LUAREA DECIZIILOR PRIVIND TRANZACTIILE CU OPTIUNI PE PIATA FUTURES

1. Definirea contractelor Contractele cunoscute sub denumirea de optiuni reprezinta un tip de contracte cu executarea amanata. In acest caz cumparatorul sau detinatorul unei optiuni are dreptul de a cumpara sau vinde o anumita cantitate dintr-un activ specificat, la un pret stabilit in momentul incheierii contractului si la o data fixata in viitor. Pentru dobandirea acestui drept, cumparatorul plateste o prima vanzatorului. Daca cumparatorul se decide sa-si exercite dreptul de acumpara sau vinde activul, atunci vanzatorul optiunii are obligatia de a livra sau de a accepta livrarea activului respectiv la pretul de exercitare, indiferent de pretul curent al activului. De aceea, pierderea potentiala pentru un vanzator de optiune este nelimitata; in contrast cu acesta, daca cumparatorul se decide sa nu-si exercite dreptul, lasand optiunea sa expire, pierderea lui este limitata la prima platita. 2. Clasificarea optiunilor Dupa dreptul acordat, optiunile sunt de doua tipuri: call si put. O optiune call acorda cumparatorului, deci celui care plateste prima, dreptul de a cumpara activulde baza. In optiune se specifica dreptul de exercitare, la care activul poate fi cumparat la scadenta optiunii, sau inaintea acesteia, la un pret de exercitare specificat. O optiune put acorda cumparatorului dreptul de a vinde activul de
1

Valoarea optiunilor Valoarea unei optiuni are doua componente: valoarea intrinseca si valoarea-timp. Valoarea timp reflectata in luarea deciziilor Valoarea-timp reflecta potentialul optiunii de a cistiga valoarea intrinseca pe parcursul duratei de viata si se calculeaza ca diferenta intre prima curenta a optiunii si valoarea sa 2 . iar o optiune fara valoare intrinseca poate fi “in afara banilor”. O optiune cu valoare intrinseca se considera a fi “in bani”.baza. 3. la scadenta optiunii. relatie ilustrata in continuare Scenarii ale pietei Pretul curent al activului > pretul de exercitare Pretul curent al activului = pretul de exercitare Pretul curent al ctivului < pretul de exercitare Optiunile call “in bani” “la bani” “in afara banilor” Optiunile put “in afara banilor” “la bani “in bani” 4. la un pret specificat. Valoarea intrinseca este determinata de relatia dintre pretul de exercitare si pretul curent al activului de baza. sau inaintea acesteia.

. il reprezinta clasa acesteia. De exemplu optiunile de tip asiatic sunt tranzactionate numai OTC. Scenariile pietei ce stau la baza luarii deciziilor Optiunile pot fi utilizate penteu crearea de portofolii ale caror trasaturi unice permit atingerea unor scopuri investitionale 3 . Deoarece . optiunile sunt considerate active consumabile. 5. respectiv de catre dealeri si clienti.intrinseca. Spre deosebire de contractele futures. probabilitea ca pretul activului de baza sa atinga un nivel la care exercitarea optiunii este profitabila . Dreptul cumparatorului de a exercita optiunea expira la data expirarii contractului.Considerand celelalte variabile egale.De exemplu. optiunile pot fi tranzactionate in carul burselor sau over-the-counter (OTC). Optiunile de acelasii tip care au aceeasi data de expirare fac parte din aceeasi clasa. clauzele contractuale fiind negociate de catre partile contractului. fiind mai mare. Data de expirare a optiunii poate fii diferita de data exercitarii contractului. cu acelasi pret formeaza o serie de optiuni. optiunile call asupra contractelor futures cu aur cu data de expirare in luna noiembrie 1994. respectiv data la care dreptul cumparatorul este exercitat. fac parte din aceeasi clasa. cu cat perioada de timp ramasa pina la expirarea optiunii este mai indelungata cu atat si prima optiunii va fi mai mare. valoarea timp tinde la zero pe masura apropierii datei de expirare. Acestea din urma sunt standardizate. Seria optiunii reprezinta cel de-al treilea creiteriu de individualizae a unei optiuni : optiunile din aceeasi clasa. Un al doilea criteriu de identificare a unei optiuni.

Scenariile speculative simple sunt foarte riscante. va cum para optiuni call. insa. fara riscuri aditionale. va vinde optiuni put. tranzactii caracteristice burselor de marfuri. In continuare sint reprezentate scenariile de baza ale tranzactiilor cu optiuni pe futures. 4 . un speculator ce se bazeaza pe stabilitatea preturilor sau pe usoara lor scadere. iar un speculator ce mizeaza pe stabilitatea preturilor sau pe usoara lor crestere . Daca aceste estimari prevad fluctuatii puternice ale pretului achizitionarea unotr optiuni “in-afarabanilor” devine foarte atractiva. agentii economici pot utiliza contractele de optiuni ca protectie impotriva miscarilor nefavorabile ale pretului activului de baza. a preturilor. obtinute prin plata unui pret . pierderile ce se inregistreaza fiind substantiale. ce prevede o scadere a preturilor.imposibill de realizat prin tranzactii futures. datorat miscarii favorabile a pretului. reprezentat de primele optiunilor. In mod simetric. incercand sa materializeze valoarea timp a optiunilor. De exemplu . anumite operatiuni cu optiuni vor determina obtinerea de profit chiar in cazul in care pretul activului de baza ramane constant. va vinde optiuni call. acestea sunt mai ieftine si ofera posibilitatea unor profituri ridicate. iar un speculator. Scenarii simple Un speculator. Aceste avantaje sunt. daca estimarile se dovedesc a fi incorecte. pastrand in acelasi timp. De asemenea. ce prevede o crestere. Astfel. oportunitatea de obtinere a unui profit . Acestia din urma vor fi atrasi de optiunile “in-bani”. tranzactiile de hedging cu optiuni permit societatilor comerciale o mai mare flexibilitae in managementul riscului. va cumpara optiuni put.

in acest scenariu o pozitie short futures nu este profitabila.Scenariile cu optiuni acoperite Un astfel de scenariu presupune vanzarea sau cumpararea unei optiuni impreuna cu adoptarea unei pozitii compensatorii contractul futures de baza. Vanzarea unei optiuni call pe futures impreuna cu o pozitie long in acest contract futures este cunoscuta sub denumirea de vanzare call acoperita Vanzare cal acoperita= short call + long futures Acest scenariu permite initiatorului incasarea primei optiunii call. deoarece in acest scenariu . Scenariile optiuni sintetice 5 . pierderile pot fi substantiale. daca preturile scad. in Vanzarea put acoperita = short put + short futures Similar cu vanzarea call acoperita. acest scenariu este atractiv in cazul unor estimari de stabilitate a pretului futures. insa. Totusi. Vanzarea unei optiuni put pe futures impreuna cu o pozitie short in acest contract futures este cunoscuta sub denumirea de vanzare put acoperita. in schimbul renuntarii partiale sau totale la profitul potential determinat de o crestere a pretului futures. o pozitie long futures nu este profitabila.Scenariul este atractiv in cazul unor estimari de stabilitate a pretului futures. deoarece. daca preturile futures cresc. se pot inregistra pierderi importante.

Ca efect. in scopul. Optiune sintetica = long put + long futures Cu un profit risc-venit similar cu cel al unei pozitii long call simple. Pentru crearea unei optiuni sintetice long put . o astfel de strategie poate fi folosita de speculatorii ce detin pozitii futures long si care prin cumpararea de optiuni put se protejeaza impotriva unei scaderi accentuate a pretului. aferenta unei pozitii speculative deja existente. de asemenea . Combinarea unei pozitii long put cu o pozitie long in contractul futures de baza. speculatorul plaseaza un ordin de limitare a pierderii potential.Optiunile sintetice sunt create prin cumpararea unei optiuni call sau put impreuna cu o pozitie short sau long in contractul futures de baza. 6 asupra pozitiei sale long futures. o pozitie long call simpla este combinata cu opozitie short in contractul futures de baza. ea permite protejarea speculatorului impotriva unei cresteri semnificative a pretului. fie al fixarii unui profit potential. fie ca un mod fixare a unui profit potential. aferente unei pozitii short futures Optiune put sintetca = long call + shortfutures Profilul diagramei risc-profit este similar cu cel al unei pozitii simple long put. oferind in acelasi timp obtinerea unui profit determinat de scaderea pretului. utilizata pentru fixarea uniui profit . optiunile sintetice sunt utilizate fie ca o modalitate eficienta de modificare a diagramei de risc-venit. prin acest scenariu. Limitarea pierderii poate fii. In general. fie al limitarii pierderii potentiale. se numeste optiune sintetica long call.

dar aceeasi data de expirare se numeste spread vertical. optiunile ce difera doar prin nivelul pretului de exercitare sunt listate vertical. Aceste denumiri deriva din modul de publicare a cotatiilor optiunilor. 7 . cat si de costurile relative ale tranzactiilor. avand drept rezultat un spread al pretului. La randul lor. in functie de nivelul activului de baza. dar avand celelalte elemente identice. avand acelasi activ de baza . Un spread cu optiuni in care cele doua picioare ale spreadului (respectiv optiunile de cumparate si vandute) au preturile de exercitare diferite.Alegerea uneia sau alteia dintre scenariile prezentate este determinata atat de estimarile speculatorului. in timp ce optiunile cu data de expirare diferite. in care picioarele spreadului au atat preturi de exercitare diferite. Un spread cu optiuni in care cele doua picioare au date de expirare diferite se numeste spread orizontal. cat si date de expirare diferite. ce se mareste sau se micsoreaza. Aceste scenarii presupun vanzarea si cumpararea simultana de optiuni diferite. sunt listate orizontal. Scenarii de spread cu optiuni Operatiunile de spread cu optiuni reprezinta un mod de a specula modificarile relative ale preturilor. Un hibrid al acestor doua tipuri il reprezinta spread-ul diagonal. spread-urile verticale pot fi grupate in spread-uri de de tipul I si de tipul II. in practica numarul si varietatea spread-urilor cu optiuni sunt aproape nelimitate. Datorita faptului ca un spread poate fi format printr-o pozitie long si una short asupra oricaror doua optiuni.

pentru initierea acestui spread. totusi. este necesara o investitie cash egala cu diferenta dintre primele celor doua optiuni. Acest spread este deseori preferat fata de strategiile simple long call sau long futures . Venitul obtinut ca urmare a primei incasate din vanzarea optiunii cu pretul de exercitare mai mare . va reduce partial costul cumpararii celeilalte optiuni call. Spreadurile de tipul II determina obtinerea unui profit atunci cand preturile activelor de baza inregistreaza o scadere pe parcursul perioadei ramase pana la expirarea optiunilor. un spread vertical call de tipul I este creat prin cumpararea optiunii call cu pretul de exercitare relativ mai mic si si vanzarea optiunii call cu pretul de exercitare relativ mai mare. Ca si in cazul spreadului vertical call. un spread vertical put de tipul I este creat prin cumpararea de optiuni put cu pretul de exercitare relativ mai mic si vanzarea optiuii put cu pretul de exercitare relativ mai mare. Astfel. fiind mai ieftin decit prima dintre acestea si avand o pierdere maxima potentiala limitata.Spreadurile de tipul I sunt operatiuni ce se incheie cu profit atunci cand preturile activelor de baza inregistreaza o crestere pe parcursul perioadei ramase pana la expirarea optiunilor. fata de cea din urma. astfel de spreaduri se realizeaza prin vanzarea optiunii cu pretul de exercitare mai mic si cumpararea celei cu pretul de exercitare mai 8 . ambele optiuni avand aceeasi data de expirare. astfel de spreaduri se realizeaza prin cumpararea optiunii cu pretul de exercitare mai mic si vanzarea vanzarea celui cu pretul de exrcitare mai inalt. un spread put vertical poate deveni profitabil si in cazul in pretul futures ramane constant. In mod similar. Astfel. profitul si pierderea potentiala sunt limitae. Diferenta consta in faptul ca spreadul call determina un credit net .

astfel: Long futures sintetic = long put +short put si Short futures sintetic = long put +short call Operatiuni Stradle Operatiuni stradle reprezinta strategii ce se bazeaza pe modificari accentuate ale ale preturilor activelor de bazasau. ambele optiuni vor expira “in afara banilor”. Astfel. devenind astfel mai atractiv in raport cu pozitiile simple. ambele picioare ale spreadului avand aceeasi data de expirare. Pierderea maxima. va fi egal cu diferenta dintre cele doua preturi de exercitare minus creditul net. respectiv. un spread vertical call de tip II este creat prin cumpararea optiunii call cu pretul de exercitare relativ mai mare si vanzarea optiunii calll cu pretul de exercitare relativ mai mic. Daca pretul futures scade la un nivel mai redus decit pretul de exercitare cel mai mic. pe 9 . Pozitiile futures sintetice presupun costuri mai scazute ale tranzactiilor si un sistem de aplicare a marjelor mai avantajos pentru investitor. diferenta dintre prima optiunii call vandute si prima optiunii call cumparate. in cazul cresterii pretului futures. Operatiunile futures sintetice. Acestea reprezinta substituente ale pozitiilor simple long sau short futures. Pozitiile futures sintetice se realizeaza prin combinarea a doua pozitii cu optiuni. Profitul maxim al acestei pozitii va fi egal cu prima neta incasata.inalt . iar pragul de rentabilitate va fi egal cu pretul de exercitare cel mai inalt minus creditul net.

