Višnja – sušenje cvetova i grančica 07.04.2011.

Zasadi višnje se nalaze u fazi belih balona ili na početku cvetanja, u zavisnosti od sorte i geografskog položaja. Za zaštitu zasada višnje protiv prouzrokovača sušenja cvetova i grančica (Monilia laxa), u fazi belih balona, preporučujemo Kubik (0,25%) ili Kubik plus (0,25%). Ukoliko dođe do ostvarivanja povoljnih uslova za razvoj infekcije (kišovito vreme), tretman je potrebno ponoviti i u fazi punog cvetanja, sa preparatom Kubik (0,25%) ili Kubik plus (0,25%).

Šljiva – šljivine ose 19.04.2011.
Zasadi šljive su u fazi punog cvetanja ili u precvetavanju. U fazi precvetavanja zasade šljive je potrebno zaštititi protiv šljivinih osa (Hoplocampa sp.), koje se redovno javljaju i prouzrokuju direktno smanjene roda - opadanje plodova. Suzbijanje šljivine ose izvodimo sa preparatom Dimetogal (0,15%), a bolesti šupljikavosti lišća, rđe, plamenjače šljive sa fungicidima Akord WG (0,075%) + Mankogal 80 (0,25%).

Jabuka – cvetanje 19.04.2011.
Na „Eksperimentalnoj stanici“ Galenike Fitofarmacije, jabuka se nalazi u fazi cvetanja. U fazi cvetanja zaštitu zasada jabuke protiv čađave pegavost lista i pepelnice izvodimo sa preparatima Sekvenca (0,013 0,02%) + Mankogal 80 (0,25%), a za pospešivanje oplodnje potrebno je dodati preparat Foligal bor (0,2%). Pre primene preparata obavezno pročitati uputstvo za upotrebu!

Jabuka – roze pupoljak 12.04.2011.
Na „Eksperimentalnoj stanici“ Galenike Fitofarmacije, jabuka se nalazi u fazi roze pupoljka. Zaštitom zasada jabuke u ovoj fazi sa preparatima Akord (0,03%) + Mankogal 80 (0,25%), suzbijamo čađavu pegavost lista i pepelnicu, a za suzbijanje biljnih vaši, cvetojeda, smotavca pokožice primenjujemo insekticid Fobos EC (0,05%). Pre primene preparata obavezno pročitati uputstvo za upotrebu!

Šljiva sušenje cvetova i grančica 06.04.2011.

04. sa preparatom Kubik (0.075%). u fazi belih balona. Zaštitom zasada jabuke u ovoj fazi sa preparatom Bakarni oksihlorid 50 (0. nektarine i kajsije protiv prouzrokovača sušenja cvetova i grančica (Monilia laxa) preporučujemo Akord (0.Fitofarmacije u Sremskoj Mitrovici nektarina se nalazi u fazi početka cvetanja.25%) ili Kubik plus (0.35%) uz dodatak preparata Galimin (koncentracija primene 3-4%).04. Za suzbijanje pepelnice potrebno je dodati preparat na bazi sumpora.35%) .2011. uz dodatak preparata Tonus (0. U toku današnjeg dana na „Eksperimentalnoj stanici“ GalenikeFitofarmacije u Sremskoj Mitrovici je konstatovano pucanje pupoljaka breskve.kovrdžavost lista breskve 14. Za zaštitu šljive protiv prouzrokovača sušenja cvetova i grančica (Monilia laxa). a za suzbijanje biljnih vaši i smotavca pokožice primeniti insekticid Fobos EC (0.75%) + Dakoflo 720 (koncentracija primene 0. Radi uspešne zaštite breskve od kovrdžavost lista breskve (Taphrina deformans) neophodno je u toku današnjeg i sutrašnjeg dana. preporučujemo Kubik (0. stručni tim Galenike Fitofarmacije predlaže primenu kombinacije Bakarni oksihlorid 50 (koncentracija primene 0.25%).03. a pre kiše. Za zaštitu breskve.25%).5%) suzbijamo bakterioznu plamenjaču i čađavu pegavost. tretman je potrebno ponoviti i u fazi punog cvetanja. Ukoliko voćari nisu izvršili prolećno tretiranje sa bakarnim preparatima. izvršiti tretman sa fungicidom Dakoflo 720 (koncentracija primene 0.Zasadi šljive se nalaze u fazi belih balona ili na početku cvetanja.025%) koji se primenjuje za suzbijanje biljnih vaši (Aphididae).075%) u fazi punog cvetanja. Breskva – sušenje cvetova i grančica 04. u zavisnosti od sorte i geografskog položaja.25%) ili Kubik plus (0.05%).2011.2011. jabuka se nalazi u fazi otvaranja prvih listova (drugi su još uvek uvijeni). Pre primene preparata obavezno pročitati uputstvo za upotrebu! Breskva . Na “Eksperimentalnoj stanici” Galenike .25-0. Jabuka – prvi listovi otvoreni 02. Na „Eksperimentalnoj stanici“ Galenike Fitofarmacije. Ukoliko dodje do ostvarivanja povoljnih uslova za razvoj infekcije (kišovito vreme). Naredni tretman obaviti u fazi precvetavanja (kada opadne 75% kruničnih listića) sa preparatom Akord (0.

Venturia inaequalis (čadjava pegavost lista i krastavost plodova jabuke). primenom preparata Plavo ulje (koncentracija primene 2-3%) ili Bakarni oksihlorid 50 (koncentracija primene 0.75%).2011. Za „plavo prksanje“ GALMIN se meša sa Bakarnim oksihloridom 50 (konc. sa preparatom Dakoflo 720 (koncentracija primene 0. šljiva. „Plavo prskanje“ se obavlja na početku kretanja vegetacije i predstavlja veoma važnu preventivnu meru zaštite voćnih vrsta od bolesti i štetočina. Zaštitu izvodimo. za suzbijanje Taphrina deformans (kovrdžavost lista breskve). Pre primene preparata obavezno pročitati uputstvo za upotrebu! Suzbijanje kovrdžavosti lista breskve 28. u proleće u vreme mirovanja breskve. Primenjuju se u periodu mirovanja vegetacije (breskva. BAKARNI OKSIHLORID 50 (koncentracija primene 0.5%) ili Cuprozinom 35 WP (konc. 0. insekticidnog i akaricidnog dejstva za zimsko tretiranje voćnih vrsta.35%) kako bi se proširio spektar delovanja i na prouzrokovače biljnih bolesti (kovrdžavost lišća breskve. preparate Bakarni oksihlorid 50 i Dakoflo 720 možemo kombinovati sa insekto akaricidom Galmin (koncentracija primene 3-4%).predstavlja jedinstvenu formulaciju farmaceutskog mineralnog ulja i bakarnog oksihlorida. trešnja) pa do početka cvetanja (jabuka i kruška). Primenjen početkom vegetacije u fazi razvoja pupoljaka suzbija kruškinu buvu. kajsija.250. tj. Za „plavo prskanje“ se mogu primeniti sledeći preparati: PLAVO ULJE (koncentracija primene 2-3%) . Drugi tretman u proleće se izvodi na samom početku kretanja vegetacije. GALMIN (koncentracija primene 3-4%) . Suzbijanje ove bolesti se može izvesti samo sa preventivnim tretmanima pre ostvarene infekcije.pored fungicidnog imaju i baktericidno dejstvo. Kako bi se proširio spektar delovanja i na štištaste vaši breskve.Zaštita voćnih vrsta pre kretanja vegetacije „Plavo prskanje“ 05.03.2011. u fazi početka bubrenja pupoljaka.preparat na bazi mineralnog ulja. Razvoju parazita pogoduje prohladno i kišno proleće.75%) i CUPROZIN 35 WP (koncentracija primene 0. Pre primene preparata obavezno pročitati uputstvo za upotrebu ! . štitaste vaši i grinje.02.35%). štitastih i lisnih vaši i crvene voćne grinje. Kovrdžavost lista (Taphrina deformans) se javlja rano u proleće. šupljikavost lišća koštičavog voća). višnja.35%) . 0.