Sveuciliste J. J.

Strossmayera u Osijeku Ekonomski fakultet u Osijeku

ORGANIZACIJA PODUZECA TIMSKI ZADATAK-SLADORANA ŽUPANJA
Čl anovi tima: 1. Tihana Klaić 2. Diana Pelin 3. Sanja Kovač

4. Marko Čičković

U Osijeku, SVIBANJ 2011.
Općenito o „Sladorani“ d.d.

Godine 1939. odlučeno je da se izgradi nekoliko tvornica za preradu šećerne repe. Odluka o izgradnji tvornice sladora u Županji kapaciteta 14000 tona godišnje proizvodnje donesena je 28. rujna 1942. godine, kada je i započela izgradnja. Zbog rata radovi na tvornici su prekinuti koncem 1944. godine. Izgradnja je nastavljena poslije rata, a puštena je u probni rad 15. kolovoza 1947. godine. SLADORANA je s punom proizvodnjom počela raditi 11.rujna 1947. godine i kontinuirano proizvodi šećer već u 57. kampanji. Određenje izgradnje SLADORANE u Županji uvjetovalo je izrazito veliko i plodno ratarsko područje koje je bilo potrebno radi uvođenja u plodored relativno nove poljoprivredne kulture – šećerne repe, zatim rijeka Sava s obiljem vode neizostavne u pripremi i preradi šećerne repe, te tradicija industrijske proizvodnje u Županji, kao i njezina povezanost željezničkom prugom do Vinkovaca, a time i veza sa širim tržištem.

Danas je SLADORANA tvornica s kapacitetom prerade šećerne repe 6000 tona na dan. Tehnološki suvremena, međutim s puno potreba za unapređenjem nastalih zaostajanjem u modernizaciji u posljednjem desetljeću, a posebice u vrijeme domovinskog rata.

a novi proizvod. SLADORANA je jedna od rijetkih tvrtki ovog kraja koja je uspjela izbjeći stečaj. i dobila svoje prvobitno ime SLADORANA d. presudan doprinos razvitku Županje i njezinom stasanju u suvremeni grad. što je i bila pri osnivanju. Danas. SLADORANA je danas uspješna tvrtka i zauzima deseto mjesto po novostvorenoj vrijednosti u gospodarskoj grani –prehrambena industrija Republike Hrvatske. SLADORANA je ponovo postala tvrtka u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske s 93%. bio je logičan zbog postojeće proizvodnje i širenja proizvodnog asortimana.SLADORANA je uspješno prošla plansku privredu i ušla u tržišno poslovanje.d. koje je donijelo nedaće. ali je još brže došao gotovo potpuni ekonomski slom.Pretvorbom društvenog kapitala tvrtke u dionički kapital 1994. Marketing je u potpunosti bio zapostavljen. bez da su proveli osnovno istraživanje tržišta i uopće ocijenili mogućnost ulaska na tržište tih proizvoda. nego zbog privatizacije i apetita vlasnika koji su bili veći no što je razvoj tržišta omogućavao i koji su pokušali pokrenuti proizvodnju i prodaju proizvoda. Nedvojbeno je da je tvornica pozitivno utjecala i dala značajan. po njima. . Ubrzo je uslijedila i privatizacija tvrtke te je 1996. godine temeljem Zakona o pretvorbi Tvornica šećera ponovo je postala dioničko društvo. gotovo šezdeset godina poslije početka rada tvornice šećera. sadašnji management SLADORANE uspješno je proveo plan financijske konsolidacije. moguće je uočiti njezin utjecaj na Županju i njenu širu okolinu.godine SLADORANA bila u većinskom privatnom vlasništvu. U Županji je u to vrijeme otvoren stečajni postupak nad 27 tvrtki i lokalnom bankom. Županja. Iskoristivši odluku Vlade Republike Hrvatske o konsolidaciji tvrtki u agro-industriji. ne zbog kvalitete proizvoda ili nesposobnosti managementa da taj proizvod prodaju.

SLADORANA je zbog svoje velike materijalne moći posredno ili neposredno izgradila dobar dio stambenih objekata Županje. Županja se nalazi na adresi Šećerana 63.Županju je iz anonimnosti. Zato je istinita tvrdnja da su Županja i njezina SLADORANA srasle. SLADORANA d. čvrsto povezane. pročišćavanje i miješanje alkoholnih pića Proizvodnja ostalih nedestiliranih fermentiranih pića Proizvodnja osvježavajućih napitaka: proizvodnja mineralne i drugih flaširanih voda Proizvodnja ostalih kemijskih proizvoda Proizvodnja proizvoda koksnih peći Lijevanje metala . izvukla nekadašnja tvornica tanin. web adresa Sladorane je http://www. zahvaljujući sigurnim prihodima. uz prvo igranje nogometa i tenisa u Hrvatskoj. relativno zavidan životni standard i unaprijedili stanje svojih naselja. međusobno unapređujući svoje stanje i ubrzavaju razvitak.sladorana.hr/. a u punoj mjeri tek «njezina» SLADORANA. a njezini dobavljači osnovne sirovine – šećerne repe poljoprivredna domaćinstva postigla su. 32270 Županja. Temeljni podaci: Predmet poslovanja: Proizvodnja šećera ********Proizvodnja ostalih prehrambenih proizvoda Proizvodnja pripremljene stočne hrane Destiliranje.d.

naftnih derivata i biogoriva cestovnim vozilom Trgovina na malo naftnim derivatima Skladištenje nafte i naftnih derivata Popravak i održavanje uređaja. opreme i sredstava za gašenje požara Upravljanje i održavanje športskom građevinom . na domaćem ili inozemnom tržištu ************************Proizvodnja.***- Popravak proizvoda od metala Skladištenje robe Iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) poljoprivrednih strojeva i opreme *Kupnja i prodaja robe i pružanje usluga u trgovini u svrhu ostvarivanja dobiti ili drugog gospodarskog učinka. promet i korištenje opasnih kemikalija Proizvodnja električne energije Distribucija električne energije Proizvodnja toplinske energije Distribucija toplinske energije Prijenos električne energije Proizvodnja biogoriva Prijevoz za vlastite potrebe Djelatnost prijevoza opasnih tvari Poljoprivredna djelatnost Laboratorijske analize uzoraka Promet sredstava za zaštitu bilja Stavljanje na tržište sjemena Proizvodnja gnojiva i poboljšivača tla Promet gnojivima i poboljšivačima tla Pripremanje hrane i pružanje usluga prehrane Pripremanje i usluživanje pića i napitaka Pružanje usluga smještaja Djelatnost privatne zaštite Transport nafte.

**- Održavanje i popravak motornih vozila Prijevoz putnika u cestovnom prometu *Djelatnost javnog cestovnog prijevoza putnika i tereta u domaćem i međunarodnom prometu **Obrada podataka Djelatnost pakiranja Temeljni kapital je 330. te državnim i izabranim sudovima kao i da Ovlaštenje . Luka Burilović Funkcija Ovlaštenje .zastupa samostalno i neograničeno Dražen Robić. OIB: 37085364079 Funkcija . Prokurist ne može bez posebne ovlasti trgovačkog društva nastupati kao druga ugovorna strana i s društvom sklapati ugovore u svoje ime i za svoj račun.ne može bez posebne ovlasti otuđiti ni opteretiti nekretnine trgovačkog društva i ne može davati izjave ni poduzimati pravne radnje kojima se započinje stečajni postupak ili drugi postupak koji dovodi do prestanka društva. zastupati ga u postupcima pred upravnim i drugim državnim organima.punomoć za sklapanje poslova drugim osobama.predsjednik uprave .prokurist Ovlaštenje . OIB: 73791071282 Funkcija Ovlaštenje .00 kuna Osobe ovlaštene za zastupanje Krešo Filipović Funkcija . u svoje ime a za račun drugih osoba. ustanovama s javnopravnim ovlastima. te državnim i izbranim sudovima kao i da ne može bez posebne ovlasti otuđiti ni opteretiti nekretnine trgovačkog društva i ne može davati izjave ni poduzimati pravne radnje kojima započinje stečajni postupak ili drugi postupak koji . Prokurist ne može davati Ovlaštenje .zastupa samostalno i neograničeno Željko Zadro. ili u ime i za Ovlaštenje .član uprave .600. ustanovama s javnopravnim ovlastima.Prokurist može sklapati sve ugovore i poduzimati sve pravne radnje u ime i za račun trgovačkog društva i zastupati ga u postupcima pred upravnim i drugim državnim organima.prokurist Ovlaštenje .račun drugih osoba.200.Prokurist može sklapati sve ugovore i poduzimati sve pravne radnje u ime i za račun trgovačkog društva.

tvornica šećera. Budući da sve tri hrvatske tvornice šećera većinu šećera proizvedenog iz šećerne repe (80%) izvezu na tržište EU po povlaštenoj carinskoj stopi od 0%. u svoje ime a za račun drugih osoba. Prokurist ne može bez posebne ovlasti trgovačkog društva nastupati kao druga ugovorna strana i s društvom sklapati ugovore u svoje ime i za svoj račun. BIJELI KRISTAL ŠEĆER . Proizvodnja šećera iz šećerne repe u Hrvatskoj u kampanji prerade šećerne repe 2006. Osijek i Sladorana d. Virovitica. Djelatnost Osnovna djelatnost SLADORANE je proizvodnja šećera.000 tona šećera od čega je 80% izveženo na tržište EU. Kandit Premijer d.d. Po potrošnji šećera hrvatska se nalazi u okviru europskog prosjeka potrošnje šećera po glavi stanovnika (38 kg/godišnje). Hrvatska industrija šećera Šećer u Hrvatskoj proizvode tri tvornice šećera i to: Viro d.000 tona.d. a deklarira se ka pakovina: • jumbo 1000/1-jumbo vreće od 1000 i 1200 kg • 50/1 kg-papirne vreće od 25 i 50 kg • 1/1 kg-papirne vreće od 1 kg • 1/1 kocka-šećer u kocki 1 kg • 5 g-ugostiteljski • Šećer u rinfuzi(auto cisterne i željezničke cisterne).iste uvoze sirovi trščani šećer iz Brazila (kao najkvalitetniji) te ga rafiniraju i dobivaju bijeli kristal šećer kojime zadovoljavaju potrebe domaćeg tržišta..000 i 180. Proizvodi Osnovni proizvod SLADORANE je šećer kristal konzumni bijeli. Godišnja potrošnja šećera u Hrvatkoj kreće se u između 160. ili u ime i za račun drugih osoba.d. godine iznosila je 255. Županja.dovodi do prestanka društva.

polipropilenske vreće od 1. Utovar bijelog kristal šećera u navedenim pakiranjima omogućen je u: .željezničke kontejnere Osim šećera.kamione . proteinski prah u količini od 750 tona godišnje te etanol (tehnički.000 kg i 1.vagon cisterne .papirne vrećice od 1 kg (transportno pakiranje 10 kg omotano termo folijom) . godine sve hrvatske .papirne vreće od 25 kg . a proizvodi se od šećerne repe i od sirovog trščanog šećera visoke polarizacije.000 kg po paleti.kartonske kutije za šećer u kocki od 1 kg . Sladorana d.papirne vreće od 50 kg .200 kg . Od 2001. proizvodi rezanac šećerne repe koji u sušenom ili sirovom obliku služi za stočnu ishranu i proizvodi se u količini od 25. Upakirani šećer na paleti je omotan strech folijom.šećer u rasutom stanju (rinfuza) Sva gore navedena pakiranja se isporučuju na euro paletama i to najčešće u količini od 1.000. koji predstavlja glavni proizvod.000 litara apsolutnog alkohola.auto cisterne . rafinirani ili denaturirani) koji nalazi različitu primjenu od prehrambene do automobilske industrije i koji se proizvodi u količini od 10.000 tona godišnje.željezničke vagone . Bijeli konzumni šećer pakiramo i kao takvog ga je moguće isporučiti u sljedećim pakiranjima: .Bijeli konzumni šećer prodaje se pod brandom "Sladonia".d.

kamione . pored osnovnog proizvoda.želejzničke vagone za prijevoz robe u rasutom stanju (TAD) . Rastresiti rezanac šećrne repe pakiramo u papirne vreće od 18 kg i moguće ga je isporučiti na euro paleti na koju slažemo 450 kg robe i omatamo strectch folijom. Peletirani rezanac šećerne repe pakiramo u papirne vreće od 25 kg i moguće ga je isporučiti na euro paleti na koju slažemo 600 kg robe i omatamo stretch folijom. U proizvodnom procesu.kamione . uglavnom iz Brazila.šećerane. Rezanac šećerne repe pakira se u egalizirane vreće. koji se koristi kao visokokvalitetna stočna hrana.d. Rezanac šećerne repe pakira se u egalizirane vreće. u proizvodnji sredstava za čišćenje i sl. Isporuka rezanca šećerne repe omogućen je u: .-rafinirani etilni alkohol (koji služi u proizvodnji jakih alkoholnih pića.želejzničke vagone za prijevoz robe u rasutom stanju (TAD) . posebno ukoliko se sirovi trščani šećer uvozi unutar kvote za uvoz sirovog tršćanog (carisnka stopa 0%). Isporuka rezanca šećerne repe omogućen je u: . Cijena koštanja prerađenog šećera iz šećerne trske niža je nego jedinična cijena šećera proizvedenog iz repe.željezničke vagone za prijevoz robe na paletama (GAS) Rezanac šećerne repe rastresiti Rezanac šećerne repe još je jedan od nusproizvoda proizvodnje šećera. koji se koristi kao visokokvalitetna stočna hrana.željezničke vagone za prijevoz robe na paletama (GAS) Iz melase se u potpuno odvojenom pogonu i tehnološkom procesu proizvodi drugi proizvod SLADORANE.).. pa tako i Sladorana d. stoga su sve tri šećerane zainteresirane za preradu sirovog tršćanog šećera i popravljanje bilanci proizvodnje. vrše preradu sirovog šećera iz šećerne trske koji je se uvozi iz Južne Amerike. nastaju i nusproizvodi: – – suhi repini rezanci-stočna hrana melasa-poluproizvod Rezanac šećerne repe peletirani Rezanac šećerne repe još je jedan od nusproizvoda proizvodnje šećera. u čijoj proizvodnji ponovo nastaju nusproizvodi: .

sadržaj estera 20 . sadržaj aldehida < 5 mg/l apsolutnog alkohola 5.– tehnički alkohol-sirovina za proizvodnju octa proteinski prah – komponenta za stočnu hranu Rafinirani etilni alkohol Rafinirani etilni alkohol (etanol) proizvodi se iz melase šećerne repe koja ostaje kao nusproizvod u proizvodnje šećera. Županja Porijeklo: Republika Hrvatska Kakvoća: Rafinirani etilni alkohol proizveden iz melase šećerne repe i melase šećerne trske u procesu kontinuirane alkoholne fermentacije (bistra.9 mg/l apsolutnog alkohola 3. metanol nema 8.96.d.3 . bezbojna tekućina karakterističnog okusa i mirisa. sadržaj kiselina 7 .30 mg/l apsolutnog alkohola 4. 96% . sadržaj viših alkohola prisutni u tragovima 6. koncentracija 96. Utovar odnosno utakanje oba dvije vrste alkohola omogućeno je u: .6 vol % 2. permanganat test > 20 minuta 7.željezničke vagon cisterne TEHNIČKE SPECIFIKACIJE RAFINIRANOG ETILNOG ALKOHOLA Naziv proizvoda: Rafinirani etilni alkohol Proizvođać: Sladorana d. Rafinirani etilni alkohol proizvodi kao: . bez prisutnosti stranih okusa i mirisa) Laboratorijske vrijednosti analize rafiniranog etilnog alkohola: 1.tehnički etilni alkohol min. 93% Obje vrste alkohola prodaju se isključivo u rinfuzi.kamionske cisterne .rafinirani etilni alkohol min. furfurol nema .

žuta tekućina karakterističnog okusa i mirisa. Rafinirani etilni alkohol proizvodi kao: .d.5 . bez prisutnosti stranih okusa i mirisa) Laboratorijske vrijednosti analize tehničkog etilnog alkohola: 1. SLADOLIQ .3000 mg/l apsolutnog alkohola Od proizvoda postoje jos i proteinski prah.1500 mg/l apsolutnog alkohola 2500 .94. sadržaj estera 4.rafinirani etilni alkohol min. 96% . Utovar odnosno utakanje oba dvije vrste alkohola omogućeno je u: . Naziva se još i suhi neaktivni kvasac.tehnički etilni alkohol min. sadržaj kiselina 3. Županja Porijeklo: Republika Hrvatska Kakvoća: Tehnički etilni alkohol proizveden iz melase šećerne repe i melase šećerne trske u procesu kontinuirane alkoholne fermentacije (bistra.željezničke vagon cisterne TEHNIČKA SPECIFIKACIJA TEHNIČKOG ETILNOG ALKOHOLA Naziv proizvoda: Tehnički etilni alkohol Proizvođać: Sladorana d. 93% Obje vrste alkohola prodaju se isključivo u rinfuzi. PROTEINSKI PRAH Proteinski prah nastaje pri proizvodnji rafiniranog etilnog alkohola (etanola). sadržaj aldehida 93. Sladoliq i melasa šećerne repe. koncentracija 2. a služi kao dodatak u prehrani stoke.kamionske cisterne .2 vol % 30 .50 mg/l apsolutnog alkohola 1000 .Proteinski prah se pakira u papirne vreće od 25 kg te se slaže na euro plateu u količini od 600 kg i omata stretch folijom.Tehnički alkohol Rafinirani etilni alkohol (etanol) proizvodi se iz melase šećerne repe koja ostaje kao nusproizvod u proizvodnje šećera.

prirast i rast papila buraga 6% Melasa do 20% u intenzivnom tovu junadi zamjenjuje žitarice Melasa izvor 50% energije na gruboj krmi • • Palatabilnost . Vrijednosti melase • • • • • • 10-20% melase dobro za starije krave 6% melase u obroku sa 60% koncentrata smanjuje mliječnost i masnoću Melasa izvor glukoze koju trebaju mozak. Sladoliq je tekuće krmivo na bazi melase za krave u laktacijskom periodu koje na razne načine povoljno djeluje na organizam preživača. a u prvom redu proizvodnju aminokiselina (metionina) od strane mikroba koje limitiraju proizvodnju mlijeka.Sladoliq . Pozitivno utječe na fermentaciju i uvjete fermentacije u buragu.jedino domaće dopunsko tekuće krmivo. Sladoliq poboljšava opskrbu proteinima u sklopu hranidbe goveda. živci teladi Melasa povisuje unos hrane. tako i na njegov sastav. koje se nalaze u proizvodu omogućuju brzo razmnožavanje mikroba u buragu.ješnost Fizikalna i preradbena svojstva . Ostale. iskorištavaju kao lako dostupni izvor energije. Sladoliq povećava i sintezu proteina organizma domaćina. što u znatnoj mjeri povećava njihovu aktivnost. Tekuće stanje proizvoda koji se ne stvrdnjava te njegova relativno velika otpornost na smrzavanje osiguravaju mu odgovarajući stupanj manipulativnosti. neovisno o vremenskim uvjetima. Time se povoljno utječe ne samo na količinu proizvedenog mlijeka. Osim što poboljšava opskrbu proteinima u sklopu hranidbe goveda. Biološki utjecaj hranjenja Mikrobi u buragu lako fermentirajuće ugljikohidrate (osobito šećer) koji se nalaze u Sladoliqu te koji poboljšavaju okus krmiva. što povoljno utječe kako na količinu mlijeka. za mikrofloru buraga esencijalne tvari. nego i na njegov sastav. povećava sintezu proteina organizma domaćina.

U susjednim zemljama. Za razliku od susjednih zemalja proizvođači šećera u RH nemaju subvencije ili poticaje. šećerne repe. nego samo proizvođači šećerne repe.d. proizvodnja šećera pod budnim je okom zakonodavstva jer je šećer strateški proizvod. Slijedi prikaz organizacijske strukture u Sladorana d. Melasu šećerne repe isporučujemo isključivo u rasutom stanju (rinfuzi) a isporuka je omogućena u: . je bila. naročito EU. ali i ostala.željezničkim cisternama ORGANIZACIJSKA STRUKTURA Sladorana d. U proizvodnju sirovine. Proizvođači u tim zemljama imaju poticaje i subvencije za proizvodnju šećera i država garantira zaštitnu cijenu proizvoda. Proizvodnja šećera odvija se u kampanjama koje se kalendarski poklapaju sa dozrijevanjem šećerne repe (od rujna do listopada) ili pak kao prerada sirovog šećera iz šećerne trske koja se odvija po potrebi.kamionskim cisternama . Trenutno zapošljava 360 stalno zaposlenih djelatnika raznih struka te još oko 200 sezonskih djelatnika tijekom kampanje prerade šećerne repe.• • • • • • Zdravstvena prihvatljivost Utjecaj na kvalitetu animalnih proizvoda Povisuje uzimanje neukusne i loše hrane Smanjuje prašnjavost obroka Nosač neukusnih dodataka Nosač ljekovitih i djelatnih tvari Melasa šećerne repe Melasa šećerne repe nastaje kao nusproizvod pri proizvodnji šećera. . Jedan manji dio melase prodajemo lokalnim proizvođačima hrane za stoku. uključeno je preko 800 kooperanata.d. jedan od glavnih nositelja razvoja Vukovarsko-srijemske županije. a najveći dio koristimo za proizvodnju rafiniranog etilnog alkohola (etanola).

a i naplata je brža i sigurnija nego na domaćem tržištu. godine te se kontinuitet nije prekidao sve do danas. Cijena šećera proizvedenog iz šećerne trske niža je od šećera proizvedenog iz šećerne repe te se ostvarivala dodatna zarada. što je šećeranama pogodovalo iz više razloga. zasijano je gotovo 11. Od ukupnog izvoza poljoprivrednih proizvoda šećer je u 2004. potrebno je naglasiti da se u zemlje EU može izvesti samo šećer proizveden iz šećerne repe koji posjeduje certifikat o podrijetlu proizvoda (domaće podrijetlo). a u 2005. Tablica 1. godine je 545.000 hektara.8%.U posljednjih nekoliko godina šećer je postao jedan od glavnih izvoznih proizvoda. U prosjeku je bilo zaposleno 185 radnika na određeno vrijeme i 360 radnika na neodređeno vrijeme. U 2004. na inozemnom tržištu postiže se bolja cijena. Sirovinsko područje prostire se na tri županije: Brodsko-posavsku. Broj zaposlenih Prosječni broj zaposlenih djelatnika u SLADORANI 2008. Požeško-slavonsku te Vukovarsko-srijemsku županiju. Prva kampanja prerade šećerne repe održana je u Sladorani 1947. Proizvodnja šećera u županjskoj šećerani ima dugu tradiciju. Kako bi se dodatno potaknuo izvoz država je omogućila šećeranama uvoz sirovog trščanog šećera bez carine. dok se šećer iz šećerne trske ne može izvesti jer nije domaćeg podrijetla. godini sirovinsko područje iznosilo je gotovo 10. čak i za vrijeme Domovinskog rata i žestokih napada na Županju. Povećanje izvoza pogodovalo je i državi jer je utjecalo na smanjenje izvoznog deficita. godini sudjelovao sa 26. Kvalifikacijska struktura stalno zaposlenih .000 hektara. Što se izvoza šećera tiče.

prihodi i čista dobit Ukupan prihod tvrtke u 2008. Procjene tržišta govore da bi trenutni zahtjevi za ovim proizvodom bili oko 12 000 tona godišnje.680. Od toga je . Struktura stalno zaposlenih po spolu i godinama Godišnji promet.00 kn.00 kn. Za njega se može reći i da je prirodniji jer nije prošao fazu bijeljena u kojoj se gube i neka od svojstava. šećer koji je malo ranije sišao s proizvodne trake i zaobišao nekoliko faza u procesu nastajanja bijelog šećera. ukupni rashod u istoj je godini bio: 494. svima poznati.449. godini iznosio je: 498.402. Radi se o tzv. što se smatra vrlo optimističnim s obzirom da se radi o proizvodu čija je zastupljenost na hrvatskom tržištu do sada bila zanemariva. ali su istraživanja tržišta pokazala da veliki broj potrošača zna o kakvom je proizvodu riječ. a dobit: 3.099.193. "smeđem šećeru" koji u biti nema svoj naziv nego ga je dobio po vizualnoj razlici između svima poznatog šećera koji je bijele boje.00 kn. Tržište novog proizvoda je u fazi uvođenja.Tablica 2. Planovi poduzeća Sukladno tendencijama u zdravoj ishrani koju prakticira sve više ljudi uvidjela se mogućnost proizvodnje i prodaje novog proizvoda koji još uvijek nije zaživio u nas. a na stranim tržištima je poznat već duži niz godina.661. Za smeđi šećer može se grubo reći da je to.

kako interne tako i ona EU. procjena tržišne potražnje za šećerom iznosi oko 145 000 tona godišnje a ove tri šećerane proizvedu oko 120 000 tona šećera godišnje. što je zanemarivo spram prosjeka potrošnje smeđeg šećera u drugim državama. Tržištešećera u hrvatskoj još uvijek ima karakteristike monopola i pod zaštitom je države jer je to ipak strateški proizvod. Manja količina šećera se uvozi iz susjednih zemalja ali također uz državnu kontrolu. Osijek i Županja čija ukupna proizvodnja šećera zadovoljava oko 85% potražnje za šećerom. i predstavlja veliko potencijalno tržište. što je zanemarivo spram prosjeka potrošnje smeđeg šećera u drugim državama.potražnja domaćinstvima procijenjena je na 2000 do 2500 tona. Međutim postoji podatak da se manje od 1% ukupne prodaje šećera krajnjim potrošačima (ugostiteljstvo i kućanstva) odnosi na smeđi šećer. smanjenje sirovinskog područja. Postoji podatak da se manje od 1% ukupne prodaje šećera krajnjim potrošačima (ugostiteljstvo i kućanstva) odnosi na smeđi šećer. birokracija. a javlja se i mogućnost prilagodbe pogona za proizvodnju alkohola proizvodnji alkohola za pogonsko gorivo. a ne smije se zanemariti i dio šećera koji uđe u Hrvatsku prilikom «shopinga» građana u BIH. dok za smeđi šećer tih podataka nema. modernizacijom proizvodnje (u okviru financijskih mogućnosti). jer je potražnja za ovim proizvodom u EU jako velika. Problemi Osnovni problemi koji se javljaju je negativne državne mjere . ugostiteljstvu i institucionalnim potrošačima. Osim uvođenja novog proizvoda. jer niti jedna šećerana u hrvatskoj za sada ne proizvodi smeđi šećer. Gore navedeni podaci odnose se na bijeli šećer. te stručnim obrazovanjem kooperanata. Konkurencija Trenutačno u hrvatskoj rade tri šećerane Virovitica. želja poduzeća je unaprijediti proizvodnju i poboljšati kvalitetu proizvoda. zatim nedovoljna orijentiranost tržištu. dok ostatak pripada industriji. SWOT analiza (Strength Weaknesses Opportunities Threats – Snaga Slabosti Prilike Prijetnje) Snaga – – – – – Prilike – – – – kvaliteta i prepoznatljivost proizvoda duga prisutnost na tržištu dobar ugled kod dobavljača i kupaca podmirivanje vlastitih obveza u roku dobra prometna povezanost Slabosti – nedefiniranost vizije i misije – nedovoljno tržišno razmišljanje – birokracija – preuzak asortiman proizvoda – internost Prijetnje – negativne mjere i ograničenja prilikom izvoza u EU – negativne vladine mjere – ulazak novih konkurenata proširenje sirovinskog područja povećanje kapaciteta proizvodnje povećanje asortimana proizvoda poboljšanje kvalitete sirovine . i predstavlja veliko potencijalno tržište. što otprilike iznosi oko 18%.

odnosno šećera i alkohola. u SLADORANI se ostvaruju odlični naturalni i financijski rezultati proizvodnje. uvozi i prerađuje sirovi šećer iz Brazila i na takav način osigurava . što je omogućilo povećanje proizvodnje šećera do 60000 tona visoke kvalitete. Stupanjem na snagu Sporazuma o pridruživanju i suradnji između Europske unije i Republike Hrvatske 1. pri čemu osobito talijansko tržište. jer osim povećanja prodaje na domaćem tržištu. SLADORANA je vrlo brzo prilagodila svoj proizvodni proces novonastalim uvjetima i već 2001. na koje se izvozi najveći dio proizvoda. U 2002. postoji i mogućnost osvajanja novih tržišta (čitava EU). ali i tržište EU. Proizvodnja šećerne repe uspjela se organizirati na 10000 hektara. uz visoku kvalitetu. godini SLADORANA je izvezla 28.godine postala značajan izvoznik šećera na tržište Europske unije. To je rezultiralo proizvodnjom dostatne količine kvalitetnije sirovine. jer se prišlo sufinanciranju i stručnom praćenju proizvodnje šećerne repe.– – ulazak na nova tržišta pozitivne vladine mjere – smanjenje sirovinskog područja Godišnja potrošnja šećera u hrvatskoj iznosi oko 135. Takav proizvod zadovoljava sve uvjete koje traži zahtjevno europsko tržište. Puno korištenje kapaciteta osigurava nižu cijenu koštanja šećera. b) potencijalno tržište Potencijalno tržište je vrlo širok pojam. Po potrošnji šećera hrvatska se nalazi u okviru europskog prosjeka potrošnje šećera po glavi stanovnika. kao sirovine za puno korištenje kapaciteta. Tvrtka se diže iz pepela i stvaraju se preduvjeti za razvoj SLADORANE kao i ponovno vraćanje povjerenja proizvođača šećerne repe. Tri hrvatske šećerane godišnje proizvedu veću količinu šećera nego što tržište može prihvatiti.000 tona.godine otvorilo se tržište zemalja EU za jedan dio roba koji su proizvedeni u Hrvatskoj od domaće sirovine. a po povlaštenim uvjetima (preferencijalna carinska stopa od 0%). godine. među kojima se našao i šećer kristal proizveden iz šećerne repe. čemu će osobito pridonijeti ulaganje u marketing. U 2003. godini trend izvoza je u porastu i do kraja godine biti će izvezeno oko 40000 tona što će biti oko 70% ukupne realizacije šećera. stoga se određena količina šećera i izvozi u susjedne zemlje. Tržište a) stvarno tržište Stvarno tržište predstavlja Hrvatska. a time i njegovu konkurentnost na tržištu.siječnja 2001. Stoga SLADORANA u nedostatku šećerne repe. Već u prvoj godini nakon provedene financijske konsolidacije 2002.567 tona šećera ili 55% od ukupne realizacije.

738 dionice serije B i 41.824.625. 2. Ostvareni rezultati poslovanja u 2002. Zamjena pogona ekstrakcije 3. A to upravo omogućuju ove investicije: – – skladištenje proizvoda u ekološkim skladištima kvalitetna ambalaža i kvalitetno pakiranje pravodobno reagirati na zahtjeve kupca u smislu zahtjeva za dizajnom proizvoda.00 kn Temeljni kapital Društva podijeljen je na 2. Linija za pakiranje šećera po 1kg Ulazak Hrvatske u Europsku uniju uvjetovan je usklađivanjem više zakona sa zakonima EU.668.247 dionica i to 1. između ostalog i Zakona o hrani.potrebne količine šećera za domaće i inozemno tržište kao i dobre proizvodne i financijske rezultate. Nominalni iznos jedne dionice iz prethodnog stavka je 100.700. DIONICE SLADORANE Temeljni kapital Društva iznosi 266. godini pokreće dvije značajne investicije: 1. koja već u 2003.200 dionica serije A. godini bili su dobar preduvjet daljnjeg razvoja SLADORANE. je : . a time i daljnji razvoj tvrtke. Da bi SLADORANA zadržala stečenu poziciju na EU-tržištu mora pravodobno prilagoditi i svoje poslovanje sukladno novim propisima i uvjetima na tržištu. SLADORANA se strateški orijentirala na izvoz i tu orijentaciju želi i zadržati. Ekološki silos za skladištenje šećera kapaciteta 50000 tona 2.00 kn Dionice su izdane u nematerijaliziranom obliku i pohranjene su u depozitoriju Središnje depozitarne agencije sa sjedištem u Zagrebu Struktura dioničara Stanje u rujnu 2010.309 dionica serije C.

kooperantima.Politika kvalitete „Sladorana“ d. Vođenje Društva bazira se na samoj definiciji kvalitete kao sposobnosti skupa karakteristika proizvoda. ta opredijeljenost usmjerena je i kroz specifične segmente potrošača kroz ispunjenje zahtjeva prema standardima Halal i Kosher.d. U okviru sustava upravljanja kvalitetom primjenjujemo nadzor i samokontrolu prema načelima HACCP u cilju osiguranja kvalitete i sigurnosti proizvoda. alkohola i repinog rezanca. . Ukupni poslovni pristup i poslovna odvijanja Društva temelje se na osnovnim načelima norme ISO 9001:2008 i zakonskoj regulativi. Velika pozornost polaže se i prema proizvođačima šećerne repe. je vodeći proizvođač šećera.dobavljačima i široj društvenoj zajednici. Društvo vodi stalnu brigu o zaposlenicima i njihovom obrazovanju te razvoju novih znanja i sposobnosti. U središtu poslovne pozornosti nalaze se prvenstveno kupci.

hr http://sladorana.LITERATURA: Web: https://sudreg.hr http://www.hr/ Članci iz novina: .pravosudje.zupanja.

Županjski list broj 41 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful