P. 1
TC_2_ID_REI

TC_2_ID_REI

|Views: 489|Likes:
Published by sandagui

More info:

Published by: sandagui on May 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/28/2015

pdf

text

original

TEMA DE CONTROL 2

Pentru firmele americane scăderea competitivităţii interne în domeniul tehnologiei de vârf şi necesitatea de a se orienta spre producători de componente electronice de peste ocean, care produc cu costuri mai reduse, au devenit subiecte majore în anii 80. În ultimul deceniu a sporit substanţial exportul de maşini şi aparate electrice şi electronice ( cota în export s-a dublat practic în mai puţin de 10 ani), dar acesta este mai ales rezultatul unor activităţi de asamblare sau producţie la comandă destinate unor firme din ţările occidentale. Dacă firmele americane deţin încă peste 80% din vânzările de calculatoare pe piaţa mondială, o cotă tot mai mare din valoarea comercială a acestora este furnizată de firmele din străinătate; cele mai multe terminale sunt realizate în Asia de Sud-Est, iar Japonia are ponderea majoritară în livrările de imprimante şi de dispozitive de discuri. Firma IBM realizează calculatorul personal de larg consum cu 72% din costuri în afara SUA, respectiv în ţări şi teritorii din Extremul Orient (ţarile din sud-estul Asiei produc şi livrează monitorul - 10% din costul total şi dispozitivele de discuri - 20% din cost). Texas Instruments IMC produce toate microprocesoarele de 64k în Japonia şi le exportă în SUA, unde firmele japoneze deţin peste jumătate din această piaţa.

Pornind de la situaţia prezentată mai sus, răspundeţi la următoarele întrebări: 1. Care este raţiunea acestui mod de operare – subcontractarea? 2. Care sunt avantajele IMB? 3. Care sunt avantajele acestui mod de operare pentru firmele din sud-estul Asiei? 4. Care sunt dezavantajele IMB? 5. Care sunt dezavantajele firmelor din sud-estul Asiei? 6. Care este perspectiva relaţiei ordonator-subcontractant?

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->