Scurta istorie a Ozonului si a CFC-urilor

Asa cum am promis revin cu noi informatii despre Ozon. Azi o scurta istorie a ozonului si a CFC-urilor: Acum 4500 de milioane de ani in urma - Se formeaza Pamantul. Acum 400 de milioane de ani in urma - Stratul de ozon e destul de gross a permita aparitia vietii. Acum 250 de milioane de ani in urma - Are loc pentru prima data fotosinteza => oxigen. 900 IC - Homer observa mirosul de ozon in timpul furtunilor cu fulgere. 1500 - Leonardo da Vinci afirma ca aerul contine ceva ce intretine arderea. 1700 - Joseph Priestley izoleaza oxigenul gazos 1785 - Martinus Van Marum produce pentru prima data ozon in laborator, dar nu poate izola compusul. 1839-1840 - Christian Friedrich Schönbein descopera, izolwaza si denumeste “ozonul” 1864 - J L Soret identifica ozonul ca fiind o forma instabila a oxigenului compusa din trei atomi de oxigen (O3). 1880-1881 - Walter Noel Hartley identifica ozonul ca fiind un gaz ce absoarbe radiatia UV 1906 - Erich Regener studiaza pentru prima data descompunerea ozonului sub actiunea radiatiei UV. 1913 - M Charles Fabry and M H Buisson demonstreaza prin masuratori ca cea mai mare concentratie de ozon se afla in stratosfera (vezi figura).

dupa masuratori repetate.Pentu prima data Molina-Rowland leaga subtierea stratului de ozon de CFC. cei doi emit ipoteza conform careia CFC-urile ajung uin stratosfera unde radiatia UV le descompune eliberand atomi de clor care intra in Ciclul Cl/OCl reactie care creste exponential astfel ca un singur atom de Cl poate distruge pana la 100. In 1928 . ca grosimea stratului de ozon variaza de la o zi la alta.000 de molecule de ozon (vezi . Intr-o lucrare publicata in numarul din 28 iunie 1974 in revista “Nature”.Thomas Midgley Jr. descopera clorolflorocarbonii (CFC = compusi neinflamabili. iar alta foarte putin absorbita. emitand ipoteza ca aceasta s-ar datora presiunii atmosferice. Pentru prima data Dobson observa. In 1974 .In 1924 .Gordon Dobson construieste un spectometru nou pentru masurarea concentratiei de ozon din atmosfera. Concentratia de ozon este exprimata in unitati Dobson (in medie startul de ozon are aproximativ 300 de unitati Dobson). Diferenta intensitatii de lumina a celor doua raze e folosita pentru a determina ozonul total dintr-un anumit loc. Idea lui Dobson a fost sa masoare intensitatea a doua raze ultraviolete: una puternic absorbita de ozon. netoxici) care puteau inlocui dioxidul de sulf si amoniacul in sistemele de racier.

US National Academy of Sciences confirma si ea acest lucru in martie 1975.Rezultatele lui Rowland si Molina au fost confirmate pe rand de Wofsy.ozone depleting substances). si Nien Dak Sze in 1975 care sunt de accord ca freonul poate reduce semnificativ cantitatea de ozon din atmosfera.Se semneaza Protocolul de la Montreal . In 1987 . In iarna dintre 199-2000 Third European Stratospheric Experiment on Ozone sponsorizat de Uniunea Europeana si NASA observa o scadere majora a grosimii stratului de ozon (una dintre cele mai mari diminuari din toate timpurile) .privind interzicere substantelor ce distrug statul de ozon (ODS . In 1975 .mecanismul din figura). McElroy.

ozone depleting substances): Anul 1900 Substanta Tetraclorura de carbon Utilizari Protectie impotriva focului Curatarea metalelor si textilelor Frigidere Aer conditionat Frigidere Aer conditionat Pesticide sub forma de aerosoli. Se folosesc pentru prima data CFC in spume.cloroflorocarbon se folosesc tot mai intens Anii 50 R-502 (amestec de CHF2Cl si C2H4F2) Anii 60 Metil chloroform (CH3CCl3) CFC-113 (Cl2FC-CClF2) R-502 (amestec de CHF2Cl si C2H4F2) Halons-1211 (CBrClF2) Halons-1301 (CBrF3) Anii 70 Bromura de metal (CH3Br) CFC-113 (Cl2FC-CClF2) Aniii 80 1985 - Utilizarea pe scara larga nromuri de metal ca pesticide.Substantele care contribuie la distrugerea stratului de ozon (ODS . Refrigerant. Ignifug.privind . Spume izolatoare. Primele masini cu aer conditionat. Electroliza si curatarea suprafetelor. Anii 30 CFC-11 (CCl3F) si CFC-12 CCl2F2 HCFC-22 (CHF2Cl) 1936 Anii 40 CFC . Cresterea utilizarii deodorantelor cu freoni si a aparatelor de aer conditionat.ignifug imprastiat din avion. Utilizarea la scara larga a aerului conditionat la masini Conventia de la Viena . Bromura de metil (CH3Br) . Refrigerenti.

ozone depleting substances) Declinul si utilizarea tot mai putina a substantelor ce distrug stratul de ozon (ODS .1987 - Anii 90 - 1994 1996 - 2000 - protectia statului de ozon Protocolul de la Montreal . Nu se mai produc substante ce distrug stratul de ozon (ODS ozone depleting substances) in statele cu o economie in curs de dezvoltare.ozone depleting substances) Halonii nu se mai produc in statele dezvoltate Se interzice productia si folosirea CFC (cloroflorocarbon).privind substantele ce distrug statul de ozon (ODS . . a tetracloruri de carbon si a metil cloroformului (CH3CCl3) in statele dezvoltate.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful