CURIOZIT

LUMEA
ANIMALELOR

I DIN

PISICA

Cel mai b trân exemplar de pisic a murit de b trâne e la vârsta de 38 de ani. culoarea se definitiveaz abia dup câteva s pt mâni. . Dintre toate mamiferele. Pisicile nu suport mirosul de l mâie. Pisicile s lbatice nu merg niciodat cu coada în sus. Toate pisicile au la na tere ochii alba trii. egiptenii îl condamnau la moarte pe cel ce omora o pisic .´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ În antichitate. doar cele domestice au acest obicei. pisicile au ochii mai mari în raport cu m rimea corpului. Cea mai gras pisic a tr it în Marea Britanie i cânt rea 30 de kilograme. Inima pisicii bate de dou ori mai repede decât a omului. Pisicile v d de pân la ase ori mai bine în întuneric decât omul.

CÂINELE .

Înainte de a fi domestici i caii. poate atinge viteza de pân la 67 km/or .´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ Primul animal domesticit de om a fost câinele. Câinii tr iesc în medie 15 ani. Cea mai mic ras de câini este Chihuahua. Mirosul unui câine este de 100 000 de ori mai puternic decât cel al unui om. . To i câinii se trag din lup. Cel mai rapid câine. În întreaga lume se g sesc cam 400 de milioane de câini. Câinii din rasa Saint -Bernard sunt cei mai masivi. Câinii transpir doar prin limb . indienii nord-americani foloseau ca animale de povar câinii. ogarul.

URSUL POLAR .

Abia la sosirea prim verii vor ie i din ad post pentru a pleca în c utarea hranei. Ur ii polari consum o cantitate foarte mare de hran . La început puii nu suport foarte u or temperaturile foarte sc zute. .i purta fiecare de grij . Puii vor sta al turi de mama lor 30 de luni.´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ Ursul polar tr ie te în zonele cele mai reci ale planetei. Ursul polar î i petrece timpul deplasându-se pe distan e foarte mari în c utarea hranei sale preferate ± focile. drept pentru care vor r mâne în ad post pân prim vara. acolo unde temperaturile sunt cuprinse între -30ºC iarna i 0ºC vara. Femela na te maxim 3 pui. cantitate ce dep e te chiar i de 3 ori greutatea corpului s u. dup care aceasta îi va îndep rta pentru a.

CALUL .

sânge cald³utiliza i ca animale de povar cei cu . Dup temperamentul lor. . Caii pot dormi atât culcat cât i în picioare.´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ Oamenii au domesticit caii acum aproximativ 4 000 de ani. Cel mai mic cal din lume m soar doar 43 cm.5 tone i m soar 2m. De regul caii tr iesc 25 ± 26 ani. Cel mai b trân cal ( B trânul Billy) a tr it 62 de ani. caii sunt împ r i i în trei grupe.sângele fierbinte³ sunt folosi i în cursele de cai de vitez . Caii nu pot percepe unele culori (de exemplu verde sau gri).47 m... El cânt re te 1. Astfel cei cu . sânge rece³ sunt folosiìi în sporturi precum s rituri peste obstacole.. cei cu . Sampson este numele celui mai înalt cal din lume. Cel mai b trân ponei (Sugar Puff )a tr it 56 de ani. Limita de în l ime care desparte caii de ponei este de 1.

C MILA .

. Cocoa a c milei nu este un depozit de ap ci. este o cocoa în care adun energia pentru atunci când mâncarea este greu de g sit. C milele din de ert rezist f r s bea ap pân la 15 zile. Laptele de c mil nu se stric pentru c este adaptat la c ldura de ertului. de fapt.´ ´ ´ ´ ´ C milele au trei pleoape care le protejeaz de nisip. C mila cu o singur cocoa se nume te dromader.

LUPUL .

Por ia de hran considerat necesar pentru un lup s supravie uiasc este de 1. 1.1 kg pe zi.LUPUL ´ ´ ´ ´ ´ ´ Dimensiunile unui lup se încadreaz între 60 ± 90 cm în l ime. forma labelor permite lupilor s se deplaseze mai bine pe z pad . Un lup vâneaz mai bine pe z pad . Viteza maxim pe care o poate atinge un lup este de 65 km /or .3 ± 2 m lungime (m surat din vârful nasului i pân în vârful cozii) i 20 ± 60 kg greutatea. Cel mai mare animal vânat de o hait de lupi se presupune c e bizonul. . Cel mai mare lup capturat pân acum cânt rea 80 de kg.

RENUL .

. Renii se hr nesc cu mu chi i licheni. Asia i America de Nord. unde temperaturile coboar sub -40º C. iar greutatea cuprins între 60 ± 315 kg. Durata de via a cerbilor se situeaz între 18 ± 20 de ani. la o anvergur de 150cm. Un pui de ren cânt re te între 5 ± 9 kg.´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ ´ Renul este un animal magnific care tr ie te în tundra. lungimea total a corpului poate s dep easc 2 m. Coarnele masculilor pot s ating în l imea de 160 cm. taigaua i zonele împ durite ale Europa. Coarnele femelelor sunt mai mici. dep ind rareori lungimea de 50 cm. În l imea lor este cuprins între 80 ± 150 cm. Renii pierd cam 25% din greutatea lor în cursul iernii. iar bl ni a sa are o frumoas culoare cafenie.

GIRAFA .

´ ´ ´ ´ ´ Inima unei girafe cânt re te nu mai pu in de 10 kg. Gâtul unei girafe adulte cânt re te aproximativ 226 kg. O giraf poate rezista f r ap mai mult timp decât poate rezista c mila. Girafa este cel mai înalt mamifer din lume. . Limba girafei este de culoarea neagr .

PANDA .

Se hr ne te în special cu bambus. Puii cânt resc la na tere câteva grame. În acest moment mai sunt aproximativ 1 600 de exemplare. dintre care 600 în natur . Panda este un animal singuratic. Femela poate na te maxim 2 pui. Ursul panda poate ajunge la maturitate la o în l ime de 75 cm i o greutate de 150 kg. în regiunile muntoase.´ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Ursul panda tr ies te în China. el preferând s se retrag în zone mai lini tite sau pe ramurile copacilor înal i. . locul în care le place în mod deosebit s doarm . restul tr ind în captivitate.

PINGUINUL .

Femelele pinguin au penele mai pufoase. Du manii cei mai mari ai pinguinului sunt focile i balenele uria e. ei pot înnota. Pinguinii nu. În lume exist cel pu in 18 specii de pinguini. a sc zut la 2 500 de p s ri. De i nu pot zbura. Pinguinii se înmul esc prin ou . Num rul pinguinilor din Galapagos. un sfert din totalul anilor 1970. .i schimb niciodat partenerul de via . Majoritatea pinguinilor pot înnota aproximativ 15 mile pe or . Pinguinii tr iesc la Polul Sud i nu la Polul Nord. singura specie care se apropie de Polul Nord.´ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Pinguinii fac parte din familia p s rilor. În lume tr iesc peste 100 de milioane de pinguini.

ELEFANTUL .

Inima unui elefant poate cânt ri pân la 20 kg. iar creierul s u 5 kg. Puiul de elefant bea pe zi 10 l de lapte.´ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ Elefantul este considerat cel mai mare i mai greu animal de pe planet . Grosimea pielii elefantului este de 1 mm pe zona urechilor i de 3 cm pe spate. La na tere puiul de elefant cânt re te aproximativ 80 kg. Un elefant bea aproximativ 200 l de ap i urineaz în medie 50 l de urin . Un elefant poate ridica cu ajutorul trompei pân la 270 kg. Molarii unui elefant cânt resc în medie 5 kg i au o lungime de 30 cm. . Trompa elefantului este compus din 40 000 de mu chi. Viteza maxim de alergare pe care o poate atinge un elefant este de 40 km / h. Col ii elefantului pot atinge greutatea de 100 kg i por avea lungimea de 3 m.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful