Seminarski rad iz predmeta: Osnove Menadžmenta

Ime i prezime: _Nikolic Aleksandar

Broj indeksa:137/10

Dodeljena studija slučaja: Tesla Technology

1. Profil kompanije
Tesla Technology je automobilska kompanija nastala 80-ih godina sa ciljem da stvori sto efikasnija kobi i SUV vozila. Sajmon Smit je osnivac kompanije, a 2002 godine se kompaniji pridruzije New Energy.U drugoj polovini 90-ih kompanija je usmerena prema odbramenoj industriji.Danas kompanija ima razvijene SUV modele u benzinskoj, dizel i hibridnoj varijanti.

1.1 Vizija
Vizija Tesla Technology-a je da naprave efikasna kombi I SUV vozila.Osnovna svrha kompanije je da se napravi sto efikasniji motor, a osnivac kompanije je Sajmon Smit. Sajmon smarta da je efikasnost motora veoma bitna I to je oznacio kao osnovnu svrhu postojanja kompanije.

1.2 Misija
Tesla Technology stvoren je da ponudi efikasna kombi i SUV vozila,iako kupcima u SAD-u efikasnost motora nije omiljena tema. Misija ove kompanije je da stvori sto efikasnije motore koja bi se koristila u vojnoj industiji, koji bi se ugradjivali u laka oklopna vozila za vojsku, kao i u vozila namenjena izvozu u NATO zemalje.

1.3 Vrednosti
Pravljenjem motora za laka oklopna vozila kompanija je imala veliku dobit koju je usmeravala za rast kapaciteta proizvodnje ,povecanje asortimana I razvoj domaceg trzita. Uložen je ogroman novac u sopstvene kapacitete za proizvodnju limarije i šasije.

Mentor: mr Goran Grubić, Fakultet za trgovinu i bankarstvo, Alfa Univerzitet

Seminarski rad iz predmeta: Osnove Menadžmenta Ali vremenom je princip kompanije zanemaren I poceli su sa proizvodnjom luksuznih modela sto je kompaniju kostalo velikih gubitaka I efekti su bili ispod ocekivanja.Osvajanje novog geografskog tržišta sa tradicionalno najjačim proizvodom . smanjenje broja zaposlenih . Fakultet za trgovinu i bankarstvo. Alfa Univerzitet .Ukidanje E i F modela. likvidacija pogona za limariju i šasiju. Buducnos kompanije se bazira na : . Mentor: mr Goran Grubić.Vraćanje vojnom programu .Ulaganje u razvoj hibridnog pogona za M i T modele .J klasom .

SWOT analiza 2. Alfa Univerzitet . Fakultet za trgovinu i bankarstvo.1 SWOT Formular SNAGE (Strengths) Iskustvo u proizvodnji vojnih vozila Efikasnost motora SUV modeli Proizvodnja J klase Osvajanje americkog trzista u proizvodnji lakih oklopnih vozila Cvrst idejni plan firme u ostvarenju cilja Raspolozivi budzet od 9 000 000 dolara SLABOSTI (Weaknesses) Proizvodnja luksuznih vozila Proizvodnja limarije I sasije Veliki broj zaposlenih Skupa proizvodnja Razvoj hibridnog pogona za M i T model Edukacija zaposlenih Ulaganje u nove tehnologije Konkurencija u pravljenju vojnih vozila Uvodjenje t klase kod konkurentnih firmi Uspesnost pravljenja luksuznih vozila kod konurencije Jeftinija proizvodnja kod konurentnih firmi (Opportunities) ŠANSE (Threats) PRETNJE Mentor: mr Goran Grubić.Seminarski rad iz predmeta: Osnove Menadžmenta 2.

2. takodje kompanija ima puno novog iskustva koje upotrebljava za pravljanje novih projekata I realizaciji istih.2. 2.Danas kompanija pokusava da pravi I nesto sto nije slicno njihovom prvobitnom planu.2 Obrazloženje 2.da poboljsavaju sasiju i limariju I u to ulazu ogroman capital.2. Takodje su osvojili americko trziste svojim efikasnim motorima. Mentor: mr Goran Grubić.Takodje idu ka tome da razviju hibridno pogon za M i T klasu motora sto bi otvorilo nova trzista ovoj kompaniji I kako se oni nadaju velik priliv novca.Takodje veliki broj zaposlenih stvara ogromne troskove. Kompanija ima I raspolozivi budet od 9.Takodje kompanija veoma uspesna u proizvodnji SUV i kombi vozila.2.Idejom da se likvidiraju pogoni koji donose gubitke I cijom bi se likvidacijom oslobodila sredstva od oko 10 miliona dolazra kopanija bi se oslobodila I viska radne snage I broj zaposlenih se sa 2300 smanjio na 1300.pokusavaju dap rave I luksuzne modele automobile. Efikasnost motora je ono na cemu se zasniva ceo prospect kopanije i osnovna ideja koje se kompanija drzi. Fakultet za trgovinu i bankarstvo.Kompanija takodje zeli da krene sa osvajanjem novog geografskog trzista sa tradicionalno najjacim proizvodom J klasom.Naravno za novu tehnologiju potrebno je skolovati radnike za rad na novim savremenijim masinama.Seminarski rad iz predmeta: Osnove Menadžmenta 2. Alfa Univerzitet . 000. 000.1 SNAGE (Strengths) Vlasnik kompanije Sajmon Smit sklapanjem cetvorogodisnjeg ugovora u proizvodnji lakih oklopnih vozila koja se koriste u vojne svrhe obezbedio je veliku dobit kompaniji kao i iskustvo koje ce posle cetiri godine radnici imati i koristiti u kasnojoj proizvodnji vojnih vozila.3 ŠANSE (Opportunities) Kompanija Tesla Technology uvodi novu tehnologiju u svoje redove da bi bila u koraku s konkurencijom I da bi mogla d aim parira i u tehnoloskom pogledu.Posle uspeha u vojnoj industriji veliki capital kompanija je ulozila u sopstvene kapacitete za proizvodnji limarije i sasije sto se ispostavilo kao potpuni promasaj kojim je kompanija imala gubitke. dolara. Takodje kompanija ima skupu proizbodnji cime ostvaruju ogromne gubitke u prodaji svojih vozila.Kompanija tezi da osvoji nova trzista novom tehnologijom.2 SLABOSTI (Weaknesses) Slabosti kompanije su proizvodnja luksuznih vozila kojim su odstupili od svoje prvobitne ideje dap prave efikasna vozila i time napravili ogromne troskove.

A zatim veliki problem predstavljaju cene na trzistu koje postavljaju konkurentne firme i koje opet diktiraju kako ce se ponasati i kompanija.2. Mentor: mr Goran Grubić.a time je u vodu palo i ulagaje u limariju i sasiju automobila.Mnoge firme uvode T klasu i to zabrinjava menadzere kompanije.4 PRETNJE (Threats) Kompaniji u danasnje vreme stvaraju pretnju firme koje svoja poslovanja koncentrisu prema vojnoj industriji.Seminarski rad iz predmeta: Osnove Menadžmenta 2. Alfa Univerzitet . Fakultet za trgovinu i bankarstvo.kompanija je tu najjaca i do sada nije imala ozbiljnih konkurenata u SAD-u ali trziste se prosiruje i strahuju da ce uskoro daobiti nekoliko konkurenata i zato poboljsavaju tehnoloski svoju firmu da mogu da pariraju konkurentima.Takodje veliki problem je predstavilo neuspeh u proizvodnji luksuznih automobila.

CON- Mil.B-klasa C.ARG.Mklasa C-klasa CON-klasa TRN.T -klasa TRN-klasa MIL.T -klasa Glavni konkurent Sporedni konkurenti Nisu konkurent i Mentor: mr Goran Grubić.A -klasa CITY BUGS TRANZIT A.D.E. Fakultet za trgovinu i bankarstvo.Seminarski rad iz predmeta: Osnove Menadžmenta 2.F.MILKLASA MIL.C-klasa E. J-klasa klasa HPM B.B -klasa TRNklasa D-klasa M.J. Alfa Univerzitet .ARG -klasa TRN-klasa TRN.Mklasa T.E -klasa B-klasa HIGH ENERGY TRNklasa S-klasa A.1 Po segmentima proizvodnog programa Naziv TOP MOTORS Segmenti proizvodnog programa Osnovni Sekundarni Sporedni C-klasa D.T-klasa GEOCONSTRUCTION CONklasa GUARDIAN MECHANICS Vaša kompanija MIL-klasa CON.F-klasa EXTREME WHEEL F-klasa J-klasa TESLA TECHNOLOGY HEAVY VEHICLES J-klasa E.3 Konkurencija 2.F.R.3.

DI OK. 1V 1S. PP Vaša kompanija Glavni konkurent Sporedni konkurenti Nisu konkurent i Mentor: mr Goran Grubić. PP GEOCONSTRUCTION OK GUARDIAN MECHANICS DI OK PS. 1V. 1V. PV 1B.2 Po segmentima ciljnog tržišta Naziv TOP MOTORS Segmenti ciljnih kupaca Osnovni Sekundarni Sporedni PS PN. Alfa Univerzitet . PV. Fakultet za trgovinu i bankarstvo. 1T HPM 1S. 1T OK PS. PS. 1B. PP DI. 1T TESLA TECHNOLOGY HEAVY VEHICLES 1V. PN DI DI 1B 1V. PS CITY BUGS TRANZIT 1S. PV. 1T HIGH ENERGY OK 1V. PN OK. 1B OK DI PS. PV.Seminarski rad iz predmeta: Osnove Menadžmenta 2. PS DI EXTREME WHEEL 1B PB PV. PS. PP PS. 1S.3. PV.

Alfa Univerzitet .Konkurencija se bavi razlicitim proizvodnim varijantama kao na primer zastitni znak TOP MOTORSA su mali automobili za civilnu upotrebu i proizvodnju motora koje bi prodavali i drugim kompanijama. Fakultet za trgovinu i bankarstvo.Top motors takodje ima i dugu tradiciju pravljenja automobila s jedne strane Top motors je jedna velika porodica.High energy je kompanija koja je se opredelila za proizvodnju hibridnih i elektricnih motora i za proizvodnju specijalnih vozila za interni transpotr cime nude nesto funkcialno i moderno nesto u skladu sa novom tehnologijom. Direktna konkurencija: Glavni konkurent kompaniji Tesla Technology je firma Heavy vichles koja je u drugom svetskom ratu bavila proizvodnjom vojnih vozila a koja je pre proizvodila poljoprivrednu mehanizaciju. Sporedna konkurencija: Analizom konkurenata saznajemo da postoji mnogo gresaka koje se dogadjaju bas zbog toga sto konkurenti medjusobno zele da ometaju jedni druge da preuzmu sto vise trzista i ulazenjem u kostac s novom tehnologijom i taktikom drugih kompanija mnoge firme naprave kritican korak koji ih mnogo kosta.Danas kompanija HEAVY VICHLES posluje dobro i postao je jedan veliki konkurent u automobilskoj industriji.Gubi se mnogo novca investicijama u pogresne poslove tj gubi se novac kad se odustane od dobitne kombinacije koja je do sad isla na ruku i prelazenje na sasvim nesto drugo.takodje ima i konkurentnih firmi.razne firme se utrkuju koja ce biti savremenija konkurentnija koja ce istvariti sto vecu dobit.Firma je izuzetno poslovala pod vodjstvom nacista pravili su sjajna vozila ali su posle rata zastali i takodje zaostali za drugim kompanijama. a kompanija zatim razvija i manju verziju vojnog dzipa za civilnu upotrebu koja je postala pravi bum i na kojem je kompanija zaradila ogroman novac.mnoge firme pocnu pravljenjem vojnih motora pa pocnu dazalaze u luksuz ali tu naprave Mentor: mr Goran Grubić.Bez obzira na ideju firme svaka od njih ulaze kapital u nove ideje i nove tehnoloske novine i da se probije u sto vise grana kao na primer firma koja je proizvodila motore za vona vozila usavrsava se i ulaze kapital u masine i znanje za proizvodnju limuzina da bi bila sto veci konkurent u toj napetoj trci. Na ceu sa novim rukovodstvom fabrika uzima zalet danas cak imaju ugovor sa francuskom vojskom da proizvode modele T klase koji su postali jako popularni.3.uvodjenjem kompijutera i elektronike u vozila postaju veliki konkurent drugim firmama.Danas pokusavaju da se vrate starom sjaju ulazu u novu tehnologiju a takodje i u nov kadar koji ce firmu opet postaviti na noge i postici kvalitet i pouzdanost koja ih je krasila i lani kao i vartiti se u trku sa ostalim proizvodjacima.Seminarski rad iz predmeta: Osnove Menadžmenta 2.3 Sumiranje analize konkurencije Analizom konkurencije saznajemo da Tesla Technology ima jedinstven plan kojim zeli da dodje do profita.danas oni pokusavaju da vrate slavu da se povrate u stroj i da pocnu s ponovnom proizvodnjom vojnih vozila .upravo Tesla tehnology se bavi proizvodnjom efikasnih motora za vojnu upotrebu i u tome su zaista veoma dobri.

terence ili cak male automobile.Seminarski rad iz predmeta: Osnove Menadžmenta gresku .Danas nije sigurno da ce jedna kompanija koja proizvodi male automobile da nece da predje da proizvodi motore za kamione ili cak da ce uci u trku s konkurencijom oko vojnih ugradjivanja motora u vojne pogone. Alfa Univerzitet .sve kompanije povecavaju stepen znanja i stepen tehnologije pa tako svaka od tih kompanija moze u svakom trenutku da vam postane konkurent iako do sad nije bio pretnja cak su se bavili proizvodnjom koja vas nije zanimala. Budući konkurenti: Mnoge firme su uzaludno ulagale u novu tehnologiju kada to definitivno nije davalo rezultate ali postoje kompanije koje su promenom uspele tj uspele u zamisli da preuzmu trziste nekoj firmi tako sto su preuzeli njihovu tehnologiju.Glad za postzanjem sto boljih rezultata kao i glad za uspehom dovodi kompanije do gresaka koje ih puno kostaju ali i donose im sjajne rezulate u odredjenim oblastima industrije. Slobodni tržišni segmenti: Slobodni trzisni segment nije „slobodan“ u toj meri dane predstavlja pretnju kompaniji Tesla technology.kao i kad firma koja pravi sportske motore pocnu da prave lksuzna vozila isto naprave gresku jer njihovi radnici nemaju iskustva za rad na tim modelima i najcesce ti modeli dozive neuspeh tako se firma najcesce vraca onoj ideji koja je efikasna i koja je firmi donosila veliku dobit i ostaju na tome da se usavrsavaju u toj oblasti.u danasnje vreme konkurentnost je velika bez obzira na to da li vi proizvodili vozlila koja su luksuzna. Mentor: mr Goran Grubić. Fakultet za trgovinu i bankarstvo.svaka firma ima neki svoj manir po kome je prepoznatljiva i koji je njen zastitni znak i kad god uloze u nesto vise i zapocnu s nekim drugim poslom u slucaju da taj posao propane vracaju se staroj tradicijonalnoj proizvodnji koja naravno donosi opet dobre rezultate.Svaka firma tezi da zauzme trziste konkurentne firme da zauzme sto vise kupaca k sebi i da preuzme sto vise poslova od drugih firmi i tako unisti koliko moze konkurentnu firmu.

Seminarski rad iz predmeta: Osnove Menadžmenta 3. 3.Treba znati da li je radni kadar sposoban da odradi taj plan u datom roku. Strategija Strategoja kompanije je da stekne sto vecu dobit i da stvori disciplinovani kadar koji ce imati iskustva i koji ce biti konkurent drugim firmama. Alfa Univerzitet .2 Objašnjenje strateškog plana Objasnjenje strateskog plana je da tim koji je odgovoran za taj plan odradi sve u datom roku na vreme i da posle izrade plana krene proizvodnja kojom je plan ogranicen.1 Usvajanje strateških ciljeva Usvajanje strateskog cilja nase kompanije je da firma posluje u skladu sa svojom idejom koju je postavila na poceku tj od samog pocetka njenog osnivanja.Takodje treba sastaviti plan koji kompanija moze da odradi i koji moze da finansira. Fakultet za trgovinu i bankarstvo.3 Strateški budžet Strateski budzet kompanije je veoma vazan segmet firme koji odlucuje da li kompanija moze da rizikuje i prihvati rizicna posla kao i da li moze da ulaze u novu tehnologiju i kapacitete kompanije. Mentor: mr Goran Grubić.Strateski budzet se ulaze ako je ostvarena velika dobit u prethodnom vremenu.Strateski plan usvaja tim kompanije koji radi na ostvarenju te ideje koju je osnivac postavio kao strateski cilj. 3.Cilj kompanije je da pravi efikasne motore na hibridno pogon po svaku cenu ali naravno uvek ima promene plana. 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful