FORMAT TEKS Disediakan dalam kertas A4 yang dilipat dua. Satu muka surat hanya untuk satu pengumuman. Peka terhadap maklumat baru dan pindaan yang berlaku . Skrip perlu disediakan sebelum acara. Bilangan muka surat bergantung kepada jumlah pengumuman.

 Mengalu-alukan hadirin dan memperkenalkan majlis. Mula: mengumumkan ketibaan tetamu kehormat dan meminta izin memulakan majlis. Menyebut barisan tetamu yang hadir mengikut gelaran. kedudukan dan pangkat menggunakan panggilan yang sesuai. .

ucapan tahniah ucapan penghargaan Jenis-jenis ucapan ucapan politik ucapan perpisahan .

objektif majlis dan penghargaan kepada orang yang membantu melaksanakan majlis. disampaikan harapan pihak penganjur. Kadangkala dalam teks ucapan alu-aluan juga turut dimasukkan laporan kejayaan sesuatu organisasi atau institusi. . ditulis dengan ringkas tetapi ada juga yang panjang bergantung pada kehendak pihak penganjur majlis.Teks ucapan alu-aluan disampaikan oleh tuan rumah dalam sesuatu majlis. mengandungi ± ± ± ± ± ucapan alu-aluan selamat datang ucapan terima kasih kepada tetamu kehormat dan para jemputan.

majlis dengna hormatnya mempersilakan Yang Berusaha Dato .Contoh Teks Ucapan Alualuan Sebagai pembuka persada ucapan. Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka untuk menyampaikan ucapan.. .

 maklumat yang berkaitan dengan majlis. .Teks ucapan perasmian disampaikan oleh tetamu kehormat bagi sesuatu majlis. perkembangan institusi yang mengundang harapan tetamu. mengandungi ucapan terima kasih kepada tuan rumah yang mengundang. lebih panjang daripada teks ucapan alu-aluan.

Isik-isik dah berbunyi. dipersilakan Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia menyempurnakan persada ucapan perasmian. Yang jauh kami jemput dengan destar. dengan penuh hormat dan takzim. Iyang-iyang sudah mengiang. . menghadiri Konvensyen Munsyi II Untuk menyempurnakan majlis perasmia. Berhimpun pepat kita di sini. Yang dekat kami jemput dengan tepak.Contoh Teks Ucapan Perasmian Khabar sudah bendang ke langit. Khabar sudah rebak ke bumi.

± teks ucapan pihak yang menganjurkan majlis ± teks ucapan yang dibalas oleh orang yang diraikan. . Teks ucapan perpisahan yang disampaikan oleh pihak penganjur ± mengandungi ucapan terima kasih dan puji-pujian atas jasa yang disumbangkan oleh orang yang diraikan. ± terdapat juga harapan penganjur kepada orang yang diraikan. Teks ucapan balas yang disampaikan oleh orang yang diraikan ± ± ± ± ± mengandungi ucapan terima kasih kepada pihak penganjur puji-pujian terhadap rakan setugas dan kaki-tangan bawahan permohonan maaf menyatakan detik-detik indah atau manis ketika berkhidmat pelawaan kepada semua rakan dan kakitangan untuk berkunjung ke rumah.Teks ucapan perpisahan merupakan teks ucapan yang disampaikan dalam majlis perpisahan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful