psihoterapie-aplicare tehnici

STUDIU DE CAZ

I.

DATE PERSONALE

Nume: ANA Varsta : 32 Profesie: profesoara Studii: superioare II. DATE SEMNIFICATIVE DIN ANAMNEZA PACENTEI

In urma cu 6 luni a divortat de sotul ei; acesta a ajuns la concuzia ca relatia lor nu este una de viitor si a decis ca e mai bines a divorteze. In momentul in care a ramas singura totul s-a schimbat pentru ea, cazand intr-o depresie care nu da semne de ameliorare. III. OBIECTIVELE TERAPIEI Am plecat de la premisa c fixarea obiectivelor împreun cu pacienta i testarea ecologic a acestora de c tre subiect, angajarea autentic în procesul reechilibr rii personalit ii, reprezint condi iile unui act psihoterapeutic de succes. Obiectivele au fost fixate de comun acord cu pacienta: 1- Intarirea eului, cresterea increderii; 2- Linistirea pacientei; 3- Deculpabilizarea; 4- Reluarea activitatilor ce ii faceau placere 5- Reluarea relatiilor cu parintii si prietenele

IV.

PLANUL DE INTERVENTIE-DECIZII TERAPEUTICE SI TEHNCI DE UTILIZARE

In cele opt sedinte desfasurate cu A. au fost abordate atat tehnici si prescriptii terapeutice ericksoniene cat si din perspectiva integrativa, adaptate specificului cazului:

exercitiu de relaxare.Noroc.restructurarea cognitiva). iar intr-o zi aceasta s-a trezit singura. Si acum are momente in care nu-i vine sa creada ce s-a intamplat si nu mai are nicio speranta.. suferind acum de insomnii relatiile si activitatea profesionala. Acum simte ca nu mai are pe nimeni . fara tot pentru care luptase atat de mult. viata ei era cel pe care l-a luat de sot si pe care inca il iubeste. Simte ca intr-ul fel este si vina ei pentru ca nu a stiut cum sa-l tin alanga el. - povestirea . pentru a-si regasi cateva din pasiunile sale si a redescoperi placerea pe care i-o provoaca. dar din partea carora simtea o anumita presiune. pe care simte ca i-a dezamagit. SEDINTA 1. Pacienta sufera de depresie de 6 luni. acestia spunandu-I ca ar cam fi vremea sa-si gaseasca rostul in viata. chiar daca ea i-a indepartat pe toti: pe prieteni. metafora ³Calatoria la o stanca´ (Hunter). Nu se mai regaseste in nimic. - Tehnica de relaxare a lui Aijinger. pentru intarirea eului si cresterea increderii in sine. centrarea interesului pacientei pe zona de confort psiho-afectiv. crede ca nimeni nu se va mai uita la ea si ca ea nu va mai putea iubi pe nimeni. - Metafora Ägreierele si furnica´ pentru a-i reduce pesimismul si a-i sugera ca poate aparea in viata ei cineva si mai bun. . De un an el se mai racise fata de ea. fara relatia in care pusese atata suflet si energie. pentru relativizarea unor experiente de viata. - Transa hipnotica pentru a scapa de sentimentul de vinovatie si recapatarea libertatii. De trei ani locuia impreuna cu acesta intr-un apartament pentru achizitioanarea caruia au facut imprumut la banca iar acum s-a mutat intr-o garsoniera unde locuieste singura. spune ca nu mai are forta sa faca nimic. pentru linistirea pacientei. imbunatatirea ciclului circadian prin reducerea insomniilor. cine stie ?¶¶. In momentul in care l-a intalnit pe cel care avea sa-i devina sot nu a mai stat prea mult pe ganduri si s-a implicat cu totul in acea relatie. Depresia i-a afectat si somnul.- prescriptii din terapia cognitiv-comportamentala (lista ocupatiilor preferate. pe parinti. ghinion. ANAMNEZA. Pana aproape de momentul casatoriei a locuit impreuna cu parintii sai. depresie cauzata de divortul de sotul sau cu care a fost casatorita timp de 4 ani. a renuntat la toate activitatile care ii faceau placere.

sa faca conexiunea intre gandurile automate si simptome(de exemplu: faptul ca gandeste ca viata ei nu mai are sens fara sotul sau o imiedica sa se bucure de orice lucru care o facea sa zambeasca inainte). care se va putea destructura incercand sa genereze alternative adaptative. ³nimeni nu o sa ma mai placa´. cognitive si comportamentele ce-i inrautatesc simptomele i-am dat ca ³tema pentru acasa´ realizarea unui table in care sa-si autoinregistreze gandurile automate. frecventa ridicata cu care apar anumite ganduri automate negative. intrebare la care am ramas fara raspuns. precum ³am pierdut totul´. propunandu-I sa se gandeasca la asta pana data viitoare. pentru a-i schimba parerea cu privire la ce ar putea crede parintii despre ea. Am incercat sa o conving ca felul in care vorbeste este un automatism. in interviul preliminar. ³nu o sa mi pot fi vreodata cu altcineva´. am incercat sa realizez restructurarea cognitiva a pacientei. Am intrebat-o atunci daca nu cumva in iubirea pentru el a uitat sa se iubeasca pe ea insasi. a banului care oricat de mototolit ar fi nu-si pierde din valoare. I-am spus ca trebuie sa inteleaga legatura puternica intre gandurile sale in anumite imprejurari si starea afectiva din acel moment. . Apoi. Pentru a o ajuta sa invete sa recunoasca patternurile affective. SEDINTA 3 Pentru aceasta sedinta am ales sa folosesc indicatii din terapia cognitiva. am utilizat o tehnica din terapia eriksoniana. determina felul in care ei simt vis-a vis de acele evenimente. I-am explicat ca felul in care oamenii interpreteaza anumite evenimente. Astfel observand.SEDINTA2 Verificarea scopului: am intrebat-o pe A. iar raspunsul a fost negativ pentru ca il iubeste prea mult. imi raspunde ca da insa este sigura ca nu mai poate fi aceeasi fara sotul ei. am intrebat-o atunci daca a indraznit macar sa se gandesca la faptul ca si-ar pute relua viata fara el. daca doreste intradevar sa-si recastige increderea in sine si sa si reia activitatile pe care le-a abandonat.

imbunatatirea ciclului circadian prin reducerea insomniilor. pentru a relativiza anumite experiente de viata. spunandu-mi ca parca si-a mai eliberat si mintea. in special aceea care i-a determinat aparitia depresiei. cu intentia de a o face sa se regasesca in poveste astfel incat sa constientizeze ca nu trebuie sa se opreasca dupa prima incercare care nu a avut finalitatea asteptata si ca oricand i se poate intampla ceva si mai bun(chiar daca momentan ea nu crede asta) daca accepta noi provocari. Inainte de incheierea sedintei i-am recomandat ca pana la urmatoarea sedinta sa realizeze o lista cu activitatile care ii faceau placere pentru a-i centra interesul pe zona de confort psihoafectiv. Sesiunea de relaxare a durat timp de jumatate de ora.SEDINTA 4 Dupa cateva discutii privind cu au decurs lucrurile de la ultima intalire. . i-am spus pacientei povestea ³ Noroc. indicandu-I sa respire mai lent si mai profund. mergând spre pulmoni i pe urm ie ind afar . ghinion. cine stie?´(anexa1). astfel incat sa inteleaga ca orice intamplare are mai multe urmari pe care noi nu le vedem intotdeauna de la inceput. De asemenea i-am sugerat sa constientizeze deplasarea coloanei de aer pe trahee i bronhii. pentru linistirea pacientei. dar pentru a crea o relatie cu pacienta. Dupa ceea am folosit metafora ³Calatoria la o stanca´ (Hunter)(anexa2). pentru intarirea eului si cresterea increderii in sine. dupa care intreband-o daca se simte mai relaxata mi-a raspuns afirmativ. pe care am denumit-o ³greierele si furnica´(anexa 3). urmand sa se concentreze supra fiecarei respiratii in parte. SEDINTA 6 Pentru aceasta sedinta am construit o metafora. dar si pentru a-i intari convingerea ca gandurile automate negative o impiedica sa se mai bucure de acele lucruri. Astfel i-am cerut sa inchida ochii si sa-si focalizeze atentia asupra ritmului respiratiei. marcand cifric expirul si inspirul. SEDINTA 5 In aceasta sedinta am utilizat Tehnica de relaxare a lui Aijinger.

lipsa oricarei sperante de a merge inainte fara sotul pe care l-a pierdut. in care sa regaseasca cateva din pasiunile sale si sa redescopere placerea pe care i-a provoaca. am realizat un exercitiu de relaxare.SEDINTA 7 Raspunsul pozitiv la sugestia de relaxare dintr-o sedinta anterioara.´ V. suferea de insomnii. pentru a scapa de sentimentul de vinovatie si a-si recastiga libertatea. a inceput sa creada ca isi poate reveni. SEDINTA 8 Ajutandu-ma de lista cu activitatile preferate pe care A. Dupa care i-am dat urmatoarele indicatii: ³va aflati intr-o gradina plina cu flori. Astfel i-am cerut pacientei sa inchida ochii si sa incerce sa-si elibereze mintea. a realizat-o in urma cu cateva sedinte. Il urmati«mergeti dupa el «iesiti din gradina si ajungeti pe o plaja unde se afla o carte«cartea care va place cel mai mult«va asezati si incepeti sa cititi cartea la lumina rosiatic a apusului. e o gradina mare si plina de viata« va indrepatati pasii spre celalalt capat al gradinii«mergeti pe iarba moale pana ajungeti intr-un colt plin cu lacramioare«rupeti cateva si le mirositi«miros atat de bine. . sta cateva secunde«acum isi ia zborul si dvs. a constat imbunatatiri ale ciclului circadian. e un parfum ce va umple de veselie«un fluture se aseaza pe florile pe care le tineti in mana. m-a incurajat sa-i induc o transa hipnotica in care am indrumat-o sa refaca scenariul despartirii de sotul sau si sa recapituleze adevaratele motive care au dus la despartire. se arata mai linistita si increzatoare in propria persoana si chiar a inceput sa-si reia legaturile cu familia si sa se implice mai mult in activitatea profesionala. REZULTATE ± EVOLUTIA PACIENTEI La inceputul terapiei pacienta s-a prezentat cu stari depresive acentuate. Pe parcursul terapiei A. izolarea de toate celelalte persoane apropiate ei si de orice fel de activitatea ce inainte ii provoca placere.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful