Omul cu mana uscata Ilustratie: Intr-un sat traia o batrana singura, respectata de toti cei din jurul ei, care

avea un obicei foarte ciudat: in fiecare dimineata cand pleca de acasa, bastonul pe care-l folosea sa se sprijine, il arunca la pamant, apoi il privea un moment si abia dupa aceea, ridicandu-l de jos, pleca mai departe. In fiecare zi acelasi „ritual” Vecinii erau foarte curiosi sa stie de ce facea dansa acest lucru, dar nu au indraznit sa o intrebe pana intr-o zi, cand a facut ceva si mai ciudat: a aruncat bastonul o data, l-a privit, l-a ridicat si l-a aruncat iar si iar, de trei ori. Abia a treia oara la ridicat si a plecat. „ De ce faci vecina in fiecare dimineata lucrul acesta?” au intrebat-o vecinii ei. „Stiti!” le spune batrana, „Eu sunt crestina si vreau sa fac mereu voia Domnului. Ma rog in casa sa ma indrume Domnul unde sa merg in ziua respectiva, ajung la poarta, arunc acest baston si consider ca este voia Lui directia pe care mi-o arata varful bastonului. Apoi merg pe acolo” Vecinii au mai tntrebat: „Dar azi ati aruncat de trei ori! De ce?” Cu capul plecat batrana le-a spus: ” Azi nu mi-a placut directia pe care mi-a aratat-o la primele doua aruncari” De cate ori si noi, poate, ne rugam Domnului „Doamne faca-se voia Ta, condu-ma Tu!” insa dorim sa mergem pe acolo pe unde ne place noua! Doresc, ca si in ocazia aceasta, cand Dumnezeu va vorbi inimilor noastre sa-l lasam doar pe El sa lucreze in viata noastra! LUCA 6 : 6 – 11 A ) CADRUL INTAMPLARI Domnul Isus Hristos era mereu invinuit de conducatorii iudeilor ca nu respecta Sabatul Cu o saptamana inainte trecuse prin lanul de grau impreuna cu ucenicii si faptul ca ucenicii luasera si mancasera din spicele de grau a dat nastere la controversa. Cel de fata este al 5-lea conflict cu fariseii, pe aceasta tema Sabatul fusese impovarat cu 1521 de reguli, impuse de oameni, prin care se spunea ce trebuie sa nu faci in zi de Sabat. Isus dorea sa faca Sabatul sa fie simtit ca o binecuvantare pentru oameni si nu o povara. B ) PREDICAND IN SINAGOGA Luca 6: 6 „În altă zi de Sabat, s-a întâmplat că Isus a intrat în sinagogă, şi învăţa pe norod. Acolo era un om, care avea mâna dreaptă uscată.” Isus predica inaintea ascultatorilor Sai, doritor de a le aduce invatatura cereasca. Printre ascultatorii Sai era cineva, care avea nevoie, nu doar de cuvinte frumoase, ci si de ajutor concret, de vindecare: omul cu mana dreapta uscata.

carora le adreseaza si o provocare: Vers 9: „Vă întreb: Este îngăduit în ziua Sabatului a face bine... Imaginati-va scena!: Isus predica. Isus a demonstrat mereu cat de mult este interesat de oameni si de nevoile lor.Interesant ce ne spune Biblia ca faceau carturarii si fariseii in acest timp: Versetul 7: „ Cărturarii şi Fariseii pândeau pe Isus.” E cutremurator! In timp ce doreau sa afiseze interes pentru cele spirituale. Cu care dintre ascultatorii Domnului ne asemanam noi. şi a zis omului. ci il scoate in fata. ei aveau ganduri murdare. şi stai în mijloc.1 Cor 11: 1 Insa Isus. să vadă dacă-l va vindeca în ziua Sabatului. In spatele sinagogii este bolnavul. Reactia fariseilor si carturarilor: vers 11 “Ei turbau de mânie. El s-a sculat. desi le stia gandurile. şi s-au sfătuit ce ar putea să facă lui Isus.” C) CINE SUNT EU? Noi toti. de ucidere in inimile lor. Vers 10: “Atunci. ai facut pacat iar daca ai avut ocazia sa scapi un om de la moarte si nu ai facut-o.” Isus nu il vindeca pe acest om lasandu-l acolo unde era. In fata sunt cei care. oare? Care este motivul pentru care vin acolo unde este chemat numele Lui? 1. l-ai omorat!! dar era doar o teorie. şi a zis omului: Întinde-ţi mâna! El a întins-o. ori a face rău? A scăpa o viaţă sau a o pierde?” Ce provocare pentru ei. pentru a primi invatatura. ca urmare. Nu degeaba spunea Apostolul Pavel „ Va adunati laolalta nu ca sa va faceti mai buni ci mai rai” .” “Intinde-ti mana!” De ce procedeaza Isus asa? Era nevoie ca acest om sa-si faca partea sa. venim la biserica. deoarece ei erau cei care aveau totusi conceptia ca: daca ai avut ocazia sa faci un bine si nu l-ai facut.Carturar!? Fariseu!? Este posibil lucrul acesta!? Ar trebui sa ne cercetam si sa ne adresam cateva intrebari: . pe propriul lor teren. Şi-a rotit privirile peste toţi. au venit sa-L_asculte dar care-l pandeau sa vada ce va face. şi a stat în picioare. ca să aibă de ce să-L învinuiască. şi mâna i s-a făcut sănătoasă ca şi cealaltă. care avea mâna uscată: Scoală-te. inaintea carturarilor si fariseilor. la intalnirea cu Dumnezu. in aparenta. manifestandu-si credinta. ( vers 8 ) aduce inaintea lor pe omul cu mana uscata. pentru ca sa-l poata invinui. Vers 8: “Dar El le ştia gândurile. nu putea sa nu aline suferintele acestora chiar si in zi de Sabat.

din banii tai. “Intinde-ti mana !” imi spune si mie. din tine! Poate e greu. Intinde mana spre fratele tau si arata-I apreciera ta! Intinde mana spre cei care pier si da-le hrana Evangheliei! Intinde mana si da din timpul tau. iti spune si tie Marele Medic azi. in timp ce-L ascultam pe Domnul. Mana se poate vindeca. din punct de vedere spiritual. fie o atitudine de scuzare. pentru Dumnezeu. insa mana va fi vindecata. Atitudinea ta se poate schimba. Interesant! Cand s-a vindecat mana omului? S-a vindecat atunci cand acesta a ascultat de Domnul si a intins-o.Omul cu mana dreapta uscata? Ce inseamna sa ai mana dreapta uscata? daca nu pot sa intind cu sinceritate o mana calda catre cei din jurul meu. daca tin doar la aparente. daca nu pot sa-I ofer Domnului daruri de multumire. sau o atitudine pe care a avuto acest om care a primit vindecare deplina. daca nu simt nevoia sa fac o binefacere.. se poate spune despre mine ca am mana “uscata” Daca.De ce vin eu la Casa Domnului? Daca vin la biserica si caut greseli la fratele meu.!? “) D) POT TOTUL IN HRISTOS! . Un mare pericol: sa crezi ca mana ta e sanatoasa in timp ce nu este ( Matei 25 “Doamne n-am fost noi in numele Tau . le cunostea toate gandurile. erau mai bolnavi decat omul acela. fara sa iti doresti sa schimbi ceva in viata ta. din binecuvanarile mele si altora.. mai de graba sa ranesc decat sa spun un cuvant de zidire. comparandu-te poate cu altii. si mana ta a avut momente cand a fost „uscata” poti adopta. este posibil ca viata mea sa se asemene cu cea a acelora pe care Domnul Isus i-a intrebat: „Este îngăduit în ziua Sabatului a face bine ori a face rău? A scăpa o viaţă sau a o pierde?” Fariseii si carturarii stiau teoretic ceea ce trebuiau sa faca. Ceea ce nu realizau ei era faptul ca. daca sunt gata. asa cum ne stie si pe fiecare dintre no! As putea sa pierd si eu o viata datorita comportamentului meu !? Cum reactionez la mustrare? 2. in urma cercetarii personale. Aveau mana mai „uscata” decat el. daca nu-mi fac timp sa ofer din timpul meu. iti dai seama ca si despre tine este vorba. Isus stia asta.

Avem datoria de a sluji celor disperaţi şi de a insufla speranţă celor deznădăjduiţi.Is. "Cel ales la suflet (cel darnic) face planuri alese (darnice). pentru a prezenta bãrbatilor si femeilor adevãrul. Daca nu-l avem pe Domnul in noi nu vom putea face nimic.Prov. "Unul.Prov.24. fãcând lucrarea de binefacere. si cu cele dintâi roade din tot venitul tãu. si cel ce udã pe altii va fi udat si el" . 11. O manusa. si altul care economiseste prea mult. sa-L rugam sa ne ierte si sa avem incredere in El ca ne poate transforma prin puterea Sa. Cu Marele nostru Medic. de a-i îmbrăca pe cei goi şi de a-i mângâia pe cei suferinzi şi năpăstuiţi. Prin nevoile ei o lume ruinatã atrage de la noi talanti de mijloace si influentã. si teascurile tale vor geme de must" . în toate ramurile ei. ajunge mai bogat. am descoperit cumva asemanari intre vietile noastre si cele ale fariseilor si carturarilor sau ca suntem omul cu mana dreapta uscata. Printr-un lant de împrejurãri care vor face apel la iubirea lui fatã de aproapele.25. Dumnezeu ar fi putu sã atingã tinta Sa de a mântui pe pãcãtosi fãrã ajutorul omului. si stãruie în planurile lui alese (darnice) .8. si îl pãstreazã cu deprinderea de a da. dar El stia cã omul n-ar putea fi fericit dacã nu ar îndeplini un rol în marea lucrare. care dã cu mânã largã. nu poate face nici o miscare. Cel care dã celor lipsiti aduce o binecuvântare altora si el însusi este binecuvântat într-o si mai mare mãsurã.9-10.” BINEFACERE "Cinsteste pe Domnul cu averile tale. Întelepciunea dumnezeiascã a fixat în planul mântuirii legea actiunii si reactiei. de care . 32. de douã ori binecuvântate. nu face decât sã sãrãceascã. de a ajuta pe sãraci si a face sã înainteze lucrarea Lui. el Revarsã asupra omului cele mai bune mijloace de a cultiva binefacerea.Ilustratie. 3. Sufletul binefãcãtor va fi sãturat. daca nu are mana inauntrul ei. exista speranta pentru oricine (Filipeni 4:13) Un indemn inspirat: Divina vindecare – pag 90 ”Avem datoria de a-i hrăni pe cei înfometaţi. Daca. cãci atunci grânarele tale îti vor fi pline de belsug. SLAVA EVANGHELIEI Ca omul sã nu piardã rezultatele fericite ale binefacerii. Rãscumpãrãtorul nostru a fãcut planul de a-l înscrie pe om ca împreunã-lucrãtor cu El.

Acolo Dumnezeu a dar fiintelor omenesti o dovadã neînselãtoare a iubirii cu care El îi considera. si în felul acesta adunãm adevãrate bogãtii. Orice lucru bun de pe pãmânt a fost asezat aici de mânca dãtãtoare de belsug a lui Dumnezeu. Spiritul dãrniciei este spiritul cerului. El dã mãrturie despre faptul cã pornind la rãscumpãrarea noastrã. si cauza religiei este a Lui. Este exact lucrarea de care are nevoie omul. prin osteneli si fapte de binefacere. sau altminteri nu pot sã se modeleze dupã caracterul marelui Exemplu. suntem fãcuti asemenea chipului Aceluia care pentru noi S-a fãcut sãrac. si sã intre în actiuni mai mari. Ei ar trebui sã înteleagã cã harul Lui este acela care înmulteste cererile dupã mijloacele lor. Si El ar putea sã plouã cu ele din cer dacã . Lucrarea aceasta a început în curtile ceresti. nu ca cruta nimic. Dar în timp ce unii merg sã predice. si iarãsi a da. Multi din poporul lui Dumnezeu sunt în primejdia de a fi prinsi în cursa felului de viatã lumesc si al lãcomiei. este adevãrata roadã a vietii crestine. Si când rãspundem la aceste cereri. ca o expresie a iubirii Sale fatã de om. Când dãruim. Sãracii sunt ai Lui. Principiul oamenilor lumesti este sã primeascã si iarãsi sã primeascã. dar. Pentru ca omul sã poatã fi mântuit. si va chema la actiune cele mai înalte capacitãti ale mintii. deoarece ea va trezi cele mai adânci simpatii ale inimii sale. El a asezat mijloace în mâinile oamenilor. __ BINECUVÂNTÃRILE SLUJBEI DE ADMINISTRATOR Însãrcinând pe ucenicii Sãi sã meargã în toatã lumea si sã predice Evanghelia la fiecare fãpturã. Aceasta. Hristos a încredintat oamenilor lucrarea de a extinde cunostinta harului Sãu. În providenta Sa Dumnezeu cheamã pe poporul Sãu sã iasã din sfera lor îngustã de actiune. ce este necesar pentru împlinirea lucrãrii Sale.16. atât de mult a iubit lumea. Principiul ilustrat acolo este acela de a da. Este slava Evangheliei faptul cã ea este întemeiatã pe principiul refacerii. El invitã pe altii sã rãspundã la cererile Lui pentru aducerea de daruri. roada lui este mizerie si moarte. în neamul omenesc decãzut. pentru ca darurile Lui dumnezeiesti sã poatã sã se reverse prin canale omenesti în sãvârsirea lucrãrii rânduitã nouã pentru salvarea semenilor nostri. Iubirea jertfitoare de sine a lui Hristos este descoperitã la cruce. El. adus la îndeplinire în toate implicatiile lui. Al Domnului este aurul si argintul. cu care sã sprijine lucrarea Lui pe pãmânt. încât a dat pe unicul Sãu Fiu. si apoi S-a dat pe Sine. oricât de scump. Crucea lui Hristos face apel la spiritul de binefacere al fiecãrui urmas al binecuvântatului Mântuitor. Obiective care cheamã binefacerea la lucru trebuie sã fie asezate înaintea lor. Lumina Evangheliei strãlucind de la crucea lui Hristos mustrã iubirea de sine si încurajeazã dãrnicia si binefacerea. el a dat tot ce a avut. Nu ar trebui sã fie un lucru pentru care sã se plângã faptul cã sunt cereri tot mai sporite de a da. Ioan 3. Darul dat în Hristos descoperã inima Tatãlui. Se cere efort nelimitat în vremea aceasta când întunericul moral acoperã lumea. Aceasta este una din cãile lui Dumnezeu de înãltare a omului. pentru ca oricine crede în El sã nu piarã ci sã aibã viatã vesnicã. împlinit în binefacere si în fapte bune.ei sunt în lipsã de moarte. aducem altora fericire. a chipului dumnezeiesc printr-o stãruitoare manifestare a binefacerii.

întãritã si rãspânditã în comunitãtile noastre. încredintându-i mijloace nu pentru a fi grãmãdite cu avaritie. Adunati-vã în jurul crucii de pe Golgota în sacrificiu de sine si lepãdare de sine. Ea trebuie sã-i elibereze de egoism si sã-i lege de Dumnezeu si pe unul de altul. Dumnezeu vã va binecuvânta. Dumnezeu a plãnuit sistemul de binefacere. când vã gãsiti legati de tronul aceasta prin lantul de aur lãsat din cer pe pãmânt. nu am nimic de dat?" Poporul credincios al lui Hristos sã perpetueze iubirea Lui. pentru ca omul sã poatã deveni asemenea Creatorului Sãu. când faceti tot ce puteti mai bine. binefãcãtor si de u caracter neegoist si în cele din urmã sã fie pãrtas cu Hristos la rãsplata vesnicã si plinã de slavã.ar alege sã facã astfel. Dar în loc de a face asa. Când vã apropiati de tronul harului. puteti voi sã vã închideti inima si sã ziceti: "Nu. În felul acesta El face pe om mijlocitorul prin care împarte binecuvântãrile Sale pe pãmânt. Iubirea aceasta trebuie sã-i atragã în jurul crucii. N-ar trebui ca noi sã facem tot ceea ce putem ca sã dãm putere principiilor pe care Hristos le-a adus în lumea aceasta? Sã nu ne strãduim noi sã înfiintãm si sã facem eficientã lucrarea de binefacere care se cere acum fãrã întârziere? Când stati înaintea crucii si vedeti pe Domnul cerului murind pentru voi. inima voastrã va porni în iubire dupã fratii si surorile voastre care sunt fãrã de Dumnezeu si fãrã de nãdejde în lume. . ci spre a fi folosite pentru binele altora. El a fãcut un om administrator al Sãu. ÎNTÂLNIRE ÎN JURUL CRUCII Iubirea exprimatã la Golgota ar trebui sã fie readusã la viatã.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful