P. 1
03 Analisis Kerja 1

03 Analisis Kerja 1

|Views: 8|Likes:
Published by fathintulip

More info:

Published by: fathintulip on May 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/16/2011

pdf

text

original

ANALISIS KERJA

Definisi
Analisis kerja bermaksud kaedah yang menentukan tugas dan kemahiran yang diperlukan untuk sesuatu pekerjaan dan jenis orang yang diperlukan untuk pekerjaan tersebut. Ia juga merujuk kepada proses mendapatkan maklumat terperinci mengenai pekerjaan

Analisis kerja terbahagi kepada dua elemen utama iaitu Huraian Kerja dan Spesifikasi Kerja Huraian kerja menerangkan mengenai ciriciri persekitaran dan fizikal mengenai pekerjaan tersebut manakala spesifikasi kerja menerangkan ciri-ciri peribadi yang perlu untuk menjalankan tugas.

di firma tertentupada masa tertentu. Tanggungjawab (Duty) Segmen tugas yang besar yang dilakukan oleh individu dan boleh merangkumi beberapa tugas. ‡Penyelaras.TERMINOLOGI Elemen Unit terkecil yang mana pekerjaan boleh dibahagikan tanpa menganalisa pergerakan dan proses mental ‡Memasang LCD untuk pengajaran. ‡Menjalankan temuduga. Jawatan Satu atau lebih tanggungjawab yang dijalankan oleh individu tertentu. Tugas(Task) Bentuk kerja yang khas untuk tujuan khas. ‡Menaip surat. membuat pemilihan & latihan. Dekan .

.Kerja Satu kumpulan jawatan yang mempunyai tanggungjawab yang sama. ‡Guru Pekerjaan Sekumpulan kerja yang wujud di pelbagai organisasi. Kerani Karier Urutan jawatan . kerja dan pekerjaan yang dilakukan oleh seseorang selama jangka hayatnya. ‡Guru.

LATIHAN 5. PEMILIHAN 2. KAUNSELING KERJAYA . UPAH & GAJI PEMILIHAN 3.TUJUAN 1. PENILAIAN PRESTASI 4.

Elemen yang perlu ada dalam pekerjaan termasuk: .HURAIAN KERJA Diskripsi kerja Menerangkan mengenai ciri-ciri persekitaran dan fizikal mengenai pekerjaan tersebut.

kaedah pembayaran. bahan yang digunakan. struktur gaji. operasi mesin. kelayakan akademik. serta kekerapan berkomunikasi dengan pekerja. Persekitaran Sosial Maklumat mengenai bilangan individu yang berkerja dalam jabatan tersebut. bunyi. tempat. Aktiviti Kerja dan Prosedur Diskripsi mengenai tugas yang perlu dijalankan. Suhu. dalaman/luaran. Keadaan Pekerjaan Jam berkerja. bentuk arahan yang akan diberikan. Keadaan kerja dan persekitaran fizikal.Nama Pekerjaan (Job Title) Mengklasifikasikan kerja agar menudahkan pentadbiran. .

Ia amat bergantung kepada kesesuaian kerja dan selalunya cuma menjadi sebagai panduan sahaja. kemahiran (tahap kecekapan individu). Kemahiran Motor. Spatial Kadangkala. ‡ Seorang juruterbang perlu mempunyai tahap penglihatan 20/20. personliti dsb) yang perlu untuk menjalankan sesuatu pekerjaan. serta ciri-ciri individu tersendiri (motivasi. spesifikasi kerja tidak terlalu ketat. .SPESIFIKASI KERJA Ia merujuk kepada senarai pengetahuan (faham mengenai prosedur atau maklumat). ketekunan. kebiasan. kebolehan (tahap kebolehan tetap individu).

.

KERJA KAEDAH UMUM PEMERHATIAN TEMUDUGA BORANG KAJIAN SOALSELIDIK DIARI PEKERJA PENGLIBATAN SECARA LANSUNG .MENJANA A.

POSITION ANALYSIS QUESTIONNAIRE TEKNIK INSIDEN KRITIKAL FLEISHMAN JOB ANALYSIS SURVEY (F-JAS) DICT.INSTRUMEN A. OF OCCUPATIONAL TITLE (DOT) O*NET .K.

(1972) di Purdue University. Elemen ini dibahagikan kepada enam kategori. . Instrumen ini mengandungi 194 item yang berkenaan dengan tugas dan elemen kerja.POSITION ANALYSIS QUESTIONNAIRE Ia telah dicipta oleh Ernest McCormick et al. Ia dinilai menggunakan skala daripada N (Does not apply) ke 5.

. perancangan) Output Kerja (aktiviti fizikal dan alat) Hubungan Interpersonal Konteks kerja (persekitaran fizikal dan sosial) Aspek yang lain.Enam kategori tersebut ialah Input Maklumat (di mana & bagaimana pekerja mendapatkan maklumat untuk pekerjaan) Proses Mental (membuat keputusan.

Menunjukkan reliabiliti yang tinggi Reliabiliti antara penilai yang tinggi Lebih sesuai untuk kolar biru. ‡profail polis dan surirumah sama persamaan Bentuk soalan memerlukan mereka berpendidikan tinggi untuk mentadbir yang . Bukan pekerjaan yang spesifik. tingkah laku wujud.

