P. 1
Soalan Ulangkaji EDU 3107

Soalan Ulangkaji EDU 3107

|Views: 1,943|Likes:
Published by Siti Aishah

More info:

Published by: Siti Aishah on May 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/14/2013

pdf

text

original

Soalan Ulangkaji EDU 3107 1. Penekanan khusus dalam falsafah bimbingan dan kaunseling sekolah. 2.

Etika kaunseling yang perlu difahami oleh guru bimbingan. 3. Namakan bidang-bidang perkhidmatan bimbingan dan kausneling di sekolah. 4. Matlamat ujian pencapaian dilaksanakan dalam perkhidmatan bimbingan dan kaunseling. 5. Tindakan guru biasa untuk meningkatkan keberkesanan aktiviti bimbingan di sekolah. 6. Kepentingan teori kaunseling kepada guru bimbingan dan kaunseling untuk menguruskan tingkah laku pelajarnya. 7. Ciri-ciri utama yang perlu ada pada seorang kaunselor untuk menjamin wujudnya perhubungan menolong. 8. Implikasi teori pelaziman operan skinner dalam pengajaran dan pembelajaran. 9. Kemahiran asas kaunseling ; empati, refleksi isi, refleksi perasaan, refleksi pengalaman, dorongan minima. 10. Apakah tindakan guru bimbingan semasa menggunakan terapi bermain dan terapi seni. 11. Nyatakan peringkat / fasa dalam pelaksanaan kaunseling individu. 12. Inventori psikologi adalah untuk mengenalpasti 13. Nyatakan pendekatan yang digunakan dalam melaksanakan perkhidmatan bimbingan dan kaunseling di sekolah. 14. Nyatakan kepentingan perkhidmatan dan kaunseling diadakan di sekolah. 15. Sebagai guru biasa, bagaimana cara anda dapat meningkatkan keberkesanan aktiviti bimbingan di dalam bilik darjah. 16. Cadangkan tiga tindakan yang dapat dilaksanakan olah guru bimbingan dalam usaha mengumpun maklumat murid. 17. Terapi bercerita merupakan pemulihan emosi melamui bahan bercerita. Huraikan tindakan guru bimbingan dalam melaksanakan kaedah di atas. 18. Sejauh mana terapi biblio boleh membantu klien dalam menyelesaikan masalah. 19. Bincangkan dua jenis inventori psikologi yang dapat memberi maklumat mengenai diri individu sama ada kekuatan, kelemahan diri atau potensi diri. 20.Mengapakah pelajar sekolah patut didedahkan dengan inventori psikologi.

Huraikan lima pandangan teori pemusatan insan terhadap manusia. 22. 25.21. 24. 26.Bincangkan falsafah A-B-C-D teori REBT yang diperkenalkan oleh Albert Allis dan berikan contoh yang sesuai. .Sejauh mana kaunseling kelompok boleh membantu ahli-ahli menyelesaikan masalah mereka.Bincangkan criteria terbaik dalam pemilihan ahli kelompok.Jelaskan lima tingkahlaku bukan lisan klien semasa sesi kaunseling yang dapat membantu kaunselor untuk membuat interpretasi dengan tepat. 23.Berikan lima hujah anda mengapa persediaan dan tindakan prasesi perlu dilakukan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->