.

Kini!!!!! {2003~2004} 257.411 2500 kes sebulan 83.3 kes sehari 17 minit 17 saat seorang .

ANAK TIDAK SAH TARAF 2009 .

15 pagi untuk bedah siasat. jam 9. Bayi itu masih bertali pusat dan dibuang bersama urinya yang masih berdarah." katanya Mayat bayi lelaki ditemui dalam tong sampah RAWANG: Mayat seorang bayi lelaki yang sempurna sifat ditemui mati dibuang dalam sebuah tong sampah di Kampung Tanjung. Beliau berkata. Sehingga kini. Katanya. "Mayat dihantar ke Rumah Mayat Hospital Kuala Kubu Bharu. Ketua Polis Daerah Hulu Selangor. dekat sini pada jam 8 pagi tadi. 44. berkata polis menerima laporan mengenai penemuan bayi berkenaan dan sedang menjalankan siasatan lanjut. Setelah dibuka keseluruhan pembalut itu sangkaan awal bayi dibuang memang benar sekali. beliau menemui bungkusan berat ketika memilih sampah yang terdapat dalam dua tong yang disediakan kepada penduduk di kampung itu. "Mulanya saya nampak kaki bayi pada bahagian hujung bungkusan sampah itu. tidak ada sebarang tangkapan dilakukan berhubung kejadian itu. Superintendan Norel Azmi Yahya Affandi.Ia ditemui pekerja syarikat kutipan sampah. Sementara itu. Mohd Kamil Enoh." katanya ketika ditemui Berita Harian di sini pagi tadi. . "Saya sebak dan mengigil bersendirian. Mayat bayi malang yang dipercayai baru 24 jam dilahirkan itu hanya berbalut akhbar dan beg plastik. ketika memulakan tugasnya pagi tadi. Sungai Choh. orang ramai yang mempunyai maklumat lanjut diminta menghubungi balai polis berhampiran dengan segera.

saya sering keluar dengan beberapa lelaki dan saya sukakan keseronokan keluar malam hingga tidak balik ke rumah untuk menghilangkan kebosanan.´ katanya selamba Tragedi dinoda kekasih. Ketika itu jam 3 pagi dan saya buntu apa patut dilakukan lalu terus menghubungi bapa dan dia mengambil saya. Seorang kawan rapat Mila yang mahu dikenali sebagai Zai. Zai yang sehingga kini sudah menukar lebih 20 teman lelaki berkata." kata anak sulung daripada enam beradik itu. tetapi dia membawa saya ke dalam semak dan melakukan hubungan seks. "Sejak kejadian hitam itu. "Saya juga sering dijadikan µlauk¶ oleh sekumpulan samseng jalanan. Seorang lagi rakannya dikenali sebagai Sara. "Pernah ibu bertanya mengenai tanda gigitan cinta di leher. ketika menceritakan titik hitam terjebak dalam kancah seks bebas dengan beberapa lelaki. sehingga tiba-tiba seorang lelaki datang menawarkan untuk menghantar saya pulang. walaupun baru mengenalinya. ketika dia di Tingkatan Satu. Saya hanya mengikut kerana berada dalam keadaan khayal selepas mengambil pil kuda. meskipun ahli keluarga ada di rumah. Mila berkata. yang turut mengalami ketagihan seks berkata. Dia yang pernah dibuang sekolah kerana bergaduh dan bercium dengan rakan lelaki di sekolahnya menceritakan. . berkata. tetapi saya bijak mengatakan digigit semut. 16. Saya percaya ibu tidak mengesyaki apa-apa mengenai perangai buruk saya kerana sibuk menguruskan adik-adik di rumah. "Selepas beberapa jam menunggu dia tidak muncul. 17. dia pernah lari dari rumah kerana terlalu sayangkan kekasihnya itu dan menjalani hidup bagaikan suami isteri.Noda hitam dalam hidupnya itu akhirnya menyebabkan pelajar di sebuah sekolah di sini ketagihan seks dan sanggup memperdagangkan tubuh untuk keseronokan dan memuaskan nafsu liar. tapi saya sudah ketagih dan tidak dapat berbuat apa-apa. Pahang dan tidur di hotel bersama kekasihnya sehingga dia dibuang keluarga yang malu memiliki anak sepertinya. Pernah saya tidur di rumah kawan dan ponteng sekolah selama dua minggu. dia turut ketagih seks selepas melalui episod ngeri dirogol orang tidak dikenali ketika berusia 13 tahun dan sehingga kini. Saya dijadikan 'hadiah' kepada lebih 20 samseng jalanan yang menang dalam perlumbaan haram. dia tidak dapat membendung rasa ketagih melakukan hubungan seks dan kerap melakukannya di rumahnya." katanya tanpa sebarang riak kesal. dia mula melakukan hubungan seks dengan kekasihnya yang berusia 20 tahun ketika dia berada di Tingkatan Satu dan masih meneruskan hubungan terlarang itu bersama beberapa lelaki sehingga kini." katanya. hinggalah lelaki itu membuangnya daripada hidup dan meninggalkannya di tepi jalan. ibu bapanya tidak mengetahui kehidupan hitamnya kerana begitu mempercayainya. Mila berkata. Selepas itu dia mengajak melakukannya di sebuah pondok pula. walaupun hakikatnya dia masih di bawah umur. Tragedi noda itu berlaku apabila pada satu hari. orang tak dikenali punca terjebak kancah hitam KUALA BERANG: "Saya dipaksa melakukan hubungan seks dengannya (kekasih) ketika berusia 13 tahun di dalam semak berhampiran rumah tanpa kerelaan. dia selalu ke Kuantan. "Saya selalu makan pil kuda ketika bersamanya dan apabila berjumpa hubungan kami akan diakhiri dengan seks. teman lelaki saya mengajak keluar dan meminta menunggu di wakaf berhampiran rumah. "Saya sangat sedih ketika dia meninggalkan saya di tepi jalan seperti sampah selepas kami melakukan hubungan seks.´ demikian pengakuan seorang remaja berusia 17 tahun yang hanya mahu dikenali sebagai Mila. Saya tahu keluarga sangat sedih dengan perangai saya. dia sering melakukannya dengan rakan serta senior di sekolah.

Taman rekreasi Terengganu Waterfront pangkalan maksiat KUALA TERENGGANU: Taman rekreasi Terengganu Waterfront. 53. melihat keadaan tidak terkawal apabila remaja lelaki berkenaan mula mengeluarkan kata-kata kesat kepadanya." katanya kesal. dia melihat sepasang remaja tanpa segan silu bercengkerama di atas pagar batu. oleh itu satu langkah sewajarnya perlu diambil pihak berkuasa bagi membendung gejala tidak sihat ini. pasangan demi pasangan akan memasuki kawasan ini tanpa menghormati waktu solat Jumaat untuk memadu kasih. Katanya. pernah satu hari pada bulan Januari lalu pada jam 12 tengah hari ketika berada di kawasan berkenaan. Bagi pasangan kekasih yang tengah hangat bercinta. kawasan yang tersorok dan sunyi. Ibrahim Mohd. melihat perbuatan pasangan remaja melakukan seks oral di kawasan itu. kawasan itu kini semakin tidak begitu selesa lagi dikunjungi keluarga lantaran onar dicetuskan pasangan muda mudi. menjadi µpangkalan¶ untuk memadu kasih dan melepaskan kerinduan masing-masing. di sini dimajukan pihak berkuasa bagi memudahkan orang ramai bersantai dan berehat sambil menikmati keindahan Sungai Terengganu yang menenangkan. terutama pada hari bekerja. Tambahnya. membabitkan remaja awal 20-an berpeleseran di taman terbabit melakukan perlakuan sumbang di khalayak ramai. mendakwa dia pernah menyaksikan lebih daripada 10 perlakuan maksiat setiap hari di kawasan itu. Seorang pekerja pembersihan di kawasan itu. namun remaja lelaki terbabit mengeluarkan sebilah pisau dan mengacukan kepadanya. tetapi selepas beberapa tahun. Menceritakan pengalamannya. "Pernah saya terserempak dengan dua pasangan remaja di tepi tebing tempat pejalan kaki. dia menghampiri pasangan berkenaan untuk memberi nasihat. surau di kawasan itu terpaksa di kunci berikutan pernah berlaku satu kejadian peniaga di kawasan ini menangkap empat lelaki sedang melakukan hubungan seks dengan seorang wanita di dalam surau di kawasan berkenaan . lebih parah pada hari Jumaat. dia berkata. Ibrahim berkata. yang wanita sudah membuka bajunya dan saya percaya wanita itu diberi minuman mengkhayalkan sebelum dinodai di kawasan ini. dia kemudian meninggalkan kawasan itu kerana bimbang kejadian tidak diingini berlaku kepadanya. Ibrahim berkata.

ACP Arjunaidi Mohamed. "Bayi lelaki itu dipercayai dibuang di kawasan sekitar kawasan timbunan sampah tersebut sejurus dilahirkan pagi tadi. Katanya.Ketua Polis Daerah Petaling Jaya. berkata bayi malang itu dipercayai dilahirkan dalam tempoh 24 jam sebelum ditemui berdasarkan keadaanya yang masih bertali pusat. ." katanya ketika dihubungi. mayat bayi berkenaan telah dihantar ke Hospital Sungai Buloh.

dia keluar dari tandas dan meminta bantuan seorang pekerja sekolah memandu itu untuk mendapatkan beg plastik sebelum kembali semula dalam tandas dengan alasan perutnya kembali memulas. dia berada hampir dua jam dalam tandas kononnya kerana membuang air besar dan orang ramai tidak mengesyaki sebarang perkara pelik. sebaliknya menegaskan satu sidang media dijangka diadakan Isnin ini. JOHOR BAHRU: Seorang wanita berusia 21 tahun disyaki membunuh bayi lelaki yang baru dilahirkannya Isnin lalu dengan melemaskan anaknya dalam pam tandas sebuah sekolah memandu di Segamat. manakala polis sedang menjejaki dua lelaki yang dikatakan pernah menjalinkan hubungan sulit dengannya. ketika kejadian. Sumber polis semalam berkata. ketika dihubungi enggan mengulas lanjut. Difahamkan. rahsianya tidak bertahan lama apabila orang ramai yang merungut bau busuk dari tandas berkenaan membawa kepada penemuan mayat bayi yang mula membengkak dan reput. lima hari lalu. Namun. kepala bayi yang baru dilahirkan itu hampir hancur akibat disumbat dengan kuat ke dalam tangki pam. "Dipercayai dia menggunakan beg plastik berkenaan untuk membungkus bayi baru dilahirkan itu sebelum dimasukkan dalam tangki pam berkenaan dan terus beredar. dia sudah ditahan polis untuk membantu siasatan. dia sebenarnya melahirkan bayi cukup sifat hasil hubungan sulit dengan dua lelaki berkenaan. Ketua Polis Daerah Segamat. . Difahamkan. tetapi tergesa-gesa keluar dari kenderaan dengan alasan untuk ke tandas kerana sakit perut.Beliau berkata." katanya. Superintendan Abdul Majid Md Ali. dia dikatakan ke sekolah memandu berkenaan bagi menduduki ujian memandu. Bagaimanapun. Mayat anaknya itu kemudian disumbat dalam tangki pam tandas berkenaan sehingga menyebabkan tubuh kecil itu remuk dan pecah. bagi melindungi hubungannya bersama dua lelaki daripada terbongkar. "Selepas hampir dua jam dalam tandas.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

GARA2 CURI KABEL .

.FATINE ² MAK NYAH BIKIN KECOH Mohammed Fadzil bin Bahari atau nama glamournya Fatine telah ¶bernikah· dengan pasangan jantannya di London.

.

.

.

.

.

Katanya. siasatan dijalankan mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan kerana cubaan membunuh dan jika sabit kesalahan. "Salah seorang daripada suspek berada dalam warung terbabit untuk membeli air. "Sebaik sahaja menahan ketiga-tiga suspek yang berasal dari Kampung Cherang dan Kubang Kerian itu polis turut melakukan pemeriksaan di dalam kereta terbabit." katanya di sini hari ini. manakala tiga rakannya berada dalam kereta jenis Proton Gen. "Ujian saringan air kencing mendapati ketiga-tiga lelaki terbabit positif mengambil dadah jenis pil kuda." katanya. suspek yang berada dalam warung itu berjaya melarikan diri. polis sudah mengenalpasti identiti seorang suspek yang berjaya melarikan diri dan gerakan memburunya sedang dilakukan. ketiga-tiga pemuda itu enggan menyerah diri sehingga memaksa polis memecahkan cermin kereta. seorang daripada rakan ahli geng itu berjaya melarikan diri sebaik sahaja menyedari kehadiran sepasukan pegawai dan anggota polis yang diketuai oleh Asisten Supritendan Ahmad Ariffin. polis terpaksa melepaskan beberapa das tembakan ke arah tayar kereta itu sehingga ia tidak boleh bergerak. Katanya. merempuh dua buah kereta dan sebuah motosikal polis yang cuba untuk menghalang mereka daripada melarikan diri. "Menyedari kehadiran polis. Amir Hamzah berkata. "Hasilnya. Timbalan Ketua Polis Kelantan.2. sebuah telefon bimbit dan satu set alat permainan elektronik (PSP). kita berjaya mengesan kedudukan suspek di sebuah warung di kawasan berkenaan sebelum membuat serbuan. Ia hampir menyebabkan beberapa anggota di dalamnya mengalami kecederaan. mereka yang terlibat boleh dipenjara sehingga 20 tahun.Sebelum ditahan. kenderaan dinaiki suspek yang berusia lingkungan 20-an. ekoran itu. sementara tiga rakannya cuba memecut kereta yang dinaiki sehingga merempuh kenderaan polis. "Berdasarkan maklumat yang diperoleh. sebilah pisau. kami menemui dadah jenis pil kuda dan heroin. Datuk Amir Hamzah Ibrahim bagaimanapun berkata. Tambah beliau. . biarpun tidak dapat bergerak.

Mary Rose Joseph. termasuk seorang bersenjata parang yang turut memanjat pagar untuk meragut rantai leher mangsa. lebih-lebih lagi apabila menonton semula CCTV. Dalam kejadian kira-kira jam 7.30 pagi kelmarin. berjaya dirakamkan kamera litar tertutup (CCTV) di rumah itu yang turut disiarkan Buletin Utama TV3. semalam. Mary Rose bersyukur kerana tidak dicederakan dua penjenayah terbabit.´ katanya. dikejar dua peragut bermotosikal. . Saya meminta tidak dicederakan kerana terlalu takut melihat parang di tangannya. 63. Jalan Ipoh di sini. ³Pengalaman ini cukup menakutkan kerana peragut bersenjata tidak lagi melakukan jenayah di jalanan. Kejadian di Taman Mastiara. Saya ditolak hingga terjatuh di bawah ampaian sebelum rantai emas saya diragut.KUALA LUMPUR: Usaha seorang suri rumah menyelamatkan diri daripada peragut dengan memanjat pagar rumah jirannya sambil menjerit meminta tolong tidak dapat mengelakkannya daripada menjadi mangsa ragut. ³Dia (peragut) turut memanjat pagar (rumah jiran) mengejar saya. namun masih trauma dengan kejadian itu. malah sudah berani mengejar mangsa hingga ke rumah. malam tadi. ³Peragut terbabit hanya melarikan diri sebaik melihat seorang jiran yang terdengar jeritan saya keluar dari rumah.´ katanya yang membuat laporan di Balai Polis Jinjang.

.

.

5 KURNIAAN ORANG MENJAGA SOLAT ´ ´ ´ ´ ´ Dipermudahkan rezeki Selamat dari azab kubur Menerima buku catatan amalan dgn tangan kanan di akhirat Melintas titian sirat seperti kilat menyambar Masuk syurga tanpa hisab .

Doa tidak dimakbulkan v. Tidak dapat baginya dalam doa2 orang soleh . Hilang Nur dari mukanya iii.SEKSAAN MENINGGALKAN SOLAT ´ 5 azab di dunia : i. Tiada pahala bagi amalan2 yg baik iv. Hidup tak berkat ii.

iii. Mati dalam keadaan tersangat lapar .SEKSAAN MENINGGALKAN SOLAT ´ 3 azab ketika nak mati : i. Mati dalam keadaan tersangat dahaga. Mati dalam kehinaan ii.

Diseksa oleh malaikat sampai Hari Qiamat @ Ular Suja· Al-Akrak .SEKSAAN MENINGGALKAN SOLAT ´ 3 azab ketika di dalam kubur : i. Gelap gelita kuburnya iii. Disempitkan lubang kuburnya ii.

SEKSAAN MENINGGALKAN SOLAT ´ 3 seksaan ketika bertemu dengan Allah : i. Diikat dgn rantai atas tengkuknya dan disumbat ke dalam mulutnya sehingga terkeluar melalui duburnya ii. Tidak ditilik dgn tilik rahmat iii. Tidak diampunkan oleh Allah .

.

.

.

. tunaikan solat subuh mu .Eh.Manusia . dah subuh dah? Malaikat .Alahhhhhh.Bangunlah wahai anak Adam.. awal lagi nie!!!. Syaitan .zzzzzzzz .. ngantuk ini. kejaplah..

laparlah !! Malaikat .... .sedapnyaaaa!!! . Syaitan . dah lapar ini!! mmm...Manusia .Nak makan. mulakanlah dengan Bismillah.Wahai Anak Adam. tak payahla.Ahh.

Hari ni nak pakai apa ye? Malaikat . takde style langsung. nampak kampung!!! .Ehh.Wahai anak Adam.. pakailah pakaian yang menutup aurat. Syaitan .Manusia . panaslah.

Syaitan .Manusia . nanti terlewat ke pejabat. punchkanlah!!! .Alamak. dah lewat! Malaikat ..Ahhh?awal lagi?mmm.aaahh? suruh si X.Bersegeralah wahai manusia ..

.Azan sudah kedengaran. . rilex lah...Baru pukul berapa. awal lagi nieii!!!.. Malaikat .Wahai anak Adam.Manusia . bersegeralah menunaikan kewajipan Syaitan .

.. best tu.Perggghh. eh.Manusia .. .. berdosa...Eh. tak boleh tengok ini. Malaikat . rugi ooo kalau tak tengok nie.. alihkanlah pandanganmu. sesungguhnya Allah Maha Melihat dan mengetahui ! Syaitan .Wahai anak Adam... .

.Aku telah berdosa.... bertaubatlah kamu. lagipun muda hanya sekali.. Syaitan .Tangguhlah dulu..Wahai anak Adam. sesungguhnya Allah Maha Pengampun. ..Manusia . lain kali boleh bertaubat.rugila.. . Malaikat .

SEDIKIT KEBENARAN DALAM MENCAPAI TAHAP 100% DALAM KEHIDUPAN A SMALL TRUTH TO MAKE LIFE 100% 1 / 15 .

y Kelahiran : Kita menangis orang lain gembira y Kematian : Kita gembira orang menangis .

Terima kasih .Sekian«««..