TEKNIK INSIDEN KRITIKAL Kaedah ini dicipta oleh John Flanagan (1954) untuk Tentera Udara AS. Ia melibatkan penggumpulan maklumat tertentu mengenai tingkahlaku kerja daripada majikan atau pekerja yang menerangkan tentang prestasi kerja yang baik dan kurang baik Prosedur pendekatan ini adalah: .

Apa yang terjadi sebelum insiden itu berlaku dalam dalam konteks mana Apa yang dibuat oleh individu tersebut yang menyebabkan ia sangat efektif atau kurang efektif Persepsi terhadap akibat tingkah laku tersebut Adakah ianya didalam atau luar kawalan pekerja .

Psychomotor (Fine Manipulative Abilities. Control Movement Abilities. Endurance. Balance. 73 skala yang berlainan dan dibahagikan kepada 3 bahagian. . Kognitif. Visual Abilities. Quantitative Abilities. Psikomotor dan Fizikal Cognitive (Verbal Abilities. Idea Generation & Reasoning Abilities. Spatial Abilities. Memory. and Coordination. and Auditory and Speech Abilities). and Reaction Time and Speed Abilities).Fleishman Job Analysis Survey Menggunakan pendekatan berdasarkan kemahiran untuk melakukan tugasan. Physical (Physical Strength Abilities. Flexibility. Perceptual Abilities. and Attentiveness).

of Occupational Title Dicipta pada tahun 1930 di AS dan sehingga 1991. mempunyai diskripsi untuk 12.000 pekerjaan Maklumat spesifik kepada pekerjaan dan tidak membenarkan µcross-referencing¶ untuk tujuan perbandingan dengan pekerjaan yang serupa Fokus kepada tugas atau apa yang perlu dilakaukan DOT tidak membincangkan ciri-ciri personal yang perlu ada untuk menjalankan tugas Terbahagi kepada (1) Data (2) People (3) Things .Dict.

.

.

lebih komprehensif dan mengandungi 6 elemen utama ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Keperluan Pengalaman Keperluan Pekerja Keperluan Pekerjaan Ciri-ciri Pekerja Ciri-ciri Pekerjaan Keperluan Pekerjaan Spesifik i. peralatan .O*NET Lanjutan daripada DOT.e.

.

Functional Job Analysis Digunakan di AS untuk klasifikasi kerja bagi DOT Melihat 7 elemen iaitu: (1)Things. (4) Worker Instructions. (6) Math. (2) Data. and (7) Language Menggunakan maklumat tersebut untuk kumpulkan kenyataan mengenai pekerjaan . (3) People. (5) Reasoning.

Peguam. . Kurang praktikal sekiranya memakan masa yang agak lama. Pensyarah). Masalah Pekerja tidak melakukan pekerjaan dengan normal (ingat utk naik gaji) Kurang berkesan sekiranya menggunakan aspek pemikiran dalam membuat kerja (Cth: Doktor.KAEDAH MENDAPATKAN MAKLUMAT PEMERHATIAN Memerhatikan aktiviti yang dijalankan dan merekodkan secara sistematik Sama ada bentuk penulisan atau rekod (tape) Lebih dari seorang pekerja.

TEMUDUGA Menyoal pekerja yang berkenaan tentang pekerjaan mereka Pekerja memainkan peranan aktif. elak kurang puas hati kerja dianalisa. Masalah Perlu mendapat keyakinan pekerja yang dianalisa agar dapat kerjasama. Maklumat yang bias diberikan. Dapat merekodkan proses mental Berbentuk berstruktur/ tidak Penyelidik yang terlatih bagi mengelak tersinggung. Memakan masa yang agak lama .

Sample yang besar dan jimat masa Selalunya perlu mendapat persetujuan majikan Masalah Kurang interaksi dengan pekerja Skop/ Ketepatan diragui .BORANG KAJIAN SOAL SELIDIK Pekerja cuma menandakan tugas mereka melalui soalan yang telah diberikan.

pemandu lori. kapal laut dan bas Maklumat sebagai sampingan/ penambahan Masalah Sesuai untuk sesetengah pekerjaan Skop terhad .DIARI PEKERJA Mendapat maklumat berdasarkan apa yang ditulis pleh pekerja Terutamanya pilot.

Pengkaji dapat memberi pandangan dari sudut pekerja yang dianalisa. ambil masa utk belajar. sekiranya pekerjaan tersebut terlalu teknikal. dan ia boleh menggangu pekerjaan .PENGLIBATAN SECARA LANSUNG ‡ ‡ ‡ Terhad kepada pekerjaan yang mudah dan tidak terlalu teknikal. B/ manapun.

‡ Pekerja yang dianalisa kadangkala tidak tahu b/mana beri maklumat yang baikKegagalan untuk membuat kritikan sekiranya terdapat kekurangan atau sekiranya ada penambahan mengenai apa yang diperhatikan.MASALAH UMUM ‡ Kurangnya sokongan daripada pihak pengurusan atasan seperti tidak menerangkan tujuan sebenar AK dijalankan ‡ Cuma satu kaedah penyelidikan dibuat ‡ Penyelia dan pekerja tersebut tidak mengambil bahagian dalam perancangan dan rekabentuk kajian. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->