P. 1
bab-4-ting-2

bab-4-ting-2

|Views: 0|Likes:
Published by syu_270783

More info:

Published by: syu_270783 on May 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/19/2015

pdf

text

original

Kekayaan Ekonomi Sarawak Mendorong Penjajahan Keluarga Brooke

Bab 4

KEKAYAAN EKONOMI SARAWAK MENDORONG PENJAJAHAN KELUARGA BROOKE

Perpecahan Membuka Ruang Penjajahan

Perubahan Ekonomi di Bawah Pentadbiran Keluara Brooke

Keluarga Brooke Meluaskan Kuasa

Perubahan Sosial Di Bawah Pentadbiran Keluarga Brooke

Keluarga Brooke Memantapkan Pentadbiran

Perpecahan Membuka Ruang Penjajahan

Kesultanan Brunei

. Melantik Pembesar-pembesar tempatan Pembesarmentadbir Sarawak tanpa campur tangan Brunei

Pangeran Indera Mahkota   Mengambil alih kuasa pembesar Melayu tempatan Kurun ke-19 menjadi wakil pemerintahan Kesultanan keBrunei Mengambil alih perdagangan emas dan antimoni Mengenakan cukai yang tinggi kepada penduduk tempatan Tidak membayar upah kepada orang Bidayuh yang bekerja di lombong antimoni .

Kesan Orang Bidayuh dan Orang Melayu menentang pemerintah Brunei Sarawak .

5. 2. Pangeran terpaksa melantik Brooke sebagai Gabenar dan Raja Sarawak 1842. 4. 6. Brooke menghadap Sultan Brunei untuk mengesahkan kedudukan Sultan Brunei gerun melihat kedatangan Brooke dan angkatannya lalu mengiktiraf perjanjian 1841 dengan penambahan syarat-syarat baru syarat- . Berjaya menamatkan tentangan Pelantikan Brooke dilengah-lengahkan Pangeran dilengahBrooke marah dan membedil Kuhcing 1841.James Brooke 1. 3.

Brooke diiktiraf sebagai Raja Sarawak yang Merdeka Berkuasa penuh ke atas Sarawak . baginda menentang Brooke Baginda berjaya ditewaskan Perjanjian baru juga dibuat di mana.Sultan Omar Ali Saifuddin  (a) (b) 1846.

Pangeran Raja Muda Hashim 1. Dihantar menamatkan tentangan 1840. 3. 2. 4. Berjanji melantik Brooke sebagai Gabenor jika berjaya . didatangi James Brooke Meminta pertolongan Brooke menamatkan tentangan.

James Brooke harus menghormati dan memelihara undang-undang undangdan adat istiadat orang Melayu .Perjanjian antara Pangeran Raja Muda HashimHashimJames Brooke (1841) Antara syarat perjanjian ialah: 1. James Brooke memerintah negeri Sarawak dan Menguasai segala hasilnya 2.

3. 4. Antara syarat perjanjian ialah: Sultan Brunei menyerahkan Sarawak dari kawasan Tanjung Datu ke Sungai Samarahan dan menyerahkan segala hasil cukainya kepada James Brooke dan pewarisnya James Brooke akan membayar 2500 dolar setiap tahun kepada baginda Agama dan adat istiadat penduduk Sarawak tidak boleh diganggu. Sultan Brunei mengiktiraf James Brooke sebagai Raja Putih Sarawak .Perjanjian antara Sultan Omar Ali Saifuddin dengan Brooke1842 1. 2.

Sarawak pada tahun 1841 .

Soalan 1: lengkapkan carta di bawah Sebab-sebab penduduk tempatan Menentang pentadbiran Pangeraan Indera Mahkota .

Soalan 2: Apakah tujuan Sultan Brunei menghantar pengeran Raja Muda Hashim ke Sarawak? A. Membantu James Brooke Membantu Datu Patinggi Ali Menguasai hasil antimoni dan emas Menamatkan kebangkitan penduduk tempatan D . C. D. B.

Soalan 3. Bandar Kucing dibedil Penentangan orang Bidayuh Penubuhan angkatan laut British Desakan daripada Pembesar tempatan B . C. D. Pangeran Raja Muda Hashim terpaksa melantik James Brooke menjadi Gabenor Dan Raja Sarawak yang Pertama Apakah peristiwa yang menyebabkan Raja Muda Hashim melantik James Brooke sebagai Raja Sarawak? A. B.

Keluarga Brooke Meluaskan Kuasa Dari tahun 1853 hingga 1905 .

Tahun 1853  1853. berlakunya penentangan di Saribas dan Batang Lupar Sultan Abdul Mu¶mein tidak dapat mengawal penentangan Lalu menyerahkan tanah antara sungai Samarahan dengan Sungai Rajang dengan bayaran 1500 dolar setahun .

Tahun 1861  Berlakunya masalah kekacauan di sepanjang Sungai Rajang Sultan Mu¶mein menyerahkan Sungai Rajang dan menerima bayaran 4500 dolar setahun .

Tahun 1883  Berlakunya pembunuhan beberapa orang Murut di Lembangan Sungai Trusan. Hal ini menyebabkan kawasan tersebut diserahkan dengan bayaran 4500 dolar setahun .

Tahun 1905 Charles Brooke telah membeli Lawas daripada Sultan Hashim Jalal (1885(18851906) .

.KELUARGA BROOKE MEMANTAPKAN PENTADBIRAN SARAWAK ‡PERKENALKAN PEMERINTAHAN BERAJA ‡PEMIMPIN TEMPATAN DILIBATKAN DALAM PENTADBIRAN ‡MEMBENTUK MAJLIS TERTINGGI DAN MAJLIS NEGERI ‡DIBAHAGIKAN KEPADA LIMA BAHAGIAN. SETIAP BAHAGIAN DITADBIR OLEH MAJLIS BAHAGIAN.

PENGLIBATAN PEMIMPIN TEMPATAN DALAM PENTADBIRAN BROOKE MAJLIS TERTINGGI MAJLIS NEGERI KEANGGOTAAN RESIDEN BAHAGIAN PERTAMA EMPAT ORANG DATU MELAYU KEANGGOTAAN KETUA KAUM BUMIPUTERA TUJUAN MENASIHATI JAMES BROOKE MEMBUAT SEMUA DASAR MELULUSKAN UNDANGUNDANG DAN PERATURAN BERKAITAN PENTADBIRAN TUJUAN MEMBERI PELUANG PEMIMPIN BUMIPUTERA BERSIDANG TIGA KALI SETAHUN MENGAMBIL BAHAGIAN DALAM PENTADBIRAN .

JABATAN KASTAM DAN CUKAI.MAJLIS BAHAGIAN KEANGGOTAAN RESIDEN.PENOLONG PEGAWAI DAERAH.PENOLONG RESIDEN. JABATAN POLIS. SERTA PEJABAT POS . PEGAWAI ANAK NEGERI TUJUAN MENASIHATI RESIDEN MENJAGA KEAMANAN MENGETUAI OPERASI KETENTERAAN MENGUTIP CUKAI BAGI MELICINKAN PENTADBIRAN PERLUNYA BEBERAPA JABATAN DI TUBUHKAN SEPERTI JABATAN KEHAKIMAN.

PERJANJIAN ANTARA BRITISH DENGAN CHARLES BROOKE (1888) SYARAT-SYARAT PERJANJIAN : BRITISH MELINDUNGI SARAWAK DARIPADA SERANGAN MUSUH KELUARGA BROOKE MEMERINTAH NEGERI DENGAN BEBAS HAL EHWAL LUAR NEGERI ADALAH DI BAWAH KAWALAN BRITISH .

CHARLES VYNER BROOKE MENYERAHKAN KUASA MUTLAKNYA KEPADA MAJLIS TERTINGGI DAN MAJLIS NEGERI RAJA SARAWAK MEMERINTAH DENGAN NASIHAT MAJLIS TERTINGGI MAJLIS NEGERI DIBERI KUASA MELULUSKAN UNDANG-UNDANG DAN MENGURUSKAN KEWANGAN RAJA MEMPUNYAI KUASA UNTUK MEMBATALKAN UNDANG-UNDANG YANG DILULUSKAN OLEH MAJLIS NEGERI RAJA BROOKE MELANTIK KEBANYAKAN AHLI MAJLIS TERTINGGI DAN MAJLIS NEGERI PERLEMBAGAAN INI GAGAL DILAKSANAKAN KERANA PERANG DUNIA KEDUA MELETUS . 2. 3. 5.1941 CHARLES VYNER BROOKE MENCADANGKAN PERLEMBAGAAN SARAWAK YANG MEMBERI KUASA PEMERINTAHAN KEPADA RAKYAT SARAWAK PERLEMBAGAAN SARAWAK 1941 ANTARA ISI KANDUNGAN IALAH : 1. 4.

GETAH DAN TEMBAKAU DI PERKENALKAN TANAMAN TRADISIONAL(KELAPA.LADA HITAM. GAMBIR.PERUBAHAN EKONOMI DI BAWAH PENTADBIRAN KELUARGA BROOKE TIDAK MENGGALAKKAN KEMASUKAN PELABUR ASING KERANA INGIN MENJAGA KEPENTINGAN EKONOMI ORANG CINA DIBERI PELUANG BERDAGANG DAN MELOMBONG PEMBANGUNAN TIDAK SEIMBANG HANYA TERTUMPU DI BAHAGIAN PERTAMA DAN KEDUA KEGIATAN EKONOMI YANG DIJALANKAN HASIL HUTAN (SARANG BURUNG. DAN KAYU BALAK BERI KEUNTUNGAN TANAMAN BARU .DAMAR. POKOK SAGU/RUMBIA) . GETAH JELUTUNG DAN ROTAN SARANG BURUNG BERKHASIAT & MAHAL HASIL HUTAN SEPERTI KAPUR BARUS.

Oya.jumlah eksport gambir 1370 tan LADA HITAM Ditanam oleh orang Cina di bahagian Pertama dan Ketiga SAGU KELAPA Ditanam oleh orang Melayu di Bahagian Pertama dan Kedua Ditanam di Sungai Igan.TANAMAN TRADISIONAL GAMBIR 1885.Mukah dan Bintulu .

rotan. . damar. Australia dan Amerika Syarikat  Hasil hutan lain kapur barus.HASIL HUTAN HASIL Sarang Burung KETERANGAN dikutip dari gua batu kapur seperti Gua Niah Mempunyai khasiat Dijual dengan harga yang tinggi Getah Jelutung Pembalakan dieksport ke Amerika Syarikat dijalankan oleh Syarikat Borneo dan orang Cina di sekitar Sungai Rajang Hasilnya dieksport ke Hong Kong.

PERLOMBONGAN MEMANTAPKAN KEKAYAAN KELUARGA BROOKE EMAS ~ DILOMBONG ~ DI BAU OLEH PELOMBONG CINA 1857. KILANG MENAPIS MINYAK DIDIRIKAN DI LUTONG .PELOMBONG CINA TIDAK BERPUAS HATI DNEGAN CUKAI YANG DIKENAKAN BROOKE ~ KEMUDIAN DIUSAHAKAN SYARIKAT BORNEO ANTIMONI ~ DIUSAHAKAN OLEH SYARIKAT BORNEO DI BAU DAN KUCHING MINYAK ~ USAHA CARI GALI BERMULA TAHUN1882 PETROLEUM PERTAMA DI MIRI ~ TELAGA ~ 1909. THE ANGLO-SAXON OIL COMPANY MENDAPAT KONSESI MELOMBONG PETROLEUM ~ 1917.

D. Pada pendapat anda. B. apakah tujuan James Brooke mewujudkan kedua-dua jentera pentadbiran di atas? A. C. melicinkan pentadbiran menjaga keamanan memperkenalkan sistem parlimen British menyediakan rakyat berkerajaan sendiri A .LATIHAN PENGUKUHAN SOALAN OBJEKTIF ‡MAJLIS NEGERI ‡MAJLIS TERTINGGI 1.

2. I dan II I dan III II dan III III dan IV D . mengubal undang-undang Bahagian IV. II. D. C. menasihati Residen dalam pentadbiran A. Apakah peranan yang dimainkan oleh Majlis Bahagian? I. memungut cukai memudahkan pentadbiran III. B.

II. Minyak petroleum IV. C. B. Apakah bahan galian yang dilombong di Bau? I. Perlombongan turut diberi perhatian semasa pentadbiran James Brooke di Sarawak. I dan II II dan III III dan IV I dan IV A . Arang batu A.3. Emas Antimoni III. D.

perdagangan Perniagaan kain Polis Petempatan Bumiputera tinggal di pedalaman Orang Cina tinggal di bandar-bandar Kesannya: ‡ Perpaduan kaum terhalang ‡ Kedudukan sebagai Raja Sarawak terjamin . perlombongan.PERUBAHAN SOSIAL DI BAWAH PENTADBIRAN KELUARGA BROOKE Keluarga Brooke melaksanakan DASAR PECAH DAN PERINTAH Tujuan : MENGUKUHKAN KUASA Dasar Pecah dan Perintah ± Setiap kaum dipisahkan dengan kegiatan ekonomi dan petempatan yang berbeza Ekonomi Orang Melayu Orang Iban Orang Cina Orang India Orang Sikh Pentadbiran Ketenteraan Pertanian.

4. c. syarikat perkapalan Singapore and Sarawak Steamship Company memberi perkhidmatan. Perkhidmatan Kesihatan Hospital dan klinik dibina oleh Mubaligh Kristian di bandar besar. wujud perkhidmatan telegraf antara Kuching ± Singapura. Pos dan Telefon 1897. pejabat pos dibina di Kuching. b. Pengangkutan air Di Kuching. mula menjadi pusat kegiatan melombong petroleum. Kapal terbang 1924. 1931. air dan elektrik) Terhad di bandar-bandar (kawasan pentadbiran dan kegiatan ekonomi). Kereta api 1917. perkhidmatan dihentikan akibat kemelesetan ekonomi. Perkembangan bandar-bandar Menjadi pusat pentadbiran dan perdagangan. landasan Kuching ± Bau dibina 1932. Kuching (1841).KESAN PERKEMBANGAN EKONOMI DAN PERTAMBAHAN PENDUDUK 1. Kemudahan Asas (jalan raya. Pengangkutan a. 2. 5. 3. menghubungkan Kuching dan Singapura. Miri (1910). Perkhidmatan Telegraf. ibu negeri dan pusat pentadbiran kerajaan. .

SEKOLAH MELAYU SEKOLAH CINA PENDIDIKAN SEKOLAH INGGERIS .

sekolah rendah berpengantar bahasa Melayu dibina ( 42 tahun selepas pemerintahan Brooke). Sekolah Merpati Jerpang ii. Buku-buku dibawa dari Semenanjung Tanah Melayu. Kemudahan sekolah tersebut digabung menjadi Madrasah Melayu. Sekolah Encik Buyong 5. Sekolah Melayu yang dibuka kerajaan : i. 3. 1883. . Tujuan pembinaan .Melatih orang Melayu menjadi guru sekolah Melayu dan kakitangan rendah kerajaan. 2. 4.SEKOLAH MELAYU 1.

2. Guru. Kerajaan mengalakkan Mubaligh Kristian mendirikan sekolah Inggeris. sukatan pelajaran dan buku teks dibawa dari Cina. 2. Antara sekolah terawal ialah Sekolah St.Mary ( 1850 ) dan Sekolah St. Sekolah Cina dibina dan diuruskan oleh orang Cina.SEKOLAH INGGERIS SEKOLAH CINA 1. Sekolah St. 1. Teresa ( 1855 ) di Kuching.Thomas ( 1848 ). .

. ‡ 1940. hanya terdapat 25 buah sekolah kerajaan. ‡ 1976. Tanjung Malim. ‡ 1917. ‡ 1924. Jabatan Pelajaran ditubuhkan. ‡ Sekolah untuk orang Dayak tidak digalakkan kerana mahu mengekalkan cara hidup mereka. sekolah untuk kaum Melanau didirikan. Maktab Perguruan Kent didirikan untuk melatih guru-guru sekolah Melayu. ‡ Charles Brooke membina sekolah untuk orang Melayu dan Cina sahaja. ‡ Ada guru-guru sekolah kerajaan dilatih di MPSI .LAIN-LAIN TENTANG PENDIDIKAN ‡ Keluarga Brooke tidak yakin pendidikan Barat sesuai untuk penduduk tempatan.

LATIHAN PENGUKUHAN Soalan Objektif Kaum Melayu Cina Iban Pekerjaan Pentadbir Pertanian Ketenteraan 1. Berdasarkan maklumat tersebut. apakah bentuk dasar pemerintahan kerajaan Brooke di Sarawak? A B C D Perpaduan kaum Pecah dan perintah Ekonomi antarabangsa Utamakan penduduk tempatan B . Jadual di atas menunjukkan pengenalan pekerjaan berdasarkan suku kaum di Sarawak pada kurun ke19.

2. Apakah bandar yang dimaksudkan di atas? A B C D Bau Sibu Saribas Kuching D . Rajah di atas merujuk kepada salah sebuah bandar di Sarawak.Bandar X Pusat pentadbiran kerajaan Sarawak mulai tahun 1841.

apakah matlamat yang hendak dicapai oleh kerajaan Sarawak melalui usaha-usaha tersebut? A Meningkatkan mutu pendidikan di Sarawak B Memberi keutamaan kepada perkembangan sekolah Melayu C Meningkatkan daya saing sekolah Melayu dengan sekolah lain D Menambah peluang kenaikan pangkat untuk guru-guru sekolah Melayu A . 3. ‡ Maktab Perguruan Kent didirikan pada tahun 1940.‡ Jabatan Pelajaran ditubuhkan pada tahun 1954. Berdasarkan maklumat di atas. ‡ Guru-guru mendapat latihan di Maktab Perguruan Sultan Idris.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->