Simularea Parlamentului European Comitetul Industrie, Cercetare și Energie

Martie 2009 Cluj-Napoca

Comitetul Industrie, Cercetare si Energie (ITRE)

Comitetul Industrie, Cercetare şi Energie (ITRE) se preocupă cu chestiuni legate de politica industrială a Uniunii Europene, aplicarea noilor tehnologii, politica de cercetare şi mai apoi exploatare a descoperirilor, politica spaţială, politica energetică şi securiatea nucleară. Măsurile comitetului trebuiesc să vizeze planuri viabile de viitor, pe termen lung şi scurt şi să urmărească atât interesele marilor corporaţii, a întreprinderilor mici şi mijlocii cât şi a unităţilor educaţionale şi a altor posibile părţi implicate. Cele două teme puse în discuţie sunt strâns corelate şi actuale. Dezvoltarea unei politici coerente, eficiente şi sigure de energie este una din priorităţile Uniunii Europene. Activitatea de cercetare reprezintă un suport extrem de important în alcătuirea acestor politici. Desigur, cele două teme nu se rezumă doar la aspectele care le asociază, rămânând la latitudinea voastră să decideţi subiectele pe care discuţiile se vor axa. Delegaţii trebuie să-şi considere rolul pe care-l joacă în cadrul temelor, să încerce să ţină cont de diferenţele culturale şi să evalueze atât importanţa atingerii unui consens cât şi respectarea obiectivelor pe care ţările pe care le reprezintă le urmăresc.

Subiectul 1. Energia nucleara – sursa de energie sustenabila. Solutii si implicatii.
De mai bine de un sfert de secol energia nucleara a crescut progresiv in aportul pe care-l aduce in economia energetica. In cadrul mondial procentul de 1% nu spune mare lucru dar pe plan european rolul ei este unul mult mai important, reprezentand, de asemenea, un subiect controversat prin natura balantei intre eficienta, cost si risc. Inca de la inceput, in cadrul procesului de dezvoltare a energiei nucleare, au aparut probleme cum ar fi siguranta, riscul iradierii, managementul deseurilor radioactive etc. Aceste subiecte au inceput sa fie cercetate in detaliu in 1985 in cadrul Comisiei Europene a Energiei Atomice (Euratom). Dezvoltarea proeminenta a energiei nucleare in tarile din vestul Europei a inceput in anii '70 si s-a intensificat in 1973 odata cu decizia Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a

astfel multe din ele au incheiat contracte cu tarile din Est pentru a construi noi centrale acolo. In aceasta situatie rolul jucat de Nuclear Safety Fund creat de tarile G-7 este unul vital. energie care dupa dezastrul de la Cernobyl se arata a fi foarte riscanta pentru mediu. Astfel de accidente pot avea un efect continental si reprezinta un pericol care trebuie adresat permanent. scalabil si care sa beneficieze de o securitate ridicata. mai avantajoase din punct de vedere financiar si eficiente ca rezultat. Ca exemplu putem considera proiectele companiei franceze Areva (fosta Framatome). Aceasta dependenta este marcata de problema costurilor producerii energiei raportate la venitul tarilor. Evenimentul de la Cernobyl a dus la cele mai mari emanatii radioactive produse de un singur dezastru din istorie. Puterea nucleara reprezinta una din cele mai insemnate dileme in societatea industriala avansata: impactul schimbarilor tehnologice asupra valorilor traditionale. printre care Atmea I. Alternativa energiei nucleare este. apar probleme legate de stocarea si eliminarea deseurilor radioactive si efectele negative foarte serioase asupra mediului create de hazarduri precum accidentul de la Cernobyl. Energia nucleara nu produce dioxid de carbon sau alti poluanti atmosferici si operarea rutinelor nu are un impac negativ drastic asupra mediului dar radiatiile de nivel scazut sunt un rezultat al operarii normale a unei centrale atomicem ducand astfel la emanarea unor enfluenti incalziti. Europa de Est detine resurse foarte limitate de combustibil si se vede astfel dependenta de energia nucleara. catastrofa avand o probabilitate mare de a avea loc si ca alte astfel de evenimente erau posibile pe viitor. Cresterea pretului a determinat tarile dependente in mare parte de importuri sa caute solutii alternative. De asemenea. coeficient care este de doua. cea mai curata si ieftina pentru tari precum Republica Ceha care detine propriile resurse de uraniu. care implica construirea unui reactor de putere mare (1100 Mwe). Ucraina din 1986. Pentru ca fondurile pentru astfel de proiect nu pot fi obtinute de la tarile din Est alternativa corporatiilor este aceea de a continua proiectele cu credite obtinute de la ogranizatiile din vest. un proiect revolutionar dezvoltat in comun de catre Areva si Mitsubishi. Europa post-comunista se confrunta cu o serie de probleme in asigurarea energiei. Cercetari efectuate retroactiv asupra reactoarelor din fostul URSS au condus la concluzia ca evenimentul de la Cernobyl nu a fost unul complet aleator. Pentru corporatiile din vestul Europei este dificil sa continuie activitatea nucleara datorita presiunii populatiei.controla cantitatea de petrol produs cu scopul de a-i majora pretul. trei ori mai scazut decat cel din vestul Europei. per total. industrializarea zonelor rurale . La ora actuala exista diverse cercetari si experimente de design si constructie a unor reactoare alternative mai sigure.

Algeria iar unele zone sunt amenintate de insecuritate. tari care sunt traversate de conducte de gaze si petrol. Rusia. fata de 50% in momentul de fata. principalul exportator. Jumatate din cantitatile importate provin din doar trei tari: Rusia. sustenabilitate si securitate. Disputele dintre Rusia si Belarus (2007) si Ucraina (2005. 1 Dezvoltarea unei politici energetice reprezinta o prioritate pentru Europa iar situatia energetica este in continua schimbare. Norvegia.si centralizarea puterii de decizie. energia nucleara reprezinta un simbol in dezbaterea despre ambiguitatile viitorului post-industrial. in cadrul Uniunii Europene dependenta energetica de importuri este in continua crestere. In cazul crizei de la inceputul anului 2009 mai multe tari europene au raportat reduceri drastice in ce priveste aprovizionarea cu combustibil: 1Europe Since 1945 de Bernard A. In conflictul pentru puterea nucleara. avand astfel un impact considerabil asupra celorlalti importatori din Europa. Cook . Daca energia domestica nu este adusa la un nivel competitiv in urmatorii 20-30 de ani 70% din necesar va fi acoperit de importuri. Cele trei obiective urmarite in dezvoltarea politicii sunt: competivitate. a avut numeroare dispute in trecut cu tari din fostul bloc sovietic.2009) au dus la oprirea transportului de combustibil prin conductele ce traverseaza regiunile repspective. In prezent.

In conditiile acestei dependente. se urmareste o scadere cu 30% a emisiilor pana in 2020.4-5. Daca nu sunt luate masuri.6 grade Celsiuis. in cadru . Pentru a atinge acest nivel trebuiesc dezvoltate interconexiuni si implementate cadre lesgislative. procent care este considerat a fi necesar pentru a mentine o temperatura globala la un nivel mai mic de 2 grade Celsius fata de era pre-industriala. Astfel. Conform Institutului Interguvernamental de Schimbare a Climatului (IPCC) emisiile de gaze au produs deja o incalzile globala cu 0. pana la sfarsitul secolului climatul global se va incalzi cu 1. Obiectul UE este acela de a crea o economie mai puţin dependentă de carbon. Investitiile ce trebuiesc facute pentru a indeplini cererea de energie si a inlocui infrastructura veche in cadrul UE in decursul urmatorilor 20 de ani depasesc un trilion de euro. Uniunea Europeana lasa la latitudinea membrilor sai decizia de a utiliza energie nucleara. De asemenea aspectul ecologic trebuie luat in calcul. Astfel. In prezent. Climatul devinde mai cald. investirea in solutii eficiente. dezvoltarea unor piete europene energetice interne competitive reprezinta o prioritate. sigure si sustenabile reprezinta un obiectiv critic.8 grade Celsius ceea ce va duce la un impact considerabil asupra ecosistemului si a societatii. Una din posibilele solutii o reprezinta energia atomica.

31 de tari folosesc energie nucleara. . Pe plan mondial investiţiile în centrale atomice sunt în creştere. In contextul energetic. Trebuie insa alcatuit un plan de dezvoltare. economic si politic actual. Din cele 31. lideri de iniţiativă fiind Republica Populară Chineză. iar alte 3 sunt in procesul de a li se alatura. Odata cu cresterea numarului de centrale din Europa se simte nevoia unei monitorizari atente si detaliate a evolutiei lor pentru a putea prevedea si preveni eventualele hazarduri. mentenanta si monitorizare a energiei atomice care sa respecte atat obiectivele impuse de politica energetica a Uniunii cat si interesele membrilor sai.global. 17 isi asigura mai bine de un sfert din necesarul de energie prin energia nucleara. energia nucleara reprezinta o varianta pentru tarile membre UE.

Întrebări de adresat (recomandări): Reprezinta energia atomica o solutie pentru tara pe care o reprezentati? Exista alte variante fiabile? Cine si cum ar trebui sa se ocupe de monitorizarea activitatii nucleare? Cum se poate asigura transparenta politicii individuale a membrilor? Ce reglementari ar trebuie adoptate pentru a proteja mediul? Cum poate fi rezolvata problema depozitarii si debarasarii deseurilor radioactive? Cum se poate integra varianta energiei nucleare in politica energetica a Uniunii?        Bibliografie: Raportul Euratom 2007 UE Energy Policy Tratatul de fondare Euratom Convension on Nuclear Safety     Subiectul 2.Importanta existentei unui cadru legal comun in materie de cercetare Abstract: La nivelul UE desi exista anumite institutii cu cadru legal comun ce cuprind majoritatea statelor membre (ESFRI . problema finantarilor si a alocarii granturilor aduce mari problem marilor actori implicati. Nevoia de stabilire a unor directive .European Strategy Forum for Research Infrastructure). Unitate in cercetare .

In momentul de fata UE isi coordoneaza politica in materie de cercetare si tehnologie dupa articolul 164 al Tratatului CE. in care se stabilea coordonarea politicilor nationale si definirea unor proiecte de interes comun pentru UE in materie de stiinta si tehnologie si sublinierea nevoii unei directii comune in acest domeniu.eu/parliament/expert/displayFtu. 2 http://www. Nevoia pentru un cadru comun in materie cercetare a fost recunoscuta inca din 1950 prin articolul 55 al CECO (Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului). articolele 4 -> 11 ale Euratom.clare dar si simplificate va reprezenta unul din scopurile discutiei pe tema de mai sus.14. al carui buget se intinde pe o perioada de 7 ani si dispune de suma de 53. stiinta si tehnologie – tratatul de la Maastricht. Acesta stabileste obiectivele si prioritatile in materie de cercetare la nivelul UE. Amsterdam si Lisabona. Prezentarea topicului De-a lungul anilor UE si-a indreptat intr-o masura mai mica sau mare atentia spre cercetare. odata cu trecerea timpului parti din ce in ce mai mari din bugetul UE au fost alocate cercetarii.html .europa. ale carui puncte principale sunt surprinse mai jos: • • • • Implementarea de programe de cercetare si dezvoltare tehnologica prin promovarea cooperarii intre centrele universitare si centrele private de cercetare Promovarea cooperarii in domeniul cercetarii. Principalul instrument al politicii UE in materie de cercetare si dezvoltare tehnologica il reprezinta al 7 lea Program Cadru (FP7).2 miliarde de Euro. Poate cea mai importanta politica adoptata in acest domeniu a fost cea din 1974. Programul Cadru 7 reprezinta pana acum cel mai mare si comprehensiv plan. Daca la inceputurile UE fondurile alocate acestui domeniu nu erau foarte foarte mari. Fiecare dintre tratatele urmatoare au mentionat intr-un fel sau altul o politica comuna in materie de cercetare. dar functia sa cea mai importanta este aceea de a finanta proiecte.do?language=en&id=74&ftuId=FTU_4.europarl. dezvoltarii tehnologice cu tari partenere si organizatii internationale Diseminarea si optimizarea rezultatelor programelor stiintifice in intreaga comunitate europeana Stimularea trainingurilor si mobilitatilor in domeniul cercetarii in interiorul UE2 Articolul 165 vine in completarea celor de mai sus prin sustinerea unei cooperari intre nivelul national si cel comunitar in materie de cercetare.

2.pdf idem .europa. Evolutia Programelor Cadru UE3 Ce aduce nou ultimul program nu este nu numai o crestere in buget – fiecare stat membru acceptand sa isi creasca contributia de la 2% din PIB la 3% din PIB 4 ci si o mai mare atentie la detalii exprimate in cele 4 programe specifice: 1. industria privata de cercetare. Idei – se refera la creearea unei entitati autonome – Consiliul European de Cercetare – al carui 3 4 http://ec. centre de cercetare si autoritatile publice. Cooperarea transnationala va ramane principalul instrument in cercetare.eu/research/fp7/pdf/fp7-brochure_en. Cooperare – castigarea unor roluri cheie in materie de cercetare printr-o mai stransa colaborare intre universitati.Figure 1.

S-ar putea chiar spune ca ERA se aseamana in materie de cercetare si inovatie cu piata comuna UE in materie de bunuri si servicii. In momentul de fata politica in materie de cercetare si dezvoltare tehnologica se invarte in jurul catorva organisme si programe: • • • • Consiliul European de Cercetare Institutul European de Tehnologie (EIT) Zona Europeana de Cercetare (ERA) Initiative in materie de tehnologie (Joint Technologies Initiatives – JTI) Pe scurt. cercetatori si ingineri si vine in completarea oferirii de granturi prin FP7. Consiliul European de Cercetare are ca misiune stimularea excelentei stiintifice prin oferirea de suport si prin incurajarea celor mai buni si creativi oameni de stiinta. printr-o combinatie intre cercetarea academica. institutul avea sa aiba o structura duala: pe de o parte exista un board de guvernanta iar de pe alta o Comunitate de cunostinte si inovatie (KICs). Capacitati – se refera la a profita din plin de capacitatile de cercetare ale UE – infrastructura. de mediu. In propunerea Comisiei. Oameni – se refera la actiunile “Marie Curie” – introduse pentru a facilita mobilitatile cercetatorilor europeni 4. ERA s-a concentrate in special pe cooperarea multinationala in campul medical. cooperare regionala si inovatii. 3. Ideea unui institut de acest gen a fost bazat pe modelul Massachusetts Institute of Technology (MIT) si ca parte a strategiei de la Lisabona si-a propus sa sustina pozitia comptetiva a UE in materie de tehnologie avansata. JTI reprezinta programele principale ale UE in material de colaborare intre industrie si mediul academic si are ca scop sustinerea ambitiilor comune ale UE ce sunt considerate cruciale in materie de . industrial si socio-economic. educatie si impact comercial. Zona Europeana de cercetare se prezinta sub forma unui sistem de programe de cercetare integrand resursele stiintifice ale UE.scop va fi acela de a sustine si stimula creativitatea in materie de cercetare. Institutul European de tehnologie a fost infiintat in 29 Aprilie 2008 in urma unei directive a Comisiei Europene.

Multi acuza UE de faptul ca prin acordarea a numai 20% din suma necesara unui proiect de cercetare va cauza ca multe organizatii. cercetatori sa nu mai doareasca sa aplice.com/en/science/7th-research-framework-programme-fp7/article-117494 . David Hammerstein. tehnologie si industrie? Trebuie mentionat in primul rand ca cei ce critica sistemul UE in materie de cercetare nu sunt numai media ci mai ales cercetatorii insisi. raportorul din umbra al Parlamentului European (apartine grupului Verzilor) a mentionat ca desi. fie cu JTI (Joint Technology Iniatives) sau chiar KICs. Michael Browne. directorul diviziei de cercetare si dezvoltare a College London a mentionat ca la momentul de fata universitatile nu dispun de sumele necesare pentru a-si putea cofinanta proiectele si ca desi ele lucreaza in aceasta directie.competitivitate si crestere economica.euractiv. sau mai bine zis sa nu mai aiba posibilitatea de a aplica la aceste granturi.5 Critica in jurul JTI s-a acumulat din partea universitatilor europene si a organizatiilor de cercetare si sau invartit tot in jurul felului in care granturile sunt acordate. programul e compromis de faptul ca promoveaza in special finantarea de programe in materie de cercetare nucleara din moment ce majoritatea lor inca nu au reusit sa contribuie deloc la schema energetica a UE. Dupa cum se poate observa UE dispune ce un numar destul de mare de organisme. Aceasta datorita faptului ca restul de 80% va trebui sa fie finantat din resurse proprii. programe si initiative in materie de cercetare. fie in legatura cu FP7. Cele mai multe critici s-au structurat in jurul procedurilor de alocare a sumelor de bani. De cele mai multe ori aplicantii s-au plans de procedurile extrem de complicate obtinere a unui grant si de faptul ca procesul dureaza de cele mai multe ori luni de zile. sustinuti de universitatile europene si organizatiile independente de cercetare. Atunci unde se afla problema atunci cand vorbim de UE ca jucator global in materie de cercetare si unde sunt punctele ce pot fi amendate spre o functionare mai buna si fructuoasa in cercetare. sau cel putin nu 5 http://www. Dorinta de a deveni un jucator important in acest domeniu a generat pe langa o multime de politici si sume extreme de mari ce sunt investite in cercetare si multe critici. la momentul de fata acest lucru nu este posibil. Fiecare dintre ele isi aduce contributia la politica europenea in materie de cercetare si dezvoltare tehnologica. FP7 detine multe parti pozitive.

UE se va trezi ca va stabili si sustine un proiect neviabil. desi EIT si-a propus initial sa finanteze un numar destul de mare de proiecte s-a definitivat prin finantarea a doar 3 Energie sustenabila Schimbari de clima Viitorul societatii informationale EIT nu va coordona si supraveghea formarea KICs pentru ca asta va creea un conflict de interese.guardian. iar riscurile financiare vor fi probabil greu de acceptat pentru toate partile. Intr-un efort de a salva EIT de la un dezastru total UE a hotarat ca EIT sa aiba si o parte mai flexibila. si anume KICs.este posibil pentru toate universitatile din statele membre UE.7 Drummond Bone. EIT a parut sa fie mai mult un motiv de discutii aprinse intre UE si universitatile europene si organizatiile private.html idem . Jose Manuel Barroso a declarat ca UE are nevoie de un institut de tehnologie puternic. universitatile ar putea fi complet scoase din aceasta schema.uk/print/0. Concluzia care iese in mod normal din cele de mai sus este ca desi EIT a fost creat pentru a atinge cat 6 7 8 idem http://education. ceea ce va duce cel mai probabil la problem precum: companiile private isi vor pune intrebari asupra cui ii vor reveni drepturile de proprietate intelectuala. presedintele Asociatiei universitatilor britanice a tinut sa contrazica cele de mai sus declarand ca EIT nu reprezinta cel mai bun vehicul pentru indeplinirea acestui scop si ca nu va face decat sa distraga resursele si eforturile de la programele deja existente la nivelul UE.8 In caz ca UE nu va revizui scopul si structura EIT. Dificultatile puse de acestea se rezuma la faptul ca ele se vor prezenta ca entitati legale ceea ce va deveni un lucru extreme de dificil..00. Mai mult.6 Desi initial gandita ca un incubator de idei in materie de cercetare si tehnologie. Mai mult.329418652-108229. acesta a acuzat EIT ca nu ia in considerare realitatile trans-nationale in cercetare si relatiile cu mediul business.co. Odata cu lansarea planului. rezultatul cel mai probabil fiind creeares de KICs fragile care s-ar putea sa nu aiba nici un fel de relevant. unde informatia va fi predata si diseminata pe intreg teritoriul UE. cu menirea de a aduce impreuna cele mai mari minti stiintifice ale Europei. Aceasta pentru ca toti participantii trebuie sa devina implicate la nivel legal si financiar.

cele mentionate mai jos fiind doar cateva dintre ele: Cum s-ar putea imbunatatii/simplifica modalitatea de acordare a granturilor de cercetare Cum ar trebui sa arate EIT sau o alta organizatie europeana care sa coordoneze cu succes nevoile de cercetare in UE Cum s-ar putea imbunatatii pozitia curenta a EIT Cum s-ar putea modifica anumite proceduri ale FP7 astfel incat sa permita un numar mai mare de participant Cum s-ar putea modifica FP7 astfel incat sa reflecte noile realitati economice Cum se pot decide ce domenii de cercetare sunt mai importante decat altele Cum se pot incuraja/finanata acele universitati ce momentan nu au posibilitatea de a cofinanta proiecte mari de cercetare Care ar fi modalitatea/modalitatile cele mai bune de acordare de granturi de cercetare Reflecta programele de mobilitate international in cercetare realitatile curente Cum putem atrage tinerii in cercetare Acestea sunt doar cateva din intrebarile in jurul carora ne putem structura discutiile. exista un gol in fluxul acesteia. De cele mai multe ori. Concluzii si teme de discutie Ca o concluzie la cele de mai sus. se poate observa nevoia clara de a stabili un cadru comun in materie de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica. Un alt punct de critica a venit in legatura cu o parte destul de importanta a FP7 si anume in legatura cu programele de mobilitate international. Multi dintre aplicanti s-au plans de faptul ca desi informatia exista. S-a observat chiar un protectionism in aceasta directie fata de cei care au decis sa ramana la universitatile de origine. cei ce se intorc din granturi au probleme in obtinerea de posturi in care si-ar putea exercita noile cunostinte. Punctele de discutie s-ar ptea orienta in mai multe directii.mai multe teme de cercetare si de a aduce si atinge cat mai multi cercetatori nu va face decat sa incurce felul in care in momentul de fata UE isi desfasoara politica in materie de cercetare si dezvoltare tehnologica. Suntem convinsi .

com .htm  http://erc.htm  http://cordis.eu/esfri/roadmap.europa.eu/esfri/roadmap.eu/parliament/expert/displayFtu.europa.europa.europa.html  http://www.uk  http://ec.europarl.do? language=en&id=74&ftuId=FTU_4.do? language=EN&body=ITRE  http://euobserver.euractiv.com  http://ec.eu  http://ec.europa.eu/activities/committees/homeCom.europa.eu/research/fp7/understanding/fp7inbrief/home_en.europa.europarl. Mai jos sunt cateva din sursele de documentare folosite si surse ce va pot ajuta pe voi sa va faceti o imagine mai clara a ceea ce inseamna politica in domeniul cercetarii in UE.europa.ejc.14.net/magazine  http://education.co.guardian.htm  http://www.insa ca veti fi pregatiti si inventivi si veti veni in ajutorul lumii stiintifice europene.html  http://cordis. Succes! Bibliografie:  http://www.eu/invest-in-research/monitoring/statistical01_en.eu/invest-in-research  http://www.

The Community established by the Euratom Treaty shares jurisdiction with Member States in the fields governed by the Convention. Euratom Responsibilities Euratom does not possess nuclear installations as defined in the Convention. SUMMARY Context The Convention on Nuclear Safety is an international convention which aims to improve nuclear safety worldwide.htm (1 of 8)5/6/2010 2:29:55 AM . adopted under the auspices of the International Atomic Energy Agency of the United Nations. All Member States of the European Union (EU) are party to the Convention.Convention on Nuclear Safety EUROPA > Summaries of EU legislation > Energy > Nuclear energy Convention on Nuclear Safety This Decision regards the Accession of the European Atomic Energy Community (Euratom) to the Convention on Nuclear Safety. The safety of nuclear installations is the main responsibility of the holder of the corresponding licence from the Member State on http://europa.eu/legislation_summaries/energy/nuclear_energy/l27053_en. ACT Commission Decision 1999/819/Euratom of 16 November 1999 concerning the accession to the 1994 Convention on Nuclear Safety by the European Atomic Energy Community (Euratom). The Community acceded to the Convention on 30 January 2000.

Objectives The Convention has three main objectives: q to achieve and maintain a high level of nuclear safety through the enhancement of national measures and technical cooperation.htm (2 of 8)5/6/2010 2:29:55 AM . a system of inspection and assessment. a system for licensing nuclear installations and the prohibition of operating without a licence. The Convention does not give detailed safety standards but represents a commitment to the application of fundamental safety principles for nuclear installations. Scope The Convention applies to the safety of fixed civil nuclear power plants including facilities for storage.eu/legislation_summaries/energy/nuclear_energy/l27053_en. Chapter 3) dealing with the protection of the health of workers and the general public against the dangers of ionising radiation as confirmed by the Court of Justice (judgment C-29/99). q q http://europa. Comprehensive and systematic assessments should be carried out before the construction and commissioning of an installation and throughout its life. q to prevent nuclear accidents and limit their consequences. The responsibilities of Euratom within the Convention are derived from the provisions in the Treaty (Title II. Implementation The parties to the Convention are committed to establishing a legislative and regulatory and administrative framework to ensure the safety of nuclear installations which provides for: q the establishment of sufficient national safety requirements and regulations.. handling and treatment of radioactive materials that are on the same site and are directly related to the operation of the nuclear power plant. q to establish and maintain effective defences against radiological hazards in nuclear installations in order to protect people and the environment.Convention on Nuclear Safety whose territory the installation has been set up. etc.

its effect on the safety of the installation and the effects of the installation on individuals and the environment. inter alia. The Convention specifies assessment criteria for each phase in the life of an installation: siting. Each installation must also have on-site and off-site emergency plans to protect workers. Those responsible for the plants must draw up a strategy prioritising safety and a quality assurance programme to ensure that the requirements are met. Other contracting parties in the vicinity of the site must also be consulted if the installation is likely to have consequences for them.eu/legislation_summaries/energy/nuclear_energy/l27053_en. Authorisation to operate a nuclear installation is based on safety analysis and a commissioning plan. Regarding design and construction. such as hospitals. the general http://europa.htm (3 of 8)5/6/2010 2:29:55 AM . The duties of this body must be effectively separated from those of any other organisation whose task is to promote or use nuclear energy. Programmes to collect and analyse data must also be introduced. Emergency measures must also be put in place. The parties must set up an independent regulatory body to grant licenses and to ensure that the regulations are correctly implemented. for example.Convention on Nuclear Safety q measures to enforce the regulations and the terms of licensing (suspension or revocation of licences. The management of the installation must conform with the regulations established by the national authorities. and operation. etc. In choosing the site.). design and construction. Each party to the Convention must submit to the other parties a report on the measures that they have taken to meet the requirements of the Treaty at regular review meetings. detailing the procedures for informing the relevant authorities. safety measures must be put in place against the release of radioactive materials and to make sure that the techniques and equipment used are proven by experience or testing. one must consider. Safety of Installations The regulatory body is in charge of granting operating licences to nuclear installations.

provides the secretariat.11. The parties look at reports on the measures that they have each taken to fulfil the Treaty obligations. etc. It will anchor the international principles of nuclear safety arising from the Convention on Nuclear Safety and the http://europa.1999 Amending act(s) Decision 2004/491/Euratom Entry into force 1.12.2004 Deadline for transposition in the Member States - Official Journal OJ L 172 of 6.5.5.htm (4 of 8)5/6/2010 2:29:55 AM .eu/legislation_summaries/energy/nuclear_energy/l27053_en. Act Decision 1999/819/ Euratom Entry into force Deadline for transposition in the Member States - Official Journal 16. by ensuring their independence and the appropriate financial and human resources to allow them to fulfil their duties. in the case of a radiological emergency. maintain and continuously improve nuclear safety in the European Union. This Proposal replaces and updates the Proposal which was presented in September 2004. Organisational arrangements Parties meet at least once every three years. The general objective of the Proposal is to achieve.Convention on Nuclear Safety public. It aims at establishing a common Community framework to define basic obligations on the safety of nuclear installations whilst strengthening the role of national regulatory bodies.1999 OJ L 318 of 11. The International Atomic Energy Agency (IAEA).2004 RELATED ACTS PROPOSALS Proposal for a Council Directive (Euratom) setting up a Community framework for nuclear safety [COM(2008) 790 final – Not published in the Official Journal]. It also aims at enhancing the role of national regulatory bodies. the environment.

maintenance. Member States must submit a report to the European Commission on the implementation of the directive. the Member States and the European Union are only Parties to the IAEA Convention on Nuclear Safety.htm (5 of 8)5/6/2010 2:29:55 AM . Every three years. construction. ‘nuclear safety’. ‘ionising radiation’. They must ensure the independence of the regulatory body which grants licences and carries out inspections on siting. as well as the Agency’s Safety Fundamentals. design. Its scope includes the design.Convention on Nuclear Safety International Atomic Energy Agency (IAEA) Safety Fundamentals in Community law. The population shall be informed of the procedures and the results of the surveillance activities on nuclear safety. operation and decommissioning of nuclear installations. DECISIONS http://europa. Member States are still responsible for the legislative and regulatory framework for the safety of nuclear installations.eu/legislation_summaries/energy/nuclear_energy/l27053_en. siting. construction. Member States should comply with the obligations and requirements set in the International Atomic Energy Agency Convention on Nuclear Safety. ‘regulatory body’. ‘spent fuel’. thus giving the European Union its own provisions in this field. For the moment. Moreover. commissioning. Proposal for a Council Directive (Euratom) on the management of spent nuclear fuel and radioactive waste[COM(2003) 32 final – Non publié au Journal officiel]. radioactive material’. Consultation procedure (CNS/2008/0231) Proposal for a Council (Euratom) Directive Setting out basic obligations and general principles on the safety of nuclear installations[COM(2003) 32final –Not published in the Official Journal]. ‘radioactive waste’. operation or decommissioning of nuclear installations. It focuses on giving a precise definition of the terms ‘nuclear installations’. ‘licence’ and ‘new power reactors’. which is only of a voluntary nature and therefore does not lead to any sanctions in cases of non-compliance. ‘decommissioning’.

Not published in the Official Journal]. Directive 96/29/Euratom lays down basic standards for the protection of the health of workers and the general public against the dangers arising from ionising radiation.1999].12. 20).12. Council Decision of 23 May 2005.htm (6 of 8)5/6/2010 2:29:55 AM . approving the conclusion of the Convention on Early Notification of a Nuclear Accident [COM(2004) 560 final – Not published in the Official Journal]. inter alia.Convention on Nuclear Safety Council Decision of 15 December 2003 amending the Council Decision of 7 December 1998 approving the accession of the European Atomic Energy Community to the Nuclear Safety Convention with regard to the Declaration attached thereto – Not published in the Official Journal]. It lays down. the implementation procedure and fundamental principles. The report was presented at the second review meeting in Vienna in 2002. This directive is the central element of the legislation on radiation protection.eu/legislation_summaries/energy/nuclear_energy/l27053_en.1999. p. Declaration by the European Atomic Energy Community in accordance with the provisions of Article 30 (4) of the Convention on Nuclear Safety [Official Journal L 318 of 11. This is the first Euratom report on the measures taken as a result of the Convention and refers to the health and safety provisions of the Euratom Treaty (Title II. REPORTS ON THE IMPLEMENTATION OF THE CONVENTION Report of 9 October 2001 on the implementation of the obligations of the Convention on Nuclear Safety [COM(2001) 568 final . Chapter 3). approving the conclusion of the Convention on Assistance in the case of a Nuclear Accident or Radiological Emergency [COM(2004) 560 final – Not published in the Official Journal]. Concerning radiation protection. http://europa. CONVENTION ON NUCLEAR SAFETY Convention on Nuclear Safety adopted in Vienna on 20 September 1994. for which Community jurisdiction was declared in Commission Decision 1999/819/Euratom (OJ L 318. as well as Community legislation on radiation protection and emergency preparedness. Council Decision of 23 May 2005. 11.

eu/legislation_summaries/energy/nuclear_energy/l27053_en. and 14 to 19 of the Convention (legislative and regulatory framework.Convention on Nuclear Safety There are two main pieces of European legislation on emergency preparedness.Not published in . not published in the Official Journal). Chapter 3). Having regard to the new Declaration (Council Decision of 15 December 2003. assessment and verification of safety. This is the second Euroatom report on measures taken as a result of the Convention. COMMUNICATIONS Communication from the Commission to the Council and the European Parliament of 6 September 2000 . It was presented at the third review meeting in Vienna in 2005. concerns the early exchange of information between authorities in the event of a radiologicial emergency. the report includes information in line with articles 7. Report of 13 October 2004 (pdf published in the Official Journal].Commission support to nuclear safety in the Newly Independent States and Central and Eastern Europe [COM(2000) 493 final – Not published in the Official Journal]. Decision 87/600/ Euratom. construction and operation. Directive 89/618/Euratom. Report of 1 October 2007 (pdf the Official Journal]. radiation protection. design. Communication from the Commission to the Council and the European Parliament: "Nuclear safety in the European Union" [COM(2002) 605 final – Not published in the Official Journal].htm (7 of 8)5/6/2010 2:29:55 AM ) on the implementation of the obligations under the Convention on Nuclear Safety– 3rd Review meeting of the Contracting Parties [C(2004) 3742 final – Not ) on the implementation of obligations under the Convention on Nuclear Safety – 4th Review meeting of the Contracting Parties [C(2007)4492 final . emergency preparedness. concerns informing the general public about measures to be taken in the event of an emergency. and Community legislation in the field of radiation protection and emergency preparedness. It refers to the provisions concerning health protection of the Euratom Treaty (Title II. The first. The key action ‘Nuclear Fission’ from the 5th Framework Programme for research (1998-2002) is an important framework for activity with the Joint Research Centre (JRC). Euratom also tackles the planned activities to improve safety. http://europa. siting. The second.

htm (8 of 8)5/6/2010 2:29:55 AM .Convention on Nuclear Safety Last updated: 11.05.2009 See also For further information.eu/legislation_summaries/energy/nuclear_energy/l27053_en. http://europa. visit the Directorate-General for Energy and Transport’s nuclear energy website and the website for the Convention on Nuclear Safety of the International Atomic Energy Agency.

Safety at work and elsewhere. IT.do?uri=CELEX:31999D0819:EN:NOT (1 of 3)5/6/2010 2:30:21 AM . External relations Miscellaneous information q q Author: European Commission Form: Decision sui generis Relationship between documents q Treaty: European Atomic Energy Community http://eur-lex.10.eu/LexUriServ/LexUriServ. DE.370 Special edition in Latvian: Chapter 15 Volume 04 P. 370 . NL. FI. EL.31999D0819 .370 Special edition in Slovakian: Chapter 15 Volume 04 P.214 Text BG ES CS DA DE ET EL EN FR GAIT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV html html html html html html html html html html html html html html html html html html html html html html pdf pdf pdf pdf pdf pdf pdf pdf pdf pdf pdf Dates of document: 16/11/1999 of effect: 16/11/1999. DA. 370 . p. 20–20 (ES.20. EN.370 Special edition in Maltese: Chapter 15 Volume 04 P. SV) Special edition in Czech: Chapter 15 Volume 04 P.europa. 214 .EN | EUROPA > EUR-Lex Home > ID celex 31999D0819 Title and reference 1999/819/Euratom: Commission Decision of 16 November 1999 concerning the accession to the 1994 Convention on Nuclear Safety by the European Atomic Energy Community (Euratom) (notified under document number C(1999) 3223) OJ L 318. PT.214 Special edition in Romanian: Chapter 15 Volume 05 P.EUR-Lex .1999.370 Special edition in Bulgarian: Chapter 15 Volume 05 P. 371 . 370 .370 Special edition in Polish: Chapter 15 Volume 04 P. FR.370 Special edition in Estonian: Chapter 15 Volume 04 P. 370 . 370 .370 Special edition in Lithuanian: Chapter 15 Volume 04 P.12.370 Special edition in Hungarian Chapter 15 Volume 04 P.10 Environment.371 Special edition in Slovenian: Chapter 15 Volume 04 P. Entry into force Date of document end of validity: 99/99/9999 Classifications q q q EUROVOC descriptor: accession to an agreement international convention nuclear safety EAEC Directory code: 15. 370 . 370 . 370 . 214 . consumers and health protection / Environment / Pollution and nuisances / Nuclear safety and radioactive waste Subject matter: Nuclear common market. 11.

Having regard to the Council Decision of 7 December 1998 approving the accession of the European Atomic Energy Community to the Convention on Nuclear Safety. Article 2 http://eur-lex. Whereas all Member States are Contracting Parties to the Convention on Nuclear Safety.31999D0819 .EN q q q q q Legal basis: 11957A101 -P2 Select all documents based on this document Amendment to: 51994PC0362 Adoption 21999A1211(01) Adoption Amended by: Amended by 32004D0491 from 01/05/2004 Select all documents mentioning this document Text Bilingual display: BG CS DA DE EL EN ES ET FI FR HU IT LT LV MT NL PL PT RO SK SL SV COMMISSION DECISION of 16 November 1999 concerning the accession to the 1994 Convention on Nuclear Safety by the European Atomic Energy Community (Euratom) (notified under document number C(1999) 3223) (1999/819/Euratom) THE COMMISSION OF THE EUROPEAN COMMUNITIES.EUR-Lex . Whereas the European Atomic Energy Community should accede to the Convention on Nuclear Safety.europa. The text of the Convention and the declaration by the European Atomic Energy Community according to the provisions of Article 30(4)(iii) of the Convention are attached to this Decision.do?uri=CELEX:31999D0819:EN:NOT (2 of 3)5/6/2010 2:30:21 AM . HAS DECIDED AS FOLLOWS: Article 1 Accession to the Convention on Nuclear Safety is hereby approved on behalf of the European Atomic Energy Community.eu/LexUriServ/LexUriServ. Having regard to the Treaty establishing the European Atomic Energy Community and in particular the second paragraph of Article 101 thereof.

eu/LexUriServ/LexUriServ.EUR-Lex . depositary of the Convention. 16 November 1999. For the Commission Margot WALLSTRÖM Member of the Commission Top Managed by the Publications Office http://eur-lex. the day following the adoption of this Decision.do?uri=CELEX:31999D0819:EN:NOT (3 of 3)5/6/2010 2:30:21 AM .europa.EN The instruments of accession shall be deposited with the Director-General of the International Atomic Energy Agency.31999D0819 . Done at Brussels.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful

Master Your Semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master Your Semester with a Special Offer from Scribd & The New York Times

Cancel anytime.