Artikel dari Internet

Ucapan Selamat Deepavali oleh Perdana Menteri Malaysia yang ke-6 YAB Dato Seri Najib Tun Razak Sesuatu yang amat menggembirakan untuk menyampaikan ucapan selamat menyambut Deepavali kepada semua rakan Hindu kita di Malaysia dan di seluruh dunia. "Pesta Cahaya" melambangkan kemenangan kebaikan ke atas kejahatan dalam diri setiap insan, satu perjuangan yang kita hadapi setiap hari. Dan hari ini, tibalah masanya bagi kita meraikan kejayaan kita itu.

Semalam penganut agama Hindu memulakan perayaan dengan upacara sembahyang pagi di kuil dan diteruskan sepanjang hari dengan kunjung mengunjungi Rumah Terbuka satu sama lain ± satu amalan cuti perayaan Malaysia yang unik yang memperlihatkan muhibah dan semangat kejiranan dengan membuka rumah kita kepada pengunjung.

Seperti yang saya rasai pada setiap cuti perayaan utama di Malaysia, saya ternanti-nantikan tradisi rumah terbuka ini, kemurahan hati tuan rumah dan peluang yang mereka sediakan untuk menikmati kepelbagaian perspektif yang ditawarkan oleh Malaysia.

Beberapa hari yang lalu, saya telah melawat Brickfields di Kuala Lumpur dan leka dengan semangat dan suasana perayaan masyarakat India ketika mereka membuat persediaan untuk hari perayaan tersebut. Sebagai tambahan kepada sokongan saya terhadap perancangan mereka untuk mewujudkan "India Kecil" dan mempelajari sedikit sebanyak tentang trend terkini Deepavali, saya telah menemui semula kepelbagaian warna, aroma, dan kesibukan suasana perayaan

. kegembiraannya. Malang sekali mereka yang kecil bilangnnya itu itu terus berusaha untuk memusnahkan kejayaan kita yang telah sekian lama menolak sikap tidak bertoleransi. syak wasangka dan haloba.Deepavali. pembangunan dan kemakmuran. Pada perayaan Deepavali ini. dan kemurahan hati yang semuanya kita kongsi bersama-sama daripada yang paling tua hinggalah kepada yang paling muda di dalam setiap lapisan masyarakat. Melihatkan ini. mengingatkan saya semula betapa bertuahnya kita sebagai rakyat Malaysia dan betapa pentingnya pula bahawa masih ramai yang baik terus menentang segelintir yang jahat. Hanya melalui usaha ini kita berupaya mengekalkan dan memanjangkan perhubungan yang menggalakkan keselamatan. Marilah kita mengimbangi antara kebaikan dan kejahatan dalam tutur kata dan perbuatan kita dan mengamalkan disiplin yang diperlukan untuk memberi kejayaan kepada kebaikan. saya tetap dapat melihat persamaan yang ada pada cuti perayaan yang ditunggu-tungu itu. marilah kita mengenang kembali perjuangan bapa-bapa dan nenek moyang kita dan usaha mereka dari selepas Merdeka sehinggalah kepada kemakmuran dan keamanan yang dikecapi Maaysia moden. secara individunya kita terus memupuk kebaikan dan perpaduan dan menuntut masyarakat dan kerajaan kita melakukan perkara yang sama. Marilah kita berusaha untuk saling memahami dan membina satu Malaysia yang bersatu dengan menjana kekuatan daripada kekayaan kepelbagaian kebudayaan kita. Penting sekali. Walaupun perbezaannya adalah ketara antara perayaan orang Islam dan Cina. berdasarkan perjuangan tradisional Deepavali.

my/3682-happy-deepavalihtml Tarikh: Oktober 28.com. 2008 di bawah kategori µDiversity¶ .1malaysia. Selamat Hari Deepavali! Sumber: http://www.Marilah kita ingatkan diri kita betapa bertuahnya kita sebagai rakyat Malaysia dan berapa beruntungnya kita kerana mempunyai pelbagai lapisan masyarakat seiring berusaha untuk masa hadapan yang lebih utuh dan aman damai.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful