UNIVERSITATEA DE NORD BAIA MARE Facultatea de Științe

PROIECT
TEHNOLOGIA MORǍRITULUI

COORDONATOR: Flavia Pop

STUDENT: Natalia Bumbar

2009-2010
CUPRINS
1. Tema si obiectivele proiectului ……………………………………………………………….. 3 2. Materia prima utilizata ………………………………………………………………………... 3 2.1. Caracteristici fizico-chimice ale cerealelor …………………………………………. 3 2.2. Caracteristici tehnologice ale cerealelor ..................................................................... 8 3. Produse finite ........................................................................................................................... 11 3.1. Caracteristici fizico-chimice ale fainii …………………………………………………….. 11 3.2. Caracteristici tehnologice ale fainii ……………………………………………………….. 14 4. Elemente de inginerie tehnologica …………………………………………………………... 15 4.1. Dimensionarea tehnologica a utilajelor din sectia de pregatire a graului pentru macinis .............................................................................................................................................. ........ 15 4.2. Calculul utilajelor din sectia de pregatire a cerealelor pentru macinis ……………………. 17 4.3. Stabilirea si descrierea fluxului tehnologic pentru curatatorie ……………………………. 20 5. Dimensionarea tehnologica a utilajelor din sectia de macinis ................................................. 23 5.1. Dimensionarea si alegerea valturilor .................................................................................... 23 5.2. Calculul valturilor ................................................................................................................. 24 5.3. Dimensionarea si alegerea sitelor plane ............................................................................... 26 5.4. Calculul sitelor plane ............................................................................................................ 27 5.5. Dimensionarea si alegerea masinilor de gris ........................................................................ 29 5.6. Calculul masinilor de gris …………………………………………………………………. 30 6. Stabilirea si descrierea fluxului tehnologic pentru sectia de macinis ...................................... 31 Bibliografie …………………………………………………………………………………….. 34

1. TEMA SI OBIECTIVELE PROIECTULUI Sa se proiecteze si sa se stabileasca diagrama tehnologica pentru o moara de grau cu capacitatea de 35t/24h pentru faina neagra 85% ,masa hectolitrica a graului fiind de 75 kg/hl. Capacitatea de productie, clasificare: Din punct de vedere al capacitatii de productie, morile se grupeaza in:    mori de capacitate mica: pana la 50 t / 24 h cereale macinate; mori de capacitate medie: de la 50 la 200 t / 24 h cereale macinate; mori de capacitate mare: peste 200 t / 24 h.

Moara de grau are capacitatea de 35t / 24h, deci este o moara de capacitate mica. Morile de capacitate mica au diagrama tehnologica dezvoltata, cu un proces redus de curatire a grisurilor la macinarea graului. In cazul macinisurilor dezvoltate se obtine un singur sortiment de faina, sau mai multe sortimente de faina.

2. MATERIA PRIMA UTILIZATA

2.1. Caracteristici fizico-chimice ale cerealelor Graul - este cereala care ocupa primul loc ca materie prima la fabricarea fainii. Graul comun (Triticum vulgare) este specia care are cea mai larga intrebuintare la fabricarea fainii de panificatie. Bobul de grau are forma ovala cu o parte usor concava si alta usor convexa. De-a lungul partii concave se afla santuletul. La unul din capete se afla germenele sau embrionul iar la celalalt se gaseste barbita sau smocul de perisori. Dimensiunea boabelor de griu comun dezvoltate normal este cuprinsa intre 5 si 8 mm lungime si 2,8 si 3,3 mm grosime. Daca se face o sectiune transversala prin bobul de grau se observa urmatoarele parti: invelisul, aleuronul, endospermul si germenele. Din punct de vedere organoleptic bobul de grau trebuie sa aiba un aspect normal, caracteristic cerealelor sanatoase.Boabele sanatoase au un aspect lucios, iar cele bolnave au aspect mat. Culoarea variaza de la galben deschis la galben roscat.

Datorita valorii lui nutritive si continutului ridicat de vitamina E embrionul trebuie extras in proportie mare in procesul de macinis. Stratul aleuronic este format din celule mari cu pereti grosi care au in sectiune o forma aproape patrata.Mezocarpul este format din celule mai alungite.8 si 3.Mirosul trebuie sa fie caracteristic cerealelor din care provin. Acest strat contine in proportie ridicata substante proteice sub forma de granule foarte fine. In exterior. se gasesc substantele proteice de culoare galbuie-bruna. celuloza. De-a lungul parti concave se afla santuletul. In spatiile libere. Embrionul sau germenele ocupa 1. si endocarpul sau epiderma interna. vitamine si enzime este foarte mic in endosperm.8% din bobul de grau e gaseste localizat la unul din capetele bobului. ranced sau mucegait. Gustul trebuie sa fie putin dulceag. Stratul aleuronic este lipsit de granule de amidon. face legatura intre invelisurile boabelor de cereale si endospermul propriu-zis. El este format din celule mari cu pereti subtiri. in apropierea germenului celulele stratului aleuronic devin din ce in ce mai mici apoi dispar. Continutul de substante minerale. mezocarpul format din 2-3 randuri de celule. endospermul sau stratul subaleuronic si embrionul. Epiderma este foarte subtire fiind formata dintr-un singur rand de celule care au o membrana celulozica rezistenta si translucida. intre granulele de amidon. Structura anatomica a bobului de grau Bobul de grau are forma ovala cu o parte usor concava si alta usor convexa. stratul aleuronic. Endospermul sau miezul fainos constituie tesutul de rezerva in care sunt acumulate substantele hranitoare necesare dezvoltarii noii plante. sa nu prezinte miros de mucegai. Endocarpul este format dintr-un strat de celule si mai alungite sub care urmeaza un strat de celule cu forma de tub asezate perpendicular pe primele pentru a marii rezistenta endospermului. . Daca se face o sectiune transversala prin bobul de grau se observa urmatoarele parti: invelisul bobului. Acest strat numit strat subaleuronic. de substante toxice folosite la dezinsectie. pentozan.3 mm grosime.care contin substante proteice si grasimi. Acest strat ocupa 7-9% din bobul intreg.4-2. Dimensiunea boabelor de grau comun dezvoltate normal este cuprinsa intre 5 si 8 mm lungime si 2. acru. in care se gasesc granule de amidon de diferite dimensiuni. endospermul este format dintr-un strat de celule cu pereti ingrosati. de incins. nu trebuie sa fie amar. La unul din capete se afla germenele sau embrionul iar la celalalt se gaseste barbita sau smocul de perisor. Pericarpul invelisului este format din 4-5 straturi de celule suprapuse: epicarpul sau epiderma externa. compacte si cu aspect cornos.

fie ca sunt obtinuti separat. picaturi de grasimi neutre sau intra impreuna cu alte substante in compozitia protoplasmei si a membranei celulare. Vitaminele A si E se gasesc in germene si mai putin in stratul aleuronic. invelis. In compozitia boabelor de grau intra urmatoarele categorii principale de proteine: albumine. iar embrionii fie ca ajung in faina sau in tarate. substante minerale. Pentru tehnologia panificatiei o deosebita importanta prezinta substantele proteice generatoare de gluten: gliadina si glutenina. B2 si PP. care contine putin gluten. ceea ce are drept consecinta negativa rancezirea fainurilor. liaze. germene. De asemenea.48%. Grasimile sunt combinatii chimice usor oxidabile. Spre deosebire de alte cereale. Enzimele: Numarul de enzime din bobul de grau este mare si important.In urma macinarii graului. Sustantele proteice alcatuiesc substanta de baza necesara vietii. Caracterististici chimice ale bobului de grau In compozitia chimica a celulei vegetale intra diferite substante ca: substante proteice. Vitaminele din grau reprezinta o importanta sursa pentru necesitatile organismului uman. in proportie mai mare se gasesc vitaminele Bl. Repartitia vitaminelor in masa bobului este neuniforma si anume: vitaminele din complexul B se gasesc in proportie mare in stratul aleuronic. invelisurile in tarate. ele intra in compozitia protoplasmei si a nucleului. Acestea fac parte din clasele: hidrolaze. partile componente ale boabelor sunt transformate in felul urmator: endospermul in faina. globuline. Cea mai importanta glucida este amidonul. Graul care contine multa proteina si mult gluten este grau tare si prezinta bune calitati de panificatie in comparatie cu graul moale. Substantele minerale se gasesc in tot bobul de grau. Grasimile se gasesc ca incluziuni.30%) si ajunge la periferia acestuia la 0. in procesul tehnologic de macinis se indeparteaza cea mai mare parte din germeni si stratul aleuronic. diferite incluziuni celulare sau se gasesc ca zaharuri dizolvate in sucul celular. oxidoreductaze. Acestea pot fi retinute in mare parte daca faina este de extractie peste 75%. proteinele graului au proprietatea de a forma glutenul. intr-un proces tehnologic de macinis necorespunzator. glucide. prolamine si gluteline. insa proportia de repartizare este diferita: proportia cea mai mica se gaseste in centrul endospermului (0. Alaturi de acestea se mai gasesc vitaminele E si A. vitamine si enzime. si sub forma de substante de rezerva. sinteraze si izomeraze. in anumite conditii se descompun punand in libertate acizi grasi ceea ce duce la o crestere a aciditatii. grasimi. pigmenti. Glucidele formeaza in special membrana celulara. transferaze. In procesul .

Este importanta in procesul de sfarmare a boabelor la primele pasaje de macinis in sensul ca daca organele de lucru ale masinilor de prelucrat se regleaza dupa boabele mai mari. Cunoscand marimea boabelor se poate regla distanta intre valturi. seminte de buruieni. sticlozitatea boabelor si continutul in substante minerale. resturi de plante. umiditatea mai mare de 14% favorizeaza degradarea cerealelor. boabe sparte sau vatamate. masa hectolitrica. pot imprima acestuia miros si gust neplacut. necesare fermentatiei. Asa se explica de ce faina foarte alba extrasa din centrul bobului de grau are continutul de gluten mai mic decat cea extrasa din partile mai periferice. Caracteristici fizice a bobului de grau Indicii generali de calitate sau caracterele fizice ale cerealelor sunt: umiditatea. Daca aceste corpuri straine nu sunt separate si ajung prin prelucrare. pamant etc. inrautatind culoarea sau aspectul general. atunci boabele mici trec fara efect tehnologic si invers. nisip. Proportia proteinelor generatoare de gluten creste din interior catre exteriorul endospermului. de regiunea unde au fost cultivate. Prin corpuri straine se inteleg: seminte de alte plante cultivate. masa absoluta a 1000 de boabe. dand nastere maltozei.Se considera ca un grau este bogat in gluten cand continutul sau de proteina depaseste 13%. atunci boabele mari vor fi sfaramate de asa natura incat influienteaza negativ procesul tehnologic. marimea si uniformitatea boabelor. Continutul de gluten al graului variaza in limite largi 18-30% la graul comun si 2540% la graul durum. daca reglarea se face dupa boabele mici. pietris. cu atat este mai bun pentru prelucrare. impuritatile din masa de boabe. se poate stabili regimul de lucru ce trebuie folosit in procesul tehnologic de macinare a cerealelor. pentru a obtine produse (fainuri si grisuri) cu indici de calitate superiori. Impuritatile din masa de boabe: masa de boabe este un amestec intre semintele plantei si corpurile straine. Cunoscanduse indicii fizici de calitate a boabelor.tehnologic de fabricare a painii unele dintre aceste enzime intervin in hidroliza amidonului. in produsul finit. Substantele proteice predominante in gluten sunt gliadina si glutenina. Corpurile straine ajung in masa de cereale din timpul cultivarii. Cu cat graul este mai curat. de soi etc. Glutenul graului: Cantitatea si calitatea glutenului definesc in cea mai mare masura insusirile de panificatie ale graului. In timpul pastrarii indelungate in depozite. Marimea si uniformitatea boabelor sunt caracterizate de dimensiunile acestora. praf. Umiditatea: prin umiditate se intelege continutul in apa ce il au boabele. . In standardele in vigoare este de 14% si are un rol important in procesul de depozitare si de macinis al cerealelor. recoltarii si transportului. Acesti indici depind de conditiile climaterice.

clor. Din macinarea granelor sticloase rezulta o mare cantitate de gris sortat dupa marime. iar faina rezultata din macinarea granelor cu boabe mari are un gluten de calitate superioara. Pentru umectarea granelor sticloase se recomanda sa se foloseasca o cantitate mai mare de apa. Astfel. dar cu o greutate a 1000 de boabe mica indica un bob greu si marunt. Masa absoluta a 1000 boabe de grau: greutatea a 1000 de boabe calculata la substanta uscata reprezinta masa absoluta. iod. Continutul in substante minerale: in compozitia boabelor de grau intra si anumite substante minerale care raman sub forma de cenusa dupa arderea cerealelor. dupa ce granele au fost curatate. zinc. cupru. sodiu si magneziu in cantitati mai mari. iar la umezirea granelor fainoase sa se foloseasca o cantitate mai mica de apa si timpul de odihna sa fie de 4-8 ore. greutatea a 1000 de boabe relativ mare si masa hectolitrica mica indica boabe mari si usoare. Prin stabilirea acestui indice se face aprecierea justa a calitatii cerealelor. bor etc.40%. Din practica de productie si din experientele de laborator s-a observat ca prin macinarea cerealelor cu masa hectolitrica mare se obtine mai multa faina. siliciu. se observa ca unele au un aspect sticlos. Sticlozitatea: daca se face o sectiune in diferite boabe de grau. Acest indice intereseaza in mod deosebit in practica de productie. se macina pentru a se obtine faina de calitate superioara. timpul necesar pentru odihna sa fie de 8-24 de ore. iar umiditatea mare si corpurile straine usoare o micsoreaza. datorita faptului ca bobul de grau mare se caracterizeaza printr-un procent mic de invelisuri si un procent mare de endosperm. fier si mangan in cantitati mai mici si urme de fluor. acest aspect se datoreaza consistentei endospermului. potasiu. Prin macinarea granelor fainoase rezulta o cantitate mai mica de gris si un procent mare de faina cu continut ridicat in substante minerale. Se gasesc in cantitate mai mare in invelis si stratul aleuronic 11% si. calciu. iar altele un aspect fainos. Masa hectolitrica este influentata de continutul in corpuri straine si de umiditate. in cantitate mai mica in endosperm 0. Masa hectolitrica: masa hectolitrica reprezinta greutatea in kilograme a 100 l de cereale. Prin analiza cenusii s-au gasit urmatoarele elemente: fosfor sulf.35-0. Impuritatile grele si tasarea cerealelor maresc masa hectolitrica. granele de calitate superioara se caracterizeaza printr-o masa hectolitrica mare si o greutate a 1000 de boabe mare. Continutul in substante minerale este un indice care caracterizeaza insusirile de macinis ale graului si care variaza in functie de partile anatomice ale bobului. Acest . aluminiu. Granele cu o masa hectolitrica mare. de acest factor depinde stabilirea randamentului de faina obtinuta prin macinarea a 100 kg de grau.Din practica de productie s-a constatat ca prin macinarea boabelor mari de grau rezulta un randament mai mare de faina decat prin macinarea boabelor mici.

Consumul de energie necesare unei aerari. masa de cereale ocupa un spatiu mai mare decat cel ocupat efectiv de boabe. intrarea si iesirea din tarare. Capacitatea de plutire are importanta pentru ca pe baza acestei insusiri se separa impuritati usoare din masa de cereale si se face transportul pneumatic prin conducte in curatatorie si in moara propriu-zisa. reprezentand gradul de separare a particulelor de invelis de masa de produse valoroase (fainuri. gazari sau uscari depinde de 2 factori: cantitatea de aer realizata de ventilator in unitatea de timp si rezistenta opusa de stratul de cereale la o anumita viteza a aerului. Insusirea boabelor de grau de a se mentine in stare de suspensie la o anumita viteza al unui curent de aer ascendent se numeste capacitatea sau viteza de plutire. aspiratia cascadelor din curatatorie.2-0. In practica se utilizeaza pentru uscare un strat cuprins intre 60-300 mm si o viteza a aerului de 0. cantitatea de impuritati. starea.5m/s. forma si materialul pe care se deplaseaza masa de boabe.2. Densitatea si spatiul intergranular al masei In cadere libera si asezarea sub forma de gramada.indice este important‚ in stabilirea calitatii fainurilor. acesta intampina o anumita rezistenta. Capacitatea de plutire Viteza de plutire la grau este de 8. fenomen ce se intalneste frecvent la: aspiratia panzei de cereale.de depozitare si prelucrare. Capacitatea de curgere este deplasarea masei de boabe in stare libera si este influentata de o serie de insusiri ale masei de boabe cum ar fi: forma. dimensiunile si starea suprafetei boabelor. Volumul ocupat de boabe poarta numele de „densitatea masei de cereale”. Caracteristici tehnologice ale cerealelor Aceste caracteristici participa la unele operatii de transport. Intre acestea raman goluri care poarta numele de „spatiu intergranular” sau „porozitatea masei de cereale”. grisuri). Rezistenta stratului creste proportional cu viteza aerului si cu grosimea materialului strabatut. Aceasta rezistenta se concretizeaza prin consumul de energie. 2. Rezistenta stratului de cereale se calculeaza cu formula urmatoare: S = A × h – vn .3 m/s.5-10. Rezistenta stratului de cereale la trecerea aerului La trecerea unui curent de aer printr-un strat de cereale.

23 1 14.Cereala Grau Diametrul boabelor in Valorile mm n 1. conductivitatea termica a bobului este de 3-5 ori mai mare decat a masei de boabe.05-0. Relatia de calcul Conductivitatea termica. Conductivitatea termica a masei de boabe depinde de structura si densitatea materialului .2 1.43 1.5 m 1.41 coeficientilor A pentru stratul cuprins intre 0.K . dar in mod deosebit prin prezenta aerului intergranular.41 0.3 2. % Densitatea masei boabe.4 3.W/m. H2O) Viteza aerului CEREALA A n 0.K de pentru λ .53 0.5 5.1 GRIU 1.De altfel . λ .81 0.41 0. de umiditate si de temperatura acestuia. Conductivitatea termica(λ ) a graului Denumirea culturii Umiditatea. Conductivitatea termica mica a masei de boabe se poate explica prin compozitia organica a bobului .52 0.W/m. Transferul de caldura in masa de boabe are loc mai mult prin convectie . prin circulatia aerului intergranular.1 Conductivitatea si difuzivitatea termica a masei de boabe Masa de boabe are o conductibilitate si o difuzibilitate termica mica .43 S – rezistenta stratului de cereale in mm H2O h – grosimea stratului in mm v – viteza conventionala a aerului sau gazului raportata la sectiunea stratului de cereale in m/s A si n – coeficienti ce depind diametrul boabelor Rezistenta unui strat de cereale la o grosime a stratului de 10 mm (mm col.

semintele de buruieni si pleava . cum ar fi: marimea boabelor.00147 u 0. Autosortarea este insusirea masei de boabe aflate in cadere de a se aseza in straturi succesive .130+0.2 . compozitia chimica.Grau 10-20 11-27 6-16 692 756 821 0.167 Difuzivitatea termica a masei de boabe . Capacitatea de sorbtie a boabelor se datoreste structurii coloidale capilaroase a bobului si spatiului intergranular. se asaza spre peretii celulei de siloz . kg/m3 821 750 720 Relatia de calcul Difuzivitatea a difuzivitatii 11. cu capacitate mare de plutire . pastrarea si tratamentul cerealelor ( ventilare . cum ar fi: difuziunea exterioara si difuziunea interioara.7 8. umiditatea si temperatura de pastrare. Difuziunea exterioara este patrunderea vaporilor de apa in spatiul liber dintre boabe (spatiul intergranular). % 8-16 15-28 10-22 Higroscopicitatea boabelor Higroscopicitatea boabelor este influentata de o serie de factori. cand boabele mari . Aceasta proprietate prezinta interes la transportul .7 8.104 0. care se diferentiaza in functie de calitatea boabelor. autosortarea este determinata de capacitatea de plutire a boabelor. de raportul Densitatea . uscare . in m2/s se defineste prin inertia termica a acestora si variaza functie de umiditatea si densitatea acestora. In procesul de patrundere a apei in boabe sunt doua faze. Difuzivitatea termica a . m2/s 10. Se pune in evidenta la incarcarea celulelor de siloz .00250 u 0.046 u 9.108 .129+0.4-0.070+0.062 u 9. in m2/s a graului Denumirea culturii Grau Umiditatea. iar difuziunea interioara este trecerea vaporilor de apa din spatiul intergranular in interiorul boabelor.079 u termica a. taria invelisului. Sorbtia si desorbtia are loc cand se produce un echilibru dinamic intre presiunea vaporilor de boabe si presiunea vaporilor din mediul inconjurator. integritatea boabelor. La incarcarea si descarcarea celulelor de siloz are loc autosortarea boabelor .6-0. Capacitatea de adsorbtie si absorbtie Cerealele au insusirea de a absorbi gazele sau vaporii diferitelor substante . zbarcite .6-0.00230 u 0. In timpul caderii libere . Aceasta depinde de forma celulei. gazare ).151 0.

de amplasarea gurilor de alimentare si evacuare ale celulei de siloz . 3. Culoarea alb galbuie a fainii este determinata de culoarea endospermului si de pigmentii carotenici ai acestuia.dintre inaltimea celulei si sectiunea transversala . Sunt insa cazuri in care desi culoarea fainii este normala. Fiecare dintre ele contine pe linga particule provenite din endosperm si particule de tarate. continutul de boabe malurate. in a caror componenta intra pigmentii flavonici. In functie de aceste caracteristici au fost puse in evidenta trei tipuri de scurgere : normala . Numarul particulelor de tarate influenteaza culoarea fainii. Caracteristici fizico-chimice ale fainii Insusiri fizice Culoarea. 3. incinse. Influenta gradului de extractie asupra culorii se explica prin prezenta si marimea particulelor de tarate care intra in masa de faina. In afara particulelor de tarate sunt cazuri cind culoarea fainii poate fii denaturata de continutul de impuritati ramas in masa de grau dupa curatire. culoarea miezului painii este mult mai inchisa. In practica faina se clasifica dupa culoare in faina alba. PRODUSE FINITE Insusirile de calitate ale fainii sunt determinate de doi factori: materia prima si procesul tehnologic de fabricatie.1. aerare si gazare. Aceasta necorelatie dintre culoarea fainii si cea a painii se datoreaza actiunii unei enzime numita: tirozinaza care in prezenta oxigenului din aer oxideaza aminoacidul tirozinei formindu-se melanine care imprima aluatului si miezului painii culori mai inchise. caramelizate in timpul uscarii etc. Intre culoarea fainii si cea a miezului painii exista o anumita corespondenta. Suprafata specifica a boabelor reprezinta raportul dintre suprafata tuturor boabelor continute intrun kg si volumul ocupat de aceste boabe si intereseaza in mod deosebit procesele de uscare . Aceste insusiri se impart in doua grupe : insusiri fizice si insusiri chimice. simetrica si a simetrica. Gradul de extractie. Culoare inchisa a fainii negre se datoreste prezentei particulelor de tarate. . semialba si neagra. Caldura specifica a masei de boabe este influentata de umiditate si temperatura .

patrunderea aerului in ambalaj. Metoda Pekar este cea mai raspandita. Temperatura de iesire a fainii dintre tavalugi influenteaza nuanta culorii. aprecierea calitatii mai exacte a fainii facindu-se dupa continutul de cenusa. continutul sau in umiditate se modifica in timpul depozitarii in functie de o serie de factori: umiditatea avuta la introducerea in depozit. Umiditatea. Cu cat faina are granulatie mai fina cu atat durata formarii glutenului este mai scurta. Insusiri chimice 0 0 . vom avea o scadere in greutate a sacului cu faina. Faina din endosperm contine particule de marimi diferite in functie de actiunea tavalugilor macinatorii care pot sfarama particule de endosperm pina la marginea granulelor de amidon si chiar deteriorarea partiala a acestora. Daca insa se desfasoara un regim de macinare strins. Faina este un produs foate higroscopic si din aceasta cauza. Influenteaza in mare masura viteza proceselor coloidale si biochimice ce au loc in aluat in timpul procesului tehnologic de fabricare a painii. conditiile de temperatura. umiditatea relativa a aerului din depozit. In tara noastra pina in prezent culoarea fainii este un indice calitativ orientativ. Pentru determinari mai exacte se foloseste metoda uscarii in etuva. aceste particule sunt mai putin friabile si pot fi aduse mai greu in stare foarte fina. iar umiditatea relativa a aerului este in medie de 55-60%. modul de stivuire etc. Finetea fainii. Culoarea fainii poate fi masurata prin metoda comparatiei . Compozitia lor difera mai ales prin continutul mare de substante minerale. activitatea enzimelor proteolitice este mai mare si duce la o crestere rapida a aluatului si suprafata de actiune va fi mai mare avand ca urmare o crestere a continutului de maltoza.Temperatura cu care rezulta faina din tavalugi. care dce la incalzirea fainii la peste 40 C se accentueaza culoarea alba. In aceste conditii se observa o scadere a umiditatii fainii aflata in depozit si in consecinta. fortat. durata formarii aluatului de consistenta normala este mai mica. Umiditatea initiala a fainii este dupa normele actuale de 14-15%.metoda Pekar” sau cu aparate speciale numite colorimetre.. In faina neagra intra si o cantitate de tarate si germeni. Astfel atunci cind faina rezultata are o temperatura de circa 35 C ea pastreaza cu fidelitate culoare endospermului din care provine. precum si proprietatile fizice si digestibilitatea painii. Cele mai frecvente sunt cele care au la baza conductibilitatea electrica. Determinarea umiditatii se realizeaza prin diferite metode. fiind folosita atat la controlul productiei cat si la relatiile dintre producator si beneficiar.

gliadina si glutenina ocupa proportia cea mai mare (circa 75-80% ). Grasimea. Datorita concentrarii lor in germen si in stratul aleuronic si mai putin in endosperm. granulele de amidon au dimensiunile de 20-40 µ .50% si ambele categorii se gasesc in faina cu extractie peste 65%.Dintre vitaminele liposolubile se gasesc vitaminele E si A. Existenta grasimii in faina se datoreste in cea mai mare parte unor particule de germeni care nu au fost eliminate in procesul de macinis. Continutul de proteine este influentat de tipul de faina si gradul de extractie. Glucidele. Asa se explica continutul ridicat de celuloza al tipurilor de faina neagra si foarte scazut al tipurilor de faina alba. Continutul de proteina al fainii de grau se imparte in doua categorii: • • substantele proteice generatoare de gluten substante proteice negeneratoare de gluten sau substante proteice cornoase Cele din prima categorie se gasesc in faina alba cu extractie pina la 65%. Un miros de incins.In fainurile albe. O data cu cresterea extractiei de faina. Glucidele constituie componentul cel mai insemnat ai fainii. Vitamine. Aceste proteine care se gasesc numai in miezul bobului de grau.). arata ca tipule de faina neagra sunt mai bogate in substante proteice decit tipurile de faina alba.Proteinele. Faina neagra contine cea mai mare cantitate de grasime. Prin urmare. Faina neagra contine mai putine proteine decit faina alba. continutul de amidon se micsoreaza. Prospetimea fainii se poate aprecia in general dupa gustul si mirosul ei. precum si gustul amar sau acru indica si . cu cenusa de 0. fainurile albe sunt mai sarace in vitamine. fainurile de extractie mica au un continut mare de amidon. Pe masura ce extractia creste si masa fainii contine tarate si germenii. Proteinele din prima categorie se gasesc in endosperm iar cele din a doua categorie se gasesc in stratul aleuronic si invelis. Principalele vitamine continute de faina de grau sunt cele din complexul B (B1. B12 . biotina etc. B2. Analiza chimica a fainii de diferite tipuri din aceleasi cereale. iar dintre acestea amidonul ocupa proportia cea mai mare. Continutul de grasime influenteaza timpul de pastrare al fainii. Dintre proteinele fainii de grau de diferite extractii. Celuloza existenta in faina provine in special din invelisul bobului. sunt repartizate neuniform. Rolul glutenului in faina este acela de a retine gazele in procesul de fermentare al aluatului si de a forma un schelet rezistent. La fainurile albe glucidele depasesc procentul de 82%. se imbogateste cu vitaminele aratate mai sus. mucegai sau de ranced. B6. Prospetimea si aciditatea.

capacitatea de a forma gaze. dar calitatea sa se imbunatateste. Acest fenomen este atribuit unor modificari ce apar in urma oxidarii lente ai unor compusi ai fainii.el daca faina este proaspata sau veche. Temperatura din depozit si umiditatea fainii sunt factorii care influenteaza cresterea aciditatii. 3. Imbunatatirile sunt mai evidente atunci cand faina se obtine din grane proaspat recoltate. Cand aciditatea fainii depaseste 6 aceasta denota ca faina este veche. In cursul maturizarii normale.5 pina la 3%. perioada in care au loc unele modificari calitative. Astfel glutenul din faina de grau perfect sanatos scade cu 1. Se exprima in ml de apa absorbiti de l00 g faina. Experienta a demonstrat ca faina de grau proaspata nu intruneste insusirile optime de panificatie si ca aceste insusiri se modifica in sens pozitiv pe masura ce faina se invecheste. aciditatea fainii creste. aluatul in timpul dospirii devine mai uscat. In timpul depozitarii. in sensul ca aceasta creste cu cit mai repede cu cat temperatura depozitului este mai mare si faina este mai umeda. puterea fainii si capacitatea de a-si inchide culoarea. Cauza deschiderii la culoare se datoreste stucturii nesaturate a combinatiilor carotenoide care prin legarea oxigenului devin saturate si incolore. Consistenta 0 . elastic si mai putin vascos. Ca rezultat al maturizarii fainii. Capacitatea de hidratare reprezinta cantitatea de apa absorbita de faina pentru a forma un aluat de consistenta standard.2. Spre deosebire de alte produse alimentare care se trimit spre consum in stare cat mai proaspata. O deschidere mai pronuntata se produce dupa o depozitare de 60-90 zile si chiar dupa 1-2 ani. Maturizarea naturala a fainii se produce intre 45 si 60 de zile. in timpul modelarii si intinderii cu ajutorul masinilor de roluit si intins aluat. In timpul maturizarii se produc unele modificari ale continutului de gluten. Gradul de crestere al aciditatii in timpul depozitarii este cu atit mai mare cu cat faina contine mai multe particule de invelis si germen. faina se deschide la culoare. Caracteristici tehnologice ale fainii Insusirile de panificatie ale fainii sunt insusiri care determina comportarea tehnologica a fainii si cuprind: capacitatea de hidratare. ceea ce are importanta in procesul de fabricatie. faina trebuie depozitata o perioada de timp.

seminte de buruieni. Prezenta acestora exercita influente negative in timpul transportului in siloz. asupra aminoacidului tirozina. 4. Acest lucru se datoreaza actiunii enzimei tirozinaza. desi sunt supuse unui proces de curatire la bazele de receptie de la care provin. Puterea fainii se determina farinografic. in special de amilaza si de gradul de deteriorare mecanica a amidonului. de care depinde atacabilitatea sa enzimatica. Fainurile de grau au in general suficienta tirozinaza. etc. Pentru panificatie. fermentat 5 ore la 30 °C. Cerealele sosite in mori. 4. Este influentata de continutul de enzime amilolitice ale fainii. Capacitatea de hidratare este in relatie directa cu calitatea si extractia fainii. pietre. sfori. valoarea normala a gradului de deteriorare mecanica a amidonului este 6-9%.5 kg fm sau 500 UB (unitati Brabender).standard este consistenta de 0. Capacitatea fainii de a-si inchide culoarea in timpul procesului tehnologic. Puterea fainii si capacitatea ei de a forma gaze sunt cele mai importante insusiri de panificatie ale fainii. favorizeaza dezvoltarea insectelor. prin procesul de proteoliza. satisfacatoare medii si slabe sau foarte slabe. Dimensionarea tehnologica a utilajelor din sectia de pregatire a graului pentru macinis. 60 ml apa si 10 g drojdie. Ele determina in cea mai mare parte calitatea painii.1. Din acest punct de vedere fainurile pot fii: puternice sau foarte puternice. dar inchiderea culorii se produce numai in cazul fainurilor de calitate slaba la care. cu formare de melanine. Exista cazuri in care faina isi inchide culoarea pe parcursul procesului tehnologic. contin totusi o serie de corpuri straine ca: praf. Puterea fainii caracterizeaza capacitatea aluatului de a retine gazele de fermentare si de a-si mentine forma. la depozitarea in celule. ocupa din . produsi de culoare inchisa. se formeaza cantitati importante de tirozina. Valorile normale ale acesteia sunt: faina neagra 58-64 % faina semialba 54-58 % faina alba 50-55 % Capacitatea de a forma gaze se exprima prin ml de dioxid de carbon degajati intr-un aluat preparat din 100 g faina. foarte bune pentru panificatie. pamant. corpuri metalice. ELEMENTE DE INGINERIE TEHNOLOGICA.

pentru ca toate corpurile feroase sa poata fi retinute. cum sunt: mazarichea. se face folosind diferenta de greutate specifica si de forma care determina rostogolirea lor cu viteze diferite si pe traiectorii diferite. Separatoarele magnetice Pentru retinerea impuritatilor feroase din masa de cereale se folosesc magneti permanenti sau electromagneti. iar separarea dupa insusirile aerodinamice cu ajutorul curentilor de aer. neghina si sparturile sau corpuri straine mai lungi decat bobul de grau (orez. Cerealele sunt dirijate prin acest cimp magnetic intr-un strat subtire cu viteza redusa. Separarea are loc datorita deplasarii particulelor pe o suprafata inclinata avand miscare oscilatorie sau vibratoare. etc. . dar si viteze diferite. Aceasta se face pe baza a doua principii: curatirea dupa marime cu ajutorul sitelor si separarea dupa proprietatile aerodinamice cu ajutorul curentilor de aer. Pentru eliminarea partiala a corpurilor straine.10 mm. Principiul de functionare consta in separarea corpurilor straine pe grupe de fractiuni si a boabelor ce se gasesc in amestec. precum si la sortarea diferitelor grupuri de corpuri straine care se gasesc in amestec. care creeaza intre polii magnetului un camp magnetic. cu parametrii alesi astfel incat diferitele mase specifice ale particulelor sa le confere acestora directii de deplasare diferite. Triorul cilindric Triorul este utilajul care ajuta la pregatirea graului pentru macinis prin separarea impuritatilor cu forma sferica sau apropiata de acesta. Separatorul-aspirator de siloz realizeaza separarea dupa marime cu ajutorul ciururilor.spatiul de depozitare. Odata cu cantarirea. prezentand astfel o situatie exacta asupra cantitatilor de grau ce trec prin el. cu ajutorul unui inregistrator. Separatorul de pietre Separatorul de pietre combina principiul de separare dupa masa specifica cu separarea dupa insusirile aerodinamice ale particulelor. ovaz). cerealele sunt supuse operatie de precuratire. In cazul magnetilor permanenti. Aparatele magnetice lucreaza pe principiul magnetului permanent. aparatul inregistreaza si numarul de cantariri sau cantitatea in kg.Acest utilaj este intalnit la noi in versiunea germana NAGEMA. sistem potcoava. Triorul spiral Serveste la recuperarea boabelor sanatoase si a sparturilor care trec in masa de corpuri straine. Cantarul automat Primeste produsul ce trebuie cantarit si il lasa sa treaca mai departe numai in anumite doze egale si precis determinate cantitativ. stratul de cereale trebuie sa fie de 8 .

capacitatea morii. Aparate de umectat Aceste aparate sunt folosite pentru conditionarea fainii si sunt amplasate in curatatoria alba. Descojirea secundara se realizeaza cu ajutorul descojitorului cu manta abraziva si smirghel. caracteristicile tehnice ale utilajelor. Umectarea cerealelor se face in mod obisnuit prin trei procedee: . Aceasta se monteaza dupa masina de spalat. Capacitatea morii: Cm = 35 t/24h Capacitatea curatatoriei: Cc = Cm + ( 10-20%) ∙ Cm (vom calcula Cc cu 10% mai mare decat Cm) Cc = 35 + Cc = 38. .2. incarcarea specifica. Descojirea primara se realizeaza cu ajutorul descojitorului Eureka montat inaintea masinii de spalat. iar praful rezultat dupa descojire este un praf alb cu valoare furajera. 4. Totodata se desprind si parti din straturile exterioare ale invelisului si.al treilea procedeu este cel in care se foloseste pulverizarea apei.al doilea procedeu este cel in care se foloseste aparatul de umectat simplu sau cu cupe. sa sfarame si sa indeparteze bulgarasii mici de pamant care nu au fost separati pana la aceasta faza. Calculul utilajelor din sectia de pregatire a cerealelor pentru macinis Necesarul de utilaje se calculeaza in functie de: .5 t/24h . .Decojitoarele Masinile de descojit au ca scop indepartarea prafului aderent pe suprafata bobului sau depus in santuletul acestuia.primul procedeu foloseste masina de spalat. sa elimine barbita. partial. Sa se calculeze necesarul de utilaje a unei sectii de pregatire a graului pentu macinis la moara cu capacitate de 35 t/24h. embrionul.5 t/24h Capacitatea curatatoriei intr-o ora: 35 = 38. iar praful rezultat prin descojire este un praf negru nefurajer.

A.In functie de se vor determina: Calculul cantarului automat : Se calculeaza in functie de si 600 kg. (rot/min) = 350 . (kw) = 0.fac 2 rasturnari/min. 20. (m3/min) = 40. 50.turatia axului de comanda a cadrului cu ciururi. Calculul separatorului aspirator (S.fac 3 rasturnari/min.50 .5 .6 ≌33 cm =50 -55 kg/cm h .100 Alegem un cantar cu capacitatea intre 10-50 kg care face 3 rasturnari pe minut.1 rasturnare/min. cele de 100 kg. Incarcarea specifica a separatorului aspirator variaza Consideram o incarcare specifica de 50 kg/cm h.debitul de aer necesar. 50-100 kg. (t/h) = 2. Cantarele automate pentru cereale se construiesc cu capacitatea cupei:10.latime = 965 .dimensiunile exterioare. Capacitatea cupei cantarului va fi: Alegem un cantar cu capacitatea cupei de 10 kg care face 3 rasturnari /min.) Se calculeaza in functie de incarcarea specifica si capacitatea orara a curatatoriei.dimensiunea ciururilor. (mm) = 600x 1200 .lungime = 1450 .capacitatea. (mm) .inaltime = 1575 puterea instalata. Cantarele care au capacitatea cupei:    10 si 50 kg. 30. si de numarul de rasturnari/minut. Calculam latimea ciurului: Alegem separatorul aspirator SA-612 Caracteristici tehnici ale separatorului aspirator SA-612: .

4m Suprafata necesara de descojire: = Suprafata descojitor = π D =3. Qs=120-150 kg/h deseuri de trior Aleg Qs=150 kg/h Cantitatea de deseuri= 5%∙Cc/h= ∙1605= 80.- masa. Calculul masinilor de descojit: =800-900 kg/ Dimensiunile cilindrului (masina de descojit): D=0.58 (alegem 1 descojitor) = 0.76 =0.14 0. Calculul triorului spiral: Se calculeaza in functie de incarcarea specifica si de cantitatea de deseuri rezultata de la triorul cilindric.14 0.7 = =1.7 m si L=1.25 kg.54 Numarul masinilor de descojit= .6 m si L = 2 m Incarcarea specifica Alegem = 500-600 kg/m2.71 Numarul de trioare = Vom alege 1 trior cilindric. 600 kg/m2 Calculul suprafetei necesara de triorare: Calculul suprafetei unui trior: =π D =3.6 = 3. (kg) = 380 Calculul triorului cilindric: Dimensiunile cilindrului : D = 0.78 = 3. adica 81 kg deseuri Calculul numarului de trioare spirale: = Alegem 1 trior spiral.08 =0.

H=12m.Calculul aparatului de umectat: = 5t/h= 5000 de kg Numar aparate de umectat= = =1 aparat de umectat Calculul aparatelor magentice: magnet potcoava =150-180 kg/h Numarul de magneti= = =11 magneti Magnetii au urmatoarele dimensiuni: l = 40 mm = 11 0. Stabilirea si descrierea fluxului tehnologic pentru curatatorie Dupa ce a fost recoltat graul este transportat cu ajutorul tractoarelor sau vagoanelor la mori. separatoare de pietre. ventilatia utilajelor. V=L l H= 48 750 =36000 kg . Fluxul tehnologic din curatatorie cuprinde urmatoarele utilaje: Pentru eliminarea impuritatilor libere din masa de cereale: separatoare-aspiratoare de moara.dozarea pentru amestec si trimiterea la curatatorie. evacuarea din celule . . evacuarea spre moara propriu-zisa. recircularea cerealelor pentru a impiedica incingerea.44 m (lungimea totala de magneti) Calculul celulelor de rezerva si de odihna: Dimensiunile unei celule de odihna: L=2m.06≌ 2 celule de rezerva si odihna 4. trioare. a instalatiilor si a cerealelor. cantarire. Cantitatea de grau dintr-o celula =V Numar de celule = = =1. l=2m.04= 0. In silozuri se efectueaza o serie de operatii tehnologice: ∗ ∗ ∗ ∗ ∗ evacuarea cerealelor din sorb.3. Se face receptia atat calitativa cat si cantitativa si apoi este depozitat in silozuri pe categorii. Greutatea hectolitrica =75 kg/hl =760 kg/ =48 . precuratire si depozitare in celule.

egale sau mai mici decat bobul de cereale prin combinarea actiunii ciururilor si a curenilor de aer. curatirea propriu-zisa urmand a se realiza in sectia de curatire si conditinoare. Separarea cerealelor se face in trei fractiuni: grau curatat. Pentru masurarea cerealelor in curatatorie: . Produsele curatate de impuritati trec mai departe pe suprafata separatoarelor magnetice. Transportul graului in interiorul unitatii se reazlizeaza cu ajutorul unor utilaje : elevatoare. produs de un ventilator. acesta separa impuritatile mai mari. . Separarea corpurilor straine-usoare pe baza proprietatilor aerodinamice se realizeaza cu separatorul cascada si cu separatorul pneumatic.de jos in sus: cu elevatoare sau pneumatic. In timpul operatiilor de cernere masa de cereale este strabatuta de un curent de aer ascendent. conducte cu cadere libera sau tansportoare cu banda. care retin impuritatile feroase. . care se deosebesc de masa de cereale dupa marime si insusiri aerodinamice.- masini de spalat si magneti.pe verticala de sus in jos: prin conducte cu cadere libera. pentru eliminarea impuritatilor feroase. Inainte de evacuarea din tararul aspirator cerealele trec pe suprafata unui magnet. graul este introdus . Pentru eliminarea impuritatilor existente pe suprafata boabelor: Pentru conditionarea cerealelor: .pe orizontala: cu snecuri. Precuratirea cerealelor in siloz se realizeaza cu tararul aspirator. praf mineral – vegatal si boabe sparte.aparate de udat. . se face cu ajutorul separatorului aspirator.cantare automate. Separarea corpurilor straine dupa marime se realizeaza printr-o cernere succesiva cu ciururi. Pentru transport: . corpuri straine grosiere si corpuri straine fine.masini de descojit. Separarea corpurilor straine. Dupa punerea in functiune a separatorului de pietre si a coloanei de aspiratie.coloane de conditionare. care separa impuratatile usoare ca : pleava. . Cerealele odata ajunse in siloz sunt supuse unei operatii preliminare de curatire numita precuratire. cu dimensiunile orificiilor alese corespunzator. . Separatorul de pietre elimina pietrele cu dimensiuni asemanatoare bobului de grau.aparate de procentaj.

a celui depus in santuletul bobului. care se face cu masinile de periat. praful si partea superficiala a invelisului se desprind. Pentru separarea impuritatilor metalice de natura feroasa se folosesc magneti permanenti sau electromagneti. precum si sortarea diferitelor grupuri de corpuri straine care se gasesc in amestec. impuritatile feroase sunt atrase si retinute. cand graul vine in contact cu suprafata aspra. inainteaza datorita miscarii de rotatie si a presiunii pe care o exercita produsul nou intrat (triorul cilindric). . Aceasta se poate realiza fie cu apa (conditionare hidrica). Graul intrat in interiorul cilindrului cu alveole. fiind distribuit in strat subtire si uniform pe suprafata sitei. Apoi se trece la indepartarea prafului aderent pe suprafata. se face cu ajutorul triorului spiral. in vederea indepartarii partilor de coaja desprinse de bob dar care mai sunt aderente bobului. Graul intrat in utilaj este aruncat pe suprafata interioara a mantalei de catre rotorul cu palete. Prin trecerea graului in strat subtire peste polii coloanei magnetice. care trec in masa de corpuri straine. fie cu apa si caldura (tratament hidro termic). Conditionarea are rol foarte important in obtinerea unei faini de calitate. indepartarea smocului de perisori. Separarea boabelor de grau si a sparturilor.la curatat. sfaramarea si indepartarea bulgarilor de pamant. cu ajutorul masinilor de descojit si periat. care nu ua fost separati pana la aceasta faza. cu ajutorul clapetei de reglaj si datorita miscarii oscilatorii. In continuare are loc perierea. Norme Orientative pentru diagrame de macinare.

825 Caracteristicile geometrice ale tavalugilor sunt : .625.3-1.9 10-14 12-15 -lungimea linei macinatoare.3 1-1. alegerea facandu-se in functie de procesul tehnologic.6 0.65 5-6 10-15 1. -suprafata srot.se folosesc la maruntirea particulelor de endosperm si transformarea lor in faina. constituind principalul utilaj tehnologic folosit in operatiile de maruntire. Tavalugii netezi.75 1.se folosesc la sfaramarea boabelor de grau si la separarea particulelor de endosperm de invelis.6 6-7 12-15 1. Suprafata tavalugilor poate fi rifulita sau neteda.8 1-1.5-1.2-1.7-0. .3 1-1. DIMENSIONAREA TEHNOLOGICA A UTILAJELOR DIN SECTIA DE MACINIS 5. Dimensionarea si alegerea valturilor Valtul de moara este un utilaj modern complet mecanizat si automatizat.8 6-7 12-15 1. -lungimea linei de srotuire.0-1.Numar de Felul Macinisului pasaje Sroturi Macinis cu trei sortimente de faina 10+ 60% 45+33% 25+55% 35 35+45% 6-7 Macinatoare 16-17 1.6-0.3-1.1. 5. Tavalugii rifluiti .3 0.2 1-1. Notatia valturilor: VDA-valt dublu automat ex: VDA-1025. -suprafata macinatoare.2 S-cernere pentru controlul fainii 10-14 10-12 10-12 10-12 10-12 Macinis cu doua sortimente-mai mult extractii 7-8 16-18 1.2-1.diametrul care poate fi intre 220-300mm.2 1-1. Organele de lucru le constituie tavalugii care se rotesc in sensuri contrare.7-1.5 Extractii directe cu 1 sortiment de faina 72% 87% 6-7 5-6 13-16 6-8 1.

iar la tavalugii pereche trebuie sa aiba acelasi sens de inclinare. ventilatia valturilor cu aer sau racirea tavalugilor. Riflurile pot avea inclinare stanga sau dreapta. gradul de incarcare a valtului. actiunea tavalugilor asupra boabelor in procesul de maruntire este asemanatoare unei actiuni instantanee.. numarul si pozitia acestora pe tavalugii pereche. suprafata va fi neteda. Avantajul maruntirii consta in aceea ca suprafata de contact cu boabele in timpul solicitarii este foarte mica. umiditatea produselor. . Dimensiunile tavalugilor pentru valturi. Profilul riflului se caracterizeaza prin unghiul taisului α si unghiul spatelui riflului β. (mm) D L A 220 250 300 1000 1000 1000 1550 1656 1790 Masa. deoarece acestia sunt tangenti pe generatoare. Functia pe care o poate avea un valt este de: srotuire. Daca tavalugii se folosesc pentru sfarmarea boabelor si separarea endospermului de invelis. Suprafata cilindrica a tavalugilor poate fi rifluita sau neteda.lungimea generatoarei suprafetei de lucru 600-1000 mm. starea suprafetelor de lucru a tavalugilor. La anumite viteze unghiulare si datorita unei caracteristici a suprafetei de lucru. Pozitia riflurilor tavalugilor pereche are un rol deosebit de important in procesul de maruntire. iar daca se folosesc la transformarea particulelor de endosperm in faina. Simbol Denumirea Dimensiunile. alegerea facandu-se in functie de procesul tehnologic. suprafata va fi rifluita. (kg) fara fusuri cu fusuri 225 305 448 256 348 495 G Valturi pentru grau Factorii care influenteaza capacitatea de lucru a valturilor sunt:        gradul de maruntire (sau de macinare). uniformitatea granulatiei produselor supuse macinarii. desfacator si macinator. tipul de produse. Caracteristicile tehnologice ale tavalugilor rifluiti sunt profilul riflurilor.

Alegem Qs = 50kg/cm Valturile pot avea lungimea de 600. Lungimea Pasajul fata de total srotori 14 Lungimea rezultata in cifre absolute 61 Lungimea reala in care se poate incadra 60 Numarul de variatii (bucati) 1/2x600 Srotul I . Reprezentarea lungimii de sroturi si macinatoare. Calculul lungimii totale de tavalug pentru linia sroturilor si macinatoarelor: =6 =8 = + = = =700cm Alegem raportul dintre lungimea liniei de macinatoare si lungimea liniei de sroturi (tabel1) = + =0. Calculul valturilor Pentru o moara cu =35 t/24h.6=262 cm Pentru morile cu capacitate mica se folosesc VDA cu L=600 sau L=800 cm . 85%.5≌ 438 cm =438 ∙0.5. 800.2. =40-60 kg/cm. 1000 mm.faina neagra .6+1= 1.6 = 437.

Calculul sitelor plane Alegem sita plana SP 812 (8 comportimente si 12 rame).4. Dimensionarea si alegerea sitelor plane Utilajele de cernut care efectueaza sortarea produselor macinate poarta denumirea de site plane.3. iar produsul care aluneca pe suprafata pana la evacuare se numeste refuz. alternativa sau circulara. mm = 45 Turatia. Fractiunea care trece prin ochiurile sitei se numeste cernut. material plastic sau matase naturala. Cernerea are loc datorita miscarii in plan orizontal a suprafetei cernatoare. In componenta unei site plane intra ramele care pot fi grupate in pachete si care.Srotul II Srotul III Srotul IV Srotul V Srotul VI Total Sroturi D1 M1 M2 M3 M4 D2 MR1 M5 Total macinatoare Total general 22 22 17 14 11 100 11 18 17 15 10 8 9 12 100 - 97 97 74 61 48 438 29 48 45 40 26 21 24 32 262 700 80 80 60 60 60 420 60 60 60 60 60 60 60 60 480 900 1/2x800 1/2x800 1/2x600 1/2x600 1/2x600 2x600 1x800 1/2x600 1/2x600 1/2x600 1/2x600 1/2x600 1/2x600 1/2x600 1/2x600 4x600 6x600 1x800 5. rot/min = 200 = 20 . Sita este o suprafata formata din tesatura de sarma. Caracteristici tehnice ale sitei plane SP-812: Suprafata neta de cernere . 5. iar suprafata de cernere se numeste sita. Numarul ramelor = 12 Excentricitatea. miscare care poate fi rectilinie. la randul lor. formeaza pasajul tehnologic ( canalul de cernere).

KW = 2 Incarcarea specifica.5 S8= 20 S4=10 : 1+0.8 = 1. mm . va fi: Suprafata de cernere sroturi: = =36∙0.inaltime = 3223 Puterea necesara.5 .8 2 Suprafata de cernere macinatoare : SP 812: St =20 S5=12.Dimensiuni de gabarit.8 Suma ambelor suprafete.8 S3=7.5 S6=15 S2=5 S7=17.latime = 1111 .5 S1=20:8=2.lungime = 3650 . kg/m2∙24h = 900 Suprafata totala de cernere : = = = 64 Raportul dintre suprafata de cernere de la macinatoare si suprafata de cernere de la sroturi: = 0.

4 4. 3/8 1 4 5. Dimensionarea si alegerea masinilor de gris In procesul de macinis se obtine o gama larga de produse intermediare.8 2.24 2.24 4. In functie de dimensiunile particulelor.5.52 2.92 2.5 2.5 2.48 4.96 0.5 2. la care predomina endospermul si care se numesc grisuri si dunsturi.8 3.5 10 2. Suprafata fata Pasaj de total cernere % Srort I Srort II Srort III Srort IV Srort V Srort VI So l So 2 So 3 Sistem perie Recernere filtru Total sroturi D1 M1 M2 M3 M4 D2 MR1 M5 Sistem perie Recernere filtru Total macinatoare Control faina Total general 12 15 15 12 8 7 6 5 5 10 5 100 8 16 16 14 10 8 8 10 7 3 100 Suprafata rezultata in cifre absolute (m2) 4.Repartizarea suprafetei de cernere pe pasaje. 430-310 µm .5 2.32 5.5 2.8 36 2. 630-400 µm grisuri mici. 5/8 1/8 2/8 2/8 1/8 1/8 1/8 1/8 1/8 1/8 1.5 Numar de site plane (buc) 2/8 2/8 2/8 1/8 1/8 1/8 1/8 1/8 1/8 1/8 1.5 10 2.5 2.16 1. acestea se clasifica:    grisuri mari.6 1.24 2.5 2.84 28 Suprafata in care se poate incadra real (m2) 5 5 5 2.5 5 5 2. 1200-630µm grisuri mijlocii.32 2.8 1.8 1.5 2.5 2.88 2.5 2.4 5.48 3.

utilizand sitele cu numerele IX. 245-160 µm Operatia tehnologica prin care se realizeaza separarea.6. In cazul macinisului semiinalt si inalt. Indicele de incarcare mediu al masinilor de gris. 5. din care se obtine faina de cea mai buna calitate. 310-245 µm dunsturi moi. Calculul masinilor de gris . Diferenta dintre numerele sitelor din masina de gris si numerele sitelor din sitele plane de la care sun recoltate grisurile si dunsturile trebuie sa fie cu atat mai mare. iar la curatirea grisurilor mici si a dunsturilor se folosesc site si mai rare. cu ajutorul valturilor netede sau rifluite. Procedeul se numeste desfacerea grisurilor iar pasajul care indeplineste aceasta operatie. Pentru curatirea grisurilor mari si mijlocii. Macinare grisurilor si a dunsturilor este ultima faza a procesului de obtinere a diferitelor calitati de faina. la masinile de curatat gris se prevad site cu unul sau doua numere de sita mai mica (site mai rare).  dunsturi tari. dupa care acestea sunt separate la masina de gris pentru eliminarea completa a partilor fara valoare si recuperarea particulelor provenite din endosperm. parti de invelis aderente. Urmeaza apoi operatia de cernere a particulelor care au dimensiuni de marimea grisurilor si a dunsturilor. unele fractiuni de grisuri mari si mijlocii contin. in mod frecvent. cu cat grisurile sunt mai fine. primele macinatoare servesc pentru macinarea grisurilor si dunsturilor de calitate. X si XI. desfacator. Alegerea numerelor sitelor pentru curatirea grisurilor si dunsturilor la masinile de gris se face in functie de: marimea clasei de grisuri si de dunsturi suspuse prelucrarii si de cantitatea acestora. productivitatea masinii si calitatea grisurilor care urmeaza a fi obtinute in urma curatirii. avand la baza proprietatile aerodinamice si de cernere a amestecului de particule se efectueaza cu masinile de gris. Denuirea produsului Incarcarea sitei. kg/ Grau fainos ∙h Grau sticlos 650 550 450 325 550 Grisuri mari Grisuri mijlocii Grisuri mici Dunsturi aspre Capete 550 450 400 280 450 Dupa curatirea la masinile de gris.

diametrul: 350 . m3/min: 40-55 . l = 400 mm. site= 16.8 .Masinile de gris pot avea urmatoarele dimensiuni:    MG 35x16 MG 40x16 MG 50x16 ( 35.latimea. nr. kg: 950 6. 16. cu caracteristicile tehnice: .50.numar randuri site suprapuse: 2 .40.lungimea: 590 .numar de site: 2x4x2 .dimensiunile sitelor.latime: 950 . mm: .consum de aer. kw: 0.turatia. STABILIREA SI DESCRIEREA FLUXULUI TEHOLOGIC PENTRU SECTIA DE MACINIS Fazele de prelucrare intr-un macinis sunt : Procesul de srotare se separa cea mai mare parte din endospermul bobului prin sfarmarea repetata intre tavalugii rifluiti ai bobului si produselor intermediare cu invelis.numarul sitelor) Alegem masina de gris MG 40x16.masa. mm: . = 200-250 kg/cm∙24h Latimea totala = = = 140cm = 2 masini de gris Numarul masinilor de gris= Alegem masina de gris dubla GD-35x16.inaltime: 1373 . rot/min: 450 .lungime: 3130 .puterea. .dimensiuni de gabarit.

Operatia se realizeaza cu ajutorul desfacatorului. unde sub actiunea tavalugilor rifluiti se sfarama in grisuri mari. Operatie efectuata la 5-6 pasaje de macinare cu tavalugii rifluiti. Prelucrarea de finisare a ultimelor produse. mici. Pentru indepartarea partilor de invelis de pe particulele de grisuri mari si mijlocii sunt supuse unei prelucrari speciale la valturi unde sub o actiune usoara a suprafetelor de lucru a tavalugilor. Graul curatat intra in srotul I. Desfacerea grisurilor. mijlocii. Prelucrarea acestor produse se face atat la valturi cu tavalugi rifluiti cat si la masini finisoare cu palete sau perii de tarate. Pe langa grisurile mici si mijlocii la sortirul de grisuri rezulta si dunsturi si faina. Grisurile mari se trimit la masina de gris 1 pentru a fi . Reprezinta sortarea produselor dupa marime si separarea partilor cu invelis ce pot fi prezentate in amestecul de granule de endosperm. iar grisurile mici si dunsturile care se separa pe ultimele doua site se trimit la sortirul al IIlea. Grisurile mici si mijlocii se trimit la primul sortir .II. Macinarea grisurilor si dunsturilor de calitatea I. dunsturi si o cantitate mica de faina. Operatia se incheie cu controlul faini inainte ca acesta sa fie ambalata. Aceste pasaje de sortare se numesc sortire si de obicei se prevede un sortir pentru grisuri si unul pentru dunsturi. La srotul II pe primele 6 site raman ca refuz particule mari care se trimit la srotul III pentru a fi maruntite in continuare.III. De la primul srot se separa o cantitate de faina alba de pe sitele XI si XII. particulele se desfac in mai multe bucati. Compunerea sortimentelor de faina din mai multe fluxuri de pasaje in functie de calitatea acestora. Apoi urmeaza faza de separare prin cernere a particulelor care au dimensiuni de marimea grisurilor si dunsturilor dupa care sunt trimise din nou la masinile de gris pentru eliminarea completa a partilor nevaloroase. Grisurile mari raman ca refuz pe urmatoarele 2 site si sunt trimise la masina de gris I pentru a fi curatate. In cel mai mare grad tartoase ce mai contin resturi de endosperm aderente pe ele. Operatie efectuata la 3-4 pasaje speciale de macinare. Se realizeaza cu masinile de gris.Endospermul este obtinut sub forma unor granule de dimensiuni mai mari sau mai mici la primele 3-4 pasaje. Sortarea grisurilor. Grisurile mari nu necesita o sortare suplimentara si sunt trimise la curatat direct la masnile de gris. Pe primele 6 site se separa particulele mari si acestea sunt dirijate spre srotul II. Macinarea grisurilor si dunsturilor de calitatea a II a. La sortire se trimite amestecul de grisuri mijlocii si mici de la sroturile I. Curatirea grisurilor si a dunsturilor.

iar refuzul la macinatorul 3. Tot de la acest srot rezulta si o cantitate de faina alba. La srotul V refuzul de la primele 6 site se trimite la srotul VI. Macinarea grisurilor si dunsturilor se face in scopul obtinerii fainii. Refuzul se trimite tot la desfacatorul 1. Dunstul se trimite la primul macinator.Grisurile mici se trimit la macinatorul 2. Masinile de gris realizeaza sortarea grisurilor si dunsturilor dupa marime si separarea partilor cu invelis ce pot fi prezente in amestecul de granule de endosperm. De la srotul IV obtinem faina neagra. Cernutul de la prima masina de gris este directionata la primul macinator si la al 2-lea. La srotul III refuzul de pe primele 6 site se trimite la srotul IV. Refuzurile de la sortirul 2 se trimit la masina de gris 2 de la primele trei site. Primul refuz de la macinatorul 1 se trimite la macinatorul 2 de . La masina de gris 2 primul cernut se trimite la macinatorul 3 iar al 2-lea cernut la macinatorul 4. Grisurile mari si mijlocii sunt trimise la desfacator pentru a indeparta partile de invelis de pe particule. iar grisurile mici si dunsturile sunt trimise la sortirul 2. Primul refuz. Grisurile mici intra in masina de gris 6. De la grisurile de pe primele doua site trec la macinatorul 3 si de la urmatoarele doua la macinatorul 4. Grisurile mici si dunsturile se trimit la sortirul 2. Grisurile mici si dunsturile se trimit la sortirul 2. La macinatorul 4 primele doua site trec la macinatorul 5. Rezulta tot faina neagra. Dunstul fiind cernut pe ultimele doua site merge la sortirul 2. De la srotul III rezulta tot o cantitate de faina alba.Refuzul de la primele doua site ale macanatorului 3 trec la macinatorul 4. se realizeaza cu tavalugi netezi. iar dunsturile la sortirul 2. iar cernutul urmatoarelor doua site se trimite la sortirul 3. iar de pe ultimele doua la macinatorul 3 si cernutul se trimite la macinatorul 3. Grisurile mici si dunsturile trec la macinatorul 4 si refuzul la macinatorul 5. Rezulta faina neagra. iar de la ultimele doua trec la macinatorul 5 si cernutul la macinatorul 5. De aici obtinem faina neagra. iar grisurile mijlocii se trimit la sortirul 1. De pe sitele VII si VIII se obtine faina neagra. retinut de primele 4 site se trimite la masina de gris 1. Grisurile mici si mijlocii sunt trimise la sortirul 1. Refuzul de la primele site ale macinatorului 5 se . iar refuzul la desfacatorul 1. Sortirurile au rolul de a separa grisurile mici si dunsturile rezultate de la srotare . iar de pe ultimele doua site la macinatorul 4 si cernutul la macinatorul 5. Primele refuzuri de la srotul IV sunt grisuri mari si se trimit la srotul V . iar grisurile mari se trimit la masina de gris . Grisurile mijlocii si mici sunt directionate la sortirul 1. Rezulta o cantitate de faina neagra. Grisurile mari se separa pe urmatoarele doua site si se trimit la masina de gris2. iar refuzul ultimelor doua site intra in masina de gris 2.separate in functie de dimensiuni.

calitatea si sortimentul fainurilor obtinute Macinarea sau maruntirea este operatia de baza din moara. iar de pe ultimele doua site se trimit tot la finisorul de tarate. Editura tehnică. Costin I. Utilajele folosite la macinare sunt valturile. care se trimite la control la fel ca si faina alba. Costin I.. Operatiile de baza care intervin in procesul de macinis sunt: .insusirile fizice ale invelisului .trimit la finisorul de tarate. Editura Universităţii “Lucian Blaga”. Vol I. 2. BIBLIOGRAFIE 1.Cernutul este o insemnata cantitate de faina neagra .cernerea sau sortarea.Operatiile tehnologice principale pot fi realizate cu utilaje din cele mai diverse tipuri constructive. . Aceste operatii pot fi considerate ca formeaza un ciclu care se repeta pana cand intregul endosperm este transformat in faina.insusirile mecanico-structurale ale bobului .. Bucureşti. 1997. Danciu I. Tehnologii de prelucrare a cerealelor în industria morăritului. 1983. 1988. Editura Tehnică..Sectia de macinis poate fi dezvoltata in functie de capacitatea unitatii respective si de regimul tehnologic adoptat. . Factorii care influenteaza macinarea sunt: . 3. Bucureşti. Tehnologia şi utilajul industriei morăritului. iar la cernere se folosesc sitele plane si masinile de gris. Sibiu.In functie de caracterul regimului tehnologic adoptat in cadrul operatiilor care se desfasoara in sectia de macinis se pot obtine produse finite de o anumita calitate. .maruntirea propriu-zisa. Macinarea cuprinde toate operatiile la care sunt supuse cerealele pentru a fi transformate in faina. Cartea morarului. corespunzator anumitor regimuri tehnologice.curatirea produselor intermediare. iar invelisul in tarata.

Bucureşti. Centrul de organizare şi calcul. Vol II. 2001.naturalia. Modoran D. 7. Leonte M.php?pag=alimentatie http://www. Nicolaescu M..rompan.Ţibulcă D. 1973. Tehnologii şi utilaje în industria morăritului.Piatra Neamţ. Editura Academic Pres. Cluj-Napoca.ro/pls/legis/legis_pck. 2003.php?page=fainaneagra http://www.htp_act_text?idt=38586 . Bucureşti. Îndrumator de proiectare în industria alimentară. Editura Tehnică. Colecţie de standarde pentru industria de morărit şi panificaţie.Modoran Constanţa.ro/index. Surse de pe internet : http://www.Moldoveanu Gh.Teodorescu R. Ministerul Industriei Alimentare-Centrala industriei de morărit si panificaţie..cdep. Exploatarea şi întreţinerea utilajelor din industria morărit şi panificaţie. 5. 1989.. Editura Millenium..4.ro/catalog/grau. 6..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful