CRANGANU DANIEL GRUPA 306

STUDIU DE CAZ PENTRU RECUPERAREA UNUI PACIENT CARE A SUFERIT O INTERVENTIE DE TRANSPLANTARE CARDIACA

Programul de reabilitare cardiaca
Reabilitarea cardiaca reprezinta un program complex de exercitii, un nou mod de viata, sprijin emotional pentru persoanele care au suferit un atac de cord, o operatie bypass sau care sufera de orice alta boala cardiaca. Programele sunt vizate de catre personal medical specializat si adaptate fiecarui individ in parte. Scopul acestora este de a ajuta persoanele in cauza sa revina la un mod de viata obisnuit. Beneficiile reabilitarii cardiace Reabilitarea cardiaca ajuta la imbunatatirea modului de viata, la o stare de sanatate mult mai buna: - pierderea in greutate - diminuarea crizelor cardiace (depresii) - diminuare stresului emotional si a anxietatii - castigarea increderii de sine si a optimismului. Cercetarile au aratat ca persoanele implicate in aceste programe de recuperare prezinta reducerea riscului de moarte prin infart miocardic si pot fi benefice si pentru persoanele care sufera de boala coronariana sau insuficienta cardiaca. Programul de reabilitare cardiaca Un program de reabilitare cardiaca include, in primul rand, o evaluare generala a starii de sanatate urmata de un program de exercitii fizice sub supravegherea medicului. Se invata despre modalitatile de reducere a factorilor de risc, controlarea stresului, dieta sanatoasa. Daca este nevoie, se consiliaza persoanele care sufera de depresie. Pot participa la un astfel de program toti cei care suferit un infarct miocardic, au dureri in piept (angina), sufera de mult timp de insuficienta cardiaca, boala coronariana sau prezinta un risc major pentru o astfel de boala sau au suferit un bypass coronarian. De asemenea, reabilitarea cardiaca se adreseaza si persoanelor cu aritmii sau care au suferit o operatie de inlocuire a valvei, un transplant de inima ori alte interventii chirurgicale. Daca se observa si alte probleme cardiace sau o stare instabila, doctorul nu trebuie sa recomande reabilitarea cardiaca. Totusi, aproape toate persoanele cu afectiuni cardiologice vor putea beneficia de informatii despre cateva forme de evaluare a

depinde de organismul fiecarei persoane cum reactioneaza la aceste programe. KINETOTERAPIA POSTTRANSPLANT CARDIAC Particularităţi ale pacientului cu transplant cardiac: . O persoana tanara fara alte probleme de sanatate poate obtine rezultate mult mai repede decat una in varsta cu o sanatate precara. Programul de reabilitare se poate incepe inca din timpul internarii. Daca se observa unul dintre urmatoarele simptome.greata . . mai crescută decât la cordul sănătos.FC se adaptează mai lent la efort. Doctorul specialist va prescrie un program complet de exercitii incluzand frecventa. Pe parcurs. dureri in piept sau angina .modificari anormale ale pulsului inimii. De asemenea. se recomanda intreruperea imediata a acestora si controlul medical: . Timpul de recuperare difera de la persoana la persoana in functie de varsta. . in timpul sau dupa sesiunea de exercitii. a unei operatii de cord sau a persoanelor care sufera de o perioada mai lunga de timp de insuficienta cardiaca. astfel incat fiecare pacient va putea avea un mod de viata sanatos dupa incheierea programului de reabilitare cardiaca. ea nu mai reflectă la fel de fidel intensitatea efortului fizic iar revenirea la . multor persoane. starea de sanatate a fiecaruia sau orice alta boala de care sufera. in functie de starea de sanatate a fiecarei persoane in parte si de conditia fizica a fiecaruia. in special varstnicii si mai ales femeile – nu li se ofera posibilitarea unor astfel de programe sau ei. conceput pentru fiecare persoana in parte. asistente de specialitate. dupa administrarea tratamentului corespunzator. .factorilor de risc.transpiratie in abundenta . Din pacate.tensiuni arteriale anormale (de exemplu TA de 240/100 mm col Hg) . terapeuti. o data cu obtinerea unor rezultate bune. consultanta. nu exista o perioada anume de recuperare. Reabilitarea cardiaca este un program individual.FC de repaus este mai lentă (până la 20 de minute). dieteticieni. Progrese Doctori. se va trece la un alt nivel cu o monitorizare mai putin stricta spre sfarsitul programului. adesea nu urmeaza cu strictete exercitiile impuse de medicul specialist. de la un puls scazut la unul mai accelerat . modului de viata in urma unui infarct miocardic. Trebuie consultat medicul curant despre aceste programe si despre posibilitatea participarii. durata si intensitatea acestora. transplantul are o FC inferioară celei maximale teoretice.la sfârşitul efortului maximal.FC de repaus la cordul denervat este.glicemia sub 80 mg/dl sau peste 250 mg/dl. imediat dupa externare sau in orice alt moment. specialist in parte depinde de nevoile fiecarei persoane. în general. Ajuta la imbunatatirea starii de sanatate.dispnee (respiratie ingreunata) .oboseala excesiva .orice disconfort neobisnuit. psihologi vor urmari indeaproape progresele fiecarui pacient in parte. educatie de sanatate. Timpul petrecut cu fiecare profesionist.

. exerciţii de respiraţie. . Obiective: 1.durata antrenamentului va fi de 12 – 18 minute. pacientului i se va efectua un bilanţ funcţional cardiorespirator printr-un test de efort limitat de simptome.programul de recuperare se va adopta în funcţie de particularităţilor fiecărui pacient. Obiective: 1. . Semnele de insuficienţă cardiacă nu sunt rare în primele zile postoperator. ducând la hipoxie şi necesitatea ventilaţiei asistate. în cadrul unui edem pulmonar. pentru o perioadă de câteva zile. ficat de stază. cu încărcarea de 15 – 30 W (monitorizarea EKG). Obiective: . B. tot de intensitate scăzută. prezintă deseori insuficienţă renală.rejetul moderat impune reducerea intensităţii antrenamentului iar rejetul sever implică oprirea antrenamentului. ascită şi deseori caşexie. FAZA II. tusea eficientă..furnizarea de informaţii privind intervenţia chirurgicală . După transplantul cardiac poate surveni o insuficienţă respiratorie majoră. mers prin salon. măsurând parametrii respiratori şi metabolici. limitarea la maxim a efectelor nefaste unui decubit prelungit 2. cu creşterea rezistenţelor vasculare sistemice şi pulmonare. Postoperator: După intervenţie. bicicleta ergometrică. ameliorarea capacităţii aerobe 2. revenirea la o capacitate vasodilatatoare arteriolară normală. mobilizări active.înainte de externare.randamentul ventilator este scăzut. pacientul este internat în secţia de terapie intensivă. . Preoperator. începerea treptată a antrenamentului fizic Mijloace: . .reducerea anxietăţii. FAZA I A.mobilizări pasive. Un rejet precoce sau o infecţie pulmonară pot prelungi şederea în terapia intensivă. adaptarea mai bună a debitului sanguin muscular la cererea muşchilor activi 3. pe coridor Indicaţii metodice: .instalarea metabolismului anaerob este mai precoce.şedinţele următoare. în funcţie de evoluţia parametrilor hemodinamici. vor fi din ce în ce mai prelungite . realizarea unei toalete bronşice satisfăcătoare 3. Pacienţii cu transplant cardiac au o hemodinamică intens perturbată.

mersul pe jos. . 7.exerciţii izotonice.sunt indicate trei şedinţe pe săptămână. cu alternarea intensităţii crescute şi scăzute a exerciţiilor. pe o perioadă mult mai lungă faţă de ceilalţi cardiaci operaţi (40 – 60 şedinţe).efortul maxim în timpul antrenamentului nu va depăşi 60% din capacitatea aerobă maximală.4. 5. . . a capacităţii aerobe. Mijloace: .în perioada de revenire efortul va fi de 30-40% din consumul de oxigen maximal. jogging-ul Indicaţii metodice: . .tratamentul imunosupresor cu ciclosporină duce deseori la creşterea TA şi necesită utilizarea unui medicament antihipertensiv. limitarea atrofiei musculare şi a demineralizării osoase. 6.încălzirea este făcută progresiv şi lent . scăderea tensiunii arteriale diastolice şi a frecvenţei cardiace la acelaşi prag de efort. exerciţii cu greutăţi mici. creşterea capacităţii de efort.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful