"

-'J()f) I

:_):J:J j:j~~JjJ

r I , 't ( lj ~ 1 ~ J' ;.l II ;) (JJ ) <

J :...; J s :» .:J:..J :_;:J :..J J ~ .:_/ J -y

j iJ ~ Y 0J~Dj fJ~ 0J~JJ ~J~

.,

Az elkeszites modidnal megadott rnennyisegek 4 szemely adagjdra vonatkoznak. Az energiaertek (E) es a szenhidratertek (Sz) egy szemely adagjara vonatkozik. A reeeptekben [elhaszndlt tej 1,5%-05, tejfol 12%-05 zsirtartalmunak veendo! Ahol a sajtok neve nines jelolue, ott az ouari sajt energia- es szen hidrdttartalmdt vettiik.

GULYASLEVES

20 dkg rnorhohus

8 dkg voroshcqyrno 20 dkg burgonya

5 dkg lecso [nyoron

1 db zoldpoprikc,

1 db paradiesom)

2 ek. etoloj pirospaprika, kornenyrnoq, so

Az olajbon megpiritjuk a hoqyrnot, beletesszuk a pirospoprikot, a kockcro vagott morhohust, a kornenyrnoqot, a lecsot. Megsozzuk, vizzel felontiuk es nem eqeszen puhoro poroljuk. Hozzoodjuk a kockoro vcqott burqonyct, annyi vizet ontsunk ro, hogy a burqonyot es a hust ellepje (szernelyenkent 4 dl vizet) es rneqfozzuk.

E: 178 keal 51: 13 9

Zoldseggel: E: 192 keal 5z: 17 9

CITROMOS CSIRKEKREMLEVES

40 dkg esirkemell 20 dkg sorqorepc 15 dkg qyoker

5 dkg voroshcqyrno 4 dkg margarm

2 dkg liszt

1 dl tejszin

2 db tojcsscrqo]o 1 db eitrom leve

petrezselyem, so, bors

A esirkemelleket es a megtisztitott, hascbokro vcqott zoldseqet hoqymovcl egy liter vizben puhoro fOzzuk. Ezuton a esirkemelleket leborozzuk, kiesontozzuk, oz egyik mellett vekony meteltre voqjuk, a rnosikot a zoldseqqel egyutt 6sszeturmixoljuk. A lisztbol a margarinnol, a finomra voqott petrezselyemmel vilcqos rontcst keszitunk, es a levest besurttiuk. Sovcl, borssal izesitve forroljuk, majd a Wzrol leveve beleesurgotjuk a tejszinben sirncro kevert tojossorqokot. Beletesszuk a huscsikokat es a citrornlevel savanyitjuk.

E: 325 keal 5z: 12 9

Levesek

CSONTLEVES

40 dkg morhohus, vagy 80 dkg esont

15 dkg sorqorepo 5 dkg gyoker

5 dkg zeller

5 dkg korolobe

2 dkg voroshoqymo eqesz bors, so

1 db zoldpopriko [nyoron]

2 dkg finom rnetelt

A megmosott morhohust, vagy csontot 2 liter hideg vizben feltesszuk foni. Ugyeljunk arra, hogy losson forrjon, a tetejen keletkezo habot mindig szedjuk Ie. A megmosott zoldseqet, hcqyrnot, sot, borsot belerakjuk es oddig forraljuk, amig a hus megpuhul, utono leszurjuk. A finom rneteltet kulon vizben meqfozzuk, mojd a leszurt levesbe tesszuk,

Akinek tokcrekoskodni kell a koloricvol, teszto+ ne fogyasszon, helyette a zoldseqet tegye a levesebe. A fott hust a levesben fott zoldseqqel hussolctonok Ielhosznclvo is fogyaszthatjuk. Tesztcival: E: 69 keal 5z: 3 9

Zoldseggel: E: 69 keal 5z: 0 9

AlMALEVES

40 dkg alma 2 dkg liszt

1 dl tejfol szegfUszeg, so,

eqesz fohe],

fel eitrom

Canderel edestto

A feldarabolt olrnot feltesszuk foni. A fozolebe sot teszunk, majd felforroljuk es hozzoszurjuk a Iohejbol, szeqluszeqbol, citrornhejbol elkeszitett fUszeres levet es majdnem puhcro fozzuk az olrnot.

Kozben lisztbol, tejf61bol (tejbol) keyes viz hozzoodosovol hoborcst keszitunk, es behabarjuk a levest, majd keszre forraljuk, edesifjuk. Ugyanigy keszul az egresleves, a meggyleves, a cseresznyeleves.

Almaleves: 81 keal, II 9

Egresleves: 89 keal, 12 9

Meggyleves: 101 keal, 15 9 (sereslnyeleves: 112, keal 18 9

HIDEG JOGHURTLEVES

8 dl joghurt (4 doboz) 40 dkg uborka

20 dkg piros retek (egy csorno] 10 dkg ujhagyma

1 es. petrezselyem 2 szol zellerzold

1 dkg diobel

so, feher bors piei bazsalikom

A joghurtot a finomra voqott zold fuszerekkel es a tobbi lzesltovel osszekeverjuk, majd a hornozott, kis kockckro vcqott uborkot, a felszeletelt retket is hozzoodjuk. Alaposan lehutve negy cseszebe toltjuk, mindegyikre 1-1 szep diodcrobot fektetOnk.

E: 174 keal 5z: 14 9

PARADICSOMLEVES

15 dkg pcrodicsornpure 3 dkg liszt

2 ek. etoloj

2 dkg voroshoqyrno 1 szol zellerzold

so, Canderel edesito

A porcdicsornpuret keyes vfzzel kikeverjuk, majd felenqediuk a szukseqes menynyisegu vizze!' Megsozzuk, beletesszuk a zellerzoldjet, az eqesz hcqyrnot. (Ezt talalas elott eltovolltiuk.] Megfozzuk, zsemleszinu rontcssol beronfjuk es [ol kiforraljuk. Igeny szerint edesifjuk.

E: 118 keal 5z: 13 9

ZOLDBABLEVES

30 dkg friss [rnelyhutott zoldbob] 2 dkg liszt

2 ek. etolo]

2 dkg voroshcqyrno gerezd fokhagyma

1 dl enerqioszeqeny tejfol paprika, so, petrezselyem

Az osszevopott zoldbobot feltesszuk foni, rneqsozzuk. Olojbol, liszibol, finomra vogott voroshoqymovcl, z6ldpetrezselyemmel, fokhcqyrnovol, poprikovol rontost keszitunk, keyes hideg vizzel fel6ntjuk. A levesbe keverjuk es 5 percig forraljuk. T olclos elott belekeverjuk a tejfolt.

A tejfol kihcqyosovol 137 kcloriot rneqsporolhotunk,

E: 132 keal 5z: 10 9

ZOWBORSOLEVES

20 dkg zoldborsc 5 dkg sorqorepo 3 dkg gy6ker

1 ek. etoloj

2 dkg liszt

petrezselyem, so

A zoldborsot, a kock6ra v6gott zoldseget olajon felpuhoro p6roljuk. Meghintjuk liszttel, petrezselyernzolddel es felenqedjuk a szukseqes mennyiseqo hideg vlzzel. S6zzuk, es keszre fozzuk. E: 94 keal 51: 12 9

KAPROS mJSGOMBOCLEVES

20 dkg sovony dorolt serteshus 5 dkg rrzs

1 db tojos

3 dkg margarin 2 dkg liszt

1 dl enerqioszeqeny tejfol so, bors

csokor kapor,

keyes citrornle

A rizst megs6zva rneqfozzuk, kihutjuk es osszekeverjuk a husscl es a toj6ssal, sozzuk, borsozzuk es j61 osszedolqozzuk. A margarinb61, lisztbol vil6gos r6nt6st keszitunk, a finomra vagott kaprot belekeverjuk, es rnosfel liter vizzel felenqedjuk, s6zzuk, felforraljuk.

A husrncsszobol vizes kezzel kis gomb6cokat forrnolunk es belerakjuk. Fed6 alatt, tokoreklonqon addig f6zzuk, amfg a gomb6cok meg nem puhultak. T ololos el6tt p6r csepp citromlevel es tejfollel lzesitjuk, de ezzel mar nem forraljuk.

E: 248 keal 51: 15 9

GOMBALEVES

15 dkg 2 dkg 2 ek. 2 dkg

1 dl

gomba liszt etolaj voroshcqyrno

tejfel

pirospaprika, so, bors petrezselyem

A finomra v6gott hagym6t olajban crcnyscrqcro piritjuk, hozzccdjuk a j61 megmosott es vekony szeletekre voqott gombat. S6zzuk, pirospoprikot, borsot sz6runk ro. Vizzel Ielenqedjuk es puh6ra fozzuk. Iejfolbo], lisztb61 habar6st keszltunk es behabarjuk. Meg egyszer felforraljuk, tclolos el6tt v6gott petrezselyemmel megsz6rjuk.

E: 117 keal 51: 6 9

CUK.KINIKREMLEVES

50 dkg cukkini

10 dkg voroshcqyrno 1 dkg fokhagyma

3 dkg Ramo margarin 3 dkg liszt

a,s dl tejszfn

1 db tojossorqcjo so, torott bors

egy keyes szerecsendio

A cukkfnit megmossuk, majd 10 dekonyit hejovol egyutt csikokra vcqunk, a rncrcdek cukkinit meqhcrnozzuk es kock6ra v6gjuk, a hcqymot finomra szeljuk, fokhopyrnot finom szeletekre v6gjuk. A csikokra voqott cukkinit keyes R6m6n megfuttatjuk, majd keyes vizzel felontve, nem tul puhcro poroljuk. A morodek margarint egy edenyben felforr6sitjuk es vilcqosro pirftjuk benne a lisztet, a hagym6t es a fokhoqymot, hozzocdjuk a kock6ra voqott cukkinit es tov6bb dinszteljuk. Felontiuk vizzel es korulbelul 20 percig f6zzuk, ezut6n szitcn attorjuk es ojro felforraljuk. A tejszint osszekeverjuk a tojcssorqcjovol, belekeverjuk a Wzr61 levett levesbe, majd s6val, borssal es szerecsendi6val lzeslfjuk. Levesbetetkent beletesszuk a· csikokra voqott cukkinit, majd a levest azonnal, forr6n t6laljuk.

E: 168 keal 51: 15 9

KAPOSZTALEVES TYliKKAL

60 dkg ryukhus 3 ek. etolo]

10 dkg sorqorepo 7 dkg qyoker

5 dkg voroshcqyrno

1 dl enerqioszeqeny tejfol 1 db tojosscrqcjo

2 dkg liszt

so,

1 I sovonyukcposztole

A tyukot kisebb darabokra vagjuk, es a megtisztitott, has6bokra v6gott leveszoldseqqel egyutt forr6 olajban megforgatjuk. Egy keyes vizet ontunk al6, beletesszuk az eqeszben hagyott hagymat, es megs6zzuk, puhcro poroljuk. Ha a levet elf6tte, meleg vizzel p6toljuk. Amikor a hus megpuhult, zslrjcro sutjuk, a liszttel megsz6rjuk, es felontjuk, a liszttel megsz6rjuk, es felontjuk a koposztolevel meg ot deci vizzel, es felforraljuk. A tojcssorqot a tejfollel simara keverjuk, es ollondcon keverve a forr6 levesbe ontiuk, de mar nem f6zzuk tovobb.

E: 421 keal 51: 10 9

KARALABELEVES mJSGALUSKA VAL

30 dkg kcrolobe

5 dkg voroshuqymo

2 dkg Ramo margarin 15 dkg dorolt sovony hus 1 db tojos

so, feherbors 1,5 dkg zsemlemorzsa

petrezselyem, citrornhej

A korolcbekot meqhcrnozzuk, a zsenge leveleket felretesszuk. A korolcbekot keskeny csikokra szeljuk, A hoqymot apr6ra v6gjuk es forr6 Raman uveqesre pirftjuk. Hozz6adjuk a korolcbecslkokot es megfuttatjuk rajta. S6val, borssal fUszerezzuk es felontiuk vizzel, korulbelul 15 perc alatt puhoro f6zzuk. A husqcluskohoz a dorolt hust osszekeverjuk a tojossal, a zsernlernorzscvol, s6val, borssal, petrezselyemmel es citromhejjol izesitjuk. A korclobeleves felet turrnixqeppel finomra pepesltjuk, majd a leves m6sik felehez vegyitjuk. A husmcsszobol kis qoluskckot szaggatunk a ferro levesbe es nehony perc alatt meqfozzuk.

T61al6skor megsz6rjuk a finomra v6- gott zsenge korclobelevelekkel.

E: 160 keal 51. 9 9

KARAlABts BURGONYALEVES 80 dkg kcrolobe

40 dkg burgonya

3 db tojosscrqcjo

1 dl enerqioszeqeny tejf61 so, etellzesfto, petrezselyem

A korolcbet es a burgony6t megh6- mozzuk es kock6ra voqjuk. Felonfjuk vizzel, izesltjuk etelizesitovel, pici s6val es puhcro f6zzuk. A zoldseqeket osszeturmixoljuk, majd hozzocdjuk a tejfollel elkevert tojosscrqokot, V6gott petrezseIyemmel tolcljuk.

E: 241 keal 51: 35 9

J OGHURTLEVES 8 dl joghurt

10 dkg kiqyouborko 1 cs. friss kapor

1 kesheqynyi bors

1-2 gerezd fokhagyma

A joghurtot [ol lehutjuk es egy t61ban sim6ra keverjuk. Az uborkct lereszeljuk, a kaprot apr6ra vcqjuk. A joghurtba belekeverjuk az ubork6t, a kaprol, soval, borssal es a szetnyornott fokhagymovol fUszerezzuk. Hidegen t6laljuk.

E: 133 keal 51: 10 9

TOKLEVES

1 kg sporqotok 5 dkg kapor

2 dkg liszt

1 dl enerqioszeqeny tejfol 0,5 dkg olaj

so, eeet, edesitoszer

A gyenge f6z6tokot ujjnyi szeletekre vagjuk, rneqsozzuk es allni hagyjuk. Vizet toltunk rc, epp esak annyit, hogy ellepje, majd f6zni kezdjuk. Keves eeettel, edesitoszerrel, sovol, kaporral izesffjuk.

Ovatosan f6zzuk, hogy ne menjen szet a tok. A tejfolos hoborcsscl keszre fozzuk.

E: 137 keal 51: 19 9

SA]TOS CSIRKERAGULEVES 60 dkg csirkehus

20 dkg vegyes zoldseq 2 dkg voroshcqymo

2 dl enerqioszeqeny tejfol 6 dkg reszelt sajt [Ovori)

3 db tojcsscrqcjo

so, bors

A feldarabolt csirket hideg vizben feltesszuk f6ni. Amikor felig puha, hozzoadjuk a korikcro vagott zoldseqet, hcqyrnct. Ha a hagyma kif6tte az izet, kivesszuk a fozekbol. Amikor minden megpuhult, levesestolbon a tojossorqojot behabarjuk a tejfollel es a reszelt sajttal. A levesb61 folyamatos keveres mellett rotolrunk. ozutcn lassan az eqesz levest hozzoodiuk.

E: 335 keal 51: 7 9

BURGONYALEVES ZSIR NELKUL

20 dkg sorqorepo 20 dkg qyoker

25 dkg burgonya 10 dkg zoldpopriko 10 dkg paradiesom

keyes zellerzold 1 es. petrezselyem

esipet kornenymcq, so, bors, rncjoronno

A langyosra melegitett vizbe teqyuk fel a darabolt sorqcrepct, a qyokeret, zellerzoldet, az osszevcqott petrezselyernzoldet es a burqonyot f6ni. Felforroles uton sozzuk meg, teqyuk bele a komenyrnoqot, ozuton losso forrolcssal fozzuk. Mikor felig megf6tt, teqyuk bele a tisztftott zoldpoprikot, a felszeletelt paradiesomot, valamint a piei borsot, rnojoronnot. Ha minden puhcro f6tt, keszen van.

E: 98 keal 51: 21 9

KlNAIKELLEVES

50 dkg kfnaikel

10 dkg voroshoqyrno 1 ek. vegeta

1 db tojcs

0,5 dl tejfol

bors, szereesendi6 petrezselyem

A megmosott kinaikelt korikcro vagjuk, a hoqyrnovcl, veqetovol vfzben megf6zzuk. Kiesit hulni hagyjuk es az eqesz tojossol, tejfollel, borssal, szerecsendioval osszeturrnixoljuk.

Tolcloskor ossz evcqott petrezselyernzolddel dlszltjuk.

E: 62 keal 51: 5 9

RmIZKEKREMLEVES

50 dkg ribiszke

3 tojossorqcjo

2 dl forralt tej (l,5%-os) 2 dl tejszfn

kesheqynyi fohe]

A szcrotol megtisztftott es megmosott ribiszket otposszfrozzuk, a levet turmixqepbe toltjuk. Beletesszuk a tojcssargajat, a [olyekony edesitot, a tejet, tejszint es Ichejjol fuszerezzuk. Az eqeszet habosra keverjuk. Jol lehutve fogyasztjuk.

E: 190 keal 51: 13 9

FUSZERLEVES HIDEGEN 15 dkg paraj

25 dkg burgonya

5 dkg voroshcqyrno 1 dl olaj

0,5 es. kapor

0,5 es petrezselyem

gerezd fokhagyma 1 tk. citrornle

2 dl joghurt

1 db mentolevel

bar, Poli Sweet

A megmosott parajt osszevcqjuk, a rneqhornozott burqonyot lereszeljuk. A finomra voqott hcqyrnot az olajon megfuttatjuk, hozzcodjuk a parajt, a burqonyct, felontjuk 1 liter vizzel. Korulbelul 15 pereig gyenge tuzon forraljuk, sovol. borssal edesltoszerrel fuszerezzuk, majd a tuzr61 leveve, hagyjuk kihulni.

Kozben a friss fUszernovenyeket aproro osszevoqjuk es a levesbe tesszuk, Tololcs el6tt zuzott fokhoqyrnovol, eitrornlevel elkevert joghurttal izesitjuk.

E: 124 keal 51: 16 9

TO]AsLEVES PARA]]AL

5 dkg voroshoqyrno

5 dkg Rama margarin 30 dkg paraj

1 gerezd fokhagyma

2 friss zsclyclevel 0,5 dl tejszin

1,5 dkg porrnezon sajt 4 db tojos

so, eeet

A hcqyrno! ferro olajon margarinon uveqesre poroljuk, majd rasutjuk a kb. 10 pereig f6zott parajt a levelevel eqyuft. Borssal, szetnyomott fokhoqyrnovol fuszerezzuk, majd hozzocdjuk a zsolyolevelet, a tejszint es a reszelt sajtot. Vizet forralunk sovol es eeettei. A tojosokot lassan a forrosbon lev6 vizbe csusztctjuk, 3-4 pereig fozzuk.

E: 176 keal 51: 3 9

HUSLEVES PARMEzA.NGALUSKA VAL

5 dkg margann

1 db tojcsscrqcjo 1 db tojos

7 dkg liszt

4 dkg reszelt porrnezon sajt so, szereesendi6, feherbors, petrezselyem

A szobohornersekleto margarint egy csipetnyi sovol habosra keverjuk, egymas uton belekeverjuk a tojosscrpojot, szerecsendiovol Izesltjuk es isrnet habosra keverjuk.

A tojcsfeherjet pici sovol kerneny habbo verjuk, a liszttel es a sajttal egyutt a scrqojohoz keverjuk, Ebb61 a mosszobel kcveskoncllcl galuskakat szaggatunk a gyongyoz6 levesbe es 10- 15 pereig kis lonqon f6zzuk.

A levest petrezselyemmel meghintve, ferron tclcljuk.

E: 222 keal 51: 12 9

HIDEG EGRESKREMLEVES KIWIVEL

50 dkg egres 1/4 rud vcnilio

20 dkg kiwi (2 db)

citromhe]. Poli Sweet

Az egrest vlzzel, citrornhejjol es a vanfliaruddol addig f6zzuk, mig a szemek szet nem f6nek. A kiwiket meqhornozzuk, az egyiket korikoro vagjuk, a mosikot felbevoqjuk. Az egrest a I eveve I es a fel kiwikkel osszeturmixoljuk es atszurjuk. Kiwi-szeletekkel dusltvo tololjuk.

E: 75 keal 51: 15 9

KELBIMBOLEVES

50 dkg kelbimb6 10 dkg virsli

3 dkg Kolozsvori szalonna 3 dkg vaj vagy Ramo

2 dkg liszt

1 dl enerqioszeqeny tejfol so, szerecsendi6

A vaj felen kiolvasztjuk a szclonnot es beletesszuk a megmosott kelbimb6t.

Nehony percig eqyutt pirftjuk az eqeszet. Ezuton felonfjuk forr6 vfzzel, hozzcodjuk a korikoro voqott virslit es a fuszereket. Addig fozzuk, amfg a kelbimbo meg nem puhul. A vaj vagy Ramo rncsik reszebol es a lisztbol keszult rantosscl besurftjuk es felforraljuk. T ololcskor keverjuk bele a tejfolt.

E: 258 keal 51: 12 9

SfrTOTOKKREMLEVES

80 dkg sutotok

20 dkg paradicsom 10 dkg voroshoqyrno

5 dkg Ramo margarin 1 dl tejszin

so, torof+ bors

A sutotokot rneqhomozzuk es kockcro vagjuk, a paradicsomokat negyedeljuk, a hcqymot apr6ra rneteljuk. Egy edenyben felolvasztjuk a margarint, hozzcodjuk a hcqyrnct es a sutotokot, osszekeverjuk. Hozzoodjuk a paradicsomot, megs6zzuk es borsozzuk. Felonfjuk vfzzel, felforraljuk, majd 40 percig fozzuk. Ha a sutotok megf6tt, atpasszfrozzuk es tuzre visszcteve a tejszfnnel meg nehony percig forraljuk.

E: 313 keal 5%: 38 9

SPENOTLEVES

4 dkg Ramo margarin 4 dkg liszt

6 dkg voroshoqyrno

30 dkg melyhutott spenotkrern

8 dkg pikcns sajt (Lajta) petrezselyem,

so, bors, szerecsendi6

A Raman vilcqos szinure pirftjuk a lisztet, megfonnyasztjuk a finomra vcqott hcqymot, majd vfzzel, csom6mentesre elkeverjuk. Ha forr, beletesszuk a spen6tot, s6val, borssal, szerecsendi6val lzesltjuk. Ha a spen6t teljesen szetfott, leveve a tOzr61, elkeverjuk a levesben a reszelt sajtot. Tetejet rneqhintjuk vcqott petrezselyemmel.

E: 202 keal 51: 109

4

@(£Z)

@rill\

KARFIOLLEVES SZOJAVAL 50 dkg karfiol

10 dkg burgonya

3 dkg sz6japehely

10 dkg voroshoqyrno csipetnyi borsikafU, kokukkfu 1 cs. petrezselyernzold

8 dl viz

A karfiolt es a burqonyot 7 dl s6s vizben rneqfozzuk. Kozben a szojopelyhet turrnixqepbe tesszuk es korulbelul 1 dl ferro vfzzel pepesitjuk. A karfiolb61 es a burqonyobol is teszunk hozzo, ujbol osszeturrnixoljuk, vegul az eqeszben maradt f6tt karfiolhoz ontjuk. Ezuton reszeljuk bele a hoqymot. belesz6rjuk a borsika- es kokukkfuvet, majd a petrezselyemzoldet. Kis lonqon 10 percig forraljuk. Tolclcskor adjunk hozzo kefirt.

E: 108 keal 51: 13 9

KARACSONYI BORLEVES

4 dl asztali feherbor 4 dl viz

3 szem szegfUszeg

1 db eqesz fohej csi petnyi 56 3 db tojosscrqc]o 2 dkg liszt

2,5 dkg glukonon

A bort a vfzzel es a fuszerekkel felf6zzuk, A tojosok sargajat a glukononnal feheredesiq, majd a liszttel simcro keverjuk, ezutcn hozzoszflriuk a fuszeres, felforralt bort. Az eqeszet lcssu tOzon, habver6vel cllondoon keverve felforraljuk. Ferron tcloljuk. EIs6sorban nem is leveskent, hanem onollo, meleg italkent fogyaszthat6.

Kellemes ital teli csolodi esteken.

E: 146 keal 51: II 9

BURGONYALEVES

40 dkg burgonya 5 dkg sorqorepo 3 dkg gyoker

2 dkg voroshcqyrno 2 ek. etoloj

2 dkg liszt

so, pirospaprika

2 szol zellerzoldje

A felig megpuhult zoldseqhez, hozzoodjuk a kockcro vcqott burqonyot, zellert, a hcqymct eqeszben. S6zzuk es puhoro fozzuk, Az olojbol lisztb61, pirospcprikcbol rontost keszltunk, vfzzel felontjuk, es a levesbe keverjuk, majd j61 felforraljuk. E: 164 keal 5%: 25 9

KOLOZSVAru GULYAS

30 dkg rnorholobszcr 10 dkg voroshcqymo 40 dkg burgonya

30 dkg kelknposzto

4 ek. etoloj,

s6, pirospaprika, kornenyrnoq

1 gerezd fokhagyma

2 ek. lecs6

A rnorhohust kis kockoro aprftjuk. A voroshcqymct finomra voqjuk es olajban uvegesre pcroljuk. Kozben a burgonyat a hushoz hosonlo nagysogu kockokro vagjuk, a koposztot pedig cikkekre.

A rneqpcrolt voroshcqymohoz hozzcodjuk a poprikot, rcontunk korulbelui fel deci vizet, ezutcn hozzotesszuk a hust, fokhoqyrnot, kornenyrncqot. SOval izesitjuk, a lecs6t is hozzccdjuk.

Par perces piritcs uton korulbelul fel liter vfzzel felig puhoro pcroljuk. Ezuton beletesszuk a burqonyot, a kcposztot es keszre f6zzuk.

E: 261 keal 51: 26 9

GoMBAKREMLEVES

25 dkg gomba

5 dkg margann 5 dkg liszt

2 dl tejszfn

2 db tojosscrqo]o s6,

pici torott bors

Az oproro vogott gombot margarinon s6val, borssal, fed6 alatt addig paroljuk, amfg a leve el nem f6.

Ha zsirjcro pirult, liszttel meqszorjuk, korulbelul 8 dl vfzzel es rncsfel dl tejszfnnel felengedjuk es [ol felforraljuk. A rnorodek tejszfnnel elkevert tojassargajara tcloljuk a ferro levest, mikozben keverqetjuk, hogy a tojcs ossze ne fusson benne.

Magunk altai keszitett suit bors6val, vagy az uzletekben kcphoto Land-Leben levesgyonggyel tololjuk,

E: 215 keal 51: 13 9

Z6ldse etel

REBARBARAs CSIRKEMELL ZOWSEGKOCSONYA

50 dkg csirkemell 30 dkg rebarbara 2 ek. etolo]

fel citrom reszelt hejo 1 dl tejszfn

1 dkg liszt

s6, edesltoszer

A csirkehust kicsontozzuk, es ujjnyi csikokra vcqjuk. Bes6zzuk es fel oraig allni hagyjuk. A megtisztitott rebarbarat 4-5 centis darabokra voqjuk. Ezutcn a huscstkokot hirtelen megpiritjuk es az olajat lecsepegtetve r61a egy serpenyobe halmozzuk. A reborbcrot vizen kicsit rneqporoljuk, majd a husra ontjuk, a reszelt citrornhejjcl es az edesitoszerrel izesltjuk, lefedve puhcro pcroljuk. Utcno a hust es a reborbcrct szfirolopottol kiszedjuk es a pcrololevet a tejszinben sirnoro kevert liszttel besurltjuk. Yegul a hust es a rebarbarat a mortosbo forgatjuk es meg egyszer felforraljuk. Fott burqonyot kinalunk hozzo.

E: 250 keal 5x: 5 9

]OGHURTOS TOLTOTT CUKKlNI

60 dkg cukkfni 30 dkg alma

6 dkg Trappista sajt

2 dl joghurt fel citrom

s6, feher bors, edesltoszer

Disziiesiiez:

1 db kerneny toj6s

10 dkg paradicsom

A cukkfnit hosszobon kettevcqjuk, ha kell kimagozzuk es a belsejet kivojjuk. Az olmot, a sajtot meg a kiszedett cukkinit oproro voqjuk, megs6zzuk, megborsozzuk. A joghurtot s6val, borssal, edesitoszerrel lzesftjuk, es a citrom levevel savanyftjuk. Az clmos, sajtos cukkinire ontjuk, j61 osszekeverjuk es a kivojt cukkinibe toltjuk, Kemeny tojosscl es paradicsomcikkekkel diszitjuk. Talalasig hGtoszekrenyben tartjuk.

E: 177 keal 5x: 16 9

15 dkg karfiol

15 dkg zoldborso 10 dkg gomba

1 dkg margann

15 dkg sorqorepo (Ievesben fott) 5 dkg qyoker (Ievesben fott)

2 db kerneny tojos

1 I zoldseq eroleves

3/4 dkg zselatinpor

A qornbot a margarinon rneqporoljuk, a bors6t enyhen s6s vizben meqfozzuk. A hideg erolevesben elkeverjuk a zselatint, ollondo keveres kozben felfozzuk. Az apr6ra voqott kerneny tojcst, zoldsegeket, szeletekre vcqott qornbot kiborfthat6 tclkcbon szepen elrendezzuk, a zselatinos levessel leonfjuk, hideg helyre tesszuk, es ha megdermedt, tclrc boritjuk.

E: 122 keal 5x: II 9

CUKKiNIs R.t\NTOTTA

50 dkg cukkini

5 dkg voroshcqyrno 6 db tojcs

1/2 dl tej

3 ek. etoloj s6, bors,

esetleg morzsolt kokukkfu Az olajat serpenyobe ontjuk es az aproro voqott voroshoqymot belesz6rjuk, kb. 2 percig poroljuk, majd a vekony korikoro vcqott cukkinit beleforgatjuk, s6val, borssal izesltjuk es lefedve pcroljuk, kozben nehonyszor meg keverjuk. A tojcsokot meg a tejet villovol simara keverjuk, kisse rneqsozzuk es a meqporolt cukkinire ontjuk.

Tovobbi par percig tuzon hagyjuk, addig amig a tojos meqkocsonycsodik. E: 222 keal 5x: 8 9

TOLTorr KARAIABE SAJTTAL 80 dkg korolobe

12 dkg sonka

6 dkg Ovori sojt

4 dkg Ramo margarin 2 dkg liszt

1 db zsemle 1 db toj6s

2 dl enerqioszeqeny tejfol s6, bors, szerecsendi6

A rneqhcrnozott kcrolobe kozepet kivojjuk. A zsenge leveleit es a kivojt reszt osszevoqjuk. A vizben oztotott, majd kinyomkodott zsernlet, az apr6ra osszevcqott sonkot es a lereszelt sajt felet osszekeverjuk, megs6zzuk, borssal, szerecsendi6val fGszerezzuk es a korclobebo toltiuk.

Az osszevoqott morodek leveleket es a toltott kor olobekct egy lcbcsbo tesszuk, amelybe vizet toltunk. Korulbelul 15-20 percig fozzuk. Ezutcn atrakjuk egy kirornozott tGzall6 taiba. A levet liszttel elkevert tejfollel suritjuk. Felforraljuk es a korclobek koze ontjuk.

Meghintjuk a rnorodek reszelt sajttal,· es nagyon forr6 sutoben korulbelui 8-10 perc alatt szep pirosra sutjuk. E: 375 keal b: 27 9

SAJTOS PARAJJAL TOLTOTT CSIRKEMELL

60 dkg csirkemell
40 dkg friss poraj
4 gerezd fokhagyma
12 dkg reszelt sajt
1 db tojos
3 dkg margarin
2 dl tej s6, bors

A melleket leborozzuk, kicsontozzuk, es a negy husdcrobot hosszobon felszurjuk, Horom gerezd szetnyornott fokhcqymcvol izesitett sos tejben hideg helyen legal6bb fel napig ollni hagyjuk. A parajt j61 megmossuk, kisse s6s, Iorrosbon leva vlzben nehany percig fozzuk, majd leszurjuk, es a massz6t a [elszurt csirkemellbe toltjuk. A nyllosokat hustuvel osszeszurjuk.

Egy tUzalio tolot kiolajozunk es a husdarabokat elhelyezzuk eqymcs melle. Alufoliovcl betakarjuk es sutoben pcroljuk, majd leveve rolo a foliat pirosra sutjuk, A morodek reszelt sajtot tolclosnol szorjuk rc.

E: 393 keal 5x: 5 9

20 dkg sorqorepo 10 dkg qyoker 10 dkg korclobe

5 dkg zeller 5 dkg bimbos kel 40 dkg gomba 10 dkg voroshcqymo 2 ek. etoloj

1 cs. petrezselyem

so Az olajon az oproro v6gott voroshcqym6t megpiritjuk, majd a megtisztitott kis kock6kra v6gott zoldseqet belerakjuk. Egy keyes vizet ontunk 016 es sozzuk, Fedo alatt majdnem puh6ra p6roljuk, majd a megtisztftott, a szokottn61 vastagabbro szelt gomb6t is beletesszuk,

Egyutt teljesen megpuhftjuk, es rovid lere sutve, frissen osszevcqdolt petrezseIyemmel rneqszorvo t6laljuk. Husokhoz koretkent, tukortojossol, suit virslivel vacsor6ra is finom. E: 142 keal 51: 14 9

l @_d~_~_~ __

P MOLT KlNAIKEL

60 dkg kfnaikel 15 dkg sorqorepo 10 dkg gomba

10 dkg voroshcqyrnc 2 gerezd fokhagyma

3 dkg margarin, so

A kfnaikelt ujjnyi szeles szeletekre v6gjuk, a sorqcrepot, a gomb6t, a voroshagym6t karik6ra szeljuk, Margarinon a tort fokhagym6val, sovcl puh6ra poroljuk, eloszor letakarva, majd fedo nelkul. R6ntott etelekhez adjuk koretkent.

E: 122 keal 51: 9 9

KAPoSZTA RESZELT SAJTTAL 80 dkg sovcnyu koposzto

15 dkg reszelt fustolt sajt

2 dl enerqioszeqeny tejfol 3 dkg margarin

so,

rozmaring

Ha a k6poszta tul sovonyu, hideg vizben kisse 6tmossuk, [ol kifacsarjuk. Margarinnal kikent tuz6110 t61 alj6ra egy reteq k6poszt6t terftUnk, sajttal rneqszorjuk, majd ujobb k6poszta- es sojtreteq kovetkezik, Ut6na a fUszerekkel sim6ra kevert tejfol!el meglocsoljuk es sutoben rneqsutjuk. Onmag6ban is kituno, de virslihez, krinolinhoz finom koret,

E: 293 keal 51: 109

ZOLDSEGES GOMBAKORET

TAVASZI RANrOIT KARAIABE

40 dkg zsenge korolobe 10 dkg Edorni sajt

2 dkg liszt

1 db tojos

4 dkg zsemlemorzsa

so, olaj a suteshez

A korolobet megh6mozzuk, 50S vfzben puh6ra fOzzuk, lecsorgatjuk, majd fel centi vastagra felszeleteljuk. Ket-ket korolobe koze egy vekony szelet sajtot fektetunk, es [ol osszefoqvo bepanfrozzuk. Ferro olajba fektetiuk, es ha az also feIe megpirult, ovctoscn megforditjuk.

E: 293 keal 51: 18 9

TOLTOTT KIWI

60 dkg kiwi (8 db) 15 dkg fott csirkehus 15 dkg Aniko sajt

6 dkg rnojonez reszelt citrornhe]

5 dkg narancs leve

es reszelt he]o

A gyumolcsoket megmossuk, hosszoban kettev6gjuk es belsejuket kiv6jjuk. A kiv6jt belsot osszekeverjuk az oproro v6gott husscl, az oproro kock6zott sajttal, majd hozzckeverjuk a ncroncslevel, ncroncshej]ol, citrornhejjol fzesftett rncjonezt. A kiwiket ezzel a massz6val meqtoltjuk. Eloetelnek kituno, de vccsorokent is odhoto.

E: 366 keal 51: 19 9

GOMBA.VAL TOLTOTT PARADICSOM

60 dkg paradicsom 40 dkg gomba

5 dkg voroshcqyrno 4 dkg sajt

1 ek. etolo]

2 dkg margann

so, bars

A kis koek6kra v6gott gomb6t egy evokan61 olajon, a reszelt voroshcqyrnon megfonnyasztjuk. Sovol, borssal es finomra v6gott petrezselyemmel izesitjuk. A paradiesomok tetejet lev6gjuk es a porcdicsornvelot kikaparjuk ugy, hogy uregesek legyenek, es rneqtoltjuk a gombapeppel.

Reszelt sajttal meqszorjuk, rornorzsoljuk a margarint, es tuz6110 t61ban elomelegftett sutoben p6r pereig sutjuk.

E: 172 keal 51: 10 9

~IS SZEKELYXAPOSZTA

10 dkg voroshoqyrno 3 ek. etolo]

1 dl lecso

fel ek. pirospaprika

80 dkg sovcnyu kcposzto 2 gerezd fokhagyma

40 dkg gomba

2 dl enerqioszeqeny tejfol 2 dkg liszt

so, bars

A finomra v6gott hagym6t olajon megfuttatjuk, hozz6adjuk a lecsot, rovid pirit6s ut6n a pirospaprik6val osszekeverjuk, es 2 dl vizzel felenqedjuk. A koposzt6t, ha tul sovcnyu, kimossuk es a p6rolt hagym6val osszekeverjuk. Annyi vizet ontunk r6, hogy eppen ellepje. Zuzott fokhagym6val, sovcl borssal fGszerezzuk, es lefedve puh6ra fozzuk. A megtisztitott gomb6t eikkekre v6gjuk es a k6poszt6ba keverjuk. Tov6bbi 8- 10 pereig fozzuk. Vegul a tejfolben sim6ra keverjuk a lisztet, es a gomb6s k6poszt6t ezzel besurftiuk.

E: 265 keal 51: 19 9

To]A.SSAL TOLTOTT PARADICSOM

4 db fott tojos

10 dkg kovoszos uborka 1 cs. petrezselyem

1 es. rnetelohoqyrno 2 ek. muster

1 dl kefir

60 dkg paradicsom

so, bars

A tojcsokct lereszeljuk, a koek6ra v6- gott ubork6t es a finomra v6gott z6ldfuszereket a toj6shoz keverjuk. Sovol, borssal fUszerezzuk, citrornlevel es rnust6rral izesltiuk. Annyi kefirt keverunk hozz6, hogy kozepes surusegu tolteleket kapjunk. Ezzel a paradiesomokat megtoltjuk, jol lehGtve t6laljuk.

E: 127 keal 51: 9 9

GOMBAPA.sTETOM 20 dkg gomba

2 db kerneny tojos 6 dkg margann

so, bars

A megtisztitott, oproro v6gott gomb6t egy keyes margarinban sovol, borssal sz6razra p6roljuk, majd az cproro dorabolt kerneny toj6sokkal, es ha kihGlt, a rnorodek margarinnal alaposan kikeverjuk,

E: 167 keal 51: 2 9

ZOWSEGES CSIRKEMA.J

50 dkg csirkernc] 60 dkg karfiol

10 dkg gomba

20 dkg paradicsom

1 5 dkg porehoqyrno 2 dl tej

2 dkg liszt

4 dkg margarin 1 ek. vegeta so, bors

1 cs. petrezselyem

A csirkernojot felolvasztjuk, a szfveket levolosztjuk role. A porehcqyrnot korikoro vogjuk es a margarinban megfonnyasztjuk. A csirkernojckot beleforgatjuk, megborsozwk es fedo alatt 5 percig poroljuk. A me] felet kiveszszuk es egy keyes porehoqyrnos rnortcsscl egyutt melegen tartjuk.

A rnorcdek mojot villovol pepesre torjuk, a liszttel rneqszorjuk, a vekonyra voqott qornbot meg a felbevoqott paradicsomok belsejebol kivojt paradicsornpepet hozzoodjuk es meqsozvo par percig forraljuk.

Kozben a karfiolt veqetos vizben puhero fozzuk, lecsepeqtetjuk es egy meleg tal kozepere ultetjuk. Az eqeszben hagyott csirkerncjokot a rnojpure felebe keverjuk es ovotoscn a karfiolra ontjuk.

A fel kivojt paradicsomokat a gombas rnojkrern mosik felevel meqtoltjuk es a karfiol kore rakjuk, a kozoker petrezselyemmel dtszitjuk.

E: 363 keal 5x: 21 9

HIDEG RAKOrr BURGONYA

50 dkg burgonya

4 db fott tojos

15 dkg voroshcqyrno 15 dkg paradicsom 10 dkg zoldpopriko

3 ek. etoloj 1 ek. ecet

1 kk muster

2 dl enerqioszeqeny tejfol

so, bors

A hejobon rneqfott burqonyot megtisztftjuk, korikcro vogjuk es rnely taiba rakjuk. Az ugyancsak korikoro vcqott f6tt tojcssol, hcqyrncvcl, paradicsommal meg zoldpoprikovol beboritjuk. A mortcshoz volot osszekeverjuk es a burqonyoro onfjuk. A tolot [ol megrneqrozoqotjuk, hogy a mortcs a hozzovolokot [ol beborftsa. Hutoszekrenyben nehony oroig ollni hagyjuk.

E: 366 keal 5x: 32 9

SARGAREPAS BURGONYA

60 dkg snrqorepo 1 5 dkg burgonya 1 kk. margarin

1 cs. vcqort petrezselyem turbolya, lest yon

so

A tisztftott scrqorepot kcrikoro voqjuk es keyes vfzzel [elontve fedo alatt 15 percig poroljuk, hozzoodjuk a kockckro vcqott burqonyot es 10- 15 percig tovobb [ozzuk. Hozzoodjuk a margarint, a fGszereket es meg egyszer felforraljuk. Petrezselyemmel meghintve tcloljuk.

Suit husokhoz finom.

E: 96 keal b: 19 9

PAROLT KELKAPOSZTA

1 kg kelkoposzto 10 dkg voroshoqyrno

2 dkg margarin

1 db eroleveskocko 1 cs. petrezselyem

2 dl joghurt, so, bors

A megmosott es leveleire szedett, tenyernyi darabokra voqott kelkoposztot leforrozzuk. A voroshoqyrnct megreszeljuk es margarinon megfonnyasztjuk. Hozzotesszuk a kelkoposztot, majd 1 db leveskockot 2 dl vfzben feloldunk, lossonkent aloontjuk, es addig [ozzuk, amfg a koposzto meg nem puhul. SOval, borssal izesftjuk. T clolcskor leszurjuk, finomra voqott petrezselyemmel rneqhintjuk es a melegftett joghurttal bevonjuk.

E: 165 keal 5x: 15 9

GOMBAS CSIRKEMELL

60 dkg csirkemell 20 dkg gomba

4 dkg margarin

2 dl enerqicszeqeny tejfol so, bors, pirospaprika, kakukkfU, bazsalikom

A csirkemelleket leborozzuk, kicsontozwk, negy szeletet vcqunk belo!e es [ol kikeverjuk. Rostjaira rneroleqesen bevagdossuk, sozzuk, borsozzuk, es kikent tuzollo tal oljoro fektetiuk. A rnorodek margarinon sovcl, borssal addig poroljuk a gombot, amfg a levet el nem fotte, majd a tuzrol leveve a tejfollel meg a tobbi fUszerrel sirncro keverjuk. A husszeletekre ontjuk, es a sutoben kb. 30 percig sutjuk.

E: 329 keal 5x: 4 9

TOJAS BORSOFESZEKBEN

60 dkg borso 2 ek. etoloj 2 dkg Rama 4 db tojcs

4 dkg kornenyes sajt

so

A zoldborsot olajban keyes vfzzel puhero poroljuk, tuzollo taiba toltjuk, es kis feszkeket csinolunk. E Ieszekbe kis darab Romot teszunk, s beleutunk egyegy tojcst. Megsozwk, reszelt sajttal rneqhintjuk, es sutobe tesszuk annyi idore, amfg a tojosfeher]e megalvad. E: 309 keal 5x: 21 9

CUKKiNIS RAKOrr PAruZSI

30 dkg porizsi 40 dkg cukkini

15 dkg porehoqyrno 10 dkg voroshcqvmo 15 dkg paradicsom

2 ek. etolo] so, bors

2 dkg reszelt sajt

Az oprorc vcqott voroshcqymct az olajon megfuttatjuk, meqsozzuk, megborsozzuk, es a [ol megmosott korikora vcqort cukkfnit felig meqporoljuk rajta. A haragos zoldjetol megfosztott porehoqyrnot vekony korikokro vogjuk, es annyi sos vfzben, amennyi ellepi, fedo nelkul at percig fozzuk. Ewton leszurjuk. es a cukkinivel osszekever[uk. Egy tGzolio tolot olajjal kikenunk, es a porehcqymcs cukkinit beleteritjuk.

A porizsit leborozzuk, felujjnyi korikckro vogjuk, es a paradicsomot is felszeleteljuk. A porizsi- es paradicsomkorikokot voltoqctvo, a taiban levo zoldseqre, felig eqyrnosro [ektetjuk.

Megsozwk, reszelt sajttal meghintjuk, es elorneleqltett sutobe tolva kb. 15 percig sutjuk.

E: 286 keal 5x: 10 9

TOLTorr SONKA

20 dkg qepsonkc (4 szelet) 30 dkg sovonyu koposzto

1 ek. etoloj

2 dl enerqioszeqeny tejfol

5 dkg reszelt sajt

Az alaposan kinyomkodott kcposztot az olajban rneqporoljuk, a sonkaszeletekre halmozva eqyenkent osszeqonqyoljuk. Tuzollo tolro eqyrnos melle fektetiuk, a teifollel leontiuk, a sajttal meqszorjuk. Burqonyopure-tolpozotro tcloljuk.

E: 231 keal 5x: 5 9

Raxorr CSIRKEMELL GOMBAMAInASSAL

40 dkg csirkemell (2 db) 10 dkg gomba

5 dkg voroshcqyrno 60 dkg burgonya

4 ek. etoloj

2 dl enerqioszeqeny tejfol 1 dkg liszt

1 cs. petrezselyem,

so, orolt bors

A csirkemelleket leborozzuk, kicsontozzuk, kisse kiverjuk. Megsozzuk, lisztben megforgatjuk, es rnindket oldclot keyes olajban hirtelen kisutiuk. A voroshcqymat egy evokonol olajban vilcqosro pirftjuk, majd meqpcroljuk rajta a szeletekre vcqott gombat, es ha megpuhult, roszorjuk a finomra vcqott petrezselymet, raontjuk a tejf6lt es felforraljuk. Egy rnely tUzallo tolot kiolajozunk, roterftjuk a karikoro voqott fOtt burqonyot. Megsozzuk, elrendezzuk a husdorobokot es leonfjuk a tejfolos gombaval. Letakarva poroljuk, majd a fed6t leveve vilcqosro sufjuk.

E: 404 keal 51: 36 9

FRANCIA PARA) 50 dkg friss paraj 4 dkg margarin 2 dl kefir

5 dkg porrnezcn sajt reszelve

so, bors

A zsenge tavaszi parajt megtisztitjuk, majd annyi sos vfzben, amennyi ellepi, puhoro f6zzuk. l.eszurjuk, kisse kinyomkodjuk, es hagyjuk lecsorogni a levet.

Megolvasztjuk a margarint, beleforgatjuk a parajt, borssal izesltjuk. es forro tolro teve [orro kefirrel ontjuk Ie, vegul reszelt sajttal szorjuk meg.

E: 178 keal 51: 4 9

KiJLONLEGES RAKOrr KEL

1 kg kelkoposzto

30 dkg fusrolt hus (nem zsfros) 5 dkg margarin

5 dkg zsemlemorzsa

1 dl enerqioszeqeny tejfol, so A kelt cikkekre vagjuk es sos vfzben puhcro fozzuk, lecsepegtetjuk. Egy tuzolio tolot margarinnal kikenunk es a koposzto felet belefektetjuk, erre csikokra vcqott fustolt hust teszunk, majd a morodek kellel befedjuk. A rnorodek margarinon megpirftjuk a rnorzsot, elkeverjuk a tejfollel, es a kelre ontve a sutoben rneqsutjuk.

E: 407 keal 51: 21 9

8

80)

aDrill\

·,c _

ALMAs KAPOSZTA

80 dkg voroskoposzto 30 dkg alma

3 dkg voroshoqyrno 2 ek. etolo]

so, kornenyrncq, ecet, edesltoszer

A hcqyrnot oproro vagjuk es az olajon megpirftjuk. A legyalult koposztot beleforgatjuk, meqsozzuk es keyes ecettel meglocsoljuk. Lefedve a sojot leveben meqporoljuk, es fgy meg kb. ot percig poroljuk. A veqen adjuk hozzc az edesft6szerl.

E: 136 keal 51: 16 9

PADLIZSANOS CSIRKE

60 dkg csirkemell vagy -comb 80 dkg pcdlizscn

3 ek. etoloj

4 dkg margarin

10 dkg zoldpopriko 15 dkg paradicsom 10 dkg voroshoqyrno

so

1 db husleveskocko

A pcdlizsont meqhornozzuk, hosszobon ujjnyi szeletekre voqjuk, es enyhen be-' sozvo fel oraig ollni hagyjuk. Ezuton leitatjuk role a nedvesseqet, es a padlizsonszeleteket az olajban rneqsutjuk.

Kozben a margarinon a csirke mindket oldolct rneqsutjuk, es sorban egy rnely tUzallo taiba rakjuk. Betakarjuk a pcdlizsonnol es a tetejere fektetiuk a felszeletelt zoldpoprikot, majd a paradicsomot es a veqen a korikcro voqott hagymat. Ket deci vfzben feloldjuk a leveskockat, es raontjuk a pcdlizsonos csirkere. Ferro sutoben kb. 45 percig sutjuk.

Ezuton a foliat levesszuk es elporologtatjuk a levet.

E: 387 keal 51: 14 9

SZO)A GOMBAVAL 8 dkg gomba

12 dkg sz6jakocka

10 dkg voroshoqyrno fUszerpaprika, bors, so 5 ek. olaj

1 dl tejszfn

A szojokockct meqfozzuk. A voroshopyrnot keyes olajon Oveqesre paroljuk, hozzocdjuk a pcprikot, a szojokockot, Teszunk ra torott borsot, majd 15-20 perc elteltevel hozzccdjuk a felszeletelt qornbot is. Keszre fozzuk.

A tejszfnt tolclos el6tt adjuk hozzc.

E: 356 keal 51: 9 9

KARFIOLGOMBOC

1,2 kg karfiol

10 dkg voroshoqyrno 4 dkg liszt

3 dkg margarin 4 db tojos

8 dkg zsemlemorzsa 1 dl tejfol

1 dkg olaj petrezselyem, so, bors

A karfiolt sos vfzben puhcro f6zzuk, a reszelt voroshoqyrnot olajon megpirftjuk. Viloqos rontcst keszitunk, felengedjuk a karfiol f6z61evevel es surure f6zzuk. Belekeverjuk a pirftott hoqyrnot, a villovol osszetort karfiolt, az osszevoqott petrezselymet, borsot, tojost. Ha a massza tul puha lenne, cllcndoon keverve besurftjuk. Gornbocokot formazunk es veqetovol fzesftett vfzben kif6zzuk. Pirftott zsemlernorzsobo forgatjuk, tejfollel meglocsoljuk.

E: 380 keal 51. 36 9

KELROLO

60 dkg kelkoposzto

10 dkg porizsi (8 vekony szelet) 8 dkg sajt [kornenyes)

1 db tojcs

5 dkg liszt

8 dkg morzsa

so, olaj a suteshez

A lecsurgatott, lehutott, f6tt kellevelekbe beleteszunk egy-egy vekony szelet parizsit es sajtot. Felcsavarjuk, osszetuzzuk es bepanfrozzuk. Ferro olajban kisutiuk. E: 371 keal 51: 30 9

PARA) CSOBEN SUrvE

120 dkg friss paraj

4 db tojusscrqcjo 2 dl tejszfn

so, szerecsendio 1 dkg margarin

szodcbikorbono

A megtisztltott parajt ferro, loboqo szodcbikorboncs vfzben 5 percig fOzzuk, leszurjuk es kimargarinozott tUzallo edenybe tesszuk, Szerecsendiot reszelunk ra es rneqsozzuk.

A tojcssorqokot a tejszfnnel [ol oszszedolgozzuk es a parajra ontjuk. Forro sutoben sutiuk, mfg a tejszfnes tojos meg nem olvad.

E: 213 keal 5%: 7 9

GYiJMOLCSOS CSIRKEM1\J

50 dkg csirkerno] 40 dkg alma

5 dkg Rama margarin 5 dkg Trappista sojt

citromle, rncjorcnno

Az olrnot megtisztftjuk, vekony cikkekre vagjuk. Ket deka margarinon egy keyes citrornlevel meg6nt6zve, idonkent megkeverve, korulbelul 6t percig poroljuk, majd a levevel egyutt egy tuzal- 10 taiba terftjuk.

A rnojot alaposan lecsepeqtetiuk es hororn deka Raman, csipetnyi rnojoronnaval megfedve, a sojot leveben korulbelul ot percig poroljuk, majd a suit gyum61cs6kre sorbo rakjuk, a ievevel meqontozzuk.

A tetejere vekony sajtszeleteket boritunk, es ferro sutobe tolva addig sut[uk, amfg a sajt el nem olvad.

E: 345 keal 51: II 9

,

INYENCMA}

50 dkg sertesrncj 2 dkg margarin 4 dkg reszelt so]t

bors, mojorcrmo keyes ketchup

A mojszeleteket t6r6tt borssal, majoronnovol lzesftjuk es margarinon megsutjuk. ketchuppal rneqkenjuk es meg ferron. reszelt sajttal meghintve tololjuk. Utolcq sozzuk. K6retnek sclotot vagy porolt olmot adhatunk.

E: 229 keal 51: 10 9

ZOLDSEGES CSIRKETEKERCS

50 dkg csirkecomb 20 dkg scrqorepo 20 dkg gy6ker

15 dkg alma

5 dkg margarin

so, bors, petrezselyemz61d

A csirkecombokat kicsontozzuk es [ol kiverjuk, hogy nagyobb legyen. A vegyes zoldseqet is kockoro voqjuk es meg poroljuk. Sovcl, borssal, finomra voqott petrezselyemmel izesitjuk. A sozott husszeletekre halmozzuk es hozzcodjuk az apr6 kockcro voqott clmot. A csirket felg6ngy61juk es hustuvel 6sszefogjuk. A margarinon szep pirosra sutjuk.

E: 299 keal 51: 10 9

TOLTOIT TOK

1,2 kg t6k

35 dkg serteshus

5 dkg v6r6shagyma

2 dl enerqicszeqeny tejfol 1 db tojos

so, bors, pirospaprika, kapor

A megtisztftott tokot korikcro vagjuk es belsejuket kikaparjuk. A finomra dcrclt hust sovol, borssal, reszelt szerecsendioval, pirospoprikovol, reszelt voroshcqyrnovol es egesz tojosscl eldolgozzuk. Megt61tjuk vele a tokkcrikokot es kiolajozott tuzal16 edenybe helyezzuk, majd finomra vcqott kaporral elkevert tejf611el leonfjuk. EI6melegftett sutoben kb. 25-30 percig sutjuk.

T6k helyett patisszont is tolthetunk ezzel a rnosszcvol.

E: 310 keal 51: 21 9

VEGYES RAKOIT ZOLDSEG 40 dkg zoldborso

50 dkg zoldbob

20 dkg kukorica

2 dl enerqicszeqeny tejf61 3 dkg reszelt so]t

so, pirospaprika, muster, bors

A z6ldbors6t, zoldbobot kulon-kulon veqetos vfzben meqfozzuk, a kukoricakonzerv levet lecsurgatjuk. A dorolt hust reszelt voroshoqyrnovol, sovcl, pirospcprikovol, rnustorrol, borssal eldolgozzuk. Kimargarinozott tuzal16 tal 01- [ore fektetiuk a zoldbobot, erre jon egy reteq huskrern.

Kovetkezik a kukorica, ujro huspep, majd a zoldborso. Tetejet tejfolos, reszelt sajttal bevonjuk es el6melegftett sutoben kb. 30 percig sutjuk.

E: 285 keal 5z: 36 9

Husos ZSEMLE

4 db zsemle 20 dkg serteshus 1 db tojcs

2 dkg reszelt sojt

1 dl energiaszegeny teif61

so, bors

A zsemle tetejet levcqjuk es a belsejet kikaparjuk. A dorolt host elkeverjuk soval, borssal, tojcssol, tejfollel, Betoltiuk a zsernlekbe es kimargarinozott tUzal- 10 edenybe rakjuk. EI6melegftett sutoben kb. 15 percig sutjuk. T ololcskor reszelt sajttal megsz6rjuk.

E: 286 keal 5z: 31 9

JOGHURTOS GOMBA 25 dkg gomba

2 dl joghurt 2 dkg liszt 8 dkg voroshcqymo 2 ek. etolo] 1 cs. petrezselyem

3 gerezd fokhagyma

so, paprika, bors

A gombat megtisztftjuk es vekonv, nagy szeletekre voqjuk. Az olajat felforr6sftjuk es rotesszuk az apr6ra vcgott voroshoqyrnot, majd megs6zzuk es Oveqesre fonnyasztjuk. Belekeverjuk a pirospcprikot, es rcontunk egy konol vizet. Beletesszuk a gombat, a finomra voqott petrezselymet, borsozzuk es fed6 alatt puhoro pcroljuk. Ha zsfrjoro suit, a tUzr61 felrehuzzuk, a liszttel es a fel deci vfzzel sirncro kevert joghurtot rcontjuk. Visszoteve a tuzre, keverge'tve kb. 5 percig forraljuk.

E: 132 keal 51: 10 9

SAAGAREPAVAL TOLTOIT CSIRKECOMB

30 dkg sorqorepo 4 db fott tojos

60 dkg csirkecomb (4 db) 3 dkg vcroshoqymo

so, bors, szerecsendio, citrornle

A sorqcrepot lereszeljuk, eldolgozzuk a finomra voqott kerneny tojcsokkol es petrezselyemmel. S6val, borssal, reszelt szerecsendiovcl, citrornlevel es reszelt voroshcqymovol izesftiuk. Tuzall6 taiban, lefedve olufoliovcl, zsircdek nelkul el6melegitett sutoben puhoro sutjuk.

E: 333 keal 51: 7 9

TO}ASSAL TOLTOTT KAPoSZTA

40 dkg scvonyu koposzto-level 4 db kerneny tojos

2 db nyers tojos

10 dkg buzokorpo

2 dl kefir, so, bors

2 dkg margarin

A sovonyu koposzto-levelet keyes vizben felouhoro pcroljuk. Kozben a kerneny tojcst ottorjuk, elkeverjuk a buzckorpovol, a nyers tojosscl, s6val, borssal, kornenyrnoqqol. Az elokeszitett koposztolevelekbe toltjuk es gongyoljuk. Kimargarinozott tuzall6 taiba helyezzuk es a kefirt roontjuk. Meleg sutoben 10 percig sutjuk.

E: 317 keal 51: 18 9

BUJTATorr KELKAPoSZTA 80 dkg kelkcposzto

2 db tojassargajo

1 dl energioszegeny tejfol 10 dkg pcrizsi

20 dkg rizs (elofozott) 5 dkg sojt

so, bors

A cslkokro voqott kelkcposztot veqetcs vfzben puhoro fozzuk. Kimargarinozott tuzollo tal alj6ra a fott rizs felet terftjuk. A kelkoposztot toiosscrqoiovcl, sovol, borssal fzesftett tejfollel es finomra vogott porizsivcl eldolgozzuk, a rizsre tesszuk. Befedjuk a rnorodek fott rizszsel, reszelt sajttal meqhintiuk es elomelegftett sutoben kb. 25 percig sutjuk. E: 402 keal $z: 48 9

P1KANs CSIRKEMELL 40 dkg csirkemell

3 dl tej

15 dkg kovcszos uborko 3 dkg morgorin

5 gerezd fokhogymo 4 dkg liszt

so, feher bors

Az etel foqycsztosot megel6z6 napon a hust nagyon vekony csfkokra vogjuk. Egy rnely t61ba ontjuk a tejet, meqsozzuk, belekeverjuk az osszezuzott fokhoqyrndt, majd a huscsikokot is beletesszuk. Jol osszekeverjuk, letakarva hut6szekrenybe tesszuk, Mosnap a tejb61 kivett hust azonnal lisztbe m6rtjuk, isrnet visszotesszuk a tejbe, majd meg egyszer belem6rtva a lisztbe, egy teflonedenyben. a felolvasztott margarinon hirtelen 6tpirftjuk. Ho az osszes hust otsutottuk, a megmaradt tejet roontjuk, belekeverjuk a cslkokro vogott uborkot, kisse megborsozzuk, vegul fed6 alatt addig p6roljuk, amfg a Ie heIyett csak suru m6rt6s marad 0 serpeny6ben.

E: 254 keal $z: 12 9

BURGONYAPURE 80 dkg burgonyo 8 dl viz

4 ek. tejfol

4 kk. szezommcq

etelizesitoe, s6

A kockorc v6gott burqonyct a vfzzel, az etelfzesltovel fed6 alatt puh6ra f6zzuk. A burqonyot f6z61eveben 6ttorjuk, tejfollel dusftjuk. A szorozon megpirftott szez6mmagot tolcloskor a tetejere szorjuk.

E: 197 kcal $z: 40 9

1.

@'®

(illrU_t

,

IzLETES ABONErr

(1 odog)

4 dkg tur6

1 ek. asvanyviz

5 dkg zoldpopriko

1,5 dkg gepsonko, felvagott 2 szelet obonett

2 ek. snidling, finomro vagva

A turot elkeverjuk az osvcnyvlzzel. A zoldpoprikot vekony csfkokra vagjuk, a gepsonkot, vagy boromfifelvoqottct kockokro vogjuk es elkeveriuk a turovol, a poprikovol. Megkenjuk az abonettet es meqhinfjuk snidlinggel.

E: 150 kcal $z: 13 9

RAKorr CSIRKEM1\J 50 dkg csirkernc]

60 dkg burgonyo

10 dkg voroshogymo 1 db tojcs

1 ek. etolo]

2 dl tej

s6, curry por 1 dkg Ramo

1 dkg liszt

A csirkernojrol a szfveket leszediuk es kb. fel or6ig hideg tejben 6ztatjuk. Egy tUz6110 t61at nagyon vekonyon kikenunk margarinnal es zsemlemorzs6val rneqhintiuk, A rnojot a tejb61 kierneljuk. lecsepeqtetiuk es a tal alj6ra Iektetjuk. A hagym6t kock6kra v6gjuk, az olajon megpirftjuk, a rnojro ontjuk es curry porral meqhinfjuk. A megtisztftott burgonyot hojszolvekonyro karik6zzuk es soronkent a mojro rakjuk. Sutobe teszszuk, es amikor megpuhult, a toj6st elkeverjuk ket konol tejjel, koncl szodovfzzel, egy koveskoncl liszttel, s6val es a burgony6ra simftjuk. A tolot visszatoljuk a sut6be es szep pirosra sutjuk.

E: 372 kcal 5&: 40 9

TiJR6s RIZS

20 dkg nzs 20 dkg tur6 3 ek. etolo] 3 db tojosfeherje 1 cs. kopor, s6

A szokosos medon porolt rizst keszifUnk, amelyet kimargarinozott edenyben szetterltunk. Az cttort turot finomra v6gott kaporrol es a hobbc felvert tojosfeherjevel eldolgozzuk, a rizst befedjuk vele. EI6melegitett sutoben kb. 20 percig sutjuk. Solotovol egytaletelkent fogyoszthoto.

E: 303 kcal 5&: 40 9

VAGDALT KELKAPoSZTA.VAL

50 dkg kelkcposzto

35 dkg dorolt serteshus 1 db tojcs

5 dkg reszelt voroshcqymo 5 dkg zsemlemorzso

so, bors, kornenymcq, vegeto

a suteshez etoloj

A kelkoposztct leveleire szediuk es sos, kornenyrncqos vfzben megf6zzuk. Lecsorqotos uton eqeszen finomra vagjuk. A dar61t hust sovol, borssal, a v6- gott koposztovol, keyes veqetcvol, a tojossol, voroshoqyrnovol jol eldolgozzuk es pog6cs6kat formozunk. Zsemlernorzscbcn megforgatjuk es be, forro olajban kisufjuk, P6rolt zoldseqqel tolaljuk.

E: 345 keal $z: 15 9

Forr MARHA ZOIDSEGGEL

40 dkg morhohus

[omibol huslevest foztUnk) 20 dkg scrqorepc

1 0 dkg gy6ker

10 dkg korelebe

1 ek. etolcj

5 dkg pcrcdicsornpure

so, bors

A husleves Iozesenel felhaszn61t vegyes zoldseqet has6bokra vogjuk, es az olajon otforrosltjuk. R60ntjuk a porodicsornpuret, es onnyi huslevest, hogy m6rt6ssurusegu legyen. Sovol, borssal izesitjuk, es otforroljuk. A fott hus melle koretnek t6laljuk.

E: 214 kcal $z: 10 9

HIDEG TOLTOrr KARALABE 80 dkg knrolube

8 dkg rizs

10 dkg sonko, vogy rnorodek suit hus

2 ek. tejfol

56, bors, petrezselyem

1 dl dietas tortarmartas

A zsenge, hcrnozott korolcbet enyhen sos, picit edesftett vfzben puh6ra fozzuk, Leszurjuk. Ha kihult, belsejet kiv6jjuk es rneqtoltjuk a hideg f6tt rizs, a dorclt sonka vagy hus, a kikapart karclcbe es a tejfol, s6val, borssal es finomra vogott petrezselyemmel fzesftett keverekevel.

Tolal6sig hut6ben tartjuk, majd keves tortorrncrtcssol fogyasztjuk.

E: 195 kcal $z: 31 9

To}AsKOCSONYA

2 db tojos 2 dl tej

s6, szerecsendi6

A toj6st sim6ra keverjuk a tejjel, megs6zzuk, belekeverjuk a szerecsendiot, Vfzzel oblftett kis edenybe ontjuk es azt egy nagyobb edenybe, forr6sban levo vfzbe 61lftjuk. Addig forraljuk, amfg a toj6s megkocsony6sodik. Hidegen kis kockoro v6gjuk. Husleveshez. csontleveshez, eroleveshez adjuk.

E: 63 keG. Sz: 2 9

GoMBAVAL TOLTOIT SAHGAREPA

40 dkg scrqcrepo 10 dkg gomba

4 dkg margarin 3 dkg liszt

2 dl tej

2 dl energiaszegeny tejfol 1 cs. petrezselyem, s6

A scrqorepokct megtisztftjuk, enyhen sos vfzben felpuhoro fozzuk, lecsepegtetjuk, kihutjuk. A rncrqorinbol, tejbol, lisztbol besamelt keszltunk. belekeverjuk a kis kock6ra v6gott gomb6t, izesltjuk sovol, pici tejfollel, es a kivojt sorgarepa uregebe halmozzuk. Az igy rneqtoltott scrqorepokot kimargarinozott tuzallo t6lra, eqyrncs melle rakjuk. A kivo]t dorobkckct koreszorjuk, A rnorcdek tejfollel, amit keyes vizzel higitottunk, a sorqorepot meglocsoljuk. Ferro sutoben 15-20 percig sutjuk. T 0- loloskor oproro vagott petrezselyemmel boven meqszorjuk.

E: 245 kca. Sz: 19 9

TOLTOTT cUKKiM:

80 dkg cukkini

15 dkg paradicsom 10 dkg fustolt sajt

3 dkg margarin

s6, bors, oregano, petrezselyem

Kisebb cukkiniket volosztunk, megmossuk, hosszcbon kettevagjuk, a belsejet kivojjuk, Az oproro vcqott darabk6kat margarinban meqporoljuk, sovcl, borssal, oreqcnovol, finomra vagott petrezselyemmel izesitjuk. Amikor elkeszult, kihutjuk es reszelt sajttal oszszekeverjuk. A tolteleket a cukkinibe toltjuk, a tetejet paradicsomszeletekkel takarjuk Ie, reszelt sajttal meghintjuk es sutoben meqsutjuk,

E: 210 keG. Sz: 12 9

P AHOLT KlNAIKEL

60 dkg kinaikel 15 dkg sorqorepc 10 dkg gomba

10 dkg voroshnqymo 2 gerezd fokhagyma

5 dkg margarin, s6

A kelt ujjnyi szeles szeletekre vcqjuk, a sorqcrepct, a gombat, a voroshcqymat karik6ra szeleteljuk. Margarinon a tort fokhagym6val, sovcl puhoro poroljuk, eloszor letakarva, majd fedo nelkul.

R6ntott husokhoz igen finom koret, E: 150 keG. Sz: 9 9

BUGGYANTOTT TO}As PARADICSOMMAHTAsBAN

4 db tojes

20 dkg pcrcdicsornpure 4 dkg liszt

2 ek. etolo]

s6, zellerlevel, edesitoszer Melyebb lobosbon vizet forralunk, pici sot, pici ecetet teszunk bele. A tojcsokat eqesz kozelrol utjuk a vlzbe, amikor rneqfott, a tojos a viz tetejere emelkedik. Ekkor szurokcncllcl ovotoscn kierneljuk. Meleg tonyerro tesszuk es az elkeszftett pcrodicsornmcrtcssol leontjuk. A buggyantott tojos finom tejfolos gombaval leontve is. Koretnek keyes rizst adjunk hozzo.

E: 207 kca. Sz: 18 9

MUSTAHOS BURGONYA 80 dkg burgonya

1 ek. etolo]

1 ek. muster

2 gerezd fokhagyma

1 mk. kokukkfu keshegynyi bors s6, petrezselyem

Az alaposan szcrozro torolt burqonyot hosszcbon kettevcqjuk, a voqott feluleteket rnelyen bevagdossuk, hogy [ol beszivhossck a must6ros krernet. Az olajat must6rral, a zuzott fokhoqymoval, a kakukkfUvel habosra keverjuk, majd meqsozzuk. A burqonyok bevagdosott felet boven bekenjuk a krernmel. Tuz6110 tolbo rakjuk, es elomelegitett sutoben korulbelul 25 percig pcroljuk. Majd levesszuk role a foliat, es tovobbi 20-25 percig sutjuk.

T 61al6skor petrezselyemmel hinfjuk meg. Roston sultek vagy notur husok melle finom.

E: 202 kca. Sz: 40 9

SAJTTEKERCS

20 dkg Tenkes sajt

15 dkg pulykafelvogott 10 dkg csemegeuborka

2 ek. tejfol

1 ek. Piros Arany

A sojtbol vekony szeleteket v6gunk. Keskeny csikokra vagjuk a felvoqottot, az uborkot, es a teifollel, Piros Aranynyal osszedolqozzuk, Minden sajtszeletre egy csikban rokenjuk a tolteleket es ovotoson felgongyoljuk. Vekonyon kimargarinozott tUzalio tolro fektetiuk per percre, annyi ideig, hogy otmelegedjen, de ne olvadjon meg, majd sutobe helyezzuk, Solotokkol igen finom. E: 232 kca. Sz: 2 9

RIZSES PAPRIKAKORET 40 dkg zoldpopriko

20 dkg rizs

10 dkg voroshoqyrno 1 cs. petrezselyem 2 ek. etolo], s6

A hagymat felszeleteljuk es az olajon megfonnyasztjuk. Hozz6adjuk a nagyobb kockokro voqott poprikot, megsozzuk es a sojot leveben par percig poroljuk. A [ol megmosott, lecsopoqtetett rizst koze keverjuk, beletesszuk az oproro vcqott petrezselymet is. Masfelszer annyi ferro vizzel felontjuk, kevergetve felforraljuk, majd letakarva, lassu tUzon puh6ra fozzuk.

E: 251 kca. Sz: 43 9

TAVASZI SZELET 40 dkg serteshus 60 dkg scrqcrepo 20 dkg gyoker

20 dkg gomba

40 dkg karfiol

10 dkg voroshcqymo

2 dl enerqioszeqeny tejfel 5 dkg sajt

so, bors 1 dl feherbor 1 dl viz

A kimargarinozott tuz6110 tal oljoro oproro voqott hoqymot, erre scrqorepc-, gyoker-, es qombokockckct, valamint a rozsciro szedett karfiolt rakunk. Sozzuk. A kovetkezo reteg a jol kivert husszeletek. Sovol, borssal, veget6val izesitjuk es befediuk a megmaradt zoldseqqel. Tetejere tejfolt teszunk, leontjuk a borral, VIZzel es meghintjuk a reszelt sajtta!. Alufoliovol befedjuk es kb. 40 percig sutiuk, E: 370 kca. Sz: 25 9

KARALABES RAKOrr mJS

50 dkg kicsontozott serteskoro] 40 dkg korolcbe

10 dkg sajt

2 dl energiaszegeny tejfol 1 db tojosscrqc]u

1 dkg liszt

2 dkg margarin, so

A megtisztitott korolcbebol egy centis korszeleteket voqunk, es margarinon puhero poroljuk. A kivert, rneqsozott husokat lisztbe forgatva rneqsuljuk. A korclcbebol negy szeletet a kikent jenai taiba teszunk, mindegyik tetejere rorokunk egy szelet hust, egy szelet sajtot, majd isrnet 1 kcrolcbeszeletet. Vegul az eqeszet petrezselyemmel, sovol, tojassargajaval, pici reszelt sajttal elkevert tejfollel leontiuk, es sutoben offorrosltiok. Jo, ha keszites kozben hustuvel vagy foqpiszkolovol roqzitjuk az olkotoreszeket.

E: 430 keal $z: II 9

GoMBAPOGACSA

2 db zsemle 15 dkg gomba

5 dkg voroshoqyrno 1 kk. vegeta

1 db tojcs

1 ek. etoloj

so, bors

A zsernleket vizben rneqoztotjuk. a gombat alaposan megmossuk, felszeleteljuk es az olajban megfonnyasztott hcqymon 6-8 percig poroljuk. A gombat, a kifacsarl zsernleket a tojcssol, veqetovol, sovol, borssal osszedolqozzuk, poqccsokot forrnolunk belole es ferro olajban pirosra sutjuk.

E: 234 keal $z: 17 9

TOLTorr BURGONYA 80 dkg burgonya (4 db) 10 dkg reszelt sajt

3 dkg Rama margarin

1 dl energiaszegeny tejfol

s6

A burqonyot hejobcn rneqfozzuk, megtisztitjuk es hosszobon kettevcqjuk. A belsejet kikaparjuk ugy, hogy a burqonyobcn korulbelul 2 centirneteres szel maradjon. A kikaparl burgonyotorrneleket margarinnal, tejfollel, reszelt sajttal, sovol [o habosra keverjuk es a burgonya ureqebe pupozzuk, A burqonyokot kikent tUzallo taiba rakjuk es szep pirosra sutjuk. Mikrohullarnu sutoben is keszithetjuk.

E: 349 keal $z: 42 9

12

9c.@

®YIT~

ALMA HAGYM1\VAL

60 dkg alma

30 dkg lilahagyma 6 ek. citromle

1 ek. mazsola

1 dl tejszin

12 dkg sovony sajt s6,

keshegynyi szegfubors

A tisztitott olmot vekony szeletekre szel[uk es meglocsoljuk citrornlevel. A hcqyrnot vekony korikoro voqjuk. Az olrnct, a hoqymct es a mozsolot retegesen tUzallo taiba rakjuk. Ewton a tejszint elkeverjuk a sovol, a borssal, es az elmore ontjuk. Roreszeljuk a sajtot es korulbelul 40 percig sutjuk. Ha a teteje tul hamar kezd barnulni, clufolioval fedjuk be.

E: 221 keal $z: 21 9

KARFIOL TO)AsSAL 5 dkg voroshcqyrno 60 dkg karfiol

4 db tojos

0,5 dl tej

so, paprika, rnojorcnno

2 dkg Rama margarin

A finomra voqott voroshcqyrnot a Raman megfonnyasztjuk, pirospoprikoval es mojoronnovcl izesfljuk. keyes vizzel elkeverjuk. Ehhez adjuk a megmosott es rozsciro szedett karfiolt. Sozzuk, es mindig keyes vizet olcontve puhero poroljuk. T olclcs elott a tojcst a tejben elkeverjuk, sozzuk, es a karfiolra ontve nehony percig tuzre tesszuk. E: 156 keal $z: 7 9

SAVANYU KAPoszTAVAL TOLTOrr mJS

60 dkg serteskoro]

20 dkg sovcnyu kcposzto 15 dkg reszelt alma

2 ek etolo]

so, bors, kornenyrnoq, muster

5 dkg voroshoqyrno

A finomra vcqott voroshcqyrnot elkeverjuk a hornozott, reszelt olmcvol es az cproro vcqott sovonyu koposztovcl. Sovol. borssal, komenymogqol lzesitjuk. A felszurt hus belsejet rneqkenjuk mustcrrcl es megtoltjuk a kcposztovol, sozzuk. Tepsibe helyezzuk es leontjuk a felforrosltott olajjal es 1 dl vizzel. Sutoben, locsolgatva puhoro sutiuk.

E: 300 keal $z: 5 9

ZOLDBABKOTEGEK 1 kg zoldbob

20 dkg Bacon szalonna 10 dkg Trappista sajt, so

A zoldbobor sos vizben megf6zzuk (eqeszben hagyva), leszurjuk es ha kihult, nyolc egyforma reszre asztjuk. Minden koteqet ketszer korbetekerunk egy-egy hosszo szalonnacsikkal. A kotegeket eqyrncs melle, tuzollo taiba helyezzuk, es rnindket vegukre egy-egy sajtcsikot fektetunk. Sutoben rcpirlfjuk a szolonnot, rnikozben a sajtcsikok is megolvadnak.

E: 435 keal $z: 17 9

RAKorr KARFIOL 1,2 kg karfiol

3 dl enerqioszeqeny tejfol 3 dl tej

1 kk. fUszerpaprika 0,5 kk. curry

0,25 kk. reszelt szerecsendi6 1 gerezd fokhagyma

15 dkg reszelt sajt, so

A rozsciro szedett karfiolt enyhen sos vizben 10- 1 5 percig fozzuk, ezuton szurokcnollol tuzallo tolro tesszuk. A tejfolt elkeverjuk a tejjel, hozzoodjuk a poprikct, a curryt, a szerecsendiot, a zuzott fokhoqyrnot, majd az eqeszet a karfiolra ontjuk es a sutoben 20-25 percig sutjuk. Megszorjuk reszelt sajttal es 5 percre visszatoljuk a tolot a sutobe, hogy a sajt megolvadjon.

E: 333 keal $z: 19 9

PARA)OS TOLTOrr mJS

60 dkg sertesdoqodo vagy comb 25 dkg rnelyhutott paraj

2 db tojos

4 gerezd fokhagyma

10 dkg rnelyhotott paradicsom, paprika vagy leszurt morinolt

1 ek. etoloj, so, bors

A parajt felolvadni hagyjuk es alapasan kinyomkodjuk. Az egy darab nyers tojcssol, az opro kockckro vogott fott tojossol, sovol, poprikovol, borssal, az oproro voqott fokhcqyrnovol osszedolgozwk. A rnosszct a felszurt doqodo vagy combhus nyllosobo toltjuk. A nyilast hustukkel lezcrjuk, a hust kivulrol rneqsozzuk es tepsibe helyezzuk. Forro sutobe toljuk es kozepes homersekleten, a sojot levevel locsolgatva 45-50 percig sutjuk.

E: 312 keal $z: 2 9

SA}TGOMBOC

2 db tojcs

8 dkg reszelt sajt 4 dkg zabpehely

s6

A tojosokot [ol felverjuk es a tobbi anyaggal elkeverjuk. Annyi zabpelyhet tegyunk bele, hogy kcnollol szaggathato legyen. Kiskcncllol a levesbe szaggatjuk, 23 percig forraljuk. Paradicsom-, korolobe-, zoldseqlevesbe illik.

E: 129 keal 51: 7 9

SA}TOSBURGONYAFALATOK 80 dkg burgonya

2 db tojosscrqo]o 3 dkg margarin

7 dkg Trappista sajt 7 dkg liszt

7 dkg zsemlemorzsa

bors, s6, olaj a suteshez

A burqonyot kockokro vcqjuk es sos vfzben puhoro fozzuk, leszurjuk es forron attorjuk. Hozzoodjuk a tojcssorqojot, az olvasztott margarint, a reszelt sajt eqyhorrnodot, sovol, borssal fzesftjuk es lisztes kezzel nagyobb golyokat Iorrnclunk bel6le. Sajtos zsemlemorzsovol bepanfrozzuk, olajban ora nyscrqcro sutiuk. T ololcskor reszelt sajttal rneqszorjuk.

Fejes solotovol igen finom.

E: 548 keal 51: 65 9

ZOIDSEGES SERTESRAGU

50 dkg serteslopocko 20 dkg gomba

5 dkg voroshoqyrnc 1 gerezd fokhagyma

1 dl lecs6

20 dkg zoldbob

10 dkg melyhutott kukorica 3 ek. etoloj

1 kk. vegeta

s6, petrezselyem

10 dkg rizs

Az olajjal Ielhevitjuk az oproro vcqott hoqymot es Oveqesre poroljuk, majd rotesszuk a csfkokra voqott hust, es zslrjoro pirftjuk. Megszorjuk sovcl, borssal, etellzesltovel. felontjuk kb. 3 dl vfzzel, es letakarva poroljuk. Amikor a hus mar majdnem puha, hozzccdjuk a kukoricot, a zoldbobot, a negyedekre voqott gombat, a rizst es lecs6t. Jol osszekeverjuk es keszre f6zzuk. T ololcs el6tt rneqszorjuk oproro vcqott petrezselyemmel.

E: 605 keal 51: 34 9

BURGONYA SA}TOS ONTETTEL

80 dkg burgonya

4 db tojcs 1 dkg liszt

5 dkg reszelt sajt 0,5 dl tej

0,5 dl tejfol,

s6

A burqonyot hejobon rneqfozzuk, megtisztftjuk es korikcro vcqjuk. Egy tuz6110 tolot kiolajozunk es a burqonyot belerakjuk. A 4 db tojcs sorgo jot elkeverjuk a liszttel, a reszelt sajttal, tejjel, tejfollel, Sozzuk es a burqonvorc onrjuk. Ferro sutoben 15 percig sutjuk.

E: 337 keal 51: 43 9

GoMBAFE}EK JUHTiJROVAL TOLTVE

70 dkg gombafej

25 dkg [uhruro

2 dkg margarin 4 dkg reszelt sajt s6, bors, citromle

A megtisztftott gombafejeket citromos, sos vfzben kisse rneqfozzuk, leszurjuk es hagyjuk kihulni. A juhturot borssal fuszerezve sirncro keverjuk. A gombafejeket ketteosztjuk, a nagyobbakat rneqtoltjuk az fzesftett [uhturovol es a kisebbekkel befedjuk, Egy tuzallo tolot kimargarinozunk, beletesszuk a toltott qornbokot, tetejet rneqszorjuk reszelt sajttal es sutobe teve pirosra pirftjuk.

E: 259 keal 51: 7 9

HUSSAL TOLTOrr ALMA

25 dkg serteshus 1 dl tej

1,5 dkg liszt

60 dkg alma (4 db)

citrornle, so

A f6tt, vagy suit hust finomra vagjuk. Ezuton a tejjel, liszttel besamelt keszitunk es osszekeverjuk a vcqdolthussol. Az olrnot rneqhornozzuk, kozepuket kivagjuk es nehony percig citromos vizbe tesszuk, Kozben a kivojt reszeket is osszevoqjuk es eldolgozzuk az el6keszftett huspeppel. Az olrnokot rneqtolt[uk a husos keverekkel, kikent tUzallo taiba tesszuk es el6melegftett sutoben korulbelul 10 percig sutjuk.

Keszithetiuk rnorodek suit, vagy f6tt husbol is.

E: 173 kealSl: 14 9

SA}TLEPENY

25 dkg Trappisa sajt 5 dkg gepsonka

2 dkg margarin curry petrezselyem

A fel centi vastagra vcqott sajtszeleteket kimargarinozott tepsibe helyezzuk. Curryvel, finomra vcqott petrezselyemmel es finomra vcqott sonkcvol meghintjuk. EI6melegftett sutobe tesszuk, hogy eppen csak otforrosodjon, de ne olvadjon meg.

E: 288 kcal 51: 1 9

SONKATEKERCS ZOIDBABBAL

30 dkg zoldbob 16 dkg gepsonka

2 dkg Rama margarin 1 db tojossorqo]c doboz joghurt

s6, petrezselyem

A zoldbobot enyhen sos vfzben puhcro pcroljuk. l.eszurjuk. [ol lecsepeqtetjuk, meghintjuk finomra vcqott petrezseIyemmel. A gepsonkaszeletekbe gongyoljuk a zoldbobot es foqpiszkclovol rneqtuzzuk, Ramaval kikent tUzallo taiba tesszuk, es meglocsoljuk a tojossorgajaval elkevert joghurttal. Sutoben atforrositjuk.

E: 176 keal 51: 7 9

CSIRKEMELL ALMAS KAPOSZTAVAL

10 dkg voroshoqymo

2 dkg margarin

80 dkg sovonyu koposzto 15 dkg alma

40 dkg csirkemell (4 szelet)

2 ek. etoloj, ecet, edesltoszer

A voroshoqyrnot megtisztftjuk, opro kockokro vagjuk, es a margarinon uvegesre poroljuk. Hozzoodjuk a savonyu kcposztct, rncsfel deci vizet, sozzuk, borsozzuk, es fed6 alatt fel oraig dinszteljuk.

Kozben a megmosott alma mcqhczot eltovolltjuk es az clmot vekony cikkekre vogjuk. Az almadarabokat belekeverjuk a kcposztobo, majd kb. 5 percig egyutt pcroljuk. A csirkemell szeleteket sovol, borssal izesftiuk, az olajon rnindket 01- dclot meqsutjuk, es lossu tuzon kb. 10 percig poroljuk, pici vizet adva hozzc. A koposztct ecettel, edesltoszerrel lzesifjuk es a suit csirkemelleket tcloljuk.

E: 258 keal 51: 11 9

SZiNES VAGDALT

50 dkg rnorhohus 1 db tojcs

4 dkg buzckorpo

5 dkg voroshoqymc 10 dkg kcrolcbe

15 dkg sorqcrepo

5 dkg gyoker

(egy esomag rnelyhutott vegyes zoldseq is j6)

4 dkg margarin

so bors

A hust ledoroljuk, a tojossol, korpovol, sovcl, borssal, pirospoprikovcl, reszelt voroshcqyrnovcl jol osszedolqozzuk. Kozben a vegyes zoldseqet sos vizben puhcro fozzuk, es jol lecsepeqtetjuk. Elkeverjuk a mosszovcl, es az elkeszitett huspepet margarinnal kikent 6zgerincformobo tesszuk, tetejere is margarint morzsolunk es ferro sutoben kisutjuk. Szeletelve, sclotckorettel tololjuk, E: 325 keal Sz: 12 9

KAPROS GOMBAPORKOLT 40 dkg gomba

3 dkg voroshoqyrno

4 dkg Rama margarin so, bors

1 es. kapor

1 db tojosscrqo]c 1 dkg liszt

1 dl tejszin

A tisztitott, kockoro vcqott gombat a Ramo margarinon es a finomra vcqott voroshoqyrnon puhorc poroljuk,

Izesitjuk sovol, borssol. Amikor megpuhult, akkor a finomra voqott kaporral, a tojossorqojovol es a liszttel elkevert tejszinnel besurltjuk es atforraljuk. E: 183 keal Sz: 7 9

PARAJLEPENY 8 dkg liszt

2 dl tej

2 db tojcs

20 dkg paraj so, bors

olaj a suteshez Hoqyomcnvos medon polocsintotesztot keszltunk. Hozzoodjuk a rneqfozott es finomra osszevoqort parajt. Sozzuk, borsozzuk. A tojosok feherjet hobbo verjuk es eldolgozzuk a rnosszovol, majd palacsintckot sutunk (ha van, teflonserpeny6ben).

Tclclhotiuk Oresen, de tolthetjuk reszelt sajttal is.

E: 241 keal Sz: 17 9

14

SeD

(ill(, 11\

FRISS PARADICSOMMARTAs

75 dkg erett paradiesom 8 dkg Rama margarin

bozsolikomlevel, so bors A paradiesomot rovid idore vizbe teszszuk, majd a hejot lehuzzuk, husot koekokro vagjuk. EI6z61eg a magokat eltcvolitjuk.

A Ramo margarin felet serpeny6ben felforrosltiuk, beletesszuk a feldarabolt paradiesomot es nehony percig forraljuk. Durvoro vcqott bazsalikommal, sovol, borssal fUszerezzuk, vegul a rnorodek Ramo margarint kis darabonkent hozzocdjuk.

E: 193 keal Sz: 8 9

PARADICSOMOS MARHAVAGDALT

50 dkg dorolt rnorhohus 10 dkg tehenturo

10 dkg voroshoqyrno 2 gerezd fokhagyma

20 dkg paradiesom 4 ek. etolc]

1 kk. muster

1 es. petrezselyem, so

A rnorhohust mely taiba tesszuk, hozzccdjuk az ottort turot, az oprorc vogott hcqyrnct, mustort, sozzuk, borsozzuk es sima mcsszovo gyurjuk. Vizes kezzel negy lapos poqccsot keszftunk a mcsszobol. A felforrosltott olajon a pogoesok rnindket oldclot 2 pereig sutjuk. Melletesszuk a hejot lehuzvc, darabolva a paradicsomot, az oprorc vogott fokhcqyrnot, es 4-5 percig poroljuk. T clolcskor tolro tesszuk a host, tetejere halmozzuk a paradicsomot, es petrezselyemmel meqszorvo tololjuk. E: 332 kcal Sz: 5 9

ZOLDSEGSALATA SAJTfAL 15 dkg zeller

15 dkg scrqorepo 8 dkg bonon

15 dkg uborka

15 dkg sajt

2 doboz kefir

so, citrornle, edesltoszer

A zellert, sorqcrepot enyhen sos vizben rneqfozzuk, majd lecsepeqtetes uton szeletekre voqjuk. Hozzcodjuk a szeletekre voqott uborkct, bonont, sajtot. A kefirt izesltiuk sovol. citrornlevel. edeslt6szerrel es a zoldseqre ontiuk, majd ovotoson osszekeverjuk.

E: 240 keal Sz: 16 9

RAKOTf ZOLDSEG ROMAI TAmAN

20 dkg karfiol
20 dkg zoldborso
20 dkg scrqorepo
20 dkg zoldbob
5 dkg margarin
3 db tojos
1 dkg liszt
15 dkg pormezon sajt
2 dl tejszin s6

A zoldseqeket szepen elrendezzuk az el6zetesen becztotott rornoi taiban. Egy edenyben a puha margarint a to[osokko] habosra kikeverjuk, hozzoodjuk a lisztet, a reszelt sajtot es a sot. Vegul elkeverjuk a tejszinnel es leontjuk vele a zoldseqet. A tclot lefediuk es kozeprneleq sutoben 20-25 percig poroljuk, utono fedo nelkul megpirftjuk a tetejet.

E: 476 keal Sz: 21 9

BURGONYAKOSZORU 80 dkg burgonya

10 dkg margarin

3 db tojassargaja

kesheqynyi szerecsendio s6

A burqonyot kockckro vcqvo sqs vizben rneqfozzuk, ottorjuk, majd ~ozzakeverjuk a margarint, a tojassa~gajat, es sovcl, szerecsendio-reszele ~el fGszerezzuk,

Kikent tepsibe nyornozsokkcl ~is kor alakokat nyomunk es aranysarga~a sutjuk. A sajtos rakott pulykamellhez koretnek finom.

E: 410 keal Sz: 40 9

SONKAKOCSONYA 20 dkg qepsonkn

5 dkg gomba

5 dkg sorqorepo petrezselyernzold kocsonyole vagy asz~ik I

1 db tojos

A gepsonkat voqjuk finomra. Kererjuk ossze oproro voqott zoldpetrezselyernmel es a rneqfozott, finomra ragott gombaval, valamint cz oproro ragott sorqorepovol. A voqdclekot hel~ezzuk rnely tcnyer oljoro. dlszltsuk egy-e~y karika kerneny tojossol es ontsuk ro a szokosos medon keszult kocsonydlevet, vagy az olvasztott, izesitett aszpik9t. Egy napi hGtes uton fogyaszthatjuk.

E: 104 keal Sz: 2 9

Tuaos PARNA

(30 darab)

25 dkg turo 25 dkg liszt

10 dkg margarin edesitoszer dietos lekvor

A turot otposszfrozzuk, a liszttel, margarinnal osszeqyurjuk, tetszes szerint edesftjuk. Kinyujtiuk mint a derelyet, lekvorrol toltjuk, Kisutjuk.

Egy darab E: 93 keal Sz: 9 9

RAKOTT BURGONYA GOMBAVAL

80 dkg burgonya 20 dkg gomba

8 dkg margarin

2 dl energiaszegeny tejfol 1 db tojos

petrezselyem, so, bors

A burqonyot hejobon megf6zzuk, karikoro vcqjuk. A gombat a petrezselyernlevellel, keyes vizzel a margarinon puhoro poroljuk, zslrjcro sutjuk, S6val, borssal lzesltiuk. Egy tUzalio edenyt kikenunk margarinnal es a burgonya felet belerakjuk. Raretegezzuk a qornbot, a morodek burqonyoval befedjuk, A tojcssol elkevert tejfolt rconfjuk, kicsit rneqsozzuk es sutoben pirosra sutjuk.

E: 430 keal Sz: 43 9

KARALABE n:JROVAL TOLlVE 80 dkg korolobe

25 dkg tehenturo

5 dkg voroshcqyrno 8 dkg zoldpcpriko 8 dkg paradicsom

2 ek. etoloj

1 db tojos

1 dl enerqioszeqeny tejfol

so, fuszerpupriko. bors

A megtisztitott korolobe kozepebe Iyukat vojunk. Gyenqen sozott vfzben puhero pcroljuk. Ovatosan kierneljuk es lecsepeqtetiuk. A tehenturct osszetor[Ok es egy taiban az oproro vcqort vagdalt voroshoqyrnovol, f6tt tojossol, poprikovol, borssal es keyes sovol [ol osszedolqozzuk, A kesz mosszot a karolobe Oreqebe toltiuk. Olajjal kikent nizollo taiba tesszuk es meglocsoljuk a tejfollel osszelorrclt olajjal. A tetejere zoldpoprikot, paradicsomot szeletelunk, es a sutoben pirosra sutiuk.

E: 278 keal Sz: 19 9

80 dkg gomba

3 dkg zsemlemorzsa

3 db tojos 1 dkg liszt

5 dkg voroshoqyrnc, so, bors 3 dkg margarin

olaj a suteshez

1 es. petrezselyem

A gombat a szokott medon megtisztitjuk, nem tul apr6 kockokro vagdaljuk, es margarinon korulbelul 10 percig poroliuk. Ekkor hozzoodjuk a zsemlernorzsot. lzles szerint fUszerezzuk soval, borssal, reszelt hcqvmovol, zoldpetrezselyemmel. Beleutjuk a tojosokat, belekeverjuk a lisztet es forro olajban lepenykeket sutunk bel6le. BcrrniIyen fozelekhez kituno.

E: 322 keal Sz: 15 9

KAPROS TOLTOTT TOK

50 dkg sporqotok (15-18 em atmeroju a legjobb)

25 dkg dorclt serteshus

1 db zsemle

1 db tojos

10 dkg kapor

4 dkg liszt

2 dl energiaszegeny tejfol

so, bors es voroshoqyrno A tokot rneqhornozzuk, 5-6 cm-es karikokro voqjuk es egy kimargarinozott tepsibe rakjuk. A dcrolt hust sovol, borssal, finomra voqott kaporral es pirftott, finomra voqott hcqyrnovcl lzesltjuk. Hozzckeverjuk az oztctott zsernlet es a tojost. A tolteleket a tokkorikokbo toltjuk. A vastag kapor szorckot rnelletesszuk es az el6z61eg mar elkeszitett kopormortos felevel leontiuk, sutoben meqporoljuk.

Tololoskor a tokot leontjuk a mortcs rnosik felevel,

E: 293 keal Sz: 24 9

PADLIZsANPAsTETOM

70 dkg pcdlizscn

1 es. metelohcqyrnc

1 dl ole], citrornle, so, bors,

fokhagyma

A pcdlizsont sutoben puhoro sutjuk, majd fa-, vagy muanyag kessel meghcrnozzuk es egy taiban fokcncllol pepesre keverjuk, Hozzotesszuk az olajat, az oproro voqott rnetelohcqymot, a szetdorzsolt fokhoqyrnot. S6val, borssal, citrornlevel izesitjuk. Miutan elkeszult, alaposan lehutjuk.

E: 296 keal Sz: 9 9

Kov Aszos PATISSZON

1 db patisszon 1 es. kapor

2-3 gerezd fokhagyma, so A patisszont rneqhcmozzuk, kimagozzuk, majd ujjnyi vastag hosobokro vagjuk. Egy uveg oljorc teqyunk egy csorno kaprot, ro a patisszont, koze a megtisztftott fokhoqyrnot. Vizet forralunk, egy liter vizbe teszunk 2 dkg sot, s ezt a patisszonra ontjuk. Az uveg tetejere egy szelet kenyeret [ektetiink, s lefedve meleg, illetve napos helyre tesszuk, Ha rneqert - hamarabb meger mint az uborka - otrokiuk mosik uveqbe, leszurjuk a levet, es hut6szekrenyben toroljuk, [ol lezcrt edenyben. E: 75 keal Sz: 15 9 (egy adage)

Az GSSL E: 300 keal Sz: 62 9

SZO}A GOMBAVAL

4 szernely reszere

8 dkg gomba

12 dkg sz6jakocka

10 dkg voroshoqyrno fUszerpaprika, bors, so . 5 ek. ole]

1 dl tejszfn

A szojokockot meqfozzuk. A voroshagymat keyes olajon uveqesre paroljuk, hozzoodjuk a pcprikct, a szojckockot. Teszunk ro torott borsot, majd 15-20 perc elteltevel hozzocdjuk a felszeletelt gombat is. Keszre [ozzuk. A tejszint tololcs el6tt adjuk hozzo.

Egy adag E: 356 keal Sz: 9 (H

RAKOTT PADLIZsAN I.

80 dkg podlizson 8 dkg nzs

5 dkg voroshoqyrno 2 dkg liszt

1 dl olaj

2 dl enerqicszeqeny tejfol 2 dkg sajt

1 dl nyers porodicsornle

petrezselyem, so

A megtisztftott podlizsont ujjnyi vastag szeletekre vagiuk, lisztbe mortjuk, majd olajban kisutjuk. A rizst, a reszelt hagymat es a petrezselymet ugyanebben oz olojbon puhoro poroljuk. Tuzallo taiba felvoltvo elhelyezzuk a podlizscnt es a hoqyrnos, petrezselymes rizst. Iejfollel es nyers porodicsornlevel leontiuk, reszelt sojttol behintjuk, es sutoben megsutjuk.

E: 480 keal Sz: 34 9

Rxxorr PADUZSAN II.

80 dkg pcdlizscn 1 ek. etolo]

30 dkg sovcny serteshus 8 dkg voroshoqyrno

2 db tojcs

1 dl enerqioszeqeny tejfol 3 dkg liszt

so, bors

A hust ledar6ljuk, az oproro v6gott hagym6t egy kan61 olajban megfuttatjuk. Ehhez adjuk a hust, rneqsozzuk, keyes vizzel puh6ra p6roljuk, majd zsfrj6ra sutjuk.

A megh6mozott padlizs6nt fel centimeter szeles karik6kra v6gjuk, egyenkent rneqsozzuk, 611ni hagyjuk korulbelul egy oroiq, majd rneqtorolqetve lisztbe m6rtjuk es ferro olajban mindket oldolot felig otsutjuk. Tuz6110 t61ban dar61t hussol reteqenkent lerakjuk. A toj6sokat a tejfollel jol elkeverjuk es a tetejere ontjuk, 20 percig forro sutobe tesszuk,

E: 285 keal 51: 17 9

PATISSZONPORKOLT

1,2 kg potisszon

3 dkg Ramo morgorin 8 dkg voroshcqyrno

10 dkg porodicsom 7 dkg zoldpopriko

1 kk. pirospopriko, so

A patisszont megtisztftjuk, kock6kra v6gjuk. A R6m6n megpirftjuk az oprora v6gott hagym6t, majd roszorjuk a pirospaprik6t. Hozz6adjuk a feldarabolt patisszont, a kock6kra v6gott poradicsomot, zoldpoprikot, sovol izesltjuk es puh6ra p6roljuk.

E: 174 keal 51: 21 9

KELBIMBO VAJAS MORZSAVAL

80 dkg kelbimbo

4 dkg zsemlemorzso

2 dkg Ramo morgorin

2 dl enerqicszeqeny tejfol

so

A kelbirnbot sos vizben puh6ra f6zzuk, majd margarinnal kikent tUz6110 t61ba tesszuk. Megszorjuk R6ma margarinnal piritott zsemlemorzs6val, es tetejere locsoljuk a tejfolt. Sutoben pirosra sutjuk.

Koretkent is, f6etelkent is tclolhoto.

Mirelit es friss kelbirnbobcl is elkeszitheto.

E: 238 keal 51: 21 9

16

9(2)

(illf'll\

SPENOTOS OMLErr

2 dl tej

1 dkg eleszto

8 dkg retesliszt 4 db tojos

8 dkg Ramo morgorin

1 dl enerqioszeqeny tejfol 40 dkg spen6t vogy

1 cs. mirelit spenot 4 dkg Turo sojt

1 ek. etolo]

s6

A langyos tejben megfuttotjuk az elesztot, majd sim6ra keverjuk a liszttel, a toj6ss6rg6j6val, keyes sovol, az olajjol. Fel or6ig 611ni hagyjuk, majd a kemennye vert tojosfeherjet belekeverjuk. Ha tul suru lenne, higftsuk egy kis vizzel, vagy szodovlzzel. Ebb61 a tesztomennviseqbol 3 dkg Ram6n 4 nagy omlettet sutunk, rnindket felet jol megpiritva. Mikozben a teszto 611, a spenotot sim6ra keverjuk 5 dkg Ram6val, keyes sovol, borssal, tejfOllel, majd [ol 6tmelegitjuk.

Ezzel rneqkenjuk a meqsult omlettet, es eqyenkent osszeqonqyoljuk azokat, tUz6110 t61ban egym6s melle Iektetjuk. majd a tetejukre 1- 1 szelet vekony sajtot helyezunk es csak annyi id6re teszszuk sutobe, hogy a sajt r6juk olvadIon.

E: 412 keal 51: 21 9

TOLTorr BURGONYA

60 dkg burgonyo 4 dkg Ramo

10 dkg sorqorepo 8 dkg zoldborso 4 dkg reszelt sojt so, bors, rnojoronno

1/2 cs. petrezselyem

A burgony6t eqeszben megtisztftjuk. Tuzcllo t61at R6m6val kikenunk, belehelyezzuk a burgony6kat, roontjuk a 3 dl vizet, vagy huslevest, Folicvcl letakarjuk es a sutoben puh6ra p6roljuk. Ha megf6tt, a belsejet kifurjuk. A kifurt darobokat osszekeverjuk az el6z61eg megp6rolt es kock6ra v6gott scrqcrep6val, borsovol es a reszelt sajt felevel, rneqsozzuk, megborsozzuk, meg hintjuk major6nn6val es a finomra v6gott petrezselyernzolddel.

A kevereket visszctoltjuk a burgony6kba, a tetejere szorjuk a rnorodek reszelt sajtot. Kis R6ma-darabokat teszunk a tete jere majd forro sutoben pirftjuk.

E: 257 keal 51: 35 9

ZOLDSEGPAsTETOM 25 dkg korfiol

10 dkg scrqorepo 10 dkg zoldborso

15 dkg leveles spenot 2 db tojosfeherje

1 dkg buzodoro

2 dkg morgorin

56, bors, szerecsendi6

A karfiolt, a scrqorepct, zoldborsot 50S vizben meqfozzuk A szorotol megtisztftott spenotot leforr6zzuk, lecsurgotjuk es hagyjuk kihulni. A karfiolt finom szur6n cttorjuk. sovol, borssal, reszelt szerecsendiovcl lzesltjuk. Alaposan kikeverjuk a tojosfeherjevel es a bozcdor6val, vequl belekeverjuk a zoldborsot is. Retegesen, margarinnol kikent, porojlevellel belelt 6zgerincform6ba toltjuk. A reteqek koze tesszuk a sorqorep6t, a tetejere karfiolt helyezunk. Parojlevellel letokorjuk, olufoliovol befedve vizfurdoben (sutoben a tepsibe vizet teszunk es bele611itjuk az 6zgerincform6t, majd egy m6sik tepsivel befedjuk] korulbelul 40 percig g6zoljuk.

A forrncbon hagyjuk kihulni, majd t61ra borftjuk, esetleg f6tt tojosscl lehet disziteni.

E: 109 keal 51: 10 9

TOLTorr KARA.LABE SAjITAL 80 dkg korulcbe

12 dkg sonko

6 dkg Ovari sojt

4 dkg Ramo morgorin 2 dkg liszt

1 db zsemle 1 db tojos

2 dl enerqioszeqeny tejfol

so, bors, szerecsendio

A megh6mozott korolobe kozepet kiv6jjuk. A zsenge leveleit es a kiv6jt reszt osszev6gjuk. A vizben 6ztotott, majd kinyomkodott zsernlet, az oproro osszevcqdclt sonk6t es a lereszelt sajt felet osszekeverjuk, meqsozzuk, borssal, szerecsendiovol fUszerezzuk es a korolobebo toltjuk. Az osszev6gott mercdek leveleket es a toltotr kcrclcbekot egy 16basba tesszuk, amelybe vizet toltunk. Korulbelul 15-20 percig fozzuk. Ezut6n 6trakjuk egy kir6m6zott tuz6110 taiba. A levet liszttel elkevert tejfolle] suritjuk. Felforraljuk es a korclobek koze onijuk. Meghintjuk a rnorcdek reszelt sajttal es nagyon ferro sutoben korulbelul 8- 10 perc alatt szep pirosra sutjuk.

E: 375 keal 51: 27 9

SALATA TOLTVE

1 fej salata 20 dkg krinolin 2 db tojos

3 dkg voroshcqymo

1 dl enerqioszeqeny tejfol 2 dkg reszelt sajt

so, muster, reszelt citrornhe] A megmosott sal6t6t leveleire szedjuk, A krinolint hejotol megtisztitva ledar61juk vagy igen apr6ra vagdaljuk. A kernenyre f6tt toj6ss6rg6j6t osszetorjuk, a feherjet apr6ra v6gjuk. Osszekeverjuk a v6- gott voroshoqyrnovol, tejfollel es az fzesft6kkel, a j61 kikevert krernet a sal6ta levelere tesszuk, osszeqonqyoljuk, A tal 01- j6ra tesszuk a megmaradt sclotokct es a reszelt sajttal meghintve t6laljuk.

E: 195 kcal $z: 3 9

RAKOTT PARA) 16 dkg spagetti 60 dkg paraj

7 dkg Trappista sajt 1 ek. etoloj

1 dkg liszt

2 dl tej

so, torott bors, reszelt szerecsendio

2 dkg margarin

Kulon-kulon 50S vfzben rneqtozzuk a spagettit es a parajt. l.evet lecsurgatjuk, majd a parajt rneqdcroljuk, vagy osszevagdaljuk. Kiolajozunk egy mely tuz6116 t61at, reteqezve belerakjuk a spagettit meg a parajt, a kozoket olvasztott margarinnal locsoljuk, reszelt sajttal, torott borssal rneqhintiuk, A lisztbol a tejjel es korulbelul 2 dkg margarinnal besamelt f6zunk, egy csipet s6val es szerecsendioval fzesftjuk es a lerakott parajra ontjuk. Ietejet reszelt sajttal meqhintiuk es szep pirosra sutjuk.

E: 349 kcal $z: 3S 9

ZOLDSEGVAGDALT

60 dkg vegyes zoldseq 2 db tojos

4 dkg szojoliszt SO, bors

mcjorcnno, pirospaprika olaj a suteshez

A huslevesben megf6tt vegyes zoldseqet ledoroljuk. Eldolgozzuk a nyers toj6ssal, a szojoliszrtel. lzeslriuk sovol, borssal, mojoronnovol, pirospoprikovol. Ferro olajba kan611al halmokat szedunk, es fed6 alatt lossu tuznel rneqsutjuk.

E: 213 kcal $z: 14 9

SA}TOS RAKOTT PULYKAMEll

60 dkg pulykamell 5 dkg margarin

2 dkg mcrvcnysojt feherbor petrezselyernzold so, feher bors

A hust kisujjnyi vekony szeletekre v6gjuk, megs6zzuk, borsozzuk. Egy tuzol- 16 t61at kikenunk margarinnal es a szeleteket felig egym6sra teve sorbo belerakjuk. A kis darabokra morzsolt marv6nysajtot egyenletesen roszorjuk es rneqhintjuk az apr6ra v6gott petrezselyemrnel. Raontjuk abort, es f61i6val letakarva puh6ra p6roljuk. Az utolso 10 percben a f61i6t elt6volftjuk r6la.

E: 470 kcal $z: 2 9

GYiJMOLCSOS CSIRKETOKANY

60 dkg csirkemell 10 dkg scrqorepo 6 dkg gyoker

5 szem eqesz bors

5 dkg voroshcqymo 2 dkg liszt

1 dl tejszfn

1 dl feherbor

3 dkg margarin olrnobefott,

oszi ba rcckbefort rozmaring, kakukkfU, petrezselyernzold, so

A csirkemelleket megmossuk, kicsontozzuk es a husrol lefejtjuk a b6rt. A csontb61 es a b6rb61 alaplevet f6zunk, omit bezoldseqelunk. A csirkehust kisujjnyi darabokra vcqjuk, Olvasztott margarinban keyes finomra v6gott voroshoqyrnot fonnyasztunk, hozz6adjuk a csirkehust, megs6zzuk, rneqfozzuk, es amikor az edeny alj6n lev6 folycdek elp6rolgott, keyes liszttel rneqszorjuk, es rovid ideig tovobb pirftjuk. Hozzriadjuk a finomra v6gott petrezselymet, a bort, a tejszfnt es a leszurt csirkelevest. Az eqeszet lossu tuzon puhoro p6roljuk.

Amikor megpuhult a csirke, beletesszuk az apr6 kock6kra v6gott oszibarack- es almabef6ttet. Meg egyszer felforraljuk. Koret nelkul is fogyaszthatjuk.

E: 316 kcal $z: 9 9

BefOHeI: (10 dkg alma, 10 dkg oszibarack) E: 386 kcal $z: 25 9

To}Asos, LECSOS, RAKOTT KELKAPoSZTA

1 kg kelkoposzto 0,5 dl etolo]

30 dkg zoldpopriko 20 dkg paradicsom 3 db tojos

1 dl enerqioszeqeny tejfol

bors, SO, pirospaprika

A megtisztftott, Ielbevcqott kelkoposztofejet korulbelul 15 percig s6s vfzben f6zzuk. Az olajban eloszor a zoldpoprikoszeleteket pirftjuk meg, azut6n a paradicsomcikkeket, vegul hozzcontjuk a megsozott, felvert toj6sokat. Egy tuz6116 tclct kimargarinozunk, es az alj6t beborftjuk a kelk6poszta egyharmad reszevel, Ietejere tesszuk a toj6sos lecso felet, meglocsoljuk egy keyes olojjol. A reteqezest rneqismeteljuk. A tetejere tesszuk a marodek kelk6poszt6t, meglocsoljuk tejfollel es rneqszorjuk egy keyes pirospaprik6- val. Forr6 sut6ben 20-25 percig sutjuk. E: 360 kcal $z: 17 9

20 dkg rnokcroni 10 dkg gomba

5 dkg voroshcqyrnc

2 dkg porcdicsornpure 1 dl tejfol

3 dkg reszelt sajt

so, bors

A makar6nit 50S vfzben kif6zzuk. Az cpr6ra v6gott qornbct reszelt hagym6n megp6roljuk, es amikor zslrjcro suit, hozzckeverunk 1 kan61 porodicsornpuret.

S6zzuk, borssal fzesftjuk, hozzokeveriuk a tejfolt, egyszer felforraljuk, elvegyftjuk a makar6nival es j61 megforr6sftva, reszelt sajttal megsz6rva tololjuk.

E: 280 kcal $z: 40 9

PAROLT KAROTTA TE}FOLOS MORZSAVAL

80 dkg karotta

8 dkg zsemlemorzsa 5 dkg margarin

2 dl tejfol

1/4 cs. petrezselyem

A megtisztitott, eqeszben hagyott karott6t 565 vfzben rneqfozzuk. leszurjuk, lecsepeqtetjuk es a tcnyerokro helyezzuk. Gazdagon meglocsoljuk tejfollel es a tetejere sz6rjuk a margarinon megpirftott zsemlemorzs6t, voqott petrezseIyemmel dfszftjuk. Nagyon finom el6etel, de suit csirkehez koretnek is kivolo. E: 301 kcal $z: 32 9

KELKAPoSZTA GOMBAVAL TOLlVE

20 dkg gomba

8 ek. etolo]

80 dkg kelkcposzto 2 db tojassargaja

15 dkg vegyes zoldseq 1 dl tejfol

2 dkg liszt, so, petrezselyem

A gombot olajban, keyes voqott petrezselyemmel 10 percig poroljuk, ezalatt a kelkoposzto kulso leveleit leszedjuk es leforrczzuk a belsejevel egyutt. A kelkoposzta belso reszeit rneteltre vogjuk es a gomboval tovobb poroljuk. A porolos uton kicsit hagyjuk kihulni, majd a tojossorgojoval, sovol elkeverjuk, es a kulso kelkcposztoleveleket megtoltjuk ezzel. A koposzta&lek ket veget behajtjuk, osszegongyoljuk. A meteltre vogott zoldseqet es az elobb elkeszltett tolteleket ferro sos vizbe tesszuk, Ha puhcra fottek, tejfolos hobcrost keszltunk, az eqeszet felforraljuk es tololjuk.

E: 371 kcal Sz: 18 9

TOJ:::~:~y ro1fijjj

3 dkg rizs

1 db nyers tojcs

5 dkg voroshcqymc 2 dkg zsemlemorzsa

1 kk. pcrndicsorn vagy ketchup 1 kk. vagott petrezselyem

so

olaj a suteshez

A kerneny tojosokot opro kockokro vagjuk, a hagymat lereszeljuk es osszekeverjuk a tojossol. Hozzocdjuk a petrezselyernzoldjet, a fott rizst, a ketchupot. Sozzuk meg. Verjuk fel a tojost, rnortsuk bele a fasirtot, majd forgassuk bele zsemlernorzscbo. Forro olajban sussuk pirosra. Azonnal tololiuk.

E: 213 kcal Sz: 11 9

UBORKAs,

VAGY PARAjOS TOjAs

60 dkg uborka vagy paraj 6 db tojcs

4 dkg liszt

so, bors, olaj

Az uborkot, vagy a parajt eqeszen aprorc vagjuk, osszekeverjuk a tojosscl, a liszttel, a fUszerekkel. Kis rudccskokat forrnclunk belole, es ferro olajban kisutjuk. Solotovol fogyasztva igen fi-

nom.

E: 250 kcal Sz: 109 1.

80)

@rtl\\

SAjTOS KARFIOLFAIATOK

60 dkg csirkemell 20 dkg karfiol

6 dkg sajt

2 dl tejfol

4 ek. etolc]

so, bors

A kicsontozott csirkemellet sovol, borssal lzesftjuk es az olajon felig puhoro sutjuk. Kozben a rozsoiro szedett karfiolt sos vizben rneqfozzuk. Ezuton kimargarinozott tUzallo taiba helyezzuk a hust, Bereritjuk a [ol lecsepegtetett karfiollal, raontjuk a tejfolt es megszorjuk a reszelt sajttal. Elomelegitett sutoben oronysorpcro sutjuk.

E: 393 keal Sz: 4 9

GoMBA CSIRKEVAGDALEKKAL

60 dkg gomba 40 dkg csirkehus 1 dkg liszt

3 ek. etoloj

feher bors, so, citrornle

2 dkg margarin

A gombakat [ol megmossuk, megtisztitjuk. Egeszben hagyva, olajon kello rnermyisequ sovol es citrornlevel megporoliuk, ugy, hogy ne legyenek tul puhok, Ezutcn szorore rakjuk, s lecsurgatjuk. Kozben a suit vagy fott csirkehusbol a margarinon vcqdolekot keszitUnk, liszttel rneqhintiuk, s huslevel feleresztiuk ugy, hogy suru pepet kapjunk. A gombafejeket megtoltjuk a husvcqdclekkcl es margarinos papirral letakarva sutoben atsutjuk.

E: 310 kcal Sz: 7 9

PARADICSOM TOjAsSAL 60 dkg paradicsom

4 dkg Ramo margarin 4 db tojcs

6 dkg fustolt sajt so, bors

pici zsemlemorzsa

A szep, gombolyu paradicsomokat megmossuk, gombolyu felerol korulbelui 1 centis kolopkokot levcqunk, husot kiskonollol kivojjuk. Egy kimargarinozott tuzollo taiba lerakjuk es kozepes tuznel felig megsutjuk. Csipetnyi sovol, borssal, keyes Ramaval izesltjuk, mindegyikbe beleutunk egy eqesz tojost. Ietejet megszorjuk zsemlemorzscvol es reszelt sajttal, meglocsoljuk keyes olvasztott margarinnal es visszotesszuk a sutobe, amig a tojos rneqkocsonyosodik.

E: 223 kcal Sz: 7 9

ZOLDSEGGEL TOLTOTT CSIRKECOMB

60 dkg csirkecomb

10 dkg vegyes zoldseg [scrqorepo, feherrepo] 5 dkg gomba

5 dkg zcldborso

1 db tojos petrezselyem, so, bors

kicsi olaj

A csirkecombok boret kitagftjuk. A zoldseqeket megtisztitjuk, kockoro vagjuk es sos vizben puhoro fozzuk. A leszurt zoldseqeket a tojossol, fuszerekkel, a finomra vcqott petrezselyernzolddel osszekeverjuk,

Ezt a tolteleket a csirkecombok bore ala toltjuk, a hust meqsozzuk es tepsibe teve pirosra sutjuk.

E: 236 keal Sz: 4 9

PATISSZON FOZELEK

80 dkg patisszon 2 ek. etolc]

2 db tojossorqc]c

1 dl energiaszegeny tejfol so,

vagott kapor, citrom

8 dkg paradicsom

A megtisztitott patisszont felbevcqjuk, rnoqhozot kiszedjok es legyaluljuk, a keyes sovol otnyomkodott, de nem kicsavart patiszont a gyengen felmelegitett olajra helyezzuk, beletesszuk az eqybekotott kaprot, a citromhejot es a paradicsomot. Fedo alatt puhcro fozzuk, par csepp citrornlevel izesftjuk. A tejfolt osszekeverjuk a tojosscrqoiovol, ovotos keverqetes mellett osszefozzuk.

Tololos elott a kaprot, porcdicsojnot es a citrornhejct kierneljuk belole.

E: 170 keal Sz: 14 9

GYiJMOLCSVAj

20 dkg erett gyumolcs 25 dkg Rama margarin

Poli Sweet

A gyumolcsoket gondosan megrTj0ssuk, amelyiket kell, meqhornozzuk, ottorjuk vagy osszeturrnixoliuk, izles ~zerint edesltjuk. majd kana Ian kent ho~zaadjuk a Ramahoz es habosra keverjuk. Fedeles muanyag tolkobo vagy alu¥liobo csomagolva a hutoszekrenyben

egy hetig is torolhotiuk. 1

Reggelire, uzsonncro foleg a gy re-

kek kedvelik. I

1 dkg E: 44 keal Sz: 0,4 9 I

I

KAPROS CSIRKEMELL

60 dkg esirkemell

4 dkg Rama margarin 4 dl tej

10 dkg kapor

1 db husleveskockc vagy

vegeta,s6, keyes citrornle A negy kiesi esirkemellet leborozzuk, kettevoqjuk, az igy kapott nyole husdorobot laposra verjuk, nagyon kiesit rneqsozzuk, majd 4 dkg Raman mindket oldalukat atsutjuk. l.eontjuk annyi tejjel, hogy eppen ellepje, hozzcodjuk a husleveskockot vagy a veqetot es a finomra vagott kaprot. Fedo alatt puhero pcroljuk, ez ido alatt a tejet a hus rncqobo szivja, csak a kellemes kapros rncrtcs marad. Tolclos elott par esepp citrornlevel savanyitjuk.

E: 301 kea. 51: 5 9

GESZTENYEVEL TOLTOrr PULYKAMELL

60 dkg pulykamell

2 db zsemle

3 dkg fustolt szalonna 2 dkg margarin

3 db tojos

12 dkg dorolt serteshus

20 dkg gesztenyepure (nem edes] s6, szereesendi6, bors

2 ek. etolc]

A pulykamellet kicsontozzuk es kiverjuk. A zsernlet, omit elozoleg beoztottunk, osszekeverjuk a margarinnal, tojosokkal, hozzoodjuk a dorolt hust, a kockora vagott szclonnot, a gesztenyepuret. Izesitjuk a fUszerekkel. A tolteleket a pulykamellre halmozzuk, felcsavarjuk es rneqsozzuk. A tekercset olajozott folicbo csavarjuk es 40-45 perc alatt keszre sutjuk. Ha elkeszult, 5- 10 pereig pihentet[uk. A foliat eltovolifjuk es a tekercset ferden felszeleteljuk. Porolt gyum61cs6kkel, olrncvol, kortevel tololjuk.

E: 596 kea. 51: 31 9

TOLTorr UBORKA 50 dkg kigy6uborka

1 doboz kremsojt

10 dkg husos pirospaprika

Az uborkot 1 0 em hosszu darabokra vagjuk es ovotoson kivojjuk a kozepebol a magokat. A krernsojthoz keverjuk az oproro voqott poprikot. Ezzel a rnosszoval t61tjuk meg az uborkot, majd 1- 1,5 cm-es korikokro szeljuk. Az uborkot tolthefjuk korozottel, izesitett mcikrernmel is. E: 83 kca. 51: 4 9

MAJpAsriTOMOS RANTOrr GOMBA

60 dkg gomba 10 dkg rnojkrern

(dobozos is lehet) 3 dkg Rama margarin

5 dkg liszt

8 dkg zsemlemorzsa 1 db tojcs

1 dl olaj

1 es. kapor

A gombafejeket megtisztitjuk es kettotkettot osszeragasztunk az elore elkeszitett krernrnel: a mojkrern, a Ramo margarin es a finomra vagott kapor keverekevel. Ezutcn a gombat a megszokott medon lisztbe, tojcsbo, zsemlernorzsobo bundczzuk es ferro olajban szep pirosra sutjuk. Ha azt akarjuk, hogy a rontott gomba kevesbe legyen olajos, a gombakalapokat 2-3 percig forraljuk lobogva ferro, egy kiskonol eeettel izesitett vizben es csak utono rcntjuk ki.

E: _ kea. 51: 29 9

CSIRKECOMB ZOLDSEGGEL

60 dkg esirkeeomb 20 dkg gomba

20 dkg vegyes zoldseg 25 dkg kelkcposzto

vegeta, so, bors

A csirkecombot clufoliovol belelt tepsibe tesszuk, majd sovol, veqetcvol izesitjuk. A gombat, a vegyes zoldseqet vekony szeletekre vagjuk, a kelkoposztat opro kockokro daraboljuk. Az eqeszet osszekeverjuk es a csirkecombokra szorjuk. LJjra izesitjuk sovcl, borssal. Befedjuk a tepsit olufoliovol es elornelegitett sutoben korulbelul 1 oraig sutjuk. Ezuton a foliot levesszuk es meg ugy 10 percig tokoro nelkul piritjuk.

E: 255 kea. 51: 8 9

PuLYKA ALMA VAL TOLTVE

60 dkg pulykaeomb 40 dkg alma

2 ek. etolo]

0,5 dl tej

so, gyomber, szerecsendio-reszelek

A pulykacombot izesitjuk a fuszerekkel, majd az ovotoson felemelt bore ala tesszuk a tisztitott, cikkekre voqott 01- mat. Olajjal kikent [enci taiba tesszuk es tejjel, vizzel locsolva, elorneleqltett sutoben pirosra sutjuk.

E: 336 kea. 51: 8 9

INDIAI CSIRKEMELL

60 dkg esirkemell 1 dl etolc]

5 dkg voroshcqymo 25 dkg alma

so, eurry por

A csirkemellet kicsontozzuk, es ugy vagjuk be, hogy szetteritve szeletet kapjunk. Kisse kiverjuk, rneqsozzuk es az olajon hirtelen atsutjuk. Belereszeljuk a voroshoqyrnct, eqy-ket percig piritjuk, majd hozzoreszeljuk az olrnot. Csipetnyi curry porral fuszerezzuk es fedo alatt lossu tuzon puhoro pcroljuk. Ha az alma nem enged eleg levet, egy keyes vizet ontunk hozzo.

Koretnek sajtos karfiolt tonocsolok. E: 413 kea. 51: 6 9

GoMBAs SZOIJANKA 80 dkg fejes knposzto 25 dkg gomba

10 dkg sovonyu uborka 5 dkg porcdicsornpure

2 dl energiaszegeny tejfol 10 dkg voroshnqyrnc

2 ek. etolo]

. 3 dkg zsemlemorzsa 1 db boberlevel

edesitoszer; so

A legyalult koposztot rneqsozzuk es az olajon a felszeletelt hcqyrnovcl egyutt meqporoljuk. Mielott teljesen megpuhulna, hozzotesszuk a porcdicsornpuret, boberlevelet, par csepp edesitoszert. A szeletekre vagott gombat megfozzuk. Amikor ez kesz, hozzokeverjuk az oproro vcqott uborkot. Egy tUzalio taiba beletesszuk a kcposztokeverek felet, rcontjuk a gombat, betakarjuk a k6poszta rnosik felevel. A tetejet megtejfolozzuk, zsernlernorzscvol meghintjuk es elorneleqitett sutoben korulbelul 10 percig sutjuk.

E: 251 kea. 51: 26 9

50 dkg paradiesom (8 db) 15 dkg vajas mcrvcnysojt

so, piei feher bors

A paradiesomot megmossuk, a tetejet levcqjuk es a kozepet kivcjjuk. A sajtot kikeverjuk a sovol, borssal es rneqtoltjuk a paradiesomokat. Vegul a tetejet visszohelyezzuk.

E: 160 kea. 51: 6 9

MAJAS VAGDALT 25 dkg sertesme] 25 dkg burgonya

2 db tojas

s6, bors, rncjorcnno

olaj a suteshez

2 dkg liszt vagy zabpehely

A burqonyot megtisztftjuk es a reszelo legkisebb lyukon, nyersen lereszeljuk. A rncjot ledoroljuk. Osszekeverjuk a rnojct a reszelt burqonyovol, sovol, borssal, mojorcnnovcl es a felvert to[osokkcl. Vegul hozzcodjuk a zabpelyhet vagy a lisztet, annyit, hogy a maszsza osszeolljon, 20 pereig pihentetiuk, utono vizes kezzel kisebb gomboeokat formclunk a rncsszobol es ellapftjuk, majd rnersekelt tuzon rneqsutiuk. Solotovol fogyasztva igen finom.

E: 293 keal 5z: 17 9

RAKOTT PARrzSI

60 dkg burgonya 20 dkg porizsi

2 db tojcs

2 dl lees6 vagy

zoldpcprikc, paradicsom 2 dl energiaszegeny tejfol

s6

Egy kiolajozott tuzollo edeny oljcro egy reteg fott, hcmozott burqonyokorikct helyezunk, meqsozzuk. Ieszunk ro lecsot, kemenytoios-korikokct es hejotol elvclosztott porizsi szeleteket. LJjra retegezzuk ugy, hogy a zorosor lecso legyen.Tejfoliel befediuk es sutoben megsutjuk.

E: 364 kcal 5z: 36 9

ZOLDSEGES CSIRKETEKERCS

60 dkg csirkecomb (4 db) 15 dkg vegyes zoldseq [scrqorepc, gyoker) 10 dkg alma

5 dkg Rama margarin s6, bors, petrezselyemzold

A esirkeeombokat kiesontozzuk es jol kiverjuk, A kis kockckro vogott vegyes zoldseqet rneqporoljuk, sovol, borssal es a finomra voqott petrezselyemmel izesftjuk, hozzoodjuk a kis kockokro vogott olmot is. E kevereket a sozott husszeletekre halmozzuk, felgongyoljuk, hustuvel osszefogjuk, 5 dkg Ramo margarinnal szep pirosra sutjuk,

E: 313 kcal 51: 5 9

20

8C2l

~rill

GONGYOLT CSIRKEMELL SZlLVAVAL

60 dkg csirkemell

8 dkg gepsonka (Iehet pulyka is, mert olcs6bb)

8 dkg Ementali sajt

30 dkg aszalt szilva

3 dkg liszt

3 dkg zsemlemorzsa

2 db tojes

s6, bors, korornnyi fche] petrezselyem

keyes borecet

olaj a suteshez

A esirkemelleket kiesontozzuk es kiverjuk, besozzuk, fel oren at pihentetiuk. Mindegyikre egy-egy sonkot, sajtot, egy keyes vogott petrezselymet, borsot es 5-6 szem beoztotott, kimagozott aszalt szilvct teszunk, Felgongyoljuk, hustovel meqtuzzuk, lisztbe, tojosbo, zsemlemorzsobo forgatjuk es olajban pirosra sutjuk.

A rnorodek kimagozott szilvot megloesoljuk nehony esepp boreeettel, hozzocdjuk a fohejot, es fedo alatt korulbelul 5 pereig forrosltjuk. A hust ezzel a szilvovol korltve tololjuk. Pulykamellb61, serteshusbol elkeszltve is finom.

E: S60 keal 5z: 57 9

FRANKFURTI TOKANY

35 dkg rnorhchus 12 dkg virsli

80 dkg kelkcposzto 5 dkg voroshcqymo

2 dkg porodicsornpure 3 ek. etoloj

mojorcnnc, s6, bors, fuszerpaprika, kornenyrncq A hust cslkokro vogjuk, 2 evokonol olajat felmelegftUnk. Megfonnyasztjuk benne a finomra vogott voroshoqymat, beletesszuk a hust es zsirjcro pirftjuk. Sozzuk, rneqhintjuk poprikcvol, borssal, mojoronnovol, es keyes vfzzel felontve fed6 alatt poroljuk. Amikor a hus felig puha, viz mar nines alatta, osszepirttjuk a porodicsornpurevel, keyes vizet ontunk ala, es tovobb poroljuk.

Amikor mar majdnem kesz. beletesszuk a eikkekre vogott kelkoposztct, es az orolt komenymcqqol, sovol izesftve puhoro poroljuk. A megmaradt olajban rneqsutjuk a korikoro vcqott virslit, omit tololcskor a tokony tetejere teszunk,

Koret nelkul fogyasztjuk.

E: 402 keal 51: 11 9

ZOLDSEGGEL TOLTOTT CSIRKE

80 dkg csirkehus 15 dkg scrqcrepo 15 dkg gomba

5 dkg voroshoqymc 2 dkg zabpehely

1 db tojcs

s6, bors, mojorcnnc

2 ek. etolo]

Ket evokanol ala jon megfonnyasztjuk a voroshoqyrnct, hozzcodjuk az opro kockcro vcqott sorqorepot es nehcny pereig eros tuzon sutjuk. Majd nagyon keyes vlz hozzcodcsovol fede alatt puhero pcroljuk, sovol, gyomberrel izesftjuk. Ezutcn hozzcodjuk a felszeletelt gombot, es fedo nelkul tovobb poroljuk. A Wzr61 leveve hozzokeverjuk a zabpelyhet, omit el6zoleg tejben pztattunk. a nyes tojossol, a sovol, borssol, mojoronncvol osszedolgozzuk es a esirke hosureqebe toltjuk.

E: 380 keal 5z: 9 9

PAROLT,

GONGYOLT CSIRKEMELL ZOLDKORETTEL

65 dkg csirkemell 55 dkg gomba 20 dkg korclobe

5 dkg szojcqrcnulctum

10 dkg sajt 0,5 dl tej 5 dkg liszt 5 dkg vaj

50 dkg paradiesom 50 dkg uborka

50 dkg kcposzto

25 dkg mexik6i vegyes koret 2 db f6tt tojcs

10 dkg vegyes gyumolcs (5 dkg alma,

5 dkg oszibarack) borsikafU, kakukkfu, izs6p, oregano, petrezselyem, s6

A esirkemellet kiesontozzuk, b6r~t lehuzzuk, fUszerezzuk, felgongyoljbk es rneqporoljuk, A gombot parolo~1 uton a szinten meqporolt es fUszerezei szo[ovol meqtoltjuk. A csirket es a gO~mbat tolro rakjuk. A koretet: a porolt exikoit, a nyers koposztot, a kari ozott uborkot melle tesszuk, diszftjuk srjttal, friss gyumoleesel. Tclolhotjuk kuldnfele

ontetekkel, I

E: 761 kcal 5z: 41 9

CSIRKEMELL-VAGDALT

30 dkg esirkemell

7 dkg etkezesi korpa

2 dkg szojoqronulctum 1 dl tej

1 es. petrezselyem 2 db tojcs

5 dkg voroshcqyrno 3 dkg zsemlemorzsa 3 ek. olaj

so, bors, paprika

A kiesontozott esirkemellet ledoroljuk, Kozben az etkezesi korpot a tejben, a szojcqronuloturnot 0,5 dl vizben beoztotjuk. A dorclt csirket osszedolgozzuk a petrezselyemmel, a borssal, a sovol, poprikovcl, a tojossol, a reszelt voroshoqyrnovcl, maid az oztotott korpovol, illetve a szojovol. Zsernlernorzsovol meghintett deszkon rud olokuro forrnozzuk es olojjcl loesolva kozeprneleq sutoben sutjuk. Sclotovol tololjuk.

E: 350 keal Sz: 10 9

ZOLDBORSOFOZELEK 60 dkg zoldborso

3 dkg liszt

1 k. etoloj 2 dl te]

petrezselyem, so

Olojon a zoldborsot puhoro pcroljuk, rneqszorjuk liszttel. Maid enqedjuk fel a tejjel, izesitsuk petrezselyemmel es [orroljuk keszre a fozeleket,

Ie] helyett vizet is hosznclhotunk. (10 9 szenhidrct, 120 keal, omit igy megsporolhotunk.]

E: 215 keal Sz: 29 9

ALMAs SERTESVAGDALT

40 dkg serteshus 20 dkg alma 1 db tojos

2 ek. etoloj so, bors,

petrezselyem

A ledorolt hust osszedolgozzuk a durva reszel6n lereszelt, megtisztftott 01- rnovcl, a tojossol, a finomra voqott petrezselyemmel, sovol, borssal. Poqocsokot [orrnolunk es kikent tepsiben, kozeprneleq sutoben szep pirosra sutjuk. Alufoliobo esomagolva is keszftherjuk. Ilyenkor befejezes el6tt nyissuk ki a foliot, es a vagdaltat enyhen pirftsuk meg. A vagdaltat eqybesultnek IS keszithefjuk.

E: 240 keal Sz: 4 9

SA)TOS OMLETT

6 db tojos

3 ek. tejfol (energiaszegeny) 8 dkg Trappista sojt

bors, so

piei ole] a suteshez

A villcvol felvert toiossorqobo keverjuk bele a tejfolt es az izesitoket, majd a hobbo vert tojosfeherjet. Keves olajat teqyunk a teflonsutobe, es 4 reszre elasztva az amlettet. Addig sussuk, amig mojdnern kerneny rcntotto surusegu lesz. Villa seqitseqevel tonyerro teszszuk, toltelekkel rneqkenjuk es felbehajtva tololjuk.

A sajtos toltelek keszitese: a scjtot lereszeljuk, a felet az omlett rnosszojobo keverjuk, rnosik felehez piei borsot keverunk es ezzel megt61tiuk az omlettet. Fejes solotovol igen finom.

Az omlettet meqtolthetjuk son kovol. zoldborsovcl, paradiesommal.

E: 190 keal Sz: 1 9

PAROLT FALATOK

30 dkg kiesontozott esirkeeomb 30 dkg sertescomb

2 dkg liszt

1 dl tejfol 3 ek. etolc]

so, bors, rnojorcnno, vegeta

A esirkeeombokat kisebb darabakra, a sertescornbot 5-6 dekos szeletekre vagjuk. A husokot meqsozzuk, borsozzuk, lisztbe forqofjuk es ferro olojbcn elosut[Ok. A sutes utcn megmaradt olojhoz 1 dl vizet ontunk, hozzcodjuk a veqetot, felforroliuk. Belekeverjuk a tejf61t es egy piei lisztet. Maiorannaval meghintjuk. Egy tuzall6 taiba rakjuk a husokot, leonfjuk az elokeszltett mortosscl, foliovcl Ietokcrjuk es sutoben 20 pereig poroliuk. Mie- 16tt elkeszulne, a foliot eltovolltjuk es megpirftjuk a tetejet. K6retnek a scrqorepat, zoldborsot, gombot tcnccsolorn.

E: 343 keal Sz: 5 9

80 dkg sovonyu uborka 3 dkg liszt

1 dl teifol

so, Canderel izesit6

Az uborkot opro kockokro vagiuk vagy reszel6n lereszeljuk, es megfelel6 me nynyisegu vizben feltesszuk f6ni. A tejlolbol. lisztb61 hoborost keszltunk es besurltjuk a rncrtost. Izesitiuk sovol edesltoszerrel.

E: 90 keal Sz: 11 9

MAruNiROZOTT CSIRKECOMB

60 dkg esirkeeomb (4 db) 5 ek. ketchup

3 ek. muster

5 gerezd fokhogymo [zuzott] 1 kk. bors

0,5 kk. torott kornenyrnoq 0,5 kk. mojoronnc, so

A ketehupot, a rnustort, a fokhcqymot, borsot, kornenymoqot. rnojorcnnot a sovcl [ol elkeverjuk. Ezzel a rncrtcsscl bekenjuk a sozott csirkecombokat es egy no pig hut6szekrenyben tartjuk. Kesziteskor tepsibe rokjuk olofoliovol letakarva ugy, hogy a rnortcs is rojto rnorodjon, es korutbelul 40 percig sut[uk. A sutesi id6 letelte el6tt 10 perccel az olufoliot veqyuk Ie, hogy szep piros legyen.

Aki a csirkehust nem szereti, elkeszltheti serteshusbol is, az is igen izletes. E: 243 keal Sz: 5 9

TOLTOTT PATISSZON

120 dkg potisszon

1 tubus Honscqi rnojkrern . 1 db kerneny tojcs

so, eeet

A rneqhornozott patiszont enyhe ecetes vizben meqszorltjuk. A patiszon enyhen dornboru teteiet eles kessel eltovollfjuk, belsejet kivojjuk. A tubusos rnojkrernet egyenletesen, korkorosen nyomva beletoltiuk, rneqhintjuk reszelt kerneny tojossal, vegul visszohelyezzuk a kolcpjot. Esetleg tortosrnortost is keszlthetunk.

E: 242 keal Sz: 19 9

GoMBAs PARADICSOM

10 dkg porodicsornpure 40 dkg gomba

5 dkg voroshcqyrno fel gerezd fokhagyma

2 ek. etoloj

so, bors

A gombot megtisztftjuk, felszeleteljuk. Az olojbon megpirftjuk a felaprftott hcqyrnot es fokhcqymot. Ha meg pirult, adjuk hozzo a gombot es puhftsuk meg, gyakran kevergetve. Sozzuk, borsozzuk. A porodicsornpuret vizzel higitjuk, apr6ra vcqott petrezselymet szorunk bele es addig Iozzuk, amig suru szoszt kapunk.

A tuzro] levesszuk, sovol izesltjuk. A rnortost a gombora 6ntjuk es melegen tcloljuk. F6tt hust adhatunk hozzo.

E: 120 keal Sz: 9 9

-------

SOSKAMARTAs

25 dkg soskopure

vagy 50 dkg friss s6ska 1 dl tejfol

3 dkg liszt

1 ek. etolo]

so, Canderel edesltoszer A soskot keyes olajon meqporoljuk, majd ha a friss sosko peppe esik oszsze, felengedjuk vizzel, rneqsozzuk. Tejf616s hoborosscl surftjuk, [ol kiforraljuk. Edesft6szerrel izeslfjuk. A mirelit soskot nem kell olajon porolni.

E: 100 keal Sz: 8 9

ZOLDSEGES MARHATOKANY

40 dkg morhohus

15 dkg v6r6shagyma 15 dkg sorqorepo

7 dkg gyoker

10 dkg fagyasztott zoldpopriko 8 dkg fagyasztott paradiesom 3 ek. etoloj

4 szem bors

1 kk. pirospaprika 2 db boberlevel

s6

A rnorhohust vekony esfkokra vcqjuk es az olajjal osszekeverve, hideg heIyen egy napig ollni hagyjuk. Ezuton lobosbo tesszuk es fed6 alatt poroljuk, Majd a kcrikoro vcqott hcqyrnot, repat, gy6keret, zoldpoprikct, paradiesomot rchclrnozzuk, sovol, borssal, pirospoprikovol rneqhintjuk. Hozzoudjuk a boberlevelet, pici rnustcrt es puhero poroljuk.

E: 328 keal Sz: 9 9

TOKFOZEI.EK

1 kg tok 4 dkg liszt 1 ek. etolo]

1 dkg voroshoqyrno 1 dl tejfol

paprika, so, kapor, eeet

Az oproro voqott voroshcqymot az olajon uveqesre pirftjuk, meqszorjuk pcprikovol es beletesszuk a legyalult tokot.

Megsozzuk es felenqedjuk vfzzel, beletesszuk az oproro voqott kaprot es majdnem puhcro f6zzuk. Iejfolbol, lisztbol haborost keszlfunk es behabarjuk. Eeettel, esetleg piei edesftoszerrel Izesifjuk, majd ujbol felforraljuk.

E: 163 keal Sz: 23 9

22

9G:l

@rill\

~ ->iJ',-,=======

, ,

INYENC MAJ AIMAKOMPOITAL

40 dkg sertesmo] 5 dkg margarin 60 dkg alma

so, bors, rnojoronnc, ketchup 3 dkg reszelt sajt

citrornhej, edesitoszer szegfUszeg, eqesz fohe]

A rnojszeleteket borssal, rnojoronnovol izesltjuk es margarinon rneqsutiuk. Ketchuppal rneqkenjuk es meg Forr on, reszelt sajttal meghintve tolcljuk. Mindenki eqyeni Izlese szerint sozzc. EI6re elkeszitjuk az olrnckompotot es kihutve adjuk a mojhoz.

E: 297 keal Sz: 14 9

TOKSAJITAL,GOMBAVAL 80 dkg tok

2 dkg margarin 10 dkg Ovari sajt 20 dkg gomba

1 dl enerqicszeqeny tejfol

3 dkg voroshcqymo so, bors petrezselyem, citromle

A megtisztftott tokot korulbelul 1 em vastag szeletekre vogjuk. Citrornlevel fzesftett, sos, ferro vfzben felig puhoro f6zzuk, majd lecsurgatjuk. A margarinon megpiritjuk az oproro vcqott hcqymct, rotesszuk a felszeletelt gombat. lzesitjilk sovol, borssal, finomra voqott petrezselyemmel es puhcro pcroljuk. Egy tUzollo to!ct kimargarinozunk. a tokszeletek felet sorbo lerakjuk, roteritjuk a qornbct, sarra a megmaradt tokot, Tejfolle] meglocsoljuk, rcszorjuk a reszelt sajtot, es el6melegitett sutoben atsutjuk.

E: 227 keal Sz: 16 9

BURGONYAFOZEI.EK

60 dkg burgonya 4 dkg liszt

1 dkg voroshoqyrno

1 dl tejfol

paprika, so, esetleg mcjoronno

A burqonyot kockoro vcqjuk es felteszszuk f6ni. Megsozzuk, hozzotesszuk az oproro voqott voroshcqyrnot es puhoro f6zzuk. Poprikos, tejfolos hcborcst keszitUnk a liszttel es behabarjuk. Meg egyszer felforraljuk.

E: 204 keal Sz: 38 9

BARACKOS CSIRKE

60 dkg csirkemell

10 dkg voroshoqymo 50 dkg sorqoborcck

0,5 dl etolo] 3 dkg liszt

3,5 dl forr6 VIZ

s6, torott bors [feher] Poli Sweet

A hoqymot megtisztftjuk es nagyon aproro vogjuk. A sorqoborockot meleg vizben megmossuk, leszorftjuk, felbevogjuk es kimagozzuk. Az olajat egy edenyben Ielforrositiuk. A esirkemellet minden oldclon otpirltjuk. Az olajat - 1 evokcnol kivetelevel - leontjuk, a marcdekro szorjuk a lisztet es folytonos keveres kozben roontjuk a vizet. Suru rncrtcsro fozzuk. Belekeverjuk a hagymat es 1 percig forraljuk. A barackokat kozerckjuk, sovol, borssal, Poli Sweettel lzesftjuk, vegul a esirkedarabokat is a mcrtosbo tesszuk. Gyenge fUznel 30 pereig egyutt poroljuk.

E: 370 keal Sz: 20 9

SA)TMl\RTAs 4 dl tej

4 dkg liszt

4 dkg margann 10 dkg reszelt sajt so, bors, szereesendi6

Vilcqos rcntcst keszitunk a lisztbol, mcrqcrinbol, majd felenqedjuk a tejjel. Megsozzuk, beletesszuk a reszelt sajtot, es keszre forraljuk. Izesftjuk a fuszerekkel.

E: 263 keal Sz: 12 9

~OSZTATEKERCS

60 dkg fejes koposzto 25 dkg dorolt hus

1 db tojcs

4 dl tej

3 dkg sajt

so, bors, pirospaprika, par szem kornenymcq

A koposztoleveleket sos vizzel leforrozzuk. Ezuton a hust elkeverjuk a fUszerekkel es a tojcssol. Megt6ifjuk a leveleket, es a tekercseket kikent fUzollo taiba helyezzuk. A tejet rcontjuk. meghintjuk a reszelt sajttal, olufoliovol befedjuk es ferro sutoben korulbelul 20 percig sutjuk. A kcposztot tolthetjuk esirke- vagy pulykamellel is, omit szinten ledorolunk.

E: 250 keal Sz: 14 9

TOLTOIT PULYKATEKERCS

70 dkg pulykamell 10 dkg gepsonka 15 dkg alma

8 dkg Ernentoli sajt 4 dkg liszt

1 db tojos

3 ek. olaj

bors, so, petrezselyem

A son kat apr6ra voqjuk, a sajtot, az 01- mat durvcro reszeljuk, osszekeverjuk a nyers tojossol. sovoi, borssal, petrezselyernzolddel fUszerezzuk.

A pulykamellet kicsontozzuk es negy szeletet voqunk belole, husverovel ellapitjuk. Sovol rneqhintjuk es elosztjuk rajto a tolteleket, A szeleteket szorosan osszetekerjuk, cernovol korbekotozzuk.

A pulykatekercseket lisztben megforgatjuk, es forro olajon korbesutiuk, majd vizet ontve olojuk, puhoro p6roljuk.

E: 531 keal $z: 10 9

KARALABEFASIRT 40 dkg korclcbe

2 gerezd fokhagyma

5 dkg voroshcqymo 2 db tojcs

5 dkg zsemlemorzsa so, bors

olaj a suteshez

A korolobet. a hcqyrnot, a fokhagym6t puhoro fozzuk, majd burqonyotoron ottorjuk, Hozzckeverjuk a tojost es a zsernlernorzsot, Izles szerint s6zzuk, borsozzuk.

A mosszcbol poqccsckot form61unk es forr6 olajban kisutjuk, Melegen tolaljuk.

E: 218 keal $z: 17 9

4 db tojos

2 dkg Rama margarin

0,5 dl enerqioszeqeny tejfol 1 dkg voqott voroshcqyrnc

so, muster,

pici torott bors

A tojosokot kemenyre fozzuk, megtisztltjuk, kettevcqjuk, a scrpcjot margarinnal, tejfollel, lzesitokkel es az igen oproro vcqott tojosfeherjevel hobos krernrne keverjuk.

Vcqott petrezselyernlevellel diszftve tcloljuk.

E: 122 keal $z: I 9

KAPROS GOMBAPORKOLT

40 dkg gomba

8 dkg voroshcqyrno 3 dkg margarin

1 cs. kapor

1 db tojossorqcjc 1 kk. liszt

1 dl tejszin vagy

1 dl energiaszegeny tejfol

so, bors

A kockcro vagott gam bat a margarinon es a hcqyrnon puhoro pcroljuk. fzesitjuk sovol, borssal. Amikor megpuhult, akkor a finomra v6gott koporral, toj6ss6rg6val es keves liszttel elkevert tejszinnel vagy tejfollel besurltjuk es 6tforraljuk.

Tejszinnel azok keszitsek, akik nem rendelkeznek sulyfelesleqqel.

E: 156 keal $z: 7 9

SAVANYlJ KAPoSZTA VIRSLIVEL

15 dkg lilahagyma 20 dkg virsli

40 dkg sovonyu koposzto

3 ek. olaj ecet, so, bors,

pici komeny 1 cs. petrezselyem

20 dkg csemege uborka

edesitoszer

A hoqyrnct felkarik6zzuk, ugyszinten a virslit es az ubork6t is. Hozzokeverjuk az oproro v6gott, kimosott sovonyo koposztot. Az ecetet, kornenyt. sot, borsot, edesltoszert osszekeverjuk, es az olajat cseppenkent hozzondjuk.

Ebbe az ontetbe forgatjuk a sclotot, oproro voqott petrezselyemmel megszorjuk.

E: 206 keal $z: 6 9

1 kg korclobe 4 dkg liszt

1 dl tejfol vagy tej petrezselyem, so, bors,

Canderel edesitoszer

A korolcbet kis kockckro v6gjuk, vizben Ieltesszuk foni. Sozzuk es puhoro fOzzuk. Ieifolbol vagy tejbol a liszttel hoborost keszltunk es behabarjuk. fzesltjuk borssal, oproro voqott petrezseIyemmel. Jol kiforraljuk.

E: 164 keal $z: 25 9

ZOLDBABFOZELEK 60 dkg zoldbob

2 dkg voroshcqyrno gerezd fokhagyma

4 dkg liszt

2 dl kefir pirospaprika, so,

pici ecet, Canderel edeslto Az osszevoqott zoldbobot feltesszuk foni. Sozzuk, beletesszuk a voroshoqyrnot (egeszben), a reszelt fokhoqymot es puhero fozzuk. Kefirbol, lisztbol, paprikabol hoborost keszitunk es behabarjuk, felforraljuk. Ecettel, Canderel izesifjuk. E: 129 kcal $z: 209 9

SARGAREPASBURGONYA

60 dkg scrqorepo 1 5 dkg burgonya 1 kk. margarin

1 cs. finomra voqott petrezselyem, turbolya, lestycn, so

A tisztltott sorqorepct korikoro voqjuk es keyes vizzel felontve fedo alatt 15 percig poroljuk, hozz6adjuk a kockokro voqort burqonyot es 10- 15 percig tovobb fozzuk. Hozzcodjuk a margarint, a fUszereket, s meg egyszer felforraljuk. Petrezselyemmel meghintve t6laljuk.

E: 96 keal $z: 19 9

ZOLDBABSALATA TEJSZiNES PULYKASZELETfEL

1,2 kg zoldbob

4 kk. etoloj

8 kk. citrornle

15 dkg finomra vcqott voroshoqyrno 4 kk. margarin

50 dkg pulykamell

12 ek. viz

12 ek. tejszin

so, egesz bors

A zoldbobot enyhen sos vizben megfozzuk, leszurjuk es izesitjuk az olajjal, citrornlevel, a finomra voqott voroshoqyrnovcl. sovol,

A margarint serpenyoben felhevitjuk. es 4-5 percre beletesszuk a pulykaszeleteket ugy, hogy rnindket oldalukat meqsutjuk. Ezuton levesszuk a tUzrol a serpenyot es a hust tonyerrc szedjuk. A vizet elkeverjuk a tejszinnel es a serpenyoben levo margarinra ontjuk. A mortost sovol, borssal lzesltjuk, felforraljuk es a pulykaszeletekre ontjuk. A zoldbobsolotovol tcloljuk.

E: 444 keal $z: 24 9

ZOLDBORSO ROMAI MODRA

60 dkg zoldborso 10 dkg gomba 0,5 dkg liszt

1 dl energiaszegEmy tejfol 10 dkg vagdalt sonka petrezselyem

4 ek. etolo], so

A zoldborsot a vcqott petrezselyemzolddel olajon megp6roljuk, keyes viz hozz6ad6s6val a szeletekre v6gott gombat is hozzoodjuk es rneqporoljuk. Liszttel rneqhintjuk es beleadjuk a tejfolben elkevert son kat, sozzuk es Irissen tololjuk.

E: 320 keal 5z: 24 9

PARAJFELFUJT 40 dkg paraj

1 db zsemle 4 db tojos

3 dkg margarin

A parajt keyes ferro, 50S vfzben rneqfozzuk, leszurjuk, oproro vagjuk. A kifaesart, 6ztatott zsernlet, a toj6ss6rg6jat, margarint, sot, borsot, vegul pedig a felvert habot hozzokeverjuk. Kikent formaba ontiuk es 20-25 pereig sutjuk vagy 6zgerine form6ban vizqozon f6zzuk.

E: 180 keal 5z: 10 9

ZOLDBAB CSOBEN strrvn 80 dkg zoldbob

4 dkg zsemlemorzsa 2 dkg sajt

3 ek. olaj

2 dl enerqioszeqeny tejfol

so

A zoldbobot - egeszben - 50S vfzben puh6ra f6zzuk, majd leszurjuk. Az olajban megpirftjuk a rnorzsot, s a rnorzsoban megforgatjuk a babot.

Tuzollo taiba tesszuk, roontjuk a reszelt sajttal elkevert tejfOlt, es sutcben 15 pereig sutjuk.

E: 265 keal 5z: 22 9

PARAJ TEJsziNNEL 40 dkg paraj

4 dkg morqorin , 1 dl tejszin

so, eitrom

A parajt [ol megmossuk, nagyon vekony meteltre vcqjuk es keyes viz hozzccdcsovol margarinon rneqpcroljuk. Hozzconfjuk a tejszfnt es felforraljuk, sovol, eitrommal lzesftjuk.

E: 138 keal 5z: 3 9

24

8C2>

(Wrlll\

40 dkg fejes solotc 20 dkg burgonya

3 dkg liszt

1 ek. etolo] 1 dl tejfol

1 gerezd fokhagyma

so, bors, paprika, kapor

A [ol megmosott solcto kat 6-8 reszre v6gjuk, leforr6zzuk, majd leszurjuk. Feltesszuk f6ni, meqsozzuk es beletesszuk a kockoro voqott burqonyot. Reszelt fokhcqymovol, borssal fUszerezzuk es puhoro f6zzuk. Vilcqos, tejfolos-poprikos rontossol bercntiuk, eeettel, vcqott kaporral fzesftjuk. Jol kiforraljuk es keyes edesftoszerrel edesftve tololjuk,

E: 170 keal 5z: 18 9

PARAJFOZEIiK 40 dkg porojkrern 2 ek. etolc]

4 dkg liszt

3 dl tej

2 gerezd fokhagyma so, bors,

piei szodobikorbonc Olojbol es lisztb61 rontcst keszftunk (nem pirftjuk meg), ferro tejjel felengedjuk es sim6ra keverjuk. Beletesszuk a parajt, a szodcbikorbonct, a reszelt fokhagym6t, a sot es a borsot. Jol kiforraljuk, ha suru lenne, hfgftjuk vizzel,

E: 143 keal 5z: 13 9

~

gomba ~

voroshoqyrno porodicsompure

etoloj, citromle,

so, torott bors, edesitoszer A gomb6t meqtisztltjuk, felszeleteljuk es a vcqott voroshcqymovol, keyes 50- val, olajjal fed6 alatt felig puh6ra poroljuk, majd rctesszuk a paradiesompuret, a borsot, a eitromlevet, az edesft6szert es keszre p6roljuk.

Hidegen tololjuk.

E: 186 keal 5z: 9 9

SvEDGOMBA

50 dkg 12 dkg 5 dkg 5 dkg

KEFIRES, TORMAs ONTET 2 dl kefir

5 dkg reszelt torma

1 ek. olaj, so, citrornle

Alaposan osszekeverjuk a hozzovolokal, lehutve tesszuk peldoul a paradiesomos Fejes sclotcro.

E: 67 keal 5z: 4 9

CSIRKECOMB GOMBAVAL

60 dkg csirkecomb 15 dkg gomba

3 dkg margarin

so, fokhagyma mojoronnc, bors

A esirkeeomb beret az ujjunkkal fellazftjuk, es a megtisztftott, felszeletelt gomb6t a hus meg a b6r koze csusztotjuk, Hustuvel rneqtuzzuk. Ut6na a hust fuszerekkel, margarinnal bedorzsoljuk, es tUzolio tolro fektetve a sut6ben kb. egy or6ig sutjuk.

E: 310 keal 5z: I 9

GoMBA EGYTAIiTEL 40 dkg gomba

2 ek. etoloj

10 dkg voroshoqymo 3 gerezd fokhagyma 20 dkg virsli

4 dkg reszelt sajt 2 tojos

so, bors, keyes vegeta, majoranna, pirospaprika Az olajban Oveqesre pirftjuk a hopymot, fokhagym6t, meghintjuk pirospoprikoval es beletesszuk a korikoro vcqott virslit. Ket deei vfzzel az eqeszet felontjuk, beletessszuk a qornbot, majd borssal, rnojoronnovcl, veget6val izesitiuk es addig f6zzuk, amfg suru szaftot nem kapunk. R60ntjuk a toj6st es hagyjuk, hogy az eqesz osszeolljon. A tete jet sajttal rneqszorjuk es melegen tololjuk.

E: 274 keal 5z: 6 9

KARFIOL BUNDABAN 80 dkg karfiol

40 dkg dorclt serteshus 5 dkg voroshcqyrno

1 db tojos

4 dkg liszt

so, bors, majoranna

a t61 kikenesehez margarin A megtisztftott karfiolfejet eqeszben hagyva b6, forrcsbon lev6 sos vfzben 5- 10 pereig f6zzuk. Ezuton szur6kanollal kierneljuk es lecsepeqtetiuk. A sut6t begyujtjuk, es mialatt melegszik, a dorolt hust a tojossol, a liszttel, az oproro voqott hoqyrnovcl, a fUszerekkel meg eqy-ket konol hideg vfzzel jol osszedolqozzuk, Egy tuz6110 tal alj6t kisse kikenjuk margarinnal, a karfiolt beleollffjuk es a husrnosszovcl minden oldolrol befediuk, vizes kezzel sirnoro lapogatjuk. El6melegftett sutobe tolva 50-60 pereig sutjuk.

E: 283 keal 5z: 16 9

r Haletelek

SZARDELLAs TAsKA (12 DB)

30 dkg melyhutott leveles teszta 3db kis doboz szardellagyuru 8 dkg Ernentcli sajt

1 db tojcs

bors, kornenyrnoq

A leveles tesztot kiolvasztjuk, a szardellagyuruket j61 lecsepegtetjuk, szolvetcval leitatjuk az olajat es durvcrc vagjuk. A sajtot kis kockckro vagjuk es egy keyes borssal rneqhintiuk.

A tesztot meglisztezett 'deszkan kesfoknyi vostcqsoqurc nyujtjuk, es korulbelul 10 centis atmeroju, reces szelu pogacsaszaggat6val koroket szurunk belole. A korok szelet bekenjuk felvert tojossol a kozepere pedig vagdalt szordellot es sojtkockot teszunk. Ezuton felbehajtjuk es a szeleit j61 lenyomkodjuk, a tetejet bekenjuk tojossol, sz6runk ra reszelt sajtot, kornenymoqot es sutopapirral kibelelt tepsibe tesszuk,

Elomelegitett sutoben korulbelul 20 perc alatt oronybomoro sutjuk. E ropogtatnival6 sorhoz kulonosen j61 illik. I db E: 148 kea. $z: 9 9

BUSAVAGDALT 60 dkg busafile

5 dkg voroshcqymo 1 cs. petrezselyem 2 ek. etoloj

2 db tojos

6 dkg zsemlemorzsa so, bors, pirospaprika olaj a suteshez

A kifilezett busot apr6 lyuko torcscn ketszer ledoroljuk. A megtisztftott hagymat es a petrezselymet finomra vagjuk es olajon meqpcroljuk, A tojosokct 2-3 evckoncl rnorzsovcl, borssal, s6val egyutt a halhoz adjuk. Pirospcprikcvol szinesltiuk.

A rncsszcbol poqccsokot formazunk, a rnorcdek rnorzsobo forgatjuk es olajon ropog6sra sutjuk.

E: 371 kea.Sz: 12 9

I _

TOJAsOS TONHAL 20 dkg tonhal

4 db tojcs

2 dl energiaszegeny tejfol

. 3 dkg reszelt sajt, so, bors

A tonhalat kis kockokro vagjuk, megs6zzuk es megborsozzuk. Ezutcn verjuk fel a tojcsokot, keverjuk ossze a tejfollel, a hallal, a reszelt sajttal, es ontsuk kiolajozott tUzal16 edenybe.

Kozeprneleq sutoben korulbelul 20 percig sutjuk. Keszithetjuk lonqon, teflonserpenyoben is.

E: 205 kca. $z: 2 9

CUKKiNIs BUSA 80 dkg busa

20 dkg cukkini

20 dkg paradicsom 10 dkg voroshcqyrnc

2 dl energiaszekreny tejfol 2 ek. etolaj

so, borsikofu, citrom, petrezselyem

A zoldseqeket felapritjuk, es eloszor a hagymat megpiritjuk az olajon, majd a zoldseqeket is rneqpcroljuk, izesitjuk.

Ezutcn keyes olajjal kikent tuzal16 edenybe tesszuk a porolt zoldseqeket, rohelyezzuk az elore bes6zott busaszeleteket, leontjuk a fuszerezett tejfollel, es sutoben rneqsutjuk,

E: 341 kea.Sz: 10 9

FEDETT TONHAL

10 dkg voroshoqyrnc 4 dkg margarin

32 dkg ton hal

2 dl energiaszegeny tejfol so, bors,

par csepp citrornle

A hagymat apr6ra vagjuk es a margarinon megfonnyasztjuk. Rahelyezzuk a felengedett es s6val, borssal, citrornlevel izesitett tonholszeleteket, Par percig mindket oldolcn sutjuk, majd leontjuk a tejfollel elkevert tojosokkcl. Dermedesig sutjuk.

E: 223 kea. $z: 4 9

IIALPoGACSA

40 dkg tonhal

20 dkg burgonya 1 db tojos

4 dkg reszelt sajt 2 dkg liszt

so, bors, szerecsendio, petrezselyem

A felengedett tonhalat eso megtisztftott nyers burponyot rneqdorcljuk es oszszedolgozzuk s6val, torott borssal, reszelt szerecsendi6val, finomra vcqott petrezselyemmel, tojossol es a reszelt sajttal. Vizes kezzel kis poqccsokot forrnczunk belole, lisztben megforgatjuk es olajban kisutjuk. Margarinos scrqorepcvol tololjuk.

E: 294 kca. $z: 15 9

IIALBECSINM.T 40 dkg hal (ponty) 15 dkg scrqorepo 10 dkg gyoker

4 ek. etolo] 2 dkg liszt

1 cs. petrezselyem citromle, so

1 dl energiaszegeny t~jfol

A halb61 4 szeletet keszltunk. Kozben s6s . vizben a meteltre vagott zoldseqet korulbelul 10 percig fozzuk. Azutcn az olajb61, lisztbol apr6ra vagott petrezselyemzoldjevel hig, vilagos rantast keszlrunk, a zoldseq levevel feleresztiuk. A zoldseqet es a halat beleresszuk, citrornlevel izesitjuk es 10-15 percig forraljuk.

Keveres helyett csak rozoqofjuk, vegul hozzoodjuk a tejfolt.

E: 269 kea. $z: 9 9

SA}TOS PON1YSZELET 60 dkg tisztitott ponty

4 dkg Ramo margarin 10 dkg Trappista sajt

1 dl tejszin

1/2 cs. metel6hagyma, so

A megtisztitott pontyot negy egyforma . vastag szeletekre vcqjuk es bes6zzuk. Margarinnal kikent tUzal16 taiba keyes vizet ontunk, belefektetjuk a holszeleteket es letakarva kisse rneqpcroljuk. Kozben lereszeljuk a -scjtot, belekeverjuk a tejszinbe a finomra osszevcqott rnetelohcqymovol egyutt. Megs6zzuk es a felig porolt halszeletek tetejere ontjuk. Forr6 sutobe toljuk a tclot, es addig sutjuk, amig a tejszines sajt kisse meg nem pirul rajta.

E: 361 kea. $z: I 9

"

r

HAKon HAL

80 dkg burgonya 60 dkg ponty

2 dkg zslr

5 dkg kolozsveri szalonna

15 dkg voroshcqyrno, so

A megtisztftott burqonyct vekony szeletekre vagjuk. A felet kizsirozott tepsibe tesszuk, rneqsozzuk, rotesszuk a felszeletelt, rneqsozott halat, majd a megmaradt burqonvovol betakarjuk. A tetejere tesszuk a vekony csikokra vagy korikora vagott voroshcqyrnct, szolonnot,

Ferro sUto,ben, rnersekelt tuzon megsUtjuk. Ha szukseqes, keyes vizzel kicsit meglocsoljuk.

E: 456 kea. $z: 43 9

IlALRUDAK

40 dkg fott vagy suit holfile 15 dkg burgonya

2 db tojas

4 dkg zsemlemorzsa 4 dkg margarin

s6, bors, petrezselyem olaj a suteshez

A haldarabokat villovol osszetorjuk. A burqonyot megfozzuk, megtisztftjuk, burqonyonyomovol osszetorjuk es a halhoz adjuk. Hozzocdiuk a margarint, a tojost, a rnorzsot es sovol, borssal, vagott petrezselyemmel izesitjuk, majd az egeszet jol osszedolgozzuk.

Serpenyoben olajas hevitUnk, mikozben a rnosszcbol rudocskokot formalunk es az egeszet kisutjuk, Solotovol tololiuk.

E: 364 kea. 5%: 16 9

PONTY LERAKVA 60 dkg ponty

80 dkg burgonya 2 db tojes

2 dl tejfol

4 dkg Ramo margarin

56, pici olaj

A megtisztftott halat 3-4 em szeles szeletekre vagjuk, ornelyekrol abort lehuzzuk. Lesozvo ollni hagyjuk. Kiolajozott tuzallo taiba korikcro vcqott fott burqonyot teszunk, a felebe vagott kemeny tojcsokot a burqonyoro rakjuk. Ezek tetejere a sorjcbon elhelyezzuk a pontyszeleteket.

Iejfollel olvasztott Rornovol leontjuk, ferro sotetben pirosra sutjuk, rnikozben sojot levevel ontozqetjuk.

E: 507 kca. $z: 42 9

26

9<2)

{Wrill\

I I

L

MAruNALT TONHAL

40 dkg tonhal 6 dkg liszt

3 db tojas

5 dkg voroshoqyrnc 10 dkg ecetes uborka 1 cs. petrezselyem 1 ek. olaj

s6, ecet, sz6davlz, citromle, edesito

A halat ujjnyi vastag csikokra vagjuk, egy keyes citrornlevel meglocsoljuk, meqsozzuk. A lisztbol, 1 db tojosbol, szodovlzbol suru polocsintotesztot keverunk, a halszeleteket belemortoqotiuk, majd bo, ferro olajban ropoqosro sutjuk, lecsepegtetve taiba rakjuk. Villovol osszetoriuk a ket kemenyre fozott tojossargajat, ket kiskcnolnyi ecettel, ot kiskonolnyi olajjal, a reszelt voroshoqymcval sirnoro dolgozzuk, majd belekeverjuk az oproro vagott tojosfeherjet, a szinten oproro vagott ecetes uborkot es petrezselymet. Sovol, edesitoszerrel izesitjuk es a kihult halra ontjuk. 1-2 oraig erleljuk tclolos elott a hutoszekrenyben. E: 317 kcalSz: 13 9

60 dkg filezett ponty 15 dkg voroshagyma 15 dkg gomba

1 dl lees6

1 dl vorosbor 2 ek. etolo]

s6, bors, paprika

Az olajon a finomra vcqott hoqyrnot uvegesre poroljuk, Beletesszuk a kockcro vagott hclfilet, a gombat, a lecsot. Fuszerezzuk sovol, borssal, pirospoprikovol. A vorosbort akkor ontjuk hozzo, amikor valamennyi hozzcvolo megpirult. A borral tclolos elott meg felrottyantjuk.

E: 245 kea. $z: 7 9

PONTY KRETAI MODRA 60 dkg ponty

1 dl tejfol

s6, bors

citrornle, boberlevel

A tisztitott .holszeleteket sovol, borssal, par csepp citrommal izesitjuk. Finomra morzsolt baberlevellel meghintjuk. Kimargarinozott tuzallo alba tesszuk, a tejfollel bevonjuk s elomeleqitett sutoben korulbelul 25 percig sutjuk. Margarinos burqonycvol, vegyes zoldseggel talaljuk. E: 184 kea. $z: 1 9

CITROMOS-ALMAs HAL

60 dkg tonhal 40 dkg alma

2 dl energiaszegeny tejfol 1 dl tojassargaja

4 dkg Ovcri sajt

s6

Sos vizben megfozzuk a halat, villovol osszetorjuk. Kimargarinozott tuzallo tal oljobo korikozzuk a rneqhornozott almat. Raszorjuk a haldarabokat. Citrornlevel megcsepegtetjuk, a tejfolt osszekeverjuk a tojosscrqojcvol es a halra onfjuk.

Megszorjuk a reszelt sajttal es 20 percig elorneleqltett sutoben sutjuk.

E: 282 kca. $z: 11 9

GoMBAs PONTY 60 dkg ponty

20 dkg gomba

5 dkg voroshagyma 4 ek. etolaj

2 dkg liszt

10 dkg zoldpcpriko 5 dkg paradicsom

petrezselyem, bors, s6

A halszeleteket besozzuk es korulbelcl egy oren at ollni hagyjuk, majd lisztbe rnortvc. olajon rnindket oldolot elosutjuk, es egy lcbosbon felretesszuk. A visszamaradt olajban a finomra voqott voroshcqyrnot megfonnyasztjuk. Hozzoodjuk a vekony szeletekre voqott gombat, atpiritjuk, sozzuk, borsozzuk, finomra vagott petrezselyemmel izesitjuk es keyes vizzel felengedve fedo alatt poroljuk. Amikor majdnem kesz, hozzcodjuk a korikoro voqott zoldpoprikot, paradicsomot es az elosutott halra ontve, fedo alatt lossu tuzon 5-6 percig egyutt poroljuk. T ololcskor meghintjuk petrezselyemzolddel.

E: 297 kea. $z: 8 9

NAM SZELET FOKHAGYMAs To}AssAL

50 dkg kicsontozott serteskoro] 2 db kerneny tojes

2 dkg margarin

6 gerezd fokhagyma 1 dl tejfol

3 ek. etolo]

so,

orolt bors 1 kk. grillfuszer

ketchup

A megtisztftott kerneny tojcsokot kettevagjuk, a sorqojukot kivesszuk es villaval alaposan osszetorjuk. Herem gerezd pepesre zuzott fokhcqymovcl, margarinnak, ket evokoncl tejfolle], s6- val, grillfuszerrel alaposan osszekeverve a feherjekbe visszotoltjuk.

Az olajban a morcdek fokhcqymot egy-ket pereig pirftjuk, majd kidobjuk belole. A kisse kivert, rneqsozott, borsozott husszeleteket ebben az olajban rnindket oldalukon atsutjuk. Tuzal16 tclrc fektetjuk, mindegyikre egy-egy fel toltott tojcst borftunk, erre egy keyes tejfolt simftunk.

Csak annyi idore toljuk a forro sute)be, hogy a tojcsok atmelegedjenek. Tololeskor ketchuppal dfszftjuk.

E: 372 kcal 5%: 1 I

SAJTOS SZELET 50 dkg serteshus 15 dkg sajt

2 ek. etolo]

2 dl energiaszegeny tejfol bors,

esetleg gyomber, szerecsendio,

so

A felszeletelt hust kiverjuk, rnindket 01- dolot bes6zzuk, fUszerezzuk. Minden szeletre vekony sajtszeletet teszunk, es vekonycn kiolajozott jenai taiba helyezzuk, egymosro fektetve a szeleteket. Iejfollel leontjuk, az edenyt aluf6- licvcl lezerjuk es forr6 sutoben pirosra sutjuk.

E: 411 kcal $z: 2 9

Husetelek

Husos KOCKA

30 dkg sertescomb

1 0 dkg voroshagyma 3 ek. etolaj

1 dl lecso

2 cs. reteslop 2 db tojcs

1 dl energiaszegeny tejfol so, orolt bors pirospaprika

A husbol hoqyomonvos m6don porkoltet keszitiink, kihutjuk, es a I eveve I egyutt ledoroljuk vagy nagyon apr6 kockokro vagjuk. Iejfollel simorc keverjuk, s6val, borssal fzesftjuk, majd hozzccdjuk a tojcsscrqokct es hobbo vert feherjeket, Ovatosan osszekeverjuk. Az egyik esomag reteslopot szetbontjuk es kiolajozott tepsi aljara teritjuk. A porkoltrnosszct rosimitjuk, majd a rnosik esomag szetbontott retesloppol befedjuk. A tetejet megolajozzuk, es elomelegftett sutoben, kis langon addig sGtjuk, amfg a teszto meg nem pirul. Maradek porkoltbol is keszlthetiuk.

E: 344 kcal 5%: 17 9

,

Izss PECSENYE

50 dkg sertescornb

5 dkg voroshagyma

2 dl enerqloszeqeny tejfol 1 ek. muster

1 dkg liszt

60 dkg burgonya kornenyrnoq, so

3 ek. etolc], pirospaprika, bors A serteshust megmossuk, besozzuk, kiesit poprikcvol is bedorzsoljuk, Az olajban megfuttatjuk a reszelt hagymat, a hust rnindket oldolon beleforgatva kisse lesutjuk, par szern kornenyt es borsot is adunk hozzo. Vfzzel locsolva felpuhoro pcroljuk, akkor kivesszuk a levebel, a lehez adjuk a tejfolt, rnustcrrol es liszttel elhabarjuk. A hust visszotesszuk, melle rakjuk a feldarabolt burqonyct es mindent puhcro porolunk.

Ha a Ie nagyon elfone, esepp vfzzel fetoltogetjuk.

E: 482 kcal $z: 35 I

GONGYOLT nus

50 dkg serteskoru] vagy -comb 8 dkg sajt

20 dkg csemegeuborka 2 db toies

4 dkg liszt

6 dkg zsemlemorzsa

so, olaj a suteshez

A esont nelkuli husszeleteket kisse kiverjuk, megs6zzuk. Rafektetjuk a szelet sajtot es ket darab szeletelt uborkot, feltekerjuk es foqpiszkclovol osszetuzzuk, A tekercseket lisztbe, felvert tojosba es zsemlemorzsobo forgatjuk, majd olojban kisutjuk.

E: 483 kcal $z: 20 9

50 dkg csirkemell

1 dl energiaszegeny tejfol

1 db tojessergeja finomra vegott metelohogyma, so, torott bors

A suit esirkemellet ledoroljuk es a tejfollel, s6val, metelohcqyrnovol, tojossargajaval, borssal krernesre dolgoziuk. Pirft6s kenyerrel, paradicsommal, poprikcvcl j6 vaesora.

E: 185 kcal $z: 1 9

HUSGOMBOc

30 dkg marho feherpecsenye 5 dkg margarin

4 dkg liszt

1 db tojcs

8 dkg zsemlemorzsa so, bors,

reszelt szerecsendio, keyes citrornle,

olaj a suteshez

S6val bedorzsoljuk a husdcrobokot, 0 margarin felet megforr6sftjuk es a hust rnindket oldclcn atsutjuk. Aloontunk negy deci vizet es fedo alatt porolidk, neho megfordftjuk a hust, Ezuton a hwst a levebol kivesszuk es nagyon apr6ra osszevoqjuk. A lisztbol a rnorodek margarinnal vi lagos rontost keszftunk, ket es fel deei husporolo level felenqedjuk, es kevergetve suru mcrtossc fOzzuk. Ha kihult, belekeverjuk a tojassargajcilt, hozzoodjuk a hust, es a fuszereklJel meg nehony esepp citrornlevel fzesftj+. Vizes kezzel kis gomb6edkat formazurk belole, es eloszor tojosfeheriebe, mO,jd zsernlemorzsobo forgatjuk. Bo, forr6 olajban szep pirosra sutjuk.

E: 467 kcal $z: 22 9

SA,JTOS mJS

50 dkg serteskcroj

2 dl energiaszegeny tejfol 5 dkg Karavan sajt

so, bors, pirospaprika

A negy szelet karajt (esonttal egyutt) egy lobos oljoro fektetjuk (nem kell kizsirozni) es sovol, borssal, pirospaprikovol rneqhintiuk. A tejfolt kis kupaeokban a husrc tesszuk, es a 4 vekony szelet sajttal befedjuk, Lefedjuk az edenyt, es tckoreklonqon kb. 60 perc alatt megpuhitjuk, majd par perere sut6be teve a sajtot megpiritjuk.

E: 292 kcal 5z: 3 9

PlKANs Mi\JSZELET 50 dkg sertesme]

40 dkg alma

10 dkg voroshcqymo 3 dkg liszt

4 dkg margarin

A lisztbe forgatott rnojszeleteket a margarinon megsUtjuk es melegen tartjuk. A serpeny6ben maradt margarinon rnegporoljuk a hcrnozott clrnokcrikokat. T clolcskor a mojro helyezzuk az olrnckcrikckot, es a megmaradt margarinban rneqpcrolt hoqvrnokorikckkal befediuk.

E: 244 kcal 5&: 14 9

PlKANs pAROLT CSIRKE

60 dkg csirkemell

10 dkg voroshcqyrno

2 dkg pcrcdicsompure 6 szem egesz bors

1 db bcberlevel

1/2 dkg liszt

2 dkg margarin

2 dl nem edes vorosbor

so, petrezselyem

A csirkemelleket negyfele vagjuk. A hagymat nagyon oproro vagjuk, es a felhevitett margarinban holvcnvsorqoro poroliuk. Hkeverjuk benne a paradicsornpuret, keyes vizzel felenqedjuk, hozzotesszuk a csirket es rneqsozzuk, A borsot, boberlevelet, petrezselymet a hus melle tesszuk es fed6 alatt poroljok. ldonkent vizzel felontjuk, de ugyeljunk arro, hogy a hus ne f6jon, hanem rovid leben pcrolodiek. Amikor majdnem kesz a hus, a melle helyezett fuszereket kiszediuk, a husro ontjuk abort, hirtelen felforraljuk, majd egeszen kis langra tesszuk. A lisztet keyes hideg vizzel simara keverjuk es behabarjuk vele a csirket. E: 264 keal 51: 6 9

21

8<.2)

@r/T~

ALMAs mJS

50 dkg sertescornb 2 ek. etolo]

40 dkg alma

1 kk. liszt

so, torkony

A besozott husszeleteket ferro olajban elosufiuk, es egy deci vizet oloontve fed6 alott pcroljuk. Miel6tt a hus teljesen megpuhulna, almaszeleteket rakunk a tetejere, es a torkonyt is roszorvo tovobb poroljuk. Ha a hus puha, a huslet a liszttel besuritjuk.

E: 252 kcal 5z: 8 9

PACOLT SERTESmJS

50 dkg sovony serteshus

5 gerezd fokhagyma

1 kk. orolt gyomber 2 kk. kefir

2 kk. pirospaprika

2 ek. olvasztott margarin

so

Keverjuk ossze a gyombert, a fokhagymat es a kornenyt, sozzuk meg. Tegyuk hozzo a kefirt, a pirospcprikct, Ezzel a keverekkel alaposan keniuk be a felszeletelt hust, hagyjuk ollni leqolobb fel ora hosszoiq, majd sut6ben vagy grillsut6ben nagyon lassan sussuk puhero. Ha kesz, tegyuk a margarint egy edenybe es a husdorobokct ollcndocn forgatva, sussuk minden oldalukon pirosra. Citromszeletekkel tololjuk.

E: 219 kcal 5z: -

"

OSZIBARACKOS

CSIRKEMELL

50 dkg csirkemell 20 dkg oszibarack

1 dl tejszin 3 dkg margarin 1 dkg liszt 1 ek. ketchup

so, feher bors A esirkemelleket kiesontozzuk, leborozzuk es a hust ujnyi esikokra vagjuk. A tejszinit meg a ketchupot osszekever[uk, rneqsozzuk, megborsozzuk es a hust leqolcbb egy no pig hut6szekrenyben erleljuk. Ezutcn a hust lecsepegtetjuk es a margarinban hirtelen atsutjuk.

A liszttel rneqszorjuk es a poclevel felengedjuk. A megtisztitott, kimagozott 6szibaraekot kis kockokro vagjuk es a hushoz adjuk, rczoqotvo addig hagyjuk a tuzon, amig a hus teljesen megpuhul, a leve besunisodik.

E: 273 keal Sz: 9 9

SA,JTOS VAGDALT

30 dkg sovony serteshus 6 dkg Trappista scjt

1,5 dl tej

1 kk. vegeta,

so, olaj a suteshez

A ledorolt hushoz hozzcodiuk a reszelt sajtot, tejet, veqetot. A vagdalthoz szukseqes anyagokat este gyurjuk ossze, tegyuk hut6be, es rnosnop poqocsokot keszltve sussuk ki.

E: _ kcal 51: 2 9

P AruzSIKOsAR

16 dkg porizsi 5 dkg rizs

2 db tojosscrqojc

1 db energiaszegeny tejfol 2 dkg reszelt sajt

so, bors, mojcrcnnc

A porizsi kb. 1/2 em-es korikckro vagjuk ugy, hogy a hejo rojta maradjon. Egyik oldolcn ferro olajban megsutjuk, mialatt a szeletek kosor alakot vesznek fel. A f6tt rizst sovol, borssal, tojossorgajaval, rnojoronncvcl izesitjuk es megtoltjuk az uregeket. Kimargarinozott tuzolio taiba helyezzuk, tejfollel bevonjuk es reszelt sajttal rneqhintiuk. A sajt megolvcdosoiq sut6ben sUtjuk. Solotovcl igen finom etel.

E: 198 kealSz: 11 9

MA.JSZELETEK GOMBAVAL TOLTVE

35 dkg sertesmoj 10 dkg gomba

5 dkg voroshnqyrno 1 db tojos

0,5 dl tej

3 dkg etoloj, torott bors

A mojot ujjnyi vastag szeletekre vagjuk. Egy edenybe tesszuk, raontjuk a tejet, majd hut6szekrenyben leqolobb egy orot ollni hagyjuk.

A tisztitott gombat oproro vagjuk, az etoloj felen a voroshcqvrnovcl egyutt puhcro poroljuk. Amikor kihult, hozzotesszuk a tojost es a fuszereket, majd a mojszeletek hosszanti oldolon hegyes kessel ureget vagunk ugy, hogy ne Iyukadjon at a mojszelet. Ezuton a tolteleket betoltjuk, hustuvel vagy fogvaj6val osszetuzzuk. A rnorcdek olajjal a teflonedenyt kikenjuk, es a majszel1tek rnindket oldolot 1-2 pereig fed6 alatt meqsufjuk. Frissen, burqonycvol vagy porolt veqyeszoldseq-korettel talaljuk. E: 225 keal 51: 5 9

IT-

I

HUSPOGAcSA TiJROVAL

40 dkg dorclt rnorhchus 20 dkg turo

4 db tojassargajo 10 dkg voroshogymo 2 ek. opr6ra vagott petrezselyem

4 ek. etolo], so

A dorclt morhohushoz hozzcodjuk a turot, a tojossorqcjot, a s6t, a felvoqott hoqyrnct, a petrezselymet es j61 osszekeverjuk. Nyolc darab poqccsot forrnclunk belole es az olajon rnindket 01- dolot pirosra sutjuk. Solctcvcl tololiuk. E: 465 keal 51: 4 9

Vmsu FUSZERES BUNDABAN

40 dkg virsli

1 db tojcs

5 dkg voroshagyma 1 tk. muster

5 dkg zsemlemorzsa 3 dkg liszt

so, torott bors olaj a suteshez

3 ek. tej

A virsli beret lehuzzuk, ket-hcrom darobkcro vagjuk. A tojost a tejjel habosra keverjuk, majd hozzoodjuk a reszelt hcqyrnot, rnustcrt, s6t, borsot.

A virsli dorcbkokot lisztbe, az izesitett tojosbo mortjuk, vegul a rnorzsobo forgatjuk, es bo ferro olajban pirosra sutjuk. Solctovcl is finom, de fozelekre is jo feltet.

E: 428 keal 51: 16 9

GAZDAG SZELET soNKAVAL 50 dkg serteskoro]

20 dkg gombo

5 dkg voroshcqyrno 8 dkg gepsonko

4 dkg reszelt sojt

1 dl tejfol 4 ek. etolcj so, bors

A kivert, sozott es borssal izesitett szeleteket hirtelen kisutjuk. Zsirodekon a finomra voqott voroshoqymot, a karikoro voqott gombat megfonnyasztjuk.

A husokot tuzallo edenybe helyezzuk, erre rakjuk a hoqyrncs gombat: s6zzuk, borsozzuk. Vekony gepsonkaszeletekkel bevonjuk, reszelt sajttal rneqhintiuk, tejfollel leontjuk es sutoben korulbelul 20 percig sUtjuk.

E: 416 keal 51: 4 9

16 dkg gepsonka

2,5 dkg Ramo morgarin

0,5 dl energiaszegeny tejfol 1 ek. Piros Arany

so, snidling

A gepsonkat ledoroljuk, taiban vagy robotqepben hobosra keverjuk a margarinnal, tejfollel es az izesitokkel,

E: 127 kcal 51: 1 9

SoNKAs TO}AsSAL TOLTOrr mJSTEKERCS I.

50 dkg sertescornb

10 dkg gepsonko

2 db tojes

1 ek. etolo]

s6

A sertescombot ket egyforma szeletre vagjuk es 6vatosan, hogy ki ne szakadjon, husverovel vekonyro lapitjuk.

Az oproro vagott sonkobol es felvert tojosbol olajon tojosrontottot sutunk. A husszeleteket rneqsozzuk, egyenletesen rokenjuk a sonkos rontottct. A veget behajtjuk, feltekerjuk, majd aluf6liabo gongyoljuk es meqsutjuk, Porcjfozelekhez. sclctokhoz igen finom.

E: 280 keal 51: 1 9

SoNKAs To}AsSAL TOLTorr mJSTEKERCS II.

40 dkg sertescornb

10 dkg gepsonko

2 db egesz tojas

1 ek. olaj

1 db husleveskocko 30 dkg parojpure borsikofo,

s6

A sertescombot ket egyforma szeletre vagjuk es 6vatosan, hogy ki ne szokadjon, husverovel vekonyro lapitjuk. Az oproro voqott sonkobol es a felvert tojosbol olajon tojcsrcntottot sutunk. A besozott husszeletekre egyenletesen rokenjuk a sonkos rontottct, a veqet behajtjuk, feltekerjuk, majd szorosan olufoliobc gongyoljuk.

A tekercseket fedo alatt 5 dl huslevesben puhoro poroljuk, majd kivesszuk oz edenybol. A porojpuret hozzcodjuk a leveshez, borsikafUvel fuszerezzuk, es mortos surusegure forraljuk. A tolro ontjuk a parajt es rohelyezzuk a felszeletelt hustekercset. A hustekercs sutve is igen finom, de akkor vegyes solctcvol vagy pcrolt zoldseqqel tolcljuk.

E: 286 kcal 51: 2 9

ALMAs-ZOLDSEGES SERTESRAGU

50 dkg sertescornb 10 dkg alma

20 dkg kelbimb6 20 dkg sorqorepo 15 dkg gyoker

3 ek. etoloj petrezselyemzold, bors, so

A host kockokro vagjuk. Az alma maghazat kivogjuk, hcmozotlonol a hushoz hasonl6 nagysagu darabokra vagjuk. Azonos kockokot vagunk a sorqorepob61, gyokerbol. A petrezselymet finomra meteljuk. A kelbimb6t forrosbon levo s6s vizbe tessziik, es ha ujro forr, leszurjuk. Az elokeszltett nyersanyagokat (az alma kivetelevel) s6val, borssal izesitjuk, keyes olajjal meglocsoljuk, oszszekeverjuk, Vizben fel oraig cztotort cserepedenybe tesszuk, lefedjuk, es hideg sutobe teve lora 20 percig sutjuk. A lonqot fokozatosan erneljuk. Az 01- mat 50 perc elteltevel keverjuk hozzc. E: 326 keal 51: 11 9

SA}TOS VIRSU 40 dkg virsli

12 dkg Ovori sojt A virslit hosszobon bevoqjuk es egy csik sajtot teszunk a vagatba. Grillsutoben vagy tepsiben a sajt olvodosoiq sutjuk.

E: 318 keal 51:-

KAPROSSERTESBORDA 40 dkg serteskorn] (4 szelet) 3 dkg Ramo morgarin

2 csokor kopor

2 dl enerqioszeqeny tejfol 2 dkg liszt

citrornle,

s6

A karajszeleteket pici olajon puhcro poroljuk. A margarint megolvasztjuk, megfuttatjuk benne a finomra vagott kaprot, majd 4-5 evokcnol vizzel felengedve ot percig poroljuk. A tejfolben elkeverjuk a lisztet, a kapros margarinhoz ontjuk. osszeforraljuk, kozben folyton keverjuk, hogy ne csornosodjon. Ha kell meg, adunk hozzo onnyi vizet, hogy kozepes surusegu rncrtcst kapjunk. Fel citrom levevel izesltjuk. beletesszuk a husszeleteket, meg 2 percig forraljuk Petrezselymes burgonya illik hozzo.

E: 301 kcal 51 6 9

SERTESSULT ALMAs ZSEMLEVEL

60 dkg sertescomb

5 dkg voroshoqyrrm 2 ek. etolo]

2 db zsemle

2 db tojcs

20 dkg alma

1/2 cs. petrezselyem

s6, kornenyrncq, szerecsendi6

1/2 ek. currypor

Ferro olojbon vilagosro pirftjuk a finomro vcqott hcqyrnot, osszekeverjuk oz osszevcqott, tisztftott clmovol, petrezselyemmel, a tojosokkol. Izesftjuk sovol, borssol, curryvel es szerecsendioval. A vegen a rnosszohoz odjuk a sut6ben viloqosro pirftott zsernlekockot. A husbon Oreqet furunk es rneqtoltiuk oz olrncs-zsernles mosszovol, a nyflast hustuvel bezoriuk. A hust tepsibe teszszuk es sovol, borssol, kornenyrncqgal, fokhcqymovol lzesitjuk. El6melegftett sut6ben vfzzel gyokron locsolgotva korulbelul 1,5 oro olott meqsutiuk. Ezzel a toltelekkel tolthetunk csirket is. Koretnek burqonyosoloto illik hozzo, vogy oz ononoszos sovcnyu koposzto. E: 384 kca. Sz: 20 9

TOLTOTI MARIIAlIlrs

50 dkg morhacomb 2 dl tej

1 db zsemle

5 dkg voroshcqymo 2 ek. etolo]

1 db fott tojcs

5 dkg scvcnyu uborko 1 db tojcs

5 db tojcs

5 dkg zoldpcpriko 2 ek. liszt (3 dkg)

petrezselyem, bors

A morhocombot hegyes kessel hoszszobon felszurjuk es besozzuk. Elkeszltjuk a tolteleket: a tejben oztotott, kicsovort zsernlehez hozzoodjuk oz 010- jon megfuttotott hoqymot, a finomro vagott petrezselyemzoldet, a kockoro vcqott kerneny tojost, poprikot, uborkat es egy nyers tojcst. Az eqeszet oszszekeverjuk, sovol, borssol fuszerezzuk, es betoltjuk a husbo. A tolt6nyflast hustuvel vogy foqvojovcl meqnizzuk. A host lisztbe mcrtjuk, es oz olojbon 2-3 perc olott minden oldclct el6sutjuk. A hust lobosbo tesszuk, ontunk ra vizet es puhcro poroljuk fed6 olott.

E: 350 kca. Sz: 17 9

30

Be;::,

(illrIT~

.1

TE}FOLOS MAJ 50 dkg me]

5 dkg Kolozsvori szalonna 1 dkg voroshcqymc

2 dl energioszegeny tejfol 2 ek. olaj

fel citrom leve so, bors

A rncjot surun rneqtuzdeljuk fustolt szolonnovol es ket evokcnc] olojbon koros-korul atsutjuk. Melledobjuk a korikoro vcqott voroshcqyrnct, es fed6 olott, kis langon, sojot leveben rneqporoljuk, kozben idonkent megforgotjuk. Ho mar nem serken ki a rnojbol rozsoszfnu Ie, rccsovorjuk a fel citrom levet, rneqsozzuk, hozzoodjuk a 2 dl tejfolt, es egyszer felforroljuk.

Ezuton a rnojot kivesszuk, szeletekre voqjuk, a levet enyhen megborsozzuk, es a rnojro szurjuk. Burqonyovol vogy burqonycpurevel igen fzletes. E: 360 kca. Sz: 5 9

PIKANs SZELET

GoMBAs ROSTELYOS

5 dkg serteshus

20 dkg ecetes uborka 2 dl tejfol

vegeto, so

2 dkg margarin

A [ol kivert husszeleteket sozzuk, borsozzuk es kimorgorinozott tuzallo taiba helyezzuk. Kozben oz uborkot lereszeljuk, elkeverjuk a tejfollel, veqetovol, sovol.

A husokot bevonjuk ezzel a rncrtossol, [etedjuk clufoliovol es el6melegftett sutoben korulbelul 40 percig sutjuk.

E: 312 kea. Sz: 3 9

V ASI PECSENYE

50 dkg kicsontozott serteskorc] 5 dl tej

4 gerezd fokhagyma 4 dkg liszt

1 kk. pirospopriko 2 ek. etolcj

s6, bors

A felhcsznclcs el6tti nopon a felszeletelt hust gyengen kiverjuk es fokhogymas, sos, borsos tejbe oztctiuk. A sutes elott kivesszuk a tejb61, lecsurgatjuk es pirospoprikovcl elkevert lisztben meghemperqetjuk. Ferro olojbon rnindket oldolot szep pirosra sutjuk.

(A tej koloric-, illetve szenhidrcterteket nem szornoljuk, mert csok cztotcsro hoszncltuk.]

E: 277 kea. Sz: 7 9

50 dkg rostelyos (csont nelkul] 20 dkg gomba

5 dkg voroshcqyrnc

5 dkg porcdicsornpure 2 gerezd fokhogyma

2 dkg liszt

3 ek. etoloj

1 dl feherbor

so, bors

A rostelyost 4 szeletbe vagjuk, kisse kiverjuk, es keyes lisztbe rncrtvo rnindket oldolot pirosra sutjuk. Olojbon uvegesre poroljuk oz oproro vagott voroshoqyrnot, beletesszuk oz el6sutott rostelyost, 3 dl vfzzel fed6 alott lassan poroljuk. Hozzoodjuk a porodicsompuret, az osszezuzott fokhcqyrnot, megsozzuk, borsozzuk es tovcbb poroljuk. Amikor a hus puhulni kezd, beleteszszuk a szeletekre vcqott gombat, felontjuk a borral es keszre poroljuk. 4-5 dkg rizs fogyaszthoto koretnek.

E: 443 kca. Sz: 10 9

TOLTOTI CSIRKEMELL 60 dkg csirkemell (4 darob) 45 dkg Lapka sajt

10 dkg gepsonko

2 ek. etoloj, so, bors

A kicsontozott esirkemellet kettevcqjuk, ovctoscn kiverjok, sozzuk, borsozzuk. Minden szelet husro sajtot es sonkot fektetunk, es eqyenkent szorosan felgongyoljuk, husnivel meqtuzzuk. Kiolajozott tUzallo taiba rakjuk, pici vizet teszunk ala, es befedjuk olufoliovol. Sutoben poroljuk, a veqen a folict levesszuk es pirosra sutjuk.

E: 350 kea. Sz: 1 9

RAKOTI mJS

80 dkg burgonya 40 dkg morhchus 8 dkg voroshcqyrno

15 dkg lees6

5 ek. etolc]

1 dl tejfol

fuszerpapriko, so

A burqonyct hejobcn megf6zzuk, meqhomozzuk, vekony korikokro szel[uk. A morhohusbol porkoltet keszltunk. Zsfrral kikent tepsibe rakjuk a kcrikckro vcqott burgonya felet, roteszszuk a porkoltet, es a megmaradt burgonyaval betakarjuk. Mojd tejfollel meglocsoljuk, es sutoben 35 perc olott keszre sutjuk. Fejes soloto illik hozzc. E: 512 kea. Sz: 46 9

SPENOTOS HATSZiNROLAn

50 dkg morhofelscl 5 dkg etolo]

20 dkg leveles paraj 1 gerezd fokhagyma 4 dkg sajt

2 db tojassargaja

so, toroH bors

A spenotot forrosbcn lev6 sos vizben rneqfozzuk, a hust sovol, borssal izesit[Ok. A spenotot osszekeverjuk a tojossorqojovol, sajttal, es az osszezuzort fokhoqymcvcl. A husszeleteket megrakjuk a spenottol, osszecscvorjuk es osszekotozzuk. Egy edenyben felforrositjuk az olajat, es koros-korul sutjuk benne a husrolcdokot. A felesleges zsirodekot eltovolnjuk, felontjuk vizzel, letakarva puhoro poroljuk a hust.

E: 443 keal Sz: 2 9

"

OSZmARACKOS mJSSZEI.ET

SAJTTAL

40 dkg serteskoro] (kicsontozva) 4 dkg liszt

20 dkg dietes oszibcrcckbefott 10 dkg komenyes sajt

2 ek. olaj, so

A serteskorojbol negy szeletet vagunk, husvero kclcpcccsol kiverjuk. Megsozzuk, lisztbe forgatjuk, keyes olajban, lehetoleq teflonserpenyoben hirtelen mindket felet rneqsufjuk.

A rneqsutott hosszeleteket lapos tuzallo taiba helyezzuk, s mindegyiknek a tetejere egy felbevcqort 6szibarackot teszunk. A lereszelt sajtot a gyumolcsre szorjuk, majd az egeszet forro sutoben rovid ideig piritjuk.

E: 312 kcal Sz: 12 9

TOLTOTT BURGONYA 60 dkg burgonya

20 dkg serteshus

2 db tojos

5 dkg margarin 1 dJ tejfol

petrezselyem, so

Az el6z61eg hejcbon megf6zott burgonyokot hosszcbon kettevcqjuk. ureqeket kaparunk bele. A kikapart burgonyot osszetorjuk, elkeverjuk a dorclt suit hussol, tojossol. petrezselyemmel, sovol. Ezzel a mosszovol megtoltjuk az uregeket. Tuzallo edenyt kikenunk margarinnal, belerakjuk a burqonyot, a tejfollel meglocsoljuk, es sutoben pirosra sutjuk.

E: 387 keal Sz: 31 9

TAVASZI TEKERCS

60 dkg sertescornb 8 dkg sargarepa 8 dkg gyoker

8 dkg porodicsom 7 dkg zoldpopriko

1 db tojcs

so, petrezselyem, kokukkfu

2 ek. etoloj

A sertescombbol negy szeletet vagunk, kiverjuk, sovol, kakukkfUvel bedorzsoljuk. Fel oraig ollni hagyjuk. Ezalatt opro kockokro vagjuk a sorqorepot, a gyokeret, a paradicsomot, a zoldpcprikot, Osszekeverjuk a nyers tojossol, a finomra vagott petrezselyemmel. Megsozzuk es a husszeletekre kenjuk. A hust osszegongyoljuk es egyenkent rneqtuzzuk vagy atkotjuk. A hustekercseket ket evokcnolnyi olajon, az oproro vagott keyes voroshcqymovol egyutt atsutjuk, majd rneqkenjuk Piros Arany krernrnel es keyes vizben, fed6 alatt puhoro poroljuk. Vegul a fed6t leveve a levet elpcroloqtcr[uk.

E: 320 kcal Sz: 4 9

VAGDALT nmOVAL

32 dkg dorclt morhohus 16 dkg turo

3 db tojassargajo

4 kk. etoloj, so, bors

10 dkg finomro vagoH voros-

hogymo, pici fokhogymo A dorolt morhchusbol, a turobol, a finomra vagott hoqyrnobol, a fuszerekb61 es a tojosbol forrnclhoto rnosszot keszltunk. Pogacsakat formozunk belole es kiolajozott teflonserpeny6ben kisutjuk. Hidegen es melegen is tclclhate kulonbozo solctcvcl.

E: 307 keal Sz: 4 9

GoMBAs MAjPORKOLT 20 dkg gombo

40 dkg sertesrno]

10 dkg voroshoqyrno 4 dkg margarin

so, bors, popriko, pici fokhogymopor

A lereszelt voroshoqyrnot a margarinon megfonnyasztjuk, es hozzcodiuk a kockoro voqott gombat. Amikor a gomba felig megpuhult, akkor hozzcodiuk a kockoro voqott sertesrncjot, Keves pirospoprikovol rneqhintjuk, torott borssal, finomra vagott petrezselyemmel, csipetnyi fokhagymaporral fzesftjuk es korulbelul 1 dl vizet oloontve puhoro poroljuk.

E: 219 keal Sz: 6 9

RAKOTT BURGONYA mJSSAL

60 dkg burgonya

30 dkg serteskoro] 10 dkg voroshoqyrno

2 ek. etolc]

1 dl energiaszegeny tejfol 2 dl te]

2 dkg liszt

so, bors, Piros Arany

A burqonyot hejobon megfozzuk, megtisztitjuk. A karajt kicsontozzuk, negy szeletet vagunk belcle, besozzuk, lisztben megforgatva, olajon hirtelen rnindket oldolct zsernleszinure sutjuk. Ezutcn a fott burqonyot korikoro szeljuk es egy kikent [enci edenybe rakjuk a feIe rnennyiseqet. Ratesszuk a suit hust, a fUszereket, valamint a voqott voroshagyma felet.

A hus kisutesehez hcsznolt olajat a tejfollel, tejjel osszeforraljuk es a husro locsoljuk a felet, enyhen sozzuk, maid rorokiuk a burgonya rnosik felet, a morodek voroshcqymovcl es a tejfolos level lelocsoljuk. Elomelegitett sutoben pirosra sutjuk.

E: 390 keal Sz: 39 9

SZERB ROSTELYOS

50 dkg rostelyos 4 ek. etoloi

40 dkg voroshoqyrno 80 dkg kelkcposzto

1 kk. pirospoprika 1 gerezd fokhogymo 15 dkg zoldpcpriko 10 dkg porodicsom

so, kornenymoq

A felszeletelt rostelyost kiverjuk, bevagdossuk, rneqsozzuk es ferro olajban rnindket oldalukat elosutiuk, majd telretesszuk, A sutoolcjbon uvegesre piritjuk a finomra voqott voroshcqvrnot, roszorjuk a pirospoprikct es a zuzott fokhcqyrnovcl egyutt a kornenyrnoqot. Keves vlzzel felenqedjuk, felforraljuk es ebben poroljuk az elosutott rostelyosokat. Kozben a kelkoposztot cikkekre vagjuk, sos vizben felig puhoro fozzuk es leszurjuk, Ha a hus majdnem puha, hozzoodjuk a kelkoposztot, a zoldpoprikot, paradicsomot es vizet ontunk ro, hogy ellepje. Keszre f6zzuk.

Tololoskor a husszeletekre halmozzuk a kelkcposztot,

E: 357 keal Sz: 13 9

MA"SZELET BECSIESEN

40 dkg sertesmoj 0,5 dl etolo]

5 dkg voroshcqvmo 1 dkg liszt

1 dl tejfol

30 dkg ecetes uborka,

rnojorcnno, 56

A rnojot 4 szeletre voqjuk. Az olajban a reszelt voroshoqymot meqporoljuk es a mojct ebben gyorsan atsutjuk, mcjorcnncvol behintjuk. A mojszeleteket egy tolro tesszuk, melegen tartjuk.

Az olajba sz6rjuk a lisztet es a tejfollei feleresztjuk, egyszer felforraljuk es s6zzuk. A rnojro ontve, szeletekre vagott uborkcvcl egyutt tololjuk.

E: 293 keal 51: 6 9

FUSZERES SZELET 40 dkg serteskoro] 12 dkg fustolt sojt 15 dkg zoldpcpriko

5 dkg voroshcqymo, bors, 56,

zselyalevelfel citrom leve A fokhcqymct nyomjuk szet, a rozmaringot, zsolyot, borsot, citrom levet, olajat keverjuk ossze. A kicsontozott husszeleteket ontozzuk meg a pcclevel, es egy 6rat hagyjuk ollni. Az ido letelte utcn helyezzuk tuzal16 taiba, rakjuk ra a szinten pocleben be kent poprikot, hagymat es sutoben hcrornneqyed reszig sussuk meg. A vegen reszeljuk ra a fustolt sajtot es sussuk keszre.

E: 275 keal 51: 3 9

MARINiROZOTf CSIRKECOMB

60 dkg csirkecomb (4 darab) 5 ek. ketchup

3 ek. muster

5 gerezd fokhagyma [zuzott] 1 kk. bors

0,5 kk. torott komenymoq 0,5 kk. majorenna,s6

A ketchupot, a rnustort, a fokhogyrnct, borsot, kornenyrnoqot, rncjorcnnot a s6val j61 elkeverjuk. Ezzel a rnortosscl bekenjuk a s6zott csirkecombokat es egy no pig hutoszekrenyben tartjuk. Keszfteskortepsibe rakjuk aluf61iaval letakarva ugy, hogy a mortos is rajta maradjon, es korulbelul 40 percig sutjuk. A sutesi ido letelte elott 10 perccel az aluf61iat vegyuk Ie, hogy szep piros legyen.

Aki a csirkehust nem szereti, elkeszltheti serteshusbol is, az is igen fzletes. E: 243 keal 51: 5 9

32

98

(illrill\

TOLTOTT BURGONYA MUSTARRAL

80 dkg burgonya (8 db) 2 kk. muster

20 dkg vagdalt sonka vagy suit hus 2 dl energiaszegeny tejfol

2 dkg margarin, 56

A 8 darab f6tt, egyforma nagysagu burgonyat meqhcrnozzuk, kivojjuk, mint a korolobet. Keves kikapart burqonyot szetnyornunk, mustorrol, sonkovol vagy hussol, 2 evokoncl tejfollel elkeverjuk, s6zzuk es megtoltjuk vele a burqonyokat. Tuzall6 taiba helyezzuk, kis margarindorcbkckot teszunk ra es a tejfollel leonfjuk, 15-20 percig sUtjuk.

E: 366 keal 51: 442 9

60 dkg csirkehus 15 dkg oszibarack 3 ek. etolo]

1 dl tejszin vagy kefir

szerecsendi6, citrom, 56

A feldarabolt csirket az olajon pirosra sUtjuk. Megs6zzuk, reszelt szerecsendi- 6val fzesftjuk es felenqedjuk korulbelul 1 dl vfzzel, es fedo alatt poroljuk, Arni-: kor majdnem puha, rnelletesszuk a kockoro vagott 6szibarackot, lzesltiuk egy keyes citromhejjol, es tovobb poroljuk, vigyazva, hogy a barack ne f6- jon szet, Ha elkeszult, 6vatosan keverjuk hozzo a tejszfnt, es forraljuk ossze, E: 336 kcal 51: 5 9

TOLTOTf KARFIOL 1 db karfiol (1 kg) 30 dkg sertescomb

4 dkg rizs

1 db tojes

2 dl energiaszegeny tejfol

0,5 dl olo]

56s vfzben megf6zzuk a karfiolfejet, vigyazzunk, hogy ne legyen tul puha. Ha megf6tt, fecsopogtetjuk, s amikor kihult, a szor feletti reszen egy nagy Oreqet vogunk bele. A serteshusbol porkoltet fozunk, ebbol a husdcrobokot apr6ra vagjuk vagy ledorcljuk es fott rizzsel, pici tejfollel, nyers tojossol osszekeverjuk,

Betoltjuk a karfioba, s egy darab karfiollal lezorjuk. Egy tuzall6 tolot keniunk ki egy keyes porkoltlevel, Oreqevel felfeIe helyezzuk bele a karfiolt, s rakjuk koreje a kivojt reszeket, A porkoltlevet a rnorcdek tejfollel sirnoro keverjuk, es a karfiolra ontjuk. Sutoben rneqsutiuk.

E: 380 keal 51: 20 9

SONKARIZOTTO

20 dkg 10 dkg 10 dkg

2 dkg 16 dkg

sonka gomba zoldborso

Ramo margarin nzs

56, torott bors

8 dkg reszelt sajt

A kockckro vagott son kat, a tisztftott, felszeletelt gombat es a zoldborsot felforr6sftott Raman, fel deciliter vizet oloontve meqpcroljuk. Ha a levet elf6tte, osszekeverjuk a porolt rizzsel, fuszerekkel, a reszelt sajt felevel es a kimargarinozott formobo nyomkodjuk.

Forr6 sutoben 10 percig poroliuk.

Taira borftjuk, majd a rnorodek reszelt sajttal megsz6rva tololjuk.

E: 344 keal 51: 36 9

CSIRKEMELL TOLlVE 50 dkg csirkemell

40 dkg alma

3 dkg margarin

szerecsendi6, so

A kicsontozott csirkemellet kettevcqjuk, kicsit kiverjuk. Megs6zzuk es meghintjuk keyes szerecsendi6val. Az olmot, rniuton a maghazat eltovolltottuk, karikoro vagjuk. Az almakarik6t rohelyezzuk a csirkemell felere, majd a rnosik felet rohojtjuk es hustuvel osszetuzztik. Kikent tepsibe tesszuk, tetejet rneqkenjuk margarinnal. Alufolicvol lefediuk, es korulbelul 40 percig sutjuk. Amikor majdnem kesz, korulrokjuk a rnorodek olrncvol es meg 10 percig sutjuk.

E: 224 keal 51: 7 9

RABLOmJS

40 dkg sertes hosszukcro]

(csont nelkul] 30 dkg zsenge cukkini

20 dkg hoses zoldpopriko 20 dkg lilahagyma

15 dkg gomba

40 dkg burgonya

56, bors

A hust fel centi vastag szeletekre] vagjuk, s6val, borssal lzesftjuk. Hasonl6 vostcqscqu korikokro szeljuk a clukkfnit, a zoldpoprikot, a burgonytt, 0 hopymot. Szobclyoson valtakoz~ sorrend ben egymasra fuzzuk hurkapalcora, vagy nagy rnereru hosture. I

Kiolajozott tepsire rakjuk es plllh6ra sutjuk. Grillsutoben 15-20 percj alott keszen van.

E: 315 keal 51: 33 9

PuLYKAMELLTOKANY KUKORIcA VAL

50 dkg pulykamell

2 ek. etolo]

5 dkg voroshoqyrno

40 dkg esemegekukoriea

petrezselyem, s6

A felmelegitett olajon atfuttatjuk az aproro vcqott voroshoqyrnot, hozzoodjuk a cslkokro voqott host, rneqsozzuk, izesitjuk a finomra voqott petrezselyemzold Ielevel. Rovid porolos utcn hozzoadjuk a kukoricot, es korulbelul 2 dl vizzel felenqedjuk es puhoro poroljuk, A konzerv kukoricot csak a veqen tegyuk hozzc, A megmaradt petrezselyernzolddel tololjuk, Koret nelkul fogyasztjuk.

E: 381 keal 51: 25 9

TOLTOTT PAPRIKA strrva 40 dkg zoldpcpriko (8 db)

30 dkg sonka vagy suit serteshus 2 db tojos

2 dl tejfol

5 dkg fott scrqorepo 5 dkg fott gyoker

10 dkg gomba

2 dkg margarin, so

A zoldpoprikot kimagozzuk, leforrozzuk es hosszobon felebe v6gjuk. A darolt sonk6t vagy hust a tojosscl, a 2 evokonol tejfollel es a vagdalt zoldseqgel elkeverjuk, sozzuk, Tuzcllo edenybe rakjuk a rneqtoltott poprikot, tetejere kis morqorindcrobkokct teszunk, es lassan rneqsutiuk a sutoben. Mikor a paprika erosen roncosodik, akkor a tejfolbe belekeverjuk a rneqporolt gombat, raontjuk a poprikcro.

E: 297 kcal $z: 8 9

TOLTOTT SERTESKARA] 50 dkg serteskoroj

12 dkg sajt

4 ek. etoloj

1 ek. pcrcdicsornpure 3 dkg voroshoqyrno

so, bors

A kivert, csont nelkuli husszeletek szeleit bevagdossuk, sozzuk, borsozzuk, es az egyik oldolot bekenjuk porodicsompurevel. Rotesszuk a ceruza vostcqsoqu so]tot es felgongyoljuk. Hustuvel meqtuzzuk, es felmelegitett olajon rnindket 01- dolot atfuttatjuk. Melleteve a negy reszre v6gott voroshcqyrnot, felenqedjuk keyes vizzel, es fedo alatt puh6ra p6roljuk. Vegyeszoldseg-koret illik hozz6.

E: 361 keal $z: 3 9

TOLTOTT SERTESBORDA

60 dkg rovid serteskcro] 12 dkg gomba

12 dkg fUstolt, fott tarja

4 dl olaj, so, bors

A karajt kiesontozzuk, 4 vastag szeletet voqunk, majd a szeleteket heremnegyed resziq bevcqjuk, klvul-belul megs6zzuk. A fustolt torjo! osszevcqjuk, osszekeverjuk a rneqporolt gombevel, fuszerezzuk sovol, borssal. A husszeleteket meqtoltjuk, hustuvel oszszetuzzuk. Ferro olajban a rneqtoltott bordokct elosutjuk, majd keyes vizet oloontve, lefedve puhcro poroljuk. Vajas scrqorepovol igen finom.

E: 400 keal $z: 1 9

TOLTOTT SZAFALAnE 40 dkg (4 db) szofolcde 1 db tojcs

3 dkg sajt

1,5 dkg zsemlemorzsa so, torott bors

2 dl energiaszegeny tejfol

A toltelekhez a tojcst a reszelt sajttal es a zsernlernorzscvol rnosszovo keverjuk. A szofolcde beret lehuzzuk, majd eles kessel kifurjuk a belsejuket. A sajtos to[est beletoltjuk a kifurt szofclcdebo, es tuzcllo taiba eqymos melle lerakjuk. A megmaradt husforqocsot oproro vagjuk, majd a megmaradt toltelekkel es a tejfollel osszekeverve rokenjuk a szafalodek tetejere. Ferro sirtoben pirosra sutjuk. Igen jol illik hozzo koretnek a vegyes soloto vagy a porolt zoldseq.

E: 356 keal $z: 5 9

" "

OZCOMB ERDESZ MODRA

50 dkg ozhus

5 dkg husos szalonna 10 dkg voroshoqymo 60 dkg burgonya

2 dl enerqioszeqeny tejfol s6

lecsobol esak a paprika

10 dkg gomba

A tuzallo taiba a kovetkezo sorrendben rakjuk az anyagokat: a t61 alj6ra vekony szalonnaszeleteket tsszunk, ut6- no az ozcornb szeleteket, egy sor karik6ra v6gott hagym6t, lecsobol a paprik6t, erre a szeletekre vagott gomb6t. Sovcl Izesitunk minden reteqet, a tetejere ontjuk a tejfolt es letakarva korulbelul egy oraig sutjuk. Ozeomb helyett sertescornbot is hosznolhotunk.

E: 427 keal $z: 34 9

PuLYKAVAGDALT

60 dkg pulykaeomb vagy oprohus

5 dkg fott, fUstolt szalonna 1 db zsemle

5 dkg voroshcqyrno

10 dkg alma 1 db tojcs

1 ek. muster 1 ek. citrornle

so, bors

A pulykaeombot leborozzuk es a szalonnovol ledar6ljuk. A zsernlet vizben 6ztatjuk. A dar61t hust a reszelt voroshagym6val, a toj6ssal, sovol, borssal, a mustorrol, a citrornlevel, a kifacsart zsernlevel [ol osszedolqozzuk. vegul a megtisztitott, kis kock6kra v6gott alm6! is hozz6adjuk. Hosszu cipovo form61- juk es egy tuz6110 taiba fektetjuk. Egy dl vizzel leontjuk, es elorneleqitett sutoben 45 percig sutjuk.

E: 381 keal5z: 10 9

TOLTOTT PAmZSI

30 dkg porizsi

15 dkg voroshoqyrno 10 dkg zoldpopriko 10 dkg sajt

2 db tojos

2 ek. olo], muster, ketchup, so Fel centi vastagra v6gjuk a p6rizsit, beret lehuzzuk. Ugy v6gjuk, hogy p6- ros szornu szeletet kapjunk. Felet must6rral, felet ketchuppal kenjuk meg. Egy evokcncl olajon Oveqesre sutjuk a voroshoqymot, es a kis kock6kra v6- gott zoldpoprikot. kisse meqsozzuk. A must6rral meg ken! szeletekre r6simitjuk a hagym6s pcprikot, majd a ketchupos porizsi szeleteket r6fektet[uk. a meg kent oldaluk legyen alul. Atloson ket darabra v6gjuk es olajjal kikent tuzdllo taiban egym6s melle fektetjuk. A nyers tojcsokot sirncro keverjuk, egybedolgozzuk a reszelt sajttal, es egyenletesen rohelyezzuk a porizsi tetejere. A sutoben rneqsutjuk.

E: 329 keal $z: 4 9

RUSZll SALATAKOKTEllAL 40 dkg ruszli

10 dkg lilahagyma

10 dkg alma, citrornle A sa/atahoz:

10 dkg sorqorepo 10 dkg zoldborso 5 dkg kukoriea 20 dkg alma

10 dkg esemege uborka 3 ek. mojonez

so, feher bars A disziteshez:

1 fej scloto 1 db tojos

H6rom ruszlit 2x2 centis darabokra vogunk, a negyediket hossz6ban felbevcqjuk. A hagym6t opro kock6kra, a megtisztitott alm6t vekony szeletekre v6gjuk. A mirelit vegyes zoldseqet sos vizben korulbelul 8 perc alatt puh6ra fozzuk, a 20 dkg alm6t 1 x 1 centis, az ubork6t opro kock6kra v6gjuk. A mojonezt jol elkeverjuk, a kihult zoldseqqel, az alm6val es az ubork6val osszekeverjuk, sovol, borssal izeslfjuk. A ruszli darabokat osszekeverjuk a hagymakock6kkal, az almaszeletekkel es citrornlevel izesitjuk. Egy t61at kibelelunk sal6talevelekkel, r6halmozzuk a zoldseqkoktelt, erre az alapra helyezzuk a ruszlisal6t6t, omit ket oldolrol beboritunk a ket fel ruszlival. Toj6skarik6kkal, hagymakarik6kkal diszitjuk.

E: 273 keal Sa:: 18 9

GAZDAG FEJES SALATA 20 dkg fejes solcto

15 dkg klqyouborko

2 dl kefir

4 dkg rncrvcnyso]t

par esepp citrornle, edesitoszer

A leveleire szedett, megmosott, megszikkasztott sal6t6t kisebb darabokra tepjuk, es a hejostol vekonyon felszeletelt ubork6val egyutt hutobe tesszuk, A kefirt a reszelt sajttal, citrornlevel, edesltoszerrel osszekeverjuk, es ezt is behutjuk. Kozvetlen a t61al6s elott ontiuk a m6rt6st a sal6t6ra.

E: 80 keal Sa:: 4 9

34

8e;::,

®rU_t

Salatak

KiNAIKEL-SALATA 20 dkg fott csirkehus 40 dkg kinaikel

1 ek. etolc]

10 dkg vagott voroshcqyrnc 2 sznl zellerzold

1 dkg mazsola

fel kk. curry

1 ek. tejszin

15 dkg naranes

A fott csirkehust es a kinaikelt csikokra v6gjuk. Az olajat serpenyoben felforr6- sitjuk, r6dobjuk a hagym6t, a kinaikelt, es 611and6 keveres mellett megpiritjuk. Vizzel felontjuk, hozz6adjuk a kb. 1 centis darabokra v6gott zellert, a host. a mazsol6t, es ot percig fedo alatt pcroljuk. Izesitjuk sovol, curryvel, hozz6- keverjuk a tejszint. Vegul hozz6adjuk a darabokra v6gott naranesot, ezzel is meleqitjuk egy kiesit. Egy-ket szem vogott mandul6val diszitve t6laljuk.

E: 126 keal Sa:: 9 9

SERTESSzivSALATA

40 dkg sertesszfv

15 dkg retek (1 esomag)

10 dkg ujhagyma (1 esomag) 15 dkg fejes solotc

15 dkg kiqyouborkc

10 dkg paradiesom

2 dl kefir

2 ek. solotcolc] 1 ek. citromle

1 ek. muster

so, boberlevel, edesitoszer A szivet a boberlevellel es az ujhagyma tisztit6sa kozben leeso darabk6kkal izesitett vizben, so nelkul puh6ra fozzuk, leszurjuk, lehutjuk, es vekony szeletekre v6gjuk. A retket, ujhagym6t, ubork6t felszeleteljuk. A sal6t6t megmosva leveleire tepkedjuk, a paradicsomot cikkekre v6gjuk. A zoldfeleket meg a hust osszekeverjuk es hutoszekrenyben hutjuk. A kefirt osszekeverjuk egy csipet sovol, az edesitoszerrel. a must6rral, a citrornlevel, es osszeturmixoljuk. Az olajat vekony sug6rban blecsorgatjuk. Kozvetlenul t61al6s elott a sal6t6val osszekeverjuk.

E: 188 keal Sa:: 8 9

FEBRUAru VITAMINSALA TA 25 dkg ceklo

16 dkg sorqorepo 2 dkg torma

1 dl kefir

1 k. etolo] citromle,

metelohoqymo, komenymcq, so, petrezselyem

A nyers ceklot es a scrqorepot lereszeljuk, osszekeverjuk a kefirrel, olajjal, citrornlevel, reszelt torm6val, a metelohagyma felevel es s6val. Rovid ideig hutoszekrenybe tesszuk. t61al6skor szorjuk meg a rnorcdek metelohoqyrnovol.

E: 64 keal Sa:: 9 9

UBORKASALATA RETEKKEL 40 dkg uborka

10 dkg voroshcqyrno

40 dkg retek (2 esomag) 2 k. etolo],

1 es. kapor

so, bors,

citromle, edesitoszer

Az ubork6t megmossuk, legyaluljuk es kisse rneqsozvo legal6bb fel or6ig 611- ni hagyjuk. Ezut6n a megtisztitott, vekonyan felszeletelt hagym6t, a karik6- ra v6gott retket, meg a felapritott koprot belekeverjuk.

Megborsozzuk, a citrornlevel es az edesltoszerrel lzesltiuk, az olajjal meglocsolva j61 osszekeverjuk. Hide,g heIyen eqy-ket 6r6t 611ni hagyjuk.

E: 85 keal Sa:: 6 9

JOGHURTOS SPENOTSALATA 30 dkg friss spen6t

4 dkg voroshoqyrno 2 dl joghurt

1 ek. etoloj

gerezd fokhagyma 1/2 citrom

bors, s6, petrezselyem

A spenotlevelek vastag sz6r6t elt6volitjuk, a vizet leitatjuk roluk. A finomra osszev6gott hcqyrnobol, jogh~rtbol, olcjbol, fokhoqyrnobcl habosra felvert ontetet keszftunk, omit edesitoszerrel. citromlevel, borssal, s6val, finomra osszev6gott petrezselyernzolddel izesitU1k.

A spen6tleveleket leontjuk az ontettel, laz6n osszekeverjuk, es j61 lehutve t6laljuk.

E: 74 keal Sa:: 5 9

, i

20 dkg retek vogy 1 cs. piros retek 20 dkg turo

1 dl kefir

1 cs. petrezselyem so, orolt bors

1 kk. reszelt torma

A retket megtisztftjuk, majd nagy lyuku reszelon meqreszeljuk. A turot attorjuk es a kefirrel habosra keverjuk. Mindezeket osszedolqozzuk a sovol, a borssal es torrncvol izesitjuk. Rozsos kenyerrel fogyasztva igen finom.

E: 94 keal Sz: 4 9

PARADICSOMOS KARFIOLSALATA

40 dkg korfiol

20 dkg porodicsom 2 ek. zabpehely

2 kk. reszelt voroshoqymo A marlashoz:

2 dl kefir 1 kk. etolo]

fel citrom leve

56, edesitcszer

A karfiolt lereszeljuk, a paradicsomot kis cikkekre vcqjuk, es osszekeveriuk a hoqymovol es zabpehellyel. A kefirben elkeverjuk az olajat es a tobbi anyagot, majd a solotcro ontiuk. Tololos elott hideg helyen nehony orot erleljuk. E: 84 keal Sz: 10 9

TORMAS CSIRKESALATA

40 dkg fott csirkemell
15 dkg [onorcn alma
5 dkg zeller
1 szcl ujhcqymo
1 k. ecetes torma
1 ek. mojonez
2 dl kefir
1 kk. muster
citrornle Canderel edesitoszer, so

A rnojonezt, a kefirt, a megtisztitott, zoldienek egy reszevel egyutt oproro vcqott ujhoqyrnot, a torrnot, a rnustort, a citromot es az edesltoszert [ol osszekeverjuk. A csikokra vcqott, fott vagy suit csirkehust, a meqhornozott, feldarabolt olmot, a rneqhornozott, reszelt, nyers zellert egy uveqtolbon osszekeverjuk, es a sclotoontettel azonnal leontjuk, nehogy 0 zeller es az alma megbarnuljon. Osszekeverjuk es 010- poson lehutve tololjuk.

E: 192 keal Sz: 7 9

SZOJASALATA

8 dkg sz6jokocko 12 dkg kigy6uborko 8 dkg retek

1 fejes soloto

citromle, feher bors, so, kicsi oloj

A szojokockot 30 percig fozzuk, majd kinyomkodjuk. Az uborkot, a honopos retket, a solotot felszeleteljuk, es osszekeverjuk a szojokockcvol. E keverekre sot, feher borsot szorunk, citromlevet, kicsi olajat ontunk ro.

Hidegen tololjuk.

E: 112 keal Sz: 5 9

CSICSOKASALATA

80 dkg csicsoko

15 dkg voroshoqyrno

56, ecet, edesitoszer

A nyers csicsokot nagyon vekony szeletekre vagjuk, es a hopymckorikokkcl oszszekeverjuk, 50S, ecetes, edesitoszeres level Ieontiuk, es nehony ororo hutobe teszszuk, Keszitheto kefires mustarral is.

E: 75 keal Sz: 11 9

NyAru SAJTSALATA

MANDARINOS ZOIDBABSALATA

50 dkg zoldbob (konzerv vagy melyhutott)

20 dkg mandarin

4 dkg mojonez [fel kis tubus)

2 dl kefir

so, reszelt citromhej, par csepp citrornle, edesltoszer, petrezselyem

a zoldbobot enyhen sos vizben megfOzzuk, kihutiuk, es [ol lecsepegtetju . A konzervet nem fozzuk. A mandarint gerezdjeire szedjuk, par darabot disz iteshez elleszunk, es a tobbit opro kockokro voqjuk.

A rnojonezt sovol, Canderel edesltoszerrel, citrornlevel, citrornhejjol, kefirrei simcro keverjuk, majd a zoldbobot, mandarint beleforgatjuk. J61 osszekeverjuk, apr6ra voqott petrezselyemmel meghintve [ol lehutve tolclhotiuk.

E: 177 keal Sz: 11 9

UBoRKAs FEJES SALATA 15 dkg fejes soloto (1 fej) 30 dkg kigy6uborka

A marlashoz:

2 ek. etoloj

1 kk. citromle

mk. reszelt voroshoqvmc mk. muster

mk. edesitoszer

s6

A megmosott, lecsepegtetett sclotot csikokra voqjuk, osszekeverjuk a hejostol legyalult uborkovol. A fUszereket az olajjal elkeverjuk, beleforgatjuk a 5010- tos uborkot, azonnal tololjuk.

E: 63 keal Sz: 2 9

SOSKASALATA

20 dkg friss sosko 20 dkg uborko

4 db ujhoqvrno

15 dkg retek (1 csomag) 10 dkg porodicsom

1 db reszelt kerneny tojos 2 dl kefir

so

A csikokro voqott soskot elkeverjuk a gyalult uborkcvol, a korikozott ujhagyrnovol, a retekszeletekkel es a paradicsommal. Sozzuk es osszekeverjuk 6vatosan a kefirrel, a reszelt kerneny tojossol.

Hutve tololjuk.

E: 79 keal Sz: 6 9

15 dkg fejes seleto

(1 fej) 25 dkg Edcrni sojt

10 dkg fustolt sojt

15 dkg zoldpoprikc

15 dkg porodicsom

A marlashoz:

10 dkg ottort turo 1 dl kefir

1 ek. oloj

1 mk. muster, citrornle, so, bors csokor petrezselyem

csokor kopor

A megtisztftott zoldpoprikot cikkekre vagjuk, es negy tonverro vagy tolro halmozzuk. A vekonyon felszeletelt paradicsommal, darabokra tepett solotoval meqszorjuk. A ketfele sajtot csfkokra voqjuk, osszekeverjuk, es a zoldfele tetejere sz6rjuk. Az igy elkeszltett solotat talalasig hutoszekrenyben tartjuk.

A turot a kefirrel, izesltokkel sirnoro keverjuk, es tolclcskor a scloto tetejere ontiuk. Kulbn tolkobo is tehetiuk a rnortcst az asztalra, ki-ki izlesenek meqfeleloen locsolja meg a sclotojot. E: 404 keal Sz: 11 9

HIDEG ZOLDSEGSALATA 50 dkg karfiol

30 dkg brokkoli

30 dkg sorqorepc

20 dkg kigyouborka

25 dkg zoldbob

Ontethez:

2 dl kefir

3 dkg mojonez (kis tubus fele) 2 k. muster, so, bors,

esetleg morzsolt torkony A karfiolt es a brokkolit rozsoiro szediuk, a sorqorepot korikokro vogjuk, a zoldbabot megtisztitjuk, de eqeszben hagyjuk, es enyhen sos vizben kulon-kulon puhoro f6zzuk. A zoldseqeket leszurjuk es hagyjuk kihulni, Az ontethez val6kat simoro keverjuk, eqy-ket 6r6ra hut6- szekrenyben pihentetiuk, hogy az izek osszeerjenek. A talon a zoldfeleket szepen elrendezzuk, a ferde lapokra vcqott uborkot is koze rakjuk, es a rnortossol leontiuk. Aki vocsororo szonjo, sajtot vagy f6tt tojost keverhet koze.

E: 183 keal 5z: 20 9

TOKSALATA

50 dkg tok, sporqotok 1 ek. olaj

1 dl tejfol

1 dkg voroshcqyrno 1 cs. kapor

1 cs. petrezselyem, citrornle, so A tokot koposztcqyoluvol lereszeljuk, osszekeverjuk a finomra vcqott kaporral, petrezselyemmel, a voroshcqyrnoval. RoontjOk az olajb61, citrornlebol, tejfolbol keszult ontetet, megs6zzuk, es a hut6szekrenybe tesszOk. Korulbelul 1 ora rnulvo fogyaszthat6.

E: 96 keal 5z: 9 9

TEll SALATA

60 dkg fejeskcposzto

32 dkg paradicsompaprika 15 dkg birsalma

2 db tojos

5 dkg voroshcqqymc 2 dl kefir

petrezselyem, citrornle, so A koposztct, poprikot, birsolrnot vekony meteltre vogjuk es egy rnely taiba tesszuk. leotjuk a kovetkezo pcclevel: a kefirt osszekeverjuk az apr6ra vcqott kerneny tojosokkol. a reszelt voroshoqymovol, citrornlevel, a finomra v6- gott petrezselyemmel es s6val. Tololoskor petrezselyemmel hintjOk meg.

E: 146 keal 5z: 18 9

36

9'-D

{illr{R

TAVASZI KARALABESALATA

50 dkg zsenge kcrolcbe 1 cs. ujhoqymo

so, feher bors, citrornle

2 ek. etolc]

A korolcbet rneqhornozzuk, koposztoreszel6n lereszeljOk, es osszekeverjuk a zoldjevel egyOtt finomra voqott ujhoqymovol. Megs6zzuk, megborsozzuk.

Par csepp citrornlevel meglocsolva nehony orcro hut6szekrenybe tesszOk. T olclos el6tt olajjal keverjuk ossze.

E: 106 keal 5z: 10 9

SONKAs FEJES SALATA 10 dkg gepsonka

2 fej solcto (0,30 kg) 30 dkg alma

10 dkg Trappista sajt 2 dl kefir

2 ek. mojonez

so, citrornle, edesltoszer; petrezselyem

A megtisztitott olrnot nagy Iyuku reszel6n lereszeljuk es citrornlevel meglocsoljuk. A csikokra voqott son kat hozzoodiuk, A kefirt izesitjOk a mojonezzel, a s6val, citrornlevel, edesftoszerrel, pici rnustorrcl, es ezt a rnortcst az olrnos sonkoro ont[uk es hideg helyre tesszuk, T ololos el6tt a j61 megmosott, rneqszoritott fejes soletat csikokra vogjuk es a kefires solctcbo forgatjuk. Reszelt sajttal es apr6ra voqott petrezselyemmel tclcljuk,

E: 208 keal 5z: 10 9

FRANKFURT! SALATA I.

20 dkg virsli

10 dkg burgonya 12 dkg alma

4 dkg mcjonez 2 dl kefir

5 dkg voroshcqymo citrornle, so, bors petrezselyem, edesltoszer

A virslit rneqfozzuk, vekony kcrikokro voqjuk. A heiobon rneqfozott burgonyot megtisztitjuk es a virslihez hason- 16 meretU korikcro vcqjuk, A hornozott olrnot felszeleteljOk. A rnojonezt elkeveriuk a kefirrel, Izesltjuk reszelt voroshcqymcvol, citrornlevel, s6val, borssal, edesftoszerrel es finomra vcqott petrezselyemmel. Az elkeszftett anyagokat a mcrtcsscl osszekeverjuk, majd par ororo hut6szekrenyben erleljuk.

E: 223 keal 5z: 11 9

FRANKFURT! SALATA D.

30 dkg sovonyo kcposzto 20 dkg sovonyu uborka 20 dkg alma

20 dkg virsli

2 dl kefir

3 dkg rnojonez, snidling gerezd zuzott fokhagyma

csipetnyi etellzesito

A kinyomkodott kcposztot a korikoro voqott virslivel, a vekony lemezekre vagott olmovcl osszekeverjuk. A kefirb61, rnojonezbol mortost keszitunk, omit izesitOnk a fokhagymoval, etellzesltovel, az apr6ra vcqott snidlinggel. Az ontettelleontjuk a koposztcs virslit, es fel naplg erleljuk.

E: 238 keal 51: 109

MAKRELAKOKTEL 25 dkg grepfrut

25 dkg sovonykos alma 5 dkg citrom

15 dkg mokrelokonzerv 2 ek. olaj

1 ek. tejszin, so

A grepfrut rneqhomozzuk, cikkekre szedjOk es lehuzzuk a hortyct, Negy szep cikket felreteszunk a diszfteshez, a tobbit kisebb darabokra voqjuk. Az alm6t ceruza vostoqscqu, rovid has6bokra felv6gjuk. A citrom levevel meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg. A rnckrelokonzervb61 negy szep darabot felreteszOnk, a tobbit kisebb darabokra szedjuk. Egy taiba qrepfrutlebol keyes citrornlevel, olajjal, tejszinnel, s6val es Poli Sweettel ontetet keszitunk. Ebbe keverjuk a koktel alapanyagait. A kehelypoharakba egyegy sal6talevelet teszOnk, es szetosztjuk a megkevert sclotokoktelt. A tetejet rnokrelodcrcbokkol, grepfrulcikkekkel diszitjOk. J61 hutve tolcljuk.

E: 195 keal 5z: 9 9

NARANCSOS FEJES SALA:rA I. 30 dkg fejes sal6ta

20 dkg ujhoqymo

20 dkg narancs

4 dl kefir, edesttoszer, citrornle A sclotot leveleire szedjuk, megmossuk, majd kisebb darabokra tepjOk. Osszekeverjuk a kis darabokro v6gott ujhagymoval es a megtisztitott, fel cikkekre v6gott naranccsal. Hutobe teszszuk, majd leontjuk a kefirrel, an1elyet edesitoszerrel, p6r csepp citrornlevel el6z61eg megizesitettOnk.

E: 91 keal51: 14 9

ANANASZOS SAVANYU KAPOSZTA

60 dkg sovonyu kcposzto 10 dkg voroshoqyrno

25 dkg ononcsz (konzerv) 4 ek. feherbor

1 db boberlevel

so, szemes bors, ecet 1,5 dl viz

1 ek. etoloj

Egy nagy edenyben felforrositjuk az olajat, es vil6gosra pirftjuk benne a hagym6t, meglocsoljuk egy pici ecettel, majd felontjuk a vizzel es a borral. Hozz6adjuk a koposztot, a borsot, a sot es a boberlevelet, majd gyakori keveres mel lett korulbelul fel ora alatt puh6ra f6zzuk. Ezut6n beletesszuk az anan6szdarabk6kat, es nehony percig meg egyutt p6roljuk.

E: 96 keal 51: 14 9

SA]TSALATA

15 dkg zold szinu paprika 15 dkg piros szinu paprika 25 dkg turo

1 kk. muster 10 dkg alma

12 dkg Aniko sajt

2 kk. metelohcqyrno

citrornle, so

A zoldpoprikobol a magh6zat kiv6gjuk es vekony karik6ra szeljuk. Ugyancsak Ielszeleteljuk a sajtot es az alm6t. A turobol. citrornlebol sovol es must6rral ontetet keszitunk es hozzcodjuk a paprikchoz. T ololoskor rneqszorjuk az aproro v6gott metelohcqyrnovol.

E: 213 keal 51: 7 9

ZELLERSALATA

80 dkg zellerqurno 10 dkg voroshoqyrno

1 dl tejfol 4 kk. etoloj

4 kk. dietos olmole 2 ek. citrornle

so, petrezselyem

A zellerqurnot bo vizben 20-30 percig fozzuk, Ha kihult, megh6mozzuk, es nagy lyuku reszel6n lereszeljuk. A citrornlebol, olojbol, olrnclebol, sobol, tejfolbol ontetet keszltunk. A finomra vogott hagym6t az ontethez adjuk, jol kikeverjuk es leonfjuk vele a reszelt zellert. Megforgatjuk a sclotot, petrezselyemmel rneqszorjuk, es kis ideig 611ni hagyjuk, hogy osszeerjen,

E: 125 keal 51: 13 9

]OGHURTOSSALATAONTET 3 dl joghurt

1 cs. petrezselyem citrornle,

torott feher bors

A hozzovclokot a zoldsolotovol egyutt [ol el6hutjuk. A joghurtot kozvetlen t6- lclos el6tt sozzuk, borsozzuk, beleteszszuk a finomra v6gott petrezselymet, citrornlevel Izesltjuk. es habver6vel sim6ra keverjuk.

A scletovol ovctoson osszekeverjuk.

E: 49 keal 51: 4 9

SVAjCI SALATA 20 dkg virsli

16 dkg Ementcli sajt 15 dkg paradicsom

1 fej soloto

5 dkg porehcqymo 1 ek. etolo]

ecet, muster, bors, so

A virslit vekony karik6ra v6gjuk, a sajtot, paradicsomot keskeny csikokra. A fejes solotot alaposan megmossuk, a kozepet kivesszuk, es csikokra v6gjuk. A szelso levelekkel kibeleljuk a solotcst6lat. Az ecetet elobb a must6rral, majd az olajjal fokozatosan elkeverjuk es fUszerezzuk. A sal6ta hozzovoloit osszekeverjuk, a tetejere szorjuk a karik6ra v6gott porehcqyrnot es rconfjuk a solotalevet.

T olclcs el6tt fel orcro hut6be teszszuk, hogy az izei osszeerjenek,

E: 304 keal 51: 4 9

TEll mJSSALATA

25 dkg sovony rnorhohus 20 dkg ceklo

20 dkg zeller

fel szol nyers torma 1 dl tejfol

1 db kubai narancs so, bors, zellerzold

fel tubus notur rnojonez

A hust, zellert, ceklot meqfozzuk. Kihutjuk es vekony csikokra v6gjuk. Egy tolbon a tejfolt, a mojonezt a kicsavart narancs es citrom levevel sirncro keverjuk. Az osszevoqott nyersanyagokat a megreszelt torrnovol eqyutt a taiba keverjuk es izesitjuk.

A hussoloto tetejet finomra vagott zellerzolddel meqszorjuk, majd a soletat hut6szekrenyben korulbelul loran at erleljuk.

E: 255 keal 51: 9 9

VEGYES SALATA

40 dkg paradicsompaprika 1 fej fejes soloto

20 dkg paradicsom

15 dkg alma

borecet, so, keyes olaj

A porodicsornpoprikct, a fejes sclctot csikokra, a paradicsomot kockcro v6gjuk. Osszekeverjuk a szinten csikokra vcqott alm6val. MegontozzOk egy keyes borecettel, olajjal es rneqsozzuk.

Fel oren at hut6szekrenyben erleljuk, E: 46 keal 51: 8 9

SARGAREPA-SALATA

40 dkg sorqorepo 2 dl kefir

2 ek. olaj

so

A sorqorepot finom reszel6n lereszeljuk, rneqhintjuk sovol, es fel or6ig pihentetjuk. Majd osszekeverjuk a kefirrel, a ket ev6kan61nyi olajjal. T ololoskor finomra voqott hagym6val hintjuk meg.

E: 92 keal 51: 10 9

MARHA.mJSSALATA CURRYVEL

40 dkg rostelyos 15 dkg alma

20 dkg ecetes uborka 10 dkg voroshoqymo

1 cs. snidling

ecet, citrornle, so, bors, curry

A morhchust - lehet a huslevesben f6tt husbol is kesziteni - rniuton kihult, apro szeletekre vcqjuk. FelszeleteljOk az alm6t, az uborkot, a hopymot es a snidlinget oproro v6gjuk.

Az ecetet, a citromlevet keyes curryvel, sovol, borssal osszekeverjuk, beletesszuk a morhohust, es huvos helyen egy oren at ollni hagyjuk. Ezut6n beletesszuk az alm6t, az ubork6t, a hagym6t es a snidlinggel megsz6rva tcloljuk.

E: 246 keal 51: 6 9

RETEKSALATA I.

25 dkg piros retek
20 dkg [eqcsopretek
15 dkg klqyouborko
10 dkg paradicsom
citrornle,
petrezselyem
2 dl tejfol
1 ek. etolaj
2 ek. ecet
5 dkg ujhoqyrno so, bors

A retket vekony csfkokra v6gjuk, az ubork6t pedig vekony szeletekre gyaluljuk. A paradicsomokat nyolcadokba v6gjuk. Mindezeket sal6t6st61ban citrornlevel es oproro v6gott petrezselyemzolddel oszszekeverjuk. A sclotoontethez a tejfolt elkeverjuk az olajjal es az ecettel, hozz6- adjuk a felaprftott hagym6t, sot, borsot es a sal6t6ra onfjuk. Ovatosan osszekeverjOk. l.ehutve t6laljuk. E: 117 keal 51:: 7 9

RETEKSALATA II. 60 dkg feketeretek 0,5 dl borecet

1 mk. orolt korneny 1 cs. petrezselyem

so, edesltoszer

A megtisztltott retket lereszeljuk, megsozzuk, az orolt kornennvel meg hint[uk, es leontjuk a borecettel, amit cukorpotlovol edesltettunk. Majd megszorjuk az cproro v6gott zoldpetrezseIyemmel.

E: 57 keal 51:: 7 9

PAIuZSI BURGONYASALATA

50 dkg burgonya
20 dkg p6rizsi
15 dkg piros retek
15 dkg zoldborsokonzerv
3 ek. mojonez
3 ek. tejfol
1 ek. must6r
1 mk. bors A burgony6t hejcbon, sos vfzben megfozzOk. A p6rizsit es a retket meteltre v6gjuk. A zoldborsot lecsepegtetjOk a levetol. Hozzokeverjuk a mojonezhez a tejfolt, a must6rt, a sot es a torott borsot. Ebbe a m6rt6sba forgatjuk a p6rizsit, a retket, a zoldborsot es a karik6kra v6gott burgony6t. A sal6t6t jol behutve t6laljuk.

E: 326 keal 51:: 32 9

ItiKsALATA

1 doboz r6kkonzerv 15 dkg zoldborso 2 db fejes sal6ta doboz kefir

2 k. mojonez

kapor, citromle, bors

A zoldborsot p6r percig forr6sban levo vizben fozzok, majd lecsepegtetjOk. A sal6ta nagyobb leveleit levesszuk es Ielretesszuk a dlszlteshez, a kerneny belsejet szeletekre v6gjuk. A kefirt, a rnojonezt, a kaprot, a citromlevet, a sot, borsot elkeverjOk. A zoldborsot es a r6kot ovotoson hozz6keverjOk, vegOI pedig a feldarabolt sal6t6t is hozz6adjuk. A lemosott nagyobb sal6talevelekre t6laljuk.

E: 151 keal 51: 9 9

PADLIZSANSALATA I.

60 dkg padlizs6n 10 dkg paradicsom 20 dkg ton hal

0,5 dl etolc]

5 dkg voroshcqyrno

so, citrornle, torott bors

A padlizs6nokat ferro sutcben megsOfjok [korulbelul 15-20 perc), hideg vizbe m6rtva hejot lehuzzuk, pepszeruve v6gjuk, hozz6keverjOk az etolojot. Citrom levevel lzesitjuk. sozzuk, borsozzuk, hozzotesszuk a kisebb darabokra tort, fott tonhalat, belereszeljOk a hagym6t es 2-3 orcro hutobe tesszOk.

Tclcloskor paradicsomszeletekkel diszttjuk.

E: 115 keal 51: 9 9

PADLIZSANSALATA II.

40 dkg podlizscn

1 dl kefir

2 ek. etolc]

1 cs. kapor gerezd fokhagyma

feher bors, so

A padlizs6nt korulbelul 20-25 percig sOtjOk. Ha langyosra hult, megh6mozzuk, majd opro kock6kra v6gva rnely t61ba halmozzuk. l.eontjuk a kefirrel, omit sovcl, borssal fUszereztUnk, olajjal, peppe zuzott fokhagym6val, a kapor felevel. Egy-ket oren keresztul hutoszekrenyben erleljuk. T 610165 elott a tetejet rneqhintiuk oproro v6gott kaporral.

E: 90 keal 51: 6 9

HIDEG RIZSSALATA

24 dkg rizs

1 fej sclcto

1 db zoldpopriko 1 cs. retek

1 -2 db klnoikellevel 3 db zellerszor

1 db citrom leve petrezselyemzold, 1 ek. etoloj

so, bors

A riszt enyhen sos vfzben rneqfozzuk, hagyjuk kiholni. A sal6t6t keskeny csikokra, a kelleveleket lask6ra, a kicsum6zott zoldpoprikct vekony karik6kra, a retket vekony szeletekre, a zellersz6rat fel centis darabokra, a petrezselymet oproro v6gjuk. A rizst osszekeverjuk a zoldseqekkel, rneqontozzuk olajjal, citrom level, megborsozzuk es alaposan osszekeverjuk.

Eloetelnek, hideg sultekhez igen finom.

E: 241 keal 51: 47 9

V OROSKAPOSZTA-SALATA I.

40 dkg voros koposzto 5 dkg voroshcqyrno 15 dkg alma

1 ek. olaj

so, bors, citrornle

A voros k6poszt6t es a hagym6t vekonyra szeleteljuk, rneqsozzuk, megborsozzuk, ker-hororn kan61 citrornlevel izesitjuk, az egy evokcnol olajat hozz6- adjuk.

Veqezetul koposztoreszelon lereszeljuk a savanyk6s alm6t, s az eqeszet osszekeverjuk,

E: 66 keal 51:: 9 9

V OROSKAPoSZTA-SALATA II.

40 dkg voros koposzto 1 kicsi porehcqyrno 2-3 konol ecet

1 ek. etoloj

so

2 db citrom

edesltoszer

A k6poszt6t kozepes lyuku reszelon lereszeljuk, r6karik6zzuk a porehcqymct, rneqhintjuk sovol, meglocsoljuk az ecettel, az olajjal es hozz6adjuk az edesitoszert is.

Jol osszekeverjuk es hutoszekrenyben tartjuk t6lal6sig. Citromkarik6val lehet diszfteni.

E: 67 keal 51: 6 9

ZOWBABSALATA

30 dkg zoldbcb

10 dkg voroshoqyrno 40 dkg paradicsom 10 dkg osziborcck

2 dl kefir

5 dkg Trappista sajt citrornle, so, ecet, Poli Sweet

A hagym6t karik6ra v6gjuk, es ecetes, 565, Poli Sweet-es pccleben egy napig 6ztatjuk.

M6snap leszurjuk, az enyhen s6s vizben rneqfozott zoldbobbol kis kock6kra v6gott, megtisztrtott gyumolccsel, paradicsommal osszekeverjuk. R6szeljuk a sajtot, es leontjuk a m6rt6ssal, amelyhez a kefirt citrornlevel, keyes Poli Sweettel lzesftettunk. Nehony 6r6- ra behutjuk,

E: 150 keal $z: 16 9

VIRSLISALATA

20 dkg zoldpopriko 30 dkg sorqorepo 15 dkg lilahagyma 15 dkg retek

5 dkg paradicsom 20 dkg baromfivirsli 4 ek. ecet

2 kk. etoloj

so, petrezselyem

A kicsum6zott paprik6t keskeny csikokra, a sorqcrepct vekony rudacsk6kra v6gjuk. A hagym6t, a retket, a paradicsomot vekony karik6kra szeljuk, es az eqeszet osszekeverjuk. A virslit szinten karik6kra v6gjuk es a sal6t6hoz adjuk. Az ecetbol, olajb61, s6b61 ontetet keszitunk (ha van otthon dietcs olrncle, azt is adjunk hozz6 korulbelul 3 evokoncllal) es a sal6t6hoz keveriuk. Rovid ideig 611ni hagyjuk, majd petrezselyemmel meghintve t6laljuk.

E: 173 keal $z: 11 9

ECETES-OIAJOS ONTET 1,5 dl ecet

2 ek. olaj

so, torott bors, viz

Az ecetet keverotclbo tesszuk, megs6zzuk es hobverovel folyamatosan keverve, vekony sug6rban hozz6adjuk az etolajat. Keves vizzel sim6ra keverjuk. Leggyakrabban zoldsolotokhoz haszn61juk fel.

E: 49 keal $z: -

MUSTAROS FEJES SALATA

20 dkg fejes soloto

1 adag rnustormcrtcs

Leveleire szediuk, megmossuk a 5016- t6t, es hagyjuk megszikkadni. Darabokra tepve hutjuk. Kozben elkeszltjuk a must6rm6rt6st. tehutjuk, majd kozvetlenul t61al6s elott ontjuk a sal6t6ra. E: 232 keal (mustarmartassal egyitt)

$z: 4 9 (mushirmartcissal egyitt)

NARANCSOS FEJES SALATA 20 dkg fejes soloto (2 fej)

20 dkg narancs

1 db narancs leve 1 ek. muster

1 ek. etolo]

3 dkg diobel

edesltoszer; citrornle, so

A sal6t6t megtisztftjuk, levelenkent megmossuk es osszetepkedjuk. A narancsot gerezdekre szedjuk es apr6 darabokra v6gjuk. A di6t durv6ra v6gjuk es a narancsdarabokkal egyutt a sal6ta koze keverjuk. A narancs levet osszekeveriuk a citrornlevel, a must6rral, olajjal, s6val, edesitoszerrel, sim6- ra keverjuk es a sal6t6ra ontjuk. 1-2 6r6ra hutoszekrenybe tesszuk.

E: 92 keal $z: 7 9

SALATA PULYKAMAJJAL

25 dkg pulykorno]
30 dkg solcto (3 fej)
15 dkg kiwi
10 dkg alma
3 dkg margarin
1 ek. olaj
3 ek. ecet s6, bors, edesitoszer

A megtisztrtott m6jat a margarinon megpiritjuk, s6val, borssal fuszerezzuk. A sal6t6t megmossuk es csikokra v6gjuk. A kivit megh6mozzuk, hossz6- ban kertevcqjuk es felkarik6zzuk. Az alm6t megh6mozva neqyedeljuk. A m6jat csikokra szeljuk es hozz6adjuk az alm6hoz, kivihez, sal6t6hoz.

Az ecetbol, olajb61, edesftoszerbol ontetet keszitunk es meglocsoljuk vele a sal6t6t.

E: 199 keal $z: 9 9

AlMAs p(nrnHAGYMA-SAIATA

50 dkg porehoqymo 40 dkg alma

2 dl joghurt citrornle, so

Conde rei edesltoszer

A porehcqyrnot megtisztftjuk, 3 centirneternyi zoldjet rajta hagyjuk, majd nagyon vekonyro szeleteljuk. Gyenqen megs6zzuk, fel 6r6ig 611ni hagyjuk. Ezut6n osszekeverjuk a joghurttal, 1 koveskcncl citrornlevel, es belesz6rjuk a csikokra v6gott alm6t. Az edesftoszerrel izesitve 1-2 6r6ra hutoszekrenybe tesszuk.

E: 107 kealSz: 17 9

TOJAsSALATA

8 db kerneny tojcs 30 dkg alma

20 dkg kigy6uborka 10 dkg voroshoqyrno

4 kk. citrornle

4 ek. finomra vcqott snidling 1 kk. edesnernes paprika

2 ek. finomra voqott kapor

56

A megtisztitott toj6sokat karik6kra v6gjuk, az alm6t megh6mozzuk es apr6 szeletekre szeliuk, az ubork6t legyaluljuk. A megtisztitott hagym6t kock6kra v6gjuk es az eqeszet osszekeverjuk. A citrornlebol. s6b61 es a finomra v6gott snidlinqbol elkeszitjuk az ontetet, es a toj6sokhoz keverjuk, Vegul meghintjuk paprik6val, kaporral, lehutjuk, hogy a hozz6val6k osszeerjenek.

E: 169 keal $z: 8 9

PARADICSOMOS GOMBA

10 dkg porodicsornpure 30 dkg sampion gomba 5 dkg voroshoqymo

1 cs. petrezselyem

2 ek. etolc]

s6, bors

A tisztitott gomb6t felszeleteljuk. Olajban megpiritjuk a felapritott voroshagym6t, ha megpuhult, hozz6adjuk a gomb6t es azt is megpuhitjuk. S6zzuk, borsozzuk. Kozben elkeszitjuk a m6rt6st. A pcrcdicsornpuret vizzel higitjuk, es az apr6ra v6gott petrezselyemmel, gomb6val addig fozzuk, amig ossze nem surusodik.

Mielott a tuzrol levesszuk. lzesltjuk s6val. Fott hussol t6laljuk.

E: 110 kcal $z: 9 9

GYUMOLCSOS HAGYMASALATA

30 dkg voroshoqvrno 20 dkg alma

20 dkg mandarin 15 dkg kiqyouborko

1 ek. borecet

2 ek. etolo]

so, bors, edesltoszer; petrezselyem

A hagym6t megtisztftjuk, vekony karik6kra v6gjuk, es beletesszuk egy t6lba. Az ubork6t szinten felkarik6zzuk es a t61ba tesszuk, Hozz6adjuk a megtisztftott, feldarabolt qyurnolcsoket. Az ecetet az olajjal, s6val, edesitoszerrel oszszekeverjuk, megborsozzuk, megsz6rjuk v6gott petrezselyemmel es a 5016- t6ra ontjuk.

A sal6t6t hutobe tesszuk es 611ni hagyjuk, hogy az izek j61 osszeerjenek. E: 149 keal 51: 15 9

30 dkg csirkemell
30 dkg alma
10 dkg Ov6ri sajt
10 dkg zoldborso
10 dkg zeller so, citrornle

A rneqfott csirkemellet kock6ra v6gjuk, behutiuk. A megtisztitott es kock6ra v6- gott zellert, zoldborsot, 50S, citromos vizben felig puh6ra [ozzuk, leveben kihutjuk, leszurjuk. Az alm6t is kock6ra v6gjuk, citrornlevel meglocsoljuk. Az 01- m6t, a sajtot, a zellert, a borsot, a hust joghurtos solotcontettel osszekeverjuk, E: 256 keal (inteHeI egyiitt)

51: 14 9 (inteHeI egyUtt)

SoNKAs ZOIDBORSO-SALATA

50 dkg mirelit zoldborso

20 dkg fott, fustolt cornbhus 2 ek. etoloj

1 db tojossorqc]c 2 dl kefir

so, bors citrornle, edesito

l.oboqo, Ferro, 50S vizbe ontjuk a zoldborsot, es korulbelul 5 percig fOzzuk, majd lecsopoqtefjuk, Osszekeverjuk a vekony szeletekre, lask6ra v6gott fustolt hussol. Az elozoleg kefirrel keszitett tortorrnortcssol leontiuk. A tetejere oproro v6gott snidlinget szorunk.

E: 390 keal 51: 20 9

40

8C2)

(illYIT~

ALMA HAGYMAVAL

60 dkg alma

30 dkg lilahagyma 6 ek. citromle

1 ek. mazsola

1 dl tejszfn

12 dkg sovony sajt [Ovori] so,

keshegynyi szegfUbors

A tisztitott alm6t vekony szeletekre szeljuk es meglocsoljuk citrornlevel. A hagym6t vekony karik6ra v6gjuk. Az alm6t, a hagym6t es a mazsol6t reteqesen tUz6116 t61ba rakjuk. Ezut6n a tejszfnt elkeverjuk a sovol, a borssal, es az alm6- ra ontjuk. R6reszeljuk a sajtot, es korulbelul 40 percig sutiuk.

Ha a teteje tul hamar kezd barnulni, olufolicvol fedjuk be.

E: 221 keal 51: 21 9

BURGONYASALATA

80 dkg burgonya 2 db tojcs

10 dkg kiqyouborko 2 ek. ecet

2 ek. etoloj

petrezselyem, so, bors

Az ecetet elkeverjuk lzles szerint sovcl, borssal, olajjal. A hejobon fott burgonyat, a fott tojcst, uborkot felszeljuk, es rnely t61ba tesszuk, Hozz6adjuk a petrezselyem felet az olajos ontettel, Laz6n osszekeverjuk, fel orot pihentetve t6laljuk, a tetejet rneqszorjuk a maradek petrezselyemmel.

E: 261 keal 51: 40 9

BROKKOUSALATA 25 dkg brokkoli

50 dkg korfiol

30 dkg scrqorepn 25 dkg zoldbob

20 dkg kfgyouborka petrezselyem 2 ek. muster

2 dl kefir

1!2 dl rnojonez so, bors

1 kk. morzsolt torkony

A zoldseqeket kulon-kulon 50S vfzben rneqfozzuk, de nem tui puh6ra, majd leszurjuk es kihutjuk. Hozz6adjuk az uborkadarabokat, es az eqeszet lozon osszekeverjuk. A kefirrel elkeverjuk a must6rt, rnojonezt, belekeverjuk oz cproro v6gott petrezselymet, a t6rkonyt, sozzuk, borsozzuk es sim6ra keverjuk. A kesz ontetet 0 zoldseqekre ontjuk.

E: 236 keal 51: 20 9

ALMAs SA]TSALATA 40 dkg alma

25 dkg Edorni sajt 2 dl kefir

1 cs. petrezselyem

A megtisztftott olrnct vekony cikkekre v6gjuk, es meglocsoljuk egy citrom levevel, hogy ne barnuljon meg. A sajtot fel centi vastog csikokro szeljuk, oz 01- m6val, valamint a 2 dl kefirrel hfgftott, finomro v6gott petrezselyemmel osszekeverjuk. Nehony ororo hutoszekrenybe tesszuk.

E: 281 keal51: 10 9

JOGHURTOS GYiJMOLCSTORTA

20 dkg liszt

5 dkg margarin

1 db tojosfeher]e 1/2 cs. sutopor

pici tejfol

Canderel edesitoszer

Krem:

2 db tojcssorqo]c 2 dl joghurt

2 9 zselatin

25 dkg meggy

Canderel edesltoszer

A lisztet a sutoporrol osszekeverjuk, a margarint elmorzsoljuk benne, majd a tojosfeherjevel, a tejfollel es az edesftoszerrel rugalmas tesztot qyurunk belole.

Akkora kerek lappa nyujtjuk, hogy egy kozepes nagysagu kizsirozott, lisztezett tortcforrnot kibelelhessunk vele, de eqv-rnosfel centis pereme is legyen. Elorneleqitett sutoben rneqsut[Ok. A meggyet kimagozzuk, a tojossorgo kat a joghurttal es a zselatinnal sirnoro keverjuk, majd a tGzrol lehuzva edesitjuk.

A kihGlt tesztot tclro boritjuk, kimagozott meggyszemekkel kirakjuk, es a kocsonyosodo [oqhurtkrernet rosirnltjuk. A hutoszekrenyben megdermedni hagyjuk, a tortokorikot lehuzvo csusztatjuk tclrc, majd 12 szeletre voqjuk.

1 szelet E: 119 keal $z: 15 9

40 dkg eper

vagy bnrmilyen idenyqyurnolcs 2 level zselatin

1 db tejszin

edesltoszer

A gyumolcsot sziton ottorjuk. A zselatint keyes meleg vizben feloldjuk, es a gyumolcspurebe keverjuk, edesftoszerrei Izles szerint edesitjuk.

Ha kihGlt es kernenyedni kezd, kozekeverjuk a tejszinhabot.

E: 77 keal $z: 8 9

tesztale

ALMAs PALACSINTA

2 db tojos 4 dkg liszt

2 dl tej 1,5%-os 40 dkg alma

1 kk. etolo]

fohe]

Canderel edesltoszer

A tojosbol. lisztbol, tejbol pici sovol palocsintotesztot keszitunk, es teflon palacsintosutoben kisutiuk. Az olrnot megtisztftjuk, lereszeljuk es pici margarinon rneqporoljuk. lzesftjuk fohejjol, edesitoszerrel, es a pclocsintckot rneqtoltjuk. A reszelt olrnot a rnosszobo is tehetiuk es azzal sutiuk meg. Ebben az esetben a rnosszot Izesitjuk.

1 db E: 149 keal $z: 19 9

TimOKREMES MANDARIN 20 dkg turo

40 dkg mandarin 1 dl tej

Conde rei edesitoszer

A turot tejjel, edesltoszerrel io habosra keverjuk. A mandarint megtisztftjuk, a gerezdeket osszedcroboljuk, disziteni felreteszunk par eqesz gerezdet. Az osszedorobolt mandarint ovotoson a turohoz keverjuk, poharakba tesszuk, tetejet diszltjuk a mandaringerezdekkel.

Hidegen tololjuk.

E: 128 keal $z: 14 9

NARANcsTimo

40 dkg turo 4 ek. citromle 30 dkg narancs

4 kk. noroncshe], reszelve keyes csvcnyviz edesitoszer

A turot elkeveriuk a citrornlevel. A narancsot megtisztitjuk, gerezdekre szedjuk, kis kockckro vagjuk, es a narancshejjol egyutt a turohoz keverjuk. Vegul kis osvcnyvizzel kisse fellazitjuk, hozzcadjuk az edesitoszert, es lehGtve fogyasztjuk.

E: 170 kealSz: 10 9

PARADICSOMKOKTEL

1 kg paradicsom 15 dkg narancs

15 dkg sorqorepo

(0,5 dl sorqorepole] 2 ek. tejszin

citromle, szerecsendio, jegkockak

A rneqhornozott paradicsomot osszeturmixoljuk es atszGrjuk. Hozzoontjuk a kipreselt sorqorepclevet es a narancslevet.

Citrornlevel izesit olajjal rneqkeniuk, es a lereszelt, izesitett olrnovol meqtoltiuk, E: 155 keal $z: 17 9

llABos 'rtmos KOCKA 40 dkg liszt

10 dkg margarin 5 db tojos

1 db citrom reszelt hejo 1 kg tura

0,5 cs. sutopor, keyes te]

A lisztet 2 tojossdrqojovol, edesltoszerrei, margarinnal, sutoporrol. a citrom lereszelt hejovol es keyes tejjel osszegyurjuk. Kinyitjuk, tepsibe tesszuk.

1 kg turot 3 tojcssorqciovcl, edesftoszerrel, citrornhejjol izesltunk. A tolteleket a tesztcro simitjuk, meqsutjuk. Kozben az 5 tojcsfeherjebol goz felett habot keverunk, edesitjuk. A habot a kisuit tesztcro simitjuk, es langyos sutoben rneqszoritjuk.

Ebbol a mennyiseqbol 60 darab suterneny vcqhoto.

E: 85 keal $z: 6 glkocka

GRAPEFRtrrKREM

8 dkg liszt

4 dl grapefruitle 2 dl tejszin

0,5 citrom leve

5 dkg kokuszreszelek

Conde rei edesttoszer

A lisztet osszeveqyltjuk egy csipet soval, opronkent hozzoodjuk a citrom es a grapefruit kinyomott, leszGrt level. Keverjuk csornornentesre, majd allando keverqetes mellett lossu lUzon korulbelul 5 percig fozzuk. Kicsit lehGtjuk, hozzckeverjuk az edesitoszert es hagyjuk kihGlni. Kozben kerneny hobbo verjuk a tejszint, a krernhez keverjuk a kokuszreszeleket es vegul lczon belekeverjuk a tejszinhabot is. EgyszemeIyes tclkokbo osztjuk, tetejet grapefruit szeletekkel diszitjuk.

E: 240 keal $z: 24 9

SAJTOS TALLER

25 dkg margarin 60 dkg liszt

20 dkg reszelt Trappista sajt 2 db tojes

1 es. sutopor

so, bors, kornenyrncq

A margarint a liszttel es a reszelt sajttal elmorzsoljuk, majd a tojost. a sGtoport, a sot, borsot, kornenyrncqot is hozzoadjuk. Tejjel osszecllitjuk, ostyosutoben g6z16ngon meqsutjuk. Kiodos es sokoig el611. A szenhidrot- es kolorioertek az osszrnennyiseqre vonatkozik.

E: 4822 kcal $z: 424 9

TiJR.6GoMBOC (16 db)

50 dkg turo

3 db egesz tojcs 8 dkg buzcdcro

6 dkg zsemlemorzsa 2 ek. etolo], so

A turot vill6val jol osszetorjuk, hozz6- adjuk a toj6sokat, a buzodorot, a sot. Egy oren 6t pihentetjuk a jol osszedolgozott massz6t, majd 10 pereig kozepes 16ngon kifozzuk. A megpirftott morzs6ba szedjuk es ovotoscn osszekeverjuk, A fel kilo turobol 16 darab gomboe lesz.

I db E: 91 keal $z: 8 9

SZOJAs PMACSINTA 6 dkg buzcliszt

2 dkg szojoliszt

1 db toj6s

citrornhe],

so, viz

1 ek. olaj

A tojosbol, lisztbol, szojolisztbol viz es citrornhej hozz6ad6s6val palaesintatesztot keszftunk. A szokosos medon sutjuk ki, lehetoleq teflonedenyben. AIm6val es turovcl tolthetjuk, a toltelek szenhidrottortolrnot kulon is figyelembe kell venni.

E: 98 keal $z: 13 9

CSWKEBOGYO~OGHURT 4 doboz jog hurt vagy kefir

4 ek. csipkeboqyotec

Canderel edesito

Az edeshoszert elkeverjuk a esipkebogyoteaval, es a joghurthoz adjuk. Talpas poharakba toltjuk, es hidegen t6laljuk. E: 130 kcal $z: 9 9

42

8G)

~r/l~

MAKos SirrEMENY (35 darab)

6 db tojosfeherie 20 dkg rnek

5 dkg liszt

fel es. sutopor

edesitoszer

A tojcsfeherjet kerneny habb6 verjuk, belekeveriuk a dcroit m6kot, a sutoporral elkevert lisztet. Izles szerint edesitjuk.

Kivajazott, lisztezett ozgerine form6- ba onfjuk es kozepes tUzon sutjuk.

Egy darab E: 38 kcal $z: 2 9

CSERESZNYES ZABKORPALEPENY

(20 darab)

50 dkg eseresznye 50 dkg meggy

25 dkg margarin

1 ek. vanilia

4 db tojas (3 is eleg)

1 db citrom reszelt he]o 25 dkg zabkorpa

15 dkg grahamliszt

1 tk. sutopor

2 dl rum vagy aroma 5 dkg kokuszreszelek

izles szerint edesito

A sutot 200 fokra el6melegitjuk. A tepsit kivajazzuk. A gyumolesot kimagozzuk. A vajat az edesit6vel, a vanili6val habosra keverjuk, hozznodjuk az egesz toj6sokat es a citrornhejot. A zobkorpot a liszttel, a sutoporrol osszekeverjuk es a rummal egyutt kana lankent a toj6sos-vajas massz6hoz keverjuk. A tesztot beleontiuk a tepsibe. R6- szorjuk a cseresznyet, meggyet.

A kokuszreszelekkel egyenletesen meqhintjuk, 35-40 perc alatt aranys6rg6ra sutjuk.

E: 221 keal $z: 20 9

BARACKOSTiJR.OKRtM

60 dkg tehenturo 1 dl tej

1 db citrom reszelt he]c par esepp citromle

40 dkg oszi- vagy scrqcborcck

Poli Sweet

A turot az 1 dl tejjel, a citrornhejjol, az edesftoszerrel. a citrornlevel sim6ra keverjuk, Lehutve, felbevoqort baraekkal diszitve t6laljuk.

E: 269 keal $z: 16 9

GoMBAs RETES (10 adag)

20 dkg gomba
8 dkg margarin
5 dkg liszt
2 dl tej
3 db tojes
1 es. reteslop so, bors, petrezselyem

A gombot nagyon finomra vagjuk es korulbelul 2 dkg margarin addig poroljuk, amig a leve el nem fo. Kozben scvol, borssal es osszev6gott petrezselyemzolddel izesifjuk.

Egy m6sik edenyben 3 dkg margarinon a lisztet meqforrosltjuk, felengedjuk a tejjel es hobverovel sim6ra keverjuk. Meg ferron hozz6adjuk a tok6sok s6rg6jat. A m6rt6st es a gornbcvcqdolekot laz6n osszekeverjuk a tojosfeherjebol felvert habbal. A reteslapokat megtoltjuk ezzel a toltelekkel es tepsibe teve kozeprneleq sut6ben meqsutjuk.

I ad .. E: 134 keal $z: 8 9

GYiJMOLCS-KOCSONYA 10 dkg eper

10 dkg mclno

10 dkg ribizli

15 dkg meggy

3 dkg edesitoszer 3-4 ek. zselatinpor

4 ek. viz

A gyumolcsoket megmossuk, megtisztftjuk, kimagozzuk es 10 pereig p6roljuk. Hozz6adjuk az edesitoszert, es ha kihult osszeturmixoljuk. A zselatint a vizzel elkeverjuk, ot pereig 611ni hagyjuk, majd korulbelul 3 pereig f6zzuk. Hozz6keverjuk a gyumolcspephez es tolkokbo adagolva hideg helyen rneqderrnesztiuk. Gyumolcsdorobokkcl dfszfthetjuk.

E: 70 keal $z: 16 9

Tuaos MM.NAHAB

40 dkg tehenfuro

2 db tojcssorqc]o 0,5 db eitrom leve 30 dkg mclno

2 dl tejszin

A turot attorjuk, hozzokeverjuk a toj6ss6rg6j6t, a folyekony edesltot, a eitrornlevet, majd az 6ttort m6ln6t. Vegul ovatosan belekeverjuk a felvert tejszinhabot. Disziteni egesz m61naszemekkel lehet. E: 277 keal Sz: 10 9

]OGHURTOS KIWI 4 dl joghurt

10 dkg narancs

15 dkg kiwi

par csepp folyekony Canderel edesito

A narancs hejot lereszeljuk es belekeverjuk az edesitett joghurtba. Egy kehely oljoro ontsunk a [oqhurtbol, szorjunk ro a lehornozott, kockoro vcqott kiwib61 es isrneteljuk meg a reteqezest ugy, hogy a tete jere joghurt keruljon. A meqhornozott, cikkekre szedett noronccsol dlszltsuk. E: 95 keal 51: 11 9

GYiJMOLCSOS PUDING

5 ~I tej 3 ek. Canderel edeslto

2 db tojcsscrqojo

6 dkg liszt

20 dkg narancs 10 dkg bonon 10 dkg alma

1 dkg mazsolo 2 dkg mandula

A tejb61 f6zzunk pudingot: a tejben oldjuk fel a Conderel edesltot, csornomentesen keverjuk el a lisztet 5 ev6konol hideg tejben. A rnorodek tejet forroljuk fel, keverjuk bele a lisztes tejet. Huzzuk Ie a tUzr61, hogyjuk kicsit hulni, majd keverjuk bele a tojcsscrqojct. Vogjuk korikoro a bona nt, kis dorobokro oz olmot es a noroncsot. Homozzuk meg a rnondulot, es vcqjuk fel. A kihult pudingbo keverjuk bele a gyumolcsoket es a mozsolot. Teqyuk hutoszekrenybe. es hidegen tcloljuk, mindenki cdoqjot mondulcvcl szorjuk meg.

A puding keszitesehez vaniliarudat is lehet hcsznolni.

E: 229 keal 51: 31 9

CITROMOS OSZmARACK

60 dkg 6szibarack citrornle,

folyekony edesftoszer Negy nagy 6szibarackot meg homozunk es bevcqjuk ugy, hogy szethojtvo 4-5 cikkre szethuzhcssuk, de oz alja morodjon egyben. A magot kierneljuk, es a barockot - azonnal - citrornlevel rneqontozzuk. Csepeqtessunk ro folyekony edesitot. A mag helyere 1 gombocnyi vaniliafagylaltot tehetUnk.

E: 60 keal 51: 13 9

GYiJMOLCSOS SULT HAB

50 dkg alma 50 dkg korte

4 dkg margarin

2 db tojosfeherje

3 dkg Canderel edesltoszer csipet fohej

fel citrom leve

A rneqhornozott gyumolcsokb61 tovolitsuk el a mcqhozot es vogjuk opro kockokrc. Nogyon keyes vizzel, citrornlevel fed6 olott fozzuk pureszerure. Meg melegen adjunk hozzo 3 dkg margarint es fohejct. A rnorodek margarinnal kenjunk ki egy tuzallo tolot es simitsuk az oljcro a qyurnolcspuret. Az edesitoszer es egy csipet so hozzoodcsovol verjuk kerneny hobbo a tojosok feherjet, vonjuk be vele a puret, es el6melegitett sut6ben korulbelul 15-20 percig sussuk, E: 183 keal 51: 24 9

FAGYLALT (10 adag)

4 db tojos

8 dkg glukonon 2 dl tejszin

vaniliaaroma vagy kaka6 A tojossorqojot a glukonon 2/3 reszevel habosra keverjuk. A tojosfeherjet hobbo veriuk, kozben a glukonon 1/3 reszet hozzotesszuk, vegul keszre verjuk a habot. Mindezt veqezetul a felvert tejszinhobbol osszekeverjuk, 6zgerinc formobo toltjuk, es a melyhut6be tesszuk,

E: 90 keal 51: 8 9

TUROROPOGOS

40 dkg burgonya 20 dkg tehenturo 5 dkg margarin 3 db tojcs

8 dkg zsemlemorzsa keshegynyi szerecsendi6 olaj a suteshez s6

A hejobcn rneqfozott burqonvot meg melegen ottortjuk. A turot is ottorjuk. Ho a burgonyo kihult, hozzocdjuk a turot es a sot. Az olvasztott margarint osszekeverjuk a szerecsendiovol es a tojosok sorqojovcl, a burqonyos turohoz kever[uk. A rnosszobol ujjnyi csikokat formezunk es zsemlernorzsobon megforgatjuk, ferro olajban szep pirosra sutjuk.

Sclotcvol onollo etelnek is finom.

E: 365 keal 51: 36 9

SOS SAJTOS RUn (60 db)

12,5 dkg liszt

15 dkg reszelt sajt 12,5 dkg margarin

1 db tojcs

1 db tojcssorqc]o 0,5 tk. sutopor

0,5 tk. so, bors, kornenyrnoq

A lisztet a sutoporrcl elkeverjuk es a margarinnol, reszelt sajttal, a tojossorqokkol, sovol, borssal sima tesztovo gyurjuk. En)sen lisztezett deszk6n nogyon vekonyro kinyujtiuk es habosra felvert eqesz toj6ssal rneqkenjuk, Egy reszet rneqhintiuk komenvmoqqcl, a m6sikot a tesztcbol kimoradt 2,5 dkg reszelt sojttol. Lisztbe m6rtott derelyemetsz6vel rudocskckct v6gunk bel61e es tepsibe rakjuk, nem tul szoroson egym6s melle. Ferro sutobe toljuk, a h6fokot ozonnal tokcrekro 611itvo 10- 15 perc alatt viloqossorqcro sufjuk. A tesztot legjobb el6z6 nap elkesziteni, es hut6szekrenyben tortoni a sutesiq.

1 db E: 34 keal 51: 2 9

S.ARGAREPATURMIX

60 dkg sorqorepo 8 dl tej

1 db citrom hejo, Poli Sweet

A sorqorepot oproro reszeljuk, hozzotesszuk a reszelt citrornhejot, es felontjck tejjel, izles szerint teszunk bele edesltoszert es mindezt egyutt osszeturrnixoljuk. E: 180 keal 51: 22 9

POGACSA FOZOTT SAJTTAL (20 darab)

8 dkg Trappista sajt 16 dkg liszt

8 dkg vaj

2 dl tej

4 db tojos, so

A Trappista sajtot lereszeljuk, A tejet a vojjol forrosiq hevitiuk, hozzcodjuk a sot, a lisztet, mojd hobver6vel csornornentesre keverjuk. Addig f6zzuk, omig el nem volik az edeny fclotol. Ezuton hagyjuk kihulni. Ho formozhotoro hult, hozzoodjuk a 3 tojcst es a teljes rnennyisequ sojtot. Vizes kezzel dio noqysoqu gombocokat forrnczunk bel61e, es kivajazott, lisztezett tepsibe eqymostol 4-5 centis tovolscqbon sorbo rokjuk. Ietejuket megkenjuk a felvert tojossol. Kozeprneleq sutoben k6- rulbelul 20-25 perc alott rneqsul.

1 db E: 92 keal 51: 6 9

TE)SziNHABBAL TOLTOTT FANK

10 dkg liszt

20 dkg eper

2,5 db tojos

1,5 dl tejszfn 5 dkg zsir

edeslto

Egy edenyben felforralunk 1 dl vizet es hozzcodjuk a zsirt. Ha a zsir elolvadt, zuditsuk bele egyszerre az eqesz lisztmennyiseqet, es fokoncllol addig keverjuk, amig ossze nem all. A Wzr61 leveve meg forron adjuk hozzo egyenkent a tojosokot. Mindegyik tojosscl [ol keveriuk el. Egy el6re bezsirozott tepsibe korulbelul 6 em tovolscqbon egymostol dio nagysogu halmokat rakjunk belole, s pihentessuk a tesztot loran at. Ezutcn [o meleg sutobe teqyuk, es 15 pereig ne nyissuk ki a sut6 ojtcjot, kulonben a teszto osszeesik, Az els6 15 perc uteri meg 10 pereig ese~desebb Wznel sussuk ropoqosro. Sutes uton a fonk tetejet voqjuk Ie, belsejet szedjuk ki. Az ureqet toltelekkel rneqtoltjuk rneqtoltjuk, majd a fonk levoqott tetejet a kremre helyezzuk. A toltelekhez az epret villcvo] torjuk ossze, keyes edesit6vel lzeslfjuk, es adjuk hozzo a kerneny hobbo vert tejszint. I db E: 161 keal12 9

JOGHURTOSSZnffiCSKE

2 db tojos

4 dkg liszt c..

9 dkg glukonon

1/2 es. dietos pudingpor 1,5 dl tej

2 dl joghurt

15 dkg kiwi (2 darab)

kis gyumoles a disztteshez A tojcsbol, lisztb61, 3 dkg qlukononbol piskotot sutunk, kihutjuk, majd kettevoqjuk. Sziv oloku kiszurovcl negy szivecsket szurunk ki. Suru pudingot f6- zunk. Ha langyos, hozzokeverjuk a joghurtot. A pudingot a formobcn lev6 piskotoro ontjuk. A forma oldclot vizezzuk be, hogyha kihult, a puding konnyebben kicsusszon.

Tetejet gyumolcesel es a felfolozott, osszetort, edesitett kiwib61 keszult szosszcl dlszltjuk. A negy szfv oloku forma helyett egy nagyot is hosznolhotunk. Hutobe teve derrnesszuk.

E: 245 keal 5z: 38 9

44

2'<£2)

(ill(1 II)

CSOKOIAntS KORTE (6 adag)

60 dkg korte

15 dkg dietcs csokolcde 0,5 dl tej

1 dl tejszin

1 db citrom leve 3 szem szegfUszeg

korornnyi fajej, edesitc

A kortet rneqhornozzuk, ugyelve, hogy a szoro rajta maradjon, es bedorzsoljuk a eitrom levevel. Egy olyan lcbcson, amelyben a kortek eqyrnos mellett elfernek, vizet forralunk. Hozzoodjuk a eitrom rnorcdek levet, az edesitot, a fohejot, szegfUszeget, ovotoson beletesszuk a kortet es puhcro f6zzuk. A viznek el kell lepnie a korteket, Sojot leveben hagyjuk kihulni, majd a gyumolcsoket eqyrnos melle, a tololo tolro helyezzuk. Kozvetlenul a tololos el6tt keszitjuk el a csokolodernczot. Egy kisebb lobosbo beletordeljuk a csokolodet, hozzoodiuk a fel deci meleg tejet, az edesitot, es g6z foloft, 01- lando keverqetes kozben sirncro dolgozzuk. A ferro rnozot a kortekre esorgatjuk, ne vonjuk be eqeszen, mert szebb, ha imitt-amott a korte kilotszik, A tonyer szelet tejszfnrozsckkol diszithetjuk.

I adag E: 155 keal 5z: 19 9

AlMAFANK (8 darab)

0,5 dl viz

10 dkg Ramo margarin 15 dkg retesliszt

3 db tojos

60 dkg alma

5 dkg diabetikus bcrocklekvcr Felforraljuk a vizet a margarinnal, es rnikozben folyamatosan keverqetiuk, beleszorjuk a lisztet. A tUzon hagyjuk, tovobb keverjuk, es amikor a teszto az edenytol elvolik, a tUzr61 levesszuk es langyosra hutjuk. Egyenkent beledolgozzuk a horom tojost es sirnoro dagasztjuk. Lisztezett deszkon vekonyro nyujtjuk, es nyolc egyforma neqyzetet voqunk ki bel6le. Amig a teszto hul, megtisztftjuk az olrnot, rnoqhozukat kivesszuk, s a Iyukba borccklekvcrt esepegteteWnk. A tesztobol vogott negyzetekre egy-egy clrnct helyezunk, es a teszto negy csucsket osszefoqvc, belecsomagoljuk az olmckot, Kivajazott tepsibe eqymos melle helyezzuk 6ket, s el6melegitett sutoben ot pereig teljes kinqon, majd tokorekon pirosra sutjuk.

E: 217 keal 5z: 20 9 (I db)

DrnTAS SZALONCUKOR (60 db)

8 dkg vaj, vagy margarin

20 dkg sorbit vagy glukonon 3/4 dl tej

10 dkg burgonyakemenyft6 nagy ek. kokoo

5 dkg dorolt dio, vagy mandula

1-2 csepp rumaroma

F6zni addig kell, mig a massza el nem volik az edeny folotol. Vajozott porceIan tolro ujjnyi vastagon simitjuk, es megdermedni hagyjuk.

Hidegen tetszes szerint formoljuk es meg leqolobb 2 napig szorltjuk, lehet6- leg rocson, vagy olul-felul leveqozzon, Folicbu, vagy celofonbo esomagoljuk. I db 5z: 5 9

(J~OLCSZSELES PISKOTATORTA

(16 szelet)

3 db tojcs

6 dkg glukonon 6 dkg liszt

8 dl dietos gyumolcsbefott 4 dkg zselatin

10 dkg dietos lekvor

A 3 tojcsbol, a lisztb61 es a glukononbol piskotot keszftunk, tortotolro boritjuk. 5 em szeles zsirpapirt megvajazunk es a torta kore esavarjuk. A bef6tt levenek felet 3 dl vizzel felfozzuk, a Wzr61 leveve az eqesz gyumolcsot, s az el6z61eg 1 dl vizben feloldott es felmelegitett zselatint belekeverjuk. fzles szerint edesltjuk. Hulni hagyjuk, amig nem kocsonyosodik. a teljes derrnedes el6tt a lekvorrcl meg kent piskotoro ontjuk, 3-4 ororo hut6be tesszuk.

I szelet E: 63 keal 5z: 12 9

60 dkg alma citrornle 3 db tojosfeher]e

Poli Sweet, fohe]

Az olmot megtisztitjuk, rncqhozot kiszedjuk. Keves eitromos vfzben megf6zzuk, tehetUnk bele fohejot is. Ha megf6tt, leszurjuk, osszetorjuk es ovatosan eldolgozzuk a felvert tojoshobbal, izesithetjuk Poli Sweettel.

E: 56 keal 5&: 10 9

NARANCSTORTA

(16 szelet)

5 db tojas 10 dkg liszt

8 dkg Canderel cukorpotlo por 30 dkg naranes

1/2 es. dietas pudingpor

1,5 dl tej, piei sutopor, zselatin

A toj6sb61, lisztb61, eukorp6tl6 porbol hagyom6nyosan piskototesztot keszltunk. Egy gyumolestortosut6t kikenunk piei morgorinnol, 0 rnosszot belesimitjuk es rneqsutiuk.

A pudingot elkeszitjuk, es 0 kihult tortotesztoro kenjuk. A noronesgerezdeket szepen rorokjuk es fogyos zselotinnol, omit noroncslevel izesitunk, leontjuk. Hideg helyre tesszuk,

I db E: 78 kcal $z: 12 9

LINZER I. (40) darab

35 dkg liszt

25 dkg margarin 15 dkg glukonon

1 db tojes

A margarint a liszttel, a glukononnal, a tojossol osszernorzsoljuk, majd egynemu tesztovo gyurjuk. Sutes el6tt 1-2 ororo a hut6sz.ekrenybe tesszuk. l"E:93kcaISz:9g

LINZER II. (36 darab)

25 dkg liszt 25 dkg turo

25 dkg margarin

edeslto

Az anyagokat osszeqyurjuk, es 1-2 orara sutes elott a hutoszekrenybe tesszuk, Almas, meggyes, turos lepeny sutesehez ojonljuk,

I db E: 87 keal Sz: 5 9

NARANCS JUICE ITAL 1 kg noroncshe]

6 dkg eitromsav

30 db Polisett tabletta

A naranes hejct a eitromsavval osszekeverjuk, s ket liter vlzben 1-2 napig ollni hagyjuk. Utcno puh6ro f6zzuk es leturmixoljuk. Felforralunk 4 liter vizet a 30 db Polisett tablett6vol, es beleszurjuk a leturmixolt noroncshejot.

MAKARONI LERAKVA

20 dkg rnokoroni 15 dkg gomba

2 db tojes

1 dl energiaszegeny tejfol 5 dkg reszelt sajt

2 dkg margarin, so

A sos vizben megfott rnokcronit tUzalio taiba retegesen lerakjuk, porolt gombaval es felszeletelt kerneny toj6ssal. Megtejfolozzuk, sozzuk, reszelt sajttal meghintjuk, opro margarindarabk6kot rokunk r6 es sut6ben 10- 15 pereig piritjuk. E: 347 keal Sz: 39 9

TiJROTORTA OSZIBARACKKAL

(20 db)

30 dkg liszt 60 dkg turo

10 dkg margarin

50 dkg (melyhutott) 6szibaraek 2 db tojos, citromhe], so,

szodcbikorbonc, edesito 30 dkg turobol, a teljes mennvisequ lisztb61, rnorqorinbol, a szodobikcrbonaval es keyes sovol tesztot gyurunk. Nagy tortoformobo nyomkodjuk, omit eloz61eg margarinnal kikentUnk. Csincliunk 2 centis peremet a tesztcnok, es felig sussuk meg. Az 6szibaraekot kozben keyes vizben meqporoljuk, a levet leesurgatjuk es a fel baraekokat magh6zukkal lefele forditva a tesztcro helyezzuk, Fedjuk be oz egesz tesztct, A m6sik 30 dkg tur6t citromhejjol, 2 tojassargajaval es a feherjebol vert habbal elkeverjuk, edesftovel izesitjuk. A baraekra simitjuk. Visszatoljuk a sutobe es teljesen rneqsutjuk,

I db E: 149 kcal $z: 14 9

TOLTOTT NARANCS 60 dkg naranes (4 db)

3 dkg liszt

3 db tojassargaja

3, dl ncrcncslzu ital

1 dl tejszin, Poli Sweet

A naranes tetejerol egy lapot lev6gunk, belsejet kiszediuk es kis koek6kro vagjuk. Sim6ra keverjuk a lisztet, a tojossargajat oz itallal, es goz folott, allandoon keverve, suru krernrne fozzuk. Ha kihult, hozzckeverjuk a ncroncskockckat es a tejszinhabot. Ezt a krernet toltjuk a kivojt norcncshejbo, es a levoqott lapot rofektetiuk. Lehutve tololjuk.

E: 162 keal $z: 19 9

GRAPEFRUITKEHELY (4 adag)

40 dkg grapefruit 10 dkg bcnen

20 dkg (melyhutott) eper

1 dl tejszin, edesito

Vekony szeletekre vagjuk a ban6nt, hozzoodjuk az eperhez, megloesoljuk 1 dl vlzzel elkevert edesitovel, es korulbelul 1 oren at pihentetjuk. Kozben kettevagjuk

o grapefruitokat, kivagjuk rnindkettonek

o kozepet, ugyelve, hogy a hejo meg ne seruljon, es elt6volitjuk a magokat. Kockoro vagjuk a kiszedett belso reszt, megloesoljuk folyekony edesltcvel, hozzokeverjuk a tobbi gyumoleshoz.

A grapefruit egyben maradt hej6t kehelybe vagy pohorbo resszuk, rneqtoltjuk 0 gyumolcesel, teteiet tejszinhobbol dlszlfjuk. Talalasig helyezzuk 0 hut6szekrenybe,

I adag E: 121 kcal $z: 18 9

SAjTOS FANK (8 ~frab) ~

10 dkg liszt 5"dkg zsir

5 db toj6~ '2 dl tejsffn 15 dkg sajt

5 dkg margarin

A fonkokct 0 mar leirt medon keszftiuk el, es sojtkrernmel toltjuk. Goz folott 3 toj6ssarg6j6bol es 2 d tejszinbol kremet keverunk, A tUzrol leveve 15 dkg ernentoli sajtot es 5 dkg Ramo morgarint adunk hozzo.

I db E: 295 kcal Sz: 10 9

SAjTOS PALACSINTATORTA

24 dkg liszt 2 db tojcs 3 dl tej

2 dl szodoviz 0,5 dl etolc]

3 db tojosfeherie 20 dkg Ovari sajt

so

A sos tesztobol sutott polocsintokot kivajazott, tuzallo taiban kettesevel lerakjuk ugy, hogy 0 polaesint6k koze reszelt sajtot hintunk. Ietejet felvert to[csfeherjevel bevonjuk, de elotte 0 habba is reszelt sojtot keverunk, Elomelegitett sutoben korulbelul 15 pereig sutjuk.

E: 556 keal $z: 46 9

OszmARACKTURMIX

3 pohor kefir

30 dkg osziborock

0,5 eitrom leve es reszelt hejo par esepp Poli Sweet esipetnyi so

A megmosott, rneqhcrnozott, kimagozott osziborockot darabokro aprftjuk, majd turrnixqepbe tesszuk, RoontUnk 1 pohcr kefirt, es eqeszen pepesre zuzzuk. Ezuton rocsepeqtetunk keyes Poli Sweet-et, roszorjuk a reszelt citrornhejot, es rcontjuk az osszes tobbi kefirt meg a eitromlevet. Egy-ket perenyi keveres uton pohorakba toltjuk, es rogton kinoljuk. Jo, ha elozoleg a kefirt es az osziborockot is iol behurjuk.

E: 127 keal 51: 14 9

GWMOLCSGALUSKA 30 dkg alma

4 db tojos

7 dl tej

6 dkg zsemlemorzsa

fel vcnfliorud, edesitoszer

Az olrnot kimagozzuk, meqdoroljuk. vagy opro kockoro aprftjuk. et eqesz to[ost, edesitoszert es zsernlemorzsot adunk hozzo. Ha az osszedolqozos uton rcqcdosnok rnutotkoznck, keyes lisztet is dolgozunk bele. A tejet, a vanfliorudat felforroljuk, es a gyumolcsmasszab61 kiskonollol qoloskot szaggatunk bele. Ha a galuska megfOtt, a tejet leszurjuk rolo, ezt a ket tojcssorqcjovol, ollcndo keveres mellett, buggyanosig fozzuk. Ha langyosra lehult, hozzokeverjuk a ket tojos felvert feherjet, es a sobo tesszuk a gyurnolcsqoluskokot is. Hidegen tololjuk.

E: 244 keal 51: 24 9

RAKOTf ALMA 60 dkg alma

25 dkg tehenturo 2 db tojos

4 dkg Ramo margarin reszelt citromhe] Poli Sweet, fche]

Egy tuzallo tolot Rornovol vekonyon kikenunk. Az olrnot rneqhcrnozzuk, karikokro vcqjuk. A tehenturot a tojcsscl, margorinnal, reszelt citrornhejjol, Poli Sweet-tel habosro keverjuk. A tal oliora rakjuk az olrnokorikok felet es keyes fohejjol rneqhintjuk. Rakenjuk a turokrernet es befedjuk az alma mosik felevel. Ket dkg morgorint rornorzsolunk es sutoben 20 pereig sutjuk.

E: 243 keal 51: 13 9

46

9(2)

(illr/ll\

ALMAs PISKOTA

(12 szelet)

5 db tojos 10 dkg liszt

0,5 es. sutopor keshegynyi fohe] 2 tk. Polisett

[osszetorve a toblettok]

30 dkg alma

A tojossorqokot sutoporrol. fahejjal, Polisettel kikeverjuk. Az olmot durvcro reszelve hozzoodjuk, a tojosfeherjet kerneny hcbbo verve a liszttel egyutt lozon hozzokeveriuk. Kikent, lisztezett formeban, kozepes meleg sutoben sutjuk.

ORDOGMEriLT

10 dkg liszt 2 dl tej

1 db tojcs

1 dl tejszin

2 dkg kaka6 Polisett

keyes olaj a suteshez (teflon pclccsintosuto)

1 dkg Ramo margarin

A polccsintot meteltre vcqjuk, A kokc-: 6t a tejszfnes tejjel felfozzuk (1 dl tejszfn, 1 dl tej).

Gyenqen kikenjuk a tUzalio tolot morgarinnal, es a meteltre voqott tesztat behelyezzuk. A tesztct a tejszfnes kokcovcl megloesoljuk es elorneleqitett sutoben addig poroljuk, mfg a folyodekot beszfvja. Osszetort Polisettel meghintve, ferron tololjuk.

Aki nem rendelkezik sulyfelesleqqel, tejszfnhabbal dfszftheti.

E: 250 keal 51: 24 9

KOMENYMAGOS SA)TOS RUn

(43 darab)

10 dkg margarin 12 dkg liszt

10 dkg reszelt sajt 1 db tojos

keyes tejfol

s6, kornenyrnoq

A margarint kezzel eldorzsoltiuk, hozzocdjuk a lisztet, a reszelt sajtot, egy keyes sot, s annyi tejfolt, amennyivel osszeoll. Sirnoro nyujtjuk s rovid, ujjnyi vastag rudakat vcqunk belole. Megkenjuk tojossol, behinrjuk komenymaggal es rneqsutjuk.

Egy darab E: 39 keal 51: 2 9

POSPOKKENYER (30 darab)

6 db tojos 20 dkg di6

0,5 es. sutopor

5 dkg dietos csokolode 10 dkg korte

fohe].

orolt szeqfuszeq

A tajassargajat habosra vorjuk. Osszekeverjuk a dcrolt diet a sutoporrol. az edesitovel, veqezetul a hobos tojossorgajoval. A tojosfeherjebol habot verunk es ezt a mosszohoz adjuk.

Fchejjol, szegfuszeggel Izesitjuk, hozzcodjuk az opro kockokro vogot1 esokolodet es kortet, Vajjal, liszttel elozoleq kikent forrnobo helyezzuk, es elorneleqitett sutoben, kozepes tuzon 35-40 pereig sutjuk.

1 db E: 63 keal 51: 2 9

1 Slelet E: 64 keal 51: 8 9

SARGAREPAs KALACS (30 darab)

18 dkg margarin 20 dkg liszt

2 db eqesz tojcs 2 db tojosfeher]e 20 dkg sorqorepo 20 dkg alma

orolt szereesendi6, edesfto

A margarint a liszttel es a 2 tojossorqojovo] j61 osszedolqozzuk. A meqhcmozott, kimagozott clmokot es a megtisztitott sorqcrepct lereszeljuk. a levet kinyomjuk. Vegul az alma- es repopepet a tesztohoz keverjuk, egy kesheqynyi szerecsendiovcl, edesftovel es esipetnyi sovol Izesitjuk.

Vegul hozzoodjuk a 4 tojosfeherjebol felvert kerneny habot. A tesztot teflon sutoforrnobo ontjuk es elomelepitett sutoben 35-40 pereig sutjuk.

1 db E: 78 keal 51: 6 9

ALMAs RETES

1 es. reteslop 40 dkg alma

2 k. etolo] fohe]

Canderel edesitoszer

A reteslopot ovotoscn szetszedjuk, olajjal rneqkenjuk, es a lereszelt, izesitett olmcvol rneqtoltjuk.

E: 155 keal 51: 17 9

Legfontosabb elelmiszereink szerrhidrat- es energiatartahna

A megadott rnennyisegi erteke]: 100 gr (10 dkg) elelmiszerre uonatkoznak, hiueue azokat, ahol egy csomagoldsi egysegben, illetue 1 db mennyisegben ezt kiilon [elezzuk:

Gabonafeleh, lisxtesaruk, kenyerek
Nyersanyagok Szenhidrat (g) Energia (Kcal)
Alfold: kenyer 55 250
Bokonyi borno kenyer 50 245
Buzo (teljes liszt) 65 330
Buzocslro 40 510
Buzodoro 75 340
Buzokorpo 50 520
Buzokorpos buci 50 280
Buzoliszt (feze) 70 350
Bri6s 1 db 30 170
Chips 45 260
Rozskenyer (dobosi) 50 255
Dietcs buzokorpo kenyer 20 200
Feher kenyer 55 260
Felbcrno kenyer 55 260
Fonott kolccs 55 280
Graham kenyer 55 260
Graham liszt 65 330
Hojdino 70 340
Hoztortosi keksz 80 390
Hovircq kerszersult 75 390
Kifli 1 db .- 25 130
Korpos zsemle 1 db 25 125
Koles 60 315
Kukoricocsiro 20 315
Kukoricodaro-liszt 70 350
Kukoricopehely 85 360
Lenmogos kenyer 50 260
l.eveqokenyer 30 390
Poszko 80 380
Perec 1 db 20 120
Pogocso, tepertos 1 db 25 200
Poqccso, vojos 1 db 25 200
Pudingpor (otlog) 85 350
Puffosztott rizs 80 360
Reteslop (1 csomog) 25 165
Rizs 80 350
Rizs (borno) 70 350
Rizsliszt 80 325
Rozskenyer 55 260
Rozsliszt 75 345
Scrqcborsoliszt 60 360
Szorozteszto (4 tojosos) 75 380
Szor oztsszto (8 tojosos] 70 390
Szojoliszt 35 320
Szojcskenyer 40 220
Zobpehely 65 375
Zsemle 1 db 30 150
Zsernlekenyer 57 270
Zsemlemorzso 73 340
Weber Knockebrot [otloq] 1 db 5 30
Abonett 1 db 5 30
Crocottes 1 db 5 30
Ham-lett keksz 1 db 4 35 Eaesipari termekek
Nyersanyagok Szenhidrat (g) Energia (Kcal)
Corvitol 99 390
Csokolode (otlog) 55 570
Cukor 100 400
Cukorkok (ctloq) 97 370
Desszertek (otlog) 55 520
Diobetikus oprosuterneny (ollog) 60 500
Dietcs csokolode 50 560
Dietcs n6polyik 60 500
Drozsek 6tlog 70 500
Eleszte 10 105
Fogyloltok (6tlog) 30 150
Frukt6z 99 400
Glukonon 99 390
Jeqkrern (vonilio, csokolode] 28 160
Kckcopor 42 440
Krernpor (Aronko) 80 436
Mez 81 330
N6polyi (otlog) 60 550
Zselotin 0 370
FozelRkfelRk, zoldseget:
Nyersanyagok Szenhidrat (g) Energia (Kcal)
Artics6ko 10 50
Bimb6s kel 6 50
Brokkoli 2 25
Burgonyo 20 90
Ceklo 6 30
Cik6rio 2 t" 15
Cukkini 5 30
Csicsoko 4 30
Fokhogymo 26 135
Korolobe 7 40
Korfiol 4 30
Koposztc (feies, voros] 6 30
Kelk6poszto 4 35
Kinoi kel 2 15
Kukorico (fezni vole] 24 125
Kukorico (pottogtotni vclo] 62 405
Lencse 53 335
Mangold 3 25
Podlizson 5 25
Porodicsom 4 20
Poroj 2 20
Potisszon 6 30
Petrezselyemqyoker 6 30
Petrezselyemzold 10 60
Porehcqyrno 6 35
Reborbaro 3 15
Retek (piros) 2 15
Retek (fekete) 1 10
Sorqoborso 53 330
Sorqorepo 8 35
Sosko 2 25
Spargo 2 15
Sutotok 16 75
Sz6rozbob 54 315
Torma 16 75
Tok 6 30
Uborko 2 10
Voroshcqyrno 8 40
Zeller 5 30
Zoldbcb 7 40
Zoldborso 14 90
Zoldpopriko 3 20
47
CD8l
®1LlD Fozelekkonzervek Olajos magvak
NyerutJyagok Szealaidrat (6) Eaergia (Kw) NyerutJyagok Szea6idrat (6) Eaergia (Kw)
Csemege uborko 3 15 Di6 11 655
Kov6szos uborko 2 10 Foldimogyor6 14 610
Notur lees6 9 45 Gesztenye 32 165
Olojbogy6 6 223 Gesztenyemosszo (melyhutott) 54 225
Porcdicsompure 20 110 Mondulo 7 625
SovonyUk6poszto 3 20 M6k 24 535
V6gott vegyes sovonyus6g 2 15 Mogyor6 9 690
Neseofe 8 80
Gombdk Porkolt k6ve 2 175
Tokmog 4 635
NyerutJyagok Szealaidrat (6) Eaergia (Kw)
Csiperke 3 40 ~u~kskeszihUenyek
Loskogombo 6 40 NyerutJyagok Szealaidrat (6) Eaergia (Kw)
6z16bgombo 2 40
SzegfUgombo 2 35 Bef6ttek (6tlog) 20 80
Vorg6nyo 1 40 Dzsemek (6tlog) 62 250
Csiperkekonzerv 3 30 Diet6s bef6ttek (6tlog) 8 50
Diet6s dzsemek (6tlog) 27 185
Etelizesitfik Citroml6 (Olympos) 4 25
Noroncsl6 (Olympos) 12 55
NyerutJyagok Szealaidrat (6) Eaergia (Kw) Gorden (light) gyumolcsl6 5 20
Mojonez 3 735 Porodiesomle (notur] 6 30
Must6r 4 95 6sziboroek-, s6rgoboroekle 16 70
Piros Arony 6 70 Gyumolcsszorpok (6tlog) 66 270
Ketchup 24 105 Di6t6sszorpok (6tlog) 2 4
Isoptonie sportitol 5 20
Gyu~ksok Husok, huskeszitmenyek
NyerMDyagok Szealaidrat (6) Eaergia (Kw) NyerutJyagok Szealaidrat (6) ElJe~ (KcaI)
Alma 7 30 Boromfivirsli 190
Anon6sz 12 50. B6r6nyhus 195
Bon6n 24 105 Borjuhus 120
Birsolmo 9 40 csoboi kolb6sz 460
Citrom 2 25 Csirkehus 110
Cseresznye 14 60 Debreeeni kolb6sz 310
Csipkebogy6 8 50 Diszn6sojt 310
Dotolyo 72 300 Fekete hurko 190
Dinnye (gorog) 7 30 Fustolt sonko 370
Dinnye (s6rgo) 10 55 G6psonko, sonkoszol6mi 160
Egres 8 35 Gyuloi p6ros 390
Foeper 11 50 H6zi nyulhus 160
Foldieper 7 35 Huskenyer 230
Fuge 13 60 Kolb6sz (lecs6) 270
Gropfruit 7 35 Kolb6sz (sz6roz) 360
Kiwi 11 55 Libohus, kocschcs 380
Korte 12 50 Libom6j 450
K6kuszdi6 10 400 L6hus 1 110
K6kul;ztej 1 10 Morhohus (sov6ny) 1 120
Mandarin 10 45 Morhom6j 3 140
Moroeujo 14 70 M6joshurko 10 300
Mozsolo 65 275 M6jkr6mkonzerv 5 280
M61no 5 30 M6jp6st6tom 340
Meggy 11 50 Olosz mcrtcdello 330 '1-
Norones 8 40 P6rizs, krinolin, szcfclede 210
Nospolyo 12 55 Pulykohus 170
Nektorin (koposz boroek) 11 50 Serteshus (kover) 390
6sziboroek • 9 40 Se~hus (sov6ny) 150
Popojo 2 15 i Teliszol6mi 520
Ribizli (fekete) 9 45 I, Vod6sz 240
Ribizli [voros) 7 35 Vogdolthus (Iones) 7 270
Ringl6 14 60 Veronoi 280
S6rgoboroek 10 45 V6reshurko 10 290
Szeder 6 30 Virsli 230
Szilvo 13 55 Zolchus 200
Sz616 18 75
Tomorill6 11 55 Huskonzervek Zsiradekok
Nyel'SlUlyagok SzenJUdrlit (g) Energia (Kcal) Nyel'SlUlyagok SzenJUdrlit (g) Eneq;. (KalJ
AlfOldi postetom (150 gr) 8 530 Angolszalonna 490
Debreeeni szornycsmojkrem (100 gr) 7 230 Delma light margarin 370
GI6bus huskrern (65 gr) 6 120 Delma margarin 560
Kulonleges vagdalthus (150 gr) 11 380 Etolaj 900
Luncheon meat (150 gr) 10 430 Libazsfr 890
Magyaros vagdalt (150 gr) 9 380 Margarin (Ramo, Liga, Hera) 760
Marham6jkrem (65 gr) 4 145 Margarin (Topper, Reima) 370
Ny6ri husoskrern (65 gr) 6 110 Party vojkrem 645
Olajoshal 385 Serteszslr 900
Sertesmojkrem (65 gr) 4 150 Szalonna (fustolt) 690
Sonka toj6ssal (150 gr) 1 400 Teperto 800
Sonk6s tojcskrern (65 gr) 5 130 Vaj 750
Tavaszi vagdalthus (150 gr) 10 350
Tyukm6jkrem (70 gr) 2 140 Borok
Virsli s6s leben (140 gr) 1 345 Nyersanyagok SzenJUdrlit (g) Energia (Kcal)
Tejtermekek Asztali 3 80
Csemege 17 160
Nyersanyagok SzeaIJidrlit (g) Energia (Kcal) Pezsgok (6tlag) 3 90
1,5%-os zslrtcrlomu tej 5 45 Tokaji oszu 40 250
Aludttej, joghurt, kefir 5 65
Danonjoghurthab 18 90 Likorok
Diet6s gyumoicsjoghurt 8 50 Nyersanyagok SzenJUdrlit (g) Eneq;. (Kcal)
Gyumoicsjoghurt (6tlag) 14 80
Ir6 4 35 Cherry Brandy 30 300
Kaka6, sov6ny 11 65 Csoszorkorte 40 300
Maresi suritett tej 7 130 Csokolcdeflip 60 385
Tart6s tej 5 60 Hubertus 30 360
Tejfol 4 200 Iojcslikcr 370
Tejfol, energiaszegeny 4 135 Unieum 18 325
Tejpor, sovony 51 370 Sorok
Tejpor, zsfros 37 500
Tejsuritmeny, eukrozott 55 330 Nyersanyagok SzenJUdrlit (g) EnergY (Kcal)
Tejszfn 3 290 Alkoholmentes sor 5 200
Sajtok Diet6s sor 1 300
Nektar sor 10 450
Nyersanyagok SzeaIJidrlit (g) Energia (Kcal) Pilseni, Dreher, Spaten
1 db omlesztett Gold Fassl stb 12,5 B fokos 5 400
Koekasajt 33 gr 1 80 Vil6gos 10,5 B fokos 4 300
Balaton, Edami, Trappista 2 340 Uditoitalok
Bakony Camember 320
Boei, tubusos 280 Nyersanyagok SzenJUdrlit (g) Eneq;., ("cal)
Ementali 1 380 Canada Dry 10 500
Foghagym6s zslrszeqeny sajt 1 205 Coca Cola, Pepsi, 7-up 11 450
Gocseii 1 300 Arola naranes, eitrom
H6virag, Bojt6r, Delib6b 2 300 Dietas (light) gyumoicslevek
Komenyes sajt 2 200 BB, Top Joy, Sunclub 3 200
Lajta, M6rv6ny, P61pusztai 2 310 Garden Vegyes, Korte,
"Mese" koekasajt 26 330 S6rgabaraek, Oszibaraek,
Sport, 6v6ri 2 290 Alma light 5 250
Tihany Camember 1 350 Dietas (light) udftoitalok ".r.
Tolnai sov6nysajt 1 140 ..
Deit naranes, eitrom, grapefrut
Turo sajt 2 190 Pepsi light, Coca Cola light
Vajas rnnrvonyso]! 450 Queen naranes, eitrom light
Turok A nyersanyagok konnyebb merese
Nyersanyagok SzeaIJidrlit (g) Energia (Kcal) erdekeben javasolbato sulymeresek:
Gyumoicsos krernturo 18 210 1 ek etolaj 1 dkg
Juhtur6 3 280 1 kk zsfr 1dkg
Koritett tehentu r6 4 170 1 ek margarin 2 dkg
Kremtur6, mazsol6s, vcnilics 19 220 1 pupozoft ek dora 2 dkg
Iehentoro, felzsfros 3 140 1 pupozort ek liszt 2 dkg
ro-e Rudi 1 db 8 85 1 esapott ek liszt 1-1,5 dkg
18 sz61 makar6ni 5 dkg
Tojds 53 sz61 spagetti 5 dkg
Nyersanyagok SzenlJidrlit (g) Energia (Kcal) 1. ek rizs 2 dkg
5' ek fott rizs 5 dkg
Iojcs 1 db 70 1 pupozott ek fott burgonya 5 dkg
Iojcsfeherje 1 db 15 4 pupozott ek fott burgonya 20 dkg
Tojassargaja 1 db 55 1 ek nyers zoldborso 2 dkg

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful