P. 1
Dasar Negara Edit

Dasar Negara Edit

|Views: 2,964|Likes:
Published by Maini William

More info:

Published by: Maini William on May 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/17/2013

pdf

text

original

Sections

 • KONSEP NEGARA
 • DEFINISI DASAR NEGARA
 • DEFINISI DASAR AWAM
 • ISU ISUYANGMELIBATKANASPEK
 • DASARYANGUTAMADANMEMERLUKAN
 • PENGGUBALANDASARYANGKHUSUS
 • PENERANGAN DASAR-DASAR UTAMA
 • KERAJAAN
 • 3.Objektif:
 • 4.Program:
 • (5 Feb 1986 PIP)
 • KENAPA PERLU DASAR PERINDUSTRIAN
 • DASAR PERINDUSTRIAN NEGARA
 • DASAR PERSYARIKATAN MALAYSIA
 • DASAR PERTANIAN NEGARA
 • FAKTOR-FAKTOR KEJAYAAN
 • DASAR PENDIDIKAN
 • STRATEGI PELAKSANAAN
 • PENCAPAIAN SEMASA
 • DASAR PANDANG KE TIMUR
 • DASAR PENERAPAN NILAI-NILAI MURNI
 • DALAM PENTADBIRAN
 • DASAR BERSIH, CEKAP DAN AMANAH

DASAR PEMBANGUNAN NEGARA

Oleh Nazru Haji Ismail Ketua Penolong Pendaftar (HEPP) USM

DASAR-DASAR NEGARA PERJUANGAN FASA II

WAWASAN NEGARA

MENCIPTA MASYARAKAT GEMILANG

KONSEP NEGARA Tanah Rakyat Sempadan Pentadbiran Kerajaan DEFINISI DASAR NEGARA Garis panduan pentadbiran yang merangkumi segala arahan dan peraturan untuk mencapai matlamat kepimpinan negara ke arah sebuah negara yang gemilang.

Kesejahteraan sosial dan ekonomi rakyat dan masyarakat. Perpaduan dan kestabilan negara. Matlamat keselamatan negara. 2. 3. .TUJUAN DASAR MEMBANTU NEGARA MENCAPAI 1.

Abdullah Ab.DEFINISI DASAR AWAM Public Policy is Whatever Goverments choose to do or not to do . 1975) Usaha Kerajaan menghadapi/ mengatasi masalah yang membebankan semua atau sebahagian masyarakat untuk kebajikan umum. PERKARA. Dye-Understanding Public Policy. ISU. KEADAAN ATAU MASALAH DI DALAM MASYARAKAT. Dr. SESUATU DASAR KERAJAAN ADALAH PENGISTIHARAN HASRAT DAN NILAI (VALUES) KERAJAAN TERHADAP SESUATU FENOMENA. . Rahman. (Thomas R. Masalah dan Isu Dalam penggubalan dan Pelaksanaan Dasar Awam.

ISU EKONOMI Arah dan kadar pertumbuhan ekonomi negara. tekstil dan beberapa jenis industri gantian inport). Perbezaan pendapatan dan status sosio-ekonomi rakyat antara kaum.(Tertumpu kepada industri elektronik. Masalah pengeluaran yang menurun dan kekurangan tenaga buruh. Kadar produktiviti yang secara relatifnya masih rendah. wilayah dan kawasan bandar dan luar bandar.ISU ISU YANG MELIBATKAN ASPEK DASAR YANG UTAMA DAN MEMERLUKAN PENGGUBALAN DASAR YANG KHUSUS. . Asas sektor pembuatan/perkilangan yang sempit.

ISU POLITIK DAN PENTADBIRAN Polarisasi kaum. Masalah kemiskinan mutlak yang berterusan walaupun menurun dari segi peratusnya. Keperluan pembentukan budaya kerja dan sikap yang positif untuk pembangunan. Isu pencemaran alam yang lahir daripada aktiviti pembangunan yang tidak terkawal. Penyalahgunaan dasar dan pengedaran dadah antarabangsa.ISU-ISU YANG MELIBATKAN ASPEK DASAR YANG UTAMA DAN MEMERLUKAN PENGGUBALAN DASAR YANG KHUSUS. Saiz sektor awam yang masih besar beban perbelanjaan yang tinggi. .

Masalah politik di rantau Asia. . Kecenderungan kuasa besar untuk menguasai dan menentukan arus politik dan sistem ekonomi antabangsa dan lain-lain. Pendatang tanpa izin. ISU ANTARABANGSA Pergeseran politik kuasakuasa besar di rantau ini.ISU-ISU YANG MELIBATKAN ASPEK DASAR YANG UTAMA DAN MEMERLUKAN PENGGUBALAN DASAR YANG KHUSUS.

DASAR-DASAR UTAMA KERAJAAN I. DASAR-DASAR EKONOMI RRJP (RM 6)/ DPN Dasar Perindustrian Negara Dasar Persyarikatan Malaysia Dasar Penswastaan Dasar pertanian Negara Dasar Sains dan Teknologi .

bebas dan berkecuali (ZOPFAN) Antartika Dasar Penerapan Nilai-Nilai Murni Dalam Pentadbiran . DASAR-DASAR LUAR NEGERI Kawasan aman.DASAR-DASAR UTAMA KERAJAAN II. DASAR-DASAR SOSIAL/ETIKA KERJA Dasar Pendidikan Kebangsaan Dasar/Program Pembaharuan Dan Peningkatan Produktiviti:Dasar Pandang Ke Timur Dasar Bersih. Cekap Dan Amanah III.

mengadakan perkhidmatan sosial percuma atau dibantu tanpa mengira kaum. DASAR EKONOMI BARU Dilancarkan ekoran peristiwa berdarah 13 Mei 1969. ii. Membasmi kemiskinan dengan menambah pendapatan dan memperbanyakkan peluang pekerjaan. Ia merupakan Rancangan Pembangunan Ekonomi secara berperingkat selama 20 tahun. Menyusun semula masyarakat untuk akhirnya menghapuskan pengenalan kaum mengikut fungsi-fungsi ekonomi. . (1979-1990) Objektif DEB ialah membasmi kemiskinan dan penyusunan semula masyarakat.PENERANGAN DASAR-DASAR UTAMA KERAJAAN 1. Pencapaian matlamat DEB haruslah dalam kontek perkembangan ekonomi negara yang berterusan. Strategi perlaksanaan DEB ialah Serapang Dua Mata iaitu:i. iii.

Usaha menambahkan pemilikan modal rakyat Malaysia khususnya Bumiputra dalam Syarikat Berhad. bukan Bumiputra 34.4%.2% Cina dan 38.2% India.3%) Usaha membentuk satu masyarakat perdagangan dan perindustrian di kalangan Bumiputra supaya pada 1990 mereka akan memiliki dan menguruskan sekurang-kurangnya 30% daripada kegiatan dagangan dan perindustrian.8% adalah Melayu. . Usaha memajukan negeri dan kawasan yang mundur melalui Program Pembangunan Wilayah. (Bumiputra 2. (86% berada di luar bandar) Usaha menseimbangkan struktur gunatenaga supaya menjelang 1990 ianya mencerminkan susunan penduduk mengikut etnik.3% dan pelabur asing 63. 26.PROGRAM PENYUSUNAN SEMULA MASYARAKAT MELIPUTI:Usaha meninggikan pengeluaran pendapatan dan mutu kehidupan golongan miskin di mana 64.

SUNGGUHPUN TEMPOH DEB TAMAT PADA TAHUN 1990. MENGIKUT YAB PERDANA MENTERI USAHA MENCAPAI MATLAMATNYA AKAN DITERUSKAN DALAM RANCANGAN PEMBANGUNAN JANGKA PANJANG MALAYSIA KEDUA 1991-2020 . .

1. Dasar-Dasar Ekonomi .

Dasar Pembangunan Nasional (DPN) (RRJP 2 1999 2000) 1. 3. 2. Sambungan Dasar Ekonomi Baru (DEB) Lancar pada 17 Jun 1991 Fokus (a) Membasmi golongan miskin (b) Menyusun semula masyarakat .

Objektif: (c) Memperkukuhkan kestabilan negara dari segi ekonomi. nilai etika. kualitihidup dan mengamalkan prinsip pentadbiran yang adil dan kecemerlangan ekonomi . moral.3. sosial dan politik melalui pembangunan bandar dan di luar bandar. (d) Menjadi negara maju dan mengukuhkan keadilan sosial.

4. Program: (a) Membasmi kemiskinan dan menyusun semula masyarakat (b) Memastikan keseimbangan kaum dalam pelbagai aspek (c) Meningkatkan penggunaan sains dan teknologi (d) Menerapkan nilai sosial. kerohanian dan amalan cintakan alam sekitar (e) Meningkatkan peluagn dan kemudahan pendidikan .

.DASAR PERINDUSTRIAN NEGARA (5 Feb 1986 PIP) OBJEKTIF 1. Menggalakkan penggunaan sepenuhnya sumber-sumber asli negara. 3. Menjadikan sektor perkilangan sbg pertumbuhan perindustrian negara & ekonomi keseluruhannya. 2. Meninggikan tahap penyelidikan & pembangunan (R&D) teknologi tempatan sbg asas bg Malaysia menjadi sebuah negara perindustrian.

Pertumbuhan bandar-bandar baru 12. Ke arah negara maju . Penyumbang utama sektor ekonomi masa hadapan 9. Peluang pekerjaan & tenaga mahir 5. Ke arah modenisasi 8. Rantaian huluan & hiliran industri 11. Kemelesetan ekonomi era 80-an 2. Pertumbuhan ekonomi seimbang 6. Kelemahan sektor perindustrian 3. Persaingan antarabangsa 10. Pertumbuhan industri kecil & sederhana 7.KENAPA PERLU DASAR PERINDUSTRIAN 1. Menyahut cabaran DEB 4.

DASAR PERINDUSTRIAN NEGARA KELEMAHAN SEKTOR INDUSTRI (70AN & 80AN) 1. 4. 5. . 2. elektronik & tekstil sahaja Mutu keluaran tidak dapat bersaing dgn keluaran luar negeri Tidak ada rantaian antara sektor industri dgn lain-lain sektor Industri-industri yg ditubuhkan kurang mempunyai nilai tambah (Value Added) 3. Pertumbuhan sektor eksport kurang memuaskan Eksport terlalu bergantung kpd industri elektrik.

2. Memaju & menggunakan sistem perkhidmatan maklumat yg bersepadu Membangunkan teknologi & tenaga rakyat 3. Dasar perindustrian yg berpandangkan keluar bg mengekalkan kadar pertumbuhan perindustrian yg tinggi. Memajukan industri berat terpilih utk menyokong industri eksport. .DASAR PERINDUSTRIAN NEGARA STRATEGI 1. 4. Memajukan secara intensif industri berasaskan sumber untuk eksport & mempelbagaikan industri. 5.

Rantaian antara sektor. Sumber-sumber pertumbuhan baru. Kurangkan pergantungan kpd tekstil. 2.STRATEGI PERINDUSTRIAN DI BAWAH DPN RRJP 2 (1991-2000) 1. Mempelbagaikan pembuatan. 5. elektronik & elektrik. keluaran & pasaran sektor 4. Mempelbagaikan industri tempatan. . 3.

9. 7. Meningkatkan kemahiran tenaga kerja. Kemudahan infrastruktur. 8.STRATEGI PERINDUSTRIAN DI BAWAH DPN RRJP 2 (1991-2000) 6. Galakan IKS. Pembangunan teknologi. 10. Value added. .

Menyelerakkan tapak. .STRATEGI PERINDUSTRIAN DI BAWAH DPN RRJP 2 (1991-2000) 11. Pemasaran yang agresif. Tembusi pasaran baru. Menyusun semula sektor-sektor pembuatan. 13. 14. 12.

Jabatan dan Pejabat Kerajaan menubuhkan Panel Perunding bertujuan memperbaiki perkhidmatan yg diberi kpd sektor swasta. 1984. Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam Bil. Julai 1991. pada thn 1983 sbg pendekatan asas bagi pembangunan negara. . 9 Tahun 1991 dikeluarkan bg memberi panduan Mengenai Pelaksanaan Dasar Persyarikatan Malaysia.DASAR PERSYARIKATAN MALAYSIA 1. Surat Pekeliling Am Bil 2 Tahun 1984 dikeluarkan oleh KSN mengarahkan semua Kementerian. LATAR BELAKANG (SEJARAH) Diperkenalkan oleh YAB PM.

Barangan yg dihasilkan mampu mengekalkan persaingan & berbagai barangan utk pasaran yg berbagai. . Afrika & Amerika Latin. dinamik. Perlu lebih kuat. Perlu bersatu bagi menembusi pasaran baru spt di Asia. berdaya saing.DASAR PERSYARIKATAN MALAYSIA TANGGUNGJAWAB SEKTOR SWASTA Merupakan penggerak pertumbuhan ekonomi. cekap dan tangkas dlm menghadapi cabaran-cabaran saingan di pasaran luar negeri.

DASAR PERSYARIKATAN MALAYSIA KAITAN DASAR DENGAN WAWASAN 2020 & RANGKA RANCANGAN JANGKA PANJANG II (RRJP 11) Sektor awam berperanan sbg perancang. . fasilitator & pelaksana program-program kerajaan: Sbg fasilitator perlu menyediakan suasana yg conductive bg merangsang pertumbuhan ekonomi yg pesat. selagi dibenarkan oleh undang-undang.

. bukan sahaja kemudahan & perkhidmatan yg meluas tetapi standardnya harus lebih baik. Sbg pelaksana .perlu menyediakan kemudahan & perkhidmatan sosial yg penting kpd semua rakyat. menyediakan maklumat yg betul. proaktif. aktiviti galakan pasaran yg lebih baik melalui perwakilan seberang laut.Sbg perancang mesti peka & responsif kpd perubahan-perubahan dlm persekitan dunia semasa merancang arah tujuan & strategi pertumbuhan.

DASAR PENSWASTAAN (1983) PEMINDAHAN PEMILIKAN & KUASA KAWALAN KERAJAAN KE ATAS PERKHIDMATAN & AKTIVITI EKONOMI KEPADA PIHAK-PIHAK SWASTA. .

Meninggikan kecekapan & penghasilan kerja. Mempercepatkan pencapaian hasrat DEB. Menggalakkan pertumbuhan ekonomi. .DASAR PENSWASTAAN OBJEKTIF DASAR PENSWASTAAN Mengurangkan beban kewangan kerajaan. Pengagihan sumber secara cekap.

. iv. Pajakan. iii. Kontrak Pengurusan. ii. Bina Kendali Pindah (BKP) atau Build Operate Transfer (Bot) & Bina Kendali (BK) atau Build Operate (BO).DASAR PENSWASTAAN MEKANISME/BENTUK PENSWASTAAN i. Penjualan aset atau penswastaan.

membekal sumber bahan mentah sektor perindustrian. menyedia sumber makanan & meningkatkan eksport negara.B.A. perikanan & perhutanan). Usaha Kerajaan utk membangunkan sektor pertanian (tanaman. ternakan. Timb. Dapat menyediakan peluang pekerjaan.DASAR PERTANIAN NEGARA Dilancarkan oleh Y. PM pada 12 Januari 1984. .

Memaksimumkan pendapatan pengusaha/pekebun kecil melalui peningkatan daya pengeluaran supaya kadar kemiskinan dapat dikurangkan & kualiti hidup keluarga diperbaiki. . Memaju & meningkatkan hasil & mutu komoditikomoditi yang mempunyai potensi besar untuk eksport @ bahan gantian import serta komoditi-komoditi terpilih bahan makanan & perindustrian.OBJEKTIF Memaksimumkan pendapatan sektor pertanian melalui penggemblengan sumber-sumber negara secara cekap & berkesan supaya sumbangan sektor pertanian kepada pertumbuhan ekonomi dpt dipergiatkan semula.

Cth: Projek-projek Pembangunan Pertanian Bersepadu. membolehkan pemilikan tanah yang ekonomik bagi mereka yang tiada bertanah @ mempunyai tanah yg bersaiz kecil. MADA. b) . FELCRA. RISDA & Perbadanan-perbadanan Pembangunan Wilayah. Menekankan tanaman untuk eksport.STRATEGI-STRATEGI a) Pembukaan Tanah Baru Dijalankan oleh FELDA. Pembangunan In-Situ Pembangunan di kawasan yang mempunyai daya pengeluaran yang rendah akibat daripada masalah struktur & institusi. pihak-pihak berkuasa pembangunan wilayah & Kerajaan Negeri. KADA.

MARDI. pengembangan & pemasaran yang cekap disamping galakan @ intensif tertentu. RISDA. d) e) f) . Pembangunan Sosial & Institusi Penswastaan & Penyertaan Pihak Swasta Pembangunan Komoditi Eksport perindustrian kelapa sawit. Beras(sara diri) akan ditingkatkan. FAMA & LPP. Jabatan Pertanian.STRATEGI-STRATEGI c) Perkhidmatan Sokongan Pertanian Cth: penyelidikan. RRI. Pembangunan hutan dihadkan supaya ekologi dipelihara. PORIM. Jabatan Perikanan. getah koko.

Penyatuan Tanah & Pengurusan Pertanian Secara Komersil Aktiviti iii. Pengelompokan Kampung-Kampung ii.STRATEGI-STRATEGI g) Program Halacara Baru dlm Pembangunan Kampung & Luar Bandar Mengurangkan kemiskinan luar bandar dgn cara meningkatkan pendapatan petani & pekebun kecil melalui:i. Pembangunan Industri Kampung .

iii. kerjasama di K tan. Puchong. Selangor. K tan & Ulu Berang. Parit Seraya & Kg. Kedah. Kok. Teratak Batu. lada hitam & sagu serta ternakan & pertanian dikurangkan. v. Tanaman Kontan spt Projek Tembakau di Alor Ketitir. vii. ii. Tiada benih percuma. Karang. Perak & Pulau Pinang. Projek diswastakan seperti Projek Akuakultur. T ganu. Projek Pembangunan Kg. Estet mini/tanaman berkelompok oleh Lembaga Pertubuhan Peladang di Tjg.PENCAPAIAN SEMASA Boleh dilihat kepada beberapa langkah yang diperkenalkan termasuklah: i. Tradisional oleh FELCRA di Kg. Parit Selangor. vi. Projek Cth. Projek Blok Tanaman Koko oleh Jab. Subsidi tanaman selain dr padi. Selangor & sykt. T ganu & Kandis. . Cara estet mini tanaman saka oleh RISDA di Kg. Pertanian & MARDI iv. K tan serta projek sayursayuran di bwh Skim Penanaman Berkelompok.

Harga komoditi b. Sambutan petani .FAKTOR-FAKTOR KEJAYAAN Bergantung kepada:a. Penyertaan pelabur swasta dlm sektor pertanian d. Sekatan perdagangan oleh negara-negara pengimport komoditi c. Pekerja pertanian e.

DASAR SAINS DAN TEKNOLOGI 1. Dasar ini diumumkan pada bulan April 1986. 2. Matlamat Membantu Malaysia menjadi sebuah negara maju dengan menggalakkan pengunaan sains dan teknologi sebagai alat untuk pembangunan ekonomi serta menggiatkan pembangunan sektor perindustrian agar lebih canggih, dinamik dan dapat bersaing dengan negaranegara lain.

3.

Strategi a. Pengkomputeran sektor perindustrian b. Menubuhkan Pusat Kecemerlangan Sains c. Menggalakkan pemindahan teknologi antara sektor dengan lebih agresif d. Menggalakkan peranan sektor awam dan swasta dalam penggunaan sains dan teknologi yang terkini. e. Menggalakkan penyelidikan dan pembangunan untuk merintis jalan ke arah penemuan dan penyelidikan terkini dalam sains dan teknologi f. Menubuhkan pusat mengumpul dan mengedar maklumat tentang aspek sains dan teknologi.

2. DASAR DASAR SOSIAL/ETIKA KERJA

DASAR PENDIDIKAN Dasar Pendidikan (Pelajaran) Kebangsaan melalui Penyata Razak 1956 & dimaktubkan dlm Ordinan Pelajaran. 1961. Dilaksanakan utk mengganti sistem pendidikan penjajah. . Disemak semula pada thn 1960 yg menghasilkan Laporan Rahman Talib & dimaktubkan dlm Akta Pelajaran. 1957.

ekonomi. 1957 ialah untuk menubuhkan satu sistem pendidikan yang akan dapat memenuhi keperluan negara & menggalakkan perkembangan kebudayaan. sosial.OBJEKTIF BAHAWASANYA dasar pelajaran seperti yang diisytiharkan dalam Ordinan Pelajaran. & politiknya .

2. 4. Melicinkan tatacara pengurusan pendidikan. Mewujudkan sistem peperiksaan yang sama bagi semua. 3. . Menjadikan bahasa kebangsaan sebagai bahasa pengantar yang utama. Mengadakan kurikulum yang sama & berorientasikan Malaysia bagi semua jenis sekolah.STRATEGI PELAKSANAAN 1.

Mendemokrasikan pendidikan dari segi peluang & mutu dengan mengagihkan peruntukan secara adil & memberi perhatian khas kepada kumpulan yang kurang bernasib baik & kawasan luar bandar @ pedalaman. 6. Mengadakan peluang pendidikan asas selama sembilan tahun. seimbang & bersepadu. .STRATEGI PELAKSANAAN 5. Meningkatkan mutu pendidikan keseluruhannya dengan menyediakan pendidikan yang menyeluruh. 7.

vokasional pada tahun 1978.STRATEGI PELAKSANAAN 8. Mempelbagai & memperbanyakkan kemudahan pendidikan di peringkat universiti terutama dlm bidang sastera gunaan & sains gunaan . Menyediakan pendidikan rendah mengikut KBSR yg berasaskan 3M pada thn 1983 yg nenjurus kpd KBSM pada thn 1989. 9. 10. Memperluaskan pendidikan vokasional dan teknik melalui penyusunan semula kurikulum sek.

pengakap. 13. Menjadikan Bahasa Kebangsaan & Bahasa Inggeris sbg mata pelajaran yg wajib diajar di sekolah-sekolah & memberi peluang sempurna bagi pembelajaran bahasa-bahasa lain spt Bahasa Cina & Bahasa Tamil. 12. kadet polis. puteri islam dll. moral & disiplin. . spt pasukan-pasukan kadet tentera. Menggalakkan aktiviti ko-kurikulum yg memupuk disiplin. Mempertingkatkan pendidikan kerohanian.STRATEGI PELAKSANAAN 11.

PENCAPAIAN SEMASA Hasil Pelaksanaan Dasar Pendidikan Kebangsaan. tenaga rakyat yang dihasilkan pada keseluruhannya dapat memenuhi keperluan gunatenaga negara kecuali di beberapa bidang tertentu. Mengurangkan kemiskinan terutamanya bumiputra yang berpendidikan. Dapat merapatkan jurang pengenalan bidang pekerjaan mengikut kaum sama ada di sektor awam @ swasta. kaum .

A. Tujuan: Meninggikan prestasi pengurusan & pembangunan berdasarkan pendekatan/pengalaman/ciriciri positif yg diamalkan oleh Jepun dan Korsel.B. Hubungan antara institusi. Pengajian Akademik. Mencontohi sesuatu yg baik drpd kedua-dua negara & mengurangkan pergantungan/hubungan dgn rakan-rakan tradisi. . Kemajuan Eksekutif.L. Program Latihan: Latihan perindustrian & Teknikal. Fokus Jepun & Korsel.DASAR PANDANG KE TIMUR Diumumkan oleh Y. PM pada 8 Februari 1982 semasa 5th Joint Annual Conference Of Majeca/Jameca di K.

Penganut-penganut agama lain bebas mengamalkan agama masingmasing. Menerapkan nilai-nilai positif & murni yang terdapat dalam Islam itu utk diterapkan & dijadikan amalan masyarakat di M sia.DASAR PENERAPAN NILAI-NILAI MURNI DALAM PENTADBIRAN 1.Perlembagaan Negara. LATAR BELAKANG/ RASIONAL Islam adalah agama rasmi . Kebangkitan semula Islam sejak awal 1970an di Seantero Dunia.. .

Menghapuskan sikap yang negatif dalam menjalankan tugas yg dipertanggungjawabkan. Menubuhkan sebuah negara yang bahagia. Menghasilkan perkhidmatan yang bermutu. . OBJEKTIF Membentuk sebuah masyarakat Malaysia yang BERAMANAH.2. BERIDENTITIi & DISEGANI oleh masyarakat lain.

BERSIH. BERBUDI MULIA & BERSYUKUR. TEKUN. NILAI-NILAI YANG DISEGANI Ada 11 nilai yg disarankan iaitu AMANAH. IKHLAS. DEDIKASI.3. . BEKERJASAMA. * Huraikan/bincangkan secara mendalam semua nilai ini satu persatu. SEDERHANA. BERTANGGUNGJAWAB. BERDISIPLIN.

CEKAP DAN AMANAH KONSEP BCA I. .DASAR BERSIH. BERSIH Bersih dari segi fizikal Bersih dari segi moral CEKAP Hasil kerja yg tinggi Mutu kerja yg tinggi Menepati objektif kerja II.

Mempunyai sifat luhur & murni. jujur kepada diri sendiri. AMANAH Rela & cuba menjalankan tugas & tanggungjawab yang diamanahkan dalam batas kuasa yang ditentukan dengan penuh gigih & ikhlas bagi mencapai objektif yang ditetapkan. CEKAP DAN AMANAH KONSEP BCA III. . rakan & organisasi.DASAR BERSIH.

Tiga sifat unsur yang perlu diamalkan. BERSIH. Tujuannya : mewujudkan satu etika kerja & sikap berkhidmat yang baru. . CEKAP DAN AMANAH Dilancarkan pada pertengahan April 1982 oleh Y.B.B. PM.A.

PM pada 19 Mac 1983.C. KEPIMPINAN MELALUI TELADAN Dilancarkan oleh Y.B. dihayati & diamalkan oleh segenap lapisan anggota Kerajaan/orang awam. Tujuan: Memupuk/menanam ciri-ciri kepimpinan yang berkesan untuk dicontohi. .A.

6.83 Penggunaan kad perakam waktu (Pekeliling Am 11/81) Manual prosedur kerja/fail meja (Surat BTH.83) .4. PROGRAM-PROGRAM PEMBAHARUAN YANG LAIN Etika Perkhidmatan Awam (1979: Buku Panduan Perkhidmatan Cemerlang) Pemakaian tanda nama (Pekeliling 8/83: 14.10.D.

83) .D.80) Arahan pengisytiharan harta Pusat-pusat pembayaran bil setempat (KL/PJ 1.2.1. PROGRAM-PROGRAM PEMBAHARUAN YANG LAIN KMK Pelan Pejabat Terbuka (PA 4/83) Konsep Pejabat Daerah Contoh. (Keputusan mesyuarat MB/KM 22/23.10.82 Tempat-tempat Lain 1.

Kurang inovasi E. Tidak dedikasi C. SIKAP A.HALANGAN PERLAKSANAAN DASAR-DASAR NEGARA 1. Cepat puas hati . Tidak ikhlas G. Tidak jujur F. Kurang cekap B. Tidak bersemangat D.

ILMU PENGETAHUAN Ilmu pengetahuan moden. . penyelidikan & pembangunan yang tidak kemas kini. sains & teknologi.2.

ANCAMAN DALAM DAN LUAR NEGARA Tomahan daripada kumpulan pendesak dalam negeri & luar negara yang menyebabkan rakyat raguragu.3. 4. . TAFSIRAN AGAMA Kefahaman dan tafsiran agama yang singkat dan sempit yang menolak pembangunan menyebabkan dasardasar Kerajaan kurang mendapat sambutan rakyat.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->