Daca pretul futures de expirare va fi egal cu pretul de exercitare. investitorul poate adopta pozitii longstradle sau shortstradle. profitul initiatorului reprezentand prima totala incasata din vanzarea optiunilor. avand aceeasi data de expirare. in care call si put nu au acelasi pret de exercitare. investitorul va incasa un profit net. In cazul in care pretul futures va creste sau scadea semnificativ.Aceasta pozitie este creata prin vanzarea simultana a unui numar egal de optiuni call si put . daca pretul futures se va modifica semnificativ: daca pretul scade. o operatiune stradle. Daca pretul futures la expirare va fi egal cu pretul de exercitare si de aceeasi data de expirare. Operatiuni strangle O operatiune strangle este. ambele vor optiuni vor fi neexecutate. Aceasta pierdere va fi suportata in cazul in care. iar pierderea maxima este limitata la prima totala platita. poate initia o pozitie short stradle. Profitul potential al acestei pozitii este nelimitat. operatiunea put se va incheia cu profit. Pozitia long stradle are ca scop obtinerea de profit . operatiunea call va aduce profit. insa. pierderea potentiala este. In masura in care marimea acestui profit depaseste costul total al initierii pozitiei long stradle.stabilitatea acestei estimari. pretul futures va fi egal cu pretul de exercitare al optiunilor. O pozitie long stradle este creata prin cumpararea simultana unui numar egal de optiuni call si put. iar daca pretul creste . in esenta. Un investitor ce se bazeaza pe estimari care prevad stabilitatea preturilor. limitata. la expirare. avand acelasi pret de exercitare si aceeasi data de expirare. Operatiunea se va incheia cu un profit pentru initiator. ca urmare a fluctuatiilor pretului 10 .

la un pret specificat. probabilitatea ca pretul activului de baza sa atinga un nivel la care exercitarea optiunii este profitabila. la un pret de exercitare specificat.. 6. In optiune se specifica pretul de exercitare la care activul poate fi cumparat la scadenta optiunii. cu cat perioada de timp ramasa pana la expirarea optiunii este mai indelungata. Dupa dreptul acordat optiunile stim ca sint de doua feluri: call si put.Optiunea call acorda cumparatorului dreptul de a cumpara activul de baza. in cazul in care pretul futures ramane constant. care au aceeasi data de expirare fac parte din aceeasi clasa. cu atat si prima optiunii va fi mai mare. Valoarea timp reflecta potentialul optiunii de a castiga valoarea intrinseca pe parcursul duratei de viata si se calculeaza ca diferenta intre prima curenta a optiunii si valoarea sa intrinseca. fiind mai mare. Un al doilea criteriu il reprezinta valoarea unei optiuni care are doua componente : valoarea intrinseca si valoarea timp. Criterii de identificare ale optiunilor privind luarea deciziilor Un prim criteriu il reprezinta componentele optiuni. O optiune put acorda cumparatorului dreptul de a vinde activul de baza la scadenta optiunii sau inaintea acestuia . iar pozitia short urmareste fructificarea scaderii valoriitimp a optiunilor. Optiunile de acelasi tip. sau inaintea acesteia. Valoarea intrinseca este determinata de relatia dintre pretul curent al activului de baza. deci put sau call. Un al treilea criteriu il reprezinta clasa acesteia. Considerand celelalte variabile egale. 11 .futures.

in speranta compensarii oricarei pierderi aferente pietei fizice cu un profit al pozitiei futures. isi asuma o pozitie futures opusa pozitiei sale existente pe piata fizica (piata spot). pozitie shortput. ca urmare a modificarilor favorabile de pret. pozitie long spread call. Strategii decizionale pe piata tranzactiilor cu optiuni Strategii de hedging Comerciantii ce incheie tranzactii futures in scopul de hedging. pentru o data viitoare In contrast cu acestia . Astfel. pentru acoperirea riscului de crestere a pretului poate fi adoptata una dintre urmatoarele strategii: pozitie long futures. 7. Majoritatea scenariilor prezentate anterior nu pot fi folosite si in scop de hedging. Ca exemplu.cei ce tranzactioneza optiuni in scop de hedging.. un hedger in tranzactiile futures. urmaresc stabilirea unui prag in evolutia viitoare a pretului. cu acelasi pret de exercitare formeaza o serie de optiuni. pozitie long call. urmaresc fixarea pretului la un anumit nivel. Optiunile din aceeasi clasa. 12 . in acelasi timp avand si posibiltatea inregistrarii unui profit. poate stabili un prag inferior in evolutia pretului ( adoptand o pozitiwe long put in optiuni put cal ). Un hedger in operatiunile cu optiuni.Seria optiunii reprezinta cel de-al patrulea criteriu de individualizare a unei optiuni privind luarea deciziilor.

“Decizii manageriale “ 2. Mihaela Gradu .“Tranzactii bursiere” 13 . Virginia Maracine .Bibliografie : 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful