Imnul Eroilor Presarati pe-a lor morminte Ale laurilor flori Spre a fi mai dulce somnul Fericitilor Eroi Ridicati

pe piramida nemuririi faima lor, Scriti in cartile de aur Cantecul nemuritor. Pe copii la sanul vostru Alintati-i cu-acest cant, Povestindu-le cu fala Al eroilor avant. Dezveliti tot adevarul Si le spuneti tuturor, Cum murira fratii nostri Pentru Neam si Tara lor.
În faţa unei redute, la Plevna în 1877-1878, când poporul român, respectiv armata română lupta pentru independenţa României, un ostaş, Ioan Neniţescu, care fusese rănit, scria:

Deşteaptă-te, române Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte, În care te-adânciră barbarii de tirani! Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soarta, La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani! Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman, Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume Triumfător în lupte, un nume de Traian! Preoţi, cu cruce-n frunte! căci oastea e creştină, Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt. Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină, Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost' pământ! Ostasilor romani V. Alecsandri Vin acum, la randul vostru sa v-aduc o inchinare. Vin cu inima crestina si cu sufletul mai tare, Ca eroi de mari legende, vin sa va privesc in fata, Voi nepasatori de moarte, dispretuitori de viata, Ce-ati probat cu-avantul vostru lumei pusa in mirare Ca din vultur, vultur naste, din stejar, stejar rasare! Nu uita ca esti roman, Nu uita ca esti roman, Nu uita ca esti roman, Ca sus in deal la tine-n sat Popa Ioan te-a botezat Si Lelea Stanca te-a tinut un an la san Nu uita ca esti roman, Nu uita ca esti roman, Ca tatal tau si mama ta Bunicul si bunica ta Te-au invatat dintotdeauna sa fi bun Nu uita ca esti roman, Nu uita ca esti roman, Ca tatal tau a fost cioban Bunicul tau a fost Traian Si-n tara asta te-ai nascut sa fi stapan Nu uita ca esti roman, Nu uita ca esti roman, A mai venit o vreme grea, Nu e nimic,vom astepta Caci vine soarele din nou in tara mea

GRAIUL NEAMULUI Eroi au fost, eroi sunt încă Ş-or fi în neamul românesc, Că rupţi sunt ca din tare stâncă, Românii, orişiunde cresc. E viţa noastră făurită De doi bărbaţi cu braţe tari Şi cu voinţa oţelită, Cuminţi deştepte, inimi mari. Şi unu-i Decebal cel harnic Şi celălalt Traian cel drept Şi pentru vatra lor amarnic Au dat cu-atâţia duşmani piept. Şi din aşa părinţi de seamă, În veci s-or naşte luptători, Ce pentru patria lor mamă, Vor fi ca vrednici următori. Au fost eroi şi or să fie, Ce-or frânge duşmanii cei răi, Din coasta Daciei ş-a Romei, În veci s-or naşte pui de lei.

Eroi au fost. Ardeal Fireasca unire cu patria muma Ne-a fost cel mai sfint ideal. în tarina fierbinte În munti. Treceti batalioane romane Carpatii La arme cu frunze si flori A noastra-i izbinda. luati aminte! Noi stam si astazi straja-ndelungata. Cu totii eram regimente romane: Moldova. ai nostri sint fratii Traiasca in veci trei culorï. Istoria-ntreaga cu lupte si jertfe Traieste-n unirea de azi. eroi sunt înca! (poezie) Noi suntem undeva. Din noi se-nalta flacara cea vie. Si daca neamul plânge în nevoi. În spicul copt. Vointa intregului neam. Luati aminte. Ardealul ne cheama Nadejdea e numai la noi Saruta-ti copile parintii si fratii Si-apoi sa mergem la razboi 'Nainte! 'Nainte spre marea Unire. la ale vesniciei porti Sa aducem iarasi jertfa ne’ntinata. Noi n-am murit de tot. Noi stam de veghe sus necontenit Si cerem izbavire pentru voi. ne trebuie Ardealul De-o fi sa ne-ngropam de vii. Treceti batalioane romane Carpatii La arme cu frunze si flori V-asteapta izbinda. . noi nu suntem morti! Cum stam noi jertfa lânga Dumnezeu. în iarba moale. sus. Prin care-n ceruri amintim mereu Ca este pe pamânt o Românie. Ardealul. Cu sabii facuram Unirea cea mare Spre Alba cu totii porneam Toti oamenii tarii semnau intregirea. batrin ca Unirea Voi compatrioti ascultati. Muntenia. Aceasta-i povestea Ardealului nostru Si-a neamului nostru viteaz. v-asteapta si fratii Cu inima la trecatori Ardealul. Hotarul nedrept sa-l zdrobim Sa trecem Carpatii.TRECETI BATALIOANE Un cintec istoric ne-aduce aminte Ca fratii in veci vor fi frati Un cintec de lupta. cu mândrele poieni la poale. Caci numai pentru asta ne-am jertfit. Sus.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful