Bab 7 ±Harmoni

Pendidikan seni Ting 2

Harmoni ‡ialah tindak balas tampak di dalam alam dan karya seni. ‡Harmoni dapat dilihat di dalam unsur-unsur seperti garisan, jalinan, ruang, bentuk dan lain-lain.

‡Adanya kesepaduan unsur-unsur seperti di atas menimbulkan kesan keselesaan. ketenangan dan kesatuan. keseragaman. .

.Tujuan: ‡ untuk menarik perhatian atau mengurangkan kejanggalan (tidak sedap dilihat).

Contoh harmoni dalam corak ‡ Gabungan unsur-unsur seperti rupa dan warna .

.

Contoh harmoni dalam catan ‡ Gabungan warna. ruang dan imbangan . susunan. bentuk.

.

.

daun dan ranting pada pokok adalah teratur dan menimbulkan irama yang berharmoni.Harmoni dalam alam semula jadi ‡ Harmoni pada alam tumbuhtumbuhan ± Susunan urat. .

.

.

‡ Contohnya: kucing.Harmoni pada alam haiwan ±Bentuk setiap haiwan adalah harmoni kerana berimbangan simetri. .

‡ Contohnya.Harmoni pada alam haiwan ±Bagi setiap haiwan. warna bulu seekor kucing. warna bulu pada tubuh mereka adalah harmoni. .

Harmoni pada alam haiwan ±Ada juga haiwan yang boleh menukarkan warna badannya supaya harmoni dengan alam sekitar. ‡ Contohnya: sumpah-sumpah .

.

.

Harmoni dalam alam buatan manusia ‡ Disesuaikan untuk kegunaan manusia .

.

.

Harmoni dalam barangan kraf ‡ Untuk menimbulkan keindahan dan sesuai dengan kegunaanya. labu sayong dan tikar mengkuang . ‡ Contoh: songket. batik.

.

Harmoni dapat diwujudkan melalui: ‡ Susunan yang berhampiran .

Harmoni dapat diwujudkan melalui: ‡ Susunan dalam arah yang sama .

Harmoni dapat diwujudkan melalui: ‡ Susunan secara ulangan .

Harmoni dapat diwujudkan melalui: ‡ Susunan yang berirama .

Harmoni dapat diwujudkan melalui: ‡ Kadar bandingan yang seimbang (simetri) .

.

C. D. Berikut adalah pernyataan yang merujuk kepada harmoni. Pilih pernyataan yang tiada berkaitan. B. Objek yang disusun dalam cara teratur Susunan objek digambar secara berirama Objek membentuk permukaan tiga dimensi Digambarkan melalui aturan warna yang hampir sama Page 30 . A.1.

2. Penggunaan warna penggenap D. Page 31 . Pemilihan warna sewarna untuk gubahan B. Menggunakan warna yang bersebelahan dalam roda warna C. Warna-warna sejuk digunakan dalam gubahan. Manakah di antara gambaran berikut tidak membayangkan kehadiran harmoni? A.

D. Anyaman bakul rotan Putaran kipas siling Urat-urat pada daun Aturan blok dinding batu bata Page 32 . B. Antara yang berikut pilih kaedah yang tidak sesuai digunakan untuk menampilkan gambaran harmoni? A.3. C.

B. D. A. Rupa dan bentuk asas serangga ______ dan ini akan menimbulkan harmoni.4. Berimbangan simetri Berimbangan kroma Berimbangan stabil Berimbangan sinonim Page 33 . C.

Bagaimanakah harmoni dihasilkan dalam sesuatu karya seni? A. Melalui susunan atau ulangan unsur seni yang seimbang C. Melalui jalinan-jalinan variasi B. Melalui bentuk-bentuk yang pelbagai saiznya. Melalui warna-warna kontra D.5. Page 34 .

TAMAT .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful